PDA

View Full Version : Sijil Simpanan Premium BSN - Tolong Beri Info!


Dzil77
29-07-2008, 10:39 PM
Salam semua!
Sesape kat cni yg ada melabur dalam sijil simpanan premium BSN ni?
Bleh bgtau ape faedahnya selain dari menang hadiah menarik yg ditawarkan oleh BSN tu...:)paid :)paid
Berapa kadar dividen n berapa lama tempoh matang untuk pelaburan tu..
Harap ada gang2 cg yg bleh bg info or pngalaman kat cni! :)cgrock

abu85
30-07-2008, 03:30 AM
salam...

hmmm selain hadiah yag boleh dimenangi setiap bulan.. pembeli simpanan premium jgk bleh membuat pinjaman dgn sijil tersebut sikiranya sijil tersebut mencapai 5000...(tak sure berapa interst)

selain daripada itu pembeli sijil tersebut jgk akan dapat dikembalikan duit jika ingin menebus kan sijil berkenaan dgn jumlah yng sama

X BSN
abu..

izack1981
30-07-2008, 06:01 AM
aku ada gak try sijil simpanan premium nie.. tapi xpenah menang pon hadiah...huhuuhuu

silverchair959
30-07-2008, 06:22 AM
camner ek ngan yg bleh buat pinjaman pakai sijil premium tuh...tak penah plak aku dgr huhuuhuhu

charil
30-07-2008, 08:08 AM
setakat simpan rm100....20 tahun pun tak memang apa.....aku dengar sistem komputer pemilihan hadiah BSN akan pilih pembeli yang banyak sijil macam beli rm50,000 ke dan dah simpan lama sekurangnya 4-5 tahun.Sebab tu ramai tak memang...

keepitreal
30-07-2008, 08:12 AM
sijil SSP boleh dicagarkan balik kepada BSN...dan kita akan diberi cash/overdraf dan cabutan juga kita akan masuk...

tirani
30-07-2008, 08:16 AM
aku pun beratuih2 ribu simpan kat SSP tp sampai la ni tak dapat2 apa pun lg...interest plak depa kata fix 1% SAHAJA setahun.. kedekut nak mampuih..

mfadhlan
30-07-2008, 08:21 AM
beratus ribu?pergh...dasat jgk ko...hahaha...dividen dia utk sijil simpanan RM2000 dan ke atas je.dividen xtau la brape lak rate dia...tp low la berbanding asb..kl unit trust lain mybe lg tinggi...SSP ni mcm luck la kl dpt...yg berpuluh2 tahun simpan pn xdpt2 wpun saguhati...haha...

zasrul1978
30-07-2008, 10:34 AM
aku pun beratuih2 ribu simpan kat SSP tp sampai la ni tak dapat2 apa pun lg...interest plak depa kata fix 1% SAHAJA setahun.. kedekut nak mampuih..


1% je setahun?? :eek: :eek: :(scam

duit tu kalau buat modal jual goreng pisang pon leh dpt krang 10% sehari.. :))

Dzil77
31-07-2008, 10:28 PM
aku pun beratuih2 ribu simpan kat SSP tp sampai la ni tak dapat2 apa pun lg...interest plak depa kata fix 1% SAHAJA setahun.. kedekut nak mampuih..

Pergh! biar btul smpai bratus ribu? tapi xkan 1% je staun, xberbaloi la camtu...klau msuk unit trust mybe dah brjuta jadi duit tu..

So kesimpulannya org yg melabur kat SSP ni semata2 nak menang hadiah tu jela yer? :-?

sure_pips
31-07-2008, 11:18 PM
salam...

hmmm selain hadiah yag boleh dimenangi setiap bulan.. pembeli simpanan premium jgk bleh membuat pinjaman dgn sijil tersebut sikiranya sijil tersebut mencapai 5000...(tak sure berapa interst)

selain daripada itu pembeli sijil tersebut jgk akan dapat dikembalikan duit jika ingin menebus kan sijil berkenaan dgn jumlah yng sama

X BSN
abu..

laa...knp ?

lufiahsr
02-08-2008, 12:05 PM
ok la tu.. at least setiap bulan bole berangan nak menang grand prize..

abir
02-08-2008, 12:09 PM
Pergh! biar btul smpai bratus ribu? tapi xkan 1% je staun, xberbaloi la camtu...klau msuk unit trust mybe dah brjuta jadi duit tu..

So kesimpulannya org yg melabur kat SSP ni semata2 nak menang hadiah tu jela yer? :-?

hahaha...itu yg lawaknya...agak2 kalau simpan dlm ASB pon dah ada sikit untungnya kan?

Saif_azlam
02-08-2008, 11:58 PM
Salam alaikum,

aku ada jugak join sijil premium bsn nih,tapi sijilnya hilang lah..nak wat camne yek...dah 10 tahun aku masuk,satu hadiah pun tak dapat...

Aku masuk RM100 je..hehehe:D :D :D

Dzil77
03-08-2008, 09:04 PM
Salam alaikum,

aku ada jugak join sijil premium bsn nih,tapi sijilnya hilang lah..nak wat camne yek...dah 10 tahun aku masuk,satu hadiah pun tak dapat...

Aku masuk RM100 je..hehehe:D :D :D

Simpan RM100 dah 10 taun? :-? Setahun dividen 1% so sekarang dah ada RM110 :D
Sijil pun dah hilang kan? Kira halal jela :)) :))

abu85
03-08-2008, 09:12 PM
salam lama plak tak jenuk thread ni...

hmmm pasal sijil premium tu yg tak dapat tu..jgn la mengeluh ek hehehe bukan aper.. mmg berbiliion orang yg beli sijil ni n probability utk menang pun rendah... bg kakitangan BSN pula tidak layak utk memiliki sijil tersebut.. pasal cagaran tu mmg saya kurang ariff sbb saya tidak sempat nak masuk bahagian tersebut..
lagi baggus korang tanya dgn kakitangan BSN yer berdekatan... sbb saya pun dah XBSN...hehe

mamamoto
04-08-2008, 11:08 AM
cam lotery lak ssp nih. any komen:D :-?

g r a n p a
04-08-2008, 11:28 AM
cam lotery lak ssp nih. any komen:D :-?

mufti kata pe?
ttg ni?

Dzil77
04-08-2008, 10:46 PM
mufti kata pe?
ttg ni?

Mufti xkata apape sebab diaorang pun tengah tunggu kot2 dapat hadiah BANGLO atau Mercedes bila ada cabutan bertuah nanti! :D

tjbumi
07-08-2008, 04:37 PM
Simpan je la kalau duit tu dah melimpah ruah & tak tahu lg mana nak letak. Bagi yg sikit2 nie... baik simpan kat ASb ker atau unit trust lain yg memberikan faedah yg lebih baik. Harap nasib je le kalau simpan SSP nie.

zephyr
18-08-2008, 05:25 PM
SSP ni kalu nak dividen kena beli minimum RM2000 kalu kurang tak dapat apa pun... tunggu hadiah je la

sureprofit
27-09-2008, 11:15 PM
Aku simpan 2000 thn 98 smpi skrg x usik2. Thn 2003 aku dpt laptop, 2 kali aku dpt tambahan ssp 100 dan 50...TQ

arafatprofit
27-09-2008, 11:39 PM
tadi aku tengok cabutan SSP. Jumlah penyimpan adalah 9 juta ++. Kata diaorg, komputer SSP tak tgk sapa beli banyak dan simpan lama. Semuanya adil belaka. Malah, ada yang dapat berulang kali walaupun beli tak sampai beribu2.

real_rolls
27-09-2008, 11:50 PM
apa-apa pun nasib la...tapi org tua aku dah dpt rice cooker, kira ok la...bila la pulak aku nak dpt merz ni...xde la berharap, tapi, klu dpt kira bersyukur la...

zephyr
28-09-2008, 07:53 PM
tadi aku tengok cabutan SSP. Jumlah penyimpan adalah 9 juta ++. Kata diaorg, komputer SSP tak tgk sapa beli banyak dan simpan lama. Semuanya adil belaka. Malah, ada yang dapat berulang kali walaupun beli tak sampai beribu2.

Memang untuk cabutan komputer BSN tak tengok berapa banyak & lama dah simpan... tapi untuk dapat dividen mesti simpan minimum RM2000 selama sekurang-kurangnyanya setahun...

andangsmile
29-09-2008, 12:38 AM
aku dari sehari hari nak gi beli... baru ade satu jer..

dR-Nazar
29-09-2008, 01:29 AM
berapa keturunan dah beli SSP nie...
sampai sekarang perdana menteri dah tukar 2 - 3 kali pun tak pernah menang walaupun saguhati ****..

aidiryatim
29-09-2008, 01:56 AM
aku ade simpan gak.. 200 jer. tp ntah mana sijil tu aku letak..
masa thn bila ntah.. kt s alam.. ade sorang cikgu tu. simpan brp sen jer.. da tuah badan.. dpt keta BMW..:)..

shahx
29-09-2008, 02:12 AM
aku dpt hadiah ke 13 utk cabutan bulan julai ari tu...

buntalamus2
29-09-2008, 02:43 AM
bes ke bi?

khairilhusni
29-09-2008, 02:49 AM
budak2 PLKN semua dapat elaun dalam bentuk sijil ni kan?

azizriadi
29-09-2008, 09:13 AM
Salam alaikum,

aku ada jugak join sijil premium bsn nih,tapi sijilnya hilang lah..nak wat camne yek...dah 10 tahun aku masuk,satu hadiah pun tak dapat...

Aku masuk RM100 je..hehehe:D :D :D

Aku dapat tau la, ini betul atau tidak aku tak sure. Kalau invest kecik2 nie bang, mmg susah sikit nak dapat. Kena invest besar2.

Wife aku rajin masuk benda nie, sampai sekarang tak dapat apa lagi pun, wai'ma periuk karen sekali pun...hehehe.

Tapi, bukan kita rugi pun, sebab duit tu masih ada dalam simpanan dan boleh ditebus pada bila2 masa dan yang paling penting ada jugak dividen & bonus walau tak banyak mcm yang lelain.

No harm to try. Mana tau rezeki, tetiba dapat kereta mewah sebiji. Siapa yang nak bagi. kalau kita simpan Rm 3000-4000 kemudian dalam beberapa tahun, tetiba dapat kereta, MMG BERBALOIIII....

adig20
09-10-2008, 02:18 AM
bulan depan bole start belile

MasterZen
09-10-2008, 10:36 AM
Member aku keja BSN... prnh skali masa dia buat promo kat Giant Kelana Jaya, ada sorang enterpreneur Melayu nie pi beli SSP smpi cecah RM1 juta... purposely hanya utk draw pd bulan tu. Lepas abis cabutan, derang akan withdraw balik biasanya... nak tebus amik masa 45 hari. Cara nilah jugak member aku suggest, kalau ada mana-2 duit yg dormant tak pakai tu... cubalah beli SSP. Kalau tak hit bulan tu, withdraw je balik...

Aku tngk dah cam main tikam-2 pulak SSP nie! :-?

tokputih
09-10-2008, 10:43 AM
Member aku keja BSN... prnh skali masa dia buat promo kat Giant Kelana Jaya, ada sorang enterpreneur Melayu nie pi beli SSP smpi cecah RM1 juta... purposely hanya utk draw pd bulan tu. Lepas abis cabutan, derang akan withdraw balik biasanya... nak tebus amik masa 45 hari. Cara nilah jugak member aku suggest, kalau ada mana-2 duit yg dormant tak pakai tu... cubalah beli SSP. Kalau tak hit bulan tu, withdraw je balik...

Aku tngk dah cam main tikam-2 pulak SSP nie! :-?

tikam2 duit hilang.. haram hukumnya.. SSP duit dapat balik..dulu kawan tok masuk 10 hengget dapat wira sebijik.... kira rezeki dia....

AlchemisT
09-10-2008, 11:07 AM
tgk rezeki la..ada rezeki ada lah..ingat rezeki datang daripada Allah...

DirectorAhmadNisfu
09-10-2008, 12:43 PM
Member aku keja BSN... prnh skali masa dia buat promo kat Giant Kelana Jaya, ada sorang enterpreneur Melayu nie pi beli SSP smpi cecah RM1 juta... purposely hanya utk draw pd bulan tu. Lepas abis cabutan, derang akan withdraw balik biasanya... nak tebus amik masa 45 hari. Cara nilah jugak member aku suggest, kalau ada mana-2 duit yg dormant tak pakai tu... cubalah beli SSP. Kalau tak hit bulan tu, withdraw je balik...

Aku tngk dah cam main tikam-2 pulak SSP nie! :-?

FYI, SSP ni cuma layak selepas 3 bulan selepas tarikh pembelian
withdraw pulak on the spot...
ko gi je kat mana-mana kaunter
tak payah tunggu sampai 45 hari,
taktaula duit juta2 ni prosedur dia mcm tu kot:eek:

MasterZen
09-10-2008, 04:56 PM
FYI, SSP ni cuma layak selepas 3 bulan selepas tarikh pembelian
withdraw pulak on the spot...
ko gi je kat mana-mana kaunter
tak payah tunggu sampai 45 hari,
taktaula duit juta2 ni prosedur dia mcm tu kot:eek:

Aik... biar betul bro! Kawan aku yg koje BSN tu cakap, kita layak terus utk draw bln tu... cam terbalik je info aku dgn bro nie! ~X(~X(~X(

Jakethitam
22-08-2010, 07:53 AM
testing..ulang suara..testing..lama tak masuk forum cg nie..

General Juhziz
22-08-2010, 10:39 AM
hehehehe..aku ade masuk rm30 = 3nombor:) dh 2thn wat kt UM

untung sabut timbul untung batu tenggelam...ade rezki adelah

:)

abu85
23-08-2010, 12:38 AM
bulan ni aku dah masuk 2 kali.. SSP ni try plak...

borak2 dgn kakitangan BSN.. bulan lepas orang melaka...

hhe,,, harap dapat orang melaka algi la heheh..

General Juhziz
23-08-2010, 06:37 PM
masuk2 ssp ni..manalah tau rezki kita :)

ahbond
23-08-2010, 07:39 PM
SSP ibarat tuah yang kita tak nampak...manalah tahu...kot kot nak diberi rejeki...yang leper datang melayang dan yang bulat datang bergolek...hehehehe. Tuah manusia siapa yang tahu.....

eddy76
23-08-2010, 09:31 PM
Dah mcm main nombor ekor lak lah main SSP ni dok mengharap nombor naik je. :)

General Juhziz
23-08-2010, 09:45 PM
Dah mcm main nombor ekor lak lah main SSP ni dok mengharap nombor naik je. :)

"mcm main nombor ekor lak lah main SSP" macam je bro
tp hakikatnye tidak:)paid:)paid

main nombor ekor xdpt balik duit, yg ni dpt duit balik :):)paid

sangbogol
27-09-2010, 05:04 PM
simpan dlm ssp nih mmg xuntong rugi ja, nak simpan bleh tp jgn byk lah.Nak menang kereta tuh bergantung pada nasib jerlah....

faizk
27-09-2010, 05:27 PM
em...layan asb lg best

bigwallet
13-12-2013, 09:23 PM
Sdg susun pelan nak kuar cash asb 6k nak dam ke ssp isnin ni.
Lps 45hari kuar ssp dam semula ke asb

Kot2 dpt sojoto :D

T1000
13-12-2013, 09:39 PM
Sdg susun pelan nak kuar cash asb 6k nak dam ke ssp isnin ni.
Lps 45hari kuar ssp dam semula ke asb

Kot2 dpt sojoto :D

aku pon nk wat cenggini la.. haha..
asb ko ade brape bro ?:D

Moktey
13-12-2013, 09:44 PM
aku pon nk wat cenggini la.. haha..
asb ko ade brape bro ?:D

Rasanya ASB dah xbolh keluar , sbb cut off 15/12 untuk mengiraan dividen 2013

T1000
13-12-2013, 09:52 PM
Rasanya ASB dah xbolh keluar , sbb cut off 15/12 untuk mengiraan dividen 2013

yer ke? adoiii :((

zachyahya
13-12-2013, 09:56 PM
xsilap aku 2peratus utk setiap 6 bln..aku pun klu fikir dari simpan di bsn ni, lbih baik simpan di asb...setahun klu simpan 100k, dpt 7-8ribu...klu di bsn ni, dpt 3-4ribu ja. tgh tunggu nak tebus balik duit tu..mula2 masuk, terpengaruh kononnya igt leh menang kereta la huhu, tp mcm xd harapan je...huhu..bln 2 ni nak tebus dah, lbih baik buka bisnes

bigwallet
13-12-2013, 10:05 PM
aku pon nk wat cenggini la.. haha..
asb ko ade brape bro ?:D

aku pny ade dlm 12k... hehe hasil keras kepala simpan 1500 sebulang :D

mana tau kan..sojotoo tu

bigwallet
13-12-2013, 10:07 PM
Rasanya ASB dah xbolh keluar , sbb cut off 15/12 untuk mengiraan dividen 2013

bukan ke 22 hb ni bro.. dlm web pnb pun ada umum 22/12 stop asb kaunter..

bigwallet
13-12-2013, 10:09 PM
ok aku dh call centre bsn td.
kalu beli ssp online, kalu nak tebus semula ssp tu kpd duit tunggu 45 hari, bawak diri dan ic ke cawangan bsn.

kalu beli via kaunter pun sama lepas 45hari utk tebus kepada wang..

kira aku nak pinjam asb aku ni kejap utk desember..dam ke ssp ni..pastu dam semula lepas 45 hari ke asb. jadi februari 2014 dapat tambahan dividen asb selepas di dam semula..

oh sojotoooo.. :D

bigwallet
13-12-2013, 10:12 PM
xsilap aku 2peratus utk setiap 6 bln..aku pun klu fikir dari simpan di bsn ni, lbih baik simpan di asb...setahun klu simpan 100k, dpt 7-8ribu...klu di bsn ni, dpt 3-4ribu ja. tgh tunggu nak tebus balik duit tu..mula2 masuk, terpengaruh kononnya igt leh menang kereta la huhu, tp mcm xd harapan je...huhu..bln 2 ni nak tebus dah, lbih baik buka bisnes

mmg betul dividen ciput yillek.. hehe asb lg best div.
kalu x dpt adiah, wa mau dam semula ke asb :">

T1000
13-12-2013, 11:32 PM
aku pny ade dlm 12k... hehe hasil keras kepala simpan 1500 sebulang :D

mana tau kan..sojotoo tu

kau ni mesti gaji besaukan.. simpan sampai 1,5k sebulang..

aku 6 tahun simpan baru dapat 55k.. :"> :D

bigwallet
13-12-2013, 11:41 PM
kau ni mesti gaji besaukan.. simpan sampai 1,5k sebulang..

aku 6 tahun simpan baru dapat 55k.. :"> :D

Fuuh lg byk tu. Cayala bro ..respet saspet :D
Manada bro, gaji amat ciput tp income byk dr nege tepi jalang :D

Nak harap gaji mmg x berharaplaa

T1000
14-12-2013, 07:23 AM
Fuuh lg byk tu. Cayala bro ..respet saspet :D
Manada bro, gaji amat ciput tp income byk dr nege tepi jalang :D

Nak harap gaji mmg x berharaplaa

6 tahun bang ikat napsu.. barula dapat banyak tu.. :p :D

aku pasni malas nak saving2 dah.. masa untuk enjoy..

ujung tahun je withdraw wat enjoy.. hehe :p