PDA

View Full Version : Hobi Mengumpul Wang Kertas / Bank Note (Numismetic)


putera04
09-04-2008, 07:11 AM
Salam kengkawan saper di sini hobinyer mengumpul wang kertas tak kira lah wang lamer atau baru wang luar negeri atau malaysia..sila kongsikan bersama he he ... :)

Numismetic ialah istilah yang digunakan bagi mereka yang mempunyai hobi mengumpul wang kertas ... ader yang beranggapan hobi ini bagi golongan mewah sahaja .. tetapi bagi penggemar penggemar hobi ini mereka akan menghabiskan wang , masa dan tenaga untuk mendapatkan note yang mereka idamkan ...semakin lama wang itu disimpan semakin tinggi nilainya dipasaran... tetapi sehelai wang kertas itu dinilai melalui keadaanya seperti dibawah ...

di bawah adalah jadual penggredan wang yang anda kumpul ...
GRADING

Uncirculated (UNC)
A perfectly preserved banknote, never mishandled by the issuing authority, a bank teller, the public or a collector. The paper is clean and firm without discoloration. Corners are sharp and square without any evidence of rounding. Some banknotes are often issued with sight evidence of light counting folds, which do not break the paper.

About Uncirculated (AU)
A virtually perfect banknote, with some minor handling. May show very slight evidence of bank counting folds at the corner or center of the banknote or one light fold running through the center, but not both. An AU banknote cannot creased, a crease being a hard fold which break the surface of the banknote. Paper is clean and bright with original sheen. Corners are not rounded.

Extremely Fine (EF)
A very good attractive banknote, with light handling. May have a maximum of three light folds or one strong crease. Paper is clean and firm, without discoloration. Corners are sharp and square without any evidence of rounding.

Very Fine (VF)
An attractive banknote, but the more evidence of handling and wear. May have several folds bath vertically and horizontally. Paper may have minimal dirt, or possible color smudging. Paper itself is still relatively crisp and note floppy. There are not tears into the border area, although the edges do show some slight wear. Corners are show wear but not full rounding

Fine (F)
A banknote that shows considerable circulation, with many folds, crease and wrinkling. Paper is not excessively dirty but may have some softness. Edges may show much handling, with minor tears in the border area. Tears may extend into design. There will be no center hole because of excessive folding. Colors are clear but not very bright. A staple hole or two would be considered unusual wear in a Fine banknote. Overall appearance is still on the desirable side.

Very Good (VG)
A well-used banknote, abused but still intact. Corners may have much wear and rounding, tiny nicks, tears may extend into the design, some discoloration may be present, staining may have occurred, and a small hole may sometimes be seen at center from excessive folding. Staple and pinholes are usually present, and the banknote itself is quite limp but no pieces of the banknote can be missing. A banknote in VG condition may still have an overall but unattractive appearance.

GOOD (G)
A well-worn and heavily used banknote. Normal damage from prolonged circulation will include strong multiple folds and creases, stains, pinholes and/or staple holes, dirt, discoloration, edge tears, center hole, rounded corners and an overall unattractive appearance. No large pieces of the banknote may be missing. Graffiti is still commonly seen on banknotes in G condition.

Poor (P)
A “rag” with severe damage because of wear, staining, pieces missing, graffiti, larger holes. May have tapes holding pieces of the banknote together. Trimming may have taken place to remove rough edges. A poor banknote is desirable only as a filler or when such a banknote is the only one known of the particular issue.

putera04
09-04-2008, 07:12 AM
replacement note

note ini dikeluarkan untuk menggantikan note yang telah rosak semasa proses percetakan atau pemotongan biasanya nombor siri note jenis ini akan bermula dengan ZA, ZB,ZC,ZD,ZE
,ia menjadi buruan para pengumpul wang kerana jumlah nya yang terhad dan sukar didapati ..

http://img409.imageshack.us/img409/2961/91180956tb2.png (http://imageshack.us)

Error Note

nite jenis ini jarang terlepas kepasa orang ramai dan nilainya sangat tinggi dan menjadi kegilaan para pengumpul wang kertas ..ia terjadi disebabkan kesilapan semasa prosess percetakan atau pemotongan ..

http://img527.imageshack.us/img527/5213/16527064cg0.png (http://imageshack.us)
http://img527.imageshack.us/img527/5213/16527064cg0.5d83e2c681.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=527&i=16527064cg0.png)

Fancy Number Note

ramai pengumpul suka mengumpul wang yang mempunyai no siri spt 6666666 ,2222222,9999999 biasanyer jenis ini sukar ditemui ...

http://img177.imageshack.us/img177/5381/92954221ge6.png (http://imageshack.us)

squential serial number bank note (running number )

ader pengumpul pengumpul wang kertas yang mengumpul wang kertas yang mempunyai no siri yang berturutan....

http://img353.imageshack.us/img353/8726/68264787zk3.png (http://imageshack.us)

Uncut Banknotes

bank note jenis ini ialah keluaran khas untuk pengumpul , ia tidak dipotong dan dijual dalam bentuk 3-in-1 Uncut Banknotes, 8-in-1 Uncut Banknotes, 30-in-1 Uncut Banknotes


http://img91.imageshack.us/img91/9332/39522793yt8.png (http://imageshack.us)

older note

pengumpul juga gemar mengumpul wang kertas lama yang tidak dikeluarkan lagi oleh sesebuah negara ... contohnyer bagi malaysia ialah

Board of Commissioners of Currency Malaya 1940an-1952
Malaya & British Borneo Banknote 1953 Series
Malaya & British Borneo Banknote 1959 Series
Japanese Occupation of Malaya Banknote
1st Series of Malaysia Banknote
2nd Series of Malaysia Banknote
3rd Series of Malaysia Banknote
4th Series of Malaysia Banknote
5th Series of Malaysia Banknote
6th Series of Malaysia Banknote
7th Series of Malaysia Banknote
8th Series of Malaysia Banknote
9th Series of Malaysia Banknote

putera04
09-04-2008, 07:14 AM
Mata wang malaysia dikenali dengan nama ringgit, ringgit malaysia dibahagikan kepada 1000sen per 1 ringgit . Pada permulaan keluaran note ringgit ini simbol $ digunakan kemudian ia ditukar kepada RM iaitu ringgit malaysia pada 1996.

Pada zaman sebelum kemerdekaan 1957 (zaman kolonial british) matawang malaya dikeluarkan oleh the Board of Commissioners of Currency Malaya 1940an-1952 matawang ini menggunakan potret His Majesty King George VI dari 1940an - 1967 setelah itu the Board of Commissioners of Currency Malaya And British Borneo telah mengeluarkan The Malaya and British Borneo banknotes yang memaparkan potret Her Majesty Queen Elizabert II pada tahun1953 . Siri kedua telah dikeluarkan pada 1959 yang lebih dikenali dengan duit kapal layar dan kerbau .

Pada Zaman Pemerintahan jepun di malaya 1942 . Kerajaan jepun di malaya telah mengeluarkan wang kertas sendiri yang dikenali dengan Japanese Occupation of Malaya Banknote atau Wang pokok pisang .

Siri pertama bank note malaysia telah dikeluarkan pada June 1967-1972 oleh Bank Negara Malaysia (Central Bank of Malaysia). Ia memaparkan potret Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong Malaysia Yang pertama dengan dominasi $1, $5, $10, $50, $100 dan $1000 dan berlatarbelakangkan kebudayaan dan tradisi di malaysia (Malaysian traditional and cultural ornamental design).ia di tandatangan oleh Tun Ismail bin Mohamed Ali Gabenor Bank Negara Malaysia .

Siri kedua pula dikeluarkan pada August 1972-1976 dengan dominasi $1, $5, $10,$50, $100, dan $1000. Ia masih mengekalkan corak yang sama dengan beberapa pengubahsuaian dan di tandatangani oleh Tun Ismail bin Mohamed Ali Gabenor Bank Negara Malaysia pada ketika itu .

Siri ketiga pula dilancarkan pada 1976-1981dengan dominasi $1, $5, $10,$50, $100, dan $1000 ,asih ditandatangani oleh Tun Ismail bin Mohamed Ali dengan beberapa pengubahsuaian yang dilakukan pada wang kertas tersebut .

Pada 1981-1983 siri ke empat telah dilancarkan dengan dominasi $1, $5, $10, $50 and $100 ditandatangani oleh Tan Sri Dato' Abdul Aziz bin Haji Taha dengan beberapa pengubahsuaian juga .

siri kelima pula telah dikeluarkan pada 1st September 1983-1986 dengan design yang baru yang memaparkan kebudayaan di malaysia . Dominasi wang yang dikeluarkan ialah $1,$5,$10,$20,$50,$100,$500,$1000 ia di tandatangani oleh Tan Sri Dato' Abdul Aziz bin Haji Taha.

kemudian siri keenam dilancarkan pada tahun 1986-1995 ia mengekalkan design dan dominasi wang pada siri kelima dan melalui beberapa pengubahsuaian . Note pada siri ini di tandatangani oleh Tan Sri Dato' Jaffar Hussein.

pada tahun 1995 hingga tahun 1998 siri ketujuh pula dikeluarkan dengan dominasi $5, $10, $50, $100, $500 dan $1,000 masih mengekalkan ciri ciri sebelumnya tetapi dengan beberapa pengubahsuaian dan ditandatangani oleh Tan Sri Dato' Ahmad Mohd Don.

siri kelapan puna dikeluarkan pada 5th February 1996 dengan tema dan design baru iaitu wawasan 2020 didominasi oleh RM2, RM5,RM10, RM50, RM100 dan menggunakan simbol RM iaitu ringgit malaysia .Siri ini masih mengekalkan Potret Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong Malaysia yang pertama . siri ini ditandatangani oleh Tan Sri Dato' Ahmad Mohd Don.

Pada 21st December 2007 Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan siri kesembilan dengan dominasi 50ringgit dan ia akan dikeluarkan dengan dominasi lain peringkat demi peringkat ia masih mengekalkan design wawasan 2020 tetapi dengan pattern yang berlainan dari sebelumnya .

Pada 1998 , Commemorative Note RM50 telah dikeluarkan sempena XVI Commonwealth Games dan pada 2004 Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan wang kertas polimer yang pertama dengan dominasi RM5

sedikit sejarah Bank Negara Malaysia

Bank Negara Malaysia merupakan bank pusat di Malaysia. Ia ditubuhkan pada 26 Januari 1959 di bawah Ordinan Bank Negara Malaya 1958 dengan beberapa objektif iaitu:

1. mengeluarkan mata wang (Ringgit Malaysia) dan menyimpan rizab
2. bertindak sebagai bank dan penasihat kewangan kepada kerajaan
3. mempromosi kestabilan kewangan dan struktur kewangan
4. mempengaruhi keadaan kredit supaya menguntungkan negara

Gabenor Bank Negara Malaysia

Sejak ia ditubuhkan, Bank Negara Malaysia telah ditadbir oleh 7 orang Gabenor.

Gabenor Tahun

Tan Sri W H Wilcock Januari 1959 - Julai 1962
Tun Ismail bin Mohamed Ali Julai 1962 - Julai 1980
Tan Sri Dato'Abdul Aziz bin Taha Julai 1980 - Jun 1985
Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussein Jun 1985 - Mei 1994
Tan Sri Dato' Ahmad bin Mohd Don Mei 1994 - Ogos 1998
Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman September 1998 - April 2000
Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz Mei 2000 - Kini

putera04
09-04-2008, 07:15 AM
Board of Commissioners of Currency Malaya 1940an-1952

http://img209.imageshack.us/img209/481/kg1cvh0.png (http://imageshack.us)

http://img146.imageshack.us/img146/1318/kg5czn5.png (http://imageshack.us)

http://img86.imageshack.us/img86/5122/kg10cqw9.png (http://imageshack.us)

http://img90.imageshack.us/img90/8183/kg20cbw8.png (http://imageshack.us)

http://img86.imageshack.us/img86/291/kg50cap9.png (http://imageshack.us)

http://img412.imageshack.us/img412/4334/kg1dgb0.png (http://imageshack.us)

http://img135.imageshack.us/img135/8591/kg5djy3.png (http://imageshack.us)

http://img208.imageshack.us/img208/8959/kg10dvr7.png (http://imageshack.us)

http://img183.imageshack.us/img183/4305/kg50din9.png (http://imageshack.us)

http://img409.imageshack.us/img409/7103/kg100dik7.png (http://imageshack.us)

chrome76
09-04-2008, 07:34 AM
duit2 lama mesia tu kt ner nak carik bro?? aku cuma simpan duit2 kertas + syiling yg aku dpt masa aku travel or aku tukar2 ngan org yg aku jumpa semasa travelling...

putera04
09-04-2008, 08:21 AM
duit2 lama mesia tu kt ner nak carik bro?? aku cuma simpan duit2 kertas + syiling yg aku dpt masa aku travel or aku tukar2 ngan org yg aku jumpa semasa travelling...

cari kat ebay malaysia atau luar negara ... kat lelong.com.my pun banyak tapi kalau nak beli carik yang harga rendah kadang kadang dah terbeli baru jumpa harga lagi rendah he he :D kalau kat tempat aku kat melaka banyak kat jonker street/ jonker walk .... syiling zaman kesultanan melayu melaka pun ader tapi harga mak oiii ..

putera04
09-04-2008, 06:46 PM
Japanese Occupation of Malaya Banknote

semasa pendudukan jepun di tanah melayu 1942 mereka telah memperkenalkan Japanese Occupation of Malaya Banknote atau lebih dikenali sebagai wang pokok pisang oleh penduduk tempatan sebagai gantian kepada matawang british..

siri pertama matawang ini mempunyai nombor siri setelah itu siri seterusnya tidak mempunyai no siri dan digantikan dengan huruf M yang bermaksud malaya. pihakjepun telah mencetak wang kertas tersebut dengan sewenang-wenangnyer dan menyebabkan kadar inflasi yang tinggi dan mata wang tersebut susut nilainya ...

http://img517.imageshack.us/img517/4042/98393620yn2.png (http://imageshack.us)
http://img517.imageshack.us/img517/4042/98393620yn2.3508dfaa19.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=517&i=98393620yn2.png)

http://img517.imageshack.us/img517/4187/80673616mp2.png (http://imageshack.us)
http://img517.imageshack.us/img517/4187/80673616mp2.3d67cb5c1f.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=517&i=80673616mp2.png)

http://img291.imageshack.us/img291/9505/79895104vv9.png (http://imageshack.us)

http://img129.imageshack.us/img129/112/88518523gf2.png (http://imageshack.us)

http://img444.imageshack.us/img444/7384/30840143kz6.png (http://imageshack.us)

http://img80.imageshack.us/img80/3411/21139166xf0.png (http://imageshack.us)

http://img180.imageshack.us/img180/258/21606018mn1.png (http://imageshack.us)

http://img107.imageshack.us/img107/3769/77694788gd0.png (http://imageshack.us)

putera04
09-04-2008, 06:48 PM
http://img181.imageshack.us/img181/8646/67285089rn7.png (http://imageshack.us)

http://img515.imageshack.us/img515/2213/41242537on6.png (http://imageshack.us)
http://img515.imageshack.us/img515/2213/41242537on6.7bbd62c043.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=515&i=41242537on6.png)

http://img183.imageshack.us/img183/1055/95424196qn1.png (http://imageshack.us)

http://img388.imageshack.us/img388/1745/95161168iq7.png (http://imageshack.us)

http://img265.imageshack.us/img265/4199/54529960kc8.png (http://imageshack.us)

http://img245.imageshack.us/img245/7131/84626765ul2.png (http://imageshack.us)

putera04
09-04-2008, 06:48 PM
http://img405.imageshack.us/img405/986/16444109se8.png (http://imageshack.us)

http://img405.imageshack.us/img405/8623/95178946jk7.png (http://imageshack.us)

http://img406.imageshack.us/img406/4630/36686347xo2.png (http://imageshack.us)

http://img209.imageshack.us/img209/7475/52066189fk1.png (http://imageshack.us)

lutttfi
09-04-2008, 07:48 PM
yuhu..
bro..
bagi lagi info..
aku suke la..
aku pun pengumpul duit lame..
ko tahu x kat mane nak dapatkan duit2 lame nie..

putera04
09-04-2008, 08:49 PM
yuhu..
bro..
bagi lagi info..
aku suke la..
aku pun pengumpul duit lame..
ko tahu x kat mane nak dapatkan duit2 lame nie..

cari kat ebay malaysia atau luar negara ... kat lelong.com.my pun banyak tapi kalau nak beli carik yang harga rendah kadang kadang dah terbeli baru jumpa harga lagi rendah he he kalau kat tempat aku kat melaka banyak kat jonker street/ jonker walk .... syiling zaman kesultanan melayu melaka pun ader tapi harga mak oiii ..:D

leh try clik link nie
http://search.ebay.com.my/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=malaya+note&category0=

http://search.ebay.com/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=malaya+note&category0=

DanielAriffin
09-04-2008, 10:02 PM
http://img181.imageshack.us/img181/8646/67285089rn7.png (http://imageshack.us)

http://img515.imageshack.us/img515/2213/41242537on6.png (http://imageshack.us)
http://img515.imageshack.us/img515/2213/41242537on6.7bbd62c043.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=515&i=41242537on6.png)

http://img183.imageshack.us/img183/1055/95424196qn1.png (http://imageshack.us)

http://img388.imageshack.us/img388/1745/95161168iq7.png (http://imageshack.us)

http://img265.imageshack.us/img265/4199/54529960kc8.png (http://imageshack.us)

http://img245.imageshack.us/img245/7131/84626765ul2.png (http://imageshack.us)

Hello geng...
bro,apa yg aku tau... duit ni tak buleh pi jauh dia punya price tapi ada value sebagai sentimental la... pasal ada yg beranggapan masa pengeluaran duit ni tidak diback-up gold reserve,jepun main chop aje.. so sebagai standart world susah nak push.. aku ada jugak duit ni tapi banyak yg collection keluaran duit yg betui2 valid.

dhomnirhahs
09-04-2008, 10:04 PM
duit2 lama mesia tu kt ner nak carik bro?? aku cuma simpan duit2 kertas + syiling yg aku dpt masa aku travel or aku tukar2 ngan org yg aku jumpa semasa travelling...

hang nak cari bukan susah.. pi central market .. kompom ada.. duit pisang pun ada..

aku kumpul duit kenangan banyak.. RM 50 sukan komonwel, syiling RM 10 200 tahun polis dan sebagainya

putera04
10-04-2008, 06:52 PM
Malaya & British Borneo Banknote 1953 Series

jenis mata wang ini digunakan di Malaya, Singapore, British North Borneo, Sarawak dan Brunei dari 1953 hingga 1967 persekutuan tanah melayu masih menggunakanya walaupun selepas merdeka pada 1957 dan penubuhan malaysia pada 1963. Ia teerus digunakan sehingga 16 januari 1967


http://img153.imageshack.us/img153/6351/28995528dw0.png (http://imageshack.us)

http://img505.imageshack.us/img505/6884/56524329ij7.png (http://imageshack.us)
http://img505.imageshack.us/img505/6884/56524329ij7.a639c57a00.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=505&i=56524329ij7.png)

http://img339.imageshack.us/img339/4140/66894065dx5.png (http://imageshack.us)

http://img374.imageshack.us/img374/9796/13907123lv6.png (http://imageshack.us)


http://img374.imageshack.us/img374/7769/61575202yo5.png (http://imageshack.us)

http://img175.imageshack.us/img175/2348/74628052sl6.png (http://imageshack.us)


http://img136.imageshack.us/img136/3161/69123750oq7.png (http://imageshack.us)

http://img412.imageshack.us/img412/1065/29336774qw6.png (http://imageshack.us)

putera04
10-04-2008, 06:53 PM
http://img412.imageshack.us/img412/5954/72215323ax4.png (http://imageshack.us)

http://img339.imageshack.us/img339/1815/63129156tb7.png (http://imageshack.us)

http://img261.imageshack.us/img261/6868/93669704og9.png (http://imageshack.us)

http://img223.imageshack.us/img223/3981/37257835zy8.png (http://imageshack.us)

putera04
10-04-2008, 06:55 PM
Hello geng...
bro,apa yg aku tau... duit ni tak buleh pi jauh dia punya price tapi ada value sebagai sentimental la... pasal ada yg beranggapan masa pengeluaran duit ni tidak diback-up gold reserve,jepun main chop aje.. so sebagai standart world susah nak push.. aku ada jugak duit ni tapi banyak yg collection keluaran duit yg betui2 valid.

yup duit tuh memang tak berapa bernilai tapi sebagai pengumpul wang ia tetap mempunyai nilai estetika tersendiri he he :D

DanielAriffin
10-04-2008, 07:08 PM
Hello geng...
aku tak buleh tenggok thread ni... banyak collection aku tak dapat lagi.. dari dok ada dalam ni!!!


p/s:meta ko ushar jugak yerk!!

putera04
10-04-2008, 08:20 PM
Hello geng...
aku tak buleh tenggok thread ni... banyak collection aku tak dapat lagi.. dari dok ada dalam ni!!!


p/s:meta ko ushar jugak yerk!!

he he aku banyak gak yang tak ader tuh ader yang aku upload dari koleksi aku ader dari e bay he he ... teringai gak nak kumpul sume tapi ader antara note tu mahal sangat he he :D dapat tgk jadik le.....:))

khairilhusni
10-04-2008, 08:30 PM
pernah tgk tak duit kertas Sa-Puloh? member aku tgh cari nak beli.

* aku kumpul syiling jer.

DanielAriffin
10-04-2008, 08:36 PM
he he aku banyak gak yang tak ader tuh ader yang aku upload dari koleksi aku ader dari e bay he he ... teringai gak nak kumpul sume tapi ader antara note tu mahal sangat he he :D dapat tgk jadik le.....:))

Hello geng...
hampeh!!! aku ingat semua ni ko punya.. kekek nak ter jelous la aku... :D

p/s:aku akan cuba carik satu persatu

DanielAriffin
10-04-2008, 08:38 PM
pernah tgk tak duit kertas Sa-Puloh? member aku tgh cari nak beli.

* aku kumpul syiling jer.

Hello geng...
nak buat ibu duit ke??

putera04
10-04-2008, 09:39 PM
pernah tgk tak duit kertas Sa-Puloh? member aku tgh cari nak beli.

* aku kumpul syiling jer.


ni ha kat ebay :D

http://cgi.ebay.com.my/Sapuloh-Ringgit-Malaya-banknote-1st-SERIES_W0QQitemZ140222577557QQihZ004QQcategoryZ436 9QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

putera04
10-04-2008, 09:41 PM
Coin King George vi

http://img206.imageshack.us/img206/7512/kgfpg7.png (http://imageshack.us)


http://img134.imageshack.us/img134/9171/kgbam1.png (http://imageshack.us)


http://img134.imageshack.us/img134/9417/kghalfcfiu0.png (http://imageshack.us)


http://img245.imageshack.us/img245/6088/kghalfcbcb6.png (http://imageshack.us)

ammbiz
11-04-2008, 10:00 AM
pernah tgk tak duit kertas Sa-Puloh? member aku tgh cari nak beli.

* aku kumpul syiling jer.

salam ,

ko carik wang kertas yg sa-puloh ker ? aku der jual di ebay.com.my . leh usyar kat sana. der 3 hari lagi .

putera04
11-04-2008, 07:17 PM
Coin Queen Elizaberth ii

http://img406.imageshack.us/img406/8374/mbbsyilingqefrontkq8.png (http://imageshack.us)


http://img179.imageshack.us/img179/2065/mbbsyilingqebackam9.png (http://imageshack.us)

hanzahar
12-04-2008, 07:39 PM
bro aku ada jual 1941 $10 note

http://hanzahar.net/miscellaneous/for-sale-malaya-1941-10-note/

khairilhusni
12-04-2008, 08:54 PM
tq, member aku ni yg nak sgt.

hanzahar, bape rege tu?

AutoGlobalZone
12-04-2008, 09:42 PM
Fuyo...msti mahal, beribu2 duit tu nilainya sekarang...

putera04
14-04-2008, 06:40 PM
Malaya And British Borneo $1

Wang kertas ini dikeluarkan pada 1st June 1959 dan merupakan note pertama yang dikeluarkan oleh persekutuan tanah melayu selepas merdeka pada 31 ogos 1957 .Note ini lebih dikenali sebagai duit kapal layar oleh orang ramai pada ketika itu

http://img261.imageshack.us/img261/5079/90876820ii6.png (http://imageshack.us)

http://img219.imageshack.us/img219/443/16062936re4.png (http://imageshack.us)


Malaya And British Broneo $10

Note ini dikeluarkan pada 28th August 1961 merupakan note kedua keluaran persekutuan tanah melayu selepas merdeka . Note ini lebih dikenali dengan nama wang kerbau oleh penduduk tempatan .:biggrin:

http://img138.imageshack.us/img138/822/74069304gg8.png (http://imageshack.us)

http://img398.imageshack.us/img398/8823/66225035sh2.png (http://imageshack.us)

putera04
17-04-2008, 06:59 PM
http://img134.imageshack.us/img134/7091/67659563dn8.png (http://imageshack.us)

http://img181.imageshack.us/img181/2557/62231295gd3.png (http://imageshack.us)

http://img181.imageshack.us/img181/5168/22642474oy4.png (http://imageshack.us)

http://img139.imageshack.us/img139/8549/52874170it9.png (http://imageshack.us)

http://img139.imageshack.us/img139/1518/99676584ir5.png (http://imageshack.us)

http://img171.imageshack.us/img171/4697/66030248np7.png (http://imageshack.us)

http://img257.imageshack.us/img257/6894/83601892zl9.png (http://imageshack.us)

Bank Negara Malaysia launched its first local currency notes in 1967, values of $1, $5, $10, $50 and $100. The $1,000 currency notes were launched in 2 September 1968. The overall design for all the currency notes were similar to each other, the obverse was printed with the portraits of the first DYMM Yang Di-Pertuan Agong, ruler of the country, printed with the word “Bank Negara Malaysia” and was signed by the Governor of BNM, Tun Ismail bin Mohamed Ali, the first Malaysia to hold the position as Governor of BNM. Used old spelling: "Di-perlakukan", "Gabenor" and "Sa for SA-PULOH, SA-RATUS & SA-RIBU". At the reverse was the BNM emblem with decorated geometry as the background. :D

DanielAriffin
17-04-2008, 07:37 PM
Hello geng...
yg SA-ribu tu mesti la ni price senang aje jual RM10k sekeping... :D

mamasit
19-04-2008, 08:02 AM
mama kat Arab ni, kalo kau nak duit arab boleh mama bagi..

RMteam
19-04-2008, 08:28 AM
SA RIBU RINGGIT tu ada jual ker aku nak beli la

putera04
21-04-2008, 09:40 PM
SA RIBU RINGGIT tu ada jual ker aku nak beli la

tuh tah tah harga 10000 atau lebih kot he he ...:D betul betul rare nye banknote:D saper ader simpan mesti tak nak jual:D

putera04
01-05-2008, 09:21 AM
Malaysia Second Series (1972-1976)

Bank Negara Malaysia telah melancarkan siri kedua pada tahun 1972. menggunakan ejaan baru iaitu sepuluh , seratus dan seribu ringgit .

http://img293.imageshack.us/img293/9287/72098124xt8.png (http://imageshack.us)
http://img293.imageshack.us/img293/9287/72098124xt8.153ba579f3.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=293&i=72098124xt8.png)

http://img292.imageshack.us/img292/4272/56588300bw5.png (http://imageshack.us)
http://img292.imageshack.us/img292/4272/56588300bw5.0f8635ee2a.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=292&i=56588300bw5.png)

http://img514.imageshack.us/img514/259/94754507al2.png (http://imageshack.us)
http://img514.imageshack.us/img514/259/94754507al2.33f37e263b.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=514&i=94754507al2.png)

http://img501.imageshack.us/img501/241/79614643gb4.png (http://imageshack.us)
http://img501.imageshack.us/img501/241/79614643gb4.d716e5c917.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=501&i=79614643gb4.png)

putera04
01-05-2008, 09:22 AM
http://img138.imageshack.us/img138/8892/84258981dz2.png (http://imageshack.us)
http://img138.imageshack.us/img138/8892/84258981dz2.aa16383b17.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=138&i=84258981dz2.png)

http://img138.imageshack.us/img138/7774/51951231uf1.png (http://imageshack.us)
http://img138.imageshack.us/img138/7774/51951231uf1.67ee85b7d8.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=138&i=51951231uf1.png)

nashburn
05-07-2008, 07:02 PM
Aku ada duit Germany masa Perang Dunia
Rasa cam nak jual
Ada sape2 nak beli ke?

beepinkyz
05-07-2008, 07:15 PM
saye ada not colombia dan venezuela.. sape nak?

serimalam
21-11-2009, 08:50 PM
baru mula2 nak mengumpul

singgah2 ke : http://serimalam.wordpress.com/

sconsult
24-03-2010, 01:11 PM
sesiapa yang minat...

boleh juga berkunjung ke web aku

http://sconsult.biz/

endingman86
24-03-2010, 01:14 PM
aku pun dah mule mengumpul duit lama....

emziza
24-03-2010, 01:49 PM
saya memang minat dgn duit ni samada baru atau lama.
dah 10 tahun mengumpul. saya ada duit dr 32 buah negara
di dunia ini, ada baru dan lama. kebanyakan saya dapat hadiah
dr pelancong dan juga beli.
kalo nak meriah dengan duit ni ada kat Amcorp Mall, PJ.
ade kedai2 dan pengumpul, setiap hari ahad, pergila meriah lo...

mohdnor
24-03-2010, 01:55 PM
ade gak kumpul sikit2.xde la sampai mencarik.klu ade terjumpe mane yg berkenan aku beli la.syiling paling lame tarikh 1897.gambar queen victoria.nilai 5 cent

kOmAnDeR
24-03-2010, 02:01 PM
suka jgak kumpul duit2 lmer nih tp bg aku pyah tul nk kumpul duit baru...huhuhu

sesaper kt cni tau cmner cara nk gilapkan blik duit syiling yg lmer2 tuh!!

REMEDY KARUNG GUNI
24-03-2010, 02:01 PM
teruskan usaha anda bro...collector melayu sekarang dh tak ramai...remedy sokong 300%..insya'allah kalau ada masa nk snap gak collection notes yg ada utk share kt sini.

aniey_najihah
27-03-2010, 02:54 AM
ade gak kumpul duit lama..tapi xde la sampai mencarik ke pelusuk dunia..:D mana yg dapat & jumpa..simpan..:)

tapi x pernah lagi dpt duit lama rm10 & rm20.. mungkin sbb baru stat kumpul kot..:D

khlq
30-04-2010, 08:30 AM
hye putera
saya nak tya,awak ada x sapa2 nak membeli duit yg bertanduk..
mcm duit lebih2 yg x di cut dgn betul..
dan duit yg bernombor siri cantik2
awak ada x tempat yg boleh saya jual duit2 ni?
saya ada try di mudah,lelong dan ebay..
tp harga trlalu murah jika nak di banding kan saya jual sendiri di kawasan penang by cash on delivery..
overall,paling mahal saya dapat jual duit bertanduk ini, note rm50, brnilai rm1100..cash,kebanyakkan pelanggan saya adalah brbangsa cina..saya dapat tahu yg mereka ini adalah broker shja,slpas membeli dari saya..mereka menjual kepada org lain dgn harga yg lebih tinggi drpda itu di internet..
harap putera ada sedikit info utk saya meluas kan part time saya di laman2 web dgn harga yg agak tinggi,jika boleh tolong lah,sbb saya agak buta internet..
MOHD SHARIL B. AZMI
:D

MyEfanZ
11-08-2010, 03:06 PM
kawan ader note RM1 no siri: YE6000000

agak2 kalo jual harga market beraper yer??

sesaper yang tau leh share lah...

MyEfanZ
11-08-2010, 06:09 PM
kawan ader note RM1 no siri: YE6000000

agak2 kalo jual harga market beraper yer??

sesaper yang tau leh share lah...

BUMP... otai2 pengumpul duit leh share tak???

MyEfanZ
14-08-2010, 06:58 PM
kawan ader note RM1 no siri: YE6000000

agak2 kalo jual harga market beraper yer??

sesaper yang tau leh share lah...

BUMP lagi... :">

MyEfanZ
15-08-2010, 01:13 PM
kawan ader note RM1 no siri: YE6000000

agak2 kalo jual harga market beraper yer??

sesaper yang tau leh share lah...

BUMP 4 this weekend..:">

MyEfanZ
19-08-2010, 12:04 PM
maner nak cari otai2 dalam bidang ni..pls..

lelakigila
29-09-2010, 04:12 PM
kawan ader note RM1 no siri: YE6000000

agak2 kalo jual harga market beraper yer??

sesaper yang tau leh share lah...

Dalam RM100 jer, kalau circulated murah lagi.

wansaje
15-10-2010, 12:50 AM
kumpul perlahan2an

sconsult
16-10-2010, 09:37 AM
latest news.....duit˛ lama dah naik harga, kaya le siapa yg banyak koleksi. collector makin bertambah.

araikun
23-12-2010, 03:32 AM
salam saya nk tanya la
apa itu duit replika ye??
knp saya tgk duit lama semua mcm baru
dh bertahun2 tp mcm baru dicetak je..

ikmal3425
18-01-2011, 02:43 PM
salam yer...sy ader sekeping duit daun pisang 10 dollar..kalo ikut kualiti leh di kire VG kot..so kalo saper2 yg berminat nk miliki nyer leh email sy ekk...ikmal3425@yahoo.com...n ader 5 keping duit RM1 kertas lamer..

syaq90
01-02-2012, 01:39 AM
terbaikkk dari ladang..