PDA

View Full Version : Berapa jauh keta korang boleh jalan dengan RM10 petrol?


hunter_ad79
29-04-2008, 11:41 PM
Salam wargaČ CG semua..
nk tanya korang semua, dengan mengisi minyak RM10..
berapa kilometer(KM) keta korang boleh jalan?

sajer nk risikČ.. :D :D

ajax932
29-04-2008, 11:41 PM
tak jauh sangat la...

greatbiz2u
29-04-2008, 11:42 PM
kete lain2 bro..hehehe:)

tradernbroker
29-04-2008, 11:43 PM
kancil aku kuat mkn minyak,10hengget jap je.nyampah tul

anbusan
29-04-2008, 11:44 PM
x pernah tgk bape jauh hehe, mete iswara aku berjoget jd lom abis RM10 aku da isi balik miahaha

tradernbroker
29-04-2008, 11:45 PM
x pernah tgk bape jauh hehe, mete iswara aku berjoget jd lom abis RM10 aku da isi balik miahaha

dah sampai la tu bro..:-?

kawetoksedoh
29-04-2008, 11:46 PM
kete aku, mula2 beli... 85-88km setiap $10
pastu bile enjin dah lepas run in... dan pakai fuel saver skit.. 100-108km setiap rm10

skrg, dah 30k km... dia dah jadi 90-93km pulak.

aku pakai viva660.
tak reti bawak slow.
tak reti bawak elok2.

kalu bawak slow, lagi jimat kot

hunter_ad79
29-04-2008, 11:49 PM
aku pakai saga 1.5 auto..
rm10 petrol bleh pegi 50km jer.

ada sapeČ yg pakai V6 tak?
rm10 petrol bleh pegi baper KM yerk?

dienbiz
29-04-2008, 11:50 PM
Kreta aku kalau isi RM10, aku boleh jalan sejauh mana pun tanpa isi minyak semula sebab aku yg jalan, bukannya kreta...:eek: :eek: :eek:

rissa
29-04-2008, 11:50 PM
selalu isi minimum RM30, esok riss isi RM10 n check ya :)

kptm
30-04-2008, 12:02 AM
isi RM10 blh gi 200km ..

DDos
30-04-2008, 12:05 AM
Salam wargaČ CG semua..
nk tanya korang semua, dengan mengisi minyak RM10..
berapa kilometer(KM) keta korang boleh jalan?

sajer nk risikČ.. :D :D

50-55 km je bro

sekali isi full tank rm70, boleh le jalan 350-400 km, 4 ari isi lagi, sebulan 7-8 kali isi, sebulan melayang 500-600 hinggit

greatbiz2u
30-04-2008, 12:11 AM
isi RM10 blh gi 200km ..

ni kete apa ek??

ajax932
30-04-2008, 12:11 AM
Enjin 1.5, RM10 boleh gi 70 - 80 km... bergantung pada cara pemanduan, kondisi enjin dan tayar...

DDos
30-04-2008, 12:12 AM
isi RM10 blh gi 200km ..

ko isi ngv kut :-? :-? :D

kptm
30-04-2008, 12:13 AM
ni kete apa ek??

Motor aku laa .. EX5 .. ha ha

putat76
30-04-2008, 09:01 AM
Motor aku laa .. EX5 .. ha ha

camtu keta aku guna ngv lebih kurang cam moto ko la:D

princesskhan
30-04-2008, 09:13 AM
Tak pernah lg aku isi minyak kete RM 10...
Bnyk mana je la... he..he..he.. :D

fred5181
30-04-2008, 09:20 AM
same la kita bro...

putat76
30-04-2008, 09:21 AM
same la kita bro...

try la tengok brape jauh leh pegi:D
pastu buat testimoni kat sini

dell
30-04-2008, 09:29 AM
kete aku, mula2 beli... 85-88km setiap $10
pastu bile enjin dah lepas run in... dan pakai fuel saver skit.. 100-108km setiap rm10

skrg, dah 30k km... dia dah jadi 90-93km pulak.

aku pakai viva660.
tak reti bawak slow.
tak reti bawak elok2.

kalu bawak slow, lagi jimat kot


...Wah..Viva ok juga ea...

mido
30-04-2008, 10:20 AM
1.6 M average RM10 bleh pi 65-75 km

NEMO
30-04-2008, 10:21 AM
aku 20 inggit 2 hari je..ampes tul

puteriwang
30-04-2008, 10:23 AM
Entah la.
Bwk keta dlm KL ni, manyak mkn minyak,
nak2 lg pakai auto!

Tp apa yg pasti dari kl- kb 465km tu
pakai minyak RM55 uhuh!

tomie
30-04-2008, 10:26 AM
CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Entertainments, Hobbies & Interests > Automotive
Berapa jauh keta korang boleh jalan dengan RM10 petrol?

sejauh 126 KM....:)paid

putat76
30-04-2008, 10:27 AM
Entah la.
Bwk keta dlm KL ni, manyak mkn minyak,
nak2 lg pakai auto!

Tp apa yg pasti dari kl- kb 465km tu
pakai minyak RM55 uhuh!

keta apa ko pakai tu puteri
boleh la tahap penjimatan dia
1 liter 16.23km

DanielAriffin
30-04-2008, 10:30 AM
isi RM10 blh gi 200km ..

Hello geng...
ni apa2 ni?? motor ke?? agak2 lar.. :eek: :eek: :eek:

tomie
30-04-2008, 10:34 AM
Hello geng...
ni apa2 ni?? motor ke?? agak2 lar.. :eek: :eek: :eek:

dia pakai NGV + PETROL.... :eek:

ayie206
30-04-2008, 10:35 AM
leh g dalam 60km je..
wira 1.3 manual

putat76
30-04-2008, 10:36 AM
dia pakai NGV + PETROL.... :eek:

NGV je pun leh gak sampai 200km
tapi mamat tu pakai moto la:D

tomie
30-04-2008, 10:37 AM
NGV je pun leh gak sampai 200km
tapi mamat tu pakai moto la:D

moto dia tayar empat kot
tu pasai pi habaq keta...:eek: :(scam

putat76
30-04-2008, 10:39 AM
moto dia tayar empat kot
tu pasai pi habaq keta...:eek: :(scam

ye kot tu pasal dia kasi testimoni gak:D

tomie
30-04-2008, 10:42 AM
ye kot tu pasal dia kasi testimoni gak:D

nak bagi testimoni pun agak2 arrr
jgn sampai pi jual petrol campur air sudah ler..
kang tak pasai2 kena over haul balik enjin...:eek:

putat76
30-04-2008, 10:44 AM
nak bagi testimoni pun agak2 arrr
jgn sampai pi jual petrol campur air sudah ler..
kang tak pasai2 kena over haul balik enjin...:eek:

petrol campur air sendiri mau ingat la:D

DanielAriffin
30-04-2008, 10:44 AM
moto dia tayar empat kot
tu pasai pi habaq keta...:eek: :(scam

Hello geng...
itu lah.. confius aku!!! so lepas ni updated hanya untuk kenderaan yg mengunakan petrol aje... hanya untuk kereta.. yg basikal pakai petrol pls tolong jgn updated!!! :eek:

puteriwang
30-04-2008, 10:56 AM
keta apa ko pakai tu puteri
boleh la tahap penjimatan dia
1 liter 16.23km

Jimat ke? #:-S
Dulu one way isi RM40 dah blh smpai kelate,
sekarang antara RM55-RM60 tu la!

Kancil auto!:">

putat76
30-04-2008, 10:59 AM
Jimat ke? #:-S
Dulu one way isi RM40 dah blh smpai kelate,
sekarang antara RM55-RM60 tu la!

Kancil auto!:">

kancil ke
kurengggggggg:D

puteriwang
30-04-2008, 11:03 AM
kancil ke
kurengggggggg:D

keta apa lg yg bley jimat? :">
Betol ke yg pil2 jimat minyak tu,
mmg betul blh jimat ke? #:-S

akay
30-04-2008, 11:03 AM
wira 1.3manual..between 55 to 60km jer

putat76
30-04-2008, 11:07 AM
wira 1.3manual..between 55 to 60km jer

aah lebih kurang ler
ada sesiapa yang ade jimat lagi:D

putat76
30-04-2008, 11:08 AM
keta apa lg yg bley jimat? :">
Betol ke yg pil2 jimat minyak tu,
mmg betul blh jimat ke? #:-S

tah la pasal pil aku tak tau
pasal ngv aku tau:D

akay
30-04-2008, 11:08 AM
aah lebih kurang ler
ada sesiapa yang ade jimat lagi:D

ni enjin stended..toyol2 lom masuk lg :D

putat76
30-04-2008, 11:13 AM
ni enjin stended..toyol2 lom masuk lg :D

ko takyah masuk toyol pun takpe
takyah cuci air filter ko tu
kompom save minyak:D
tapi sendiri mau ingat la
keta semput nak mampus:D :D :D

tomie
30-04-2008, 11:14 AM
kalo nak jimat sgt,
tutup ekon
bukak tingkap ..skit cukup...hehe :))

:)paid

akay
30-04-2008, 11:15 AM
kalu drive jarang guna ekon...kalu guna ekon mata ni sayup2 je..

vedder9
30-04-2008, 11:15 AM
Aku pakai wira SE 1.5 Auto.. setiap hari mmg RM10 pun aku guna pi keja sekitar 45KM, aku rasa wira Auto mmg makan minyak sket

putat76
30-04-2008, 11:15 AM
kalo nak jimat sgt,
tutup ekon
bukak tingkap ..skit cukup...hehe :))

:)paid

tul gak yang ni ada kat mythbuster buat test dulu
jauh gak lajaknya:D :D :D

tomie
30-04-2008, 11:17 AM
tul gak yang ni ada kat mythbuster buat test dulu
jauh gak lajaknya:D :D :D

konfirm..
memang tiada keraguan lagi.... :)cgrock :)paid

puteriwang
30-04-2008, 11:21 AM
tah la pasal pil aku tak tau
pasal ngv aku tau:D

Penah beli tu pon sbb dipaksa,
bila pakai.. taram bawak laju jgk,
mcm xjd je! :))

Oh nak jwb soalan.
RM10 kancil auto tu blh la gi dlm 50-60km.

akay
30-04-2008, 11:24 AM
tahun 2003 dulu rm10 ni aku leh wat drive kete kancil dr rembau n9 ke KL ulang alik hehe

naj2921
30-04-2008, 11:35 AM
aku guna kelisa rm10 leh la pegi dlm 100km..itupun maintain 80km/j jer#:-S #:-S

putat76
30-04-2008, 11:42 AM
Penah beli tu pon sbb dipaksa,
bila pakai.. taram bawak laju jgk,
mcm xjd je! :))

Oh nak jwb soalan.
RM10 kancil auto tu blh la gi dlm 50-60km.

erk cam tak jimat je kancil ko tu:-? :-? :-?

putat76
30-04-2008, 11:43 AM
Aku pakai wira SE 1.5 Auto.. setiap hari mmg RM10 pun aku guna pi keja sekitar 45KM, aku rasa wira Auto mmg makan minyak sket

auto kuat makan minyak bro
tapi 45 ke 50 tu kira ok la tuk wira 1.5 auto

putat76
30-04-2008, 11:44 AM
aku guna kelisa rm10 leh la pegi dlm 100km..itupun maintain 80km/j jer#:-S #:-S

aik bukan skang ko pakai ngv ke
ke socond car ko
lagi jimatkan:D :D :D

naj2921
30-04-2008, 11:46 AM
aik bukan skang ko pakai ngv ke
ke socond car ko
lagi jimatkan:D :D :D

Ini keta bini beb:)) :)) :)cgrock

putat76
30-04-2008, 11:51 AM
Ini keta bini beb:)) :)) :)cgrock

oooooooo ye ke
yang ni bila nak tukar lak:D

naj2921
30-04-2008, 11:58 AM
oooooooo ye ke
yang ni bila nak tukar lak:D

hehehe..tak tukor kot:"> :">

cput
30-04-2008, 12:18 PM
tak tau kira bape KM sbb tak penah tgk pun, rm10 buleh gi opis, cari parking n sampai kat petronas yang on d way kuar from LCCt tue, umah n opis around 15min with 90km/j

putat76
30-04-2008, 12:22 PM
tak tau kira bape KM sbb tak penah tgk pun, rm10 buleh gi opis, cari parking n sampai kat petronas yang on d way kuar from LCCt tue, umah n opis around 15min with 90km/j

brape jarak umah ngan opis tu
kalu kira apa yang kasi tu lebih kurang 23km umah ngan opis
ni ko kira dari umah - opis - petronas so jarak kurang dari 40km
tul ke:D

PuTRa78
30-04-2008, 12:51 PM
aku punye minyak rm10, thn 50km jer..

putat76
30-04-2008, 12:53 PM
aku punye minyak rm10, thn 50km jer..

kasi la info keta skit
to all
kasi la info keta jenis apa
senang nak compare ngan orang lain

puteriwang
30-04-2008, 01:16 PM
erk cam tak jimat je kancil ko tu:-? :-? :-?

Ops info tak lengkap laks!

Aritu kija putrajaya, stay KL.
RM10 tu pergi blk.. hehehe!

1ohinggit sehari la :(

PuTRa78
30-04-2008, 01:35 PM
kasi la info keta skit
to all
kasi la info keta jenis apa
senang nak compare ngan orang lain

vw golf gti 2.0 tfsi..

moneymaker3000
30-04-2008, 02:07 PM
vios aku rm10 kalau highway lebey kurang 90km-100km

kalau town kurang sket...60km je

tomie
30-04-2008, 02:11 PM
vios aku rm10 kalau highway lebey kurang 90km-100km
kalau town kurang sket...60km je

ceq sokong!!

:)paid

putat76
30-04-2008, 03:16 PM
ceq sokong!!

:)paid

ko pakai vios gak ke

ada sesiapa yang pakai honda city tak
orang kata jimat gile tul ke

putat76
30-04-2008, 03:18 PM
vw golf gti 2.0 tfsi..

tengok la cc ko brape bro

kifli
30-04-2008, 03:31 PM
aku lak pakai persona...

RM10 dlm 60-70km..jln JB-skudai...kire jln lurus je la...
time jln bandar...ada mau pi 20km je..
highway blom lg..maklumla kete baru ...esok br nk test highway..JB melaka...

cput
30-04-2008, 03:35 PM
brape jarak umah ngan opis tu
kalu kira apa yang kasi tu lebih kurang 23km umah ngan opis
ni ko kira dari umah - opis - petronas so jarak kurang dari 40km
tul ke:D

ntah ler, tak penah tgk bape km, agak2 kalau kira cenggitu ler, tapi kengkadang 130kmj pun penah gak kalau lmbt gi keje..:eek: meter guna nak tgk tangki minyak jer..

tapi skang nie kalau rm10, dari umah smpai opis jer, cari parking dah naik red light..tak servis kot..:-?

Ran
30-04-2008, 03:36 PM
klu long distance rm10 blh g dlm 90-100km,klu biasa2 70-80km laa..hmm...aku rasa ok la kot utk myvi s.e auto..

Jijan
30-04-2008, 03:36 PM
aku selalu isi rm30 bole pi lebih kurang 140km

keta wira se standard belom modify lagik.. hehehe

cput
30-04-2008, 03:37 PM
kalau juara plak..rm10 leh gi jauh tue..umah-opis-umah-cempaka baru isi minyak..total jalan tak tau..yang aku tau from umah to cempaka is around 10min, jalan standard 80kmj, takleh laju, jln selekoh baik punyer

ABL621
30-04-2008, 03:39 PM
kete aku perdana sei auto 1km dalam lingkungan 21 sen ke 23 sen...bergantung kepada cara pemanduan.... kete member aku perdana v6, 1km dlm lingkungan rm 18sen ker 20 sen....tp, pas dia guna pil, 1km dalam lingkungan 12sen ker 14 sen jer....

akay
30-04-2008, 03:42 PM
aku selalu isi rm30 bole pi lebih kurang 140km

keta wira se standard belom modify lagik.. hehehe

cam kuat mkn minyak je kte ko ni..1km=20++sen

putat76
30-04-2008, 03:43 PM
kete aku perdana sei auto 1km dalam lingkungan 21 sen ke 23 sen...bergantung kepada cara pemanduan.... kete member aku perdana v6, 1km dlm lingkungan rm 18sen ker 20 sen....tp, pas dia guna pil, 1km dalam lingkungan 12sen ker 14 sen jer....

dari korang kira sen baik korang kira ringgit
lebih kurang 8km/liter = 43km/rm10

ABL621
30-04-2008, 03:46 PM
cam perdana twin turbo spupu aku, isi rm30 dari bt gajah ( sapa yg duduk perak tau ler ) speed ke chemor amik member..pastu speed ke teluk intan dlm kelajuan 150km/j ke atas ( g kedai half cut kete ).. pastu balik chemor anta member balik ( speed dalam 170km/j sebab dah lewat )...the, balik ler bt gajah....still ader lagi minyak untuk g ipoh lak....tp balik kene isi minyak.....

agak2 save x minyak kete dia.....

Jijan
30-04-2008, 03:49 PM
cam kuat mkn minyak je kte ko ni..1km=20++sen

ye ke.. eerrmmm standard la. masuk town KL jln jam kot... nie pun aku dah tuka sport rim 15" ringan sikit.. :D ..

ada lagi keta spesis wira se mcm aku nie?? berapa rm sekilo??

ABL621
30-04-2008, 03:49 PM
dari korang kira sen baik korang kira ringgit
lebih kurang 8km/liter = 43km/rm10

aku tak pernah isi minyak rm10....paling min pun rm60 jer.....biaser nyer tangki penuh jer......:D :D :D :D

putat76
30-04-2008, 03:51 PM
cam perdana twin turbo spupu aku, isi rm30 dari bt gajah ( sapa yg duduk perak tau ler ) speed ke chemor amik member..pastu speed ke teluk intan dlm kelajuan 150km/j ke atas ( g kedai half cut kete ).. pastu balik chemor anta member balik ( speed dalam 170km/j sebab dah lewat )...the, balik ler bt gajah....still ader lagi minyak untuk g ipoh lak....tp balik kene isi minyak.....

agak2 save x minyak kete dia.....

pergh tak dapat aku bayangkan
baik ko letak peta kat sini:D
tapi aku rasa cam tak caya je
twin turbo lak tu
baik ko tanya sepupu ko
client aku ada gak pakai perdana twin turbo
pegi balik keje je dah rm 20
tak tahan tukar ngv
kurang la skit jadi rm 5

moneymaker3000
30-04-2008, 03:54 PM
ada tak sapa2 kat sini pakai NGV? kalau isi rm10 berapa jauh keter korang leh pegi?

atau ada tak sapa2 kat sini pakai civic hybrid?

putat76
30-04-2008, 03:58 PM
ada tak sapa2 kat sini pakai NGV? kalau isi rm10 berapa jauh keter korang leh pegi?

atau ada tak sapa2 kat sini pakai civic hybrid?

tuk ngv rm 10 leh gi lebih kurang 200km bro
tuk civic hybrid tak tau la pulak

DanielAriffin
30-04-2008, 04:04 PM
kalo nak jimat sgt,
tutup ekon
bukak tingkap ..skit cukup...hehe :))

:)paid

Hello geng...
nak jimat lagi.. ambil tali sangkut aje depan kenderaan kita tu... :eek:

putat76
30-04-2008, 04:27 PM
Hello geng...
nak jimat lagi.. ambil tali sangkut aje depan kenderaan kita tu... :eek:

gila ko buatnya dibawak ke siam
sesia je kena jual:D

ExAvantz
30-04-2008, 04:31 PM
den...

kalau rm10...

- alfa romeo 155 2.0 twinspark - dalam 40km
- alfa romeo 146 1.7 boxer - dalam 30km

jai_x5
30-04-2008, 04:36 PM
nak tanya korang yg dah pakai la..antara myvi, savvy dengan viva mane lagi save minyak?

pcfx
30-04-2008, 04:51 PM
nak tanya korang yg dah pakai la..antara myvi, savvy dengan viva mane lagi save minyak?

savvy la... ada masuk malaysian records :)cgrock

putat76
30-04-2008, 04:53 PM
savvy la... ada masuk malaysian records :)cgrock

leh bagi testimoni ke @ link
brape jimat

znlftr
30-04-2008, 05:09 PM
aku guna kelisa rm10 leh la pegi dlm 100km..itupun maintain 80km/j jer#:-S #:-S
Salam,
aku pakai kelisa auto, dlm 80km++ je kot
tu short distance la.

kalu long distance, boleh dpt 100km++ kot.

ntah la, aku agak2 je :))

singo_lapar
30-04-2008, 05:19 PM
ada tak sapa2 kat sini pakai NGV? kalau isi rm10 berapa jauh keter korang leh pegi?

atau ada tak sapa2 kat sini pakai civic hybrid?

kete: saga auto 1.5i taun 1992

1.)petrol 10hengget= 60-70km
2.)NGV 8-9hengget = 200km(kalo highway leh gi 240km.)dr KL g Simpang Pulai, itu hr aku g JB dari Sepang ikut highway speed maintain 110-120 baru 13 hengget sehala..

pakai lah ngv,jimat tahap cipan...

singo_lapar
30-04-2008, 05:22 PM
den...

kalau rm10...

- alfa romeo 155 2.0 twinspark - dalam 40km
- alfa romeo 146 1.7 boxer - dalam 30km

kalo camni kene modified leh pakai sirap ke x buat ganti minyak...kete idaman aku nih! sepopo aku ade sorang pakai 146 convert 2.0 twinspark, duduk kelana jaya..kete mmg lawo.lampu blakang petak2..memeng cair tgk..

ExAvantz
30-04-2008, 05:39 PM
kalo camni kene modified leh pakai sirap ke x buat ganti minyak...kete idaman aku nih! sepopo aku ade sorang pakai 146 convert 2.0 twinspark, duduk kelana jaya..kete mmg lawo.lampu blakang petak2..memeng cair tgk..

itu utk urban driving...
kalau highway, jimat giler kalau bawak 110-130kmh...
tapi biasanya cecah 200kmh... huhuhuhu

hehhehe... biasa laa... tapi pada aku... still jimat nak bandingkan dengan perdana v6 vs alfa romeo 155 2.0 twin spark...

duit_takdekuasa
30-04-2008, 05:40 PM
kalau RM10 ada la lebih kurang 70km. keta kelisa.

KrisSMerah
30-04-2008, 10:43 PM
savvy la... ada masuk malaysian records :)cgrock

aku suka myvy. pickup ada. rupa pun semenggah skit banding sawy :D

kuaci_masin
02-05-2008, 02:58 PM
RM 10 = 90km-120km...

findemas
02-05-2008, 03:12 PM
RM 10 = 90km-120km...

Dengan minyak RM10 kereta aku boleh pergi sehingga tak terhingga jauhnya.

Straight Six
02-05-2008, 03:12 PM
RM 10 aku leh pergi dlm 40KM...tgk pada speed aku laaa....hehehe....lagi kuat blow off aku bunyi lagi byk laa minyak aku pakai....

uTJoE
02-05-2008, 03:15 PM
RM 10 = 90km-120km...

kete ape? kancil ke? Myvi aku pun 10 hinggit aku pernah try sampai 83 km je...pastu xberani nak gamble takut kene tolak kereta...

:D :D
:)cgrock :)cgrock

kuaci_masin
02-05-2008, 03:17 PM
kete ape? kancil ke? Myvi aku pun 10 hinggit aku pernah try sampai 83 km je...pastu xberani nak gamble takut kene tolak kereta...

gne kancil jer..
pastue tak pnah drive lbey dr 90km/h..
sbb tue jimat..:D :D :D

piston9
02-05-2008, 03:29 PM
aku pki kancil 850 je. Full tank rm37.Dr KL ke Perlis Topup minyak 2x.KL to Tapah rm37 pastu Tapah to Perlis rm37 gk.smpi perlis belen2 tu cukup round perlis lagi.Laju biase 120 je.X leh lebih2 nnti terbang.

Klu kt KL ni dr Rm10 leh tahan utk pulang balik dr Gombak ke Low Yatt.Penuh 4 org kt dlm.

samagagah
02-05-2008, 08:08 PM
kembara 99 rm30 217km h/w

pcfx
06-05-2008, 04:13 PM
leh bagi testimoni ke @ link
brape jimat

http://star-motoring.com/news/story.asp?file=/2006/10/1/motornews/15484597&sec=motornews

putat76
06-05-2008, 04:19 PM
A Proton Savvy today returned from a 1,614km journey across Peninsular Malaysia on 1 2/3 tanks of petrol to set a national fuel economy record for a standard showroom model vehicle above 1000cc. :o

biar betul

mai128
06-05-2008, 07:45 PM
ford tx3 1.8(m)
rm 10 boleh bergerak.
highway - 100km
bandar - 65km
drag - 20km je.

amx
07-05-2008, 11:17 AM
tak penah plak taruk minyak 10 hengget

azmie007
07-05-2008, 11:21 AM
jauh le juga...dari seri gombak pi klcc boleh ler sampai pergi dan balik.....

Lan Prepaid
12-05-2008, 11:15 PM
kenari manual
rm10 +-100km

xalimx
12-05-2008, 11:19 PM
RM50 = 400km (gambang-segamat-bp-kluang-segamat)
so Rm10 = 80km je la... proton saga lama, bawak 90-100kmj..

jaih
13-05-2008, 11:33 AM
A Proton Savvy today returned from a 1,614km journey across Peninsular Malaysia on 1 2/3 tanks of petrol to set a national fuel economy record for a standard showroom model vehicle above 1000cc. :o

biar betul


betul kerr...member aku ada follow diaorg test keta tuh..speed bwk atas highway 60kmh...mmg laa dpt distance byk tuh...aperdaaa

kemolok
13-05-2008, 12:13 PM
kira kalau pakai kancil, kelisa, savvy, viva, myvi, memang jimat la ye tak...
keta aku pulak
rm10= 60km (jalan biasa atau highway)
rm10= 40km (kalau jalan bandar-banyak traffic kite atau jem)
rm10=20km (kalau drag la hehe..)

aku biasa isi rm 30 = 180 km (kalau pemanduan biasa)
tapi kalo dah berembat isi rm30=140km.(highway 160-200km/j)
aku pakai wira tapi dah konbet 1.8 gsr turbo..memang mentedarah minyak..kalau berembat memang sedut minyak.. tu turbo setendet tu..tapi belum masuk safc lagi (kalao dah pakai safc, memang jimat lagitu)

sajer je nak kongsi... tapi keta aku duk umah jer..pegi keje jalan kaki atau naik moto hehe...so jimat la duit den...

bergantung pada pemanduan korang jugak...cc keta, rim besar atau kecik, tune cantik ke tak...enjin tu dah lame ke..tengok kalo ade ejos bocor ke...dsb///hehe
mai tu sen

putat76
13-05-2008, 12:26 PM
betul kerr...member aku ada follow diaorg test keta tuh..speed bwk atas highway 60kmh...mmg laa dpt distance byk tuh...aperdaaa

ceh hampeh sungguh
brape lama diorang jalan camni 60km/j je
patut la jimat

jaih
13-05-2008, 02:58 PM
ceh hampeh sungguh
brape lama diorang jalan camni 60km/j je
patut la jimat
tu la pasal..patut declare sekali berapa speed bawak masa road test tuh..baru org tau bebetul jimat ker tak..apa daa.....tp respon dari pengguna savy mmg diaorg kata quite jimat laa..
byk faktor kena amik kira..power to weight ratio..n memacam lagi
mcm savy tak silap 1.2 cc kan..body kecik..enjin boleh dikatakan besar utk body camtuh..kalau body kancil sumbat enjin 1.3 pun aku rasa minyak leh jimat glos huhuhu

putat76
13-05-2008, 03:13 PM
tu la pasal..patut declare sekali berapa speed bawak masa road test tuh..baru org tau bebetul jimat ker tak..apa daa.....tp respon dari pengguna savy mmg diaorg kata quite jimat laa..
byk faktor kena amik kira..power to weight ratio..n memacam lagi
mcm savy tak silap 1.2 cc kan..body kecik..enjin boleh dikatakan besar utk body camtuh..kalau body kancil sumbat enjin 1.3 pun aku rasa minyak leh jimat glos huhuhu


tu la pasal
tak kasi tau betul2 :D :D :D

baein
13-05-2008, 04:30 PM
kelisa 1.0 manual..

RM10 = 90-100km
speed = pantang jalan clear..:)) atas highway out meter..

tapi kalau bini aku yg drive rm10 = 130-150km.. tu yg aku heran.. :-? :-?

frozentribe
22-05-2008, 03:11 AM
kelisa 1.0 manual..

RM10 = 90-100km
speed = pantang jalan clear..:)) atas highway out meter..

tapi kalau bini aku yg drive rm10 = 130-150km.. tu yg aku heran.. :-? :-?

tak yah la heran bro.. pompuan bwk keta tak sama cam laki bawk.. deorg semua cermat dan berhati2.. bwk keta tak pikir apa pon, concentrate mcm bwk 120kmh++.. huhuhuh... padahal speed cuma 70kmh...:D :D :">


aku pakai kancil turbo l200 standard.. isi rm10 leh pegi + - 60 to 70km.. on n off meter lebih 100kmh jalan dlm bandar + traffic jam + highway..

abahmu
22-05-2008, 03:14 AM
keta aku klu long distance tu leh la pegi 50-60 km...klu city driving dlm 30-40 km je...

mj12
22-05-2008, 03:32 AM
susah nak cakap arr...naik ferrari nie..habis minyak je saya isi...sekali isi penuh dekat 200 rat laa...:D

uTJoE
22-05-2008, 03:36 AM
myvi 1.3.. rm 10 boleh pegi 70 kilo...

NEMO
22-05-2008, 03:39 AM
malas nak cakap pasal minyak

aiman
22-05-2008, 03:51 AM
Nissan Sylphy 1.5 - 13km per liter
Hyundai Matrix 1.6 - 9.6km per liter

Dinn
24-05-2008, 10:15 PM
kete burok aku leh gi 35km jer.
memang kedarah minyak betol.

AMICO66
31-05-2008, 12:27 PM
Kembara Tahun 99 Auto- Boleh Dapat 57km.

yusry2007
01-06-2008, 10:21 AM
dulu 10 hengget YaAllah, rase minyak tu mengalir mcm air jerk.. tapi sekarang 10 hengget bleh pergi dalam 135KM... save la skit...
hehehhehe..

ExAvantz
01-06-2008, 10:31 AM
keta aku...

town driving...
rm40 = 200km
rm10 = 50km laa kut...

ada sikit save laa lepas guna mygreenoil...
:D

Ran
01-06-2008, 02:03 PM
aku punya keta rm10 dpt jln 60km je..aku ada yang tak kena laa..aku pakai myvi s.e...ada sape2 yang pakai sm jnis ngan aku takk..sajer nk compare

Ran
01-06-2008, 02:04 PM
aku punya keta rm10 dpt jln 60km je..aku rasa
ada yang tak kena laa..aku pakai myvi s.e...ada sape2 yang pakai sm jnis ngan aku takk..sajer nk compare

AKIMARU
01-06-2008, 04:02 PM
aku pakai wira 1.5 manual karburator biasa isi rm50 blh pergi 250 km jer.maknanya rm 10 blh pergi 50km(cekik minyak tul keta aku).dulu aku set kat otak aku rm 10 mesti kena sampai 70km(nak jimat punya pasai)last2 kena jalan kaki cari minyak.skrg aku ttp senang hati sbb dah set kat otak rm 10 cuma 50km.:)paid

notrexdame
01-06-2008, 04:03 PM
aku punya keta rm10 dpt jln 60km je..aku rasa
ada yang tak kena laa..aku pakai myvi s.e...ada sape2 yang pakai sm jnis ngan aku takk..sajer nk compare

wira aku 1.5- 60 km

kancil 850 -70 km je...sume manual

AKIMARU
01-06-2008, 04:07 PM
member aku pakai v6 dia isi rm60 leh pegi cuma 176km jer.bersamaan rm10 30km.kancil juga save..rm 45 blh pergi 300km bersamaan rm10 leh g 70km.best tu.

notrexdame
01-06-2008, 04:09 PM
member aku pakai v6 dia isi rm60 leh pegi cuma 176km jer.bersamaan rm10 30km.kancil juga save..rm 45 blh pergi 300km bersamaan rm10 leh g 70km.best tu.

btol aku sokong...ape lagi kete besar yg macam harrier,CRV?

eishen
01-06-2008, 07:30 PM
malas nak cakap pasal minyak

abs nemo nk ckp sal pe???gosip pans ker...:) :D :p :eek: :)cgrock :"> :)paid

taufic
01-06-2008, 07:38 PM
rx8 6speed.. RM10 bule p 30km ja hehe ~X(

piston9
01-06-2008, 10:29 PM
rx8 6speed.. RM10 bule p 30km ja hehe ~X(

aik bukan enjin rotary lagi sep ke? 1.3 je pun...huhuhu

sis_zety
04-06-2008, 06:12 PM
tak tau bape km...
tp dlm rm10...
bole jalan 2 jam...
ni kancil :D

putat76
04-06-2008, 06:16 PM
wakaka minyak dah naik harga
baik korang kira balik brape leh pegi ngan 10 hinggit tu :D

znlftr
04-06-2008, 06:21 PM
hari ni rm10 boleh pi +/-100km
esok leh pi 60km :)):))

tengkubasri
04-06-2008, 06:30 PM
lps ni RM10 10km je.. hampeh.. minyak naik

hunter_ad79
04-06-2008, 10:50 PM
wakaka minyak dah naik harga
baik korang kira balik brape leh pegi ngan 10 hinggit tu :D

huhuhu.. nampak gayanya kita sumer kena kira balik.
Dulu dgn rm10 keta aku bleh pegi sampai 40km..

adela1183
05-06-2008, 10:16 AM
aku minyak RM10 tak gerak2...:D
coz pakai basikal gi kerja..:p

rafina_80
05-06-2008, 10:18 AM
dah tatau nak agak..tak pernah isi 10 jer..

rainsurfer
05-06-2008, 10:20 AM
nk try la minggu dpan bape myvi aku leh pegi kalo rm10 skang..skang full tank lg..

RamlahRam
05-06-2008, 10:25 AM
rm10 boleh pergi keje skali jerrrrrr

akay
05-06-2008, 10:28 AM
lom sempat nak kira utk harga baru.......

myy2
05-06-2008, 10:30 AM
semua cite pasal minyak....

putat76
05-06-2008, 10:45 AM
kompom korang kena reply balik brape jauh keta korang leh pegi dengan harga baru :D :D :D

moneymaker3000
05-06-2008, 08:58 PM
dengan harga minyak baru ni aku rasa keter aku rm10 bole pegi 30-40km je ni

irsaffy
05-06-2008, 09:19 PM
letih beb camni...kalau sblm ni 10hengget dpt jln dalm 60km...skrg mau dlm 40km..hampess...:mad: :mad:

kay ee
05-06-2008, 09:22 PM
Kreta aku kalau isi RM10, aku boleh jalan sejauh mana pun tanpa isi minyak semula sebab aku yg jalan, bukannya kreta...:eek: :eek: :eek:

ko ni mmg lawak tul la :eek: :eek:

epi_san
05-06-2008, 09:26 PM
boleh ke isi rm10 skrang ni ..
elakkan gie kerje je leh ..
balek menolak ..
hehe

mygol
05-06-2008, 09:31 PM
Ingat nak bela org minyak...:-?

nitestalker
05-06-2008, 09:33 PM
Ingat nak bela org minyak...:-?

x payah cari..ko pn boleh jd..
:D :D :D

redox6464
05-06-2008, 09:39 PM
g kje naek beskal dah.. td baru beli beskal baru..
sep. x perlu isi minyak ~

khai662002
20-06-2008, 08:48 PM
RM10 hinggit tu dalam 50km (kancil 660). Tapi boleh try henjut lagi kalau berani.

Kete yang cc besar macam nazaria agaknya berapa? ada yang dapat 41 sen/km (minyak halega lama) kalu halega balu takutnya mahu dekat 58 sen/km. Sesiapa yang pakai please response..

hazri99
20-06-2008, 09:57 PM
tak per bro naza ria leh naik 10 orang samadengan perjalanan 2 kereta.. kalau kurang naik kira rugi la..

zack2terer
24-06-2008, 12:47 AM
aku nyer 18 thn sunny 130y dgn rm10 sekarang bley pegi 50km....

tudung87
24-06-2008, 12:56 AM
entahla... round jela...

anoone
24-06-2008, 12:57 AM
dah tak jauh dah...hyuhuhuhuhuhuhuhu

endingman86
15-07-2008, 05:47 AM
sape kate minyak naik...turun ade lah...harge yang naik...ekeke...Kancil 850 manual....rm10 aku x kire arr..tapi rm30 bawak 90km/j dapatla 200km...minyak oh minyak...

ExAvantz
15-07-2008, 06:05 AM
keta aku alfa romeo 155

rm10 = -/+50km

darkspackey
15-07-2008, 06:45 AM
keta aku xleh jalan, boleh gerak ja..:D

mr reyes
15-07-2008, 06:45 AM
rm 10... mau dkat 70-80km r gak... kancil 660
lampu tangki nyala je...
gamble je r...
hohoho

HARI
15-07-2008, 04:55 PM
Bro Kereta Daihatsu Saya...rm 10 Untuk 40km...sahaja. 1.0(charade)

anuarinvestor
15-07-2008, 04:57 PM
Salam wargaČ CG semua..
nk tanya korang semua, dengan mengisi minyak RM10..
berapa kilometer(KM) keta korang boleh jalan?

sajer nk risikČ.. :D :D

Dengan rm10 minyak ...aku test sampai 73KM....lps tu baru tambah balik minyak...

anida80
15-07-2008, 07:07 PM
semua pasal minyak...tu la lain kali jgn salah undi..
kan minyak dah naik..ehehe..
jom tgk org2 minyak berdebat malam nie...
anwar vs wakil kerajaan sabree...

usoff
15-07-2008, 08:05 PM
aku pakai Gen2 CPS, baru beli april, capaciti enjin=1.6 cc,dengan RM10 tu dan keadaan minyak rm2.70 1 liter...aku rasa stakat 40km je la keta aku leh gerak..tu pun meter maintain 80-90kmj

aiman27
14-05-2010, 06:41 PM
kalu city yg aku perasan rm10 blh pi sapai 70km

anipo
14-05-2010, 06:49 PM
kelisa rm10 buleh 90km...

semua pasal minyak...tu la lain kali jgn salah undi..
kan minyak dah naik..ehehe..
jom tgk org2 minyak berdebat malam nie...
anwar vs wakil kerajaan sabree...

apesal politik masuk sini lak.. :))

fredfaris
14-05-2010, 07:03 PM
kancil aku stakat 70km kut....lgpun aku slalu bwk muatan lebih...ramai org nak ikut la...

pakaji
14-05-2010, 09:41 PM
tk byk..dalam 50km je..tu yg susah kalu auto nih

pakaji
14-05-2010, 09:45 PM
rm 10... mau dkat 70-80km r gak... kancil 660
lampu tangki nyala je...
gamble je r...
hohoho

kalu lampu minyak tu kelip2, agak2 baper km lg dia boleh pegi? aku slalu gak gamble trus je jalan:-?

vardenq
14-05-2010, 09:51 PM
Bro Kereta Daihatsu Saya...rm 10 Untuk 40km...sahaja. 1.0(charade)

bior betol ko..
aku punyer sr20 turbo pon leh pegi 60km lau bwk stended.
third car aku,charade g11 lampu kucing tu purata rm 10 leh pegi 100km..(serius tak tipu).manual 4speed je tu.

enjen ko ader problem la tu..

Forex888
14-05-2010, 09:52 PM
Rm10 utk 70km kot...

baim
14-05-2010, 09:53 PM
aku isi rm 10..leh gi 200km..

babe_sya
14-05-2010, 09:56 PM
//rm 10 aku leh smpi kl dr johor..
//tp masa nk isi rm10 tuh pastikan ada 3/4 tank lagi ar..
:)):)):))

padi
14-05-2010, 10:01 PM
aku pula biasanya min isi rm30 x terpkir pulak nk isi rm10. lepas nilah kurang2 boleh tahu brapa boleh pergi dgn rm10.

pakaji
14-05-2010, 10:03 PM
aku plak kalu isu banyak2 nti aku nak merayap..isi sikit2 sudey

zamreda
15-05-2010, 01:34 AM
80 km kot.......

aes
15-05-2010, 10:08 AM
kete aku ... klu rm10 tu dlm 53 - 55 km

ConverT
15-05-2010, 10:46 AM
aku isi rm 10..leh gi 200km..


ni keta ke moto :))

ConverT
15-05-2010, 10:47 AM
keta kancil exi 850, rm10 boleh pi 90-100km.

hsahmad
15-05-2010, 10:50 AM
Jauh tu boleh pegi.

mytrade
15-05-2010, 07:26 PM
aku saga kete kebal 1.3..umur 3 thn ..total kilo 70000..
pakai ron97 rm2.05/L..1kilo=rm0.157...lbhkurang 64kilo la sepulh hinggit..
klu ron95 rm1.80/L...1kilo=rm0.13..lhkurang 77kilo /sepulluh ringgit...

shhnizam@gmail.com
20-05-2010, 12:28 AM
Avanza 1.3M sdh 4 tahun umurnya,guna Magsaver, Voltage Stabilizer Zaptor Gold 3 Edition plus 5 Points Grounding System, Rim 15" Tayar 195/60

Hari2 pi keje guna RON95 ESSO atau Petronas je, RM10 hari2 isi dr keluar rumah & parking kat tpt keje 2hala 92km jaraknya.(tak suka isi petrol penuh2 nanti berat lg tarik petrol kuat)

Amcm jimat tak ni?!...tp pastikan speed mesti dibwh 100km/j,(biasa maintain 80-90km/j jer..) & tekanan angin tayar mesti cukup.

KaZZ
20-05-2010, 02:57 AM
kancil bini aku isi rm10 boleh pegi dalam 80k jer, exora aku isi rm10 dapat la 40k lebih sikit..

kurosaki
20-05-2010, 03:21 AM
aku slalu ulang alik dari nilai - bukit jalil dalam 90-95km(2 hala)..aku biasa isi rm 10 cukup jer..speed dlm 90km-100km..kadang2 rembat 130km hehe..:D

kete kelisa auto 1.0

Raul Akmal Gonzalez
20-05-2010, 03:25 AM
aku pakai saga SE rm10 dlm 70km++

ExAvantz
20-05-2010, 03:38 AM
keta aku rm10 boleh pegi 40km utk town driving

alfa romeo 2.5 v6

uwaaaaaaaaaaaa

mohan2110
20-05-2010, 04:51 AM
rm10 = 65-75 km

kete model corolla ae92

ayie206
20-05-2010, 04:15 PM
RM10 - 50-60km

nissan sentra 1.6 auto..

lanst
20-05-2010, 04:38 PM
aku pki keta tolak je!!!!hahaha..:))

tak delah...x penah lak aku ukur

brapa jauk keta aku leh pegi dgn

10 hinggit..biase isi 50 hinggit je..

goldendream
22-05-2010, 12:06 PM
aku dmax isuzu boleh pegi qverage 100km sehari/ 70 batu sehari...10 ringgit... jimat ker camtu?

kerunai
23-05-2010, 10:49 PM
sv4 type R ..bleh gi dalam 80km utk 10 ....termasuk bukak vtec PRanggggggg..heheheh

azrulazman
23-05-2010, 10:53 PM
myvi RM25- sg buloh-hutan melintang-sg buloh

mustopa_a
23-05-2010, 11:02 PM
meter pesona tertulis 7.2 liter@100km
kalau RM10=(100*10)/(7.2*1.8)=77.16 km

orga21
23-05-2010, 11:06 PM
Honda stream 2.0...RM10 cuma dapat dalam 70km ( tu pun kalau x bukak aircond la)

Dkgr@y
23-05-2010, 11:29 PM
saga tahun 1990
manual.. 1.5cc
rm10 minyak mampu merangkak lebih kurang dlm 80km
tiada pakai alat atau cecair penjimat minyak.. :)

pakaji
26-05-2010, 07:38 AM
saga blm 1.3 auto..kalu minyak petronas, maybe dlm 60-70km
kalu bhp maybe dlm 50 km je..

thedoctor
26-05-2010, 07:48 AM
sv4 type R ..bleh gi dalam 80km utk 10 ....termasuk bukak vtec PRanggggggg..heheheh

huh..murah tu..mkneneyr 1km minyak bro hanyer 0.125sen sahajer...da mcm rate kancil kelisa jer..

kerunai
26-05-2010, 08:03 AM
sebab pakai emanage ultimate..engine menegement system mantap

ada setting utk jimat minyak..tapi rege beli pun paham2 jer le bro...

belah pagi, aircond off, pakai fan jek

balik sekolah, on aircond ...

ichirosic
26-05-2010, 08:05 AM
kancil aku kuat mkn minyak,10hengget jap je.nyampah tul

same la aku pong..
pasai pa kancil kuat mkn minyak...
cam haremm...

:mad::mad::mad::mad:

zamreda
27-05-2010, 10:12 AM
same la aku pong..
pasai pa kancil kuat mkn minyak...
cam haremm...

:mad::mad::mad::mad:

ko pakai kancil mata belalang ker?

klau type nie...karbareter dia 1 hole ajer...
berbanding kancil lama 2 hole/burrel...

klau 1 burrel nie..mmg kut sedut minyak time tukar gear...

aperpon viva dan kelisa nie jimat sbb pakai injection...

faidz1809
01-06-2010, 03:25 PM
penah skali naik kereta member nak gi becuti la konon...isi 10ringgit kat bangsar....tesadai kat tgh2 hutan (ikut jlan lama nak ke perak).... pengajaran: tak naik dah kereta mmbe tu....
kaitan ngan topik ni: ikut kaki jugak...kot klau kaki tu berat, kejap je tahan...tp sejak pakai ron95 ni rase mcm lagi kerap plak isi minyak....

Melancong 48
01-06-2010, 03:31 PM
Terpulang apa jenis kereta ..baru atau lama jika Proton
turbo 1.3 kira2 80 km ..tapi kalau ingat nak jalan kaki
tengah jalan boleh cuba tapi bawalah container kalau mjnyak
habis.

faidz1809
01-06-2010, 03:39 PM
Terpulang apa jenis kereta ..baru atau lama jika Proton
turbo 1.3 kira2 80 km ..tapi kalau ingat nak jalan kaki
tengah jalan boleh cuba tapi bawalah container kalau mjnyak
habis.

setuju!:D...

kasyaf
03-06-2010, 09:41 AM
aku lau maintain je civic ek aku 10 hengget de la dalam 50km...hhahahajgn sampai vtec bukak sudaa....lau x...skali hendut je 10 hengget 2...:-(

tomie
03-06-2010, 09:43 AM
satria 1.6 AT model '95 = sejauh 63.5 KM ... :)paid

WMComm
03-06-2010, 09:56 AM
aku average Rm30 boleh pergi 150Km.so 1Km Rm0.20.mahal tapi berbaloi sebab penggunaan aircond 50% maksima dan gila main pickup dan kelajuan menambah kos Rm per Km.

aku bukan kerja macam korang2 yang kerja opis.pagi park, petang baru guna kereta semula jika x guna masa g lunch.

kereta setiap masa bergerak,berhenti dan dalam mood "standby".tu yang meningkat kos.

tapi jika g johor pergi balik Rm0.11/Km. :p

zrul2005
07-06-2010, 05:37 PM
aku punya kelisa 1.0.....rm 10 = 95km....maintain...hari2 jalan .recomen dah berbaloi...

endingman86
07-06-2010, 05:43 PM
saga blm 1.3 auto..kalu minyak petronas, maybe dlm 60-70km
kalu bhp maybe dlm 50 km je..

petronas lagi bagus ke???

endingman86
07-06-2010, 05:44 PM
aku isi rm10......dapatla pegi balik...kl-klia.....maintain 90/kmj....