PDA

View Full Version : Rumah Cantik Kos Murah Jerman Teknologi


Pages : [1] 2

speciosa
05-08-2008, 12:08 AM
Rumah masa hadapan. Cantik dan menjimatkan kos. Kini di Malaysia. Tengok untuk percaya contoh rumahdlm dan luar negara.

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC03724-2.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P5m-1.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC03726.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_0460.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_0467.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_1151.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_1134.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_1132.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_0701.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P1010067.jpg



http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_4590.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P1010088.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P1050647.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P1060291.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P10602971-1.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P1120402.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P1120415.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC03724.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P1120385.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/P1020199.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_0448.jpg

kepada yg berminat untuk mengetahui tentang harga dan maklumat lanjut download file di bawah ini

misscordelia
05-08-2008, 12:16 AM
wah! cantik2 nya!

taufic
05-08-2008, 12:17 AM
macam best jaa... tp x pham sgt sbb pa murah.. brpa byk bule jimat?

levitez
05-08-2008, 12:22 AM
kalau kat m'sia, kat mana yer lokasinya?

happymior
05-08-2008, 12:26 AM
huhu...cunnyer..bile laa dpt jejak kaki ke umah mcm ni...

Dianey
05-08-2008, 12:26 AM
Kenapa cakap murah??? harga 1 batu-bata leh lawan harga batu-bata biasa ke??? reply ye tuan tanah.

:)

levitez
05-08-2008, 12:27 AM
huhu...cunnyer..bile laa dpt jejak kaki ke umah mcm ni...

berusahalah...banyak cara2 nya kat CG neh..:)paid

NEMO
05-08-2008, 12:28 AM
lawala..nape leh murah..xpakai batu bata ker..ke pakai polistrin

alonso
05-08-2008, 12:30 AM
mana lokasi??

raimy_m9
05-08-2008, 12:33 AM
batu dier specel..

NEMO
05-08-2008, 12:33 AM
aku takut kena langgar basikal..roboh je umah ni..

raimy_m9
05-08-2008, 12:34 AM
no plate thai punyer...
ada nmpak macam kt m'sia pun da...kelntan mesti da jugak...

tudung87
05-08-2008, 12:40 AM
apa yg istimewa nye??
brapa banyak bole bujet?
boleh tahan keh kalo atap aztec?

tudung87
05-08-2008, 12:42 AM
tuan tanah dah menghilang...

taufic
05-08-2008, 12:44 AM
tuan tanah dah menghilang...

satgi ada blk kot..
lagi best kalau bule bg info pasal bgaimana bata2 ni bule jimat & brpa byk bule jimat :D

tudung87
05-08-2008, 12:45 AM
design die bole tahan lawa..
batu die buat dari apa ek??

lutttfi
05-08-2008, 12:47 AM
lawa arr design dier..

raimy_m9
05-08-2008, 12:47 AM
apa yg istimewa nye??
brapa banyak bole bujet?
boleh tahan keh kalo atap aztec?

macam rumah buat ngan besi...cuba tengok rumah murah kt msia ni pakai batu blok jer...kalau batu bata mahal...pakai brick la lagi tahan,lagi plak tu teknologi baru, ala macam ada satu batu tu yang ... dan lagi kuat dari batu biasa...kebanyakan teknologi skrg murah dah...

myafham20
05-08-2008, 01:07 AM
http://www.architoys.net/toys/toypages/intlking.html

menarik2..cepat sket siap rumah

abahmu
05-08-2008, 01:13 AM
nak kata jimat tu x la jimat jgk pakai bata ni..bata ni mahal 3-4 kali ganda dri bata tanah biasa...cuma bila pakai bata interlock ni x perlu la nak buat column(tiang) atau beam...jimat la skit kat situ...tp klu total2 semua jadi mahal gak la klu buat kat malaysia ni...

atlantis
05-08-2008, 01:16 AM
dia murah sebab tak perlu bayar kontrektor lah rasanya ..

dek_ang
05-08-2008, 01:17 AM
nak kata jimat tu x la jimat jgk pakai bata ni..bata ni mahal 3-4 kali ganda dri bata tanah biasa...cuma bila pakai bata interlock ni x perlu la nak buat column(tiang) atau beam...jimat la skit kat situ...tp klu total2 semua jadi mahal gak la klu buat kat malaysia ni...

bole tahan ke takde tiang nih??tak yakin aku..

abahmu
05-08-2008, 01:18 AM
dia murah sebab tak perlu bayar kontrektor lah rasanya ..

xda la..perlu jgk..bata ni just replace bata tanah biasa je..cuma dia x perlu buat column dan x perlu plaster dinding tu..

tp klu rmh aku..aku x berani nak pakai keseluruhan sistem ni..just pakai untuk hiasan di bahagian tiang porch ke..bahagian entrance ke..cmtu la

abahmu
05-08-2008, 01:19 AM
bole tahan ke takde tiang nih??tak yakin aku..

diaorg kata tahan..tp aku sndiri x yakin :)) :)) tambah2 lg klu ada gempa bumi :))

tudung87
05-08-2008, 01:24 AM
nak kata jimat tu x la jimat jgk pakai bata ni..bata ni mahal 3-4 kali ganda dri bata tanah biasa...cuma bila pakai bata interlock ni x perlu la nak buat column(tiang) atau beam...jimat la skit kat situ...tp klu total2 semua jadi mahal gak la klu buat kat malaysia ni...

yeke...
sapa keje kontraktor tau murah ke mahal..:-? :-?

tudung87
05-08-2008, 01:28 AM
diaorg kata tahan..tp aku sndiri x yakin :)) :)) tambah2 lg klu ada gempa bumi :))

betul2...
cam mainan lego pun ada gak...
tapi, rasa2nye.. lego lagi tahan..
so, conclusionnye... biau tokeh jual batu bata buat umah die dulu, fully gune.. pastu, kite tgk..
kalo tokei pun x brani gne....
kite x payah gne..:D :D :p :p
merbahaya.. tokei2... testing kat umah senrik..:D :D

abahmu
05-08-2008, 01:31 AM
yeke...
sapa keje kontraktor tau murah ke mahal..:-? :-?

yup........

edrais
05-08-2008, 01:46 AM
aku rasa ikat batu lagi murah dan cepat

damiaphang
05-08-2008, 09:34 AM
cantik...:)
betoi ka murah:-?

damiaphang
05-08-2008, 09:37 AM
ish... x retak ka lama2 bata tu...:-?
risau aih...

old_code
05-08-2008, 09:40 AM
apa2 cuber dapatkan pengesahan dari CIDB atau mana2 bandan yg bule mengesahkan...

speciosa
05-08-2008, 12:49 PM
maaf lewat reply. ia murah kerana bata ini tidak perlu kita plaster seperti bata putih atau merah yg biasa. jadi kita dapat mengurangkan
1. simen memandangkan harga simen yg mahal
2. upah untuk plaster bg bata biasa. kalau di utara upah plaster simen ialah rm4 sekaki kalau tak silap.
3. saiz bata ini lebih besar dari bata biasa. jadi secara purata ia tidak memerlukan bata yg banyak. ukuran bata ini ialah 10x5x4 sedangkan bata merah atau putih ialah 9x4x4.

4. gambar2 di atas ini ialah contoh gambar rumah di eropah dan di thailand. untuk di malaysia lokasinya ialah di kelantan. malah syarikat ini juga mempunyai kilang pengeluaran bata di kelantan.

5. owner syarikat iaitu interlocking brick telah setuju untuk join forum bagi menjawab sebarang kemusykilan.

6. apabila dia dah join nanti bolehlah tanya sebarang pertanyaan termasuk harganya secara terperinci.

7. saya akan maklum kemudian username owner syarikat dan lain2 perkembangan terkini.

tq

BizClub
05-08-2008, 02:24 PM
mmg lawa...kt mana erk...

jenis bata ringan ke ni...

EA.Trader
05-08-2008, 02:31 PM
bata cantek...tukang pasang bengong...msalah gak..:))

jaih
05-08-2008, 02:32 PM
huh..kelate...iskh...lambat lagi bulih kelik kijo kg wehh...kalu dop bleh g ushar doh camna bentuk umah neh...

speciosa
05-08-2008, 10:01 PM
Askum,

Kepada yg ingin tahu dgn lebih lanjut atau berminat nak tahu harga, bolehlah hubungi encik Imran di alamat di bawah.

GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail

tuyuk
05-08-2008, 10:19 PM
awal tahun nie... aku ada buat projek buat flower box guna bata interlocking nie. ramai kata cantik dan memuaskan. keja pun cepat. boss aku pun suruh tambah lagi flower box jenis nie... kat kelate mmg tgh famous guna bata nie... nampak lebih natural. sapa nak buat rumah konsep nusantara @ bali leh la try guna bata nie...

eapui
05-08-2008, 10:24 PM
macam menarik nampak.

tudung87
05-08-2008, 10:30 PM
lagi 1, kalo batu bata nih x plaster...
x masuk air keh celah2 antara batu2 tuh??
yelah, kalo batu block/bata yg x betul plaster pun , dinding pun bole basah...

penting nih..,klo x, abis umah rosak:-? :-? :-? :-?

anoone
05-08-2008, 10:33 PM
jimat kos mcmmana tuh???

kena ader details sikit lebih kurang...

kalau tak pakaimpasir dan semen mmg jmat tapi nak juga ader contoh pengiraan jimat tuh..hehehe

jeb_134
05-08-2008, 10:51 PM
ade direct supplier ke kt johor kebetulan aku nk order utk renovate umah aku ni.fyi yg lain toksah risau ape2 coz dari gambar yg diorng tunjuk bata hanya sebagai dinding tapi masih ade beam dibawah dan diatas itu yg penting tapi klu beam tu tanpa besi konkrit baru kite leh bimbang

ruhssly
05-08-2008, 10:52 PM
bata cantek...tukang pasang bengong...msalah gak..:))
Stuju yob.. tp klu bata dah la x cantik + plak tukang bengong2 lg bermasalah kan..

speciosa
05-08-2008, 11:22 PM
ade direct supplier ke kt johor kebetulan aku nk order utk renovate umah aku ni.fyi yg lain toksah risau ape2 coz dari gambar yg diorng tunjuk bata hanya sebagai dinding tapi masih ade beam dibawah dan diatas itu yg penting tapi klu beam tu tanpa besi konkrit baru kite leh bimbang


Terima kasih kerana berminat. Saya cadang saudara terus hubungi cik imran owner syarikat pasal supply ke johor dan kos pengangkutan. tetapi mengikutnya syarikatnya boleh buat penghantaran ke serata negeri.
GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
0129616217/0199766365- En Imran

tudung87
05-08-2008, 11:29 PM
lagi 1, kalo batu bata nih x plaster...
x masuk air keh celah2 antara batu2 tuh??
yelah, kalo batu block/bata yg x betul plaster pun , dinding pun bole basah...

penting nih..,klo x, abis umah rosak:-? :-? :-? :-?

soklan saya xnak jawab keh??:(( :(( :((

speciosa
05-08-2008, 11:32 PM
jimat kos mcmmana tuh???

kena ader details sikit lebih kurang...

kalau tak pakaimpasir dan semen mmg jmat tapi nak juga ader contoh pengiraan jimat tuh..hehehe

buat masa sekarang tiada perbandingan di atas kertas secara terperinci. namun mereka yg telah mengguna bata ini mengakui ianya lebih berkauliti dan jimat. sebagai contoh tembok rumah dapat dikurangkan sehingga RM10k berbanding bata biasa.

cth pengiraan akan disediakan oleh owner sedikit masa lagi.

donat88
05-08-2008, 11:35 PM
Agak2 jika buat sarang burung walit ok tak....

speciosa
05-08-2008, 11:45 PM
GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail


http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/3.jpg
saiz 10x7x4



http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/4.jpg
saiz 5x5x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/5.jpg
saiz 5x7x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/6.jpg
saiz 10x5x4x2

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/7.jpg
saiz 10x5x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/1.jpg
saiz 10x5x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/2.jpg
saiz 10x5x4

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/8.jpg
saiz 10x5x4x5

ruhssly
05-08-2008, 11:48 PM
Setakat maklumat yg kawe tau, penggunaan interlocking brick ni masih lg belum meletup n jrg digunakan lg kat msia cuma di Klate dah ada pemaju yg menggunakan alternatif bhn ini dlm projek perumahan selain drp individu2. Kepakaran utk buat bhn ni diimport dr Thailand n technology asalnya dr Germany. Ttg masalah masuk hujan or basah tu, ianya x jd masalah coz ianya tersusun rapat n shapenya dah ngam2 suii. Dr segi ketahanan, dr info yg kawe perolehi ianya dpt approval dr pihak jkr. Secara logiknya..Klu x dpt xkan ler construction company leh dluluskan utk bina perumahan. Ciri istimewa ttg ketahanan bhn ni ialah ianya mengalami proses utk mengeras bukan sehari dua ttp ambil masa selama 2 tahun. That means makin lama makin keras jdnya.

ruhssly
05-08-2008, 11:51 PM
Agak2 jika buat sarang burung walit ok tak....
Boleh2 x de masalah.. rasanya lg byk walit yg singgah buat sarang utk menginap kat bangunan ni coz ianya lain dr yg lain, cantik n sejuk..:D

tudung87
05-08-2008, 11:54 PM
Setakat maklumat yg kawe tau, penggunaan interlocking brick ni masih lg belum meletup n jrg digunakan lg kat msia cuma di Klate dah ada pemaju yg menggunakan alternatif bhn ini dlm projek perumahan selain drp individu2. Kepakaran utk buat bhn ni diimport dr Thailand n technology asalnya dr Germany. Ttg masalah masuk hujan or basah tu, ianya x jd masalah coz ianya tersusun rapat n shapenya dah ngam2 suii. Dr segi ketahanan, dr info yg kawe perolehi ianya dpt approval dr pihak jkr. Secara logiknya..Klu x dpt xkan ler construction company leh dluluskan utk bina perumahan. Ciri istimewa ttg ketahanan bhn ni ialah ianya mengalami proses utk mengeras bukan sehari dua ttp ambil masa selama 2 tahun. That means makin lama makin keras jdnya.

ooooo.. kalo kat kelate kan slalu banjir... kire xperla gak gne batu nih ek??:-? :-? :-?

speciosa
05-08-2008, 11:57 PM
soklan saya xnak jawab keh??:(( :(( :((

bagus soalan tuh.

sori lambat sikit line slow. sebenarnya bata ni dibuat mnegikut acuan. mcm set lego. jadi semasa pemasangan bata ini perlu dimasukkan ke dlm lubang yg telh dibuat. sekiranya tidak rapat bata ini tidak masuk dgn tepat. jadi air tidak dapt menyerap. tambahan pula semasa bata dipasang sedikit simen akan dimasukkan ke dlm lubang untuk seal bata ni antara satu sama lain.

saya akan upload contoh proses pemasangan bata ni yg sedang dibina di kelantan.

speciosa
06-08-2008, 12:04 AM
GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail

speciosa
06-08-2008, 12:19 AM
malam dah lewat. saya beransur dl. esok keja. saya akan upload gmbr pemasangan bata di kelantan sok. line tak berapa cantik mlm ni.

kalau sapa2 nk buat rumah tu elok la masukkan bata ni dlm perkiraan. selain cantik dan moden tentulah kita akan rasa puas dan gembira bila penat balik keja tengok rumah cantik kemas dan elegen. dah la bini lawa rumah lawa keta lawa. tentu hati pun senang.

sebarang persoalan yg tak terjawab akan saya jawab. esok owner syarikat en imran akan join forum ni sendiri. hari ni tak sempat kerana agak sibuk.

selamat mlm. askum

ruhssly
06-08-2008, 12:20 AM
ooooo.. kalo kat kelate kan slalu banjir... kire xperla gak gne batu nih ek??:-? :-? :-?Aa..aa.. lbh krg gitulah maksudnya..:D

ruhssly
06-08-2008, 12:32 AM
malam dah lewat. saya beransur dl. esok keja. saya akan upload gmbr pemasangan bata di kelantan sok. line tak berapa cantik mlm ni.

kalau sapa2 nk buat rumah tu elok la masukkan bata ni dlm perkiraan. selain cantik dan moden tentulah kita akan rasa puas dan gembira bila penat balik keja tengok rumah cantik kemas dan elegen. dah la bini lawa rumah lawa keta lawa. tentu hati pun senang.

sebarang persoalan yg tak terjawab akan saya jawab. esok owner syarikat en imran akan join forum ni sendiri. hari ni tak sempat kerana agak sibuk.

selamat mlm. askum
Tuan tanah dah nak landing.. xpelah kawe sewa jap tanah dia ni.. Wassalam bro...

anoone
06-08-2008, 09:41 PM
buat masa sekarang tiada perbandingan di atas kertas secara terperinci. namun mereka yg telah mengguna bata ini mengakui ianya lebih berkauliti dan jimat. sebagai contoh tembok rumah dapat dikurangkan sehingga RM10k berbanding bata biasa.

cth pengiraan akan disediakan oleh owner sedikit masa lagi.

tq atas jawapan anda..saya akan tunggu kiraan kasar atas kertas nanti....

speciosa
06-08-2008, 11:08 PM
askum

ini adalah contoh gambar pembinaan rumah 2 tingkat di kelantan sekarang ini.

GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05937.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05938.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05939.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05940.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05941.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05942-1.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05942.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05943.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05944.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05945.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05946-1.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05946.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05947.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05948.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05949.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05950.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05951.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05954.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05956-1.jpg

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/DSC05956.jpg

hexagold
06-08-2008, 11:23 PM
Hui lawanya, apa yang membezakannya. Rekaan atau batunya.Apa yang membuatkannya murah?

speciosa
06-08-2008, 11:50 PM
Hui lawanya, apa yang membezakannya. Rekaan atau batunya.Apa yang membuatkannya murah?

yg membezakannya ialah bata interlockingnya. binaan rumah menggunakan bata ini adalah seperti binaan set logo pada asasnya. saudara boleh tengok bentuk bata pada page sebelum ni.

yg membuatkannya murah ialah kerana kita dapat menjimatkan simen untuk proses plaster dan upah. seperti yg kita tahu bata biasa perlu diikat antara satu sama lain dgn simen dan diplaster untuk mneyapu cat. tetapi bata interlocking ini kita tak perlu melalui proses tadi. untuk mendapatkan warna yg berbeza kita boleh menyapu bata ini menggunakan syelek (lihat gcontoh ambar bahagian dalam rumah)

GOLDEN INTERLOCKING BRICK
KT0244141-A
Lot 426, Kg. Dendang, Ketereh 16450 Kota Bharu Kelantan
hp: 0129616217,0199766365 Tel:097475499
abi_amjad@yahoo.com

Imran b Ismail

adib.na
12-11-2008, 10:24 AM
kerja-kerja pendawaian mcmana, boleh tanam kabel dalam dinding tak?

moneymaker3000
12-11-2008, 10:27 AM
woo pakai batu bata je? takyah beli simen dan cat ye tak

badrush
12-11-2008, 10:30 AM
tak senang roboh ker??

wan_ensem501
12-11-2008, 10:36 AM
mmg cantik lah rumah2 ni..

ADI78
12-11-2008, 10:40 AM
ni kat siam ni...
aden penah tgk org buat batubata ni kat pagar kat kelantan...aden tgk durang susun dlm 2-3 tingkat batu bata ni pastu buh gak simen kat lobang batu bata tu...

gengjawa
12-11-2008, 10:44 AM
sebagai kontraktor,mmg wak minat teknologi baru nie

AlchemisT
12-11-2008, 10:46 AM
berapa ribu nihh

ADI78
12-11-2008, 10:49 AM
sebagai kontraktor,mmg wak minat teknologi baru nie

pakcik aden yg buek kek pagar umah dia wak...buek sendiri jor

baller
12-11-2008, 10:53 AM
lawanyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer...bape r hinggit sekilo ni?

gengjawa
12-11-2008, 10:59 AM
pakcik aden yg buek kek pagar umah dia wak...buek sendiri jor

camne cara pemasangan?bleh email kat wak x?
gengjawa@yahoo.com

apipmeka
12-11-2008, 11:00 AM
brape ratus ribu seunit???

aidiryatim
12-11-2008, 11:06 AM
klu rumah pasang siap.. cam set LEGO.. mmg la best kn.. tp masih x brp clear tang kemurahan kos nya.. saya nih bab2 kos perumahan kureng tau ..agak2 ade perbandingan x?
ape yg saya tau.. kos pembinaan rumah(upah) lebih kurang 1/2 harga bahan binaann.. so ..kt sini.. kos buruh(upah bina) agak2 leh kurang byk x? maybe 10% dr harga barang binaan?
atau barang binaan batu2 LEGO nih.. lebih mahal dr harga batu2 biasa? so.. kos keseluruhan boleh dikata seimbang atau sama..:-?

gengjawa
12-11-2008, 11:08 AM
bagus soalan tuh.

sori lambat sikit line slow. sebenarnya bata ni dibuat mnegikut acuan. mcm set lego. jadi semasa pemasangan bata ini perlu dimasukkan ke dlm lubang yg telh dibuat. sekiranya tidak rapat bata ini tidak masuk dgn tepat. jadi air tidak dapt menyerap. tambahan pula semasa bata dipasang sedikit simen akan dimasukkan ke dlm lubang untuk seal bata ni antara satu sama lain.

saya akan upload contoh proses pemasangan bata ni yg sedang dibina di kelantan.

boleh usulkan dlm sistem IBS kat malaysia nie
cuba lawat sini www.ibscenter.com.my (http://www.ibscentre.com.my/v7/)

rafina_80
12-11-2008, 11:09 AM
canteknya umah..

tapi nape murah sgt..tak guna simen kot..

susun jerk batu bata tu agaknye...

apa2 pun very nice la..

JutawaN_MilleniuM
12-11-2008, 11:13 AM
Mmg lawa laa bro..:)cgrock

ADI78
12-11-2008, 11:15 AM
dia kira murah skit pasal tayah beli pasir halus...cat pun jimat...

p/s nanti aden tanyo uncle aden eh wak...pastu aden emel kat wak

shahrezalin
12-11-2008, 11:27 AM
murah sgt ke???

ADI78
12-11-2008, 11:28 AM
murah sgt ke???

aden aritu tak intebiu abeh la plak org tua tu...so nanti la ado maso aden tanyo eh..so jgn arap jawapan secepat mungkin plak..

aidiryatim
12-11-2008, 11:29 AM
canteknya umah..

tapi nape murah sgt..tak guna simen kot..

susun jerk batu bata tu agaknye...

apa2 pun very nice la..

murah tang mana? ade quotation x? perbandingan kos ?

gengjawa
12-11-2008, 11:31 AM
dia kira murah skit pasal tayah beli pasir halus...cat pun jimat...

p/s nanti aden tanyo uncle aden eh wak...pastu aden emel kat wak

tQ adi, ko mmg baik:)cgrock

sconsult
12-11-2008, 11:37 AM
murah tang mana? ade quotation x? perbandingan kos ?

aku baru check dgn developer, murah x de le sangat. Faktor yg perlu diambil kira juga adalah kekuatan 'sisi' kalau berlaku hentakan dan juga pergerakan tanah. Nampak macam x kukuh je...sebab pakai simen sikit (simen tu jadi gam lah!)

azam575
12-11-2008, 11:53 AM
salam

wah best tu ... heheheh cantek....bleh upgrade umah mak mentua aku nie :D

tapi mana harga nyer ek

biznet
05-05-2009, 10:22 AM
mana info lagi

ruhssly
06-05-2009, 09:06 AM
Bagi sesiapa yg berminat atau ingin mendapatkan info yg lebih detail tentang interlocking brick nih bleh lah call direct kpd pengurus Golden Interlocking Brick, En. Imran Bin Ismail.. No: 0129616217 & 0199766365
Email: abi_amjad@yahoo.com

shah_azli
06-05-2009, 09:19 AM
salah satu sebab rumah mahal sbb harga tanah mahal & kos cekik contractor..
kalo beli brg buat sendiri atas tanah sendiri...murah je..betul x???

dragger
06-05-2009, 09:27 AM
ok jgk pakai brick nih, xyah plaster, xyah cat. tapi kt malaysia ada ramai speacialist ker nk buat guna brick nih. mana untung dari guna IBS? yg heli blh landing tu

man_spaq
06-05-2009, 09:33 AM
cantik gak umah nih...menarik jer kalau wat kat kg nih...

tp ada ke specialist nak developed nih...kang roboh pulaks umah tu kang..ahaks!!

cyborg
06-05-2009, 09:45 AM
Jangan haraplah murah. Murah kat luar negara saje. Apa-apa benda luar kalau masuk je Malaysia ni harganya pasti melambung ! Paling untung bank. Tak payah buat rumah , tak payah buat kereta, paling untung mesti bank.

Usahawan Muda
06-05-2009, 09:59 AM
oii...apsal ada jerung lak nie?

http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_1151.jpg

tebuan
06-05-2009, 10:48 AM
Salam..cantik tu umah...harganyer mcm mana pulak....mesti mahal

jaih
06-05-2009, 11:02 AM
boleh refer sini ..proses dia..

http://www.sibinterlockingblock.com/index.html

viodeo tuh best kecek kelate hahahaha

old_code
06-05-2009, 11:21 AM
aku dah call ngan En Imran tadi...

dari aper yg dia cakap tuh kos buleh dikurangkan dari 15% - 30%...

tp bergantung kepada masa dan kemahiran tukang tuh la....dan bentuk rumah tersebut...

menarik jugak nei....

jaih
06-05-2009, 11:57 AM
aku dah call ngan En Imran tadi...

dari aper yg dia cakap tuh kos buleh dikurangkan dari 15% - 30%...

tp bergantung kepada masa dan kemahiran tukang tuh la....dan bentuk rumah tersebut...

menarik jugak nei....


kira ok laa kalau 15-30% ..kat kuantan neh aku ada terjumpa satu developer yg buat umah pakai brick neh...mmg murah..tp ngan syarat atas tanah sendiri

old_code
06-05-2009, 01:10 PM
kira ok laa kalau 15-30% ..kat kuantan neh aku ada terjumpa satu developer yg buat umah pakai brick neh...mmg murah..tp ngan syarat atas tanah sendiri

TUH LAR...MENARIK LA JUGAK....TIME2 GAWAT2 NIE LEH LA BUAT UMAH...



p/s: x kan nak wat kat atas tanah orang...ngamuk derang nanti

hehehe

gengjawa
06-05-2009, 01:11 PM
TUH LAR...MENARIK LA JUGAK....TIME2 GAWAT2 NIE LEH LA BUAT UMAH...



p/s: x kan nak wat kat atas tanah orang...ngamuk derang nanti

hehehe

beli tanah selori dua dulu:)):))

jaih
06-05-2009, 02:23 PM
TUH LAR...MENARIK LA JUGAK....TIME2 GAWAT2 NIE LEH LA BUAT UMAH...



p/s: x kan nak wat kat atas tanah orang...ngamuk derang nanti

hehehe

heheh dah itu syaratnya...aku lupa plak nama company tuh..siap bawak batu brick neh lagi masa dok promosi kat wisma neh

janggut_X
06-05-2009, 02:24 PM
memang cun giler umah ni.tak silap kek shah alam ado patern camni.

geniusneuro
06-05-2009, 02:35 PM
lawanye n kiutnye umah ni...
bape regenye?
ni murah tu kire murah camane compare ngan yg biase nye?

jaih
06-05-2009, 02:40 PM
lawanye n kiutnye umah ni...
bape regenye?
ni murah tu kire murah camane compare ngan yg biase nye?

dari segi upah tukang...dari segi masa ..n dari segi material mcm simen tuh pakai sikit jer...masa pun cepat pakai brick neh..mcm main lego..so bleh save upah tukang kat situ..upah tukar utk per day mahal lorr...cat pun tak payah kalau yg minat kaler ori brick tuh

utk umah aku sendiri nanti insyallah aku pakai tech neh..main lego hehehe

old_code
06-05-2009, 04:23 PM
dari segi upah tukang...dari segi masa ..n dari segi material mcm simen tuh pakai sikit jer...masa pun cepat pakai brick neh..mcm main lego..so bleh save upah tukang kat situ..upah tukar utk per day mahal lorr...cat pun tak payah kalau yg minat kaler ori brick tuh

utk umah aku sendiri nanti insyallah aku pakai tech neh..main lego hehehe

aku pun ingat nak gune tech nie..insya ALLAH

gengjawa
06-05-2009, 04:26 PM
aku pun ingat nak gune tech nie..insya ALLAH

samo la ngan wak
cuma kena cari tapak rumah dulu

eday84
06-05-2009, 04:35 PM
macam dalam game je batu bata dia.. dalam game wolfenstein 3D haha.. game german gak tu

Interhots
03-12-2009, 04:46 PM
dah ada ker member2 CG yg dah menggunakan teknologi nie..info2

FaRid^sp
03-12-2009, 04:49 PM
ikat bata lagi murah kot..

aleng83
24-09-2010, 01:48 AM
kat kuantan ni kat mane opis developer yg offer sistem ni?

zerorise
24-09-2010, 07:11 AM
Macam umah pasang siap :D

msaifziec
24-09-2010, 07:23 AM
nmpk seram je umah merah...

husniezar
24-09-2010, 07:29 AM
klw diikutkan tgk bentuk batu bata ini memg kukuh...ayah sy seorang kontrakter rumah dahulu....bg ayah sy penggunaan batu bata amat penting....pertama kali sy tgk batu bata yg canggih seperti mainan lego....maksud sy...klw dilihat bentuk batu bata ini...seperti cantuman yg kukuh....bukan seperti batu bata yg ade di malaysia yg hanya rata bahagian permukaanyer...tp batu bata ini lebih kukuh cantumannya antara satu sama lain....cantumannya sgt rapat....

hafizan78
24-09-2010, 07:38 AM
Takut2 ramai kontraktor tak nak guna kerana kos upah dah dikurangkan... jadi untung jadi kurang...

hafizan78
24-09-2010, 07:40 AM
boleh refer sini ..proses dia..

http://www.sibinterlockingblock.com/index.html

viodeo tuh best kecek kelate hahahaha

tak leh buka pulak.... kasi emailkan ke hafizan78@yahoo.com cara pemasangan...

msaifziec
24-09-2010, 07:46 AM
jerman pon jerman la...ape barang seni bina warisan melayu malaysia.hahaha..

Megat Sri Rama
24-09-2010, 08:15 AM
nak kata jimat tu x la jimat jgk pakai bata ni..bata ni mahal 3-4 kali ganda dri bata tanah biasa...cuma bila pakai bata interlock ni x perlu la nak buat column(tiang) atau beam...jimat la skit kat situ...tp klu total2 semua jadi mahal gak la klu buat kat malaysia ni...

tapi kalau load bearing wall macam tu yang tak sukanya bila nak pecah dinding atau lain-lain ubahan yang mengubah serakan beban.

alangkan pakai tiang konkrit pun tak dapat ruang yang besar (dengan saiz rasuk yang munasabah).

aku pun tengah cari idea nak buat rumah, tapi memang paling tak minat dengan load bearing wall. setakat alternatif dalam hati cuma recycled ISO container atau/dan pakai structural steel.

soalan untuk tuan tanah....

1. masih perlu pakai mortar untuk binder ke?
2. kalau tak pakai binder (sebab aku nampak temuan antara baris lintang bata tu kemas) bagaimana dengan tebatan cuaca terutamanya kelembapan.
3. macam mana dengan sifat tebatan haba, berapa R-factor.
4. antara gambar2 tu, ada yang aku lihat batanya disusun atas para, nampak macam dicetak di tapak. ya ke?

emm, tahniah. rekaan rumah-rumah tu pun cantik, sayang tuan rumahnya je yang pilih pokok/perabot tak kena dengan rumah.

gemagemuruh
24-09-2010, 08:17 AM
Lawa rumah nie...

Megat Sri Rama
24-09-2010, 08:42 AM
jerman pon jerman la...ape barang seni bina warisan melayu malaysia.hahaha..

senibina melayu letaknya pada penggunaan ruang, adaptasi cuaca dan persekitaran, budaya, dinamisme, dll.

Kau ingat jubin kat tangga rumah Melaka zaman dulu tu dari mana? Silap-silap dari Morocco dan Itali pun ada. Jangan main-main.

tak salah guna bata. Melayu dulu-dulu pun ada teknologi dan budaya masonry sendiri. Candi-candi Melayu (buddha dan hindu) semua pakai bata dan batu.

Melayunya bangunan tu pada pemusatan rekaan rumah tu untuk membantu kehidupan seorang Melayu dalam budaya Melayu di Tanah Melayu.

Rumah "Atas", atap nipah/rumbia, dinding kayu, tingkap panjang, rekaan modular, semua ada sebab teknikal.

Rumah "Atas" (stilt design) supaya ada draft angin yang lalu di bawah rumah, menyejukkan rumah (faktor haba) dan memastikan bekalan udara dalam rumah bertukar selalu sesuai dengan cuaca lembap, mengelakkan kulat dll. Rumah Atas juga memberikan privasi. Untuk faktor suhu dan pencahayaan yang baik (reflective lighting dari lanskap, bukan cahaya langsung dari matahari) rumah Melayu perlu tingkap yang panjang, tapi bila tingkap besar dah tak ada privasi, bila rumah didirikan tinggi atas tiang dapat masukkan balik unsur privasi pada rumah.

Atap nipah/rumbia sebab rendah kealiran haba dan juga haba pendam (penebat haba yang baik dan murah).

dinding kayu, mudah dapat dan juga faktor tebatan yang baik, tahan cuaca.

orang Melayu juga memang sengaja tanam pokok kelapa keliling rumah. Selain keperluan gizi dan lain-lain, pokok kelapa berikan lindungan dari panahan matahari. Untuk kawasan yang lebih dekat dengan rumah (terutamanya tingkap) ditanam pokok yang sederhana tinggi. Untuk privasi.

Rekaan Modular - Rumah ibu (main hall), rumah dapur, dan lain-lain rumah (merujuk pada komponen modular) dibuat berasingan tapi dicantumkan untuk faktor safety, privacy, modularity dan expandibility. Kalau terbakar, risiko merebak ke seluruh kompleks rumah adalah kurang. Kalau anak ramai, bila-bila masa boleh besarkan rumah.

Buat rumah tu ambil kira kiblat, rumah ibu tu pastikan bahagian yang lebar mengadap kiblat, nak berjemaah senang.

Ukur baju di badan sendiri, ukur rumah kat badan isteri. Suri tu maksudnya sama dengan permaisuri, Queen. Suri Rumah = Queen of the House. Hormat isteri dengan mengkadarkan ukuran rumah berkadaran dengan ukuran badan isteri. Lebar bini kau, lebar la pintu rumah kau, besar la rumah kau. Tapi logik, dia yang banyak ke hulu ke hilir kat dalam rumah tu.

nak cerita panjang... senang cerita yang menjadikan rumah tu rumah Melayu adalah semangatnya, benda-benda di atas tu. Material/Bahan tu perkara nombor 2.

Rumah adalah ruang kehidupan, a living space. Rumah Melayu sangat-sangat compliant dengan falsafah architecture baik secara teknikal, falsafah mahupun seni.

Orang Melayu pun pandai buat genting. Untuk rantau Nusantara ni genting terbaik zaman dulu-dulu dari wilayah Patani. Tapi antara mampu dan tak mampu je la nak pakai genting zaman tu. Nak kena import tu.

Megat Sri Rama
24-09-2010, 08:49 AM
Takut2 ramai kontraktor tak nak guna kerana kos upah dah dikurangkan... jadi untung jadi kurang...

Kontraktor putar alam je yang macam tu.

Kalau aku kalau boleh kasi projek cepat siap, takut nak layan satu-satu tuan rumah tu lama-lama. Nanti nak ubah tu, ubah ni. Touch and Go kalau boleh. Bikin laju-laju, blah, sambung tempat lain.

Lagi kurang tenaga buruh, lagi kurang risiko. Mat Indon ni suka main politik. Kerja akan dilambat-lambatkan untuk curi kong, jadi kalau tokay bosan diorang boleh mintak borong.

kalau difikir baik-baik, kos bahan adalah malar melainkan kau tak pandai anggar bahan sehingga ada baziran, atau buruh kasar sangat kasar batu banyak pecah dan simen banyak tumpah (dan yang sepertinya). Tapi.... kalau kos buruh ianya angkubah, variable, it either make or kill your profit.

Bila teknologi mencepatkan kerja, tak perlu banyak skill, diorang tak boleh chong.

niko
24-09-2010, 08:55 AM
klau de rosak kat ne2,blay ke pakcik2 yng keje baiki umah tu baiki eq?

niko
24-09-2010, 09:03 AM
mahal arr 1 batu bate tu,1 batu blok yng besar tu bru 25 sen kat kg aku,lagi jimat kot.bate oren tu baru 10 sen sbijik...

poknik
24-09-2010, 09:30 AM
kalo buat rumah pakai bata ni... pastu nak buat renovation di kemudian hari senang ke nanti?.. takde masalah ke?

fyz_2006
24-09-2010, 09:33 AM
mahal arr 1 batu bate tu,1 batu blok yng besar tu bru 25 sen kat kg aku,lagi jimat kot.bate oren tu baru 10 sen sbijik...

kg kat mana??? murah benar batu yg dijual...
lay bg info... :)

nisuh
24-09-2010, 09:43 AM
binaan mcm ni ada pro & kontra..kitorg dulu ada buat kajian pasal batu mcm ni tuk replace konkrit structure..tp last2 x berkesan sebenarnya..
kalu tuk nilai estetik mmg cun, tp kalu nak replace structure, aku rasa ramai yg takut nak duduk rumah mcm tu..:)

Megat Sri Rama
25-09-2010, 03:40 AM
binaan mcm ni ada pro & kontra..kitorg dulu ada buat kajian pasal batu mcm ni tuk replace konkrit structure..tp last2 x berkesan sebenarnya..
kalu tuk nilai estetik mmg cun, tp kalu nak replace structure, aku rasa ramai yg takut nak duduk rumah mcm tu..:)

kat eropah terutamanya britain rasanya bangunan-bangunan lama semuanya pakai sistem macam ni...

memang tak boleh lawan sistem kerangka, terutamanya konkrit. tapi cukup rasanya terutamanya binaan setingkat. cuma itulah, tak bebas, dinding tak boleh kacau. nak letak tingkap lebar-lebar pun kena fikir masak-masak. tapi kalau sanggup layankan, boleh layan lagi.

AuraSuccess_88
25-09-2010, 03:48 AM
wah mmg cun...kemas.cantik sodap mata memandang

syed malek
23-02-2011, 02:07 PM
knp plak dikatakan murah??
tgk pd hrga bata berlipat kali ganda mahal..
sy bab2 harge buat rumah nie x tau sgt..
cuba tuan tanah explain skit kos harga untuk rumah seluas 100mmx100mmx18 yang menggunakan bata ini dengan bata biasa...

mayor_jr
23-02-2011, 02:49 PM
menarik nie..betoi ke murah..?

Keyrul37
23-02-2011, 02:51 PM
kalo buat kt apartment leh x ni?? meaning buat kt interior rumah..

bintang4
23-02-2011, 02:57 PM
Ada lagi ke TT ni di CG nk menjawap soklan ni agaknya..thread 2008 ni..

Di mana nak cari specialist kontraktor utk pasang batu2 ni..:-?

mayor_jr
23-02-2011, 03:02 PM
xdele murah..
10 kali ganda kos rumah skang..
tapi berbaloi la..mmg lawa..

ejoybaik
23-02-2011, 03:16 PM
buleh oder ni.. wat pagar rumah... layan 500 biji dulu tengok macam mana...

tokputih
23-02-2011, 03:19 PM
hidup lagi ke TT ni...

aeddyz_2649
23-02-2011, 04:18 PM
hidup lagi ke TT ni...

TT ngah pi ikat bata jap..hehe..gurau je TT erk..:D :D :)cgrock

ejoybaik
23-02-2011, 05:07 PM
hidup lagi ke TT ni...

last activity.. tahun 2009...

mungking tgh menyelam tuh

azanney
23-02-2011, 05:26 PM
murah ke hapa??mahal gilossssssssssssss

locos
23-02-2011, 05:36 PM
rumah pasang siap ke ape ni ?

Nazzrie
23-02-2011, 05:48 PM
erk...kalo siap satu rumah ni kira 3~5 kali kos rumah biasa. mahal bata nih...

hafizan78
24-02-2011, 06:08 AM
jimat kat simen dan masa je....

TT
24-02-2011, 07:14 AM
ni ak tgk lebih pd design je..

hafizan78
24-02-2011, 07:18 AM
sekiranya ada warga tempatan yg berminat nak bangun sistem macam nie aku asokong je...

digitalproduk
24-02-2011, 07:31 AM
Tengok design macam mahal

LEMANtheMAN
24-02-2011, 09:06 AM
menarik gak..:)

hafizan78
24-02-2011, 05:20 PM
ada sesiapa kat sini pernah guna bata nie...

nastrade
24-02-2011, 05:29 PM
boleh cat ke bata ni?

hafizan78
24-02-2011, 05:29 PM
boleh cat ke bata ni?

boleh aja kalau nak...

tulangikan
24-02-2011, 06:32 PM
bata ni memang cantik..tp kos lbih dr simen biasa..
pulak tu kene tukang yg mahir..silap buat senget rumah jadinya..
kt kelantan da byk rumah bata ni..

hafizan78
24-02-2011, 06:34 PM
bata ni memang cantik..tp kos lbih dr simen biasa..
pulak tu kene tukang yg mahir..silap buat senget rumah jadinya..
kt kelantan da byk rumah bata ni..

ye ker kat kelantan dah ada... bata biasa kalau tak reti pun boleh senget...

eizzbizz
24-02-2011, 06:41 PM
nih nk jual rumah ke bata ..???
klu rumah ..ape yg murahnyer ..??
klu bata .. berapa murah bole dapat..??

G-Trader
24-02-2011, 06:42 PM
batu jemalang ke ni??

azrulahmad
24-02-2011, 06:44 PM
murah pada yang mampu...
mahal pada yg tidak

ba-e-segan
24-02-2011, 07:34 PM
bata interlock ya...buku interlock gi mane?,,,hehe

amazinggold88
24-02-2011, 07:50 PM
Last Activity: 12-07-2009 04:28 PM
last tt msk cg :))

ipsian
24-02-2011, 09:29 PM
bata ni memang cantik..tp kos lbih dr simen biasa..
pulak tu kene tukang yg mahir..silap buat senget rumah jadinya..
kt kelantan da byk rumah bata ni..

yup kat kelantan pun dah banyak org bina guna bata ni..

1. sebab dapat jimatkan masa pembinaan
2. dapat gak jimatkan kos bangunan
3. bata ni tak panas

tu menurut kontraktor yg bgtau la..

nyaris-nyaris dulu nak bina rumah guna bata ni.. walaupun bata ni leh cat dan plaster (selalunya bhagian dalam ).. hmmm tak berkenan plok kat mata teman.. boleh gabung2 guna bata ni, bata press, bata tanah liat..

last2 pilih bina guna bata konvensional je.. he he

tulangikan
24-02-2011, 09:49 PM
ye ker kat kelantan dah ada... bata biasa kalau tak reti pun boleh senget...

jiran aku wat ngn bata ni..
mksud senget bkn paksi dinding tapi kedudukan bata tu..
bata biasa kalu senget bule plaster blik..

tulangikan
24-02-2011, 09:50 PM
Last Activity: 12-07-2009 04:28 PM
last tt msk cg :))

thread lapok xpe..janji bule diskus benda ni..
lagipun teknologi ni dh berkembang kt m'sia..:)cgrock

alex
24-02-2011, 09:57 PM
kalau sebuah rumah bape rege nyer ni.....

ejoybaik
24-02-2011, 10:32 PM
ada sesapa ke dalam CG ni dah penah buat rumah guna bata2 ni

interlok
14-07-2011, 05:43 PM
Salam semua..... baru terjumpa topik ni,mari kita panaskan balik topik ni.... topik bata interlok krn saya pun terlibat secara langsung dlm industri ni. Kalau ada apa2 kemusykilan.... i'Allah saya akan jawab semampu mungkin.

waktong.UMOFX
14-07-2011, 06:10 PM
biasa rege rumah yg 200k kalu guna batu bata ni berapa luas leh dpt?

interlok
15-07-2011, 10:21 AM
Kalau bajet dlm 200k, luas rumah boleh dpt dlm 2000 - 2200kps(banglo setingkat) dgn tiles keseluruhan ruang termasuk porch serta syiling kapur.Itu adalah kadar harga utk di negeri kelantan.....

Namun perlu ditekankan disini, sebenarnya harga sebiji bata interlok adalah 5-6 kali ganda lebih mahal dari harga sebiji bata tanah atau bata press tapi dgn menggunakan kaedah interlok pengguna boleh dptkan penjimatan dgnnya krn :

1. kurangnya penggunaan kayu utk buat acuan
2. kurang penggunaaan besi
3. byk ruang dinding yg tidak perlu di plaster
4. tidak perlu kerja2 membelah dinding utk memasang paip elektrik dan air
krn menggunakan lubang2 sedia ada pada bata interlok.

Sekian, moga info ini dpt membantu warga CG sekalian

raikko5
15-07-2011, 10:25 AM
Kalau bajet dlm 200k, luas rumah boleh dpt dlm 2000 - 2200kps(banglo setingkat) dgn tiles keseluruhan ruang termasuk porch serta syiling kapur.Itu adalah kadar harga utk di negeri kelantan.....

Namun perlu ditekankan disini, sebenarnya harga sebiji bata interlok adalah 5-6 kali ganda lebih mahal dari harga sebiji bata tanah atau bata press tapi dgn menggunakan kaedah interlok pengguna boleh dptkan penjimatan dgnnya krn :

1. kurangnya penggunaan kayu utk buat acuan
2. kurang penggunaaan besi
3. byk ruang dinding yg tidak perlu di plaster
4. tidak perlu kerja2 membelah dinding utk memasang paip elektrik dan air
krn menggunakan lubang2 sedia ada pada bata interlok.

Sekian, moga info ini dpt membantu warga CG sekalian

menarik2..... nanti boleh contact bro...
leh ke kalau buat kat trg??.....
ni buat sekali dgn Rumah dan plan dia ke?...

paklang
15-07-2011, 10:32 AM
Kalau bajet dlm 200k, luas rumah boleh dpt dlm 2000 - 2200kps(banglo setingkat) dgn tiles keseluruhan ruang termasuk porch serta syiling kapur.Itu adalah kadar harga utk di negeri kelantan.....

Namun perlu ditekankan disini, sebenarnya harga sebiji bata interlok adalah 5-6 kali ganda lebih mahal dari harga sebiji bata tanah atau bata press tapi dgn menggunakan kaedah interlok pengguna boleh dptkan penjimatan dgnnya krn :

1. kurangnya penggunaan kayu utk buat acuan
2. kurang penggunaaan besi
3. byk ruang dinding yg tidak perlu di plaster
4. tidak perlu kerja2 membelah dinding utk memasang paip elektrik dan air
krn menggunakan lubang2 sedia ada pada bata interlok.

Sekian, moga info ini dpt membantu warga CG sekalian

tt dok area mane?..macam berminat ni..kalau 100k agak2 luas mane leh buat sebuah rumah tu :p

Keyrul37
15-07-2011, 10:34 AM
ni pasang sendir ke ape ni???

eday84
15-07-2011, 10:35 AM
wau menarik ni
klau ada 100k bleh dpt tak banglo kecik setingkat?
tapi rasanya 100k sama jgk dgn current price kan?

igtkn bata tu murah

interlok
15-07-2011, 09:44 PM
To Raikko :

Utk kwsn T'ganu boleh dipertimbangkan..... mmg khidmat kami merangkumi dari peringkat reka, urusan kelulusan plan, bina serta urusan pinjaman.

Utk pengetahuan semua, mana2 plan atau rekabentuk sedia ada, pihak kami kena redesign balik plan tersebut utk disesuaikan dgn ukuran serta saiz bata interlok.Kena susun betul2 tiap2 jenis bata interlok tersebut.

Bata interlok mempunyai beberapa jenis bentuk....sama seperti permainan lego tu.

Paklang & eday84,

Bagi bajet sekitar 100k, mmg boleh dpt banglo dlm 1000kps++ siap dgn wiring, paip air, mozek, syiling kapur..... tp tak termasuk pagar. Sekiranya keadaan tapak yg elok dan ketinggian lantai rumah dgn tanah hanya memerlukan 1 kaki shj dan dgn menggunakan kaedah 'asas rakit' maka i'Allah boleh jimat lg....dan rumah boleh dibesarkan sikit lg.

Keyrul37,

Mmg pihak kami mempunyai barisan tukang sendiri dan adalah diakui mmg susah utk mencari tukang yg benar2 mahir dan berminat dgn kerja2 pemasangan bata interlok ni.

I'Allah.... saya akan postkan kemudian cth2 rumah yg telah dan sedang dibina oleh kami.

kiddd2
15-07-2011, 09:58 PM
dier xyah nak plaster dinding dah yek??

sebab tu murah..

zamreda
15-07-2011, 09:59 PM
klau 100k yer...

mr_x6006
15-07-2011, 11:43 PM
Cam kat Thailand jer..

MalaysiaMalaysia
16-07-2011, 05:19 AM
Comelnya rumah kotak kotak nie

peija06
16-07-2011, 08:13 AM
salam en interlok..
sy berminat n mungkin akan gunakan kaedah ni utk rumah bru sy nti..
cuma mungkin 2-3 tahun lg. :(

soalan sy, mcmana dgn ancaman anai2?
sbb umah sy skang ni banglo lantai kayu terkena sedikit anai2 jgk..

pkai batu bata ni ada mentenen jgk x?

tq..

paksuli
16-07-2011, 11:05 AM
rumah ni tiada beam atau tiang konkrik ke?

AuraSuccess_88
16-07-2011, 11:10 AM
buat rumah banglow sebiji mmg elok....

interlok
16-07-2011, 12:21 PM
Paksuli.... rumah interlok ni mmg dia dah ada bata beam dan bata tiang... jadi dah tak perlu nak buat beam dan tiang.

p/s : kat forum ni boleh paste gambar tak?

krkic
16-07-2011, 03:29 PM
Paksuli.... rumah interlok ni mmg dia dah ada bata beam dan bata tiang... jadi dah tak perlu nak buat beam dan tiang.

p/s : kat forum ni boleh paste gambar tak?

boleh2..:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

interlok
17-07-2011, 06:59 PM
http://1.bp.blogspot.com/-31X5jUaZft0/TiK2WUo8uxI/AAAAAAAAADA/zHgCVY_NsmY/s1600/DSCN2981+copy.jpg

cth tiang menggunakan bata interlok

shadow
17-07-2011, 07:05 PM
bagus tul teknologi ni.
kene lak murah dan tahan lasak.
skrg kalau buat rumah sendiri dahla mahal pastu meterial tah apa2 dia bagi.

stanley_climbfall
17-07-2011, 07:16 PM
mcm CMU je..tp kecik sikit..

tp harga rumah biasanye mahal sbb harga tanah..

melainkan memang rumah tu rumah mewah,mmg susah la nk murah..

abgG
17-07-2011, 07:24 PM
http://1.bp.blogspot.com/-31X5jUaZft0/TiK2WUo8uxI/AAAAAAAAADA/zHgCVY_NsmY/s1600/DSCN2981+copy.jpg

cth tiang menggunakan bata interlok

kalau nak buat sambung dgn bangunan rumah biasa boleh ke?
aku nak sambung bhg dapor panjang 10'x30' agak berapa kos, siap dgn kemasan tile sekali...

faizk
17-07-2011, 07:26 PM
canteekk ni..area kelate leh ejas ke

BOCK
17-07-2011, 07:38 PM
kalu bajet rm 150k. besar mana bole buat ni

eday84
17-07-2011, 07:46 PM
http://1.bp.blogspot.com/-31X5jUaZft0/TiK2WUo8uxI/AAAAAAAAADA/zHgCVY_NsmY/s1600/DSCN2981+copy.jpg

cth tiang menggunakan bata interlok

bata dinding tu mcm selapis jek
nipis sahaja..

erm ancaman anai2 macammana tt sbb bata ni pun berlubang di tengah kan
taktau binatang apa yg bleh duduk tgh2 tu..

tp tgk design tiang mmg smart hehe

complaintatron
17-07-2011, 08:13 PM
rumah begini,mudah dibawa kemana2

http://www.youtube.com/watch?v=LJLSoUkh1Vs

AuraSuccess_88
17-07-2011, 08:32 PM
To Raikko :

Utk kwsn T'ganu boleh dipertimbangkan..... mmg khidmat kami merangkumi dari peringkat reka, urusan kelulusan plan, bina serta urusan pinjaman.

Utk pengetahuan semua, mana2 plan atau rekabentuk sedia ada, pihak kami kena redesign balik plan tersebut utk disesuaikan dgn ukuran serta saiz bata interlok.Kena susun betul2 tiap2 jenis bata interlok tersebut.

Bata interlok mempunyai beberapa jenis bentuk....sama seperti permainan lego tu.

Paklang & eday84,

Bagi bajet sekitar 100k, mmg boleh dpt banglo dlm 1000kps++ siap dgn wiring, paip air, mozek, syiling kapur..... tp tak termasuk pagar. Sekiranya keadaan tapak yg elok dan ketinggian lantai rumah dgn tanah hanya memerlukan 1 kaki shj dan dgn menggunakan kaedah 'asas rakit' maka i'Allah boleh jimat lg....dan rumah boleh dibesarkan sikit lg.

Keyrul37,

Mmg pihak kami mempunyai barisan tukang sendiri dan adalah diakui mmg susah utk mencari tukang yg benar2 mahir dan berminat dgn kerja2 pemasangan bata interlok ni.

I'Allah.... saya akan postkan kemudian cth2 rumah yg telah dan sedang dibina oleh kami.
Fuh murah betul..mmg cempoy ar...

AuraSuccess_88
17-07-2011, 08:35 PM
Kalau bajet dlm 200k, luas rumah boleh dpt dlm 2000 - 2200kps(banglo setingkat) dgn tiles keseluruhan ruang termasuk porch serta syiling kapur.Itu adalah kadar harga utk di negeri kelantan.....

Namun perlu ditekankan disini, sebenarnya harga sebiji bata interlok adalah 5-6 kali ganda lebih mahal dari harga sebiji bata tanah atau bata press tapi dgn menggunakan kaedah interlok pengguna boleh dptkan penjimatan dgnnya krn :

1. kurangnya penggunaan kayu utk buat acuan
2. kurang penggunaaan besi
3. byk ruang dinding yg tidak perlu di plaster
4. tidak perlu kerja2 membelah dinding utk memasang paip elektrik dan air
krn menggunakan lubang2 sedia ada pada bata interlok.

Sekian, moga info ini dpt membantu warga CG sekalian

rupanyer bata agak mahal...tapi tu ar..penjimatan balik kot plaster ape semua tu..

mimie813
17-07-2011, 08:39 PM
teknologi baru...

AuraSuccess_88
17-07-2011, 08:40 PM
bata dinding tu mcm selapis jek
nipis sahaja..

erm ancaman anai2 macammana tt sbb bata ni pun berlubang di tengah kan
taktau binatang apa yg bleh duduk tgh2 tu..

tp tgk design tiang mmg smart hehe

kalo tengok kat dlm website dia..nampak tk de nipis sgt..tapi mmg btol selapis jerlah..diantara bata tu buh simen...

waktong.UMOFX
17-07-2011, 08:47 PM
Kalau bajet dlm 200k, luas rumah boleh dpt dlm 2000 - 2200kps(banglo setingkat) dgn tiles keseluruhan ruang termasuk porch serta syiling kapur.Itu adalah kadar harga utk di negeri kelantan.....

Namun perlu ditekankan disini, sebenarnya harga sebiji bata interlok adalah 5-6 kali ganda lebih mahal dari harga sebiji bata tanah atau bata press tapi dgn menggunakan kaedah interlok pengguna boleh dptkan penjimatan dgnnya krn :

1. kurangnya penggunaan kayu utk buat acuan
2. kurang penggunaaan besi
3. byk ruang dinding yg tidak perlu di plaster
4. tidak perlu kerja2 membelah dinding utk memasang paip elektrik dan air
krn menggunakan lubang2 sedia ada pada bata interlok.

Sekian, moga info ini dpt membantu warga CG sekalian

hajat di hati mmg nk buat rumah di kelantan ni,,,tanah je x da lg...:">:))

kOmAnDeR
17-07-2011, 08:49 PM
ada sebuah skolah 4 tkt di K Brg, Tganu guna bata ni klau x silap aku psl xder nmpak plastering...

eapui
17-07-2011, 08:52 PM
cantik rumah..........

AuraSuccess_88
17-07-2011, 08:52 PM
ada sebuah skolah 4 tkt di K Brg, Tganu guna bata ni klau x silap aku psl xder nmpak plastering...

kalau de gambo mmg cun..sbb beso mesti cun

MrHighLander
17-07-2011, 09:33 PM
slm.. haha.. saje nak mnyibuk kat sini.. huhu

sbnrnya skg aku duk tgh buat rumah pkai bata interlock ni.. mmg kos dia lagi jimat dri rumah biasa dalam 30%.. murah x.. hehe

skg rumah aku dalam proses tunggu frame tingkap.. susah skit pasal frame ni aku guna kayu.. biasa skg org pkai aloi je.. tp dah aku minat kayu, nk buat camne.. haha

erm.. klu ikut perkiraan yang tlh dimeterai.. luas rumah aku dalam 1606 kaki/segi tidak termasuk kaki lima dan longkang.. kos seluruhnya dalam RM130,000.00.. tp klu aku pkai atap interlock jugak kene tambah lagi dlam RM5,000.00..

bata ni ada macam2 jenis.. x silap aku dalam 14 jenis tidak termasuk 3 jenis atap.. harga bata plak mmg jauh tinggi dari harga bata biasa.. paling murah RM1.00 dan plg mahal mencecah RM2.80..

pasai apa murah.. penjimatan dalam pembelian perkakas pakai buang seperti kayu lapis, kotak beam dan sebagainya.. simenpun jimat.. besi??? yg ni aku x brani nak kata pasal klu masa buat pelantaian bawah tu, smua guna bata rasuk dan besi akan mengelilingi keseluruhan binaan.. huhu.. tp aku jamin lagi murah berbanding negara jiran.. :))

ermm.. tiang yg tuan interlock tunjuk sblm ni mengapa guna bata dinding.. sepatutnya guna bata tiang.. maka xdelah lorong2 tengah yang tidak menyedapkan mata memandang.. bata dinding dan bata tiang adalah 2 bata yang berlainan..

ancaman anai2.. yg ni aku xleh kata pasal aku x duduk lagi rumah aku tu.. haha.. tp utk makluman, tidak ada ruang kosong diantara bata-bata interlock ni kecuali trunking elektrik dan sistem perpaipan kklu x silap aku.. setelah bata disusun maka ia akan diisi dengan air simen keseluruhan.. jd xkn x kukuh lagi kot.. haha.. aku dah try sepak, x bergerak kedudukan bata tu.. tp x tahulah klu tolak nga jentolak, roboh ke x.. ada sape2 nk buat eksperimen ke.. huhu

adehh.. aku nk tunjuk contoh rumah aku dalam pembinaan ni.. tp aku x reti nak upload masuk dalam ni.. klu ada sape2 yang berbesar hati nak ajar, leh aku kongsi2 gambar.. hehe..

klu ada sape2 nak mnta pandangan aku, dipersilakan.. ciss.. macam baik plak aku ni.. haha

AuraSuccess_88
17-07-2011, 09:38 PM
slm.. haha.. saje nak mnyibuk kat sini.. huhu

sbnrnya skg aku duk tgh buat rumah pkai bata interlock ni.. mmg kos dia lagi jimat dri rumah biasa dalam 30%.. murah x.. hehe

skg rumah aku dalam proses tunggu frame tingkap.. susah skit pasal frame ni aku guna kayu.. biasa skg org pkai aloi je.. tp dah aku minat kayu, nk buat camne.. haha

erm.. klu ikut perkiraan yang tlh dimeterai.. luas rumah aku dalam 1606 kaki/segi tidak termasuk kaki lima dan longkang.. kos seluruhnya dalam RM130,000.00.. tp klu aku pkai atap interlock jugak kene tambah lagi dlam RM5,000.00..

bata ni ada macam2 jenis.. x silap aku dalam 14 jenis tidak termasuk 3 jenis atap.. harga bata plak mmg jauh tinggi dari harga bata biasa.. paling murah RM1.00 dan plg mahal mencecah RM2.80..

pasai apa murah.. penjimatan dalam pembelian perkakas pakai buang seperti kayu lapis, kotak beam dan sebagainya.. simenpun jimat.. besi??? yg ni aku x brani nak kata pasal klu masa buat pelantaian bawah tu, smua guna bata rasuk dan besi akan mengelilingi keseluruhan binaan.. huhu.. tp aku jamin lagi murah berbanding negara jiran.. :))

ermm.. tiang yg tuan interlock tunjuk sblm ni mengapa guna bata dinding.. sepatutnya guna bata tiang.. maka xdelah lorong2 tengah yang tidak menyedapkan mata memandang.. bata dinding dan bata tiang adalah 2 bata yang berlainan..

adehh.. aku nk tunjuk contoh rumah aku dalam pembinaan ni.. tp aku x reti nak upload masuk dalam ni.. klu ada sape2 yang berbesar hati nak ajar, leh aku kongsi2 gambar.. hehe..

klu ada sape2 nak mnta pandangan aku, dipersilakan.. ciss.. macam baik plak aku ni.. haha

susah2 email kat aku aku tepekkan cini...syok jgk nie nengok...

MrHighLander
17-07-2011, 09:44 PM
susah2 email kat aku aku tepekkan cini...syok jgk nie nengok...

ok2.. nnt aku emailkan.. sama2 kita kongsi.. hehe

lelakiselamanya
17-07-2011, 09:48 PM
mana lebey kukuh bata modern ni ngan bata blok simen biasa @ bata merah ?

Duffayoi14
17-07-2011, 09:50 PM
ni IBS....kt malaysia xdela baru sngt...tahun 80 an dh ada yg pkai teknologi ni eg precast..

tp luar negara teknologi ni dh jauh kedepan..cuma baru skrng kerajaan jadikan IBS sebahagian dr dasar kerajaan..

mmg murah kalo buat dgn bnyk, tp mahal kalo sikit...

MrHighLander
17-07-2011, 09:54 PM
mana lebey kukuh bata modern ni ngan bata blok simen biasa @ bata merah ?

lebih kurang kot tp utk jangka masa lama bata ni akan jd lebih kukuh pasal ia bersifat tanah.. makin lama makin bersebati antara satu sama lain..

komposis bata ni x silap aku ialah campuran 5tanah:1pasir:1begsimen(kiraan guna kereta tolak)

interlok
17-07-2011, 10:05 PM
kalau nak buat sambung dgn bangunan rumah biasa boleh ke?
aku nak sambung bhg dapor panjang 10'x30' agak berapa kos, siap dgn kemasan tile sekali...

Kos utk kerja2 renovation sebenarnya lebih tinggi jika nak dibandingkan dgn kos membuat bangunan baru krn perlu mengambil kira faktor kerja demolish, ruang bekerja dsbnya.

Utk memberikan sebutharga seeloknya pihak kami kena tgk keadaan tapak dahulu sekiranya tidak byk kerja2 demolish serta kerja pengalihan tandas,i'Allah boleh jimat lagi....

miskhi
17-07-2011, 10:11 PM
best best, tapi kos mahal gak wat rumah nie, xde yg 50K je ke :D:D

MrHighLander
17-07-2011, 10:51 PM
best best, tapi kos mahal gak wat rumah nie, xde yg 50K je ke :D:D

blh je.. tp 500kaki/segi.. ko buat plan eh.. :">

NEMO
18-07-2011, 01:21 AM
slm.. haha.. saje nak mnyibuk kat sini.. huhu

sbnrnya skg aku duk tgh buat rumah pkai bata interlock ni.. mmg kos dia lagi jimat dri rumah biasa dalam 30%.. murah x.. hehe

skg rumah aku dalam proses tunggu frame tingkap.. susah skit pasal frame ni aku guna kayu.. biasa skg org pkai aloi je.. tp dah aku minat kayu, nk buat camne.. haha

erm.. klu ikut perkiraan yang tlh dimeterai.. luas rumah aku dalam 1606 kaki/segi tidak termasuk kaki lima dan longkang.. kos seluruhnya dalam RM130,000.00.. tp klu aku pkai atap interlock jugak kene tambah lagi dlam RM5,000.00..

bata ni ada macam2 jenis.. x silap aku dalam 14 jenis tidak termasuk 3 jenis atap.. harga bata plak mmg jauh tinggi dari harga bata biasa.. paling murah RM1.00 dan plg mahal mencecah RM2.80..

pasai apa murah.. penjimatan dalam pembelian perkakas pakai buang seperti kayu lapis, kotak beam dan sebagainya.. simenpun jimat.. besi??? yg ni aku x brani nak kata pasal klu masa buat pelantaian bawah tu, smua guna bata rasuk dan besi akan mengelilingi keseluruhan binaan.. huhu.. tp aku jamin lagi murah berbanding negara jiran.. :))

ermm.. tiang yg tuan interlock tunjuk sblm ni mengapa guna bata dinding.. sepatutnya guna bata tiang.. maka xdelah lorong2 tengah yang tidak menyedapkan mata memandang.. bata dinding dan bata tiang adalah 2 bata yang berlainan..

ancaman anai2.. yg ni aku xleh kata pasal aku x duduk lagi rumah aku tu.. haha.. tp utk makluman, tidak ada ruang kosong diantara bata-bata interlock ni kecuali trunking elektrik dan sistem perpaipan kklu x silap aku.. setelah bata disusun maka ia akan diisi dengan air simen keseluruhan.. jd xkn x kukuh lagi kot.. haha.. aku dah try sepak, x bergerak kedudukan bata tu.. tp x tahulah klu tolak nga jentolak, roboh ke x.. ada sape2 nk buat eksperimen ke.. huhu

adehh.. aku nk tunjuk contoh rumah aku dalam pembinaan ni.. tp aku x reti nak upload masuk dalam ni.. klu ada sape2 yang berbesar hati nak ajar, leh aku kongsi2 gambar.. hehe..

klu ada sape2 nak mnta pandangan aku, dipersilakan.. ciss.. macam baik plak aku ni.. haha

menarik ni..harapkan testimoni bergambar pertama dari bro

REMEDY KARUNG GUNI
18-07-2011, 01:29 AM
mungkin akan aku gunakan utk buat chalet nanti

MrHighLander
18-07-2011, 06:45 AM
menarik ni..harapkan testimoni bergambar pertama dari bro

ptg nnt aku bg gmbar pd aura88 utk dia upload.. huhu.. tggu ye jgn x tggu..

kOmAnDeR
18-07-2011, 12:38 PM
Ni hah method nk psg bata ni...just 4 info...

http://i832.photobucket.com/albums/zz245/komandan606/cara_pasang3.jpg

bart72
18-07-2011, 01:27 PM
kalu murah leh buat sebijik lagi nie

mohdtarmizie
18-07-2011, 01:39 PM
aku cadang nak buat extension dapur tak lama lagi..bleh ke campur ngan teknologi bata nih? :)

longoi
18-07-2011, 01:49 PM
den rase...kene pasang sendiri kot...muhahahaha

MrHighLander
18-07-2011, 02:13 PM
den rase...kene pasang sendiri kot...muhahahaha

blh aje psg sdiri.. xde masalah tp klu ada lobang2 kat atas, sdiri mau igt le.. :))

interlok
18-07-2011, 03:31 PM
nampaknya ramai yg dah tahu dan arif psl interlok ni..... i'Allah kalau sempat nnt saya postkan bbrp cth gambar rumah interlok

MrHighLander
18-07-2011, 06:42 PM
sama2 kongsi pengalaman.. hehe

jaeDU5695
18-07-2011, 06:45 PM
cepat2... nk tgk gbr yg terbaru.. kawe igt nk wat rmh thn nih... i'allah.. heheheheh

mhansx
18-07-2011, 07:20 PM
kat bandar baru sg long kajang byk guna konsep brick nie kondo, teres and shop lot...

abgG
18-07-2011, 08:50 PM
blh aje psg sdiri.. xde masalah tp klu ada lobang2 kat atas, sdiri mau igt le.. :))

aku pun minat nak pasang sendiri...
sambil2 belajar...:)

cyborg
18-07-2011, 08:54 PM
Macam mainan LEGO.

Tapi kalau bangsa ba*bi lahanat jadi pemaju perumahan ... harga rumah tetap mahal .

matalim
18-07-2011, 08:59 PM
betoi ke murah? harga seunit bata mahal gak?

sapa leh bagi pencerahan? :D

Toshinoda
18-07-2011, 09:05 PM
GBI nu bkn ada pusat dekat sungai petani ke?
under MARA?

matalim
18-07-2011, 09:12 PM
nampaknya ramai yg dah tahu dan arif psl interlok ni..... i'Allah kalau sempat nnt saya postkan bbrp cth gambar rumah interlok

ada penyelamat rupenyer... tuan dok mana? :)

MrHighLander
18-07-2011, 11:11 PM
betoi ke murah? harga seunit bata mahal gak?

sapa leh bagi pencerahan? :D

penjimatan dari segi perkakas pkai buang seperti kayu plywood, kotak beam dan sebagainya..

MrHighLander
18-07-2011, 11:33 PM
yg ni contoh bata tiang disambung ngan bata dinding..

http://img694.imageshack.us/img694/5279/1807111820.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/694/1807111820.jpg/)

bata dinding ada juga jenis bata dinding kerutuk.. utk mencantikkan pemandangan.. hehe

MrHighLander
18-07-2011, 11:43 PM
yg ni plak pandangan sisi rumah ambe.. utk makluman, bhgian bawah tu mmg nmpak macam kusam dan melekat air simen pasal bahagian bawah tu mmg ambe nak plaster.. huhu

http://img535.imageshack.us/img535/8432/1807111821.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/535/1807111821.jpg/)

gabungan bata yang terdapat disitu ialah..

1)bata rasuk
2)bata dinding kerutuk
3)bata dinding biasa
4)bata tiang
5)bata dagu

panglima_ayam
18-07-2011, 11:52 PM
kat sp ada aku biasa tgk company tu jual batu brick ni dia tulis bole jimat kos sehingga 15%,aku dok pikir dia ni jual bata apa ,lepas tu baru jumpa thread ni di carigold

AuraSuccess_88
19-07-2011, 02:36 AM
yg ni plak pandangan sisi rumah ambe.. utk makluman, bhgian bawah tu mmg nmpak macam kusam dan melekat air simen pasal bahagian bawah tu mmg ambe nak plaster.. huhu

http://img535.imageshack.us/img535/8432/1807111821.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/535/1807111821.jpg/)

gabungan bata yang terdapat disitu ialah..

1)bata rasuk
2)bata dinding kerutuk
3)bata dinding biasa
4)bata tiang
5)bata dagu
baru nak uploadkan..tup2 dah ade.kekeke tk yah dah ler.mmg tengok kemas ar...mesti nt dah siap semua...boh clear cun nie...

AuraSuccess_88
19-07-2011, 02:37 AM
http://freepixload.com/images/1807111820.jpg

antara gambo2 umah kawan kita....

AuraSuccess_88
19-07-2011, 02:38 AM
http://freepixload.com/images/1807111942.jpg

AuraSuccess_88
19-07-2011, 02:39 AM
http://freepixload.com/images/1807111825.jpg

AuraSuccess_88
19-07-2011, 02:40 AM
http://freepixload.com/images/1807111939.jpg

nt dah siap jangan lupa tepek erk...baru ler sejuk mata memandang

MrHighLander
19-07-2011, 05:46 AM
baru nak uploadkan..tup2 dah ade.kekeke tk yah dah ler.mmg tengok kemas ar...mesti nt dah siap semua...boh clear cun nie...

hehe.. ada org ajau.. huhu.. try buat, jd plak.. :D

apapun tq aura pasai tlg upload yg lain2.. nnt siap smua ambe upload lg.. :)cgrock

interlok
19-07-2011, 04:17 PM
ada penyelamat rupenyer... tuan dok mana? :)

Alhamdulillah.... ramai yg tahu...dan ramai yg boleh tlg bercerita.... Tuan Matalim.... saya dok area kota bharu...

ezis2u
19-07-2011, 04:22 PM
TT ada x contoh rumah setingkat dalam 30x50...

matalim
19-07-2011, 04:30 PM
yg ni plak pandangan sisi rumah ambe.. utk makluman, bhgian bawah tu mmg nmpak macam kusam dan melekat air simen pasal bahagian bawah tu mmg ambe nak plaster.. huhu

http://img535.imageshack.us/img535/8432/1807111821.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/535/1807111821.jpg/)

gabungan bata yang terdapat disitu ialah..

1)bata rasuk
2)bata dinding kerutuk
3)bata dinding biasa
4)bata tiang
5)bata dagu

wow! menarik....! umah ni kat ne?

kat ne supplier? sapa tukang pakar buat? :)

Duffayoi14
19-07-2011, 04:34 PM
batu interlok ni bakar atau compress??

interlok
19-07-2011, 04:35 PM
TT ada x contoh rumah setingkat dalam 30x50...

Cth rumah interlok setingkat ada.... 1550kps, nnt saya uploadkan gambar.... tgh terhegeh2 lagi ni cari cara camna nak upload gambar ni...

interlok
19-07-2011, 04:37 PM
batu interlok ni bakar atau compress??

Bata interlok ni...compress lps tu jemur d tgh panas...

MrHighLander
19-07-2011, 04:39 PM
wow! menarik....! umah ni kat ne?

kat ne supplier? sapa tukang pakar buat? :)

rumah ambe ni kat kota bharu.. supplierpun kat kota bharu.. tukang plak ambe guna tukang supplier.. :D

berminat ke.. :)

ps : tuan interlock duk kat mana..

MrHighLander
19-07-2011, 04:42 PM
TT ada x contoh rumah setingkat dalam 30x50...

tt dah xde dah.. tuan interlock blh amik alih.. huhu

rmh ambe yg tgh buat tu dlm 1606kps.. :)cgrock

ckmuin86
19-07-2011, 04:42 PM
wow area mane nie

REMEDY KARUNG GUNI
19-07-2011, 04:43 PM
memang cool lah guna bata jenis ni

MrHighLander
19-07-2011, 04:46 PM
wow area mane nie

kbnykn area d negeri kelantan dah bnyk guna bata ni.. mmg menarik dan menawan.. :D

interlok
19-07-2011, 04:46 PM
rumah ambe ni kat kota bharu.. supplierpun kat kota bharu.. tukang plak ambe guna tukang supplier.. :D

berminat ke.. :">

ps : tuan interlock duk kat mana..

Sebenarnya supplier bata interlok d kelantan taklah ramai, tukang pun mmg tak ramai yg betul2 teliti utk psg bata interlok ni.... kalau supplier kat kota bharu.... yg kat tepi airport tu ke?

MrHighLander
19-07-2011, 04:49 PM
memang cool lah guna bata jenis ni

ermm.. mmg rmai yg ckp cool tp rmh ni bila dudukpun mmg cool jugak.. xdelah panas sgt mcm guna bata biasa.. pasal komposisi bata menggunakan lebih tanah dari pasir dan simen..

MrHighLander
19-07-2011, 04:52 PM
Sebenarnya supplier bata interlok d kelantan taklah ramai, tukang pun mmg tak ramai yg betul2 teliti utk psg bata interlok ni.... kalau supplier kat kota bharu.... yg kat tepi airport tu ke?

klu x silap kat kelantan yg ambe tahu ada kat kota bharu(kat airport), kat bachok (dkt beris kubu besar) dan kat tanah merah.. yg tu je yg ambe tahu.. yg lain mgkn ada lagi kot..

alonso
19-07-2011, 05:03 PM
murah dari segi ape tu?
mmg sejuk dah rumah pakai bata camni

Duffayoi14
19-07-2011, 05:06 PM
Bata interlok ni...compress lps tu jemur d tgh panas...

mcm mn dgn water proofing?? e.g guna di toilet...

strength batu ni brapa ek?

MrHighLander
19-07-2011, 05:13 PM
murah dari segi ape tu?
mmg sejuk dah rumah pakai bata camni

murah dari segi perkakas pkai buang seperti kayu plywood, kotak beam dan sebagainya..

FwiMfi
19-07-2011, 05:14 PM
http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_4590.jpg
suke yg nie...ade sape2 yg sudi nk adiahkn x???
ekekekekeke:">:">:p

MrHighLander
19-07-2011, 05:19 PM
mcm mn dgn water proofing?? e.g guna di toilet...

strength batu ni brapa ek?

ermm.. kat toilet kbnyk akan d plaster.. kemudian sprt rmh biasa akan ditampal ngan jubin.. tangki najis dan sebagainya seperti rumah biasa aje..

kekuatan bata ni??? ish, x brani nak kata tp klu ikut supplier, mengikut sifat tanah, makin lama ia akan makin sebati dan akan makin kukuh.. tempoh masa matang bagi bata ni mencapai tahap keras selama 5 tahun..

ish klu salah tolong tuan interlok betulkan.. hehe

jai_x5
19-07-2011, 05:21 PM
menarik teknologi ni..ambe pun berminat..tp pitih belum cukup..

MrHighLander
19-07-2011, 05:23 PM
http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_4590.jpg
suke yg nie...ade sape2 yg sudi nk adiahkn x???
ekekekekeke:">:">:p

waaa.... sempoiiiii... :)cgrock

http://img854.imageshack.us/img854/8438/img4590y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/854/img4590y.jpg/)

ezul82
19-07-2011, 05:23 PM
camno nk pasang? panas ke x umah tu nanti klu kat mesia ni? xyah plaster ke? nk lekat ngan jenang tingkap/pintu camne?

eday84
19-07-2011, 05:31 PM
http://i48.photobucket.com/albums/f250/myrizal_08/IMG_4590.jpg
suke yg nie...ade sape2 yg sudi nk adiahkn x???
ekekekekeke:">:">:p

boleh jek tp ada la syaratnya ekekek

FwiMfi
19-07-2011, 05:43 PM
boleh jek tp ada la syaratnya ekekek

jadi yg kedua....
tu kn syaratnyer???:-?

eday84
19-07-2011, 05:53 PM
jadi yg kedua....
tu kn syaratnyer???:-?

ish ish ish tak baik offtopik nnt kak ruth marah ekeke

agak2 berapa harga rumah yg ditunjuk tu ek
mcm rumah paklah jek

matalim
19-07-2011, 06:00 PM
rumah ambe ni kat kota bharu.. supplierpun kat kota bharu.. tukang plak ambe guna tukang supplier.. :D

berminat ke.. :)

ps : tuan interlock duk kat mana..

klate sokmo...

d kl tak dok ke boh?

MrHighLander
19-07-2011, 06:11 PM
camno nk pasang? panas ke x umah tu nanti klu kat mesia ni? xyah plaster ke? nk lekat ngan jenang tingkap/pintu camne?

nk psg dio sama macam main lego kot.. mmg gitulah pasangnya.. dah siap sampai part2 tertentu, dia akan isi nga air simen..

klu berunsurkan tanah, rasanya x panas kot.. huhu

x payah plaster.. tp klu nak plasterpun xpe juga tp rugi dari segi pandangan.. biasa kat luar x plaster dah tp kat bhgn dlm, ada section2 dinding yg d plaster.. terpulang pd tuan rumah..

tingkap nga pintu mcm pasang rmh biasalah cuma pd bhagian tepi frame tu ada dibuat laluan utk paku dan simen melekat antara bata nga frame..

MrHighLander
19-07-2011, 06:11 PM
klate sokmo...

d kl tak dok ke boh?

adehh.. hok tu x brani nk kata..

cuba usha2 ada kot.. :D

xpun, jom jd warganegeri klate.. :)cgrock