PDA

View Full Version : Hati-hati melawat org meninggal


hazualuv
07-02-2008, 06:16 PM
kawan-kawan ni untuk renungan kiter bersama...terutama sape2 yang ader budak kecik kat umah tu kena alert ler dengan benda2 camni...:-? :-?

Subject : Hati-hati melawat org meninggal

Walaupun kita digalakkan menziarahi jenazah..namun berhati-hatilah...
Beringat sblm kene... ingatlah orang tersayang.... please take note of
this for our on good.... org tua-tua used to say.... bila balik from
melawat org meninggal, sepanjang perjalan ke rumah, baca apa2 yg patut.
terus ke bilik air, ambil air sembahyang, rehat sebentar baru tegur anak2 dirumah.

Terbaca kisah Ura, teringat saya pada tragedi yang menimpa bayi
perempuan saya, ketika itu masih berusia 7 bulan. Memang tidak bermaya,
tidak tidur, tidak menangis, tidak ketawa, tidak makan dan tidak pula
menyusu. Hati ibu mana yang mampu menahan bila keadaan anak begitu. Saya
bersama suami sering lakukan solat hajat untuk meminta Allah lindungi
dan pelihara kesihatan dan kesejahteraan kami sekeluarga.

Masa berlalu sehinggalah rumah ibu di datangi seorang lelaki yang agak
berusia lewat 50an dan memperkenalkan dirinya sebagai Cik Man, seingat
saya waktu itu hari raya Aidil Adha. Sesungguhnya kami sekeluarga memang
tidak mengenali dan tidak pernah pula berkenalan dengan lelaki tersebut.
Cik Man tu kata selepas beliau selesai solat Asar tak tahu pulak gerakan
hati untuk kerumah itu (rumah ibu).

Beliau terus saja menjengah ke buaian anak saya sambil mengucap
panjang. Beliau terduduk sambil memadang wajah seorang demi seorang.
Beliau kata di dalam buaian itu bukannya anak saya tetapi wajah
perempuan tua yang hampir kecut. Ya Allah! Waktu itu rasanya kaki saya
tidak mencecah ke bumi, terasa terlerai segala sendi yang ada. Cik Man
tu menawarkan diri untuk mengubat bayi saya selama tiga hari(itu pun
dengan izin dari Allah...katanya). Dia meminta saya mendapatkan air
lebihan mandian jenazah (air yang masih ada di dalam getah) dengan
syarat yang meninggal mestilah seorang lelaki (sebab yang menumpang pada
bayi saya adalah mayat perempuan tua bukannya seorang tetapi tujuh
orang, benda tu menghuni di setiap sendi bayi perempuan saya) jika saya
terlewat bayi saya mungkin turut meninggal.

Sampai ketahap saya berdoa agar adalah makhluk Allah yang meninggal pd
hari itu. Hampir tiga jam saya bersama suami bertanya ke sana-sini,
mencari rumah orang yang ada kematian. Dgn izin Allah saya terjumpa
petang itu, alhamdulilah.

Petang itu Cik Man ke masjid dan dia hanya berpesan agar bayi saya yang
sekecil itu dimandikan menghadap ke kiblat berserta sepotong doa yang
diberikan. Suami saya terus memandikan bayi perempuan saya seperti yang
disarankan oleh Cik Man tadi. Selepas dimandikan separuh badan bayi saya
(dari pinggang kebawah) bertukar menjadi lebam. Rupa-rupanya kami
tersilap kerana mana ada jenazah perempuan orang lelaki yang mandikan.
Sekali lagi hati saya tidak keruan, mencari hingga ke malam.

Keesokkannya pagi-pagi lagi saya telah ke rumah mayat HSA menanti
kalau-kalau ada orang yang meninggal ketika itu. Allah maha penyayang
dan akhirnya saya bertemu dengan kawan lama yang kebetulan kematian
datuk. Saya meminta izin dari neneknya untuk meminta sedikit air lebihan
mandian untuk membuat ubat anak saya. Saya menceritakan dengan linangan
air mata, tersentuh hati saya bila nama bayi perempuan saya di sebut.

Bila air itu sudah diperolehi terus saja saya serahkan kepada Cik Man
(tak mahu ada sebarang kesilapan lagi). Cik Man meminta saya memandikan
bayi saya tu tapi saya tidak boleh kerana kedatangan haid, terpaksa ibu
yang mengambil alih tempat saya. Cik Man berpesan apa jua yang berlaku
pada malam itu beliau meminta kami semua bersabar dan ingatkan Allah
banyak-banyak. Pintu dan tingkap diminta dibuka seluas-luasnya. Cik Man
meminta ibu tanakkan sepiring pulut kuning. Benar seperti apa yang Cik
Man katakan. Malam itu adalah malam pertama saya mendengar tangisan bayi
saya, tangisan yang saya rindu selama beberapa bulan yang lalu. Bayi
saya meronta-ronta dan dengan sepontan terasa seperti ada imbasan angin
yang keluar terus menuju ke pintu dapur rumah ibu. Dalam masa yang sama
terdengar suara ibu memekik dari dapur (seperti suara orang
terperanjatkan sesuatu) tutup pengukus pulut itu dipenuhi cecacing dan
ulat yang berwarna hitam. Adik lelaki saya mengucap dan terus membuang
ulat-ulat itu ke longkang.

Bila kesemuanya telah selesai, Cik Man memberitahu tahu kepada
saya,suami dan keluarga yang ada. Ada seorang daripada ahli keluarga
yang menziarah orang meninggal dalam kemalangan, kemudian balik dari
ziarah terus menegur bayi saya tu. Cik Man cakap itu badi mayat.

Kebetulan waktu itu bapa saudara saya pula sampai ke rumah untuk
bertanyakan khabar bayi saya. Rupa-rupanya orang yang Cik Man maksudkan
itu adalah bapa saudara saya, dia pun akui dan tak sangka perkara itu
terjadi kpd bayi saya.

Cik Man menawarkan diri sekali lagi untuk merawat bayi saya sehingga
berusia setahun. Saya pernah sekali ke rumahnya dan membawa serba
sedikit keperluan dapur untuk dia dan isterinya. Gembira dan bersyukur
kerana bayi saya sudah pandai bertatih.

Setelah segala kesulitan terurai saya bercadang untuk menziarah Cik Man
sambil membawa sedikit sedekah dan tanda terima kasih. Saya dan mencari
alamat rumah spt yang diberikan oleh Cik Man. Apabila saya sampai ke
alamat itu saya lihat disitu cuma ada sebuah rumah tinggal yang papannya
sudah pun berlumut. Saya bertanya dengan kedai mamak yang berhampiran,
tempat saya membeli keperluan dapur waktu pertama kali saya bertandang
kerumah Cik Man. Mamak tu kata rumah tu dah bertahun-tahun kosong, tuan
rumah tu tak ada waris.

Saya dan suami berpandangan sesama sendiri. Barang yang telah terniat
untuk Cik Man saya sedekahkan ke surau yang berhampiran.Terima kasih dan
saya sekeluarga terhutang budi kepada Cik Man (jika beliau masih hidup)
dan saya sedekahkan Al-Fatihah buat Cik Man jika dia benar-benar sudah
meninggal.

Benar kata Ura,apa yang berlaku elok dijadikan pengajaran dan
ikhtibar.


k da habis baca kan...korang komen ler tak pun bgtau ler klu2 ader cerite camni yang lebih kurang same yang pernah korang alami...:) :-? #:-S

aliQue
07-02-2008, 07:00 PM
hmm..aku xde lg pengalaman mcm nie..
tp ader jadi gak la dulu kat bapak aku..
mase tu bapak aku on da way balik rumah dr kem..
mase on da way tu ade accident..tp xde org kat area tu..
so bapak aku tolong alih2kan mayat ke tepi jalan..
lame pastu org rmi dtg, polis n ambulance dtg..
so bapak aku pun terus balik umah..
tp dier x masuk terus..dier dok je kat luar tu lame2..
pelik gak..then dia buka air paip..terus dier mandi dgn baju2 kat luar..
aku tye mak aku nape abah mcm tu..
mak aku ckp nak buang badi mayat..
sekian..

hazualuv
07-02-2008, 07:04 PM
aku pun penah gak dengar orang tua2 cakap...ader betulnyer tu geng

anbusan
07-02-2008, 08:02 PM
mak aku baru sebulan lepas didetect kene badi mayat, mase tu mentua akak aku melawat die kate pelik mak aku gemuk die lain sket mase tu lak mmg mak aku asyik x sehat je sepanjang taun lepas, darah tggi die asyik naik...then die pesan kat akak aku suh la carik2kan air ke ape ke, pastu malam 2 lepas tu mak aku jumpe org pandai2 ni pastu org tu kate mak aku da kene lame sangat cuma x teruk lai. pastu die baca2 la air kat botol tu pas baca die tunjuk bulu roma kat tangan die menegak die kate mende tu kuat gak sampai org tu pegang kepale nak lawan. then pas smggu mak aku rase da sedap la badan klu x serasi ubat tu kene mandikan la tp syarat banyak giler kene bawak hehe.

kat kg aku kire sedare gak la die keje gali kubur, dekat 3 bln gak x bleh berjalan sbb sawan mayat ni makin gemuk dan gemuk tp skang da ok la sehat sket...org yg rawat mak aku kate klu da teruk mmg susah nak ubat pastu susah nak tdo sbb asyik mimpi mayat jek huhu...

klu ikut pantang org dulu seelok pakaian yg bawah pegi ziarah jgn bawak masuk, salin kat luar mandi kat luar baru leh bawah masuk

hazualuv
07-02-2008, 08:05 PM
mak aku baru sebulan lepas didetect kene badi mayat, mase tu mentua akak aku melawat die kate pelik mak aku gemuk die lain sket mase tu lak mmg mak aku asyik x sehat je sepanjang taun lepas, darah tggi die asyik naik...then die pesan kat akak aku suh la carik2kan air ke ape ke, pastu malam 2 lepas tu mak aku jumpe org pandai2 ni pastu org tu kate mak aku da kene lame sangat cuma x teruk lai. pastu die baca2 la air kat botol tu pas baca die tunjuk bulu roma kat tangan die menegak die kate mende tu kuat gak sampai org tu pegang kepale nak lawan. then pas smggu mak aku rase da sedap la badan klu x serasi ubat tu kene mandikan la tp syarat banyak giler kene bawak hehe.

kat kg aku kire sedare gak la die keje gali kubur, dekat 3 bln gak x bleh berjalan sbb sawan mayat ni makin gemuk dan gemuk tp skang da ok la sehat sket...org yg rawat mak aku kate klu da teruk mmg susah nak ubat pastu susah nak tdo sbb asyik mimpi mayat jek huhu...

klu ikut pantang org dulu seelok pakaian yg bawah pegi ziarah jgn bawak masuk, salin kat luar mandi kat luar baru leh bawah masuk

menakutkan jugak erk badi mayat ni...so mmg kena hati2 ler sape yang lepas g ziarah mayat,bukan setakat budak kecik jer kene...orang tua pun ble kena gak...:(

anbusan
07-02-2008, 08:11 PM
menakutkan jugak erk badi mayat ni...so mmg kena hati2 ler sape yang lepas g ziarah mayat,bukan setakat budak kecik jer kene...orang tua pun ble kena gak...:(

kekadang org lemah semangat mmg mudah la...misal kt dengo org meninggal pastu cam terkejut leh jd punce gak, kedua cam cite atas la org yg x p ziarah leh kene bile duk gan org yg p ziarah, ketiga da semesti org yg ziarah hehe. dulu kwn aku balik melawat imam kg aku ni x tuko baju x mandi sampai malam pastu die p pekan naik moto pastu die kate ade mende putih2 melayang p arah die then die jatuh.. tp sedo2 rupenye yg die lango tu apek tua naik moto hehe parah gak kopak2 badan die hehe nasib sempat lari klu x kene pukul gan org cine kat taman tu kot

acib
07-02-2008, 08:50 PM
ayah aku ade sebut pasal badi, aku x berape nk pecaye sgt, tapi sebaeknya, lepas balik ziarah, doa pada ALLAH S.W.T. dilindung kn kte dari jin, syaitan dan sekutu2nya.. bace ape yg patot, niat tu penting..

Tapi bg aku, bende2 ni selalu kene adalah budak kecik dan org perempaun ( lebih lg mase haid )kurang pendingding kn

tapi dah dgr cerita saudara kt ats tadi tu, ade kebenaran gak, cume berwaspada ketika menziarahi rumah arwah.

seilykim
07-02-2008, 09:13 PM
kalau cam tu orang yang mandikan mayat pun bulih kena jugak lah kan? takut jugak.. coz mak aku tukng mandikan jenazah.. dia memang selalu gak sakit la demamla, tapi aku rasa maybe sebab dah tua.. nak masuk 60 thn. tapi aku rasa maybe ma au tau asal badi mayat ni.. maksud aku petua2 utk elakkan bende tu la..

BetaMaker
07-02-2008, 09:25 PM
huhu seram2......:( :(

Zulkarnine
07-02-2008, 11:26 PM
lepas ziarah mayat tu, cepat2 la mandi wajib...

acib
08-02-2008, 10:58 AM
lepas ziarah mayat tu, cepat2 la mandi wajib...

mandi wajib ke amek air smyg ????

tar_wow1983
08-02-2008, 11:02 AM
Bukan ajer lepas melawat orang meninggal, even kalau kita kuar lepas senja, x digalakkan terus menegur bayi. Lepak luar dlm 5 minit, amik daun n ludah 3 kali. pastu buang. Kata orang2 tua le...Takat mana kebenarannya, wallahualam

sconsult
08-02-2008, 03:37 PM
hazualuv, 'Cik Man' tu mungkin penyamaran jin, samada jin islam atau kafir (syaitan), dari apa yg aku faham setakat ni, kita tak boleh bersahabat dgn jin (tak kira jin islam/kafir..sebab kita sebenarnya tak tahu jin tu islam/kafir). Adalah lebih baik kau rujuk Dato' Haron Din di Bangi tu. Dibimbangi 'Cik Man' tu ada meninggalkan 'sesuatu' kat bayi kau tu...walaupun sekarang ni bayi tu nampak sihat!

anbusan
08-02-2008, 03:50 PM
cite atas tu da lame da 2-3 taun lepas aku dpt x silap dan leh dikatakan cite kat atas tu cam surat berantai jd x tau kesahihan die camne hehe tp klu cite btol maybe la leh periksa balik anak tu camne ok ke x

hazualuv
08-02-2008, 03:53 PM
hazualuv, 'Cik Man' tu mungkin penyamaran jin, samada jin islam atau kafir (syaitan), dari apa yg aku faham setakat ni, kita tak boleh bersahabat dgn jin (tak kira jin islam/kafir..sebab kita sebenarnya tak tahu jin tu islam/kafir). Adalah lebih baik kau rujuk Dato' Haron Din di Bangi tu. Dibimbangi 'Cik Man' tu ada meninggalkan 'sesuatu' kat bayi kau tu...walaupun sekarang ni bayi tu nampak sihat!

ala...geng tu bukan bayi aku ler...bender ni pun orang yang cerita:( :o

hazualuv
08-02-2008, 03:54 PM
Bukan ajer lepas melawat orang meninggal, even kalau kita kuar lepas senja, x digalakkan terus menegur bayi. Lepak luar dlm 5 minit, amik daun n ludah 3 kali. pastu buang. Kata orang2 tua le...Takat mana kebenarannya, wallahualam

tar_wow daun aper...:o :-?

sconsult
08-02-2008, 04:06 PM
ok la, kalau kau org berdepan benda2 yg pelik, jgn mudah terima walaupun nampak 'macam baik je', jgn percaya sangat mimpi, walaupun kebetulan bila terjaga nampak macam mimpi tu benar. jgn layan...kita manusia biasa,Allah juga yg akan melindungi kita, bukan 'keris sakti', bukan 'kain kuning', bukan 'batu keramat', dan entah apa2 lagi yg dikatakan ajaib.

nofa
08-02-2008, 04:32 PM
dulu pernah beberapa jgk aku ziarah mayat kawan.... aku x tahu pun pasal nie, selamber je la aku, balik umah mcm biasa la,... alhamdullilah x de ape2 berlaku:)

akuslamberjer
08-02-2008, 05:01 PM
hurmm ni kali kedua aku baca kisah ni.. susah aku nak komen..

yang pastinya menziarah kematian satu amalan yang baik..

jangan ditakutkan cerita macam ni sampai taknak ziarah keluarga@saudara@sahabathandai yang tengah bersedih atas kehilangan orang trsayang pulak..

insyaAllah..'tidak dibeban ke atas kamu apa yang kamu termampu'..

Cuma cubalah IKHTIAR elak perkara ini berlaku..

kubangajah
14-02-2008, 03:58 PM
petua org2 tua bila balik dari kubur buka baju(lelaki la) rehat kat luar rumah barang setengah jam.jangan main celapak masuk rumah nanti ada masalah susah.Tambahan kalau ada anak kecil.Selawat dan baca fatihah pastu lehmasuk rumah.

rafina_80
14-02-2008, 04:18 PM
petua orang2 dulu ckap,klu kita pi tgk jenazah, jgn tgk kepala terus, mulakan dari kaki baru tgk muka. ni utk org yg lemah semangat lah. pastu kat tmpat aku ni klu adaa org meninggal dia pi letak kapur makan kat telinga bebi@ bdk 5 thn ke bwh.akupun x tau apa sebabnya..pastu kita basuk muka dgn air lebihan mandi jenazah..tak tau lah pulak aku kebenarannya..

rafina_80
14-02-2008, 04:21 PM
hazualuv, 'Cik Man' tu mungkin penyamaran jin, samada jin islam atau kafir (syaitan), dari apa yg aku faham setakat ni, kita tak boleh bersahabat dgn jin (tak kira jin islam/kafir..sebab kita sebenarnya tak tahu jin tu islam/kafir). Adalah lebih baik kau rujuk Dato' Haron Din di Bangi tu. Dibimbangi 'Cik Man' tu ada meninggalkan 'sesuatu' kat bayi kau tu...walaupun sekarang ni bayi tu nampak sihat!

ish ko ni buat aku meremang bulu tengkuk je..:o

blitz5755
14-02-2008, 04:31 PM
semuanya dari ilahi ..kena beringat2..pesan org tua2 tu bagus

putribunian
14-02-2008, 04:36 PM
pengalaman org seblah umah aku...
org seblah umah aku tu...
pg tgk org mati..pastu die lain mcm jer...
mcm masuk antu...housemate die takut giler...
aku pun suruh die g mandi...
tapi, pastu aku xde nye g tgk die dh...takut badi tu suke kt aku lak...hehehehe

azmie007
14-02-2008, 04:47 PM
pengalaman aku....masa baru kawin...lps tu ada sepupu meninggal...aku pun bawak isteri aku ziarah.....sehari selapas tu bini aku demam badan seram sejuk...pi klinik doktor bagi ubat kata demam...makan ubat tak baik....pi lagi klinik...suspect denggi....cek2 takde pun....1 minggu lepas tu bapa aku bawak pi jumpa ustaz....ustaz tu tengok je dia dah tahu..katanya kena badi mayat....ustaz bacakan doa bagi minum air..alhamdulilah esok je bini aku dah pulih.....bini aku ni memang lemah semangat sikit..tengok cite antu kat tv pun kalau aku takde dia terus tutup tv atau tukar chanel...

NfazilahAshah
15-02-2008, 11:14 AM
emm...betul..gak..anak buah aku dah kena...teruk..gak...kalau dia..nangis..sampai biru-biru..mcm kena sawan..rerupanya..kena tegur..haiz..kesian...nasib baik cepat berubat kalau..tak..Allah...

Dianey
02-03-2008, 11:48 PM
yer ker...iskk.. gerun lak aku baca td..hmmmm...

fazarudin
03-03-2008, 04:37 AM
seram gak ..itu yg org tua2 cakap ,. jangan bawak budak kecik pegi ziarah org mati..budak2 nih boleh tengok bende pelik2 ...pandangan diorang x sama mcm kita..ya lah , budak xde dosa kan..x mcm kita neh.

xalimx
03-03-2008, 04:50 AM
tak semestinya laa kalo pas ziarah org meninggal.. pas "terjumpa" "benda" tu pun jgn trus masuk rumah / tegur budak2 kecik, nnti budak2 tu tak keruan sbb diaorg nampak apa yg kita tak nmpk dengan mata kasar...coz benda tu akan ikut kita balik rumah walau mcm mana skali pun melainkan ada cara yg aku pun tak taw, maybe baca doa atau lain2....

just my 2cents

akuler
03-03-2008, 10:13 AM
badi mayat ni camner? ader sesape leh citer. Ape kuase mayat tu leh ganngu orang yg idup.

buya
03-03-2008, 10:35 AM
emmm..ntah ler aku, biase jer aku g melawat orang mati ni x der apepe lak..anak2 buah aku g kubur tokki die pun lepak jer..baik yg kecik yang besar ker..wallahua'lam..seme tu kuase die..pada Dia kita datang..pada Dia jugak kita pegi akhirnye..

MyRedz
03-03-2008, 11:00 AM
hehe orang mati pun leh wat hal?

eyza
09-04-2008, 10:57 AM
Subhanallah...

baby cute
10-04-2008, 02:57 PM
DIA Maha Mengasihani hamba-hambaNya

Gila Komik
12-04-2008, 03:33 PM
Allah Maha Penyayang...Maha Besar

Fareez_Demon
12-04-2008, 05:35 PM
ni aku xbaca lg..keh3!! thanx bro..

dah bace blom.....
bace la penat die tulis..:D :D

KLVIPER
03-11-2009, 03:02 AM
Seram lah baca ni pukul 3.2 pagi. Soram den di buatnyo!

bedul
03-11-2009, 03:19 AM
Seram lah baca ni pukul 3.2 pagi. Soram den di buatnyo!

apa nak serammm.....kita semua akan mati......dan ditanam dalam liang lahat yg gelap gulita.....:D

http://www.youtube.com/watch?v=cDTon1TvOO4

Syedz
03-11-2009, 05:39 PM
pergh, bahaya gak, seram siot

Ashadieyah
03-11-2009, 09:15 PM
Seram lah baca ni pukul 3.2 pagi. Soram den di buatnyo!

Seram ker?? Nick enko pun dah menyeramkan aku :o :o :o

akukurt
01-04-2010, 12:52 AM
salam... seram nye..

haikal09
01-04-2010, 01:17 AM
org tua dulu2 mmg byk pantang larang
ada bagusnya jgk sebagai langkah berjaga2
tapi bagi aku yg penah mengajar arwah tok aku mengucap di saat terakhir hayat dia,bercangkul utk 2 jenazah ada afdalnya kita sama2 terlibat dgn pengurusan jenazah
kitapun mati jgk esok
cuma berdoalah kita mati tidak dlm keadaan aib
nk tido jgn lupa ambik wudhu k

taqi5007
01-04-2010, 01:25 AM
first time dengar kena badi mayat..cam ni pon ade gak ek..

habiburrahman
01-04-2010, 01:25 AM
Kawan aku malam semalam pun kene BADI gak..ustaz cakap BADI Bayern Munich...lepas team kesayangan dia MU kalah 2-1, terus ponteng tak datang keje...:">

habiburrahman
01-04-2010, 01:32 AM
Kawan aku malam semalam pun kene BADI gak..ustaz cakap BADI Bayern Munich...lepas team kesayangan dia MU kalah 2-1, terus ponteng tak datang keje...:">

Sori kalau asteruk... :">

ramos
01-04-2010, 11:57 AM
Kawan aku malam semalam pun kene BADI gak..ustaz cakap BADI Bayern Munich...lepas team kesayangan dia MU kalah 2-1, terus ponteng tak datang keje...:">

:)):))....

penjejak naga
01-04-2010, 12:00 PM
cara ubati badi mayat..gi kubur tuh...amik tanah die...calit di mata budak tuh sambil baca ayat Kursi

kepalbatu90
01-04-2010, 12:07 PM
wow!!!nie frst time aku dgar cte...tp aku egt sekadar donggeng jew...
hope pas ni aq b'hati2 la...heheee...thnkz geng...:))!!

janggut_X
01-04-2010, 12:11 PM
take note..tq tuan tt kongsi cerita ni.

ZURA-SAN
01-04-2010, 12:23 PM
seram...
tpi sume ni mmg btul...

sosuai
01-04-2010, 12:30 PM
aku pon xde la nk komen lebih2 sebab ni sume kuasa Allah jugak nk menemukan kita dgn makhluk2 Dia yang lain2..

tapi aku pegi kursus pengrusan jenazah bulan lepas ade la kot beberapa petua yg ustaz tu bagi:

1) Baca Bismillah yang selalu Sultan Johor baca tu (Bismillah hillazi la yadurru ma`asmihi.. sampai abes)
2) Tgk kaki dlu sebelum pg tgk muka mayat (ada org posting td mmg btoi)
3) Kalo mayat tu busuk sgt, cara nk ilangkan busuk pegi sedut dalam2 bau busuk tu smapai dah sebati ngn idung korg pastu kompem xde bau (aku pon xsanggup buat)
4) Sebelum mandi mayat tu (sape2 yang join) amek jari telunjuk korg letak je kat mana2 bhgian mayat pastu sapukan kat dua2 mata (jgn ko isap jari ko plak)
5) Sebut nama si mati suh dia lembutkan anggota dia mane2 yang keras (pon time mandi mayat tuu)
6) Teguhkan dalam hati Allah maha kuasa yang mayat tu dah xde fungsi dan xboleh memudharatkan org lain yang idup.
7) Doakan je si mati di rahmati Allah.

Tu je kot..

TXT
03-04-2010, 05:17 PM
kalau cakap bab badi mayat ni, mmg da byk kisah ny..mak aku dulu pon penah kena..die mmg lemah semangat skt..blh nmpk 'benda' tu..blk dari ziarah mayat terus meracau-racau..bila ustaz tu baca doa skt, die suruh mak aku minum air yg d doakan dan basuh kaki..lepas tu, alhamdulillah mak aku sihat..

GrandTurismo
03-04-2010, 06:19 PM
seram gak baca
tapi arwah nenek memang ada pesan
kalo balik dari menziarah org meninggal
kalo bole sepanjang perjalan pulang tu bacalah ayatul kursi, beserta 3 Qul
sampai rumah, basuh tangan kaki, paling senanglah ambik wuduk

aiman
03-04-2010, 06:42 PM
Badi ni apa sebenarnya? Makhluk ke apa? Selain manusia hanya ada jin dan syaitan. 4 tahun lepas masa bapa mertua saya meninggal, saya bawa anak kecik saya berumur 1 tahun, dan anak saya cium lagi datuk dia sebelm dikapankan. Ikut sampai ke liang lahat lagi saya bawa anak saya. Tak ada apa2 pun. Kalau ada yang mengganggu anak saya, saya hanya percaya syaitain atau jin dan bukan badi.

CyberMachine
03-04-2010, 06:58 PM
Badi ni apa sebenarnya? Makhluk ke apa? Selain manusia hanya ada jin dan syaitan. 4 tahun lepas masa bapa mertua saya meninggal, saya bawa anak kecik saya berumur 1 tahun, dan anak saya cium lagi datuk dia sebelm dikapankan. Ikut sampai ke liang lahat lagi saya bawa anak saya. Tak ada apa2 pun. Kalau ada yang mengganggu anak saya, saya hanya percaya syaitain atau jin dan bukan badi.

abang tanyala kepada yang pakar

aiman
03-04-2010, 07:04 PM
abang tanyala kepada yang pakar

Badi mayat ini khurafat, tak ada dalam islam

ikhmal_ok
03-04-2010, 07:18 PM
Badi mayat ini khurafat, tak ada dalam islam

badi mayat ni gelaran orang tua2,,,sebenarnya samaada ganguan syaitan ataupun jin wallahualam.

smoulder88
03-04-2010, 08:44 PM
cara ubati badi mayat..gi kubur tuh...amik tanah die...calit di mata budak tuh sambil baca ayat Kursi

em ms arwah kwn aku meninggal ada gak tgk mak cik,maybe sedara die amek tanah die ckit bwk blik.. x tau tuk pa,maybe tuk 2 kot.. Wallahuallam..

kenchanadewi
03-04-2010, 09:36 PM
huh baca ni terasa sedih plak sbb terkene kat anak tersayang...alhamdulillah dah sehat..yg cik man tu kemungkinan bunian..jin islam..ataupun wali Allah...ataupun malaikat...dan kemungkinan juga manusia biasa

duan47
03-04-2010, 09:59 PM
Juz nk share pglmn t'baru bkaitan mayat ni.

Hr isnin (29/3/2010), sy teman wife pegi cek-up baby kat hospital s'ban. Parking pelawat biasa penuh, so parking le kat bhgn blakg. On dway g O&G, lalu le wad forensik. Tup2 bderau darah sy tnampak diorg urus 1 mayat. Wife sy x nak masuk, sy ckp xde apa la (sy nak sgt lalu kat situ coz nak tahu juga jln short-cut kononnya).

Tup2, lepas je wad tu, sy ny blakg rs sakit. Mula2 ckit, lama2 makin teruk. Sy asyik mengeluh bgtaw wife blkg sy sakit, mcm kena tumbuk. Ms tu, sy pk myb sbb penat drive. Sampai balik rumah, x ok. Mlm lagi teruk, rs saraf kejang. Tidur x boleh letak bantal, x boleh toleh kiri kanan. Hy tidur lurus. Sy asyik t'byg mayat yg sy tpandang ms lalu wad forensik siang ny.

Sy rs mcm nk share dgn wife, tp diam je coz tahu die penakut. Esok ny, paksa diri g ofis KL coz ada appointment dgn ejen & merchant. Sakit bdn x surut lagi. Sy bace ulang ayat kursi & ada plan juga balik keje nk g jumpa dukun kampung. Jalan pun da mcm robot. Nak gerak byk pun da x boleh sgt.

Bila sy share dgn ejen, die bgtaw mybe sy ada tegur mayat tu. Mgkin btul jg, sy pk bukan2 ms lalu tu. Xde rs takut @ zikir utk elak pun. At last, semakin surut esoknya. X jadi nk g jumpa dukun.

Al-hamdullillah, bila da ok ckit, baru share dgn wife. Dia baru bgtaw petua yg spttnya. Lbh kurg mcm forumer share kat sini. Mgkin ada btul nya juga.

Juz sharing . :)

ikhmal_ok
04-04-2010, 02:27 PM
Juz nk share pglmn t'baru bkaitan mayat ni.

Hr isnin (29/3/2010), sy teman wife pegi cek-up baby kat hospital s'ban. Parking pelawat biasa penuh, so parking le kat bhgn blakg. On dway g O&G, lalu le wad forensik. Tup2 bderau darah sy tnampak diorg urus 1 mayat. Wife sy x nak masuk, sy ckp xde apa la (sy nak sgt lalu kat situ coz nak tahu juga jln short-cut kononnya).

Tup2, lepas je wad tu, sy ny blakg rs sakit. Mula2 ckit, lama2 makin teruk. Sy asyik mengeluh bgtaw wife blkg sy sakit, mcm kena tumbuk. Ms tu, sy pk myb sbb penat drive. Sampai balik rumah, x ok. Mlm lagi teruk, rs saraf kejang. Tidur x boleh letak bantal, x boleh toleh kiri kanan. Hy tidur lurus. Sy asyik t'byg mayat yg sy tpandang ms lalu wad forensik siang ny.

Sy rs mcm nk share dgn wife, tp diam je coz tahu die penakut. Esok ny, paksa diri g ofis KL coz ada appointment dgn ejen & merchant. Sakit bdn x surut lagi. Sy bace ulang ayat kursi & ada plan juga balik keje nk g jumpa dukun kampung. Jalan pun da mcm robot. Nak gerak byk pun da x boleh sgt.

Bila sy share dgn ejen, die bgtaw mybe sy ada tegur mayat tu. Mgkin btul jg, sy pk bukan2 ms lalu tu. Xde rs takut @ zikir utk elak pun. At last, semakin surut esoknya. X jadi nk g jumpa dukun.

Al-hamdullillah, bila da ok ckit, baru share dgn wife. Dia baru bgtaw petua yg spttnya. Lbh kurg mcm forumer share kat sini. Mgkin ada btul nya juga.

Juz sharing . :)

jin setan dok kacau hang tu duan..sengaja sebab dia benci ngan anak adam.

maydi
05-04-2010, 03:04 PM
memang ada gak aku dengar tentang badi mayat.adik saya pun meninggal akibat kemalangan lemas dalam laut .takut jugak terkena badi.hampir.adalah

fauzizul
05-04-2010, 03:13 PM
fuhh... serammmm#:-S

VertiLo
05-04-2010, 03:24 PM
badi mayat nie mmg ada... berhati2 laaa... elakkan bersentuhan dgn jenazah kalo kita tiada kaitan dgn pengurusannya... juga jgn berprasangka xelok terhadap jenazah...

anuarul
05-04-2010, 03:24 PM
ade gak badi mayat ni ye.............ako baru tau....

Dkgr@y
05-04-2010, 04:36 PM
terima kasih for semua info.. skrg baru aku tahu psl perkara ni..

kaylis
05-04-2010, 05:44 PM
badi mayat ni penah kat kakak aku 2 taun lepas...mula2 diagnose kn demam chikunguya, pas tu confirm bukan pulak....naik merah2 kat badan terutamanya kat kaki dan tangan...doktor pun dah buntu tak tau nak buat apa, semua check ok, darah pun ok tak de masalah..x ray tunjuk yg apa yg nampak kat kaki, mcm tu jugak laa jadi kat dalam perut, sudah nya kakat aku tak bole makan, minum air pun dah meraung semalaman pasal kena kat bahagian dalaman badan...2 minggu dok spital tak leh buat apa, then mak aku bw balik amik jaga...sedih aku tgk kakak aku ni, masa tu dah dekat nak raya aku balik tgk kakak aku ni dah jadi macam budak kecik, kn pakai pampers, jalan dipimpin, makan disuapkan...tak sangka kakak aku yg aktif memasak dan bekerja akan jadi mcm tu...kakak aku ni juru x-ray kat hospital, mengikut apa yg org yg berubatkan kakak aku ni, dia terkena badi mayat..kakak aku iya kan yg mmg keje dia kn x-ray for post morterm mayat dan dia syak yg may be dia kn masa x-ray mayat sorg penjenayah ni yg ditembak polis...

kakak aku pulih dgn sendirinya 5 minggu pas dia kn tu, now dah fully recover tp mmg sedih giler time tu, mmg dia sengsara abiss...tu org dewasa ape lg kalau baby atau budak2 kecik...

orang2CREW
11-04-2010, 05:49 PM
setiap kejadian tu adakalanyer berturut...
turutan yg berlaku tu biasernyer bersebab...
dan...

sebab2 tu biasernyer akan nenyedarkan kiter...

tapi....

sampai biler " sedar " tu agaknyer yer....

Muhammad_27
11-04-2010, 05:59 PM
aku dulu dari kecik-kecik dah diajak gali kubur dpatla upah sikit dlm RM20, smpaila sesi pengebumian berakhir..

pastu mak aku cakap balik kubru tu mandi bersihkan pakaian dan sebagainya supaya tak terbawa badi mayat ke ape ke,, aku cakap mengarut jerla kecik2 bukan tau ape2 pun..

kadang2 terus sambung main ng kawan-kawan...

sampailah aku abes sekolah....tak de ap2 pun.. lilek jer...

fanlee
12-04-2010, 12:22 AM
dulu pernah beberapa jgk aku ziarah mayat kawan.... aku x tahu pun pasal nie, selamber je la aku, balik umah mcm biasa la,... alhamdullilah x de ape2 berlaku:)

same la ngan aku

AkuHenjutJer
14-04-2010, 12:19 AM
aku klu org mati kemalangan ni yg wat aku berat nk prgi

zhar8
14-04-2010, 01:00 AM
salam,stakat ni xde pape lagi la yg jd kt aku,tp dulu tym tok aku mnggl,tdo kt kampong,pagi tym org bgun,adik aku ilang,last2 jumpe tido bwh katey,uhuhu,

sanz
14-04-2010, 07:39 PM
ini mengarut nih. aku tak caye bende2 badi ni.

cay3869
14-04-2010, 08:26 PM
seram gak dgr cite dr korang.. apa2 pn kene bhati-hati laa...