PDA

View Full Version : Datuk Misbun Sidek


ronaldinhood
24-08-2008, 09:07 PM
http://i90.photobucket.com/albums/k278/ronaldinhood/pix5.jpg

BUTTERWORTH: The Malacca Government will honour national badminton coach Misbun Sidek with the Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) state award, which carries the title of ‘Datuk’.

Malacca Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam said Yang di-Pertua Negri Tun Mohd Khalil Yaakob would present the award to the former national shuttler on Aug 28 at Istana Melaka.

“As the coach of Olympics silver medallist Lee Chong Wei, Misbun has done a fantastic job in making the nation proud.

“He has also contributed tremendously toward the nation’s badminton scene,” he told reporters at a meet-the-people session with Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak in Mengkuang Titi here on Sunday.

Ali Rustam said that this was a gesture of appreciation for Misbun’s success in enabling the country to get its first Olympic silver medal.

Dia dapat lebih cepat dari Chong Wei. majlis untuk Chong Wei 30hb ni.

Tahniah Datuk

DDos
24-08-2008, 09:08 PM
sukan pun ada unsur2 politik kut

dragons
24-08-2008, 09:14 PM
misbun tu dah lama dia berjasa skang baru gomen nak bagi ntah apa2 ntah..jailani, razif dll bila lagi nak kasi ni :-?

Overclock
24-08-2008, 09:16 PM
Dier nih takper..Dah memang dari dulu dier ade jasa.. Si LCW tuh belum pencen lagi dah ratus ribu juta dapat...

tahir85
24-08-2008, 09:19 PM
phelps dapat 8 emas pun tak dapat gelaran datuk di negara nya (kat us ntah apa gelaran yg sama mcm datuk )..tapi apa pun,usaha lagi di london 4 tahun akan datang

aHmadDaniEL
24-08-2008, 09:20 PM
tahniah datok.......:D

EzY-eLoaD
24-08-2008, 09:23 PM
tahniah datok.......:D

yer terima kasih semua.diatas sokongan anda..luv my fanz

:)cgrock :)cgrock

qreemall
24-08-2008, 09:23 PM
ok la cmtu... br bole jaga lee chong wei yg akan dpt datuk... kalo x, susah nnti... kang jd mcm ni "eh, xleh mcm tu datuk. kene buat pukulan cmni datuk."... :) apapahalpon aku ucapkn tahniah kepada misbun sidek kerna mendpt title datuk... tahniah datuk!~ :):):)

ayahqaid
24-08-2008, 09:27 PM
tahniah..gelaran itu wajar

ikscentre
24-08-2008, 09:28 PM
misbun depa terpaksa bg gk tuh..
klu x bagi nnti jd isu plak.. sbb depa dh bg kt LCW awai2 dulu..
suma ni nk pancing undi aa...

profesor
24-08-2008, 09:30 PM
kira berbaloi la bg datuk kat misbun.. sekian lama berbakti mengharumkan nama negara..

onerich
24-08-2008, 09:32 PM
phelps dapat 8 emas pun tak dapat gelaran datuk di negara nya (kat us ntah apa gelaran yg sama mcm datuk )..tapi apa pun,usaha lagi di london 4 tahun akan datang

kat sana mangkali 'sir' la....takpa laa...orang nak bagi dan orang yang terima pun banyak jasa dalam sukan badminton negara....lepas nih ramai ahli sukan berpangkat datuk...tp jangan lupa dalam bidang-bidang lain banyak berjasa kepada negara walaupun tak di glamour kan...:)

ratusanRM
24-08-2008, 09:37 PM
sukan je dapat datuk... :-?:-?:-?



yg lain2... tarak pun :-w:-w



apa2 pun tahniah datuk :D:D:D

nashburn
24-08-2008, 09:40 PM
patutnya dah lama dia dpt title datuk tu
ni artis2 yg dapat dulu

akuworld
24-08-2008, 09:40 PM
tahniah datuk Misbun...dah sekian lama menabur bakti,akhirnya dapat gak gelaran tu.

"iki wong jowo banteng"..

tomie
24-08-2008, 09:41 PM
phelps dapat 8 emas pun tak dapat gelaran datuk di negara nya (kat us ntah apa gelaran yg sama mcm datuk )..tapi apa pun,usaha lagi di london 4 tahun akan datang

rasa macam murah plak nilai gelaran Datuk ni...senang2 je dpt ...muda2 dah dpt datuk :D #:-S

alonso
24-08-2008, 09:41 PM
sukan je dapat datuk... :-?:-?:-?



yg lain2... tarak pun :-w:-w



apa2 pun tahniah datuk :D:D:D

ye betol tu..
sok aku nak benti keje..
nak main badminton full time
:eek:

BudakKGBARU
24-08-2008, 09:45 PM
:D TAHNIAH BUAT DATUK MISBUN SIDEK ..JUGA BUAT KELUARGA DATUK MISBUN SIDEK ATAS PENGORBANAN UNTUK NEGARA...SEMOGA TERUS TABUR BAKTI MELAHIRKAN JAGUH-JAGUH BADMINTON NEGARA..!!..:)cgrock

alluring_angel
24-08-2008, 09:53 PM
tq tuan tanah.:)paid .aku tgk tuan tanah nih mcm reporter dr the star aje....byk btul input die :)paid

alluring_angel
24-08-2008, 09:56 PM
rasa macam murah plak nilai gelaran Datuk ni...senang2 je dpt ...muda2 dah dpt datuk :D #:-S

tu lar asal...x kuar cucu lagi org dah pggil "tok"..maap yer Datok Misbun Sidek..:D ..teringat dulu baca komik anak2 sidek :p

kptm
24-08-2008, 10:00 PM
misbun perlu juga diberi pangkat datok.
cuba ko bayang jika dia tak dapat.
kemudian latih chong buat itu ini.
chong pukul macam ini.. macam tuu ..
mesti chong marah.. mesti dia suruh panggil dia dato..

irsaffy
24-08-2008, 11:13 PM
byk btul datuk kat m'sia neh...pegi melancong ke angkasa lepas pon leh jadi datuk...berenang kat selat inggeris pon leh jadi datuk...huhuhu..

klon8504
25-08-2008, 12:14 AM
tahniah jurulatih badminton negara

klon8504
25-08-2008, 12:14 AM
byk btul datuk kat m'sia neh...pegi melancong ke angkasa lepas pon leh jadi datuk...berenang kat selat inggeris pon leh jadi datuk...huhuhu..

sbb diowg dah harum kan negara
:)cgrock

ExAvantz
25-08-2008, 12:22 AM
tahniah datuk misbun...

aku ske servis S misbun... :D

kembaraindah
25-08-2008, 12:24 AM
patut dah lama dapat pun...

eishen
25-08-2008, 12:36 AM
BUKIT MERTAJAM 24 Ogos — Kerajaan Negeri Melaka akan menganugerahkan Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran datuk kepada jurulatih badminton perseorangan negara, Misbun Sidek, sebagai menghargai jasanya mengharumkan nama negara dalam sukan itu.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang mengumumkan perkara itu hari ini berkata, darjah kebesaran itu akan disampaikan kepada Misbun oleh Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakob di Istana Melaka pada Khamis ini.

Bercakap kepada pemberita selepas melawat Bilik Gerakan Barisan Nasional (BN) Mengkuang Titi di sini, beliau berkata, jasa Misbun amat besar kepada negara.

“Bukan sahaja beliau berjaya melatih Lee Chong Wei sehingga memenangi pingat perak pada Sukan Olimpik di Beijing baru-baru ini, malahan beliau sendiri turut mencipta beberapa kejayaan semasa menjadi pemain badminton negara dahulu.

“Kita menunggu berpuluh tahun untuk mendapatkan pingat pada sukan Olimpik dan setelah saya berbincang dengan Yang Dipertua Negeri, beliau bersetuju menganugerahkan darjah kebesaran Melaka iaitu DMSM (kepada Misbun) yang membawa gelaran datuk,” katanya.

Mohd Ali berkata, selain menjadi juara kebangsaan sebanyak tujuh kali, antara kejuaraan yang pernah dirangkul Misbun pada kejohanan antarabangsa ialah Terbuka Jerman, Terbuka Sweeden, Terbuka Kanada, Terbuka Malaysia, Terbuka Taiwan dan Terbuka Singapura dan yang terakhir dipilih sebagai jurulatih terbaik. - Bernama

atlantis
25-08-2008, 12:37 AM
ko lewat 1 jam..

dah ada dah tadi :))

klon8504
25-08-2008, 12:37 AM
okie lah e2..
dia pun dah banyak berjasa kepada negara

desire
25-08-2008, 12:38 AM
Kalau Silver Medal dapat tittle Datuk... GOLD Medal kat London 2012 nanti dapat tittle apa plaks ek? Nenek? :-? :D

forza
25-08-2008, 01:14 AM
emm
aku rase misbun mmg layak dpt...
tp chong wei x brapa stuju la

Gila Komik
25-08-2008, 01:15 AM
bru la nak bg...ni mst sbb nak cover line sbb lee chong wei dapat datuk ni

forza
25-08-2008, 01:17 AM
apa apa pun tahniah pada datuk-datuk
moga dpt tngkat
hehe

narutokun
25-08-2008, 01:19 AM
phelps dapat 8 emas pun tak dapat gelaran datuk di negara nya (kat us ntah apa gelaran yg sama mcm datuk )..tapi apa pun,usaha lagi di london 4 tahun akan datang

kat US SIR kot..mcm Sir Alex Ferguson...
Sir Bobby Carlton... <-- btol ke eja..haha

1000 Dinar
25-08-2008, 01:28 AM
US takdak gelaran.. SIR nih utk England ja..

pakmaun
25-08-2008, 01:29 AM
US takdak gelaran.. SIR nih utk England ja..

tau xpe....:D

pakmaun
25-08-2008, 01:35 AM
ko lewat 1 jam..

dah ada dah tadi :))

astrok...:D

Gila Komik
25-08-2008, 01:36 AM
nak angkat astrok rse sian lak hehe

elmyda
25-08-2008, 01:48 AM
tahniah datuk..

ntah ada berapa juta datuk dah dlm malaysia ni..

lutttfi
25-08-2008, 03:32 AM
tahniah datuk...

mrzack
25-08-2008, 07:43 AM
aku rasa misbun sidek patut dapat anugerah ni lama2 dulu lagi. termasuklah adik beradik dia yg lain tu. byk jasa diaorang kat Malaysia nih. :(

haikalazrin
25-08-2008, 07:53 AM
kalau LCW dapat dapat datuk dengan membawa pulang pingat perak...apa pula yang akan dapat pada atlet wushu yang membawa pulang pingat perak dan gangsa..senyap je..macam tak dapat apa2 pun...ini tidak adil

fdhm2u
25-08-2008, 08:43 AM
ok la tu..

aHmadDaniEL
25-08-2008, 08:44 AM
congrat....datut train datuk...ok apa...

alonso
25-08-2008, 08:54 AM
tahniah datuk misbun:)paid

fareast262
25-08-2008, 09:00 AM
yang penting nyer biar jurulatih yang patut di hargai...
krn tanpa jurulatih tak kemana pown pemain2 tu nnt....

so jasa mereka harus dipandang...tahniah datuk

rissa
25-08-2008, 09:30 AM
tahniah datuk...
anak2 sidek ni seme cool. masa riss keje dgn KDE dulu, prnah close deal dgn depa. jibbun bro's mmg senang gile, x cewet mmg hati senang dan girang :)

suweb84
25-08-2008, 09:38 AM
dapat gak die jd datuk ek..

Harimau_kumbang
25-08-2008, 10:22 AM
Tahniah Dato' Misbun Sidek... Peace No Warrr.. :)cgrock :)cgrock

sconsult
25-08-2008, 10:24 AM
BUTTERWORTH: The Malacca Government will honour national badminton coach Misbun Sidek with the Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) state award, which carries the title of ‘Datuk’.

Malacca Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam said Yang di-Pertua Negri Tun Mohd Khalil Yaakob would present the award to the former national shuttler on Aug 28 at Istana Melaka.

“As the coach of Olympics silver medallist Lee Chong Wei, Misbun has done a fantastic job in making the nation proud.

“He has also contributed tremendously toward the nation’s badminton scene,” he told reporters at a meet-the-people session with Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak in Mengkuang Titi here on Sunday.

Ali Rustam said that this was a gesture of appreciation for Misbun’s success in enabling the country to get its first Olympic silver medal.

Dia dapat lebih cepat dari Chong Wei. majlis untuk Chong Wei 30hb ni.

Tahniah Datuk

Errr...aku yg terjerit2 beri semangat tak boleh dapat datuk ke?

azrim
25-08-2008, 10:27 AM
misbun mmg layak dapat DATUK.... adik beradik dia yg lain pun dah byk berjasa pun patut dapat datuk gak... Tahniah Datuk Misbun Sidek

reeez80
26-08-2008, 12:32 AM
memang layak misbun nie diberi gelaran... tgk la jasa dia kat negara... mcm mana dia bimbing anak buah sampai leh bwk balik pingat...

ronaldinhood
27-08-2008, 11:40 AM
"Datuk Lee, masa nak servis tu, reket tu angkat tinggi sikit dan sengetkan dlam 30 darjah"

"Baik Datuk".

Perbualan masa sesi latihan badminton antara lee chong wei dan misbunn selepas masing2 bergelar datuk.:D

ichiban
27-08-2008, 03:31 PM
baru sekarang diorang celik mata...dah lama dah adik beradik anak beranak sidek nih berbakti kat nagara...baru sekarang nak bagi penghargaan,misbun tak dapat pencen ker??

kokorez
27-08-2008, 03:36 PM
Tahniah kepada Datuk2 Olimpik kita...

wmrn1
27-08-2008, 03:41 PM
Sesiapa yang tahu dlm bintang kebesaran ni tentu tahu Chong Wei tu dpt Datuk yg lbh solid. Kenapa? DMSM ni salah satu kategori Datuk yg orang selalu beli.

acib
27-08-2008, 04:09 PM
aku respek same itu misbun

acib
27-08-2008, 04:13 PM
"Datuk Lee, masa nak servis tu, reket tu angkat tinggi sikit dan sengetkan dlam 30 darjah"

"Baik Datuk".

Perbualan masa sesi latihan badminton antara lee chong wei dan misbunn selepas masing2 bergelar datuk.:D

hahahaha :eek: datuk2 di arena sukan, asalkan leh bagi sumbangan kt m;sia, setimpal la ngan gelaran, ni datuk skang byk duk ofice kasi buncit perot tu :D

ronaldinhood
27-08-2008, 05:44 PM
Kata le olimpik 2012 kat London tu Chong Wei yang dilatih Misbun menang emas pulak, kompom datuk seri atau tan sri?

Blade
28-08-2008, 10:45 AM
Kata le olimpik 2012 kat London tu Chong Wei yang dilatih Misbun menang emas pulak, kompom datuk seri atau tan sri?

Bagi jeee TUN terus.......

:eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

nash_d
28-08-2008, 11:55 AM
dapat datuk pun takpe... sekurang2 nampak juga jasanya...

StrikeNoir
28-08-2008, 12:31 PM
misbun really deserve it

adifaza
28-08-2008, 05:30 PM
misbun really deserve it

I agree with u. Misbun bukan saja banyak berjasa, tapi jugak banyak berkorban demi badminton negara.

Kalau ikutkan dulu, BAM nak bagi jawatan Ketua Jurulatih pada misbun, tapi misbun tolak. dia cakap dia lebih senang jadi jurulatih biasa so senang direct train player. Ketua Jurulatih tu kemudian dapat laa ke Yap Kim Hock.

Ni ada 'sedikit' jasa2 dan kejayaan Misbun sebagai jurulatih:

- Rashid Sidek. selepas kemenangan piala thomas 1992, ramai yang tahu kemerosotan prestasi pemain2 badminton kita selepas itu. Rashid Sidek tidak terkecuali dari mengalami sindrom tersebut. memandangkan situasi itu, Misbun mengambil inisiatif bersama adiknya jalani sidek menubuhkan Nusa Mahsuri sebagai sebuah kelab badminton. dan rashid sidek join nusa mahsuri dan hasilnya pada 1996, rashid berjaya membawa pulang pingat gangsa olimpik, mengulangi pencapaian abang2nya jalani/razif sidek memenangi gangsa olimpik jugak (aku tak ingat tahun)

- Roslin Hashim. dia ni misbun berjaya bentuk dia dari zero sampailah menjadi pemain no 1 dunia. masa tu memang zaman kegemilangan pemain2 indonesia menguasai pentas (1998-2002) dan memang sudah lama pemain kita tak dapat gelaran sebagai pemain no 1 dunia (tak silap aku kali terakhir ong ewe hock kot)

- Hafiz Hashim. dia adalah adik kepada roslin. sama2 berlatih dengan roslin di nusa mahsuri. tak silap aku dulu hafiz bermain beregu. misbun berjaya membentuk hafiz menjadi pemain yang baik bermula dengan emas sukan komanwel 2002 kemudian juara plak all england tahun 2004 (rasanya hafiz player kedua menang all england selepas eddy chong-kalau aku salah, tolong betulkan)

- Lee Chong Wei. ini merupakan kejayaan terbaru misbun. memenangi pingat perak olimpik pertama bg kategori perseorangan.

so, pada pendapat aku, memang selayaknya Misbun mendapat penghargaan dari kerajaan. itu belum lagi dikira pengorbanan dia meninggalkan family dia, arwah anak pompuan dia meninggal dunia masa misbun bersama pemainnya berjuang demi negara di tournament. baru2 ni plak isteri dia plak terlantar di hospital sorang2, misbun terpaksa bahagikan perasaannya demi negara, demi pemain kesayangannya chong wei. itulah misbun, seorang anak yang paling nakal dalam keluarga allahyarham haji sidek kepada seorang pemain yang pelik dalam sejarah negara dan kini, menjadi jurulatih paling berjaya dalam sejarah malaysia. terima kasih datuk misbun atas jasa2 datuk. terima kasih allahyarham haji sidek, kerana begitu cekal dan berjaya membentuk misbun dan anak2mu menjadi manusia yang berguna... :)cgrock

ripzer
28-08-2008, 06:16 PM
Dier nih takper..Dah memang dari dulu dier ade jasa.. Si LCW tuh belum pencen lagi dah ratus ribu juta dapat...

di politik kan la bro..tgk la sape kepala tu..yg licin2 cam kat avatar kau :)) :)) .. hehehe

tokputih
28-08-2008, 06:17 PM
kenkadang tok tengok ada orang sesenang aje dapat datuk.. ada pulak dah mati baru dapat datuk...:(

faizextreme
28-08-2008, 07:56 PM
kenkadang tok tengok ada orang sesenang aje dapat datuk.. ada pulak dah mati baru dapat datuk...:(

misbun mmg layak dapat dato':)cgrock :)cgrock