PDA

View Full Version : Kerjaya Bawak Teksi ...


WanBos
18-07-2008, 04:16 AM
Jom kongsi pengalaman skit sape2 kat sini yg pernah bawak teksi part time atau full time.. Mcm mana nak mula kerja nih ..
Masyuk ke tak .. Lesen dia camne .. Nak amik teksi katne .. citer la sket ...

Brad Pitt
19-07-2008, 12:35 AM
masyuk kerja nie,kena rajin laa...jgn sapu awek2 jer naik teksi:D

sevenx17
19-07-2008, 12:43 AM
teksi tunai$$$$,ade sape2 penah dpt?????

NEMO
19-07-2008, 03:40 AM
teksi tunai$$$$,ade sape2 penah dpt?????

yang ni kompim masyuk..kita naik teksi dpt duit plak..soklan senang plak tu

WanBos
19-07-2008, 10:32 AM
masyuk kerja nie,kena rajin laa...jgn sapu awek2 jer naik teksi:D

bro bawak teksi ke ?
sewa teksi amik kat mana bro ?

WanBos
24-07-2008, 11:40 AM
takan takde org bawak teksi lam ni ?

kat forum mane nak cari org bawak teksi ek ?

Gila2FX
24-07-2008, 11:53 AM
aku tak penah bawak teksi.. tapi dulu aku ada try nak apply bawak teksi.. tapi masalahnya deposit mahal sangat... untuk teksi baru deposit 5k dan teksi terpakai plak 3k kalau tak silap aku lah... pastu plak tiap2 hari kena bayar macam caj harian dia kat kaunter dia... leceh tul...

kni
24-07-2008, 12:04 PM
takan takde org bawak teksi lam ni ?

kat forum mane nak cari org bawak teksi ek ?

hish.. ko ni...

kalau dah layan forum... bila nak bawak teksi???:D :D

hazwan17
24-07-2008, 12:05 PM
ade sape wat teksi tunai x??
ak nk join hehe

WanBos
24-07-2008, 12:41 PM
aku tak penah bawak teksi.. tapi dulu aku ada try nak apply bawak teksi.. tapi masalahnya deposit mahal sangat... untuk teksi baru deposit 5k dan teksi terpakai plak 3k kalau tak silap aku lah... pastu plak tiap2 hari kena bayar macam caj harian dia kat kaunter dia... leceh tul...

mmg betul .. tu kalo gi tanya kat company sewa teksi ..
tapi aku ada satu pakcik ni bawak teksi aku tanya dia
dia kata kalo nak bawa takda modal call dia
janji pi amik lesen PSV dulu .. dia bagi teksi yg takda deposit

WanBos
24-07-2008, 12:44 PM
hish.. ko ni...

kalau dah layan forum... bila nak bawak teksi???:D :D

hehe ye dak jugak kan ..
tapi kan kalo dia gila online forum ni
balik bawak teksi gerenti dia online gak ..
tak lama pun sejam jadi lah ...

ichiban
24-07-2008, 01:32 PM
aku pernah bawak teksi:)) :))..tp sekarang suda pencen bawak teksi..

aku sewa kat orang,sehari 25 hengget,kul 6 ptg sampai 12 mlm.Klu nak ambik baru blh g usha kat area pandah indah sana, ada byk kompeni teksi kat sana.Nak keluar teksi baru dlm 3.5k - 4.0k...sewa hari dlm 35-40 hengget...lepas 3-3.5 tahun teksi tu jd hak milik.yg seken pun ada..sewa/down payment murah sket.Tp klu ko part time nak bawak teksi,pas tu tak der partner nk bwk sorang aku rasa susah sket kot.dpt penat jer nanti...sewa harian dgn mentenen,tayar,minyak hitam semua kat ko ,takut tak larat nanti...ko dah start bawak nanti, ada kawan2 teksi yg turun ilmu baek2 punya:)) :)) kenkawan pun boleh dapat ramai lagi..nk nk yg pompuan:)) :))

akuein
24-07-2008, 01:41 PM
mr. os pun dah bawak teksi...kalau jumpa nak naik teksi dia

Gila2FX
24-07-2008, 01:57 PM
kalu bawak teksi ni, kena pandai la... tak semestinya kita caj pelanggan kita ikut meter/harga semasa... kalau kita letak harga murah dan ada pelanggan tetap, memang berbaloi... strategi tarik pelanggan adalah penting... betol tak? :D

WanBos
25-07-2008, 12:10 AM
aku pernah bawak teksi:)) :))..tp sekarang suda pencen bawak teksi..

aku sewa kat orang,sehari 25 hengget,kul 6 ptg sampai 12 mlm.Klu nak ambik baru blh g usha kat area pandah indah sana, ada byk kompeni teksi kat sana.Nak keluar teksi baru dlm 3.5k - 4.0k...sewa hari dlm 35-40 hengget...lepas 3-3.5 tahun teksi tu jd hak milik.yg seken pun ada..sewa/down payment murah sket.Tp klu ko part time nak bawak teksi,pas tu tak der partner nk bwk sorang aku rasa susah sket kot.dpt penat jer nanti...sewa harian dgn mentenen,tayar,minyak hitam semua kat ko ,takut tak larat nanti...ko dah start bawak nanti, ada kawan2 teksi yg turun ilmu baek2 punya:)) :)) kenkawan pun boleh dapat ramai lagi..nk nk yg pompuan:)) :))

yg sehari rm25 tu kat mana,leh kasi no phone dia tak ..
aku mmg nak buat full time,full swing org kata
ilmu baek takpa,yg tak baek tu masuk tinga kanan kuar tinga kiri hehe ...

WanBos
25-07-2008, 12:11 AM
kalu bawak teksi ni, kena pandai la... tak semestinya kita caj pelanggan kita ikut meter/harga semasa... kalau kita letak harga murah dan ada pelanggan tetap, memang berbaloi... strategi tarik pelanggan adalah penting... betol tak? :D

ya betui tu bro ..
kalo kita dah dapat regular cerah masa depan :)cgrock
bawak teksi ni kena ada strategi mcm kita berniaga jugak

ichiban
25-07-2008, 09:09 AM
yg sehari rm25 tu kat mana,leh kasi no phone dia tak ..
aku mmg nak buat full time,full swing org kata
ilmu baek takpa,yg tak baek tu masuk tinga kanan kuar tinga kiri hehe ...

sewa 25 hengget utk sehari tak dapat kot...aku bawak setengah hari,kul 6-12..tu dia bg 25 hengget...anyway pakcik tu dah arwah...tu sebab aku berhenti...anak dia suda take ober...tp still contact anak pompuan dia:)) :)) nak bawak pull time g keluar baru pun ok...keta baru tak bwk ragam.

WanBos
01-08-2008, 03:33 PM
sewa 25 hengget utk sehari tak dapat kot...aku bawak setengah hari,kul 6-12..tu dia bg 25 hengget...anyway pakcik tu dah arwah...tu sebab aku berhenti...anak dia suda take ober...tp still contact anak pompuan dia:)) :)) nak bawak pull time g keluar baru pun ok...keta baru tak bwk ragam.

makna nya skg ni takde deal teksi lagi la ngan family dia ek ..
kalo teksi baru kene deposit brp?
kalo ada yg takde deposit ok gak .. bawa dulu cari modal buat deposit :)

ichiban
01-08-2008, 03:39 PM
makna nya skg ni takde deal teksi lagi la ngan family dia ek ..
kalo teksi baru kene deposit brp?
kalo ada yg takde deposit ok gak .. bawa dulu cari modal buat deposit :)

latest news aku dgr dh tak der iswara lagi...ada wira dgn waja...yg nih kurang pasti brp deposit.klu iswara time aku bwk dulu deposit 3.5k-4k.

klu seken dlm 2k-2.5k dah blh keluar da...cari la yg baru sket...HWC 9xxx ker...sehari sewa 30-40 hengget...kt pandan indah byk...blh try kat teksi gembira...aku dgr boss dia ok sket...

mig29n
07-08-2008, 10:25 PM
salam,

kekawan ... dah dapat lesen psv ni ... nak mula kat mana ... nak buat part-time dulu ... tengok kat metro .. ada satu kat tol lama yg kena roboh tu ... ada satu kat thestar ... teksi mewah ... iklaneka pun ada naza punya

so sekarang which company or agency nak pegi ... lcct teksi camna pulak ...

kalau join, apa syarat2 yg selalu dikenakan selain sewa harian tu ...

ada haritu ada org iklan ... lcct teksi ... u be the boss ...

tolong kekawan nak tambah pendapatan ni ...

mj12
07-08-2008, 10:27 PM
aku dengaq skg dah leh apply personal permit...btul ke?

theviper0308
07-08-2008, 11:43 PM
huhuuuhuh.....

tOksiak
08-08-2008, 01:50 AM
aku dengaq skg dah leh apply personal permit...btul ke?

kalau personal permit dh lama tk keluaq rasanya....
dulu aku berminat jugak nk bawak teksi....skrang relax dulu...cari peluang sket....malas nk layan jln jem laaa...heheheh..

member aku dulu layan jugak teksi nih...siap ada ada org tempah tu...lepas je hantr org keje...balik umah tido...bayangkan 1 pagi dapat 2-3 trip bawak org...memang dh tempah setiap pagi...tengahari jalan balik....lepas tu boring...skrang jadi drebar....kalau aku...aku suka jeee....

bila nk bawak teksi ni ......:-?

eapui
08-08-2008, 02:02 AM
citer teksi lak kt c ne..macm2...

WanBos
13-08-2008, 12:52 AM
aku dengaq skg dah leh apply personal permit...btul ke?
betul .. tapi syarat utama lesen PSV mesti dah setahun umoq nya.
dan byk syarat2 lain ...
baru sebulan lebih dia dah buka peluang ni lebih 10ribu permohonan dah masuk :))

novack
26-08-2008, 11:31 AM
bapak aku taxi driver...so leh aa aku cite sket,...pendapatan depends pd kerajinan, terel carik port, kekerapan ke KLIA/LCCT, regular customer n plg penting kene pakar bab jln2 sekitar klang valley...bpk aku dah nk msk 5 taun lebeyh dah bwk teksi...

tp tu aa..ngan inflasi yg tinggi skang nie..org pn cam lg ske nek tren n jln kaki..so income agak perit aa...lagi2 kene byr syarikat teksi..caj rm40++/sehari...xde holiday..

aritu apply permit, tp kene ade surat sokongan dr syarikat tksi,..bile g mintak..syarikat tuh xnk bg sbb nak soh byr caj accident yg pnh bapak aku wat (rm15/sehari)..poning2

WanBos
11-10-2008, 08:13 PM
aku dah nak mula bawak teksi isnin nih ..
sapa sapa nak guna perkhidmatan aku bole la call aku ek ...
nak bincang2 apa2 yg patut pun bole ...
0172843915

mig29n
01-01-2009, 01:50 PM
Salam WanBos,

Saya ada lesen PSV, niat nak buat tambah pendapatan

Camana nak mula langkah, sebagai part-time or full-time?

Kalau nak bawa airport teksi camna lak ?

KrisSMerah
01-01-2009, 02:02 PM
aku dah nak mula bawak teksi isnin nih ..
sapa sapa nak guna perkhidmatan aku bole la call aku ek ...
nak bincang2 apa2 yg patut pun bole ...
0172843915

mcm baru lulus ujian jee :D

epbx
01-01-2009, 03:59 PM
yang ni kompim masyuk..kita naik teksi dpt duit plak..soklan senang plak tu

salah jawab trun jalan kaki ler...
duit kn ambik pulak...

WanBos
26-04-2009, 11:49 AM
salam rakan rakan ..
lama tak masuk sini
sebok dok kilas stereng hehe ...
alhamdulilahh rezeki dr nya ..

sape2 nak khidmat teksi bole la call saye
013 3303028 Wan

time kasey jumpe lagi :)

abuyakl
26-04-2009, 12:31 PM
Jom kongsi pengalaman skit sape2 kat sini yg pernah bawak teksi part time atau full time.. Mcm mana nak mula kerja nih ..
Masyuk ke tak .. Lesen dia camne .. Nak amik teksi katne .. citer la sket ...

kawan saya bwk teksi LCCT
memang masyuk la...tiap2 hari RM200 (4 trip at least)
tapi since dia dah lama, dia bnyk dpt booking for pick up
lagi senang keje...tk pyh nak beratur kat LCCT
lagi masyuk dpd masa dia keje ofc

irama
26-04-2009, 12:40 PM
Jom kongsi pengalaman skit sape2 kat sini yg pernah bawak teksi part time atau full time.. Mcm mana nak mula kerja nih ..
Masyuk ke tak .. Lesen dia camne .. Nak amik teksi katne .. citer la sket ...

dah dpt rupanya. :)

ramai je yg kerja part time bawa teksi ni. lumayan. :) selamat bekerja.

samuelkie
29-03-2010, 12:18 PM
salam rakan rakan ..
lama tak masuk sini
sebok dok kilas stereng hehe ...
alhamdulilahh rezeki dr nya ..

sape2 nak khidmat teksi bole la call saye
013 3303028 Wan

time kasey jumpe lagi :)

cerite ler skit bro.. berapa income bawak teksi sebulan kaalu bawak part time sabtu dgn ahad ?

hafizuka
29-03-2010, 12:36 PM
Aku pernah tgk driver teksi bawak BMW, aku borak2 dengan diorang ni income bersih pas tolak kos apa semua boleh cecah 5 6K sebulan

kalau keje keras sket boleh gi 7 8K gak sebulan

ketupatnasik
29-03-2010, 01:07 PM
bagus jugakk nii...

mr reyes
29-03-2010, 08:45 PM
salam rakan rakan ..


sape2 nak khidmat teksi bole la call saye
013 3303028 Wan
:)

macam kenal je....
otai protoncarbiz ni.... heheehheeheh:)paid

mr reyes
29-03-2010, 08:48 PM
dulu time saya takde kereta (kereta masuk bengkel sebab eksiden)
so, nak g kelas, naik la satu teksi ni ada apek muda yang drive (iswara NGV)
sembang punye sembang, time saya nak turun tu, dia bagi business card taxi dia...

MR CHAN LCCT SUPERMAN
01*-*******

Mesti laju dia bawak... hehehehhe

SCEG
29-03-2010, 08:51 PM
Aku pernah tgk driver teksi bawak BMW, aku borak2 dengan diorang ni income bersih pas tolak kos apa semua boleh cecah 5 6K sebulan

kalau keje keras sket boleh gi 7 8K gak sebulan



yup....kawan aku PMR pun tkde....dapat gak 7-8k sebulan bawak teksi LCCT...yang penting rajin je

Brad Pitt
30-03-2010, 01:55 PM
semua jenis teksi ker bole msk area LCCT/KLIA tu???:">

endingman86
30-03-2010, 02:03 PM
semua jenis teksi ker bole msk area LCCT/KLIA tu???:">

setau aku kalau dari mane2 datang KLIA boleh...tapi dari KLIA kalau teksi biase yang kaler merah putih tueh tak boleh bawak passenger dari klia ke mana2...,JPJ sentiasa ade kat jalan keluar tueh....

Brad Pitt
30-03-2010, 02:36 PM
setau aku kalau dari mane2 datang KLIA boleh...tapi dari KLIA kalau teksi biase yang kaler merah putih tueh tak boleh bawak passenger dari klia ke mana2...,JPJ sentiasa ade kat jalan keluar tueh....

Abis 2 teksi yg mana jer bole bawa customer dr situ....:D

wan2trifor5
30-03-2010, 06:35 PM
cousin aku 3 org bawak teksi yg besar gedabak tu, bulan2 dpt10k bersih

TrafficRobbers
30-03-2010, 09:00 PM
cousin aku 3 org bawak teksi yg besar gedabak tu, bulan2 dpt10k bersih

tapi ada banyak faktor utk dpt income macam tu, bukan sesenang yg dijangka

(saya ada beberapa kenalan dan keluarga buat biz tu)

Policeark
30-03-2010, 09:03 PM
cari rezeki halal

SCEG
30-03-2010, 09:06 PM
Abis 2 teksi yg mana jer bole bawa customer dr situ....:D



yang ada tulis LCCT atau KLIA kat pintu

fairuz_fittry
31-03-2010, 03:25 PM
x de yg nak bg aku jadi partime punya driver teksi ka huhuhu.. lepas opis hour...

Brad Pitt
31-03-2010, 03:46 PM
x de yg nak bg aku jadi partime punya driver teksi ka huhuhu.. lepas opis hour...

Aku pun nk join jgk bro kalau ada sapa2 yg nk hire part time....:D

wan2trifor5
31-03-2010, 10:10 PM
tapi ada banyak faktor utk dpt income macam tu, bukan sesenang yg dijangka

(saya ada beberapa kenalan dan keluarga buat biz tu)

ape faktornya? aku tgk cousin aku stedi jer, tido pon dlm cab tu je

manja
31-03-2010, 10:14 PM
br2 ni aku tgk limo airport ada buka kekosongan utk pemandu limosin skim usahawan. rasa2 ada yg berminat gi la apply.

palohhinai
08-06-2010, 04:52 PM
salam,
sapa nak bawak teksi ada empat kekosongan sila call 0193057353-ali dekat Armada hotel pj. dulu mlm2 aku bawak taxi dia tapi sekarang dah dapat tawaran permit sendiri terima sama ngan ms oss pulak tu so dia suruh carikan draiver yg dah ada psv sahaja.

kopirait
08-06-2010, 05:10 PM
ade sape wat teksi tunai x??
ak nk join hehe

sume teksi tunai..hehe
xleh naik free2 je :)paid :)paid

Semut Menguap
08-06-2010, 05:16 PM
yang ni kompim masyuk..kita naik teksi dpt duit plak..soklan senang plak tu

silap jwb duit kene tarik balik tu :((:((

zan_ndt
31-10-2010, 02:26 PM
Salam..saya pun nak cari teksi utk part time ni..sapa2 yg nak tolong ni?