PDA

View Full Version : WISH vs STREAM


Pages : [1] 2

sedanfx
06-04-2008, 12:10 PM
antara TOYATA WISH dgn HONDA STREAM mana lebih bagus ek? dr segi minyak n prestasi? harganya yg recon lebih kurang berape ek?

eyza
06-04-2008, 12:13 PM
maner poll ko..hhehehe

pendapat aku kan...baik ko g test drive dua2 kete tu..
coz aku dah g naik..n ader kelainan pd dua2....malas nak komen..ehehhehe

tp setau aku lepas ni AP dah xder..so no more recon coming in to mesia...
kalau ko nak beli ...carik yg baru je lah....x pun cepat2 sket sambar recon yg ader tu...

sedanfx
06-04-2008, 12:14 PM
sila undi ek... ramai2 undi,

zkry
06-04-2008, 12:17 PM
sila undi ek... ramai2 undi, aku nk bg result kat bakal mentua aku ni.... hik3 :D

Yerr lah... aku pun nak tau jugak... :D :D
Dari luaran minat kat Wish lagi...

eyza
06-04-2008, 12:17 PM
aku pakai wish...=)

sedanfx
06-04-2008, 12:18 PM
Yerr lah... aku pun nak tau jugak... :D :D
Dari luaran minat kat Wish lagi...

aku dgr WISH jimat minyak? betul ke? :-?

eyza
06-04-2008, 12:20 PM
aku dgr WISH jimat minyak? betul ke? :-?

aku bawak dr kajang - behrang...25rm..pegi balik..100..
jimat ker tu..ntah ahh..
tp apa pun depends kat ko bawak jugak..kalau gila2 160...dr kajang - behrang...50rm pegi balik ahh

zkry
06-04-2008, 12:21 PM
aku pakai wish...=)

Ceritalah mcm mana performance dia, eyza... Wish comes true...:D

zkry
06-04-2008, 12:23 PM
aku dgr WISH jimat minyak? betul ke? :-?

Entah lerr... tanya eyza... aku minat dari jauh jerr... tak mampu lagi...:D :D

sideskirt
06-04-2008, 12:24 PM
toyota tgh hot skang ni ... pikir2kan la :D :D

eyza
06-04-2008, 12:24 PM
Ceritalah mcm mana performance dia, eyza... Wish comes true...:D
eyza xnak buat comparison...
tp leh citer dr segi xperience pakai wish lah..
minyak dah citer td...
keluasan..ok lah..kat belakang tu lek letak beg kotak tu...:D
seat blakang pung kalau eyza yg duduk 3 jam..rasa selesa lagi..

lg aper eh..penah bawak 160 atas hway..huhuhu
corner sedap gler...kat bukit putus eyza bawak 90 xyah brek..haha

aji79
06-04-2008, 12:29 PM
dua2 best ler kreta ni

sideskirt
06-04-2008, 12:30 PM
tapi kalu nak nampak lain sikit leh la angkat stream baru tuu ... design baru ...:D

eyza
06-04-2008, 12:31 PM
tapi kalu nak nampak lain sikit leh la angkat stream baru tuu ... design baru ...:D

tp nampak mcm kecik jer..:D

sideskirt
06-04-2008, 12:34 PM
tp nampak mcm kecik jer..:D

bih kuang je, aku tak rasa yg pakai wish or stream nak loaded sampai 6/7 org ... 2 mpv ni sesuai tuk mcm pakai keta jee

p/s: pendapat aku je :D

janawang
06-04-2008, 12:41 PM
eyza xnak buat comparison...
tp leh citer dr segi xperience pakai wish lah..
minyak dah citer td...
keluasan..ok lah..kat belakang tu lek letak beg kotak tu...:D
seat blakang pung kalau eyza yg duduk 3 jam..rasa selesa lagi..

lg aper eh..penah bawak 160 atas hway..huhuhu
corner sedap gler...kat bukit putus eyza bawak 90 xyah brek..haha

Nak tanya.. Kalau duduk kat belakang tu, aircond ok x?

eyza
06-04-2008, 12:44 PM
Nak tanya.. Kalau duduk kat belakang tu, aircond ok x?

ok jek sbb mmg ader yg khas utk ke belakang nye area...:D

strash_x
06-04-2008, 12:57 PM
honda.. kalau jual harga tak jatuh sangat~

Dr. Richman
06-04-2008, 12:59 PM
aku minat kat wish tapi minat je la.xmampu nak beli..

dreamteam
06-04-2008, 01:16 PM
aku minat kat wish tapi minat je la.xmampu nak beli..

samaler......satu ahri nanti aku beli juga

wiralution X
06-04-2008, 01:40 PM
aku undi utk honda stream yg baru tu. cun seh!! :)cgrock :)cgrock

dR-Nazar
06-04-2008, 11:09 PM
honda stream baru memang cantik dan sporty..
cuma dalam sempit sikit.. cam dlm gua. :-?

z3t_ex
07-04-2008, 01:46 AM
yg aku tau honda stream base on civic chasis,
civic yg bru tuh..

aji79
07-04-2008, 01:50 AM
yg aku tau honda stream base on civic chasis,
civic yg bru tuh..
uina power tue ging

sexy-angel
07-04-2008, 01:51 AM
tangkap stream laa...wish ramai sgt dah pakai..selalu jumpa, boring lak.

aji79
07-04-2008, 01:58 AM
mana yang mahal yer..stream ker wish?

z3t_ex
07-04-2008, 02:02 AM
nda tau pla mana yg mahal,
tapi smart jugak la tu stream,
nmpk garang n sporty,
wish nmpk mcm layu je..:eek:

valquisser
07-04-2008, 06:43 AM
amik toyota cardinal je la kalo nk sporty abis....
cardinal mmg power...
alang2 kalo ade duit tu bli je yg power...
kalo nk murah tggu je la MPV proton :))

kerinting
07-04-2008, 08:39 AM
mana yang mahal yer..stream ker wish?

try pi blog nih utk price comparison. utk 1.8. Planning to get one sushi wish soon. Dah test drive wish Z series. so far itu yang menyedap kan hati. sound system JBL sorround sound. corner mmg stabil pasal ada VSC. breaking ada EBD n ABS. minyak can get bout 16km/L.

ko jgn amik qoute nih pasal aku tak suka HONDA.

tapi kalau nak kira features kena buat research la. Yang version siam aka tomyam n yang recond jepun mari aka sushi banyak beza.

http://4mambang.blogspot.com/2008/03/honda-stream-18l-vs-toyota-wish-18l.html

dR-Nazar
07-04-2008, 08:43 AM
antara TOYATA WISH dgn HONDA STREAM mana lebih bagus ek? dr segi minyak n prestasi? harganya yg recon lebih kurang berape ek? bakal mentua aku tanya ni,aku nk jawab pun, aku xtahu ape... aku cakap nati aku tanya member2... hehe... :D

aku buat poll :D
sila undi :D
TERIMA KASIH:)cgrock


kalau bakal mentua pakai wish jer..
stream gaya ala2 orang muda.. :p

kerinting
07-04-2008, 08:44 AM
tp nampak mcm kecik jer..:D

mmg. kalau nak ikut roomy mmg wish luas lagi. even nak masuk ke seat last row wish senang lagi.

kerinting
07-04-2008, 08:46 AM
amik toyota cardinal je la kalo nk sporty abis....
cardinal mmg power...
alang2 kalo ade duit tu bli je yg power...
kalo nk murah tggu je la MPV proton :))

Mak mertua yang nak guna beb. Sporty tuh. Caldina tu 2 row seat jer. Caldina pun ada N/A n GT

kerinting
07-04-2008, 08:50 AM
Nak tanya.. Kalau duduk kat belakang tu, aircond ok x?

Utk Tomyam wish.. aka local, bley control blower utk belakang nyer. tapi still located kat dashboard. Yang recond dari NAZA mmg ada blower utk belakang. Yang recond selain dari NAZA sumer takder blower belakang. Tapi kalau guna auto mode utk aircond kejap jer dah sejuk cabin nih.

sideskirt
07-04-2008, 08:53 AM
Utk Tomyam wish.. aka local, bley control blower utk belakang nyer. tapi still located kat dashboard. Yang recond dari NAZA mmg ada blower utk belakang. Yang recond selain dari NAZA sumer takder blower belakang. Tapi kalau guna auto mode utk aircond kejap jer dah sejuk cabin nih.

bagus la ko ni, mmg pminat wish nie ...:D

2nd blower tu kat pillar blakang ke??

p/s: member aku amik kat naza takde la pulak ... maybe tu yg special upgrade by naza je kot(rege mesti menarik punye)

BOCK
07-04-2008, 08:54 AM
amik toyota cardinal je la kalo nk sporty abis....
cardinal mmg power...
alang2 kalo ade duit tu bli je yg power...
kalo nk murah tggu je la MPV proton :))

NAK BEST LAGI AMIK LA MITSUBISHI GRANDIS

moneymaker3000
07-04-2008, 09:10 AM
grandis mahal lerr...

code7
07-04-2008, 09:17 AM
toyota wish dan honda stream mana lebih mahal ?

sideskirt
07-04-2008, 09:21 AM
toyota wish dan honda stream mana lebih mahal ?

susah gak nak jwb ni ...:D

kena tgk specs bro ... keta jopun ni byk specs brlainan tuk nak meet sume level pengguna ...

BOCK
07-04-2008, 09:30 AM
grandis mahal lerr...

ye la ... mahal la skit drp wish ngen stream tu .. smalam aku tengok rega dia RM 164.000.00 on road.

mcm ni la ....

kalau duit kurang angkat la naza citra = RM 60.000.00++ dah bole dapat dpt...

Kalau berada sikit angkat la Nissan Livina @ toyota inovva = RM 80.000.00++ dah blh dapat ...

kalau nak cuba wish & Stream Secondhand = RM90.000.00 ++ dah bole dapat ...

kalau rasa sayang duit tapi nak jugak angkut yang baru bole angkat Mazda 5 atau Primacy ... RM120.000.00 ++ dah bole dapat berbanding wish @ stream =RM150.000.00 ...

sideskirt
07-04-2008, 09:34 AM
ye la ... mahal la skit drp wish ngen stream tu .. smalam aku tengok rega dia RM 164.000.00 on road.

mcm ni la ....

kalau duit kurang angkat la naza citra = RM 60.000.00++ dah bole dapat dpt...

Kalau berada sikit angkat la Nissan Livina @ toyota inovva = RM 80.000.00++ dah blh dapat ...

kalau nak cuba wish & Stream Secondhand = RM90.000.00 ++ dah bole dapat ...

kalau rasa sayang duit tapi nak jugak angkut yang baru bole angkat Mazda 5 atau Primacy ... RM120.000.00 ++ dah bole dapat berbanding wish @ stream =RM150.000.00 ...


nape takde nama estima dlm list ko bro ... :D

BOCK
07-04-2008, 09:44 AM
nape takde nama estima dlm list ko bro ... :D

estima lagi mahal la bro ... lagi pon kategori van dah :))

aji79
07-04-2008, 09:56 AM
secondhand pun mahal ker adeei

sideskirt
07-04-2008, 09:56 AM
estima lagi mahal la bro ... lagi pon kategori van dah :))

ooo ye ke ..

setahu aku mazda5, grandis, estima dlm kategori yg sama cuma grandis bukan sliding jadi roadtax ada murah sikit ...


yg wish, stream, premacy tu dlm kategori mini mpv lak ...


rege pada aku subjective coz kena tgk tahun dan specs ... tapi kalu leh angkat grandis, estima pon leh gak ...:D


entah la ... rupanye byk lagi yg aku tak tau pasal mpv ni ...:-? :-?

mydesk
07-04-2008, 10:12 AM
Tak pernah pulak saya guna kereta toyota....Honda sekarang memang smooth & response nya pun ok....:D

kerinting
07-04-2008, 10:12 AM
bagus la ko ni, mmg pminat wish nie ...:D

2nd blower tu kat pillar blakang ke??

p/s: member aku amik kat naza takde la pulak ... maybe tu yg special upgrade by naza je kot(rege mesti menarik punye)

Maybe dia tak amik yang ada blowe belakang. hehehe. Tapi upgare aircond yang ada blower belakang kat naza jer dapat...

kerinting
07-04-2008, 10:15 AM
Satu lagi kelebihan wish...
Ini yang 2.0L. Yang TOMYAM WISH, 4 speed tiptronik. Tapi yang SUSHI WISH ko ley dapat 6 speed tiptronik.

eyza
07-04-2008, 10:16 AM
Satu lagi kelebihan wish...
Ini yang 2.0L. Yang TOMYAM WISH, 4 speed tiptronik. Tapi yang SUSHI WISH ko ley dapat 6 speed tiptronik.

aha...tu antara criteria yg buat save petrol..:D

BOCK
07-04-2008, 10:17 AM
ooo ye ke ..

setahu aku mazda5, grandis, estima dlm kategori yg sama cuma grandis bukan sliding jadi roadtax ada murah sikit ...


yg wish, stream, premacy tu dlm kategori mini mpv lak ...


rege pada aku subjective coz kena tgk tahun dan specs ... tapi kalu leh angkat grandis, estima pon leh gak ...:D


entah la ... rupanye byk lagi yg aku tak tau pasal mpv ni ...:-? :-?

haha betui to ...

aku plak mengidam grandis ...

BOCK
07-04-2008, 10:18 AM
Satu lagi kelebihan wish...
Ini yang 2.0L. Yang TOMYAM WISH, 4 speed tiptronik. Tapi yang SUSHI WISH ko ley dapat 6 speed tiptronik.

laa ade banyak nama gak wish ni yer

sideskirt
07-04-2008, 10:21 AM
Satu lagi kelebihan wish...
Ini yang 2.0L. Yang TOMYAM WISH, 4 speed tiptronik. Tapi yang SUSHI WISH ko ley dapat 6 speed tiptronik.

waa, ada yg tiptronic ... leh jugak nganjing kat traffic light .. :D

Sony_Boy
07-04-2008, 10:22 AM
IPSUM ok per.. tapi 2.4 ler, he he he

sideskirt
07-04-2008, 10:26 AM
IPSUM ok per.. tapi 2.4 ler, he he he

ni pon ok gak, aku dgr kat hiway dia paling mantap ... :D

kerinting
07-04-2008, 10:26 AM
IPSUM ok per.. tapi 2.4 ler, he he he

IPSUM big brother to WISH.. one class higher

helmihussain
07-04-2008, 10:26 AM
ala..
the best X5 BMW...
hahahaha...the best..
SOrry..Ter Off..SUV

kerinting
07-04-2008, 10:33 AM
waa, ada yg tiptronic ... leh jugak nganjing kat traffic light .. :D

nih cam sequential besa jer. tapi nak memotong senang la guna nih.

gear box pun ada dua type in wish. satu CVT n satu lagi Super ECT

kerinting
07-04-2008, 10:33 AM
ala..
the best X5 BMW...
hahahaha...the best..
SOrry..Ter Off..SUV

salahh.. the BEST is suzuki BEST arr. bley merempit :)) :)) :))

mydesk
07-04-2008, 10:36 AM
Wah...poll wish sedang mendahului stream....:D

sideskirt
07-04-2008, 10:37 AM
poning kepala tuan tanah nak buat decision ... :)) :))

maxpix
07-04-2008, 10:54 AM
steam baru memang cun,,,solid,,,,tapi kalau mertua u nak mungkin boleh angkat wish....kalau dia nak rugged angkat new stream....solid....

Sony_Boy
07-04-2008, 12:12 PM
kalau WISH common sangat, nak lain dari yang lain, MAZDA5 ok gak, electric sliding doors dua2 belah..

tebuan
07-04-2008, 01:01 PM
dua tmn x suka.... BMW TETAP JADI PUJAAN KU

eyza
07-04-2008, 01:13 PM
dua tmn x suka.... BMW TETAP JADI PUJAAN KU

bacalah tajuk thread btol2..ni main hentam jek..
ko g bukak thread bmw satu..nyibuk jer:p :))

patikanori
07-04-2008, 01:14 PM
lawati www.wishclubmalaysia.com
utk dapat lebih maklumat pasal keta wish
kelab keta paling aktif di malaysia..

alonso
11-04-2008, 11:07 AM
aku prefer kat Wish lagi..moving forward!!

sedanfx
11-04-2008, 09:01 PM
kesimpulannya WISH.
tq semua:D
:)cgrock :)paid

zkry
11-04-2008, 09:06 PM
kesimpulannya WISH.
tq semua:D
:)cgrock :)paid

Congrate.... wish come true...:)cgrock :)cgrock

silverchair959
12-04-2008, 06:04 AM
stream baru tuh cun woo...tak bleh blah...bg aku lg lawa dpd wish...malah lg lawa dpd caldina weih...

minc
12-04-2008, 06:47 AM
bagi aku,wish okay lagi sbb aku sendiri pakai wish.....:))

ajax932
12-04-2008, 01:25 PM
Vote for wish...

pazliir
12-04-2008, 05:34 PM
aku bawak dr kajang - behrang...25rm..pegi balik..100..
jimat ker tu..ntah ahh..
tp apa pun depends kat ko bawak jugak..kalau gila2 160...dr kajang - behrang...50rm pegi balik ahh

pakai wish model aper? 1.8 ke 2.0

wan_ensem501
12-04-2008, 05:42 PM
ayah aku gne wish ok ape....
minyak lebih kurang je ngan iswara coz dulu ayah aku gne iswara...

lutttfi
13-04-2008, 03:21 AM
aku pilih wish..
bagi aku mmg sporty jer biler pakai..
xsilap aku wish nie macam kete wald jer..

code7
13-04-2008, 01:20 PM
ayah aku gne wish ok ape....
minyak lebih kurang je ngan iswara coz dulu ayah aku gne iswara...

iswara lama tu 1.8 ka?

jaong
18-04-2008, 09:57 PM
wish kereta impianku..memang best kalau dapat.

chavito
19-04-2008, 02:40 AM
wish.stream minyak kuat!!

code7
20-04-2008, 12:07 AM
mmg la minyak kuat sbb org yg pakai tu duit kencang jugak tuh..

mclarenx
20-04-2008, 03:57 AM
Hmmm..biasanya klu dah mampu pakai keta2 engine/ccr ni, kos/harga minyak tu takde problem dah... tuang jer...sb bila beli, kos2 mcm tu (termasuk maintenance) dah tak berapa nak kisah dah sb memang dah mampu. Nak kata membazir minyak, susah gak nak ckp, sb bila kita drive kereta tu, ertinya kita memang perlu drive.

So, klu beli keta cc besar/mahal, tapi terlalu la pulak berkira pasal minyak, mungkinkah anda beli utk tunjuk anda jugak seolah-olah "mampu", biarpun realitinya mungkin hampir2 atau tak lagi sampai ke tahap itu? Susah tu, sb at the end, poket sendiri yg sakit...jgn smp catu/ikat perut family udah ler... Dah pernah tengok dah member beli keta2 power, tak sampai setahun jual sb tak tahan kos petrol & maintenance.

pokyaz
20-04-2008, 05:15 AM
TAHNIAH..
kepada pengguna WISH..

sesapa pengguna wish recon yg memerlukan
manual (english) boleh pm saya
termasuk manual untuk front and rear camera..(peghh canggih nih..):D

ratusanRM
20-04-2008, 07:30 AM
wish2...

i wish i can get a wish :D:D:D

mat_factory
20-04-2008, 07:48 AM
Maaf mencelah... :D klu yg anaks ramei rasenyer better amik stream sbb 2-2 seat belakang leh lipat jd flat n taruh toto, senang anaks nk lending n wat taik mata time lik kg jauh2... X pasti lak either wish leh wat cam 2 ker?
My cousin pake stream bcoz of that reason lerr... aku x pasti bile leh sambar sbb 2-2 harga :(( :(( :(( :((

izuanM
21-04-2008, 02:45 PM
antara TOYATA WISH dgn HONDA STREAM mana lebih bagus ek? dr segi minyak n prestasi? harganya yg recon lebih kurang berape ek? bakal mentua aku tanya ni,aku nk jawab pun, aku xtahu ape... aku cakap nati aku tanya member2... hehe... :D

aku buat poll :D
sila undi :D
TERIMA KASIH:)cgrock
Actually Wish lg elok.. walaupn CC kete 1800 tp kete tu bleh pegi same laju ngn Stream. Dari segi pnjimatan minyak, wish lagi jimat berbanding Stream..minyak standard HONDA la katekan.. aku prnah bwk keta ni dr KL to JB.. minyak mmg save..Dr segi rekaan, rekaan wish lebih thn lame..klu nk jual pn still ade value.. klu x sure sal keta Wish ni, bleh tanye ngn mane2 pengguna jln raye yg ade skrng..msti derang prefer gune Wish..

mygol
13-05-2008, 12:33 PM
Aku ada test drive untuk WISH(Recond) dan stream..dua2 bagi aku ok..tapi,isteri aku x suka WISH..
sekarang ni dlm list Civic FD atau Proton MPV..

mirza's
13-05-2008, 01:45 PM
Pada aku stream & wish ni, dua2 mmg best.. tp atas pengalaman aku sendiri.. cabin wish besar ckit dari stream, wish lbh ssuai utk keluarga yg ramai, tp utk nk jalan2 2 org tu rasa kurang sesuai.. lbh prefer stream.. sbb stream nmpak sesuai utk keluarga ramai ataupun nk gi bertenet, nmpak sporty ckit.. hehe.. aku sendiri pakai stream 1.7, cbu baru dari japan, tp yg 2nd version.. so far ok, minyak pun jimat. Wish plak utk pengetahuan yg recon (1.8) lebih jimat dr yg tomyam punya..

notrexdame
13-05-2008, 01:46 PM
wish is da best

mirza's
13-05-2008, 01:49 PM
kalau nk cerita bab save minyak ni.. aku lbh prefer stream sbb toyota punya model ni x menentu dari cosumption minyak dia berbanding dgn honda.. yg mmg diketahui dari dulu lg jimat minyak. Bukan nak kata toyota x save minyak, tp atas pengalaman sendiri.. blh tngok pada ipsum, unser.. antara yg rasanya kuat minyak ckit berbanding yg lain.. hehe.. wish owner, jgn mare haa..:)

WnB
13-05-2008, 02:09 PM
Vote for Stream.. tp Tn tanah dah buat keputusan.. kita lak bincang lagi kat sini

ExAvantz
13-05-2008, 02:45 PM
kalau aku...

aku amek Stream...

sedanfx
13-05-2008, 02:48 PM
Vote for Stream.. tp Tn tanah dah buat keputusan.. kita lak bincang lagi kat sini

xpe xkisah, diskas di cni bkn utk ku soram, utk semua warga CG:D
:)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock

WnB
13-05-2008, 03:23 PM
xpe xkisah, diskas di cni bkn utk ku soram, utk semua warga CG:D
:)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock

hheheheee. boleh laaaaa..... :D :D :D

sri_kelubi
13-05-2008, 04:25 PM
Maaf mencelah... :D klu yg anaks ramei rasenyer better amik stream sbb 2-2 seat belakang leh lipat jd flat n taruh toto, senang anaks nk lending n wat taik mata time lik kg jauh2... X pasti lak either wish leh wat cam 2 ker?
My cousin pake stream bcoz of that reason lerr... aku x pasti bile leh sambar sbb 2-2 harga :(( :(( :(( :((

Just for info...wish pun sama gak :D

Wea Izre
13-05-2008, 11:47 PM
wah ore kayo nok beli toyota wish rupenyer,jgn dilupe kak ore miskin yg menagih simpati tuan tanah nih,huhu :)

manleen
14-05-2008, 12:01 AM
Wish tak de cerita ke nak facelift? Aku tengok Stream dah buat, wish bila pulak nak buat.

Nanti baru ambik Wish, tetiba tak sampai sebulan kuar pulak design baru. Tu yg hangingg..

sedanfx
15-05-2008, 12:56 PM
wah ore kayo nok beli toyota wish rupenyer,jgn dilupe kak ore miskin yg menagih simpati tuan tanah nih,huhu :)

kawe pun jatuh miskin leni bos.... payoh ngoti nk sene, ado sokmo halangan. huhu:((

mat_amin76
19-06-2008, 08:48 PM
:D bro rase pakai stream..sebab bro rase stream lebih selesa..sporty plak tu..bro sokong sebab bro pn pakai stream:)cgrock...sampai bro nak jual skyline bro..sebab syok lagi bawa stream nie..lagi pn ade family ok lew kan..warga cg yang nak beli skyline bro bleh contacd bro k..kagawara@gmail.com

redha79
19-06-2008, 09:27 PM
I wish to get a Wish on future.......... Ameen

mj12
20-06-2008, 10:13 AM
wish minyak save..

taurusboyz90
20-06-2008, 05:45 PM
dua2 ok..tapi kalau taurus..taurus pilih wish:D

hazri99
20-06-2008, 10:14 PM
vote for stream..

AZAM_PENJUAL_MESRA
20-06-2008, 10:25 PM
http://www.sgcarexport.com/wp-content/uploads/2007/03/20060713-2007-honda-stream.jpg

Honda Stream

http://img290.imageshack.us/img290/6702/100060vi9ak.jpg

honda Wish


pilih2 jangan tak pilih:)cgrock

gorgone
20-06-2008, 10:31 PM
baik ambik alphard terus..mcm duk dlm umah dah..

taurusboyz90
20-06-2008, 11:01 PM
baik ambik alphard terus..mcm duk dlm umah dah..

alphard design dia kurang lawa la bro:-?

revolusi
20-06-2008, 11:08 PM
kenape wish saving minyak yea teknology ape dia pkai?

ulam
20-06-2008, 11:40 PM
Aku minat Toyota Wish dari Honda Stream..
Tapi wat masa nie, tgk dari jauh jerk la sebab nie bukan kereta mampu milik untuk aku.. Tapi insyallah klau ada RM aku sambar gak nanti.. :D

taurusboyz90
20-06-2008, 11:51 PM
Aku minat Toyota Wish dari Honda Stream..
Tapi wat masa nie, tgk dari jauh jerk la sebab nie bukan kereta mampu milik untuk aku.. Tapi insyallah klau ada RM aku sambar gak nanti.. :D

hurm..tak pe..simpan duit skit2...lama2 jadi bukit:D

rashaa88
21-06-2008, 12:00 AM
dari segi rupa mmglah wish. mane leh lawan. tapi kan stream yg
baru pun lawa gak.


I wish for a WISH:(( :(( :(( :((

afique
21-06-2008, 01:30 PM
tunggulah mpv proton^^

khai662002
21-06-2008, 07:45 PM
Toyota Wish Hebat. Minyak pun save. Tapi kalau nak save lagi pasang dengan DNI NANO FORMULA ONE. Baru tadi dipasang, apa yang dapat dia punya idle speed sebelum pasang 750 rpm dan selepas pasang dapat 600 rpm. Kemudian try bawa ikut route biasa pergi kerja (banyak bumper) dan speed dalam 40-60 km/h. Daripada fuel consumption meter untuk biasa dalam 6.5 km/litre dan selepas pasang dapat 9.4 km/litre.

barisan
23-06-2008, 02:31 AM
we wish u meryy christmas n epy new year,,,,heheheheh...wish ok gak..tp cantik lg stream lattest ni...

elmyda
23-06-2008, 02:36 AM
aku pakai honda & jg toyota.

so ini pendapat aku. klau nakkan pretasi enjin, performance yg sesuai dgn kemampuan, ambil honda. kerana vtec honda ni mmg dicipta utk itu. tp kalau nakkan fuel economy, better stick with toyota.

skrg ni aku own honda vtec, toyota wish, gen2 & kancil. mmg power vtec honda tp tetap takleh lawan save minyak dgn vvti toyota. gen2 mcm biasa enjin orait tp aksesori teruk & kancil mmg sesuai utk di lanyak hari2 kerana kos rendah.

kalau nak blaja lebih lanjut mengenai wish, sila2 la join our club at http:// www.wishclubmalaysia.com. mcm2 bole blaja & club ni jg aktif. byk trip yg dh di buat, dr konvoi 100 wish ke penang sewa 2 feri smpai ke gathering antara wish singapore & thailand. aku pn join club ni dulu b4 beli new unit wish dr naza pada thn 2005. maa tu harga new unit rm164k tp psl join club kenal2 org dpt rm154k + free gifts (original side signal indicator & 5 pieces clear glass)

taktau la bab stream, tp tak dinafikan design br honda stream ni mmg mengancam. aku bole terangkan serba sedikit mengenai wish kat sini. lebih2 sila2 la join club kitaorg. cuma bgtau elmyda yg introduce, for sure takkan ada masalah.

mcm aku beli 1.8 cbu unit XS model. nk complete better cari model XS. jgn beli new unit dr UMW toyota bcoz model yg ni guna enjin 2.0 camry lama & without sunroof. 1.8 cbu pakai enjin altis & 2.0 ada bberapa model termasuk yg menggunakan enjin D4.

average bole dpt 12-15km utk 1 liter minyak. bole dikatakan save la jgk minyak kalau dibandingkan dgn saiznya utk 7 penumpang. dan wish 1.8 ni tak pakai timing belt. jd tk perlu tukar kerana pakai timing chain. juga dgn electronic power stering (takde minyak power stering) & alignment hanya utk tayar dpn (tayar blkg dh tetap, tkkn lari).

maintenance 1.8 ni senang, mcm enjin altis biasa. cuma tukar minyak enjin, filter every 5000-10000k (depend jenis minyak). setiap 20k mileage tukar minyak gear, brek & plug. setakat ni, dlm semua kete aku, wish ni paling jimat dr segi servis. 10k mileage service rm95, 20k mileage service dlm rm150-rm180.

& kalau nak save lg, pakai la voltage stabilizer + ground wire. kalau rajin lg tukar la air filter. benda ni mmg bg save. jgn percaya benda2 alah tablet, ubat, kipas ke apa utk save minyak tu semua. mmg buang duit ja.

cuma jaga2 la kalau kete wish korang ni dtg dgn cermin gelap. mmg tkkn lepas kalau ada roadblock. dan yg lemahnya sket rim tayar wish ni pakai 5 lubang tp pcd 100. mmg susah nak cari rim tp kalau join club mmg tkkn ada masalah. & paling penting, secure kan dgn alarm, gps, immo semua. bcoz wish skrg ni top rank dlm malaysia kereta yg selalu kena curi, mengalahkan bmw.

gambar wish & civic vtec aku.. gen2 & kancil tkyah la psl standard ja utk pakai keje masa outstation & dlm town. kena pandai pilih kete mana nak guna br save. tmbh2 lak skrg dh bole claim rm625 x 4 kete. untung o000.. hehe..

http://i45.photobucket.com/albums/f53/elmyda/Image2.jpg

http://i45.photobucket.com/albums/f53/elmyda/Image1.jpg

jaih
23-06-2008, 08:59 AM
tu dia otai wish sudah marrii heh...4 bijik dpt claim Rm2.5K huhu kayo2 lepas leer insurance utk wish tuh huhuh..

alonso
24-06-2008, 07:25 PM
aku pakai honda & jg toyota.

so ini pendapat aku. klau nakkan pretasi enjin, performance yg sesuai dgn kemampuan, ambil honda. kerana vtec honda ni mmg dicipta utk itu. tp kalau nakkan fuel economy, better stick with toyota.

skrg ni aku own honda vtec, toyota wish, gen2 & kancil. mmg power vtec honda tp tetap takleh lawan save minyak dgn vvti toyota. gen2 mcm biasa enjin orait tp aksesori teruk & kancil mmg sesuai utk di lanyak hari2 kerana kos rendah.

kalau nak blaja lebih lanjut mengenai wish, sila2 la join our club at http:// www.wishclubmalaysia.com. mcm2 bole blaja & club ni jg aktif. byk trip yg dh di buat, dr konvoi 100 wish ke penang sewa 2 feri smpai ke gathering antara wish singapore & thailand. aku pn join club ni dulu b4 beli new unit wish dr naza pada thn 2005. maa tu harga new unit rm164k tp psl join club kenal2 org dpt rm154k + free gifts (original side signal indicator & 5 pieces clear glass)

taktau la bab stream, tp tak dinafikan design br honda stream ni mmg mengancam. aku bole terangkan serba sedikit mengenai wish kat sini. lebih2 sila2 la join club kitaorg. cuma bgtau elmyda yg introduce, for sure takkan ada masalah.

mcm aku beli 1.8 cbu unit XS model. nk complete better cari model XS. jgn beli new unit dr UMW toyota bcoz model yg ni guna enjin 2.0 camry lama & without sunroof. 1.8 cbu pakai enjin altis & 2.0 ada bberapa model termasuk yg menggunakan enjin D4.

average bole dpt 12-15km utk 1 liter minyak. bole dikatakan save la jgk minyak kalau dibandingkan dgn saiznya utk 7 penumpang. dan wish 1.8 ni tak pakai timing belt. jd tk perlu tukar kerana pakai timing chain. juga dgn electronic power stering (takde minyak power stering) & alignment hanya utk tayar dpn (tayar blkg dh tetap, tkkn lari).

maintenance 1.8 ni senang, mcm enjin altis biasa. cuma tukar minyak enjin, filter every 5000-10000k (depend jenis minyak). setiap 20k mileage tukar minyak gear, brek & plug. setakat ni, dlm semua kete aku, wish ni paling jimat dr segi servis. 10k mileage service rm95, 20k mileage service dlm rm150-rm180.

& kalau nak save lg, pakai la voltage stabilizer + ground wire. kalau rajin lg tukar la air filter. benda ni mmg bg save. jgn percaya benda2 alah tablet, ubat, kipas ke apa utk save minyak tu semua. mmg buang duit ja.

cuma jaga2 la kalau kete wish korang ni dtg dgn cermin gelap. mmg tkkn lepas kalau ada roadblock. dan yg lemahnya sket rim tayar wish ni pakai 5 lubang tp pcd 100. mmg susah nak cari rim tp kalau join club mmg tkkn ada masalah. & paling penting, secure kan dgn alarm, gps, immo semua. bcoz wish skrg ni top rank dlm malaysia kereta yg selalu kena curi, mengalahkan bmw.

gambar wish & civic vtec aku.. gen2 & kancil tkyah la psl standard ja utk pakai keje masa outstation & dlm town. kena pandai pilih kete mana nak guna br save. tmbh2 lak skrg dh bole claim rm625 x 4 kete. untung o000.. hehe..

http://i45.photobucket.com/albums/f53/elmyda/Image2.jpg

http://i45.photobucket.com/albums/f53/elmyda/Image1.jpg

smart betul wish ko ni..
bulan2 bape ko bayar wish ni?

notrexdame
24-06-2008, 07:26 PM
pergh..fully upgrade tuh..

bminds
28-06-2008, 11:02 PM
aku pakai honda & jg toyota.

so ini pendapat aku. klau nakkan pretasi enjin, performance yg sesuai dgn kemampuan, ambil honda. kerana vtec honda ni mmg dicipta utk itu. tp kalau nakkan fuel economy, better stick with toyota.

skrg ni aku own honda vtec, toyota wish, gen2 & kancil. mmg power vtec honda tp tetap takleh lawan save minyak dgn vvti toyota. gen2 mcm biasa enjin orait tp aksesori teruk & kancil mmg sesuai utk di lanyak hari2 kerana kos rendah.

kalau nak blaja lebih lanjut mengenai wish, sila2 la join our club at http:// www.wishclubmalaysia.com. mcm2 bole blaja & club ni jg aktif. byk trip yg dh di buat, dr konvoi 100 wish ke penang sewa 2 feri smpai ke gathering antara wish singapore & thailand. aku pn join club ni dulu b4 beli new unit wish dr naza pada thn 2005. maa tu harga new unit rm164k tp psl join club kenal2 org dpt rm154k + free gifts (original side signal indicator & 5 pieces clear glass)

taktau la bab stream, tp tak dinafikan design br honda stream ni mmg mengancam. aku bole terangkan serba sedikit mengenai wish kat sini. lebih2 sila2 la join club kitaorg. cuma bgtau elmyda yg introduce, for sure takkan ada masalah.

mcm aku beli 1.8 cbu unit XS model. nk complete better cari model XS. jgn beli new unit dr UMW toyota bcoz model yg ni guna enjin 2.0 camry lama & without sunroof. 1.8 cbu pakai enjin altis & 2.0 ada bberapa model termasuk yg menggunakan enjin D4.

average bole dpt 12-15km utk 1 liter minyak. bole dikatakan save la jgk minyak kalau dibandingkan dgn saiznya utk 7 penumpang. dan wish 1.8 ni tak pakai timing belt. jd tk perlu tukar kerana pakai timing chain. juga dgn electronic power stering (takde minyak power stering) & alignment hanya utk tayar dpn (tayar blkg dh tetap, tkkn lari).

maintenance 1.8 ni senang, mcm enjin altis biasa. cuma tukar minyak enjin, filter every 5000-10000k (depend jenis minyak). setiap 20k mileage tukar minyak gear, brek & plug. setakat ni, dlm semua kete aku, wish ni paling jimat dr segi servis. 10k mileage service rm95, 20k mileage service dlm rm150-rm180.

& kalau nak save lg, pakai la voltage stabilizer + ground wire. kalau rajin lg tukar la air filter. benda ni mmg bg save. jgn percaya benda2 alah tablet, ubat, kipas ke apa utk save minyak tu semua. mmg buang duit ja.

cuma jaga2 la kalau kete wish korang ni dtg dgn cermin gelap. mmg tkkn lepas kalau ada roadblock. dan yg lemahnya sket rim tayar wish ni pakai 5 lubang tp pcd 100. mmg susah nak cari rim tp kalau join club mmg tkkn ada masalah. & paling penting, secure kan dgn alarm, gps, immo semua. bcoz wish skrg ni top rank dlm malaysia kereta yg selalu kena curi, mengalahkan bmw.

gambar wish & civic vtec aku.. gen2 & kancil tkyah la psl standard ja utk pakai keje masa outstation & dlm town. kena pandai pilih kete mana nak guna br save. tmbh2 lak skrg dh bole claim rm625 x 4 kete. untung o000.. hehe..

http://i45.photobucket.com/albums/f53/elmyda/Image2.jpg

http://i45.photobucket.com/albums/f53/elmyda/Image1.jpg

macam pernah ku tengok WISH ni tapi kat mana ya?:-?

arialun
29-06-2008, 10:22 AM
Aku pernah duduk dalam Wish, dan aku pernah duduk dalam Stream.
Personally bagi aku, cabin WISH lebih selesa, especially 3rd row.

3rd row Stream sendat sikit.
Aku tanya 2 anak aku 4 & 5 tahun, selesa duduk(3rd row) kat Wish ke kat Stream?

dua-dua jawap, Wish!:D

mygol
29-06-2008, 06:01 PM
x mampu nak pakai WISH..

ronaldinhood
30-06-2008, 07:57 PM
Menarik juga Stream ni. Kalo jadi, bulan ni aku beli.

bminds
30-06-2008, 09:12 PM
aha baru aku tahu tgk latar blakang tmpat tu comfirm org kg aku ni

ronaldinhood
01-07-2008, 06:15 PM
Wish yang korang bincang ni kereta baru atau 2nd?

carlzwanova
11-07-2008, 04:27 PM
Wish better dr segi penjimatan minyak dan lagi body dia contemporary.

sekflat
15-07-2008, 12:35 AM
aku dengar perodua nak kuar MPV tahun depan...design macam toyota wish....huhuhuhu tggu...

irsaffy
10-08-2008, 06:47 PM
Vote for wish...:D:D
jimat tul minyak..dari K.L sampai ke kota bharu tk sampai pon rm100. kalau aku blk ngan satria gti dr K.L sampai ke k.B dlm rm120..padahal sama2 1.8 jer.:D:D

mydreamerz
11-08-2008, 01:07 PM
yang ako tau wish 1.8 lagi jimat sebab 2.0 guna enjin camry....tagak minyak beb

rumijuli
12-08-2008, 09:28 AM
Salam ...

Aku dah 10 bulan pakai wish 1.8, prestasi ok,fc l/kurang mcm lain2 kenderaan yg ada vvt engine sbb dah try stream,livina,mazda5 aku rasa keselesaan ruang dlm (spacious)ok lagi wish...
By the way join forum nie.. www.wishclubmalaysia.com for detail

sanhasli
12-08-2008, 11:46 PM
aku dan cuba memandu ke dua jenis kenderaan ini wish dan stream, pada pendapat aku setiap kereta ada kelebihannya.... stream aku puji daripada suspensen nya bagus sekali wish kurang sikit ada goyang bila langgar lobang tapi jimat minyak terutamanya 1.8 cc, kerusi stream agak kemas kulit lagi, pada aku stream reka bentuk dalamnya amat cantik... aku sukakan wish import dari jepun pembikinannya kemas berbanding dengan wish buatankilang di thailand

ganurianz
08-09-2008, 10:50 AM
walaupon mampu nak beli wish/stream...tapi Gen2 tetap menjadi pujaan hati ku...huhu

maleh aa beli kete mahal-mahal...seme tu liability...bagi aku cukup naik kereta dan sampai ke destinasi dgn selamat...hehe

tapi personal opinion lak, Stream design terkini dan canggih..Wish kontemporari dan ramai yg pakai+puas hati

kesimpulan, tepuk poket tanya selera :D

malique85
08-09-2008, 03:05 PM
boleh test drive dulu.. hehehe..tgk megazine car trade

smh946
08-09-2008, 03:51 PM
korang dah penah try grand c4 from citroen...best giler driving dia..walaupun nama citroen,tp driving best giler...so far la..bila dibandingkan dengan grandis,mazda5 and wish n stream..tp tang design..no comment la...

sape2 nak tgk kete citroen boleh pm aku...c4,c5 and c6 baru memang mengancam...

ratusanRM
09-10-2008, 11:49 PM
wish....wish....wish :D:D:D:D

En. Rhoma Irama
09-10-2008, 11:53 PM
acu intai2 grandis laks... rege pun dah cantik

ooopppss sori yekk... off topic

adamma
26-10-2008, 12:35 PM
aku suka tgk honda stream yg baru

menteri kewangan
26-10-2008, 12:44 PM
wish to get a wish:-?:-?:-?

amuk293
26-10-2008, 01:05 PM
abg aku pakai stream..dia penah test stream dia dgn wish..stream ader vvtec,lg power dr vvti..wish boleh pegi smpi 150kmh sj..tu katanya..bila dia jmpa geng2 stream dia,benda yg sama geng2 dia ckp,wish tak mampu menangi stream...jd nasihat aku,pilihlaa stream..pueh hati..

En. Rhoma Irama
26-10-2008, 02:04 PM
abg aku pakai stream..dia penah test stream dia dgn wish..stream ader vvtec,lg power dr vvti..wish boleh pegi smpi 150kmh sj..tu katanya..bila dia jmpa geng2 stream dia,benda yg sama geng2 dia ckp,wish tak mampu menangi stream...jd nasihat aku,pilihlaa stream..pueh hati..
tekan tak abis memang la sampai 150 je... acu tekan abis tgk boleh pegi laju mana... :D

ulam
26-10-2008, 03:54 PM
wish..wish..wish :))

mai128
26-10-2008, 05:49 PM
mcm mana nak detect yg recon dgn yg new? dkt geran ke?

amuk293
27-10-2008, 04:28 AM
tekan tak abis memang la sampai 150 je... acu tekan abis tgk boleh pegi laju mana... :D

abg aku cucuk laa beb..setakat tu je wish boleh g...wish utk jimat minyak ble le...enjin vvti tak sepower enjin vvtec..bukan dia sorang je ckp cm2,membe dia pun cite bende yg sama..:D

En. Rhoma Irama
28-10-2008, 04:56 PM
something wrong??? :-?:-?
ada org tekan sampai lebih 180km/hr selamber jek, siap cucuk bontot stream lagi tu...

ni yg wat aku kompius naper vvti leh cocok vtec laks... :))

WnB
28-10-2008, 05:13 PM
bincang jerlaaaa kebaikan keta sendiri... kang stream cocok wish... wish cocok stream.... sampai bila pun tak sudah... err...err...err... hehehehehehehehehehehehehehehehe

En. Rhoma Irama
28-10-2008, 05:27 PM
bincang jerlaaaa kebaikan keta sendiri... kang stream cocok wish... wish cocok stream.... sampai bila pun tak sudah... err...err...err... hehehehehehehehehehehehehehehehe

ni pehal ni... kompius jugak aku :-?:-?

menteri kewangan
28-10-2008, 09:57 PM
something wrong??? :-?:-?
ada org tekan sampai lebih 180km/hr selamber jek, siap cucuk bontot stream lagi tu...

ni yg wat aku kompius naper vvti leh cocok vtec laks... :))

sangat stuju!!!:)):))

kayawan73
28-10-2008, 11:40 PM
wish body mantap.stream body malu2 :D

schrolll
28-10-2008, 11:50 PM
hari tu aku dah test waktu nak beli, estima 2.4 vs wish 2.0 n stream 2.0..... of coz estima is the best la.....

tapi utk wish ngan stream, aku pilih stream la....

rupa - wish
handling - stream
power enjin - stream
fuel consumption - wish
aircond - stream (wish takde double blower...panas woo utk cuaca malaysia)

ErieAdn
02-04-2009, 10:26 PM
something wrong??? :-?:-?
ada org tekan sampai lebih 180km/hr selamber jek, siap cucuk bontot stream lagi tu...

ni yg wat aku kompius naper vvti leh cocok vtec laks... :))

Aku stuju...:D:D

amayzz
02-04-2009, 10:55 PM
stream ler mantop meluncur...aku x prnh test pun tp aku mnat stream hehehehe

edu_gen
02-04-2009, 11:38 PM
vote for stream..

amayzz
03-04-2009, 12:02 AM
yeah streammmmmmmmmmmmmmmm hehehe

Mr DoN
03-04-2009, 01:51 AM
dua-dua aku minat.. tp klu nak beli..:-? wish je kot.. :D

aes
04-04-2009, 12:27 PM
wish....besau.

azam_p
04-04-2009, 01:33 PM
wish....insyaallah kalau ada rezeki,mmg nk sambar...

eday84
04-04-2009, 01:55 PM
tepek r gmbr.. yg dah modified stream ke wish ke lg best.. aku konfius mana satu stream ni

michael scotfield
04-04-2009, 02:12 PM
aku lg minat design wish

abdullahkhairi
04-04-2009, 02:41 PM
wish pun bes jgk..

aku lg minat kat stream model baru tu..

:)cgrock

naimexe
04-04-2009, 02:42 PM
HIDOP HoNDA!!!!!

taurusboyz90
04-04-2009, 03:46 PM
http://media2.paultan.org/image/2009-toyota-wish-1.jpgwish baru

En. Rhoma Irama
04-04-2009, 11:18 PM
uiks... cun nyer :D

taurusboyz90
05-04-2009, 10:24 AM
uiks... cun nyer :D

hehe..leh la..stream versi baru ada ke?
:-?

taurusboyz90
05-04-2009, 10:27 AM
http://media2.paultan.org/image/2009-toyota-wish-3.jpg

http://media2.paultan.org/image/2009-toyota-wish-4.jpg

inaz_prvcy
05-04-2009, 10:35 AM
penin2..dua2 pon best..tp duit xcukup nak beli..huhu

mygol
05-04-2009, 01:07 PM
Ada sesiapa pakai toyota ISIS.....boleh bagi komen???

the_killer
05-04-2009, 03:34 PM
idup STREAM...

taurusboyz90
05-04-2009, 11:09 PM
penin2..dua2 pon best..tp duit xcukup nak beli..huhu

yu..dua2 best:)

eday84
05-04-2009, 11:27 PM
haha skrg wish facelifted dah keluar, tapi still isu yg sama diorang diskas kat paultan.org, wish vs stream.. ada yg compare dgn exora siap

samurai
06-04-2009, 06:35 PM
stream la berbaloi bro

ErieAdn
14-04-2009, 12:17 AM
Amacam bro...:D:D:D:">:">:">

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (2 members and 0 guests)
erieadn*, shah_azli

shah_azli
14-04-2009, 01:06 AM
Amacam bro...:D:D:D:">:">:">

lamak..listed plak..huhuhuh:)):eek:

ajax932
28-04-2009, 11:37 PM
stream baru design cun....

En. Rhoma Irama
30-05-2009, 06:17 AM
untuk dapatkan maklumat lanjut berkenaan Wish, boleh intai kat wishclubmalaysia.com

ada certain categories locked only for members.

ashrap_gpunk
30-05-2009, 10:29 AM
wish tu ku rase biase2 je kalau naik..

stream lg bes kot..

elmyda
30-05-2009, 11:41 AM
dedua MPV.. rasa besa je la.. nk sedap naik la luxury car..

sama je bg aku...

wanzex
30-05-2009, 11:42 AM
aku suke x-trail. lebih lasak!

ashrap_gpunk
30-05-2009, 02:33 PM
aku suke x-trail. lebih lasak!

maaf incik..

luar topik ni..

heheh..

Sony_Boy
30-05-2009, 05:01 PM
awat TT tak letak Mazda 5 skali?
http://img43.imageshack.us/img43/5110/mazda5gallerylarge3.jpg (http://img43.imageshack.us/my.php?image=mazda5gallerylarge3.jpg)

dragons
04-07-2009, 11:31 AM
gambar aku & anak aku dgn wish baru (bukan recon ek..dlm geran ada tulis brand new imported!) > http://www.myceramic2u.com/index.php?id=admin

fauzi32
04-07-2009, 11:34 AM
Vote for wish...:D:D
jimat tul minyak..dari K.L sampai ke kota bharu tk sampai pon rm100. kalau aku blk ngan satria gti dr K.L sampai ke k.B dlm rm120..padahal sama2 1.8 jer.:D:D

kalau nak jimat petrol pakai je naza ria spec yang ade ngv.luas besar selesa , pakai engine 2.4 selamber dapat tekan 180km biarpun pakai ngv.:)
2nd hand pun baru 4++++rm , berbaloi beb utk family car.:)cgrock

dragons
04-07-2009, 11:57 AM
kalau nak jimat petrol pakai je naza ria spec yang ade ngv.luas besar selesa , pakai engine 2.4 selamber dapat tekan 180km biarpun pakai ngv.:)
2nd hand pun baru 4++++rm , berbaloi beb utk family car.:)cgrock

tajuk cerita wish & stream je bro..huhu..:p

cyborg
04-07-2009, 12:23 PM
MPV ke SUV ke... tengok suspension system dulu.
Nak bawak 6 orang penuhkan MPV tu, lepas tu tengok & test on the road suspension MPV tu dengan 6 orang on board.
Lepas tu keadaan jalan Malaysia, bukan 100% sihat. Suspension system ni mahal jugak....

Aku suka suspension Suzuki Jimny .. suspension lori !!

layanjelah
04-07-2009, 08:04 PM
2 hari lepas..intai stream.hrga 140k.kalau depo 40k,blnn utk 9 thn rm1400.insuran 3k setahun. so bulanan utk natang ni saja dah dekat 2k (bulanan,minyak n tabung insuran).blum + servis lagi.adeeehhhh.......tgk impul livina mengancam gak baru 100k.

ulam
04-07-2009, 10:17 PM
Toyota wish pilihanku.. :D

Algebra-Forex
04-07-2009, 10:20 PM
go for stream , no turning back

elmyda
04-07-2009, 10:23 PM
aku dh pakai wish 4thn.. skrg terasa nk tukar stream baru lak..

maklum la nk berubah angin.. hehe..

dragon, ko tk join wish club ke? meh la bole tt sekali nnti..

apa2 PM aku..

elmyda
04-07-2009, 10:24 PM
aku dh pakai new CBU wish XS model 4thn.. skrg terasa nk tukar stream baru lak..

maklum la nk berubah angin.. hehe..

dragon, ko tk join wish club ke? meh la bole tt sekali nnti..

apa2 PM aku..

kerunai
05-07-2009, 07:59 AM
dah boring pakai wish, nak tukar stream baru pergh..tak tahan muka depan dia...pergh

ammyjutawan
05-07-2009, 08:11 AM
abang aku pakai stream.. aku lak pakai wish..... dua2 aku selalu pandu.... so terus terang aku cakap wish lebih mantap..... save minyak giler....

abang aku cakap stream ni ok2 jer but dia ada masalah ckit denga cuaca malaysia.... tang mana yang tak sesuai tu aku tak paham... maybe perfomance kot.....

but wish memang terbaik.... dari kl sampai jb aku drive minyak lebih kurang RM25 jer.. memang saving giler. tak payah pakai fuel saver..... body pun mantap yela toyota.......

orga21
05-07-2009, 08:30 AM
honda...direka untuk pemanduan....stream the best,
power of dream

kerunai
05-07-2009, 08:36 AM
kepada yang tak tau nak pilih tu, beli je dua dua ..senang citer..

haha

dragons
05-07-2009, 09:00 AM
abang aku pakai stream.. aku lak pakai wish..... dua2 aku selalu pandu.... so terus terang aku cakap wish lebih mantap..... save minyak giler....

abang aku cakap stream ni ok2 jer but dia ada masalah ckit denga cuaca malaysia.... tang mana yang tak sesuai tu aku tak paham... maybe perfomance kot.....

but wish memang terbaik.... dari kl sampai jb aku drive minyak lebih kurang RM25 jer.. memang saving giler. tak payah pakai fuel saver..... body pun mantap yela toyota.......

tq ammy sbb kenalkan wish kat aku...:)..next yaer nak beli keta lain lak..baru best 2 keta baru :)

p/s: keta ape yg best ek merc, bmw or harrier?

kerunai
05-07-2009, 09:15 AM
lagi mau tanya ka antara merc,bmw ?

muakakaka

dragons
05-07-2009, 09:59 AM
lagi mau tanya ka antara merc,bmw ?

muakakaka

huhu..aku x tau tu pasal aku tanya..budget dlm 200k je.:D

kerunai
05-07-2009, 10:01 AM
angkut aje kancil second 20 bijik

buat sewa ..muahahahaha

elmyda
05-07-2009, 01:29 PM
actually mmg enjin vvti ni lebih kpd save minyak..

vtec lak lebih pada power + save.. tp tkde la save mcm enjin vvti toyota ni.

kpd yg pakai wish tuh.. sila2 lah join wish club malaysia..

PM aku id & nama korang, so senang aku kautim dgn admin mntk approve awal2.

actually club wish ni terlalu byk aktiviti sepanjang thn.

mcm last year kitaorg sewa 2 feri utk konvoy masuk penang island.

blm termasuk trip yg masuk tv3, tv9, ntv7 lagi..

elmyda
05-07-2009, 01:32 PM
abang aku pakai stream.. aku lak pakai wish..... dua2 aku selalu pandu.... so terus terang aku cakap wish lebih mantap..... save minyak giler....

abang aku cakap stream ni ok2 jer but dia ada masalah ckit denga cuaca malaysia.... tang mana yang tak sesuai tu aku tak paham... maybe perfomance kot.....

but wish memang terbaik.... dari kl sampai jb aku drive minyak lebih kurang RM25 jer.. memang saving giler. tak payah pakai fuel saver..... body pun mantap yela toyota.......


tp kalau ikutkn dr segi aksesori, lately HONDA punya model lg complete if compare to Toyota.

as reference, contohnya honda dh bwk kluar auto 5 gear, toyota still dgn auto 4 gear. blm masuk safety mcm bracking traction system lg.

slm pakai wish ni aku pakai civic. so mmg aku rindukn power yg ada dlm enjin vtec nih.

tp lepas dh berfamily nih, keselamatan diutamakan.. driving slowly ingat org tersayang..

En. Rhoma Irama
05-07-2009, 02:28 PM
actually mmg enjin vvti ni lebih kpd save minyak..

vtec lak lebih pada power + save.. tp tkde la save mcm enjin vvti toyota ni.

kpd yg pakai wish tuh.. sila2 lah join wish club malaysia..

PM aku id & nama korang, so senang aku kautim dgn admin mntk approve awal2.

actually club wish ni terlalu byk aktiviti sepanjang thn.

mcm last year kitaorg sewa 2 feri utk konvoy masuk penang island.

blm termasuk trip yg masuk tv3, tv9, ntv7 lagi..

aku selalu nampak ko kat wcm ;)
tapi aku tak dpt join korg sebab nature keje aku menghalang aku drpd join xtvt club

ulam
05-07-2009, 03:37 PM
abang aku pakai stream.. aku lak pakai wish..... dua2 aku selalu pandu.... so terus terang aku cakap wish lebih mantap..... save minyak giler....

abang aku cakap stream ni ok2 jer but dia ada masalah ckit denga cuaca malaysia.... tang mana yang tak sesuai tu aku tak paham... maybe perfomance kot.....

but wish memang terbaik.... dari kl sampai jb aku drive minyak lebih kurang RM25 jer.. memang saving giler. tak payah pakai fuel saver..... body pun mantap yela toyota.......

My wish... :))

abdullahkhairi
05-07-2009, 05:21 PM
dua2 pun best..

spekmato
05-07-2009, 07:05 PM
dua2 pun best..

btol tu...tapi banyak yg tak bestnyer gak..

aku nak komen/pandangan aku jer. aku dah pakai stream IVS 2.0 facelift dari 2005 sampai la jun 2009 baru nih aku jual! aku citer stream aku dulu je..:
1. power memang superb, tapi sayang jalan kat mesia jarang leh speed lbey 110km...lebih2 agi kat kelantan, mana ada highway?
kadang2 aku tekan sampai rpm tanda merah (orang cakap tekan le rapat pun enjin nyer takkan pecah...aku no komen):-?

2. cabin aku tak berkenan pasal seat 3rd row x lawa. leather seat pun color beige (kalo color gelap cun la gak). 3rd row pun sempit, tapi ada econd.

3. exterior wish agi cun. stream aku color hitam, tinted vkool semua warna gold....tak cun...adoi ~X(

4. ada shiftronic, leh tukar ke manual on d go. tapi aku slalu tak ingat nak shift gear dia...:eek:huhuhu..alih2 pakai je outo.

5. Aku hangin naik wish member aku yg lg cun (sebenarnya aku dah muak kek stream aku).gatal tangan.....nak keta baru!

6. paling penting aku dah serik derma wang kat bank bulan2 rm1500 utk satu kete, pakai jarang2, ari2 lenjan iswara ngan kancil je..lagipun dah 4 tahun aku pakai...keputusan jual utk dapatkan kete2 ngan bayaran rm1500 gak.(mungkin amik exora/cherry easter utk mpv (orang umah aku ramai anak), kete sbijik....n motor sbijik)

7. serik + sedeh sebab beli aritu dekat2 160k pastu jual tak sampai 100k...orang kata branded nih lekat harga! 4 tahun pakai, 160k - 100k = 60k!

sekarang dah lega pasal dah let go stream tu...ni tengah congak2 cari pengganti...:D

joerzoe
05-07-2009, 07:34 PM
Aku prefer wish....Memang minat giler kat wish ni.Versatile !

dragons
06-07-2009, 12:22 AM
actually mmg enjin vvti ni lebih kpd save minyak..

vtec lak lebih pada power + save.. tp tkde la save mcm enjin vvti toyota ni.

kpd yg pakai wish tuh.. sila2 lah join wish club malaysia..

PM aku id & nama korang, so senang aku kautim dgn admin mntk approve awal2.

actually club wish ni terlalu byk aktiviti sepanjang thn.

mcm last year kitaorg sewa 2 feri utk konvoy masuk penang island.

blm termasuk trip yg masuk tv3, tv9, ntv7 lagi..

akunyer id dah approve ke bro?:D

elmyda
06-07-2009, 01:18 PM
aik ko tak dpt apa2 reply lg ke?

ko register id apa?

senang aku bgtau depa kang..

anak_jatiperak
01-10-2009, 12:40 PM
Salam..teman minat honda je

abg_boyot
01-10-2009, 12:47 PM
~>wish=maintenance murah dari stream [drive shaft rajin kong klu slalu speading pastu minyak mmg berbaloi2 die cekik..tapi streams bentuk body mmg cun lee..]

pazliir
02-10-2009, 12:44 AM
aik ko tak dpt apa2 reply lg ke?

ko register id apa?

senang aku bgtau depa kang..

hehhe..tolong bro kawan tu dah settle jadi members ker,,,wish so far ok la..ape pun leh tanya bro emlyda nie...kena racun gak aku ngan bro nie..hahahha..tak kecewa memilih wish...

nazrie
07-10-2009, 09:58 AM
aku minat wish

ketabaru
07-10-2009, 10:38 AM
wish luar cantik, dalam mcm biase jer..
stream luaran hanya depan je cun blakang dier je aku x minat, dalaman cantik jugak..byk features..

memeq
07-10-2009, 10:43 AM
stream lg gempak aku rase...cun pn cun..sng nk mekap die..hehe

mirzabatik
07-10-2009, 01:30 PM
kwn pakai stream dh lama..

so far dua2 mmg ok, mmg jimat minyak..
cuma dr segi ruang, wish more better..
wish's third row more comfort compare to
the stream..

mirzabatik
07-10-2009, 01:31 PM
but depend to individu..
both mpv is good for medium family

Zul.H
07-10-2009, 01:47 PM
Long term mentenen >>> toyota win.....

mirzabatik
07-10-2009, 02:47 PM
hmmm.. tgk gak tu..
long term pun biasa lama mana je..

kalo new car
normally d 1st 5 years
insyaAllah mmg xde apa problm..

kwn x pernah lg guna keta lbh 5 thn
max 5 thn mmg kwn tukar..

adamma
16-10-2009, 08:55 PM
Honda Stream RM149k ka?

inna
16-10-2009, 09:29 PM
nak beli tak mampu..uhuk
takat vote je la..vote 4 WISH

mangkaq
18-10-2009, 03:44 PM
Toyota Celica...tak yah makeup dah memang cun..

dragons
23-10-2009, 01:35 AM
aku baru pakai wish 4 bln..so far okla...ingat nanti nak beli alphard kalo ade rezeki huhu...

Hafiz1990
23-10-2009, 01:52 AM
aku vote kat situ wish la dari stream..
tapi kalau kat poll tu ada letak Toyota Caldina mmg aku vote Caldina lol..

anoone
23-10-2009, 01:53 AM
amacam.....dah jadi mertua lom ni????????/

rekaniaga
23-10-2009, 05:33 PM
bg aku stream kira lebey skit la, tp sama cam si hafiz gak, kalau ko letak caldina, aku pilih caldina jer

nyleaa_27
28-10-2009, 01:40 PM
kete idaman aku wish nih..dh lamo meleleh air liur dok tgk keto nih..:((kalau rezeki lobih,harap2 tahun dopan lehlah pakai..:))

sedanfx
28-10-2009, 02:32 PM
amacam.....dah jadi mertua lom ni????????/

belum. haha

capachou
10-11-2009, 12:52 PM
vote for stream. wish aircond tak best haha

Zul.H
12-11-2009, 01:34 AM
vote for stream. wish aircond tak best haha

ko pernah naik ke dok belakang?/..

aku naik dok belakng ok jer...

elmyda
18-12-2009, 10:31 AM
aku pakai wish dr 2005..

so far maintenance ok.. sempoi ja & murah..

tp better ambik stream la psl new model.

kalau nk wish jgk tunggu 2nd generation wish masuk malaysia. skrg mahal lg..

kyrelzz
19-12-2009, 12:35 AM
WISH jimat minyak..

Prestasi pun bess, ringan giler..

:)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock

revolver
19-12-2009, 03:13 AM
Honda Stream RS-Z, kena pulak bodykit Mugen, memang best...

aurafx
19-12-2009, 08:42 AM
kalau nak pakai stream rsz murah boleh PM...ada caranya

sape boleh carikan gambar wish triptonik?

neo_laguna
04-01-2010, 03:37 PM
agak agak thn ni capai tak gaknye hajat nak pakai wish / stream ni...mmg mantap ni...huhu...

ydf2112
22-01-2010, 11:11 AM
thn 2005 dulu berangan nak pakai Wish..terasa sgt gempak masa tu..tp lama sgt x dpt2, org pon dah byk pakai atas jln..so beralih pd Stream..mmg sporty n cun abis..walaupon interior kecik dr Wish..tp saya lebih suka Honda drpd Toyota..bosan kat mana2 pon jumpa Toyota..rasa xde kelainan..
tp itu smua tinggal kenangan jek..sbb dah buat decision sejak setahun dulu comparing Wish, Stream, Odyssey, Grandis, Estima, Elysion & Alphard..akhirnya Grandis Recond jd pilihan..RM12Xk jek!!! So korg yg dok target Wish/Stream, pikir abis2 berbaloi ke rege brandnew dgn saiz nyer?

ydf2112
22-01-2010, 11:13 AM
thn 2005 dulu berangan nak pakai Wish..terasa sgt gempak masa tu..tp lama sgt x dpt2, org pon dah byk pakai atas jln..so beralih pd Stream..mmg sporty n cun abis..walaupon interior kecik dr Wish..tp saya lebih suka Honda drpd Toyota..bosan kat mana2 pon jumpa Toyota..rasa xde kelainan..
tp itu smua tinggal kenangan jek..sbb dah buat decision sejak setahun dulu comparing Wish, Stream, Odyssey, Grandis, Estima, Elysion & Alphard..akhirnya Grandis Recond jd pilihan..RM12Xk jek!!! So korg yg dok target Wish/Stream, pikir abis2 berbaloi ke rege brandnew dgn saiz nyer?

Dkgr@y
23-01-2010, 02:14 AM
aku sokong wish..sbb minyak jimat skit dr stream..rupa cantik..servis tak gempak sgt harga klu nk di bandingkan ngan stream

tomie
23-01-2010, 11:05 AM
agak agak thn ni capai tak gaknye hajat nak pakai wish / stream ni...mmg mantap ni...huhu...

ceq tunggu wish 2 :))

Bizzport786
23-01-2010, 11:17 AM
I wish to get wish but not enough Stream.:D

MutiaraGredA
15-03-2010, 12:19 AM
aku dah sambar wish...beli kat mutiara motor...siap sales man bagi free em con (ecu contoler)yang beharga rm2k...kat dealer lain tak der em con ni..kat kedai pun tak der....perfomen wish 1.8 aku sekarang sama dengan camry 2.4 2009 yang telah aku let go sebab semua kata kereta bapak aku...

syam dungun
07-05-2011, 02:36 AM
wish r.. :):)

samir an
07-05-2011, 02:43 AM
ada klebihan msing2..stream yg pling bru memg sdap bwk..dr sgi minyk wish lg bgs..wish yg pling latest control stering best..bg ak dua2 best..cma kalo ko pminat honda,ko bli honda..kalo mint toyota,bli toyota..harga sparepart pn lbih kurng sma je bg kdua2 mdel..yg pnting jgn bli mdel lama..

diey
08-05-2011, 11:15 AM
stream RSZ yang latest mantap and save fuel..

Azmi.nilai
09-05-2011, 05:30 PM
I love wish

versa
10-05-2011, 11:32 AM
wish sentiasa nampak baru..

blackiel
10-05-2011, 03:30 PM
toyota bro....besar skit drpd stream and body pown mantop

mfnmr
23-05-2011, 11:01 AM
salam....
masih ada ke stock skang wish n stream nie??
bukan sbb tsunami...xder stock baru kan???

roan14
26-05-2011, 01:25 AM
wish bro.. tbaek.. :)

pudins70
26-05-2011, 01:21 PM
toyota bro....besar skit drpd stream and body pown mantop

Betul ke, kalau tengok dia punya spec, stream lagi panjang daripada wish.

BizClub
26-05-2011, 01:23 PM
http://www.dailytorque.com/wp-content/uploads/2009/04/wish01-thumb.jpg

http://paultan.org/photo/albums/Honda-Stream-RSZ-Malaysia/Stream%20RSZ.jpg

stream punya design garang woo....

syam82s
26-05-2011, 01:48 PM
wish of course..

myrayyan
29-05-2011, 06:25 PM
dua2 xbest sbb xde aircon utk penumpang belakang..bergantung penuh pd aircon depan aje

pakcik88
30-05-2011, 10:47 PM
honda ada VTEC, berdesup tu, bab save minyak honda rasanya mmg TAK la, klu iDSi tu YE...
Toyota dgn DVVT la, tp bkn lebih kepada performance, fuel comsumption..

pandangan aku la, berdasarkan pengalaman bwk model2 dari honda dan toyota..

GEDEBE
30-05-2011, 10:49 PM
dua2 xbest sbb xde aircon utk penumpang belakang..bergantung penuh pd aircon depan aje

ak dah 3 thn pakai wish...ok jer lum ada agi org belakang mengadu kepanasan...anak2 ak tido lena jer sepanjang perjalanan dr johor ke kelate...:D

waktong.UMOFX
30-05-2011, 10:53 PM
ak dah 3 thn pakai wish...ok jer lum ada agi org belakang mengadu kepanasan...anak2 ak tido lena jer sepanjang perjalanan dr johor ke kelate...:D

serupo kawe la ni...dari johor ke kelate hehhe

weh..servis kat KB mano hok ok?

ibnusaad80
04-10-2011, 09:47 PM
tumpang mencelah sikit TT, nak kepastian betul ke wish ni problem dia pd gearbox...selalu leaking...


p/s : ada member bgthu, dia ni bab automotif mmg cair la jugak

haris4949
06-10-2011, 01:19 PM
honda STREAM smart n sporty..keta idaman..:D:D

playgun
14-10-2011, 12:52 PM
tumpang mencelah sikit TT, nak kepastian betul ke wish ni problem dia pd gearbox...selalu leaking...


p/s : ada member bgthu, dia ni bab automotif mmg cair la jugak

Setakat yg kawan dengar, jarang @ takder yg leaking, yg banyaknyer overheat jer tu pun kalau naik genting ler. Keta kawan belum pernah naik genting lagi, tp kalau stakat jln biasa tu tak kisah pun nak rembat & belum pernah leaking. Tp kalau kaki rembat tu, rajin2la tukar minyak gear br ler keta tiptop.

toyist83
16-10-2011, 10:25 AM
harga lebey kurang sama..

Prestasi pun agak2 lebey kurang sama..

Tapi aku vote stream... sb aku pakai stream..

..

toyist83
16-10-2011, 10:27 AM
dua2 xbest sbb xde aircon utk penumpang belakang..bergantung penuh pd aircon depan aje

Ni fakta atau auta..

Stream ada la.. depend on model la..

..