PDA

View Full Version : JAKARTA - Bandung : Apa Tempat Yang Menarik ???


Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8

wanzex
14-05-2008, 08:39 PM
saban hari/bulan/tahun ramai pelancong malaysia pergi ke jakarta - bandung setelah puas cuti2 mesia. de saper2 yg pernah/kerap ke sana, dan tolong gtaw di mana destinasi yg menarik @ yg harus dikunjungi! :D :)

wanzex
14-05-2008, 08:41 PM
http://wikitravel.org/upload/en/thumb/2/29/Jakarta_Skyline_West.JPG/400px-Jakarta_Skyline_West.JPG

A view of western Jakarta on a typical day

wanzex
14-05-2008, 08:47 PM
Jakarta is administratively divided into the following unimaginatively named districts:

* Central Jakarta (Jakarta Pusat, postal code: 10XXX) - an aptly named district and the site of Jakarta's symbol, the National Monument. Presidential palace, office buildings,hotels, Mangga Dua shopping center, Menteng residential area.

* West Jakarta (Jakarta Barat, 11XXX) - Jakarta's Chinatown, museums, trading centers, nightlife entertainment centers, shopping centers and malls.

* South Jakarta (Jakarta Selatan, 12XXX) - shopping centers, malls, restaurants, hotels, nightlife entertainment center (Blok M), Senayan sports complex, residential areas.

* East Jakarta (Jakarta Timur, 13XXX) - Taman Mini Indonesia Indah, Utan Kayu art community, Cibubur camping ground, industrial parks, Halim Perdanakusuma airport.

* North Jakarta (Jakarta Utara, 14XXX) - Beautiful Thousand Islands, Ancol Bayfront City, and Kelapa Gading shopping centers.

wanzex
14-05-2008, 08:48 PM
http://wikitravel.org/upload/shared//thumb/6/61/Jakarta_slumhome_2.jpg/240px-Jakarta_slumhome_2.jpg

Canalside slums in East Cipinang

wanzex
14-05-2008, 08:50 PM
Jakarta's nickname among expats is the Big Durian, and like its fruit namesake it's a shock at first sight (and smell): a sweltering, steaming, heaving mass of some 10 million people packed into a vast urban sprawl, the contrast between the obscene wealth of Indonesia's elite and the appalling poverty of the urban poor is incredible, with tinted-window BMWs turning left at the Gucci shop into muddy lanes full of begging street children and corrugated iron shacks. The city's traffic is in perpetual gridlock, its polluted air is matched only by the smells of burning garbage and open sewers, and safety is a concern especially at night. There are few sights to speak of and most visitors transit as quickly as possible.

Keep in mind that rules and regulations are very rarely enforced in all aspects of life in Jakarta. This is not so much an encouragement for you, but an explanation on why many of its citizens act so haphazardly, particularly on the road.

All that said, while initially a bit overwhelming, if you can withstand the pollution and can afford to indulge in her charms, you can discover what is also one of Asia's most exciting cities. There is plenty to do in Jakarta, from cosmopolitan shopping at Plaza Senayan to one of the hippest nightlife scenes in Southeast Asia.

wanzex
14-05-2008, 08:51 PM
Commuter services operate over these lines:

* Central line (1): JAKARTA KOTA - Jayakarta - Mangga Besar - Sawah Besar - JUANDA - GAMBIR - GONDANGDIA - Cikini - Manggarai - Tebet - Cawang - Duren Kalibata - Pasar Minggu Baru - Pasar Minggu - Tanjung Barat - Lenteng Agung - Universitas Pancasila - Universitas Indonesia - Pondok Cina - DEPOK BARU - DEPOK - Citayam - BOJONGGEDE - Cilebut - BOGOR
* Central line (2): Angke - Duri - TANAHABANG - Karet - Manggarai - Tebet - Cawang - Duren Kalibata - Pasar Minggu Baru - Pasar Minggu - Tanjung Barat - Lenteng Agung - Universitas Pancasila - Universitas Indonesia - Pondok Cina - DEPOK BARU - DEPOK - Citayam - BOJONGGEDE - Cilebut - BOGOR
* Tangerang line (1): JAKARTA KOTA - Kampung Bandan - Angke - Duri - Grogol - Pesing - Kembangan - Bojong Indah - Rawabuaya - Kalideres - Poris - Batuceper - Tanahtinggi - TANGERANG
* Tangerang line (2): MANGGARAI - SUDIRMAN - Karet - TANAHABANG - Duri - Grogol - Pesing - Kembangan - Bojong Indah - Rawabuaya - Kalideres - Poris - Batuceper - Tanahtinggi - TANGERANG
* Serpong line (1): JAKARTA KOTA - Kampung Bandan - Angke - Duri - TANAHABANG - Palmerah - Kebayoran - Pondokranji - Sudimara - Rawabuntu - SERPONG
* Serpong line (2): MANGGARAI - SUDIRMAN - Karet - TANAHABANG - Palmerah - Kebayoran - Pondokranji - Sudimara - Rawabuntu - SERPONG
* Bekasi line (1): TANAHABANG - Karet - Manggarai - Jatinegara - Cipinang - Klender - Buaran - Klenderbaru - Cakung - Rawabebek - Kranji - BEKASI
* Bekasi line (2): JAKARTA KOTA - Jayakarta - Mangga Besar - Sawah Besar - JUANDA - GAMBIR - GONDANGDIA - Cikini - Manggarai - Jatinegara - Cipinang - Klender - Buaran - Klenderbaru - Cakung - Rawabebek - Kranji - BEKASI
* Bekasi line (3): JAKARTA KOTA - Kampungbandan - Rajawali - Kemayoran - PASAR SENEN - Gang Sentiong - Kramat - Pondokjati - Jatinegara - Cipinang - Klender - Buaran - Klenderbaru - Cakung - Rawabebek - Kranji - BEKASI

Station names written with CAPITALS are regular express stops. This means that express trains stop at other stations only at certain times (usually the mid-day services). Non-airconditioned trains do not stop at Gambir station.

There are news recently suggesting that the train network in Jakarta will be using the same ticketing system as the Transjakarta Busway to reduce fare evasion beginning in 2007. It is not yet known whether the ticket will be fully integrated with the Busway.

wanzex
14-05-2008, 08:53 PM
http://wikitravel.org/upload/shared//e/e0/Jakarta_bajaj.jpg

BAJAJ

wanzex
14-05-2008, 08:54 PM
hai...
nampaknya saya sorang jele...

rest dulu untuk IKLAN...

wanzex
14-05-2008, 09:02 PM
http://wikitravel.org/upload/shared//thumb/6/6f/Jakarta_Ancol_Play.JPG/750px-Jakarta_Ancol_Play.JPG

Something un-Islamic going on, Play

wanzex
14-05-2008, 09:04 PM
Bandung

Bandung is a city in West Java, Indonesia. Located in the central highlands at an altitude of 768m, the city is known for its many universities, textile industry and many roadside cafes. Called Parijs van Java (Paris of Java) by the Dutch, its high altitude location makes the weather pleasantly cool. The food in Bandung is also well known for its wide variety. Thanks to all of this, Bandung is a very popular weekend escape for Jakartans, who crowd into the city on weekends and national holidays.

Bandung's nickname is Kota Kembang, literally meaning the Flower City. However, this has nothing to do with horticulture: Bandung's "flowers" are its famously beautiful girls.

wanzex
14-05-2008, 09:06 PM
http://wikitravel.org/upload/en/f/f1/Bandung_Gedung-Sate_200604.jpg

Gedung Sate, Bandung

mj12
14-05-2008, 09:13 PM
saban hari/bulan/tahun ramai pelancong malaysia pergi ke jakarta - bandung setelah puas cuti2 mesia. de saper2 yg pernah/kerap ke sana, dan tolong gtaw di mana destinasi yg menarik @ yg harus dikunjungi! :D :)

best tengku kat sana....lebih2 lagi kat kawasan namanya puncak...mmg lawa view kat sini..banyak chalet2 kat sana...cantik2 woo...kalau kat bandung shopping barangan branded mmmg best...kalau org pompuan setakat bawak 2-3 juta rupiah mmg lah sesangat x cukup...semua mmg branded nyer barang....setakat jenama2 christian dior..gucci..valentino..chanel...etc..makanan perghh....x leh nak cakap apa arr....mmg sedap2...sebab kat sana still masak pakai kayu api lagi...ayam lak pure ayam kampung...kalau tengku ada hajat nak gi sana saya leh rekemen kan agen nya...:)

Rambo
14-05-2008, 10:39 PM
saban hari/bulan/tahun ramai pelancong malaysia pergi ke jakarta - bandung setelah puas cuti2 mesia. de saper2 yg pernah/kerap ke sana, dan tolong gtaw di mana destinasi yg menarik @ yg harus dikunjungi! :D :)

Indonesia yang indah dan menawan:

Jakarta:

Taman Mini Indonesia Indah
Pantai Peranginan Ancol
Taman Tema Air Ancol
Bazaar Elektronik Glodok
Pusat Membelibelah Mangga Dua
Pasar Tanah Abang
Pasar Siang Jati Negara
Pusat Hiburan Siang Malam di Hayam Wuruk
Monumen Nasional (MONAS)
Dan lain-lain lagi...... gerenti best...


Bandung Kota Kembang
Gunung Berapi Tangkuban Perahu
Penjana Letrik bertenaga wap gubung berapi papandayan
Tasik Malaya -produk sulaman
Air Terjun Maribaya
Sungai Air Panas
Tasik Ciwidey
Garut - produk kulit asli
Bogor - pertanian dan eco perlancungan
Pelabuhan Ratu - Pantai Peranginan dan perikanan
Sukabumi - produk logam
Jalan Cihampelas - produk jeans berjenama under license
Jalan Cibaduyut - produk kulit berjenama
Jalan Dalem Kaum - pusau membelibelah
Masjid Agung di Alun-Alun
Taman Rimba H.R Juanda - eco tourism
Pasar Baru - macam-macam ader
CigungDewah - produk busana muslim (mesti beli)
Ciroyom - produk out door equipment
Jalan ABC ( dibaca aabace) - produk elektronik
Elizabeth - handbeg/kasut berjenama

dan macam-macam ader.... SAYA MUSTI PIIILIIIHHH.....I Love Indonesia

p/s: nanti aku tambah lagi destinasi yang perlu dikunjungi...

Rambo
15-05-2008, 11:06 AM
Indonesia terkenal dengan ayat-ayat ringkas

contohnya: NASGOR = Nasigoreng, BATAGOR = Baso Tahu Goreng

Bandung BERHIBER

BERsih Hijau BERbunga

Bogor TEGAR BERIMAN

BERsih seGAR BERbunga Indah nyaMAN

rafina_80
15-05-2008, 11:08 AM
aku tak teringin pun nak holiday ke indo ni..
sbb banyak sgt malapetaka berlaku kat sini..

Rambo
15-05-2008, 11:10 AM
Tak Kenal Maka Tak Cinta

azizriadi
21-05-2008, 07:54 PM
Saya baru je pergi ke Bandung bulan 3 lepas. Mmg best. Shopping sakan. Sesapa yang minat bershopping tu, pakaian, kasut, beg tangan (barangan kulit)...mak aiii...memang seronok. Nasib baik naik MAS, kalau naik Air Asia maunya kena cja excess luggage gila2.

wanzex
21-05-2008, 10:22 PM
best tengku kat sana....lebih2 lagi kat kawasan namanya puncak...mmg lawa view kat sini..banyak chalet2 kat sana...cantik2 woo...kalau kat bandung shopping barangan branded mmmg best...kalau org pompuan setakat bawak 2-3 juta rupiah mmg lah sesangat x cukup...semua mmg branded nyer barang....setakat jenama2 christian dior..gucci..valentino..chanel...etc..makanan perghh....x leh nak cakap apa arr....mmg sedap2...sebab kat sana still masak pakai kayu api lagi...ayam lak pure ayam kampung...kalau tengku ada hajat nak gi sana saya leh rekemen kan agen nya...:)

dah beli tiket. cuma nak tau tempat2 yg menarik jer...
makasih krn info tu! :D :D :D

wanzex
21-05-2008, 10:24 PM
Indonesia yang indah dan menawan:

Jakarta:

Taman Mini Indonesia Indah
Pantai Peranginan Ancol
Taman Tema Air Ancol
Bazaar Elektronik Glodok
Pusat Membelibelah Mangga Dua
Pasar Tanah Abang
Pasar Siang Jati Negara
Pusat Hiburan Siang Malam di Hayam Wuruk
Monumen Nasional (MONAS)
Dan lain-lain lagi...... gerenti best...


Bandung Kota Kembang
Gunung Berapi Tangkuban Perahu
Penjana Letrik bertenaga wap gubung berapi papandayan
Tasik Malaya -produk sulaman
Air Terjun Maribaya
Sungai Air Panas
Tasik Ciwidey
Garut - produk kulit asli
Bogor - pertanian dan eco perlancungan
Pelabuhan Ratu - Pantai Peranginan dan perikanan
Sukabumi - produk logam
Jalan Cihampelas - produk jeans berjenama under license
Jalan Cibaduyut - produk kulit berjenama
Jalan Dalem Kaum - pusau membelibelah
Masjid Agung di Alun-Alun
Taman Rimba H.R Juanda - eco tourism
Pasar Baru - macam-macam ader
CigungDewah - produk busana muslim (mesti beli)
Ciroyom - produk out door equipment
Jalan ABC ( dibaca aabace) - produk elektronik
Elizabeth - handbeg/kasut berjenama

dan macam-macam ader.... SAYA MUSTI PIIILIIIHHH.....I Love Indonesia

p/s: nanti aku tambah lagi destinasi yang perlu dikunjungi...

satu info yg menarik.
makasih bro!:D :D :D

Mystream Network
21-05-2008, 10:28 PM
minggu depan aku nak p jakarta puncak bandung.....

wanzex
21-05-2008, 10:30 PM
minggu depan aku nak p jakarta puncak bandung.....

sama la tu. jumpa di sana ya...
bro nak pi bape hb?
aku nk pi 28hb :D :D :D

Mystream Network
21-05-2008, 10:33 PM
sama la tu. jumpa di sana ya...
bro nak pi bape hb?
aku nk pi 28hb :D :D :D

26-29 mei...bro p sendiri ke group? berapa kos?

wanzex
21-05-2008, 10:49 PM
26-29 mei...bro p sendiri ke group? berapa kos?

sendiri.
air asia dr kl rm440 pergi balik.
28 mei - 2 jun.

adzi81
22-05-2008, 10:36 PM
Salam..
Hmmm.. bandung.. mmg best.. klau boleh jgn lupa pergi cihampelas.. mmg murah gila2... kami mmg dah byk kali pergi sbb ader umah kat sana.. skrg kosong la rumah tu.. last kami pergi bulan 3 lepas..
mmg klau pi 1 minggu xcukup la... syok sgt.. gambar pon belum cuci lagi .. huhhuh..
klau pi bandung boleh la dok umah kami, mmg kat kota bandung.. dekat nak pimana2.. angkot pon mudah.. beca, taksi??? lalu depan umah.. bakso ngan batagor..? setiap jam.. ari ahad ada org sewakan kuda kat depan umah.. hehehe.. besssttttt...

-TQ

p/s siapa nak tgk gambar bagi email.. :)

profesor
22-05-2008, 11:11 PM
Salam..
Hmmm.. bandung.. mmg best.. klau boleh jgn lupa pergi cihampelas.. mmg murah gila2... kami mmg dah byk kali pergi sbb ader umah kat sana.. skrg kosong la rumah tu.. last kami pergi bulan 3 lepas..
mmg klau pi 1 minggu xcukup la... syok sgt.. gambar pon belum cuci lagi .. huhhuh..
klau pi bandung boleh la dok umah kami, mmg kat kota bandung.. dekat nak pimana2.. angkot pon mudah.. beca, taksi??? lalu depan umah.. bakso ngan batagor..? setiap jam.. ari ahad ada org sewakan kuda kat depan umah.. hehehe.. besssttttt...

-TQ

p/s siapa nak tgk gambar bagi email.. :)

kasi post kat sni bro.. :)

adzi81
23-05-2008, 05:35 PM
salam...

ish semua nak tgk ker..?
hmm kasi email la.. sng nak set..

-TQ

irsaffy
23-05-2008, 10:12 PM
sendiri.
air asia dr kl rm440 pergi balik.
28 mei - 2 jun.

nnt kirim mee bandung yea abe ku...:p

adzi81
24-05-2008, 11:07 AM
Salam...
aper la... kat bandung mana ader mee bandung ngan air bandung.... hihihihi....

yang best kat sana tgh hot -browies... kat mana2 ada..
yang jgn lupa cuba IKAN GURAME BAKAR... hmmmmm sedaaappp... :)
lagi sele pisang... perisa keju pon ader...:)

-TQ

wanzex
24-05-2008, 06:34 PM
Salam...
aper la... kat bandung mana ader mee bandung ngan air bandung.... hihihihi....

yang best kat sana tgh hot -browies... kat mana2 ada..
yang jgn lupa cuba IKAN GURAME BAKAR... hmmmmm sedaaappp... :)
lagi sele pisang... perisa keju pon ader...:)

-TQ

xsabar nak merasa mende2 tu sume.
hehehehe....:D :D :D makasih yup!!

Ehsan
25-05-2008, 04:33 AM
katanya kat jakarta ni byk tempat shopping

kalau nak shopping .. tapi dlm lingkungan budget

adakah jakarta

atau bandung ?

mj12
25-05-2008, 04:37 AM
rate rupiah rendah orr sekarang...

adzi81
26-05-2008, 12:22 PM
katanya kat jakarta ni byk tempat shopping

kalau nak shopping .. tapi dlm lingkungan budget

adakah jakarta

atau bandung ?

Byk kat Jakarta.. tapi klau dalam lingkungan budget dan trend.. mmg bandung la... bandung ni org gelar PARIS VAN JAVA... ape erk..? :) hmm klau tempat2 nak shopping nie mmg byk.. cihampelas, cibaduyut, BTM, pasar baru.. hmmm klau naik teksi jgn lebih dari Rp30k..klau pandai tawar mmg berbaloi.. :)

-TQ

adzi81
26-05-2008, 12:25 PM
mmg murah.. klau nak tukar $ pergi kat area alun2.. jalan skit jumpa GOLDEN money changer.. rate kat situ mmg tinggi.. dari mana2 dtg situ nak tukar $.. ada yg dari jakarta& jawa tengah pon dtg...

-TQ

Yadut-kun
26-05-2008, 12:32 PM
Aku dah ke bandung last year...Jgn lupa singgah Chihampelas Walk dgn Rumah Fesyen...mmg rambang mata nak bershoppin..:D
:)cgrock

anne_81
26-05-2008, 12:44 PM
burning garbage ngan open sewers tu yg tak tahan tu..
plus safety concern...:-?
byk crime kan kt situ?

wanzex
26-05-2008, 03:42 PM
Byk kat Jakarta.. tapi klau dalam lingkungan budget dan trend.. mmg bandung la... bandung ni org gelar PARIS VAN JAVA... ape erk..? :) hmm klau tempat2 nak shopping nie mmg byk.. cihampelas, cibaduyut, BTM, pasar baru.. hmmm klau naik teksi jgn lebih dari Rp30k..klau pandai tawar mmg berbaloi.. :)

-TQ

barang2 ape yg menarik kat situ adzi..??? :-? :-? :-?

NEMO
26-05-2008, 03:43 PM
Aku dah ke bandung last year...Jgn lupa singgah Chihampelas Walk dgn Rumah Fesyen...mmg rambang mata nak bershoppin..:D
:)cgrock

cam best...nak pegi nanti...

anoh18
26-05-2008, 04:44 PM
cam best...nak pegi nanti...

memang best pegi kebandung nie aku setahun dua kali pegi kesana hehehehehe..........jumpa buah hati:D :D

kalau nak kebandung..... cari tempat tinggal yg cocok.. maksud aku dekat dgn bandar senang nak gi factory outlet... so paling best duduk kat area dago......... dulu aku selalu dok kat holiday inn.... yg best malam minggu.... berpusat dijalan dago.. ramai anak2 muda bekumpul.... cantik2... dan gedik2 lagi hehehe.... tapi holiday mahal... so aku sekarang bertukar kat guelis hotel... bestnya pasal duduk kat hotel nie semua suite... pada kadar 675 ribu rupiah semalam...... so murah tu..... dan kau boleh shopping dgn mudah.... pasal hotel nie berdepan dgn grande,blossom,raffles city,donatello so banyak lagi kiri kanan tempat shopping ... baju... factory outlet..hehehe...

paling best rumah mode factory outlet.... tapi mahal sikit kualiti cantik........

kalau pengangkutan ada 3 cara naik angkutan kota nie murah... tapi nak kena tahu dstinasi..nie aku bagi contoh lah kalau nak gi pasar baru sesiapa yg duduk kat dago street.. nak yg tulis dago station kalau kelapa dago sampai separuh jalan..... 2. naik teksi pun murah gak ikut meter kalau dekat biasa kalau area bandar dago tak sampai 10ribu je.... dan naik kijang sewa satu hari 250ribupiah... kalau nak gi jakarta 300ribupiah.. 2 jam perjalanan...

nak cari hiburan....XXX gi kat jalan braga.... kat situ banyak tempat hiburan......kalau org tua2 terutama dari malaysia..... pegi sekali pasti ulang lagi....

nie untuk makanan lak..... cuba makan dekat kartika sari...... makanan ok tempat indah macam restoran 6 bintang tapi makanannya murah.... kartika sari letakkan di dago itu untung duduk dipusat bandar nie..... jgnlah pegi bandung tu duduk kat peruk2 ..... hehehe lupa aku lagi satu gi makan kat cascade bersebelah heritage terletak dijalan riau... nie semua berhampiran ngan dago....tempat makan dia indah cantik.. duduk kat sofa lagi.... yg penting sedap dan murah......

sebenarnya banyak lagi tempat2 yg menarik kat sana nie... apa2 pun sesiapa nak info pasal kat bandung aku boleh berikan secara percuma........untuk raan2 kat cg nie

so kesimpulan dia......... pegi bandung nie memang tempat nak penghabiskan duit.......shopping lah sepuas2nya... terutamanya orang2 yg keja pejabat belilah baju branded2 disana.... pada harga murah.... bulan lepas aku kesana tapi untuk beli barang baby..... pasal kat sana barang baby memang murah2 belaka yg penting full imported sebab kat sana ada factory outlet untuk baby dan kanak2, apa yg penting kalau beli barang baby pastikan jenama tu ada kat malaysia kalau tak susah beb......kalau beli botol susu ... masalahnya nak cari ganti untuk puting dia....heheheh

adzi81
27-05-2008, 06:56 PM
Salam...
bagus en anoh byg describe ttg bandung... tapi Jgn la yang bukan2.. sampai promote yang XX lagi.. klau org ter-minat nak cuba mcmmana..? walau en.Anoh xbuat ttp dapat dosa mcm org yang buat..
- sekadar beri pandangan..

Sambung balik citer... :)
hmm yang best pergi nih bukan makan kat hotel...
klau nak makan sedap2 kat malaysia pon dah byk.. cuma kita nak merasa masakan org jer tul x..?
so saya cadangkan pi alun-alun.. kat situ byk tempat makan dari seluruh pelusuk indo.. tapi yang paling sedap.. makan kat restoran AMPERA... service mcm kat hotel.. tapi cas mmg murah pulak tu dorg mmg dah declare 2.5% adalah infaq.. so kita makan sambil berinfaq..LAGI SEDAP>>>> :)
hmm kalau nak shopping kat pasar baru pon byk brg2.. utk ole2 beli pukal pon boleh.. dorg dah tau klau pelancong dari malaysia.. yang penting tawar menawar.. kdg2 boleh dapat setengah harga..
klau kat cihampelas.. mmg syok.. tapi kdg2 dorg punya harga lagi mahal... so makesure jgn rambang mata.. :)

- tu je buat masa nie.. later saya bagi nama kedai plak.. nak tanya my hubby..xingat :)

-TQ

wanzex
27-05-2008, 09:51 PM
makasih anoh dan adzi..
semoga mendapat sedikit gambaran/pandangan.
esok saya akan berlepas ke jakarta. pastu
baru bandung. :D :D :D :">

Melo
04-06-2008, 04:54 AM
wow best nya kat sana...:)cgrock

wanzex
04-06-2008, 12:30 PM
wow best nya kat sana...:)cgrock

aku baru balik dari jakarta/bandung.
woooow mmg best punyer....:D

wanzex
04-06-2008, 12:33 PM
memang best pegi kebandung nie aku setahun dua kali pegi kesana hehehehehe..........jumpa buah hati:D :D

kalau nak kebandung..... cari tempat tinggal yg cocok.. maksud aku dekat dgn bandar senang nak gi factory outlet... so paling best duduk kat area dago......... dulu aku selalu dok kat holiday inn.... yg best malam minggu.... berpusat dijalan dago.. ramai anak2 muda bekumpul.... cantik2... dan gedik2 lagi hehehe.... tapi holiday mahal... so aku sekarang bertukar kat guelis hotel... bestnya pasal duduk kat hotel nie semua suite... pada kadar 675 ribu rupiah semalam...... so murah tu..... dan kau boleh shopping dgn mudah.... pasal hotel nie berdepan dgn grande,blossom,raffles city,donatello so banyak lagi kiri kanan tempat shopping ... baju... factory outlet..hehehe...

paling best rumah mode factory outlet.... tapi mahal sikit kualiti cantik........

kalau pengangkutan ada 3 cara naik angkutan kota nie murah... tapi nak kena tahu dstinasi..nie aku bagi contoh lah kalau nak gi pasar baru sesiapa yg duduk kat dago street.. nak yg tulis dago station kalau kelapa dago sampai separuh jalan..... 2. naik teksi pun murah gak ikut meter kalau dekat biasa kalau area bandar dago tak sampai 10ribu je.... dan naik kijang sewa satu hari 250ribupiah... kalau nak gi jakarta 300ribupiah.. 2 jam perjalanan...

nak cari hiburan....XXX gi kat jalan braga.... kat situ banyak tempat hiburan......kalau org tua2 terutama dari malaysia..... pegi sekali pasti ulang lagi....

nie untuk makanan lak..... cuba makan dekat kartika sari...... makanan ok tempat indah macam restoran 6 bintang tapi makanannya murah.... kartika sari letakkan di dago itu untung duduk dipusat bandar nie..... jgnlah pegi bandung tu duduk kat peruk2 ..... hehehe lupa aku lagi satu gi makan kat cascade bersebelah heritage terletak dijalan riau... nie semua berhampiran ngan dago....tempat makan dia indah cantik.. duduk kat sofa lagi.... yg penting sedap dan murah......

sebenarnya banyak lagi tempat2 yg menarik kat sana nie... apa2 pun sesiapa nak info pasal kat bandung aku boleh berikan secara percuma........untuk raan2 kat cg nie

so kesimpulan dia......... pegi bandung nie memang tempat nak penghabiskan duit.......shopping lah sepuas2nya... terutamanya orang2 yg keja pejabat belilah baju branded2 disana.... pada harga murah.... bulan lepas aku kesana tapi untuk beli barang baby..... pasal kat sana barang baby memang murah2 belaka yg penting full imported sebab kat sana ada factory outlet untuk baby dan kanak2, apa yg penting kalau beli barang baby pastikan jenama tu ada kat malaysia kalau tak susah beb......kalau beli botol susu ... masalahnya nak cari ganti untuk puting dia....heheheh

aku baru balik.
mmg info ko byk membantu.
makasih anoh....
rase nak pi lagi niii...:D :D

marahsgt
04-06-2008, 02:07 PM
pada saya tak best...barang branded tapi tiruan..

profesor
04-06-2008, 02:12 PM
aku baru balik dari jakarta/bandung.
woooow mmg best punyer....:D

Gambo takde ker.. :)

wanzex
04-06-2008, 10:51 PM
Gambo takde ker.. :)

xde. asyik shopping lupa nk tangkap gambo.
klu de pun satu jer. kat kawah gunung berapi
tangkuban prahu. tu pon sibuk ngan mamat2
yg dok kempen beli brg dia...:D :D :D

marliniey
06-06-2008, 12:02 PM
hi tengku.....

macam best jeeee.....
kt pi hujung bulan 7 ni...ke bandung...brapa ari tengku pi?
stay kat hotel mana?price brapa?booking dulu ke @ pi sana baru cari hotel?
dekat tak hotel gan tempat shopping?cth nak pi Pasar Baru,just walk @ kena naik teksi....

Kt pi satu family....

marliniey
06-06-2008, 12:06 PM
sorry tengku byk soalan yg kt tanya.....
tp 'tak tau bertanyakan' harap tengku boleh bg info ttg bandung.

tq

ahbond
06-06-2008, 12:18 PM
Wah tengku selalu kesana...buat bisnes ker?
Saya bakal berkerja di Wilayah Jawa Barat. Sudah tiga kali kesana...saya duduk dekat Apartment Setia Budi...kami ader coporate rate...hari tu lepak sambil berkerja..membuat pemgambilan tenaga kerja indonesia selama 4 hari..kena charge dlm sejuta seratus ribu lebih rupiah....

Masa tu dekat Bandung..bandung best Pasar baru...Factory outlet dia....murah beb...brg kulit...mcm-mcm ader...Bab awek semua lawa2 dan up uo date fesyen...hahahahahaaa...

Kawan akan menetap dan berkerja di Cikampek..middle way to jarkarta dan bandung...Company ader setup kilang dekat situ...Dijangka dua tahun...bermula tahun depan..Insyallah..
Buat sementara waktu sebelum tahun depan..kena pergi regularly setiap bulan...utk memastikan kilang siap dipasang..Dijangka beroperasi bulan 10 atau 11 this yearlah....

Cuma satu jer...kat sana ghamai org...marcet sana sini...bunyi wisel...
bye

...Rakyat indo diberi wisel..dia akan buat duit...
...Rakyat M'sia klu diberi wisel..dia akan buat bising..hahahaha

bye semua

:)cgrock

wanzex
10-06-2008, 01:16 PM
hi tengku.....

macam best jeeee.....
kt pi hujung bulan 7 ni...ke bandung...brapa ari tengku pi?
stay kat hotel mana?price brapa?booking dulu ke @ pi sana baru cari hotel?
dekat tak hotel gan tempat shopping?cth nak pi Pasar Baru,just walk @ kena naik teksi....

Kt pi satu family....

mmg best...
aku pi 4 hari 3 malam jer.
naik air asia kl-jakarta rm440 jer.
tido kat karya bahana hotel di jakarta.
kat bandung nama hotel lupa lak.
aku pi pasar baru, cihempelas, ciwalk, factory outlet,cibaduyuk, gunung tangkuban parahu, dll (bandung). kat jakarta lak pi blok M, tanah abang, mangga 2, monas, ntah pape aku pun lupa...:D :D :D

wanzex
10-06-2008, 01:19 PM
Wah tengku selalu kesana...buat bisnes ker?
Saya bakal berkerja di Wilayah Jawa Barat. Sudah tiga kali kesana...saya duduk dekat Apartment Setia Budi...kami ader coporate rate...hari tu lepak sambil berkerja..membuat pemgambilan tenaga kerja indonesia selama 4 hari..kena charge dlm sejuta seratus ribu lebih rupiah....

Masa tu dekat Bandung..bandung best Pasar baru...Factory outlet dia....murah beb...brg kulit...mcm-mcm ader...Bab awek semua lawa2 dan up uo date fesyen...hahahahahaaa...

Kawan akan menetap dan berkerja di Cikampek..middle way to jarkarta dan bandung...Company ader setup kilang dekat situ...Dijangka dua tahun...bermula tahun depan..Insyallah..
Buat sementara waktu sebelum tahun depan..kena pergi regularly setiap bulan...utk memastikan kilang siap dipasang..Dijangka beroperasi bulan 10 atau 11 this yearlah....

Cuma satu jer...kat sana ghamai org...marcet sana sini...bunyi wisel...
bye

...Rakyat indo diberi wisel..dia akan buat duit...
...Rakyat M'sia klu diberi wisel..dia akan buat bising..hahahaha

bye semua

:)cgrock

mana ada selalu pi.
baru pertama kali yup !!!:D :D :D
sekali tiup wisel kena byr rp1000 :))

irsaffy
10-06-2008, 01:37 PM
mana ada selalu pi.
baru pertama kali yup !!!:D :D :D
sekali tiup wisel kena byr rp1000 :))

Tengku mana soverneir dari bandung nyer..:p

wanzex
10-06-2008, 01:39 PM
Tengku mana soverneir dari bandung nyer..:p

byk ni. beli kat gunung tangkuban parahu.
kat kawah gunung berapi (kawah ratu).
mahal siot....kat cihempelas lagi murah!!!

lau_kau
10-06-2008, 01:57 PM
nie yg semangat nak pi nie xpernah pi lg nie

wanzex
10-06-2008, 02:03 PM
nie yg semangat nak pi nie xpernah pi lg nie

boleh pi yup. aku pun jika de kesempatan
nak pi lagi. barang sumer murah2 kat pasar
baru, cihempelas dan cibaduyuk...:D :D :D

Mystream Network
10-06-2008, 02:52 PM
byk ni. beli kat gunung tangkuban parahu.
kat kawah gunung berapi (kawah ratu).
mahal siot....kat cihempelas lagi murah!!!

aku pun baru balik dr bandung....tengku apa yg ko kena beli kat kawah ratu tu.....sampai 4 5 org dok rayu aku beli brg....tensen aku...

wanzex
10-06-2008, 03:17 PM
aku pun baru balik dr bandung....tengku apa yg ko kena beli kat kawah ratu tu.....sampai 4 5 org dok rayu aku beli brg....tensen aku...

aku beli batu permata. meke kata dr kawah gunung berapi. ntah ye ntah idak. serabut tul diorang asyik dok rayu2. cian kat diorang beli la jugak. amik ati jer.....ko kene beli apa? :D :D :D

Mystream Network
10-06-2008, 04:40 PM
aku beli batu permata. meke kata dr kawah gunung berapi. ntah ye ntah idak. serabut tul diorang asyik dok rayu2. cian kat diorang beli la jugak. amik ati jer.....ko kene beli apa? :D :D :D

keychain.....mula2 dia jual 10 biji 300k....aku tak mau...dia tukar rate 15 biji 100k...aku tak mau jugak...mintak kurang lg....lps tawar2, last2 dia bg 23 biji 100K (RM35)...aku pun beli la kesian kat dia...murah dah tu sbb member aku beli 22 biji 200k.

turun kat bawah ada mamat tu offer 35 biji 100k.....cisss...~X(

wanzex
11-06-2008, 11:00 PM
keychain.....mula2 dia jual 10 biji 300k....aku tak mau...dia tukar rate 15 biji 100k...aku tak mau jugak...mintak kurang lg....lps tawar2, last2 dia bg 23 biji 100K (RM35)...aku pun beli la kesian kat dia...murah dah tu sbb member aku beli 22 biji 200k.

turun kat bawah ada mamat tu offer 35 biji 100k.....cisss...~X(

kene jugak ko ye.
xpe. niat derma amal jariah dah ler. :)) :)) :)) :eek:

harunsml
11-06-2008, 11:23 PM
Aku pun ada training kat jakarta ..kalau ada info macam nie bagus jugak....jarak jakarta dengan bandung jauh ker............

Mystream Network
12-06-2008, 05:00 PM
Aku pun ada training kat jakarta ..kalau ada info macam nie bagus jugak....jarak jakarta dengan bandung jauh ker............

lbh krg 3 jam perjalanan...jln jem....sampai bandung bleh shoping byk2.....

kalu nk tawar brg dr pedagang jalanan ni...cuba minta diskaun byk-byk.....kalu dia tak bg takpe...bila kita nak beredar atau nak naik kenderaan dia akan offer yg kita mintak...

wanzex
13-06-2008, 12:26 PM
lbh krg 3 jam perjalanan...jln jem....sampai bandung bleh shoping byk2.....

kalu nk tawar brg dr pedagang jalanan ni...cuba minta diskaun byk-byk.....kalu dia tak bg takpe...bila kita nak beredar atau nak naik kenderaan dia akan offer yg kita mintak...

suke bangettt kat bandung....:D :D :D :)cgrock

ahbond
13-06-2008, 11:04 PM
lbh krg 3 jam perjalanan...jln jem....sampai bandung bleh shoping byk2.....

kalu nk tawar brg dr pedagang jalanan ni...cuba minta diskaun byk-byk.....kalu dia tak bg takpe...bila kita nak beredar atau nak naik kenderaan dia akan offer yg kita mintak...

Aku sokong yg nie...klu nak beli jangan terus setuju dengan harga tersebut...bargain sehingga kita rasa puas hati...pernah ikut beli lukisan tangan dekat geleri berhampiran dengan pasar baru...member aku bargain sampai lukisan tu yg besar harga dlm 40 inggit jer...bawa balik malaysia..siap pasangkan bingkai..leh pergi dlm 250 - 300...boleh buat duit per...ini dia ckplah..kira cam investmentlah...
bye

wanzex
13-06-2008, 11:13 PM
Aku sokong yg nie...klu nak beli jangan terus setuju dengan harga tersebut...bargain sehingga kita rasa puas hati...pernah ikut beli lukisan tangan dekat geleri berhampiran dengan pasar baru...member aku bargain sampai lukisan tu yg besar harga dlm 40 inggit jer...bawa balik malaysia..siap pasangkan bingkai..leh pergi dlm 250 - 300...boleh buat duit per...ini dia ckplah..kira cam investmentlah...
bye

tul tu...aku beli kain telekung semayang yg sulam warna warni kat pasar baru.. dia letak Rp165K...tawar punya tawar leh dpt Rp50K. cam xcayer lak. ingatan kpd kekawan yg nak pi jakarta/bandung...jgn rambang mata, mesti rajin tawar menawar :D :D :D

Rambo
13-06-2008, 11:39 PM
Wah tengku selalu kesana...buat bisnes ker?
Saya bakal berkerja di Wilayah Jawa Barat . Sudah tiga kali kesana...saya duduk dekat Apartment Setia Budi...kami ader coporate rate...hari tu lepak sambil berkerja..membuat pemgambilan tenaga kerja indonesia selama 4 hari..kena charge dlm sejuta seratus ribu lebih rupiah....

Masa tu dekat Bandung..bandung best Pasar baru...Factory outlet dia....murah beb...brg kulit...mcm-mcm ader...Bab awek semua lawa2 dan up uo date fesyen...hahahahahaaa...

Kawan akan menetap dan berkerja di Cikampek..middle way to jarkarta dan bandung.. .Company ader setup kilang dekat situ...Dijangka dua tahun...bermula tahun depan..Insyallah..
Buat sementara waktu sebelum tahun depan..kena pergi regularly setiap bulan...utk memastikan kilang siap dipasang..Dijangka beroperasi bulan 10 atau 11 this yearlah....

Cuma satu jer...kat sana ghamai org...marcet sana sini...bunyi wisel...
bye

...Rakyat indo diberi wisel..dia akan buat duit...
...Rakyat M'sia klu diberi wisel..dia akan buat bising..hahahaha

bye semua

:)cgrock


Nahuon kadieekk?

Tahniah bro..
tinggal di Bandung memang satu pengalaman yang hebat
saya pernah berdinas disana dari 1996-98
tinggal di gegerkalong KPAD, jalan tonggoh 1

Bepeluang menjelajah keseluruh pulau jawa
berwisata sambil menjejaki keagungan walisongo

Bandung memang hebat
jika diberi peluang saya ingin kembali berdinas disana lagi..

Berhati-hati dijalanraya
pak indon dengan kijang 1.5 bisa memecut kurang 2jam dari sukarno-hatta ke padalarang melalui cikampek atau subang.

jangan lupa sentiasa berhunbung rapat dengan Kedutaan kita

Bandung yang indah, aku akan kembali lagi..

eureka
13-06-2008, 11:44 PM
jangan lupa ker KAMPUNG DAUN..

indah bangat tempat tuh...

ahbond
16-06-2008, 06:58 PM
Nahuon kadieekk?

Tahniah bro..
tinggal di Bandung memang satu pengalaman yang hebat
saya pernah berdinas disana dari 1996-98
tinggal di gegerkalong KPAD, jalan tonggoh 1

Bepeluang menjelajah keseluruh pulau jawa
berwisata sambil menjejaki keagungan walisongo

Bandung memang hebat
jika diberi peluang saya ingin kembali berdinas disana lagi..

Berhati-hati dijalanraya
pak indon dengan kijang 1.5 bisa memecut kurang 2jam dari sukarno-hatta ke padalarang melalui cikampek atau subang.

jangan lupa sentiasa berhunbung rapat dengan Kedutaan kita

Bandung yang indah, aku akan kembali lagi..

Insyallah pesanan bro akan saya ingat. Terima kasih sekali lagi.
bye

ahbond
16-06-2008, 07:02 PM
tul tu...aku beli kain telekung semayang yg sulam warna warni kat pasar baru.. dia letak Rp165K...tawar punya tawar leh dpt Rp50K. cam xcayer lak. ingatan kpd kekawan yg nak pi jakarta/bandung...jgn rambang mata, mesti rajin tawar menawar :D :D :D

Murahnya...terima kasih kerana memberikan harga yg berjaya ditawarkan...Nanti kesana saya nak membeli belah sedikit...dah standby sedikit duit utk kearah itu...ehheeheheee..utk family aje..

neceolite
20-06-2008, 02:20 AM
jangan lupa ker KAMPUNG DAUN..

indah bangat tempat tuh...

tempat ni yang aku miss ni ... masa tu aku gi shopping kat pekan baru ... memember aku gi sana plak ...

neceolite
20-06-2008, 02:22 AM
last 3 months aku gi bandung ... rate masa aku tukar kat KL 1juta rupiah - RM355 ... tapi yang sakitkan hati sampai airport .... 1 juta = RM 280 ... dah le aku tukar 10 juta masa kat mesia ... tak ke rugi RM800 tu ... adehhhh

neceolite
20-06-2008, 02:23 AM
tul tu...aku beli kain telekung semayang yg sulam warna warni kat pasar baru.. dia letak Rp165K...tawar punya tawar leh dpt Rp50K. cam xcayer lak. ingatan kpd kekawan yg nak pi jakarta/bandung...jgn rambang mata, mesti rajin tawar menawar :D :D :D

ya betulll .. aku teman tunangku beli telekung ... harga dari Rp300ribu dapat Rp 150k .. ok le tuh ... kualiti bagus

neceolite
20-06-2008, 02:25 AM
byk ni. beli kat gunung tangkuban parahu.
kat kawah gunung berapi (kawah ratu).
mahal siot....kat cihempelas lagi murah!!!

ya betulll ... kat atas gunung tuh mahal ... tapi kalo korang pergi nasihat akuuuu .... jangan layan penjual kat situ kalo tak nak beli ... kalo tak dia ikut je mana ko pergi ... macam aku ... mana aku pergi dia ikut..


chilampedas ..... apa yang best ?? awek dia laaaa lawa2 oooooooooo...kacuk belanda

neceolite
20-06-2008, 02:29 AM
aku akan ke sana lagi seminggu .. hehe ... but not for shopping la this time .... tapi aku akan cuba curik2 masa shopping ... maybe akan tido kat royal dago .... any suggestion ?

mmrizal123
21-06-2008, 09:20 AM
hai...
nampaknya saya sorang jele...

rest dulu untuk IKLAN...

hehehe... sayer org baru nie... em.. nak tanyer u pernah gi bandung ker???

dell
21-06-2008, 09:24 AM
..g batam..best

..tanjung pinang..best

wanzex
22-06-2008, 12:53 PM
hehehe... sayer org baru nie... em.. nak tanyer u pernah gi bandung ker???

pernah. ni bersemangat citer tu citer ni pasai dah pi sana la ni....:D :D :D

Rambo
23-06-2008, 11:09 PM
aku akan ke sana lagi seminggu .. hehe ... but not for shopping la this time .... tapi aku akan cuba curik2 masa shopping ... maybe akan tido kat royal dago .... any suggestion ?


Boleh cuba Perdana Wisata
atau Savoy Homan..
betul-betul ditengah kota..

wanzex
24-06-2008, 06:10 PM
Boleh cuba Perdana Wisata
atau Savoy Homan..
betul-betul ditengah kota..

situ jual pe? aku x sempat pi....:(( :(( :((

Rambo
24-06-2008, 09:16 PM
situ jual pe? aku x sempat pi....:(( :(( :((


kat situ hotel 4 dan 5 star jer
memang strategik untuk gerak gempur
tempat makan, hiburan, shopping dll
semuanya dalam lingkungan kurang 1km

wanzex
25-06-2008, 07:19 PM
kat situ hotel 4 dan 5 star jer
memang strategik untuk gerak gempur
tempat makan, hiburan, shopping dll
semuanya dalam lingkungan kurang 1km

rase teringin nak pi lagi kat bandung....:D :D :D

sham2875
25-06-2008, 07:31 PM
aku akan ke sana lagi seminggu .. hehe ... but not for shopping la this time .... tapi aku akan cuba curik2 masa shopping ... maybe akan tido kat royal dago .... any suggestion ?
nak murah tapi bilik dia konsep zen check in kat hotel cemerlang, dekat dgn stesen keretapi bandung...semalam weekend dalam Rp299,000 harga bilik untuk standard room..ni link hotel Cemerlang: hotel cemerlang (http://www.hotelcemerlang.com/)

Rambo
25-06-2008, 09:35 PM
rase teringin nak pi lagi kat bandung....:D :D :D

ha..ahh :D
aku pun samer :(( :((
ajak la aku sekali abang tengku :"> :">

wanzex
25-06-2008, 10:42 PM
masih teringat kat cihempelas dan pasar baru....

ahbond
26-06-2008, 12:32 AM
masih teringat kat cihempelas dan pasar baru....

Salam
Baru balik dari Bandung..Berada disana pada 24hb..sampai pagi di Jakarta Pukul 9pagi waktu sana..Nasib baik tak bertembung dengan rusuhan..hahahaaa...
Kami terus ke kawasan kilang Cikampek..ader site meeting dengan contractor sana. Projek dah delay. Sepatutnya siap bulan jun tetapi diminta sehingga hujung bulan august..Susah berniaga dengan contractor sana..Bayangkan..projek progress hanya 5% sebulan...perh..duit nak cepat..Malas aku nak cerita mengenai perihal mereka...Patutlah susah org nak invest.."maaf klu ketelaluan'...:))
Balik bandung lepak dekat Aston Hotel, bawah ader mall..kita org pekena makan dekat Valley...nak g ke Puncak..tinggi dan jauh sangat, perut dah lapar so makan jer dekat Valley..okaylah tempat tu nyaman sejuk..nampak sikit malam dibandung....
Tak sempat lagi bershopping..insyallah bulan juli..lama sikit kat sana sebab dah nak mula masuk phase mesin dan peralatan kilang...haha..nie aku kena jaga...Insyallah bolehlah aku bershopping gan jalan-jalan cari makan dekat sekitar Bandung gan jakarta...Lalu dekat jakarta tu tengok taman tema air dia mcm best..sapa2 dah pergi situ..cite sikit menarik ke idaknya..

p/s: Berhati-hati di Gunung Tangkuban Parahu (gunung tu mcm Perahu tertangkup..kawan2 aku dah terkena, sembelihan org disitu..."kena pawlah..."..so berhati2 :)

:)cgrock

eureka
26-06-2008, 12:41 AM
tempat ni yang aku miss ni ... masa tu aku gi shopping kat pekan baru ... memember aku gi sana plak ...

aku dah pergi bandung 3 X..

and the best mmg la kampung daun...

mmg indah btol la..

kalau pergi waktu malam...

mmg taknak balik rasanyer...

and kalau bab shopping..

korang port kat jalan sukajadi/jalan dago/jalan riau..

and lastly..

nak tukar rupiah..tukar kat jalan dago..

rate situ baik..

reena_onn
26-06-2008, 12:44 AM
bandung lagik best dr jakarta...sbb tak brp sesak...pastu sejuk jekk cuaca dia...
shopping heaven..... i luv shopping...heheh

wanzex
26-06-2008, 01:12 AM
bandung lagik best dr jakarta...sbb tak brp sesak...pastu sejuk jekk cuaca dia...
shopping heaven..... i luv shopping...heheh

satu kenangan yg terindah kot. aku pun asyik dok teringat kat ciwalk, cihempelas, cibaduyuk, pasar baru, kebun kelapa, puri tomat dago, tangkuban parahu, outlet factory etc. sonok tul citer bab bandung. jakarta x byk yg leh citer. cuma sempat ke blok M, mangga dua, tanah abang jer...:D

wanzex
28-06-2008, 10:00 PM
de saper2 leh bagi info tuk jogja/surabaya...???

neceolite
30-06-2008, 12:03 PM
aku baru sampai ke KL semalam ... 1 hari je kat bandung .. ada keje sikit ... aku duduk di Hotel Ibu ... kat area Dago .. hotel ni asalnya umah banglo .. convert jadk hotel ... quite nyaman la .. aku gi sorang .. amik single bed .. RM54 je .. huhu... (hanya utk tidor) .. lepak kat sini best pasal 3 minit jalan kaki dah sampai kat kawasan Factory Outlet ... tapi aku ni tak reti shopping .. aku cuci mata je .... tapi nak ke chilampelas dekat saja .... aku nasihatkan jgn naik teksi ... mahal ..dalam Rp 25000 - 30000 ... kalo pandai nego dapat 20k .. korang naik je angkut ... tapi kena 2 kali naik la .. tapi sekali naik baru 2000rp sajaaa ...


Note : aku blaja one thing ... kalo nak tukar duit kat sana .. jgn tukar hari ahad
...ratenya lain .. mahal sket ... aku dah terkena .... 1 juta = RM370 ...mahalllll ...


Note lagi : Kalo mahu tgk muka ala2 artis indon ... korang pergi la Lepak kat Chilampelas .. CHIWALK MALL .... muka kacuk belanda byk

wanzex
30-06-2008, 08:28 PM
Note lagi : Kalo mahu tgk muka ala2 artis indon ... korang pergi la Lepak kat Chilampelas .. CHIWALK MALL .... muka kacuk belanda byk

amboi amboi amboi....
yg ni plak ko pi survey :D :D :D
tp tul, aku pun perasan cewek2 kat situ cun2.
siap ada persembahan nyanyian lagi..:)

neceolite
06-07-2008, 06:04 PM
amboi amboi amboi....
yg ni plak ko pi survey :D :D :D
tp tul, aku pun perasan cewek2 kat situ cun2.
siap ada persembahan nyanyian lagi..:)

cuci mata je ... iman kena kuat .. ingatlah orang yang tersayang ..

mj12
06-07-2008, 06:07 PM
bandung shopping mmg best..

wanzex
06-07-2008, 06:11 PM
bandung shopping mmg best..

dah pi ke belum ni.
tp bandung mmg best.
rase nak pi lagi ni....:D :D :D

adzi81
12-07-2008, 12:36 PM
Salam..
huuhuhu.. tengku
dah lama sy xmasuk forum nie... hmm best ker kat Bandung..? :)
dapat ker cari pusat tukaran $..? klau sesiapa nak beli brg2 kahwin boleh la borong kat sana.. mmg murah2..
ari tu ader member makcik sy nak buka butik kat S.Alam.. sy suruh di pi bandung.. dorg boleh penuhkan butik dorg dengan modal RM3000jer.. tudung2 manik xingat.. cantik2 belaka..

ari tu my sis kahwin dorg beli borong cendera hari utk kenduri, cadar, hiasan, langsir dll.. mmg complete 1 umah.. :)

apa2 hal nak dok sana kena pandai bawa diri.. try use they language... walaupun kat PASAR BARU, Cihampelas Dll.. dorg tu dah tau kita org Malaysia.. bila dorg tau sy boleh cakap loghat dorg.. terkejut trus bagi special deal.. :)

kat Tangkuban perahu plak lagi advance.. dorg boleh bahasa belanda.. english xreti sgt.. hati2 dengan pedangang yang jual ikut2 kita... nak kena pakai guide la.. tu sumer nonsense.. dari kawah ratu boleh trus pi kawah domas... xpayah guide.. xkan sesatnyer.. kat kawah domas ari tu ader pelancng M'sia kena pau dengan pedangang2 nie.. dah tu dorg layan mmg istimewa... siap tlg lumurkan lumpur gunung berapi kat kaki &tangan lagi... ader yg nak cantik lumur kat muka.. :)
my hubby jadi guide ktorg, mmg best la.. ktorg sempat ambil lumpur utk kenang2an.. hehehe.. nak sapu kat muka lah.. :)

sekadar berkongsi.. :)

eureka
14-07-2008, 12:49 AM
ader ssaper yg nak gi bandung tak??

aku nak kirim beli barang nie..

wanzex
16-07-2008, 12:16 AM
Salam..
huuhuhu.. tengku
dah lama sy xmasuk forum nie... hmm best ker kat Bandung..? :)
dapat ker cari pusat tukaran $..? klau sesiapa nak beli brg2 kahwin boleh la borong kat sana.. mmg murah2..
ari tu ader member makcik sy nak buka butik kat S.Alam.. sy suruh di pi bandung.. dorg boleh penuhkan butik dorg dengan modal RM3000jer.. tudung2 manik xingat.. cantik2 belaka..

ari tu my sis kahwin dorg beli borong cendera hari utk kenduri, cadar, hiasan, langsir dll.. mmg complete 1 umah.. :)

apa2 hal nak dok sana kena pandai bawa diri.. try use they language... walaupun kat PASAR BARU, Cihampelas Dll.. dorg tu dah tau kita org Malaysia.. bila dorg tau sy boleh cakap loghat dorg.. terkejut trus bagi special deal.. :)

kat Tangkuban perahu plak lagi advance.. dorg boleh bahasa belanda.. english xreti sgt.. hati2 dengan pedangang yang jual ikut2 kita... nak kena pakai guide la.. tu sumer nonsense.. dari kawah ratu boleh trus pi kawah domas... xpayah guide.. xkan sesatnyer.. kat kawah domas ari tu ader pelancng M'sia kena pau dengan pedangang2 nie.. dah tu dorg layan mmg istimewa... siap tlg lumurkan lumpur gunung berapi kat kaki &tangan lagi... ader yg nak cantik lumur kat muka.. :)
my hubby jadi guide ktorg, mmg best la.. ktorg sempat ambil lumpur utk kenang2an.. hehehe.. nak sapu kat muka lah.. :)

sekadar berkongsi.. :)

mmg best banget...info adzi byk membantu.
makasih mas. :D rase nak ke Bandung lagi!!! :D
insya-Allah!

ajib83
16-07-2008, 01:50 AM
budget bape gi sana ye

wanzex
17-07-2008, 11:00 PM
budget bape gi sana ye

dari KL ke Jakarta/Bandung +- RM800 saja (4 hari 3 malam sebelum harga minyak naik) :D :D :D

Mystream Network
17-07-2008, 11:01 PM
dari KL ke Jakarta/Bandung +- RM800 saja (4 hari 3 malam sebelum harga minyak naik) :D :D :D

murah jugak tu.....pakai travel ejen ke?

wanzex
18-07-2008, 02:59 AM
murah jugak tu.....pakai travel ejen ke?

xpakai travel agent..kawan urus sendiri lebih murah.
naik air asia :D

wanzex
23-07-2008, 07:02 PM
sahabat gua dr bandung tepon, musim cuti
skolah ni ada promosi hebat kat sana.
lagi pun 2008 delah tahun melawat indon!

jom kita pakat2 pegi!

wanzex
24-07-2008, 07:19 PM
jakarta oh jakarta.
bandung oh bandung....
rasa kepingin lagi ke sana...
sonok banget...teringat kat bakso.
huhuhuhu!

wanzex
27-07-2008, 06:02 PM
dago yang dingin....
malamnya berahi di kaki!!!

coyotito
03-08-2008, 12:56 PM
aq baru balik dr Jakarta/Bandung...

biase2 jek la..
xmenarik sgt..

Baik g tempat lain kot pd pndapat aq..
tapi klu nk merase g indon, g la..

wanzex
03-08-2008, 04:18 PM
aq baru balik dr Jakarta/Bandung...

biase2 jek la..
xmenarik sgt..

Baik g tempat lain kot pd pndapat aq..
tapi klu nk merase g indon, g la..

bandung lu pi kat mana??? :D

wanzex
03-08-2008, 04:19 PM
teringat pula makan bakso...

stucke
06-08-2008, 12:05 AM
Bandung ? Mee bandung ke sirap bandung ? :))

Teringat aku kenangan di DELTA SPA Bandung.. pergh..

Lagi satu best gak melepak kat J.Co Donat kat PARIS VAN JAVA shopping complex.. cuci mata .. :">

wanzex
06-08-2008, 12:14 AM
Bandung ? Mee bandung ke sirap bandung ? :))

Teringat aku kenangan di DELTA SPA Bandung.. pergh..

Lagi satu best gak melepak kat J.Co Donat kat PARIS VAN JAVA shopping complex.. cuci mata .. :">

cihempelas dan ciwalk menarik banget! :D

little_lily
06-08-2008, 07:35 PM
hey, i hv a question
if a holiday package says that it will take us to tour upon arrival from the airport
does that mean it doesnt matter what time we arrive?

wanzex
06-08-2008, 07:52 PM
aq baru balik dr Jakarta/Bandung...

biase2 jek la..
xmenarik sgt..

Baik g tempat lain kot pd pndapat aq..
tapi klu nk merase g indon, g la..

sebenornye ko pi ketak???
konpius ni...:)) :)) :)) :eek:

bhumi_ada
06-08-2008, 10:18 PM
gue nk pi 14-17hb ni,utk kali ke-2..hehe.kali ni dh siap planning bebetoi.last year huru hara sklt,rambang mata

nolie
07-08-2008, 08:57 PM
Jun lalu dah pergi Jakarta/Bandung tapi tak puas hati sebab 1 mlam je kat bandung..pergi tidor je..tak sempat shopping. Suka kat Puncak..sejuk dan segar!! Tahun depan nak pergi lagi!! 8->

tuahmlk70
07-08-2008, 09:03 PM
nak ikut boleh...hehehe

wanzex
07-08-2008, 09:37 PM
aku tinggal kat dago..sejuk banget!
masih ingat byk yg istimewa kat sana....

coyotito
07-08-2008, 11:49 PM
tapi kekadang rimas la dgn org yg jual cnderamata tu..
asyik menempel je nk suruh beli barang..

wanzex
08-08-2008, 01:35 AM
tapi kekadang rimas la dgn org yg jual cnderamata tu..
asyik menempel je nk suruh beli barang..

jgn layan...buat xtau jer...:p :p

nolie
08-08-2008, 12:48 PM
Penjual2 tu sampai melutut nak suruh beli. Rasa macam artis pula kena serbu oleh peminat2...hehehe...Rimaslah...last2 terbeli juga sikit2...L-)

coyotito
08-08-2008, 02:35 PM
aku pun terbeli gakk..
dh beli aku kire2 balik mahal gile 10 biji kicin = RM35
hampeh..:o

wanzex
08-08-2008, 11:13 PM
Penjual2 tu sampai melutut nak suruh beli. Rasa macam artis pula kena serbu oleh peminat2...hehehe...Rimaslah...last2 terbeli juga sikit2...L-)

niat sedekah atau sekadar bantuan welfare cukup laaa...:D :D :D

wanzex
08-08-2008, 11:15 PM
aku pun terbeli gakk..
dh beli aku kire2 balik mahal gile 10 biji kicin = RM35
hampeh..:o

kne tau rate RP..baru x rugi. :D :D

PopIsDead
08-08-2008, 11:17 PM
sahabat gua dr bandung tepon, musim cuti
skolah ni ada promosi hebat kat sana.
lagi pun 2008 delah tahun melawat indon!

jom kita pakat2 pegi!

tengku..
leh mintak tolong member ko kat saner belikan seluar tak..pastu courier kat sini..

plsssssssssss

pop

wanzex
15-08-2008, 07:11 PM
tengku..
leh mintak tolong member ko kat saner belikan seluar tak..pastu courier kat sini..

plsssssssssss

pop

byk seluar yg jenama bagus2...
boss....bmw dll :D :D :D

wanzex
21-08-2008, 08:51 PM
kepingin nak jumpa ngan marshanda dan dino lorenza....

Mr.CEO
25-08-2008, 05:11 PM
bandung tu kalau korang kaki shopping bestle...lelain tu takdelah best sgt...cuma tempatnya nyaman le...aku sempat gak gie kawah putih...sejuk gile...pas tu berkabus sampai tak nampak kawah tu. lagi satu sempat petik stoberi dlm perjlnan nak gie kawah putih tu.. diorang tanam takde mcm kat cameron pun. letak aje dlm plastik poli hitam tu then bagi baja taik kambing je..tapi buah beso2..

moneymaker3000
25-08-2008, 05:16 PM
aku baru balik dari bandung...shopping sakan utk raya...aku gi sana hanya mencari factory outlet...sampai takde masa nak gi tgk kawah tu

ahbond
25-08-2008, 10:37 PM
Aku masih lagi di Bandung, Bukan bershopping mencari FO (Factory Outlet), Pasar Baru atau bercuti ke Tangkuban Perahu..atau ke Peak..aku kena berkerja...

Dua minggu aku kat sini, maybe balik 29th August Ke Malaysia...ehehehe sedihnyer..makan kat sini semuanya ala-ala malaysia jer...Masakan Padang terlalu pekat santannya, Masakan Sunda..keringlah pulak..makan ulam banyak...nak makan campur2 ala nasi campur masih belum jumpa restorannya lagi...eheheheh..nak makan dekat kete sorong masih belum kuat tali perut aku kot...takut sakit perut...ehhehehe..Maaf klu aku terlalu memilih.

Aku duduk dekat Hotel Aston Braga..kat sini bawah dia ader mall Carrefour..Ader Braga 21 (pawagamlah)...eheheh..sekitarnya banyak cafe-cafe...utk mendengar muzik..dangdut, bar, disco..eheheh..mana yg berminat boleh lepak kat sini...cuma rate dia mahal sikit..rp 1,000,000 ++...maap klu aku silap..eheheh..aku guna company rate...

Tak kata membeli tu mustahillah pulak...ader gak jalan g FO dekat sini,belilah sikit..buat org rumah dengan budak2..yg biasa FO aku kunjungi...Heritage, cascade, blossom, episode, summit dan banyak lagi..tak larat nak masuk jer. Ongkos pun kena kira gak beb..Cihamplas Walk, banyak utk jean...ehheeheh..

Klu suka bersempit-sempit..berasak-asak...silakan ke Pasar Baru trade Center..sebab kat sini banyak barangan..eheehh..semua ader..bertingkat2...Awas..penyeluk saku itu ajer..

Semoga kita berjumpa lagi..
bye n salam
:)cgrock :)cgrock

ladyboss
25-08-2008, 10:40 PM
bila le sampai sana...padahal hubby born kat Bandung coz pak mertua military man. Saudara ramai kat jakarta, tapi jarang balik. Hope someday leh gi shopping kat bandung

ahbond
25-08-2008, 10:55 PM
bila le sampai sana...padahal hubby born kat Bandung coz pak mertua military man. Saudara ramai kat jakarta, tapi jarang balik. Hope someday leh gi shopping kat bandung

Ala..sis, pujuk jer hubby tu...ehehehe, insyallah dia mesti mahunyer ke bandung...Tak pun kakak standby jer..tempah tiket Air Asia yg murah2..time cuti sekolah...buat plan2 awal..buat kejutan..pasti dia terus ckp setuju...ehheheeheh
Cubalah.........bye:D

bhumi_ada
27-08-2008, 03:15 PM
jgn terpedaya sgt brg2 kt FO2 bandung tu.byk yg tiruan!.lagi2 yg yg kaki2 jenama nih.tapi walaupn tiruan,kualiti nye kain nye BEST n murah klu nk compare kt reject shop or jln petaling.tapi tak sume nye tiruan,ade gak yg ORI.jadi kene la pandai2 la ekk.tapi aku rekomem kt summit(t-shirt rm13 je beb)

GhaT
27-08-2008, 04:34 PM
bandung tempat paling best utk shopping... tp tengok barang la... ada kawan baru balik dari bandung, beli jeans kat sana, tak pasti ori ke tak tp harga bila dah tukar duit mesia dlm rm70 jugak laa...

kat bandung ni banyak tempat2 yg best utk amik gambar... kalo sesapa yg minat travel photography mcm kita ni, mmg syiok amik gambar... lgpun setiap tahun akan ada asia photoweek di bandung.. ramai photographer handalan dari serata dunia akan dtg ke sini...

moneymaker3000
27-08-2008, 04:35 PM
bagi aku shopping kat sana tak penting pun ori ke tak, janji kualiti bagus+harga murah.

wanzex
04-09-2008, 06:32 PM
puasa ni...teringat air sawo kat dago yg dingin....
cihempelas pun ada gek situnya!!!!

my.name.is.nad
04-09-2008, 08:15 PM
bagi saya fos bandung banyak yg tak ori .. so i prefer kalau nak shopping sakan ori plus kualiti bagus baik kat vietnam..

wanzex
04-09-2008, 10:35 PM
bagi saya fos bandung banyak yg tak ori .. so i prefer kalau nak shopping sakan ori plus kualiti bagus baik kat vietnam..

kat sydney lagi bagus...tp masa aku pi dulu duit dia AUS$1=RM2.70...tu yg x sedapnya... mahal banget tp kualiti tinggi :D

Gila Komik
04-09-2008, 10:36 PM
jakarta gan bandung ni mmg ramai cewek mari2...2 jer yg aku tau...sbb xpernah pg heheeh

tengkubasri
04-09-2008, 10:37 PM
jakarta gan bandung ni mmg ramai cewek mari2...2 jer yg aku tau...sbb xpernah pg heheeh

aah, betul tu... member aku da g da, dia cakap sume lawa2 kat sana... alih2 kita lak yg cam pendatang dkt sana... :)) :)) :))

wanzex
04-09-2008, 10:39 PM
jakarta gan bandung ni mmg ramai cewek mari2...2 jer yg aku tau...sbb xpernah pg heheeh

cewek yg mari tu yg low class GK...:D
kat bandung sumernye high class..
cewek ke cowok sama saja :)

Gila Komik
04-09-2008, 10:39 PM
aah, betul tu... member aku da g da, dia cakap sume lawa2 kat sana... alih2 kita lak yg cam pendatang dkt sana... :)) :)) :))

kta pendatang xpe...sbb 1k rupiah, berhelai2 kta ade :)) :)) :))

Gila Komik
04-09-2008, 10:40 PM
cewek yg mari tu yg low class GK...:D
kat bandung sumernye high class..
cewek ke cowok sama saja :)

jom kta g 2 nak tengku...ko cari cowok aku cari cewek :">

wanzex
04-09-2008, 10:40 PM
aah, betul tu... member aku da g da, dia cakap sume lawa2 kat sana... alih2 kita lak yg cam pendatang dkt sana... :)) :)) :))

ramai yg kacukan belanda...hidung mcm belalai gajah :eek: :eek: :eek:

wanzex
04-09-2008, 10:41 PM
kulit putih dan gebu...ayu...cakap sopan dan lemah lembut...adehhh...kalau korang pi sana aku rase mesti
terpikat banget....!

Gila Komik
04-09-2008, 10:43 PM
kulit putih dan gebu...ayu...cakap sopan dan lemah lembut...adehhh...kalau korang pi sana aku rase mesti
terpikat banget....!

tolong jgn bangun kan adik yg sdg tidur :eek: :eek: :eek:

tengkubasri
04-09-2008, 10:44 PM
kta pendatang xpe...sbb 1k rupiah, berhelai2 kta ade :)) :)) :))

aah, kita jd org kaya kat sana... :)paid :)paid :)paid

wanzex
04-09-2008, 10:46 PM
aah, kita jd org kaya kat sana... :)paid :)paid :)paid

Rp1 juta = RM350 saja..kirala....:D

Gila Komik
04-09-2008, 10:48 PM
Rp1 juta = RM350 saja..kirala....:D

ala bknye ckp pn ade 1 juta rupiah klu dok sne...sme jela cam sini...

wanzex
05-09-2008, 11:04 AM
duduk sana mmg boleh wat lagak.....
eksen cam OKB!!!

idae
11-09-2008, 10:33 AM
aku nak gi jakarta bandung..tapi bulan 11
x amik pakej apa2 pon..konon nak redah seniri jer
senang tak kalau semua cari sendiri kat sana? hotel..transport..makan..

moneymaker3000
11-09-2008, 10:34 AM
senang...takde masalah

idae
11-09-2008, 10:49 AM
senang...takde masalah

bab hotel rasanya xde masalah sbb mesti rate diorang standard.. melainkan penuh..itu baru masalah..
tapi bab transport ni..biasanya dari jakarta nak ke bandung better naik apa? teksi ke kereta travel agen ke.. brp rate biasanya? risau diorang kapak je sbb kita xtau rate..:-?

yid
11-09-2008, 12:54 PM
ni yg buat aku lagi bersemangat nak ke bandung...

wanzex
12-09-2008, 01:04 AM
aku nak gi jakarta bandung..tapi bulan 11
x amik pakej apa2 pon..konon nak redah seniri jer
senang tak kalau semua cari sendiri kat sana? hotel..transport..makan..

senang....tp jgn la sorang2...berdua atau lebih adalah lebih baik!!! :D

wanzex
12-09-2008, 01:06 AM
bab hotel rasanya xde masalah sbb mesti rate diorang standard.. melainkan penuh..itu baru masalah..
tapi bab transport ni..biasanya dari jakarta nak ke bandung better naik apa? teksi ke kereta travel agen ke.. brp rate biasanya? risau diorang kapak je sbb kita xtau rate..:-?

cari yg berdaftar..jgn yg private...harga meke mesti standard punyer...jgn risau ah! lagi pun kalau mahal pun...masih murah beb :D :D :D

Dargos
12-09-2008, 01:33 AM
bab hotel rasanya xde masalah sbb mesti rate diorang standard.. melainkan penuh..itu baru masalah..
tapi bab transport ni..biasanya dari jakarta nak ke bandung better naik apa? teksi ke kereta travel agen ke.. brp rate biasanya? risau diorang kapak je sbb kita xtau rate..:-?

Hang naik cipaganti. Van panjang. Stesen dia kat Mangga Dua pun ada. Tingkat bawah. Tapi dlm van tu sesak ler. Jgnla bawak beg besar2. Itu je yg aku biasa naik. Kalau bas besar aku tak tau. ramai student indon naik tu pi Bandung. Murah dong. Dlm RM15 kot tak silap aku. Kalau pi bujang o.k. Bawak family better sewa kreta la...

Dargos
12-09-2008, 01:34 AM
Rp1 juta = RM350 saja..kirala....:D

Tak dapatdah...seakrang 1 juta =RM370.

Dargos
12-09-2008, 01:36 AM
bagi saya fos bandung banyak yg tak ori .. so i prefer kalau nak shopping sakan ori plus kualiti bagus baik kat vietnam..

Vietnam tu besar dekk...kat mana ? Hanoi ka Saigon. Ada contact tak org sana. Boleh bawak jalan2.

NurRich2U
12-09-2008, 01:37 AM
tumpang mencelah..
dah alang2 aku travel agent..
leh la selit skali..
kikiki..
kire nak package jakarta-bandung tour ke?
nak quotation?

NurRich2U
12-09-2008, 01:41 AM
klau nak quotation email kat aku..
sale.bogeyfree@yahoo.com
hihi..
transportation sume siap..
kalo nak nnt email lah ek..

samba75
12-09-2008, 01:48 AM
teh bangrep
pece leleh

Zuera_k
12-09-2008, 03:17 PM
Salam..
Hmmm.. bandung.. mmg best.. klau boleh jgn lupa pergi cihampelas.. mmg murah gila2... kami mmg dah byk kali pergi sbb ader umah kat sana.. skrg kosong la rumah tu.. last kami pergi bulan 3 lepas..
mmg klau pi 1 minggu xcukup la... syok sgt.. gambar pon belum cuci lagi .. huhhuh..
klau pi bandung boleh la dok umah kami, mmg kat kota bandung.. dekat nak pimana2.. angkot pon mudah.. beca, taksi??? lalu depan umah.. bakso ngan batagor..? setiap jam.. ari ahad ada org sewakan kuda kat depan umah.. hehehe.. besssttttt...

-TQ

p/s siapa nak tgk gambar bagi email.. :)

Saya pon bru nak g bandung... mgkin awal tahun depan... bleh email kat saya gambar2 di bandung tue...nanti saya pm awak...:D

wanzex
12-09-2008, 03:28 PM
Saya pon bru nak g bandung... mgkin awal tahun depan... bleh email kat saya gambar2 di bandung tue...nanti saya pm awak...:D

aku dah pi bulan jun lepas...:D :D :D
bagus banget....:)

Zuera_k
12-09-2008, 03:46 PM
aku dah pi bulan jun lepas...:D :D :D
bagus banget....:)

oklah tue bercuti,
aku pernah g padang jer indon tahun lepas, bulan 11 nie g padang lagi coz arie tue tak puas jalan2... kt sana pon ok jgak... kali nie akan pergi lama ckit....:D
awal cuti sekolah g ngan geng gunung nak mendaki gunung merapi.. aku tak naik kot coz bawak anak 2tahun.huhuuu.... tue cadang nk g bandung dlm bln3 09 kot:))

Zuera_k
12-09-2008, 03:49 PM
kali ini pergi padang dari 15-20hb November 2008 nie:)
:)cgrock :)cgrock :)cgrock

wanzex
12-09-2008, 04:00 PM
oklah tue bercuti,
aku pernah g padang jer indon tahun lepas, bulan 11 nie g padang lagi coz arie tue tak puas jalan2... kt sana pon ok jgak... kali nie akan pergi lama ckit....:D
awal cuti sekolah g ngan geng gunung nak mendaki gunung merapi.. aku tak naik kot coz bawak anak 2tahun.huhuuu.... tue cadang nk g bandung dlm bln3 09 kot:))

aku x penah pi padang ni....medan (lake toba, pulau samosir tu.....) dah 3 kali! pasni nak pi surabaya/bali plak.:D

Zuera_k
12-09-2008, 04:12 PM
aku x penah pi padang ni....medan (lake toba, pulau samosir tu.....) dah 3 kali! pasni nak pi surabaya/bali plak.:D

yeker, kat padang pon best jugak... pergi kat bukit tinggi.. sana famoust gunung merapi n gunung singgalang...:)shoping kat bukit tinggi pon best murah giler.. kalau keychain die satu baru 2ribu=0.74sen kira 80sen lah... murah giler tue. kalau g sabah keychain sama dah RM3 satu... lagi mahal.

baju sulam memang banyak n murah...pening nak pilih... aku balik tahun lepas terus tempah.bila aku pakai ramai yg tanya beli kat mana baru 100ribu = rm37.00 jer. aku rasa kat sini dalam rm100 lebih n mungkin rm200... pegilah kalau ader kelapangan. jangan lupa singgah kat danau meninjau survey dari puncak tempat paragliding best banget. tdo semalam di situ akan lalu 44 kelok org sana panggil.
sapa yg tak tahan pasti m*nt*h punye..sediakan ajelah plastik.:)) ..danau/tasik tue besar sgt. jgn lupa jln2 naik bot.

JutawaN_MilleniuM
12-09-2008, 04:19 PM
gi kat tangkuban perahu..bekas kawah gunung berapi

wanzex
12-09-2008, 05:56 PM
gi kat tangkuban perahu..bekas kawah gunung berapi

aku dah pi tangkuban prahu...kat bandung tu!
tp bosan ngan org yg pujuk bli itu bli ini...:( :( :(

wanzex
12-09-2008, 05:57 PM
yeker, kat padang pon best jugak... pergi kat bukit tinggi.. sana famoust gunung merapi n gunung singgalang...:)shoping kat bukit tinggi pon best murah giler.. kalau keychain die satu baru 2ribu=0.74sen kira 80sen lah... murah giler tue. kalau g sabah keychain sama dah RM3 satu... lagi mahal.

baju sulam memang banyak n murah...pening nak pilih... aku balik tahun lepas terus tempah.bila aku pakai ramai yg tanya beli kat mana baru 100ribu = rm37.00 jer. aku rasa kat sini dalam rm100 lebih n mungkin rm200... pegilah kalau ader kelapangan. jangan lupa singgah kat danau meninjau survey dari puncak tempat paragliding best banget. tdo semalam di situ akan lalu 44 kelok org sana panggil.
sapa yg tak tahan pasti m*nt*h punye..sediakan ajelah plastik.:)) ..danau/tasik tue besar sgt. jgn lupa jln2 naik bot.

klu camni leh try gek...
lagi pun bukannya jauh sgt! :D :D :D

Qy_viceVersa
16-09-2008, 09:51 AM
minum air bandung je penah :p

moneymaker3000
16-09-2008, 09:56 AM
lerr korang tak penah gi padang? aku masa kecik2 dulu selalu gi padang..main bola :P

wanzex
18-09-2008, 12:47 AM
minum air bandung je penah :p

lerr korang tak penah gi padang? aku masa kecik2 dulu selalu gi padang..main bola :P

lucu :p :p :p hahahahahaha >:) >:) >:)

wanzex
18-09-2008, 10:15 PM
kali ini pergi padang dari 15-20hb November 2008 nie:)
:)cgrock :)cgrock :)cgrock

naik apa? dari mana?
berapa kosnya?

rase minat gek!:D :D :D

tuksidang
06-10-2008, 09:14 PM
Aku ingat nk ke Bandung dan Jakarta CNY Thn Depan..
Ada sesapa yg bleh bg good quotation?
Aku tgh Survey ni...
Gie 2 org tmasuk anak aku yg berusia 8 bulan..
PM aku yea...
Urgent ni..

kayop
07-10-2008, 01:36 PM
Hmm aku tak le terer pasal bandung n Jakarta.. tapi sebelum air asia gi bandung aku dah gi sane.. FOS ngak banyak banget kayak sekarang. Tapi harganya murah meriah.. Kat area dago tu dulu tak banyak sangat pun FOS. Cam Jeans Georgio Armani leh dapat dalam RM60 to RM90 (1Jt IDR = MYR 400) tapi skarang tak sure leh dapat tak.. rase nye cam tk leh dapat kot.. Tapi pesanan aku berhati2 dengan FOS.. ade jugak yg jual Jeans atau barangan bajakan (pirate) cam petaling street.. sometime better kat petaling street lagi gamaknye.. he he he..
Satu lagi.. kalau ade yg nak gi sendiri ke sane maybe ok.. but be careful.. nanti kena kelentong aje.. But hotel wise, kalau book through travel agent much cheaper. (ikut pengalaman aku ler) Dok kat area cihampelas, leh dapat dalam IDR 200K semalam untuk hotel 3 star lah.. and kat karang setra (dekat dengan Paris Van Java) dalam IDR 235K.. itu yg sederhana lah.. tapi skarang ni dah banyak hotel.. Cuma elakkan datang weekend, and time cuti sekolah (julai to august) if tak nak crowded kat bandung.. and susah book otel.. bulan 12 hujung pun sama gak...
Gitulah sedikit pengalaman aku gi sane beberapa kali..:p

kayop
07-10-2008, 01:43 PM
Aku ingat nk ke Bandung dan Jakarta CNY Thn Depan..
Ada sesapa yg bleh bg good quotation?
Aku tgh Survey ni...
Gie 2 org tmasuk anak aku yg berusia 8 bulan..
PM aku yea...
Urgent ni..

nak tau good tak good quotation.. check dengan airline dulu harge tiket.. biase leh check kat KLM. Travel agen suka amik KLM sebab murah dan best.. even aku pun dah malas naik air asia lagi... coz kekadang kos nye beza sikit jer.. dalam RM40 to RM50 aje, tapi KLM dapat makan, pastu kalau delay lebih 8jam die bagi hotel 4 star kat jakarta.. he he.. syok gak (jarang delay lah). Tapi KLM cuma ke jakarta aje.. shopping kat jakarta ok lah.. If ko nak pi bali (tak sesuai bawak anak gi pantai.. he he ;) ) naik qatar airways.. dalam rm550.. so pas ko dapat rege tiket then tolak dah dgn pakej yg die offer tu.. after that ko leh agak la ko dok hotel yg cemana nanti.. he he he..

wanzex
08-10-2008, 06:04 PM
skrg musim apa kat bandung ar????

kayop
09-10-2008, 02:19 PM
skrg musim apa kat bandung ar????

Sekarang nie tgh winter.. he he he :P .. skarang nie musim sekolah.. sesuai untuk gi sane lah.. kalau nak tau musim sekolah sane.. die ikut american.. coz sistem persekolahan die ikut american. kalau dulu (2002 to 2003).. waktu southern hemisphere winter.. kat bandung sejuk sikit.. skarang nie tak sejuk sgt dah.. mandi kat swiming pool hotel pun beku.. Aku biase dok kat Grand Aquila.. jln dr Djunjunan kot..

mydotnet
09-10-2008, 04:19 PM
aku pun nak pi bandung gakkkkk....tapi lmbat lagi laa, bulan 2 thn depan..hehehe....pergi berdua ngn org rumahje.....tak pakai ejen, beli air asia.....

kalau bapak dan ibu takkeberatan, kongsilah sedikit tips semasa di sana.....hotel, shopping, tmpat menarik dsgnya

AiZu
09-10-2008, 04:41 PM
jakrta x best...bandung lagi best...brg2 F.O.S byk woooo....tp sedey xsinggah lame kat bandung

idae
10-10-2008, 08:52 AM
last 3 months aku gi bandung ... rate masa aku tukar kat KL 1juta rupiah - RM355 ... tapi yang sakitkan hati sampai airport .... 1 juta = RM 280 ... dah le aku tukar 10 juta masa kat mesia ... tak ke rugi RM800 tu ... adehhhh

oo...meaning..tukar kat airport kat jakarta lagi murah la yek??
better tukar semua dlm rupiah ke bawak jer spare usd ke sana ha?

idae
10-10-2008, 08:59 AM
..g batam..best

..tanjung pinang..best

sebelum aku plan nk gi bandung haritu, mula2 plan nk gi batam..
tapi pueh cari info pasal batam, tapi x banyak..banyak citer pasal bandung, so x berani la nak redah..

citer la sket apa yg best n ada kat batam n tanjung pinang?
mana lagi murah brg2 kat batam ke kat bandung?

idae
13-10-2008, 12:04 PM
senang....tp jgn la sorang2...berdua atau lebih adalah lebih baik!!! :D

tengku, aku nk emel ko tapi xleh, xckp posting..
ape emel ko yek? banyak benor soklan nk tnya ni..

wanzex
13-10-2008, 07:53 PM
tengku, aku nk emel ko tapi xleh, xckp posting..
ape emel ko yek? banyak benor soklan nk tnya ni..

soklan apa? xyah email...pm je dah cukup.
tp aku xtau sgt ttg bandung n jakarta.
tau skit2 jele :D:D:D

Plato
13-10-2008, 08:00 PM
yg berminat nak p umrah..indon...atau mana2 tempat yg rasa nak p boleh la email kat sy raecomms@yahoo.com

wanzex
13-10-2008, 08:04 PM
yg berminat nak p umrah..indon...atau mana2 tempat yg rasa nak p boleh la email kat sy raecomms@yahoo.com

KLIA ke bandung berapa RM skrg dgn AirAsia yup? :D

underscore
14-10-2008, 09:47 PM
camner nak ke pulau haluku maluku tengah , tempat berlaku kubah terbang.

wanzex
15-10-2008, 01:37 AM
camner nak ke pulau haluku maluku tengah , tempat berlaku kubah terbang.

ni kne tanya mat/minah indon ni....:D kat bandung ker tu... _______?

idae
15-10-2008, 01:59 PM
soklan apa? xyah email...pm je dah cukup.
tp aku xtau sgt ttg bandung n jakarta.
tau skit2 jele :D:D:D

silap..nk pm la tu tp x boleh sbb belom cukup umor agaknye..:D

idae
15-10-2008, 02:07 PM
meh nk bebel sorang2 bagi cukup umor :D

idae
15-10-2008, 02:09 PM
untuk yg dah ke jakarta dan bandung..
citer la korang dok hotel mana kat jakarta & dekat bandung..
bg review sket ok ke x hotelnya

idae
15-10-2008, 02:11 PM
tengah nk decide nk duduk hotel mana ni

idae
15-10-2008, 02:13 PM
nk survey dulu.. mana yg ok..

idae
15-10-2008, 03:02 PM
sebab masa terlalu suntuk 4 hari tu
so kena pilih yg betul2 dekat hotelnye

idae
15-10-2008, 03:03 PM
tengku dulu ko duduk hotel apa dgn jakarta n dkt bandung?

ladyhera
17-10-2008, 12:58 PM
Bandung - shopping je la kat sini. x yah g mana2 pun. mcm2 ada. semua ngan branded from indonesia. ko leh dpt seluar jeans yg branded kat bandung. seperti di rumah mode! keje ko g bandung shopping je laa.... CK ade, guess, Zara, burberry, BMW, ee mcm2 lah. x puas shopping. bawak duit byk cikit! hahahahaha

Jakarta - cuaca dia kureng lah..... mcm jerebu gitu. sini pon leh gak shopping. aku dpt perfume versace rm150 100ml free sebotol lagi. murah kan? padahal tempat tu shopping complex mcm kat star hill mesia tuh..

hotel : cemerlang hotel (amat cemerlang la jugak muahaha)

makan : makanan sunda & padang. semua nya yg goreng2. xde jumpe yg kuah2 mcm masak lemak cili api ke. kurma ayam ke. nggak ada disana dong... huhuhu......

so... lets go travel !!!


p/s : sape nak ajak aku ni jakarta & bandung lg?? leh wat trip ramai2 yek? ngeeee

idae
17-10-2008, 04:17 PM
Bandung - shopping je la kat sini. x yah g mana2 pun. mcm2 ada. semua ngan branded from indonesia. ko leh dpt seluar jeans yg branded kat bandung. seperti di rumah mode! keje ko g bandung shopping je laa.... CK ade, guess, Zara, burberry, BMW, ee mcm2 lah. x puas shopping. bawak duit byk cikit! hahahahaha

Jakarta - cuaca dia kureng lah..... mcm jerebu gitu. sini pon leh gak shopping. aku dpt perfume versace rm150 100ml free sebotol lagi. murah kan? padahal tempat tu shopping complex mcm kat star hill mesia tuh..

hotel : cemerlang hotel (amat cemerlang la jugak muahaha)

makan : makanan sunda & padang. semua nya yg goreng2. xde jumpe yg kuah2 mcm masak lemak cili api ke. kurma ayam ke. nggak ada disana dong... huhuhu......

so... lets go travel !!!


p/s : sape nak ajak aku ni jakarta & bandung lg?? leh wat trip ramai2 yek? ngeeee

ooo ye ke..
ok toche toche..

adzi81
21-10-2008, 01:20 PM
Salam..

waah ramai nak pi bandung yer..?
sama2 lah kita share info.. :) dan sesiapa nak tour guide boleh lah contect saya.. :) yang pasti anda akan terhibur.. dan shopping puas2.. :)

-TQ

wanzex
21-10-2008, 04:57 PM
tengku dulu ko duduk hotel apa dgn jakarta n dkt bandung?

maaf idae....dh lupa dh...tp yg pasti kat dago...
masih dkt dgn pusat membeli belah di cihempelas...
dan pasar baru yg tersohor tu...

nk tau lebih lanjut tanya sama adzi81....
dia lebih arif n mahir bab2 bandung ni!!! :D:D:D

rizan
22-10-2008, 02:30 PM
aku igt nak ronda2 bandung dlm masa seminggu dua lagi..ada pakej best yg mmbr cg leh offer?..aku kt penang

sham2875
22-10-2008, 02:45 PM
Bandung - shopping je la kat sini. x yah g mana2 pun. mcm2 ada. semua ngan branded from indonesia. ko leh dpt seluar jeans yg branded kat bandung. seperti di rumah mode! keje ko g bandung shopping je laa.... CK ade, guess, Zara, burberry, BMW, ee mcm2 lah. x puas shopping. bawak duit byk cikit! hahahahaha

Jakarta - cuaca dia kureng lah..... mcm jerebu gitu. sini pon leh gak shopping. aku dpt perfume versace rm150 100ml free sebotol lagi. murah kan? padahal tempat tu shopping complex mcm kat star hill mesia tuh..

hotel : cemerlang hotel (amat cemerlang la jugak muahaha)

makan : makanan sunda & padang. semua nya yg goreng2. xde jumpe yg kuah2 mcm masak lemak cili api ke. kurma ayam ke. nggak ada disana dong... huhuhu......

so... lets go travel !!!


p/s : sape nak ajak aku ni jakarta & bandung lg?? leh wat trip ramai2 yek? ngeeee
hotel cemerlang kat stesyen keretapi bandung...memang ok..cuma blom cemerlang sangatlah blom ada swimming pool..tapi bilik memang cun..ala-ala zen...makanan sunda pon sodap terutamanya ikan gurami goreng kipas...cubalah:)

wanzex
24-10-2008, 01:56 AM
aku igt nak ronda2 bandung dlm masa seminggu dua lagi..ada pakej best yg mmbr cg leh offer?..aku kt penang

bape rege dia....??? pi la....mmg puas!!!

ForexGirl
24-10-2008, 02:01 AM
sesiapa yg nak travel meh la i tolong..
i kerja kat travel agency..
if u want quotation pls pm me n ur email skali..
nnt senang leh hantar quotation trus..

esohor
24-10-2008, 02:04 AM
aku dan wife nak pergi minggu depan 3 hari.
baca thread ni cam seronok je.....

tapi RM dan murah skit compare ngan Rupiah :( :(

salam

haris

wanzex
24-10-2008, 02:05 AM
sesiapa yg nak travel meh la i tolong..
i kerja kat travel agency..
if u want quotation pls pm me n ur email skali..
nnt senang leh hantar quotation trus..

pakej beijing xde..???
please PM me...hntr quotation skali...:D

ForexGirl
24-10-2008, 02:17 AM
aku dan wife nak pergi minggu depan 3 hari.
baca thread ni cam seronok je.....

tapi RM dan murah skit compare ngan Rupiah :( :(

salam

haris
bisa di atur pak..
i mmg slalu buat quotation utk ke indonesia..
mmg best..
kalau nak quotation u request antar pm kat i..

ForexGirl
24-10-2008, 02:19 AM
pakej beijing xde..???
please PM me...hntr quotation skali...:D
adeeee...
bnyk package..
nak pergi brape org?
meh esok pepagi i quote kan..
kol 2 pagi ni xder ofis bkk lagi..
keke..

ForexGirl
24-10-2008, 02:20 AM
pakej beijing xde..???
please PM me...hntr quotation skali...:D
PM me ur email.

esohor
24-10-2008, 02:21 AM
bisa di atur pak..
i mmg slalu buat quotation utk ke indonesia..
mmg best..
kalau nak quotation u request antar pm kat i..

i dah ada pakej dah.... MAA Assurance bagi free trip kat saya - sebab capai sales target...

kalu maa biasanya pergi ngan mitra travel je... :)

salam

haris

adzi81
30-10-2008, 10:20 PM
Salam...
waah tengku buka thead lagi.. :) hmmm bjalan sakan klau pi jakarta bandung.. klau sesiapa nak penginapan murah2 ala home stay.. boleh PM/ email saya.. touguide disediakan .. khidmat nasihat percuma.. :)

-TQ

frigid03
10-11-2008, 10:26 PM
cm best jek..bajet sorg bpe hengget ek including flight p bandung neh??:D

mj12
10-11-2008, 10:32 PM
cm best jek..bajet sorg bpe hengget ek including flight p bandung neh??:D

jom gi gid....ekkekkekekkeke

wanzex
10-11-2008, 10:35 PM
cm best jek..bajet sorg bpe hengget ek including flight p bandung neh??:D

amik je airasia. tp kne booking awal skit. :D
xyah pi jakarta. terus ke bandung lgi jimat! :)

frigid03
12-11-2008, 11:11 AM
amik je airasia. tp kne booking awal skit. :D
xyah pi jakarta. terus ke bandung lgi jimat! :)

tengku p aritu ng travel agency ke men redah je??:D
bpe bajet neh~X(

wanzex
12-11-2008, 09:22 PM
tengku p aritu ng travel agency ke men redah je??:D
bpe bajet neh~X(

inisiatif sendiri je. kawan yg hendel.
pi 10 orang. naik airasia. offer masa tu.
RM404 KL - Jakarta. pegi balik. ke bandung
naik van. diorang tunggu kat jakarta.
di bandung tinggal kat Dago berhampiran
Cihempelas. sonok. x cukup tgn bawak brg.
murah murah murah!!!

kesimpulannya: sangat murah dan puashati.
tp kne habis duit sikit buat permulaan.
call situ call sini. :D:D:D

frigid03
14-11-2008, 12:37 AM
inisiatif sendiri je. kawan yg hendel.
pi 10 orang. naik airasia. offer masa tu.
RM404 KL - Jakarta. pegi balik. ke bandung
naik van. diorang tunggu kat jakarta.
di bandung tinggal kat Dago berhampiran
Cihempelas. sonok. x cukup tgn bawak brg.
murah murah murah!!!

kesimpulannya: sangat murah dan puashati.
tp kne habis duit sikit buat permulaan.
call situ call sini. :D:D:D

404 pigi balik:o:o
waaa murah gile..tp kna tgu offer laa ek:)cgrock
nk kene kompol duit neh..:D

Bullah_1
14-11-2008, 01:13 AM
best ker indonesia 2...aku xminat la pg sana...aku slalu pg hawaii....uk...london..best..

GT
14-11-2008, 01:53 AM
Salam. Saya suka pegi ke Bandung. Puas Shopping

GT
14-11-2008, 03:01 AM
Saya ni selau ke Bandung. Atleast 1 tahun tu 3-4 kali. Kalau kat bandung saya rekomen duduk kat Holiday Inn, Jalan IR H Juanda. Siapa yg biasa kat Bandung tu tahu kat mana. Sebab ia kat Jalan Dago. Berhadapan Factory Outlet Happening. Bilik yang luas, harga standard dan yang lagi penting bagi saya, boleh collect Point untuk Priority Club.

Kat Bandung ni, barang2 semua murah. Cuma saya nasihatkan pegi selepas musim perayaan bagi mendapat offer yang lebih baik. Contohnya kat Rumah Mode. Saya beli Jean Guess dgn Harga IDR 239,000.00 semasa bulan puasa lepas. Next trip lepas hari raya harga seluar yang sama tu cuma IDR 169,000.00. Peniaga kat sana ambik peluang menaikan harga semasa musim perayaan.

Kalau kat Bandung, saya rekomen makan kat Kartika Sari dan Restoren Simpang Raya bagi yang gemar masakan Padang. Yang paling BEST kat Bandung adalah Kampung Daun. Tempatnya sejuk. Kat atas bukit. Makannya sedap. Permandangan susah nak cakap. Heheh. Sebab saya selalu ke sana ketika hari malam. So nampak lampu2 je. Rumah2 kat sana jangan cakaplah. Macam mahligai je entah buat business apa diorang tu.

Peringatan kepada sesiapa yang hendak pegi ke Gunung Berapi Tengkuban Perahu. Berhati-hati dengan penjaja kat sana. Mereka akan mengikuti anda ke mana saja anda pegi untuk menjual barangan yang gila2 harganya. Contoh buah Strawberry. Kat Bandung berapa je. Kat atas gunung tu mereka jual dengan harga 1 kotak IDR 100,000.00 Kononnya FRESH dari ladang. So ketika baru sampai tu, kalau penjaja datang kepada anda, cakap je tak minat nak beli. Jangan sekali-kali cakap "nanti beli sebelum balik". Kalau anda bagitahu mereka begitu, macam keretapilah mereka akan mengekori anda. Siap tolong angkat barang pun ada. Jadi tour guide pun ada. Sejarah tempat tu dari A sampai Z dia cerita kat anda. Sebabnya, masa anda nak balik nanti, dia akan cakap dia nak tolong andalah, buat itu, buat ini. So, nasihat saya, dari awal lagi anda kena reject mereka. Make sure duit yang tebal2 tu simpat kat lain. Jangan tunjuk kat mereka yang anda banyak duit.

Pengalaman saya sekeluarga kat sana, habis dekat 2 juta jugalah beli benda2 yang pelik2. Contohnya batu seperti telur, tanduk, keychain dan macam2 lagilah yang harga nya melampau2 sebab dikerumuni mereka. Siap pegang pintu kereta lagi tu. Tak bagi saya tutup pintu kereta. Sebab, saya dah cakap kat budak sorang tu, nanti beli masa nak balik. Ambik.... 30 orang penjaja ikut saya kemana kat sana. Macam keretapi daaaa..

Kalau ada apa2 persoalan tentang Bandung, boleh discuss ngan saya. Anyway my next trip is next January after my Macau Trip. Thanks all.

P/S Salam Tengku. Sorry membebel kat Thread awak. Just nak kongsi pengalaman. Saya baru join CG nie. Thanks.

eboss
14-11-2008, 07:29 PM
saban hari/bulan/tahun ramai pelancong malaysia pergi ke jakarta - bandung setelah puas cuti2 mesia. de saper2 yg pernah/kerap ke sana, dan tolong gtaw di mana destinasi yg menarik @ yg harus dikunjungi! :D :)

Yang menarik pasal Bandung ni ialah kat bandung TAK ADA JUAL MEE BANDUNG DAN SIRAP BANDUNG

:eek::eek::eek:

GT
14-11-2008, 09:45 PM
Soto Bandung ada... Red Light District kat Bandung??? hehehe

wanzex
16-11-2008, 05:32 PM
Yang menarik pasal Bandung ni ialah kat bandung TAK ADA JUAL MEE BANDUNG DAN SIRAP BANDUNG

:eek::eek::eek:

xkan ni je dr boss!
saper kate mende tu xde.
name je lain. rase same....:p:p

wanzex
16-11-2008, 05:33 PM
kat bandung lagik best dr jakarta.
org jakarta pon pi sopping kat bandung.
ni diakui sendiri oleh org jakarta!!!

GT
16-11-2008, 05:38 PM
memang... sabtu dan ahad Bandung dah macam tapak Pesta. Orang Jakarta turun Shopping. Pasar Baru tu susah nak masuk time tu..

wanzex
16-11-2008, 05:40 PM
memang... sabtu dan ahad Bandung dah macam tapak Pesta. Orang Jakarta turun Shopping. Pasar Baru tu susah nak masuk time tu..

pasar baru ke, cihempelas ke, dago plaza ke....mmg camtu tiap
waktu. lebih2 lagi bila cuti sekolah kat mesia. kat sana rase
lom cuti lagi....! :D:D:D

GT
16-11-2008, 05:42 PM
Haaa cuba pegi time cuti... tension pulak tengok org ramai sangat.

wanzex
16-11-2008, 05:45 PM
bawak uwit byk2....habis citer!!!

GT
16-11-2008, 06:56 PM
Tengku, berapa habis buat perbelanjaan ke Bandung hari tu?

raznor
17-11-2008, 04:18 PM
Saya ada pengalaman gi Jakarta & Pekan baru . Ni baru balik pekan baru kota minyak hitam. Bulan sudah gi jakarta....semuanya pasal urusan business. Jakarta kota nya marcet berjerebu....shopping di Plaza senayan barang brande & mangga dua. Pekanbaru tak lah best sangat utuk shopping sekadar jalan2 kenal tempat org okey lah. Bulan Feb tahun depan gi lagi ke Jakarta, ingat mau gi bandung dari jakarta. Ada siapa2 bisa bantu, transport apa yg baik dari Jakarta ke bandung

GT
17-11-2008, 08:53 PM
Sewa Kijang pun boleh.. 2 jam perjalanan tak ingat berapa kos die.. Kalau tak guna Keretapi. Lambat sikit le. 3 jam perjalanan.

wanzex
17-11-2008, 08:59 PM
Tengku, berapa habis buat perbelanjaan ke Bandung hari tu?

klu x silap lebey kurang Rp8,500,000 jer :D:D:D

GT
19-11-2008, 03:09 PM
klu x silap lebey kurang Rp8,500,000 jer :D:D:D

Bawak guna Wallet ke Briefcase??? :)):)):)):))

wanzex
19-11-2008, 10:38 PM
Bawak guna Wallet ke Briefcase??? :)):)):)):))

xperlu...duit rupiah besor2 nilainya.
kat sana kita leh jadi jutawan :)):)):D

GT
19-11-2008, 10:43 PM
Hari tu ke sana duduk mana?

wanzex
19-11-2008, 10:46 PM
Hari tu ke sana duduk mana?

duduk kat Dago...dingin banget!
dekat dgn Cihempelas...kws sopping tu..!
bila kamu nk pi sana???? :D

GT
19-11-2008, 10:49 PM
Dago dengan Cihempelas takde lah dekat sangat... Jenuh nak berjalan tu..
Hari tu pegi Shopping hari raya... ingat nak pegi dalam tengah tahun nanti..
aku layan jeans Guess je... Bini aku yang sampai 4-5 beg beli barang...

wanzex
19-11-2008, 10:49 PM
dago plaza, bandung....

http://i165.photobucket.com/albums/u80/Trip2Java/Bandung%20baru/293729722_507ccff4e7.jpg

wanzex
19-11-2008, 10:50 PM
Dago dengan Cihempelas takde lah dekat sangat... Jenuh nak berjalan tu..
Hari tu pegi Shopping hari raya... ingat nak pegi dalam tengah tahun nanti..
aku layan jeans Guess je... Bini aku yang sampai 4-5 beg beli barang...

ooooo....dh pegi! ingat ke blom lagi.
letih lak mokku citer :(:(:(

GT
19-11-2008, 10:52 PM
Aku 1 thn wajib pegi kurang2 3 kali... dah jadi rutin tahunan bini aku lerr

GT
19-11-2008, 10:52 PM
Dago Plaza sebelah Hotel Rasmi aku... :D:D:D

wanzex
19-11-2008, 10:56 PM
bandung timur....

http://images.megablitz.multiply.com/image/3/photos/24/1200x1200/6/Bandung-Trade-Mall-Lucky-Square-1.JPG?et=fqVgZgrFiNfOvRTJli182Q&nmid=89645856

GT
19-11-2008, 10:58 PM
ko nak tau rahsia malam kat sana???? :)):)):)):))

Penjejak-Awan
23-11-2008, 06:01 PM
Hai geng semua.
Aku pun akan pegi sana darin 28 Disember 08 - 2 Januari 09.
Jalan2 ke Jakarta, Bogor, Puncak, Bandung, Garut dan Tasikmalaya.
Aku dapat tiket murah MAS. Return tiket KLIA-Jakarta RM248.00.

Day 1 - Jakarta. Check in Hotel di Jakarta
Day 2 - Jakarta ke Puncak melalui Kota Bogor. Check in Hotel di Cipanas
Day 3 - Check out Hotel dan terus ke Bandung. Check in Hotel di Bandung.
Day 4 - Pergi ke Tasikmalaya dan Garut. Kembali semula ke Bandung.
Day 5 - Check out Hotel dan pulang ke Jakarta. Check-in Hotel di Jakarta.
Day 6 - Check-out Hotel dan terus ke Airport.

Ada sesape yg boleh kongsi info untuk Garut dan Tasikmalaya?
Tq

wanzex
23-11-2008, 06:36 PM
Hai geng semua.
Aku pun akan pegi sana darin 28 Disember 08 - 2 Januari 09.
Jalan2 ke Jakarta, Bogor, Puncak, Bandung, Garut dan Tasikmalaya.
Aku dapat tiket murah MAS. Return tiket KLIA-Jakarta RM248.00.

Day 1 - Jakarta. Check in Hotel di Jakarta
Day 2 - Jakarta ke Puncak melalui Kota Bogor. Check in Hotel di Cipanas
Day 3 - Check out Hotel dan terus ke Bandung. Check in Hotel di Bandung.
Day 4 - Pergi ke Tasikmalaya dan Garut. Kembali semula ke Bandung.
Day 5 - Check out Hotel dan pulang ke Jakarta. Check-in Hotel di Jakarta.
Day 6 - Check-out Hotel dan terus ke Airport.

Ada sesape yg boleh kongsi info untuk Garut dan Tasikmalaya?
Tq

xpenah pegi... daerah mana ni??? :o:o:o

Penjejak-Awan
24-11-2008, 08:57 AM
xpenah pegi... daerah mana ni??? :o:o:o

Tengku, daerah ni di Tenggara Bandung. Kat sini I jumpa info tentang 2 tempat tu: :):):)

Garut:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0316&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_08.htm&arc=hive

Tasikmalaya:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1019&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_13.htm&arc=hive

BizClub
24-11-2008, 03:13 PM
bogor...best gak...pamandangan fuhhhh...

wanzex
24-11-2008, 07:50 PM
Tengku, daerah ni di Tenggara Bandung. Kat sini I jumpa info tentang 2 tempat tu: :):):)

Garut:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0316&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_08.htm&arc=hive

Tasikmalaya:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1019&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_13.htm&arc=hive

Oyaaa ka? makasih PA.
tentu cantik dan sonok kan...! :D

along13
25-11-2008, 12:26 PM
insyallah saya pergi jakarta 06/12/08-10/12/08.. tiket pun dah booking...

ada cadangan nak pergi kemana dulu?

fallguy
25-11-2008, 02:27 PM
http://wikitravel.org/upload/en/f/f1/bandung_gedung-sate_200604.jpg

gedung sate, bandung


bole bagi info ..ini tempat apa ye!:d

bujanglapok
25-11-2008, 02:48 PM
bole bagi info ..ini tempat apa ye!:d


ntah...
tempat jual satey kot

wanzex
25-11-2008, 06:32 PM
bole bagi info ..ini tempat apa ye!:d

mmg tmpt jual dan makan2 sate...:D

little_lily
03-12-2008, 10:17 PM
dah booking kat MAS tp nomo reservation tak sempat amek #:-S