PDA

View Full Version : Cara/Procudure Membersihkan CCRIS


GeeKaDoY
06-03-2008, 10:13 AM
Kepada yg mengetahui,

Apakah sebab2 mendapat status CCRIS?, Dan
Bagaimana mahu menghilangkannya?

sebab pengetahuan saya,

sebab2 dapat ccris, kita tak bayar loan/CC
dalam masa 3 bulan berturut2, betul ker?

pastu kalau kita dah start bayar secara
constant, blh ke nak hilangkan CCRIS tu?
berapa lama?

Ataupun kena langsaikan semua?

Atau ada procudure lain?

Sapa2 tau detail, tolong bagitau sat....

TQ

haQ
06-03-2008, 12:18 PM
ccris --> rekod 1 tahun
tp kalau 6 bulan ok, maknanya ok lah

GeeKaDoY
06-03-2008, 12:42 PM
ccris --> rekod 1 tahun
tp kalau 6 bulan ok, maknanya ok lah

tak paham, rekod per?

rekod bayaran kepada bank
atau
rekod nama kat bank negara
atau
rekod tunggakkan

nasuha_2007
06-03-2008, 01:57 PM
bln 12 thn pas aku ada apply personal loan,
tapi tak lepas sbb bank kata aku ada ccris,
mmg aku ada loan yg tertunggak 2 bln,
tiap2 bln aku bayor sebln jer,
agaknya sebab tu la blaclist..
bulan pas aku setel tungakan tuh...
minggu pas aku apply credit card(test jer bole pas ke tak)
approve plak...
adakah bermakna ccris aku dh clear?

marukochan
06-03-2008, 02:08 PM
Saya plak tak bayor loan rumah sebab amik legal action ndak sue developer sebab tipu & bank sebab negligence. Dah kena black list ngan CCRIS. Sumer application x approve. Sakit ati betoi ler.

Kalu camtu, ada cara ke ndak clearkan dari CCRIS. Legal procedure kat M'sia nih paham2 jer. Mau makan tahun baru setel. Tu pun kalo menang. Kalo developer declare dia bankrap, berputih mata jer lah.


*Moralnyer : Jgn beli any property dari developer Dataran Mantin. Mcm hampeh!!

abgkl2009
06-03-2008, 02:09 PM
ccris stand for apa

GeeKaDoY
06-03-2008, 02:25 PM
ccris stand for apa

CCRIS - Central Credit Reference Information System (CCRIS)

adik beradik CCTOS

tapi CCRIS under Bank Negara
CCTOS under private...
tapi takleh pakai dah CCTOS tu.. nak tau lanjut
pasai CCTOS tgk thread kat atas skali tuh.....


CCRIS ni dia blacklist kan nama peminjam yg tak bayar...

yg tak tahunya macamana procudure depa nak blacklistkan nama peminjam tu....

GeeKaDoY
06-03-2008, 02:33 PM
bln 12 thn pas aku ada apply personal loan,
tapi tak lepas sbb bank kata aku ada ccris,
mmg aku ada loan yg tertunggak 2 bln,
tiap2 bln aku bayor sebln jer,
agaknya sebab tu la blaclist..
bulan pas aku setel tungakan tuh...
minggu pas aku apply credit card(test jer bole pas ke tak)
approve plak...
adakah bermakna ccris aku dh clear?

eh betul ker sebegitu cepat.... ada setengah kata nak clear nama
kena tunggu 3 bulan la, 6 bulan la, 1 tahun la....
tgk kelapangan bank negara la....

so, maksudnya kalau kita seattlekan tunggakkan
(3 bulan atau 2 bulan tunggakkan) lepas tu kita
dak leh apply loan/CC lain la....

kalau tunggakkan keta? ada kena CCRIS tak?

akaklin79
06-03-2008, 03:30 PM
kak baru balik dari bank negara...last week

kak memang ader problem cc dah blocked dekat 1 tahun....dan bayar tiap 2 bulan dlm rm200 dan kadang rm100...then last sampai bulan 2 ader baki rm500.then pergi jejalan ke pergi bank negara...bagi ic then depe check...haya...tulis kat form tu...cc ader tertunggak until january 11 bulan.....sekali pandang 11 bulan tak bayar.sampai kak kaunter bagi form APKP..

and at the same time...loan kete ader tersangkut 1 bulan..actually kak dah terlebih bayar pada bulan 12..emmm...rupernyer..kak call bank kete.... dier ckp bab bulanan memang ok sampai terlebih bayar...tapi kak ader fee pasal bab legal +interest lewat bayar ( tak ikut due date)+itu ini belum settle... so if kak tak settle dier takkan clear kan...
yag best tu maser kak gi kaunter kak tanya berapa riban lagi kak kene bayar untuk masu sure account kak clear...kerani tu ckp bayar banyak nie then all ok..sebenarnya dier tak ckp pasal fee....all the denda2 tu...+ interest -itulah inilah.so kak pun bangga lah bulanan kete cantik...sebenarnya ader yang terhidden di belakang...

then aper lagi yekkk....so semua kak dah settle...
cc dah bayar rm500.dah abis so closed..then kete dah settle semua fee+ansuran pun dah terlebih bayar.

tapi kak nak tahu dan tanya sesaper yang tahu...
dlm form ccris tu ader tulis
special attention account
tapi kak situ dier tak tulis bulan2 aper yang tertangguh...
aper maksud special attention ccount tu?
adakah akan memberi kesan jugak

thanks

akaklin79
06-03-2008, 03:36 PM
bawah coloumn special attention account tu ader lah list cc kak yang lain yang masih tertangguh...
dier cume tulis date apply/code bank itu jer

marukochan
06-03-2008, 03:57 PM
So, kalu kes cam saya nih boleh gi bank negara ke bawak surat lawyer utk mengesahkan under legal action?

Kalu boleh ndak gak try. Kat bahagian mana ek?

abgkl2009
06-03-2008, 04:04 PM
CCRIS - Central Credit Reference Information System (CCRIS)

adik beradik CCTOS

tapi CCRIS under Bank Negara
CCTOS under private...
tapi takleh pakai dah CCTOS tu.. nak tau lanjut
pasai CCTOS tgk thread kat atas skali tuh.....


CCRIS ni dia blacklist kan nama peminjam yg tak bayar...

yg tak tahunya macamana procudure depa nak blacklistkan nama peminjam tu....
aku dah byk bulan x bayar cc
kompem dah layak ada ccris :(scam :(scam :(scam :(scam

GeeKaDoY
06-03-2008, 04:18 PM
aku dah byk bulan x bayar cc
kompem dah layak ada ccris :(scam :(scam :(scam :(scam

KOMPOM.... mesti tak larat nak tepis pangilan talipon yg
tak diundang..... :mad:

akaklin79
06-03-2008, 04:20 PM
ahaah...kak dah merasa semua nie...

GeeKaDoY
06-03-2008, 04:25 PM
akaklin79,

boleh dak nak simpul mcm ni....?

1) semua pinjaman tak kira lah rumah ka, CC ka, PL ka, keta ka,
janji kalau ada tunggakkan dengan bank,
NAMA KITA AKAN MASUK CCRIS Bank Negara? BETUL?

dan,
2)untuk nak clearkan nama,
KENA LANGSAIKAN SEMUA TUNGGAKKAN TU SAJA?

then,
3)start bayar bulan2 balik pada kadar minimum biasa

BETUL?

so,
Bank Negara amik masa brapa lama nak clearkan nama kita?

akaklin79
06-03-2008, 04:55 PM
akaklin79,

boleh dak nak simpul mcm ni....?

1) semua pinjaman tak kira lah rumah ka, CC ka, PL ka, keta ka,
janji kalau ada tunggakkan dengan bank,
NAMA KITA AKAN MASUK CCRIS Bank Negara? BETUL?


dan,
2)untuk nak clearkan nama,
KENA LANGSAIKAN SEMUA TUNGGAKKAN TU SAJA?


then,
3)start bayar bulan2 balik pada kadar minimum biasa


so,
Bank Negara amik masa brapa lama nak clearkan nama kita?

1
//emm...yup raser nyer...if dah 6 bulan tak bayar dan kad dah penuh dan ader surat cinta..so akan masuk ccris.case kad dah kene blocked if u bayar bulan200 pun tak ok gak...jalan gak interest nyer....so kak amik jalan convert to term loan...kire mcm kak fix dlm 18 bulan kak bayar bulan 200...so interest stop.tapi ader lah dier charge sikit dlm 200-300.kalau total 14000 kire dier hcarge 14300.kak nyer case kad dah penuh.dah blocked.bayar suker suker..tu yang msuk ccris

2
emm...ini kak tengah buat experiment....kak dah settle cc so bank ckp 1 bulan..nak kene tengok jugak bank negara nie...if rajin leh ler percaya bulan.abg ipar kak rumah dah tukar namer..dah 6bulan lebih tapi namer still ccris..payah tu.
tapi tuk loan kete tak mampu nak settle semua...tapi kak dah settle all tertunggak so nak tengok bulan depan.awal bulan 4 nie nak gi jalan ke bank negara.

3
now kak dah convert tu term loan ...tapi kak tak sure dlm special attention account kat form cris tu akan ader atau tak...tu yang nak check blan depan
BETUL?

ckp 1 bulan tapi tulah u kene gi sekali lagi demi keselamatan

bluemistique
06-03-2008, 05:13 PM
akaklin79,

saya pun problem ctos/ccris jgk sbb credit card ni..nak tanya, untuk mintak convert ke term loan kita kena tulis ke bank ke? ada sample surat tak?:-D

terima kasih.

GeeKaDoY
06-03-2008, 05:18 PM
ahaks, blh pulak buat eksperimen2 eh...
saya pun nak try buat gak lah, nanti boleh post
untuk rujukan.

Pasal abg Ipar akak tu sebab terus tukar nama sebelum dia
jelaskan baki tertunggak kot,
sebab tu bank negara tak nampak abg akak langsaikan tungakan
yang depa dah rekod.... mungkinkah?
so nama still tak bersih lah....?

so sekarang ni akak pun still tak pasti lah sama ada nama akak
dah clear ke belum?

nanti kalau dah ada apa info kongsi la sama ek....

GeeKaDoY
06-03-2008, 05:20 PM
akaklin79,

saya pun problem ctos/ccris jgk sbb credit card ni..nak tanya, untuk mintak convert ke term loan kita kena tulis ke bank ke? ada sample surat tak?:-D

terima kasih.

untuk buat surat, sembang ngan officer incharge CC tu,
pastu slalunya dia yg akan bagi sample surat tu,
kita hanya tulih nama, IC ngan sign saja...
kalau tak, mintak sample surat kat officer tu....

akaklin79
06-03-2008, 05:39 PM
akaklin79,

saya pun problem ctos/ccris jgk sbb credit card ni..nak tanya, untuk mintak convert ke term loan kita kena tulis ke bank ke? ada sample surat tak?:-D

terima kasih.

emmm...kak call ckp ader cara lain tak nak stop interest yang mcm air tu...coz dengar ader mcm term loan which bayar fix bulan2.then dier ckp ader. if setuju bayar bulan rm200 ke rm250 ker..
kire bincang bincang lah...then if dah setuju dier akan buat surat hantar kat kiter...kiter sain...then kira jalanlah...tapi namer kat ccris tu taktahulah..kak akan gi bank negara awal bulan 4.

akaklin79
06-03-2008, 05:42 PM
ahaks, blh pulak buat eksperimen2 eh...
saya pun nak try buat gak lah, nanti boleh post
untuk rujukan.

Pasal abg Ipar akak tu sebab terus tukar nama sebelum dia
jelaskan baki tertunggak kot,
sebab tu bank negara tak nampak abg akak langsaikan tungakan
yang depa dah rekod.... mungkinkah?
so nama still tak bersih lah....?

so sekarang ni akak pun still tak pasti lah sama ada nama akak
dah clear ke belum?

nanti kalau dah ada apa info kongsi la sama ek....

emmm..akak akan gi lagi sekali ke bnm...next months...then nak tengok...
yerlah..tuk cc yang dah bayar habis tu dah clear lah kut ..tapi yang convert to term loan tu kene test...yang kete tu pun kene test...tengok next months
per per kak share kat sini.

akaklin79
13-03-2008, 04:05 PM
emmm...tak sabar tunggu ujung bulan nak gi bank negara.pasal kak nyer statement yang tulis SPECIAL ATTENTION ACCOUNT kak dah dapat jawapan nyer...dan hope leh lah try apply loan.
tuk cc kak dah dapat surat release....so dah lega...

BizClub
23-03-2008, 05:10 PM
aku hutang court mammoth x byr byk bulan pun dh kena blacklist...addoiiii

ezeemoney
23-03-2008, 05:14 PM
emmm...tak sabar tunggu ujung bulan nak gi bank negara.pasal kak nyer statement yang tulis SPECIAL ATTENTION ACCOUNT kak dah dapat jawapan nyer...dan hope leh lah try apply loan.
tuk cc kak dah dapat surat release....so dah lega...

Leh settle ke kak..sy dah lama tersenarai black list walaupun dah settle pd tahun 2003:(( :(( :((

GeeKaDoY
25-03-2008, 01:43 PM
aku hutang court mammoth x byr byk bulan pun dh kena blacklist...addoiiii

Biaq betui.

court mammoth tak termasuk dalam senarai Bank Negara kot....

aritu ada pi tanya nak beli barang kat mammoth,
dia kata takda kena mengena ngan bank.
kira courth mammoth bagi guna pelaburan dia sendiri la kot....

GeeKaDoY
25-03-2008, 01:45 PM
emmm...tak sabar tunggu ujung bulan nak gi bank negara.pasal kak nyer statement yang tulis SPECIAL ATTENTION ACCOUNT kak dah dapat jawapan nyer...dan hope leh lah try apply loan.
tuk cc kak dah dapat surat release....so dah lega...

akaklin79,

apa jawapan yang akak dapat?
apa maksud surat release tu?

takda papa info terbaru ker....?
bla nak gi bank negara?
tolong check nama saya blh dak?
saya kat utara, jauh....

akaklin79
03-04-2008, 05:00 PM
emm...next week kak nak gi check nama kak...
emm...kan senanag kalau ader org leh check kan..
nie nak gi bank negara susah sangat.
ader sesaper leh tolong checkkan ctos ker..cris ker.
kak nak beli kete nie .
kang tersangkut pulak...so nak bayar per per yang patut awal2

bluesuntukaku2k
04-04-2008, 01:09 AM
Erm...dulu saya ada sangkut bayar Time Dot Com.... bertahun lamanya... So bila nak apply Bank rakyat... bank kata ada credit report stuck... so kena lah clear Time Dot Com tu...baru lepas utk buat loan bank rakyat..

ijakstory
04-04-2008, 07:44 AM
kan bagus ada wakil atau pekerja dari bank negara antara kalangan
warga cg ni kan? kan? kan.? :-?

pu3_krizalid
04-04-2008, 10:00 AM
eh nak tanya gakla..dulu CC pernah dpt surat lawyer padahal tak bayo dlm 3 bulan je..so dah settle la min payment tu..so kad tu dah active..pernah try apply personal loan standard chartered tak lepas sbb agent ckp ader ccris..ye ke???? pening pala...

Sony_Boy
04-04-2008, 10:50 AM
aku hutang court mammoth x byr byk bulan pun dh kena blacklist...addoiiii

ni CTOS ler nih.. diorang jer buat keja2 camni..

KrisSMerah
05-04-2008, 11:31 AM
kesimpulannya ctos ni walaupun x diiktiraf, kuasa yg dia ada tetap power mengalahkan ccris. betul?

__________________

cput
11-04-2008, 11:05 AM
Verifying Information in Your Credit Report


If you have a reason to believe that a copy of the credit report from Bank Negara Malaysia is inaccurate, you should request for a data review.

How to Request for Data Review

Request for Data Review (RDR) form can be downloaded here [PDF, 23K]. Please identify disputed items in the credit report and explain why the information is disputed.

For personal collection, please complete and submit the RDR form at LINK;
If you are from outside of Klang Valley, you can submit the completed RDR form to the following:
BNMTELELINK
Jabatan Komunikasi Korporat
Bank Negara Malaysia
P.O Box 10922
50929 Kuala Lumpur
Fax No: 03-21741515

The Credit Bureau will investigate and notify the financial institution that had provided the disputed information together with all relevant data. The financial institution must immediately rectify any inaccurate or incomplete information by sending the amendment(s) to the Credit Bureau to reflect the latest credit position of the person. The investigation and remedial process will normally take about a month to be completed. You will be notified of the outcome of the investigation. In the event that the disputed information is confirmed accurate, you are advise to liaise directly with the respective financial institution.


tapi kena masuk web utk form tue. type jer CCRIS kat goggle ke ape ke then cari pasal creditbureau.bnm.gov . kalau type memag tak dapat masuk terus. dunno why, kena tanya org IT.

tapi 1 tahun sekali je bleh request. Bleh request untuk personal credit information. Elok gak simpan benda2 nie, if tak tally, buleh betlkan balik

muorian
11-04-2008, 11:15 AM
camne/kat ne nak semak nama ada dlm CCRIS atau x?

norizm72
11-04-2008, 11:28 AM
Dear Kekawan (macam P. Ramlee lak),

CCRIS nii sebonarnye a database detailing all the loan approve, reject as well as in progress of applying. it also includes kalu ader bank yg buat inquiry of your personal data. so kalu hang apply 10 card, your profile akan shows ader 10 kali org bank buat inquiry and state how many approve and reject.

in term of credit worthiness lak, kat database tuu ader history of your payment. kalu hang prompt ajer (dia kan shows '0'-seingat akulah), while kalu hang hang tak bayar 2 bulan dia akan show 2 bln kat repayment coloumn.

those information are displayed for the bank to consider on whether they want to give you the loan or not depending on their risk apetite.

btw..aku nii bukan org bank negara cuma nak explain base on my experience.
:) :) :)

just a 2 cent knowledge

Zul.H
03-03-2013, 10:51 PM
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_faqs&lang=bm#FAQ01

bowthugz69
04-03-2013, 10:27 AM
Dear Kekawan (macam P. Ramlee lak),

CCRIS nii sebonarnye a database detailing all the loan approve, reject as well as in progress of applying. it also includes kalu ader bank yg buat inquiry of your personal data. so kalu hang apply 10 card, your profile akan shows ader 10 kali org bank buat inquiry and state how many approve and reject.

in term of credit worthiness lak, kat database tuu ader history of your payment. kalu hang prompt ajer (dia kan shows '0'-seingat akulah), while kalu hang hang tak bayar 2 bulan dia akan show 2 bln kat repayment coloumn.

those information are displayed for the bank to consider on whether they want to give you the loan or not depending on their risk apetite.

btw..aku nii bukan org bank negara cuma nak explain base on my experience.
:) :) :)

just a 2 cent knowledge

Ha.. Yg ni btol..
Ayat pasarnye.. Stiap rekod pinjaman kite dgn bank, ada didalam ccris.. Rekod sahaja... Bank nk cek high cmmitment pun kat ctu jgk..

Ttpi, skiranya salah 1 pinjaman kite trtunggak 1 bulan.. Yg 0 tu akan brtukar jd 1.. May-1, jun-1, july-1 smpaila kite setel ttunggak tu.. Ogos jd 0 blik.. Cth jela..

Dan bile ada kes mahkamah ke bagai, mgkin akan diletak di colum bwh skali iaitu special attention.. Yg ni ccris letak jek bile dpt request n bukti dr pihak bank yg blacklistkn tu..

tokayahmetal
17-03-2014, 05:40 PM
kalau kita ada rekod special attention ni.. contohnya personal loan...nak tak nak kena settlekan semua sekali loan tu baru boleh settle ke atau bila kita bayar tiap2 bulan balik mcm biasa rekod tu clear?