PDA

View Full Version : pokok gaharu-minta info saper yg tahu pasal benda ni


pandera
18-01-2008, 09:53 AM
as'kom pada kengkawan semua..disini saya ingin mohon pada warga cg yg tahu pasal pokok gaharu .sama ada dari pokok gaharu,penanaman pokok gaharu,benih pokok gaharu mana nak dapat,pemasaran pokok gaharu atau minyak pokok gaharu.atau aper2 yg berkaitan pokok gaharu...dan apa potensinya...

azman88
18-01-2008, 11:08 AM
pokok gaharu ni dipanggil pokok jutawan... sesiapa yang berhajat nak jadi kayaaaaa 10 tahun lagi kena tanam pokok ni. saya dah tanam, suntik dan dahpun jual gaharu...berbaloiiiii

azman88
18-01-2008, 11:14 AM
Pokok gaharu ni sesuai ditanam dimana saja asalkan jangan tempat berair. Selepas 4-5 tahun boleh disuntik dengan bakteria (Bakteria ni saya beli dari Thailand).Bila pokok berumur 8-10 tahun teras yang terhasil boleh di tuai. kalau jadi gred super A broker macam saya boleh beli RM15 ribu sekilo.

azman88
18-01-2008, 11:30 AM
Anggaran Kos Permulaan Penanaman bagi Seekar Tanah


1)Membersih tanah- RM500.00

2)Anak Pokok ukuran 2 kaki tinggi (RM10.00 x 430 pokok)- RM4300.00

3)Baja C.I.R.P (RM0.50 x 430 ketul)- RM215.00

4)Kos penanaman (RM1.00 x 430 pokok)- RM430.00

5)Sistem siraman (anggaran polypaip untuk seekar)- RM3500.00

6)Kayu penegak / buluh (RM0.50 x 430 batang)- RM215.00

JUMLAH- RM9,160.00


Anggaran Kos untuk 7 tahun Seekar Tanah


1)Kos penanaman awal- RM9,160.00

2)Pembajaan C.I.R.P (3 x 3 tahun x RM0.50 x 430 pokok)- RM1,935.00

3)Penjagaan / pembersihan kawasan (RM 200 x 7 tahun)- RM1,400.00

4)Kos suntikan/ inducement pada tahun ke - 5 (RM50 x 430 pokok)- RM21,500.00

5)Kos penebangan pokok dan kutipan hasi- RMl3,500.00

6)Lain-lain kos (pagar / jagaan dsbnya)- RM5000.00

JUMLAH- RM43,495.00


GAHARU – Anggaran Hasil

Anggaran hasil minimun RM 1,000.00 sepokok.

Seekar (430 pokok)

- 100% RM 430,000.00

- 80% RM 344,000.00

- 50% RM 215,000.00

* TEPUK DADA TANYA HATI…….Ini anggaran minima RM1k, kalau dapat RM10K macam mana??

pandera
18-01-2008, 02:14 PM
tima kasih kerna bagi info nie....
-nak tau lagi..brp lama dah tanam pokok gaharu nie
-mana nak dapat benih
-kalau dah sampai tempoh disuntik...hasil nak jual kat mana
-pokok tu kalau sampai tempoh apasal kena tebang....pokok dah
tebang tu nak jual kat mana (tempoh brp tahun)
-kalau ada pokok kat hutan mana2 leh jual ke

harap x kisah...byk soalan plk...
p/s bro ada ym x...

nza50271
18-01-2008, 02:29 PM
AZMAN88 aku nak tanyer sikit ko ada ke buat perkhidmatan suntikan dan pasaran ke?
klu ada contact aku
naza
0197363424 @ email nza50271@yahoo.com

mamamoto
18-01-2008, 03:29 PM
Aku Ade Gak Kwn Rekemen Suruh Jual Gharu Dia Kat Org Memang Biz Bagus Nih Mahal Tuu.. Mak Aku Ade Tanah Yg X D Usahakan Lebih Dri 10ekar Leh Ker Tanam Pokok Ni Tp Modal X De Ler Kalu Ade Francaisor K Gak Kan .tengah Pikir Ni Ingat Nk Tanam Sawit Jek Kwn2 Ade Idea Ker

azman88
21-01-2008, 01:31 PM
sesiapa nak tahu pasal gaharu klip kat sini: http://forestpathology.cfans.umn.edu/agarwoodmeeting.htm

azman88
21-01-2008, 01:40 PM
kajian professor Robert blanchette pasal suntikan dan bakteria telah di patenkan di US. Untuk pengetahuan klip:http://www.google.com/patents?id=4qYTAAAAEBAJ&dq=induce+agarwood+in+trees

azman88
21-01-2008, 01:48 PM
Kajian Professor Robert Blanchete tentang suntikan gaharu ini telah dipatenkan di US. Klik sini:http://www.google.com/patents?id=4qYTAAAAEBAJ&dq=induce+agarwood+in+trees

azman88
21-01-2008, 02:06 PM
gambar...........
http://i267.photobucket.com/albums/ii294/mangaharu/14012008290.jpg

azman88
21-01-2008, 02:08 PM
hasil..........
http://i267.photobucket.com/albums/ii294/mangaharu/01012008283.jpg

azman88
21-01-2008, 02:12 PM
AZMAN88 aku nak tanyer sikit ko ada ke buat perkhidmatan suntikan dan pasaran ke?
klu ada contact aku
naza
0197363424 @ email nza50271@yahoo.com

mu post gambar pokok tu dulu.... aku nak tgk.... ada brape btg weh ?

azman88
21-01-2008, 02:15 PM
tima kasih kerna bagi info nie....
-nak tau lagi..brp lama dah tanam pokok gaharu nie
-mana nak dapat benih
-kalau dah sampai tempoh disuntik...hasil nak jual kat mana
-pokok tu kalau sampai tempoh apasal kena tebang....pokok dah
tebang tu nak jual kat mana (tempoh brp tahun)
-kalau ada pokok kat hutan mana2 leh jual ke

harap x kisah...byk soalan plk...
p/s bro ada ym x...

pandera, lokasi kat mana ?

azman88
21-01-2008, 03:17 PM
kayu sebelum diproses
http://i267.photobucket.com/albums/ii294/mangaharu/01012008287.jpg

azman88
21-01-2008, 03:18 PM
proses penyulingan...
http://i267.photobucket.com/albums/ii294/mangaharu/01012008288.jpg

azman88
21-01-2008, 03:19 PM
minyak gaharu...
http://i267.photobucket.com/albums/ii294/mangaharu/Image132.jpg

azman88
21-01-2008, 03:19 PM
video proses suntikan pokok (klik image di bawah)
http://i267.photobucket.com/albums/ii294/mangaharu/th_07-10-07_1734.jpg (http://s267.photobucket.com/albums/ii294/mangaharu/?action=view&current=07-10-07_1734.flv)

mattop
21-01-2008, 03:24 PM
rezeki tuhan.... khazanah alam yg tak akan habis utk kita terokai.... alhamdulillah....

azman88
21-01-2008, 03:42 PM
tapi kena usaha jugak mattop.... insyaALLAH....

azman88
21-01-2008, 09:32 PM
Rezeki dari sumber alam....RM190k

http://i267.photobucket.com/albums/ii294/mangaharu/Picture1.png

Shukz Isma
21-01-2008, 09:39 PM
bro,gamabr bro mana 1??

azman88
21-01-2008, 09:49 PM
bro,gamabr bro mana 1??

Itu gambar koleksi. Baju Merah itu saya punya SIFU. Sebelah tu member dia.

wanzex
21-01-2008, 09:59 PM
Agarwood


Agarwood or just Agar (from the Malay gaharu) is the resinous heartwood from Aquilaria trees, large evergreens native to southeast Asia. The trees occasionally become infected with mold and begin to produce an aromatic resin in response to this attack. As the infection grows, it results in a very rich, dark resin within the heartwood. It is this precious resinous wood that is treasured around the world.

The resin is commonly called Gaharu, Jinko, Aloeswood, Agarwood or Oud and is valued in many cultures for its distinctive fragrance, thus it is used for incense and perfumes.

One of the reasons for the relative rarity and high cost of agarwood is the depletion of the wild resource. Since 1995 Aquilaria malaccensis, the primary source, has been listed in Appendix II by the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. In 2004 all Aquilaria species were listed in Appendix II; however, a number of countries have outstanding reservations regarding that listing.

wanzex
21-01-2008, 10:00 PM
History


The odour of agarwood is complex and pleasing, with few or no similar natural analogues. As a result, agarwood and its essential oil gained great cultural and religious significance in ancient civilizations around the world. In as early as the 3rd century, the chronicle Nan zhou yi wu zhi (Strange things from the South) written by Wa Zhen of the Eastern Wu Dynasty mentioned agarwood produced in the Rinan commandery, now Central Vietnam, and how people collected it in the mountains.

Starting in 1580 after Nguyen Hoang took control over the central provinces of modern Vietnam, he encouraged trade with other countries, specifically China and Japan. Agarwood was exported in three varieties: Calambac (Khi Nam in Vietnamese), Tram Huong (very similar but slightly harder and slightly less rare), and agarwood proper. A pound of Calambac bought in Hoi An for 15 taels could be sold in Nagasaki for 600 taels. The Nguyen Lords soon established a Royal Monopoly over the sale of Calambac. This monopoly helped fund the Nguyen state finances during the early years of the Nguyen rule.

wanzex
21-01-2008, 10:02 PM
Etymology

Agarwood is known under many names in different cultures:

* It is known as Chén-xīang (沉香) in Chinese and Jin-koh (沈香) in Japanese, both meaning "sinking incense" and alluding to its high density.
* Both agarwood and its resin distillate/extracts are known as Oud in Arabic (literally wood) and used to describe agarwood in nations and areas of Islamic faith. Western perfumers may also use agarwood essential oil under the name "oud" or "oude".
* In Europe it was referred to as Lignum aquila (eagle-wood) or Agilawood, because of the similarity in sound of agila to gaharu
* Another name is Lignum aloes or Aloeswood. This is potentially confusing, since a genus Aloe exists (unrelated), which has medicinal uses, . However, the Aloes of the Old Testament (Num. 24:6; Ps. 45:8; Prov. 7:17; and Cant. 4:14) and of the Hebrew Bible (ahalim in Hebrew) are believed to be agarwood from Aquilaria malaccensis.
* The Indonesian and Malay name is "gaharu".
* In New Guinea it is called "ghara".
* In Vietnamese, it is known as trầm hương.
* In Hindi (India), it is known as "agar".
* In Laos it is known as "Mai Ketsana".

wanzex
21-01-2008, 10:03 PM
Formation

There are fifteen species in of the Aquilaria genus and eight are known to produce agarwood. In theory agarwood can be produced from all members; however, until recently it was primarily produced from A. malaccensis. A. agallocha and A. secundaria are synonyms for A. malaccensis. A. crassna and A. sinensis are the other two members of the genus that are usually harvested.

Formation of agarwood occurs in the trunk and roots of trees that have been infected by a parasitc ascomycetous mould, Phaeoacremonium parasitica, a dematiaceous (dark-walled) fungus. As a response, the tree produces a resin high in volatile organic compounds that aids in suppressing or retarding the fungal growth. While the unaffected wood of the tree is relatively light in colour, the resin dramatically increases the mass and density of the affected wood, changing its colour from a pale beige to dark brown or black. In natural forest only about 7% of the trees are infected by the fungus. A common method in artificial forestry is to inoculate all the trees with the fungus.

High quality resin comes from a tree's natural immune response to a fungal attack. It is commonly known as agarwood #1 (first quality). An inferior resin is created using forced methods where aquilaria trees are deliberately wounded, leaving them more susceptible to a fungal attack. This is commonly called agarwood #2.

wanzex
21-01-2008, 10:05 PM
Trade and Use

Singapore serves as an important trading centre for agarwood products, because of its location and it economic position in Southeast Asia.

Agarwood is used in Arab countries (especially in the Persian Gulf) as incense. In Japan, it is used in Kōdō or "incense ceremony" along with Sandalwood. Agarwood (Aloeswood) was used by the Ancient Egyptians for embalming dead bodies. Agarwood extract is rarely used in western perfumery due to its prohibitive price.

Due to its rarity and the high demand for it, agarwood and agarwood extracts bring high prices. Indiscriminate cutting of trees of the relevant species in the hope of finding agarwood has resulted in depletion of wild trees. One species has been CITES-listed. Projects are currently underway in some countries in southeast Asia to infect cultivated Aquilaria trees artificially to produce agarwood in a sustainable manner.

In the past, Malaysia (formerly Malaya) was a popular spot for traders to seek perfumes. The native perfumes produced from real woods and petals from Malaya successfully attracted traders from all over the world, especially from Portugal and Britain. However, the popularity of agarwood in Malaysia faded after the colonization of Malacca.

Today, gaharu (Malay word for agarwood) is becoming more popular in Malaysia. This is due to a movement by En Sulaiman Bin Doss Mohammed Khan, originating in Muar Johor, to create awareness of the precious sources of agarwood in Malaysia. This kind of awareness is vital as Malaysia is rich in agarwood, deep in the jungles, mainly in Terengganu and Pahang. The government of Malaysia recently financed some agencies to continue research and development of gaharu. The goal is also to increase the trade of agarwood in Malaysia to levels such as those during the Malacca Sultanate centuries ago.

azman88
23-01-2008, 12:27 PM
sesiapa berminat nak tanam, suntik dan jual gaharu saya boleh bantu.PM saya.

amir28
28-01-2008, 11:52 AM
mana nak dapat benih gaharu di kaw utara (kedah/pls)?

azman88
30-01-2008, 11:20 AM
mana nak dapat benih gaharu di kaw utara (kedah/pls)?
Kat utara ni kawan tak tahu tapi di pantai timur ni banyak.kalau ada member yang tahu di sebelah utara ni bantulah kawan kita....

growproject
30-01-2008, 11:40 AM
a'kum

kat area kedah perlis boleh contact umidam sdn bhd

kat area kl boleh contact kami growproject sdn bhd
kami menyediakan khidmat:

anak benih:
Aquilaria Sub-integra
Aquilaria Malaccensis
Aquilaria Hirta
Aquilaria Crassna

Inoculan & khidmat menyuntik (pokok yg di tanam & pokok liar)
Pengurusan Ladang Gaharu
Pemprosesan Minyak gaharu (Distillation process)
Khidmat nasihat berkenaan kultivasi gaharu

atau tuan boleh datang sendiri melawat nurseri & ladang gaharu kami di Sg. Merab, Kajang

Grow Project Resources
016.392 9161: Arfan
016.312 0696: Diana

growproject
30-01-2008, 11:42 AM
sdr. azman,
boleh beri contact no. sdr? mana tau kot2 satu hari kita boleh bekerjasama di dalam memajukan lagi industry gaharu tempatan..

MasterZen
30-01-2008, 11:48 AM
Sesiapa yg perlukan grant atau dana utk memulakan bisnes gaharu atau lain-2 blh lah pm saya... Nak perlu khidmat nasihat utk pemprosesan minyak gaharu pun blh kontek. Kita akan cuba pakejkan sekali dgn grant yg ada. :D

growproject
30-01-2008, 11:55 AM
tima kasih kerna bagi info nie....
-nak tau lagi..brp lama dah tanam pokok gaharu nie
-mana nak dapat benih
-kalau dah sampai tempoh disuntik...hasil nak jual kat mana
-pokok tu kalau sampai tempoh apasal kena tebang....pokok dah
tebang tu nak jual kat mana (tempoh brp tahun)
-kalau ada pokok kat hutan mana2 leh jual ke

harap x kisah...byk soalan plk...
p/s bro ada ym x...

sdr pandera,
jika berminat sdr juga boleh hubungi kami

kami baru sahaja menganjurkan taklimat kultivasi gaharu @ lawatan ke ladang kami pada 27 jan 08 baru-baru ini. seramai 73 peserta hadir & sambutan amat menggalakkan. kami akan menganjurkan taklimat seterusnya di masa akan datang.

growproject
30-01-2008, 12:03 PM
Sesiapa yg perlukan grant atau dana utk memulakan bisnes gaharu atau lain-2 blh lah pm saya... Nak perlu khidmat nasihat utk pemprosesan minyak gaharu pun blh kontek. Kita akan cuba pakejkan sekali dgn grant yg ada. :D

master zen,
we are interested in your offer, but since we are still newbies here, kami xleh nak pm u, so can u give your contact no pls?

016-3929161-arfan

tq

mugger
30-01-2008, 01:42 PM
kat kuala tahan banyak.. g minta ngan org asli ajer.. dia jual murah2 hasilnya..

MC
30-01-2008, 02:39 PM
kat kuala tahan banyak.. g minta ngan org asli ajer.. dia jual murah2 hasilnya..

kat pavilion kl pun ade jual gak :D :eek:

mugger
30-01-2008, 02:41 PM
kat pavilion kl pun ade jual gak :D :eek:

lawaknya.. hhuhuhu..:eek: :eek: :eek: :eek:

Saniboy
30-01-2008, 09:23 PM
Sesiapa yg perlukan grant atau dana utk memulakan bisnes gaharu atau lain-2 blh lah pm saya... Nak perlu khidmat nasihat utk pemprosesan minyak gaharu pun blh kontek. Kita akan cuba pakejkan sekali dgn grant yg ada. :D

Saya memang berminat untuk mengusahakan tanaman gaharu ni. .

Since dah di sediakan dana ni. . .terlebih-lebih lagi la minat nya

Bukan nya lama tanam pokok ni. . .7 tahun sajer

pandera
04-02-2008, 09:58 AM
untuk warga cg yg ada buyers untuk membeli minyak gaharu pelbagai gred ..boleh deal terus ke owner kilang tapi melalui saya ler..:)

contact no.0136303324

KingSiong
20-02-2008, 11:40 AM
mana nak dapat benih gaharu di kaw utara (kedah/pls)?

Kat Kuala Kedah ada juai.

pedagang cyber
20-02-2008, 11:45 AM
untuk warga cg yg ada buyers untuk membeli minyak gaharu pelbagai gred ..boleh deal terus ke owner kilang tapi melalui saya ler..:)

contact no.0136303324

harga minyak ni mcm mana ...satu botol minyak ata tu berapa harganya.:-?

azizilajis
21-02-2008, 10:47 PM
as'kom pada kengkawan semua..disini saya ingin mohon pada warga cg yg tahu pasal pokok gaharu .sama ada dari pokok gaharu,penanaman pokok gaharu,benih pokok gaharu mana nak dapat,pemasaran pokok gaharu atau minyak pokok gaharu.atau aper2 yg berkaitan pokok gaharu...dan apa potensinya...

Tuan tolong lawati laman web kami di www.gaharu.bravehost.com untuk lebih mendalami tentang perusahaan gaharu ni

azizilajis
21-02-2008, 10:50 PM
as'kom pada kengkawan semua..disini saya ingin mohon pada warga cg yg tahu pasal pokok gaharu .sama ada dari pokok gaharu,penanaman pokok gaharu,benih pokok gaharu mana nak dapat,pemasaran pokok gaharu atau minyak pokok gaharu.atau aper2 yg berkaitan pokok gaharu...dan apa potensinya...

Tolong lawati laman web kami di www.gaharu.bravehost.com

Nour1
24-09-2008, 10:27 PM
Salam En Azizi....

Encik Azizi sudah ada market untuk product gaharu ini atau x pernah survey market langsung?

Sudilah kiranya berkongsi pengalaman dengan saya yang x tahu apa2 nie.....

Nour1
24-09-2008, 10:31 PM
as'kom pada kengkawan semua..disini saya ingin mohon pada warga cg yg tahu pasal pokok gaharu .sama ada dari pokok gaharu,penanaman pokok gaharu,benih pokok gaharu mana nak dapat,pemasaran pokok gaharu atau minyak pokok gaharu.atau aper2 yg berkaitan pokok gaharu...dan apa potensinya...

Salam En Azman88...

Saya yang naif nie...bernaluri yang bahawasanya penanaman gaharu, perusahaan gaharu dan sebagainya secara komersial di Bumi Malaysia tercinta tidak menghasilkan pulangan selumayan yang di uar uarkan...Indah Kabo dari groper...
Adakah saudara berfikiran sebaliknya? Jika benar, adakah saudara telah mendapat market yang diharapkan atau sekadar "dengar cerita" kemudian derita?

Salam dari jauh....

beautifulmind
26-09-2008, 03:15 PM
Sesiapa yg perlukan grant atau dana utk memulakan bisnes gaharu atau lain-2 blh lah pm saya... Nak perlu khidmat nasihat utk pemprosesan minyak gaharu pun blh kontek. Kita akan cuba pakejkan sekali dgn grant yg ada. :D

wa pun berminat.

check ur PM bro.

terima kasih.

hamdi
29-09-2008, 08:07 AM
Salam En Azman88...

Saya yang naif nie...bernaluri yang bahawasanya penanaman gaharu, perusahaan gaharu dan sebagainya secara komersial di Bumi Malaysia tercinta tidak menghasilkan pulangan selumayan yang di uar uarkan...Indah Kabo dari groper...
Adakah saudara berfikiran sebaliknya? Jika benar, adakah saudara telah mendapat market yang diharapkan atau sekadar "dengar cerita" kemudian derita?

Salam dari jauh....

Maaf tumpang lalu...

Nour1 ada apa2 info tentang pasaran gaharu yg dikatakan "Indah Kabo dari groper..." ni? Share la apa2 fakta yg ada. Fakta2 ni penting krn zaman sekarang ni, macam2 cerita. Ada yg betul, separa betul dan langsung tak betul.

Risau gak nak mula walaupun skala sederhana kalau gaharu ni benar "Indah Kabo dari groper..."

irsaffy
29-09-2008, 09:58 AM
menarik gak bisnes pokok gaharu ni..biasala tiap2 bisnes mesti ada risiko punya..

wak
29-09-2008, 11:04 AM
menarik gak bisnes pokok gaharu ni..biasala tiap2 bisnes mesti ada risiko punya..

hang x yah pakai grant utk usahakan pokok gaharu ni....:D

Nour1
29-09-2008, 10:11 PM
Maaf tumpang lalu...

Nour1 ada apa2 info tentang pasaran gaharu yg dikatakan "Indah Kabo dari groper..." ni? Share la apa2 fakta yg ada. Fakta2 ni penting krn zaman sekarang ni, macam2 cerita. Ada yg betul, separa betul dan langsung tak betul.

Risau gak nak mula walaupun skala sederhana kalau gaharu ni benar "Indah Kabo dari groper..."


Salam dari saya yang naif untuk encik Hamdi...

dari pemerhatian saya yang berpelajaran setakat darjah 3 sekolah atap nipah nie.....saya x nampak peluang business gaharu boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penanamnya....

cuba fikir2kan bersama...

Kita diyakinkan & diuar2kan kebaikan gaharu...barang mahal mesti eksklusif (bukan executive yea...) :">

1) contoh emas...harga mahal, nilai tetap ada....tapi ini gaharu...bukan emas....kalau emas bawak pergi pajak gadai,pulangan dijamin...kalau gaharu.....:eek:


sudah gaharu cendana pula
(kenal x rupa gaharu & cendana..)
Kalau dah tau, jangan tanya saya pula...
(saya x tau, sebab tue bertanya...):-?

jawab dulu soalan 1 saya....

Nour1
09-10-2008, 12:12 AM
Salam untuk semua...

Ada mana2 sahabat yang sudah visit BioMalaysia2008 Exhibition?

Ada sahabat2 yang sudah melawat, jumpa mana2 Agensi Kerajaan,Badan Berkanun, IPT atau Sektor Korporat yang promote aquilaria secara meluas?

Pernah mengajukan soalan kepada mana2 exhibitor tentang "the most talk about business in malaysia" aka gaharu?

"Indoh Kabo Daghi Ghoper" kot.... :-?

Maaf....saya budok baru belajo.....:">

Rizz one
09-10-2008, 07:38 AM
tanam pokok jarak le macam ni, 6 bulan dah boleh makan hasil..........

Pulpa
09-10-2008, 08:33 AM
tanam pokok jarak le macam ni, 6 bulan dah boleh makan hasil..........

heheheh pokok jarak ni pun..mcm tak pasti lagi pulanganya..teknolgi penuaian paling bermasalah:p

Rizz one
09-10-2008, 08:40 AM
heheheh pokok jarak ni pun..mcm tak pasti lagi pulanganya..teknolgi penuaian paling bermasalah:p

upah pekerja indon je, dia orang rajin keje,gaji Rm400 pun cukup.......tak pandai nak demand

hamdi
09-10-2008, 08:41 AM
Salam dari saya yang naif untuk encik Hamdi...

dari pemerhatian saya yang berpelajaran setakat darjah 3 sekolah atap nipah nie.....saya x nampak peluang business gaharu boleh mendatangkan hasil yang lumayan kepada penanamnya....

cuba fikir2kan bersama...

Kita diyakinkan & diuar2kan kebaikan gaharu...barang mahal mesti eksklusif (bukan executive yea...) :">

1) contoh emas...harga mahal, nilai tetap ada....tapi ini gaharu...bukan emas....kalau emas bawak pergi pajak gadai,pulangan dijamin...kalau gaharu.....:eek:


sudah gaharu cendana pula
(kenal x rupa gaharu & cendana..)
Kalau dah tau, jangan tanya saya pula...
(saya x tau, sebab tue bertanya...):-?

jawab dulu soalan 1 saya....

wah! minta penjelasan dpd Nour1 ni kena jawap soalan dulu plak ye? sya yg tahap kanak2 tadika dlm pertanian ni, akn cuba...

aik? mana soalan nye? no 1 tu cth, bkn soalan. tak paham la. ni soalan trick yeeee... :-?

hmm... tak tahu plak emas blh ditanam utk dptkan hasil... :eek:

gaharu plak, kompem dpd pokok, mcm pokok2 lain utk dptkan hasil spt minyk sawit, cili, sayur2an, dll. setahu saya yg tahap tadika pertanian ni, takde plak cikgu bagitau apa2 dlm pertanian ni yg blh sama 'tahap'nye dgn emas...:-? bahkan, apakah barang bukan pertanian yg blh lawan emas?:-? minyak pun dah turun sekarng, sementara emas makin naik... :-?

inilah jwp trick sya kpd soalan trick Nour1. skang blh bagi fakta2 utk menyokong "Indoh Kabo Daghi Ghoper" gaharu ni?

maceh dr budak tadika pertanian.

Nour1
10-10-2008, 05:14 PM
Salam Untuk Semua...

Terima kasih untuk saudara "budak tadika pertanian" memang betul2 pandangan yang telus & ikhlas....(ada nombor contact x?Nak jugak kenal, mungkin boleh buat jv untuk apa2 rancangan di masa depan).

Emas kuning, memang ler tak leh tanam,dapat jual terus.....
Emas Hitam, pun tak leh tanam,ada lubang, inform authority, terus jadi milik Gomen..
Emas Hijau? Siapa pernah dengar emas hijau? Emas Hijau kena ada 3T.. tanam,tengok & tuai....
walaubagaimana pun....Kena check dulu betul2 apa emas hijau kita (suite our needs, demand, market, pricing etc)?
Sawit, Getah, Rumput Napier,kontan atau tanam lalang jer...

Sukacita saya nak berkongsi penulisan Penyair arab kurun ke-8,...Muhammad Ibn Idris Al Shafi'i...

Penyair ni, tulis macam nie...."Gold is just dust when still in the ground; and oud, in its country of origin, is just another kind of firewood"

Oud = Agar wood/Gaharu

Maksud soalan #1 saya adalah.....sebelum saudara2 semua menyibukkan diri menanam pokok karas nie (Bukan kuih karas yea)...

-dah buat market survey ke?
-Memang confirm ader market ke (dari segi harga, permintaan pasaran etc)?

ok, "kalau" betul ada market, pada pandangan saudara2 semua,

-market gaharu nie makin menguncup (Macam pokok jati, akasia, pine etc sebelum nie) atau makin mengembang (Macam Sawit & Getah).

Kalau makin mengembang, sudi2lah berkongsi pengalaman bersama bersama& Ingin sekali saya melawat tapak projek penanaman pokok Karas saudara....

"Indoh Kabo Daghi Ghoper" kot....:-?

Maaf....saya budok baru belajo.....:">

hamdi
13-10-2008, 09:34 AM
Salam Untuk Semua...

Terima kasih untuk saudara "budak tadika pertanian" memang betul2 pandangan yang telus & ikhlas....(ada nombor contact x?Nak jugak kenal, mungkin boleh buat jv untuk apa2 rancangan di masa depan).

Emas kuning, memang ler tak leh tanam,dapat jual terus.....
Emas Hitam, pun tak leh tanam,ada lubang, inform authority, terus jadi milik Gomen..
Emas Hijau? Siapa pernah dengar emas hijau? Emas Hijau kena ada 3T.. tanam,tengok & tuai....
walaubagaimana pun....Kena check dulu betul2 apa emas hijau kita (suite our needs, demand, market, pricing etc)?
Sawit, Getah, Rumput Napier,kontan atau tanam lalang jer...

Sukacita saya nak berkongsi penulisan Penyair arab kurun ke-8,...Muhammad Ibn Idris Al Shafi'i...

Penyair ni, tulis macam nie...."Gold is just dust when still in the ground; and oud, in its country of origin, is just another kind of firewood"

Oud = Agar wood/Gaharu

Maksud soalan #1 saya adalah.....sebelum saudara2 semua menyibukkan diri menanam pokok karas nie (Bukan kuih karas yea)...

-dah buat market survey ke?
-Memang confirm ader market ke (dari segi harga, permintaan pasaran etc)?

ok, "kalau" betul ada market, pada pandangan saudara2 semua,

-market gaharu nie makin menguncup (Macam pokok jati, akasia, pine etc sebelum nie) atau makin mengembang (Macam Sawit & Getah).

Kalau makin mengembang, sudi2lah berkongsi pengalaman bersama bersama& Ingin sekali saya melawat tapak projek penanaman pokok Karas saudara....

"Indoh Kabo Daghi Ghoper" kot....:-?

Maaf....saya budok baru belajo.....:">

Oooohhh. Jadi, "Indoh Kabo Daghi Ghoper" ni pendapat saudara Nour1 la... bukannya fakta...

Risau gak, krn memang berminat nak menceburi industri gaharu ni. Kalau dah ada fakta yg kukuh, kena kensel la. Kalau ianya pendapat, maka, mekacih krn menyatakan pendapat tu. Berguna buat orang2 macam saya utk difikir - fikirkan... :-?

Sebenarnya soalan2 yg Nour1 nyatakan telahpun difikirkan. Itu yg saya ambil keputusan utk laksanakan strategi skarang ni.

Nour1
13-10-2008, 08:41 PM
Salam Untuk Semua.....

Alhamdulillah...

Teruskan saudara.

All the best.

:)

Garu Sarawak
20-10-2008, 01:52 PM
I am looking for the innoculation for Kayu Garu. Can anyone help me to obtain the serum. I ada 1000+ trees ready for the serum. Any help most appreciated.

mazni
25-11-2008, 08:25 AM
Seri Ratna Herbs Garden (001774519-P)
kami pembekal anak benih gaharu jenis
SUB INTERGRA
CRASNA
MALA CENSIS
harga boleh runding sekiranya pembelian melebihi 500 pokok
sila hubungi 019 2499 469

wakil
25-11-2008, 11:28 AM
Salam Untuk Semua...

Terima kasih untuk saudara "budak tadika pertanian" memang betul2 pandangan yang telus & ikhlas....(ada nombor contact x?Nak jugak kenal, mungkin boleh buat jv untuk apa2 rancangan di masa depan).

Emas kuning, memang ler tak leh tanam,dapat jual terus.....
Emas Hitam, pun tak leh tanam,ada lubang, inform authority, terus jadi milik Gomen..
Emas Hijau? Siapa pernah dengar emas hijau? Emas Hijau kena ada 3T.. tanam,tengok & tuai....
walaubagaimana pun....Kena check dulu betul2 apa emas hijau kita (suite our needs, demand, market, pricing etc)?
Sawit, Getah, Rumput Napier,kontan atau tanam lalang jer...

Sukacita saya nak berkongsi penulisan Penyair arab kurun ke-8,...Muhammad Ibn Idris Al Shafi'i...

Penyair ni, tulis macam nie...."Gold is just dust when still in the ground; and oud, in its country of origin, is just another kind of firewood"

Oud = Agar wood/Gaharu

Maksud soalan #1 saya adalah.....sebelum saudara2 semua menyibukkan diri menanam pokok karas nie (Bukan kuih karas yea)...

-dah buat market survey ke?
-Memang confirm ader market ke (dari segi harga, permintaan pasaran etc)?

ok, "kalau" betul ada market, pada pandangan saudara2 semua,

-market gaharu nie makin menguncup (Macam pokok jati, akasia, pine etc sebelum nie) atau makin mengembang (Macam Sawit & Getah).

Kalau makin mengembang, sudi2lah berkongsi pengalaman bersama bersama& Ingin sekali saya melawat tapak projek penanaman pokok Karas saudara....

"Indoh Kabo Daghi Ghoper" kot....:-?

Maaf....saya budok baru belajo.....:">

sory tumpang lalu..

wah....byk gak jenis emas ek....
emas kuning...
emas hitam...
emas ijau....
emas putih ak xmau ker??

ape2 pn biz kte buat...
market misti kn ade...
klo x...jgn le buat...
nnt skt jiwe je...

mazni
25-11-2008, 06:45 PM
sory tumpang lalu..

wah....byk gak jenis emas ek....
emas kuning...
emas hitam...
emas ijau....
emas putih ak xmau ker??

ape2 pn biz kte buat...
market misti kn ade...
klo x...jgn le buat...
nnt skt jiwe je...

sblm buat cari info dulu....i br je habis kursus gaharu anjuran FRIM ,panel 3 org iaitu penanam.pembeli.pegilang...dgn mereka ni le yg akan berurusan jual beli.....pasaran mmg tk mencukupi....FRIM galakkan ramai org tanam pokok ni

epoi2405
25-11-2008, 10:15 PM
sblm buat cari info dulu....i br je habis kursus gaharu anjuran FRIM ,panel 3 org iaitu penanam.pembeli.pegilang...dgn mereka ni le yg akan berurusan jual beli.....pasaran mmg tk mencukupi....FRIM galakkan ramai org tanam pokok ni

tanya skit,jenis maner yg bagus?diantara semua tu

mazni
26-11-2008, 05:22 AM
tanya skit,jenis maner yg bagus?diantara semua tu

BERIKUT ADALAH JENIS-JENIS AGARWOOD MENGIKUT RANKING
1. AQUILARIA SUBINTEGRA Found at Thailand
2. AQUILARIA CRASSNA Found at Thailand, Cambodia, Loas, Vietnam
3. AQUILARIA MALACCENSIS Found at Thailand, India, Indonesia
4. AQUILARIA APICULATA Found at Philippines
5. AQUILARIA BAILLONIL Found at Thailand, Combodia, Loas, Vietnam
6. AQUILARIA BANEONSIS Found at Vietnam
7. AQUILARIA BECCARIAN Found at Indonesia
8. AQUILARIA BRACHYANTHA Found at Malaysia
9. AQUILARIA CUMINGIANA Found at Indonesia, Philippines
10.AQUILARIA FILARIA Found at Nuegini, China
11.AQUILARIA GRANDIFLORA Found at China
12.AQUILARIA HILATA Found at Indonesia, Malaysia
13.AQUILARIA KHASIANA Found at India
14.AQUILARIA MICROCAPA Found at Indonesia, Malaysia
15.AQUILARIA ROSTRATA Found at Malaysia
16.AQUILARIA SINENSIS Found at China

epoi2405
26-11-2008, 09:42 AM
BERIKUT ADALAH JENIS-JENIS AGARWOOD MENGIKUT RANKING
1. AQUILARIA SUBINTEGRA Found at Thailand
2. AQUILARIA CRASSNA Found at Thailand, Cambodia, Loas, Vietnam
3. AQUILARIA MALACCENSIS Found at Thailand, India, Indonesia
4. AQUILARIA APICULATA Found at Philippines
5. AQUILARIA BAILLONIL Found at Thailand, Combodia, Loas, Vietnam
6. AQUILARIA BANEONSIS Found at Vietnam
7. AQUILARIA BECCARIAN Found at Indonesia
8. AQUILARIA BRACHYANTHA Found at Malaysia
9. AQUILARIA CUMINGIANA Found at Indonesia, Philippines
10.AQUILARIA FILARIA Found at Nuegini, China
11.AQUILARIA GRANDIFLORA Found at China
12.AQUILARIA HILATA Found at Indonesia, Malaysia
13.AQUILARIA KHASIANA Found at India
14.AQUILARIA MICROCAPA Found at Indonesia, Malaysia
15.AQUILARIA ROSTRATA Found at Malaysia
16.AQUILARIA SINENSIS Found at China

sory ar nak tanya lagi,kalau sub integra tu yg paling bagus ar?braper lak harga dier utk sepokok?member aku dier nak buat tapi tak tau nak beli maner,aku tolong2 jer carikan.lagi braper kos utk 5 ekar dan jumlah pokok boleh masuk serta anggaran keuntungan.kalau kos ok aku rasa dier buat kot,pasal dier nie developer.

mazni
27-11-2008, 04:20 PM
sory ar nak tanya lagi,kalau sub integra tu yg paling bagus ar?braper lak harga dier utk sepokok?member aku dier nak buat tapi tak tau nak beli maner,aku tolong2 jer carikan.lagi braper kos utk 5 ekar dan jumlah pokok boleh masuk serta anggaran keuntungan.kalau kos ok aku rasa dier buat kot,pasal dier nie developer.

1 kaki rm5.50
3 1/2 kaki rm8
6 kaki rm12
*Untuk 1 ekar tanah boleh ditanam hampir 1000 pokok dengan jarak antara 6-7 kaki, anggaran pendapatan untuk sepokok ialah RM1000.00 dan seekar ialah RM1juta.

mazni
27-11-2008, 04:26 PM
I am looking for the innoculation for Kayu Garu. Can anyone help me to obtain the serum. I ada 1000+ trees ready for the serum. Any help most appreciated.

you try call no ni 012 9785 315 cik Ana dr seri ratna herbs garden....mungkin die boleh bantu.....

mazni
18-12-2008, 10:45 AM
sesiapa yg berminat nk beli zeolite (baja gunung berapi) boleh hubungi saya atau sms 019 2499 469 atau pm saya

adiji
19-12-2008, 01:04 AM
assalamualaikum, kami ada menjual anak pokok gaharu secara 'contract farming'.. anak pokok karas/gaharu ni kami jual dengan harga RM12/ pokok untuk ketinggian 2 kaki..dalam masa 6 bulan ke setahun terutama bila pokok mencecah 6-7 kaki tinggi, kami akan membeli semula dengan harga RM40/ pokok..Jangkaan keuntungan kpd sesiapa yang berminat : Contoh 1000 pokok , RM12x1000pokok= RM12000 (modal), Hasil RM40x1000pokok = RM40000 (untung kasar). Mengambil kira kos baja, polibag, pengangkutan, 5%pokok mati = RM5000 ..Untung bersih = RM40000 - RM12000 (modal) - RM5000 (kos) = RM23000 dalam tempoh lebih kurang setahun, maksudnya 23000/12 bulan = RM1900 sebulan, ok la kan ada income extra banyak ni sebulan? ..berminat call 0193567979,lokasi (seboleh2nya untuk mudahkan logistik area selangor/NS/perak/kl)..cpt, terhad kpd 50000 anak pokok sahaja

mazni
19-12-2008, 01:10 AM
Struktur jaringan kristaline baja Zeolite merupakan struktur yang optimum untuk elemen-elemen dan molekul-molekul yang telah terpilih. Ia sarat dengan kalsium, magnesium, potassium dan mempunyai kandungan sodium yang amat rendah. Kadar ketelusannya ialah 42%.

Zeolite menarik molekul-molekul dan elemen-elemen tertentu yang sesuai dengan strukturnya dan kepada caj negatifnya seperti ammonium, potassium, kalsium dan magnesium. Ia juga mampu menapis elemen-elemen zink, plumbum, kuprum dan lain-lain elemen logam berat (heavy metals) melalui sistem bio-filternya.

Zeolite adalah mineral semujadi yang menakjubkan kerana kebolehan luar biasanya untuk menyerap, kandung lepas ( hold release) dan menukar pelbagai kimia, nutrien, toxin (racun), dan ion-ion mengikut keperluan semasa. Zeolite dibentuk dari komponen lahar gunung berapi juta tahun dahulu yang kami import dari Indonesia.

Baja Zeolite memiliki struktur atom dalaman yang telus yang menyediakan ruang yang terbuka dengan rangkaian ruang-ruang yang memberikan ia permukaan yang luas (sehingga 450m2/g) dan ketelusan yang tinggi (sehingga 45%) untuk memerangkap dan menukar unsur-unsur, air dan lain-lain molekul tanpa mengubah strukturnya. Baja Zeolite sangat aktif, tidak mudah larut dan mempunyai mineral semulajadi yang stabil (sebahagian dari kumpulan hydrated alumino silicates) dan sesuai digunakan sebagai penambahan organik perladangan dan perkebunan. Ia mempunyai caj negative diimbangkan dengan unsur-unsur bebas yang bercaj positif. Ini menyediakan perangkap yang sangat sesuai untuk unsur-unsur positif seperti ammonium yang mempunyai kandungan nitrogen yang tinggi dan potassium yang akan dilepaskan pada kadar yang diperlukan oleh tumbuhan.

Mineral utama yang terdapat di dalam baja Zeolite ialah clinoptilolite yang merupakan silikat kalsium, potassium, magnesium dan alumino dan memiliki kadar penukaran cation (CEC) +120 meq./100g. Baja Zeolite amat keras dan rendah dalam kandungan sodium berbanding dengan baja jenis lain yang terdapat di pasaran, dan dengan itu amat tahan lasak dan sesuai untuk kegunaan perladangan dan perkebunan

Baja Zeolite mempunyai keserasian terutama dengan ammonium (N H4+), Potassium (K+), Calsium (Ca+) Magnesium (Mg+) dan elemen-elemen lain yang membuat ia amat berguna sebagai bahan tambahan tanah, kompos dan baja untuk mengumpul, menyimpan dan secara perlahan melepaskan nutrien baja yang kritikal.

mazni
19-12-2008, 01:13 AM
APA KEKURANGAN BAJA KIMIA / ORGANIK BIASA ?

1. 40% dari nutrisi baja hilang melalui resapan air dan cuaca panas (Journal of oil palm research 1996, Salisbury F.B, et al. 1969)

2. Ia tidak merawat tanah, tidak memperbaiki pengudaraan, tidak membaiki pengairan dan tidak meningkatkan daya tahan tanaman

3. Tidak mengandungi Mikronutrien


KELEBIHAN ZEOLITE

1. Amat murah (boleh jimat beribu ringgit)

2. Menjimatkan penggunakan baja sebanyak 40%

3. Meningkatkan hasil pengeluaran sebanyak 50% - 80%

4. Mengelakkan kehilangan nutrisi baja melalui aliran air dan suhu panas

5. Menambah daya tahan tanaman dan mengurangkan serangan penyakit

6. Memperbaiki pengudaraan dan pengairan tanah.

7. Sesuai digunakan untuk semua jenis tanaman

8. Mengubah pH tanah masam kepada pH tanah subur (agent perawat tanah)

9. Menyerap, kandung lepas (hold release) dan menukar pelbagai kimia, nutrien baja dan ion-ion mengikut keperluan semasa tanaman

10. Mengandungi Unsur Asas Baja (Makro Nutrien dan Mikro Nutrien)


Kesimpulannya zeolite sangat berguna didlam bidang agrikultur disebabkan oleh kebolehan resapan yang tinggi, Kapasiti penukaran kation, katalisis dan pengeringan. Oleh itu zeolite gigunakan secara meluas untuk mempertingkatkan pertumbuhan tanaman dengan menjimatkan penggunaan baja pada masa yang sama. (Dibuktikan oleh banyak kajian antarabangsa, Watanabe 1992, E Polat et al 2004, Ming and Dixon 1986)


SIAPA YANG MENGGUNAKAN BAJA ZEOLITE ?

1. Baja rasmi Projek Bio Diesel (BIONAS) seluruh Malaysia

2. Persatuan Peladang Negeri Johor (PPNJ)

3. Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB)

4. Di eksport ke Belanda(Negara Pertanian ke 2 terbesar di dunia)

5. Projek Sawah Padi Kemasin, Semerak, Kelantan

6. Majlis Perbandaran Petaling Jaya

7. Ladang, Estet, pekebun kelapa sawit, sayur, buah dll



AWAS PRODUK TIRUAN

Terdapat pelbagai kualiti Zeolite di pasaran. Cara termudah untuk membezakan kualitinya adalah dengan memeriksa kandungan CEC (Cation Exchange Capacity). Kandungan CEC yang tinggi memberikan kelebihan yang tersendiri kepada zeolite untuk menyerap, memegang / kandung lepas (hold release) dan menukar pelbagai kimia, nutrien baja dan ion-ion mengikut keperluan semasa tanaman. Semakin tinggi kandungan CEC zeolite, semakin tinggi kualiti zeolite tersebut. Purata kandungan CEC zeolite yang berada dipasaran adalah 120 m.e.q/100g. Kandungan CEC zeolite kami adalah 160m.e.q/100g, merupakan antara yang tertinggi dipasaran dan telah disahkan oleh universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 2008. Awas produk tiruan!!

mazni
19-12-2008, 01:17 AM
APA KEKURANGAN BAJA KIMIA / ORGANIK BIASA ?

1. 40% dari nutrisi baja hilang melalui resapan air dan cuaca panas (Journal of oil palm research 1996, Salisbury F.B, et al. 1969)

2. Ia tidak merawat tanah, tidak memperbaiki pengudaraan, tidak membaiki pengairan dan tidak meningkatkan daya tahan tanaman

3. Tidak mengandungi Mikronutrien


KELEBIHAN ZEOLITE

1. Amat murah (boleh jimat beribu ringgit)

2. Menjimatkan penggunakan baja sebanyak 40%

3. Meningkatkan hasil pengeluaran sebanyak 50% - 80%

4. Mengelakkan kehilangan nutrisi baja melalui aliran air dan suhu panas

5. Menambah daya tahan tanaman dan mengurangkan serangan penyakit

6. Memperbaiki pengudaraan dan pengairan tanah.

7. Sesuai digunakan untuk semua jenis tanaman

8. Mengubah pH tanah masam kepada pH tanah subur (agent perawat tanah)

9. Menyerap, kandung lepas (hold release) dan menukar pelbagai kimia, nutrien baja dan ion-ion mengikut keperluan semasa tanaman

10. Mengandungi Unsur Asas Baja (Makro Nutrien dan Mikro Nutrien)


Kesimpulannya zeolite sangat berguna didlam bidang agrikultur disebabkan oleh kebolehan resapan yang tinggi, Kapasiti penukaran kation, katalisis dan pengeringan. Oleh itu zeolite gigunakan secara meluas untuk mempertingkatkan pertumbuhan tanaman dengan menjimatkan penggunaan baja pada masa yang sama. (Dibuktikan oleh banyak kajian antarabangsa, Watanabe 1992, E Polat et al 2004, Ming and Dixon 1986)


SIAPA YANG MENGGUNAKAN BAJA ZEOLITE ?

1. Baja rasmi Projek Bio Diesel (BIONAS) seluruh Malaysia

2. Persatuan Peladang Negeri Johor (PPNJ)

3. Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB)

4. Di eksport ke Belanda(Negara Pertanian ke 2 terbesar di dunia)

5. Projek Sawah Padi Kemasin, Semerak, Kelantan

6. Majlis Perbandaran Petaling Jaya

7. Ladang, Estet, pekebun kelapa sawit, sayur, buah dll



AWAS PRODUK TIRUAN

Terdapat pelbagai kualiti Zeolite di pasaran. Cara termudah untuk membezakan kualitinya adalah dengan memeriksa kandungan CEC (Cation Exchange Capacity). Kandungan CEC yang tinggi memberikan kelebihan yang tersendiri kepada zeolite untuk menyerap, memegang / kandung lepas (hold release) dan menukar pelbagai kimia, nutrien baja dan ion-ion mengikut keperluan semasa tanaman. Semakin tinggi kandungan CEC zeolite, semakin tinggi kualiti zeolite tersebut. Purata kandungan CEC zeolite yang berada dipasaran adalah 120 m.e.q/100g. Kandungan CEC zeolite kami adalah 160m.e.q/100g, merupakan antara yang tertinggi dipasaran dan telah disahkan oleh universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 2008. Awas produk tiruan!!

sesiapa yg berminat nk beli zeolite (baja gunung berapi)utk tanaman gaharu boleh hubungi saya atau sms 019 2499 469 atau pm saya

GoldFinger
19-12-2008, 01:22 AM
assalamualaikum, kami ada menjual anak pokok gaharu secara 'contract farming'.. anak pokok karas/gaharu ni kami jual dengan harga RM12/ pokok untuk ketinggian 2 kaki..dalam masa 6 bulan ke setahun terutama bila pokok mencecah 6-7 kaki tinggi, kami akan membeli semula dengan harga RM40/ pokok..Jangkaan keuntungan kpd sesiapa yang berminat : Contoh 1000 pokok , RM12x1000pokok= RM12000 (modal), Hasil RM40x1000pokok = RM40000 (untung kasar). Mengambil kira kos baja, polibag, pengangkutan, 5%pokok mati = RM5000 ..Untung bersih = RM40000 - RM12000 (modal) - RM5000 (kos) = RM23000 dalam tempoh lebih kurang setahun, maksudnya 23000/12 bulan = RM1900 sebulan, ok la kan ada income extra banyak ni sebulan? ..berminat call 0193567979,lokasi (seboleh2nya untuk mudahkan logistik area selangor/NS/perak/kl)..cpt, terhad kpd 50000 anak pokok sahaja

....hmmm..sudahnya bila dah besar , korang x nak ambik pulak ..dgn alasan x ikut spec la..tak sama kualiti bla..bla... , anak pokok korang dah jual...

sistem kontrak farming ni kadang2 hampas ! bnyk menguntungkan pembekal benih sbnrnya..serupa la dlm kes tanaman serai , ternak lembu kambing dsb....

korang tanam lah benda yg boleh laku dlm keadaan semasa , mcm sawit atau getah ...Kalau dah besar ada hasilnya.... jgn terlalu pandang yg tinggi hingga lupa yg kecil2 kadang lebih menguntungkan...haiya !!!

khalifah03
19-12-2008, 02:15 AM
Salam...Saya juga membekalkan anak pokok gaharu Sub-Integra,nursery di Kota Bharu,Kelantan.Harga RM6/pokok ex-kb ,transport boleh tlg diaturkan,tiada minima kuantiti.Tinggi 1-2 kaki (bergantung pada stok),nak lawat ladang tempat yg kami dah bekalkan pun boleh,di tanjong malim,jeniang,batu pahat,melaka dan lain2.Sila PM bagi yang berminat.Inokulan juga dijual pada harga RM300/liter.minima inokulan 10liter.Ok...Tk

mazni
19-12-2008, 06:24 PM
Seri Ratna Herbs Garden (001774519-P)
kami pembekal anak benih gaharu jenis
SUB INTERGRA
CRASNA
MALA CENSIS

1-2 kaki rm5.50
3 1/2 kaki rm8
6 kaki rm12

harga boleh runding sekiranya pembelian melebihi 500 pokok
sila hubungi 019 2499 469

p/s
kami juga membekalkan anak pokok sawit

kami juga membekalkan baja zoelite (baja gunung berapi)
utk semua jenis pertanian dan penternakan

Nour1
10-01-2009, 08:06 PM
Salam untuk semua...

Sy dah lawat ladang (memang taraf ladang!!!) Nick kat PK.
Bravo to him & his company...:)cgrock

Sy dah tanam Sub Integra, Hirta (3type), malaccensis & Barca...
scale ciput @seekar....
(ada modal sikit tempohari...abis gak RM25K mahal pasal kawasan "elit")..:p

Contract farming?
saya x buat pun...:eek:

Jual anak benih?
terlalu ramai kawan2 yang jual anak benih
(termasuk saya jual pelbagai jenis baka):">.

Jual minyak?
yup...
saya jual minyak...
Tak kiralah pokok inoculate ke...pokok non innoculate neither induced @i&i kee..(pakai paku ngan buluh serta nibong ajer)
pun saya jual...
Pasai saya ada dapur taraf ciput @11 biji jer...
HARGA? HEHEHEEE :">:">

Hasil lain dari gaharu?
yup...
saya jual..paling best,stanggi...WORLD!!!
(nak tau gunanya?:-? hehehehee:D )

Saya gak jual teras...

Kalau pokok sedia ada, & inoculate/induced (I&I) aka usahakan,...
JUGAK saya buat....
t&c senang,...saya datang, saya lihat, kita deal % atas jualan kelak
(Harus diingat...saya x mintak duit untuk usahakan pokok2 tuan, TAPI mesti deal.)
Berapa banyak syarikat sudah usahakan? adalah sikit taraf ciput aje(dalam 2,000 btg aje..) -Kalau ada pokok, kita bley bincang...

Kursus FRIM?
ramai pihak persendirian yang menganjurkan kursus nie...saya x pernah pergi pun pasal ramai antara mereka tue,kawan2 saya gak...

Orang buat gaharu nie...ati mesti keras...kalau tergugat dgn soalan2 yang saya tanya di awal mula joint forum nie...:)
tepu kdada tanya iman..

Dah tau apa guna pokok nie? heheheee...Sudah Gaharu Cendana Pula....

Cuma nak tanya sikit (sudah gaharu cendana pula..) 2 3 tahun lepas, lebih kurang 20 buah syarikat persendirian (including CA Kits)telah melakukan kerja inokulasi & suntikan ketas pokok2 karas (20 -30 tahun umur kot) nie untuk tujuan R&D secara bersama dgn sebuah agensi kerajaan...late last year, the same tree had been cultivated....APA HASILNYA?:-?

(Tapi xpa, mereka ada buat lagi last year... sarikat lain pula lah...tengok siapa punya yang "power" tanpa guna paraquat, cuka getah & diesel)

saya sedang tunggu hasil kerja i&i kat satu lagi tanah agensi kerajaan....

Satu lagi nak tanya (Ini betoi2 tak tau) kalau betoi sub integra tue bagus , kenapa lak siamese ni masuk Tanah Melayu curi gaharu & hasil hutan kita? Hutan kita, mana ada sub integra dgn katak puru merah nie...


_Saya Budok Baru Belajo_

Harimau_kumbang
10-01-2009, 09:15 PM
X faham... Hmmm... member aku dah start tanam gaharu gak.. dah dkt 3 tahun.. Kayoooo..

growproject
11-03-2009, 09:54 AM
Salam...Saya juga membekalkan anak pokok gaharu Sub-Integra,nursery di Kota Bharu,Kelantan.Harga RM6/pokok ex-kb ,transport boleh tlg diaturkan,tiada minima kuantiti.Tinggi 1-2 kaki (bergantung pada stok),nak lawat ladang tempat yg kami dah bekalkan pun boleh,di tanjong malim,jeniang,batu pahat,melaka dan lain2.Sila PM bagi yang berminat.Inokulan juga dijual pada harga RM300/liter.minima inokulan 10liter.Ok...Tk

eh khalifah.. baru prasan kat tanjong malim pun ada... kat area mane ek?

stanley_climbfall
22-03-2009, 08:41 PM
salam...ada member aku ajak memulakan penanaman gaharu ni dengan dengan total modal rm6k...dan aku ni seorang yg buta pasal gaharu ni..
minta tolong sesiapa yg expert bab2 gaharu bg tunjuk ajar skit..
sbb aku macam x yakin la dengan member aku ni..

mosaka85
11-05-2009, 08:49 PM
Salam...Sy berminat untuk mula projek gaharu...kat mana kursus gaharu di perak?tq

thariq_shahalam
12-05-2009, 02:09 PM
saya pun berminat gak pasal pokok gaharu ni,

kalau ada sesiapa2 yg buat kursus atau tahu kat mana ada kursus sila share kat sini. Terima kasih :)

baller
12-05-2009, 02:15 PM
kena buat kajian bebetol nih...gaharu ni setau aku yang betol2 A++ gred dia ade dkt vietnam je...silap haribulan leh tertukar dgn depu lak

mengikut sumber2 yg aku perolehi..gaharu dah bleh dijual pada tahun ke5 dah..cumanya sblm sampai tahun ke5 tuh,ade la beberapa proses yang kena lalui....market price memang tinggi gaharu nih....satu investment yang sgt2 tiptop!

tm1
12-05-2009, 05:31 PM
kena buat kajian bebetol nih...gaharu ni setau aku yang betol2 A++ gred dia ade dkt vietnam je...silap haribulan leh tertukar dgn depu lak



Iklim Vietnam dgn Malaysia sama je tak? Asal dpt benih gred A++ tu, dia punya mentenen lagi...pendapat aku je.

Aku pun tgh cari info pasal gaharu ni,org tua aku yg suruh...ada la dlm seekar tanah...nak ganti ngan tanaman semak samun dia sekarang nih :">

zurai74
12-05-2009, 06:53 PM
http://www.topix.com/forumsearch/world/brunei?q=gaharu&qb=Go cuba le tnegok kat address tu

i-bizz
12-05-2009, 07:35 PM
klu tanam dlm semak je boleh x? bukan ape klu org tau nnti takot kena curi plak cam balak yg kena curik tebang. hehe

naset
12-05-2009, 08:34 PM
klu tanam sbb nk proses wat minyak gaharu,cntact aku je..murah n berkualiti.direct indon.

baller
14-05-2009, 11:38 AM
Iklim Vietnam dgn Malaysia sama je tak? Asal dpt benih gred A++ tu, dia punya mentenen lagi...pendapat aku je.

Aku pun tgh cari info pasal gaharu ni,org tua aku yg suruh...ada la dlm seekar tanah...nak ganti ngan tanaman semak samun dia sekarang nih :">

seekar kalo tak silap aku dlm 300 pokok kot...nanti aku tanya sumber2 yang bleh dipercayai

kalau
14-05-2009, 11:50 AM
ada supplier kat pulau

borneo ni tak?

paling aku tau kat sini,

area Kebuluh......dlm area ladang kelapa sawit....

kalo nak cuba tanam 2-3 pokok tue boley tak?

GoldFinger
14-05-2009, 12:19 PM
seekar kalo tak silap aku dlm 300 pokok kot...nanti aku tanya sumber2 yang bleh dipercayai

seekar boleh tanam 1000 pokok dengan jarak 3x3. selepas 5 tahun , sebelum buat inokulan , ada pihak yang sudi ambil semula dgn harga rm1000 sepokok...

asalkan ianya dari spesis yang betul.PM untuk selanjutnya.

rakan saya terlibat sepenuhnya dlm industri ini.


Potensinya amat bagus sekali.


1 ekar boleh menghasilkan pendapatan RM 1 Juta dlm masa 6 tahun.

InsyaAllah

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)paid

kalau
14-05-2009, 12:22 PM
seekar boleh tanam 1000 pokok dengan jarak 3x3. selepas 5 tahun , sebelum buat inokulan , ada pihak yang sudi ambil semula dgn harga rm1000 sepokok...

asalkan ianya dari spesis yang betul.PM untuk selanjutnya.

rakan saya terlibat sepenuhnya dlm industri ini.


Potensinya amat bagus sekali.


1 ekar boleh menghasilkan pendapatan RM 1 Juta dlm masa 6 tahun.

InsyaAllah

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)paid

fuhhh......

mahal jugak geharu ni yek?

kat sini baru jer nak mula berjinak

nak tanam geharu nih......dengar2 kalo

nak jual tue perlu ada lesen, betul ker?:-?

GoldFinger
14-05-2009, 12:30 PM
fuhhh......

mahal jugak geharu ni yek?

kat sini baru jer nak mula berjinak

nak tanam geharu nih......dengar2 kalo

nak jual tue perlu ada lesen, betul ker?:-?

yerp..sebab untuk mengawal kualiti dan elakkan industri ni jadi mcm pokok jati emas , pokok stan atau sewaktu dengannya satu masa dahulu...

tapi kalau tuan tanam anak benih yang ada sijil , ada pembekal boleh ambil semula . kira mcm perjanjian contract farming la...dan pembekal ini lah yang mempunyai lesen untuk membekal ke pasaran dunia dan berperanan sebagai pihak yg akan buat end product untuk pasaran dunia....

potensi sgt jelas dan diyakini ... ada byk info mengenainya.

thariq_shahalam
14-05-2009, 12:32 PM
fuhhh......

mahal jugak geharu ni yek?

kat sini baru jer nak mula berjinak

nak tanam geharu nih......dengar2 kalo

nak jual tue perlu ada lesen, betul ker?:-?

tak silap saya, gaharu atau pokok species aquilaria ni adalah protected species dalam CITES (Charter on International Trade of Endangered Species). Jadi kalau nak mengeksport kena ada license CITES. tapi kalau setakat jual beli dalam negeri rasanya tak ada masalah, kot. nanti aku cek CITES tu :)

kalau
14-05-2009, 03:24 PM
yerp..sebab untuk mengawal kualiti dan elakkan industri ni jadi mcm pokok jati emas , pokok stan atau sewaktu dengannya satu masa dahulu...

tapi kalau tuan tanam anak benih yang ada sijil , ada pembekal boleh ambil semula . kira mcm perjanjian contract farming la...dan pembekal ini lah yang mempunyai lesen untuk membekal ke pasaran dunia dan berperanan sebagai pihak yg akan buat end product untuk pasaran dunia....

potensi sgt jelas dan diyakini ... ada byk info mengenainya.

ooo....pasal aku pun nak cuba gak tanam

geharu nih....sama skali ngan projek keli aku tue.....

tak nak tanam banyak lah, dalam 2-3 pokok jer....

kawana aku tue kan ada pegi kursus geharu ngan

'geharu man' dari semenanjung....dier cakap tanam pakai

tong drum pun boleh, dier dah cuba, pasal area dier tue kecik....

org selangor kalo tak salah. pas tue nak suntik bakteria

(tak tau apa benda tue) dier charge per pokok atau main

kontrak pokok/ekar.......

kalau
14-05-2009, 03:25 PM
tak silap saya, gaharu atau pokok species aquilaria ni adalah protected species dalam CITES (Charter on International Trade of Endangered Species). Jadi kalau nak mengeksport kena ada license CITES. tapi kalau setakat jual beli dalam negeri rasanya tak ada masalah, kot. nanti aku cek CITES tu :)

amik lesen tue dari jabatan pertanian ker?

tak dari penjual geharu tue?

tak brapa paham aku......

kalau
15-05-2009, 09:09 AM
uikkss? mana masta2 nih?

oh ya, yg suntik kat kayu geharu nih

suntik aper tue?

abc123
27-05-2009, 02:56 PM
perhatian!!

saya ingin mendapatkan series buyer utk membeli pokok karas tersebut.
ingin menjual lum sum sebatang pokok.
pokok tumbuh secara semulajadi.
usia pokok lebih daripada 50 tahun.
saiz pokok, dua kali pemeluk.
lokasi pahang.

siapa yang berminat sila dapatkan maklumat lanjut daripada no tel berikut:

contact azizi 0172457558

tQ

thariq_shahalam
27-05-2009, 03:14 PM
amik lesen tue dari jabatan pertanian ker?

tak dari penjual geharu tue?

tak brapa paham aku......

CITES punya license untuk orang yang nak menjual ke luar negara. (i.e. import or export license).

tapi kalau nak jual kat orang dalam malaysia takde masalah rasanya. sebab aquilaria tak listed sebagai protected species dalam protection of wildlife act. orang yang nak export tu yang kena ada license.

license untuk timber and timber products dikeluarkan oleh MTIB (Malaysian Timber Industry Board)

boleh check kat website (http://www.cites.org/common/directy/m/malaysia.html)ni untuk CITES punya licensing authority.

razali85
27-05-2009, 03:18 PM
info gaharu leh lawat kat sini
http://www.usahawangaharu.blogspot.com/
atau cari kat youtube.com

aku pun ada modal nak tanam pokok gaharu...

fendi606
27-05-2009, 03:19 PM
huhuhu..pokok ape ape 2..?
pokok cendana xd ker.?

ujangjolobu
13-07-2009, 05:39 PM
huhuhu..pokok ape ape 2..?
pokok cendana xd ker.?


nak lebih informasi dapatkan buku terbaru tentang gaharu.Harga RM 30.00

www.ujangjolobu.blogspot.com

kerunai
11-10-2009, 04:58 PM
dalam pembikinan ebook : Jutawan DEPU ..

helang70
19-10-2009, 04:07 PM
Salam..

Saya nak berjinak dalam bidang ni. saya ada tanah baru nak tanam getah. boleh tanam gaharu ke disamping getah? berapa sepokok benihnya?

chax
11-11-2009, 05:20 PM
Salam..

Saya nak berjinak dalam bidang ni. saya ada tanah baru nak tanam getah. boleh tanam gaharu ke disamping getah? berapa sepokok benihnya?

Penanaman pokok karas sesuai dijalankan di
1. Tanah terbiar
2. Kawasan rezab hutan simpan
3. kawasan pembalakan yang telah diterokai
4. Dijalankan secara pertanian hutan ladang dan diintergrasikan dengan pelbagai tanaman lain seperti herba dan tanaman komoditi.

http://2.bp.blogspot.com/_-oG83K5Yqos/SqsP52FFUDI/AAAAAAAAAAM/vmuSTPiCY5Y/s320/Anak+Gaharu.jpg
Kami juga menjual anak benih pokok gaharu (Aquilaria Malaccensis & Sub-integra).
Harga boleh dirunding mengikut kuantiti anak benih.
Ketinggian pokok dlm 0.8 meter hingga 1 meter.
Harga:
1 pokok RM 6.00 @ >5000 pokok RM 3.50
(Termasuk penghantaran di seluruh semenanjung malaysia)
Berminat boleh call 0123305445 Faizal
Kami juga menyediakan khidmat nasihat utk penanam baru.

revolver
23-11-2009, 03:24 PM
aku ada buat gak, tapi baru bermula. kalau kat area utara (kedah/penang/perlis)sapa aku nak hubungi untuk dapatkan sedikit-sebanyak pengetahuan?

wna7487
10-12-2009, 03:30 PM
berminat untuk mendapatkan anak benih pokok gaharu???sila hubungi saya 0123497161 jai

PKR
29-04-2010, 01:14 PM
I have abt 40 -50 of this agarwood trees [ Aquilaria malaccensis ] in my dad's land, age of between 40-50yrs at 40-50 feet.I am looking for interested party with financial capabalities to become JV Owner to abtract the resins and oils on our own.

Anyone interested can PM me their contact no and I will call to meet and discuss.

Here is the pix...

http://i530.photobucket.com/albums/dd343/dinmalek/DSC03363Small.jpg

http://i530.photobucket.com/albums/dd343/dinmalek/DSC03374Small.jpg

http://i530.photobucket.com/albums/dd343/dinmalek/DSC03377Small.jpg

adh5969
16-09-2010, 10:40 AM
saya ada 3000 anak benih pokok gaharu (Sub-integra)nak jual.
Ketinggian pokok dlm 1 meter hingga 1.2 meter.
Harga:
3000pokok = RM2.5/pokok
2000pokok = RM3/pokok
1000pokok = RM3.5/pokok
min kena ambil 1000 pokok.
(Termasuk penghantaran di seluruh semenanjung malaysia)
Berminat boleh call 0124648455 Victor

azr
16-09-2010, 12:21 PM
kat kampung aku ada la pokok gaharu peninggalan arwah tokwan aku... dah bepuluh2 tahun dah terbiar kat tanah getah tu tapi takde sapa plak yang nak ambik... ada pun 9 btg je...

mrlan09
16-09-2010, 12:24 PM
kat kampung aku ada la pokok gaharu peninggalan arwah tokwan aku... dah bepuluh2 tahun dah terbiar kat tanah getah tu tapi takde sapa plak yang nak ambik... ada pun 9 btg je...

bleh lah jual,...pokok yg takde resin pun dorang beli..

adh5969
16-09-2010, 06:05 PM
kat kampung aku ada la pokok gaharu peninggalan arwah tokwan aku... dah bepuluh2 tahun dah terbiar kat tanah getah tu tapi takde sapa plak yang nak ambik... ada pun 9 btg je...

9 batang dah cukup.
kampung kamu dekat mana?
boleh kasi contact number?
sy tengah cari2 ni..

daus79
28-09-2010, 02:33 PM
sape ade jual Vaksin utk resin ye kalau area taiping ke??? please nak survey harga....

mrlan09
28-09-2010, 02:36 PM
sape ade jual Vaksin utk resin ye kalau area taiping ke??? please nak survey harga....

nak suntik pokok ke tuan...

bberi
30-09-2010, 01:13 PM
Gaharu adalah tumbuhan atau pokok yang wangi baunya. Pokok Gaharu merupakan sejenis pokok yang hidup subur di hutan tropika dan telah dimanfaatkan oleh masyarakat dunia sejak dahulu lagi. Gaharu adalah sejenis damar atau resin yang terbentuk secara semula jadi akibat daripada tindak balas pokok gaharu ke atas serangan fungus atau bakteria (penyakit).Pokok yang diserang menyebarkan sejenis minyak berbau bagi melindungi bahagian yang cedera (akar, batang dan dahan) di mana minyak ini lama kelamaan akan menjadi keras (damar). Bahan damar yang terhasil ini pula mengandungi bahan sari atau resapan damar yang wangi dan dikenali sebagai gaharu. Semua bahagian pokok gaharu, dari batang, kulit, daun, bunga, buah dan rantingnya digunakan untuk menghasilkan produk minyak wangi, ubat-ubatan, teh hijau dan kosmetik. Nama sains gaharu ialah Aquilaria malaccensis, bagaimanapun beberapa spesies lain dalam genus Aquilaria turut dikenali sebagai gaharu.
Pokok gaharu boleh ditemui di Bangladesh, Bhutan, India, Indonesia, Iran, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura dan Thailand.
____

Hubungi Kelnet Biotech untuk bekalan anak benih gaharu

Spesis : AQl.Malaccensis,Hirta,Crassna Dan Subintegra

Dengan Harga istimewa dan mampu membekal anak benih hingga 100 ekar

http://www.kelnetbio.com

016-239 0011

daus79
30-09-2010, 02:19 PM
nak suntik pokok ke tuan...

yep ade lubang ke harga baik.. :) :)

Bionik
12-10-2010, 05:07 AM
Salam...
Sekarang 1 btg anak benih gaharu berapa RM? Ada sesiapa b0leh t0l0ng beri jawapan... :)

AuraSuccess_88
12-10-2010, 05:34 AM
Anggaran Kos Permulaan Penanaman bagi Seekar Tanah


1)Membersih tanah- RM500.00

2)Anak Pokok ukuran 2 kaki tinggi (RM10.00 x 430 pokok)- RM4300.00

3)Baja C.I.R.P (RM0.50 x 430 ketul)- RM215.00

4)Kos penanaman (RM1.00 x 430 pokok)- RM430.00

5)Sistem siraman (anggaran polypaip untuk seekar)- RM3500.00

6)Kayu penegak / buluh (RM0.50 x 430 batang)- RM215.00

JUMLAH- RM9,160.00


Anggaran Kos untuk 7 tahun Seekar Tanah


1)Kos penanaman awal- RM9,160.00

2)Pembajaan C.I.R.P (3 x 3 tahun x RM0.50 x 430 pokok)- RM1,935.00

3)Penjagaan / pembersihan kawasan (RM 200 x 7 tahun)- RM1,400.00

4)Kos suntikan/ inducement pada tahun ke - 5 (RM50 x 430 pokok)- RM21,500.00

5)Kos penebangan pokok dan kutipan hasi- RMl3,500.00

6)Lain-lain kos (pagar / jagaan dsbnya)- RM5000.00

JUMLAH- RM43,495.00


GAHARU – Anggaran Hasil

Anggaran hasil minimun RM 1,000.00 sepokok.

Seekar (430 pokok)

- 100% RM 430,000.00

- 80% RM 344,000.00

- 50% RM 215,000.00

* TEPUK DADA TANYA HATI…….Ini anggaran minima RM1k, kalau dapat RM10K macam mana??

mmg berbaloi...tq info

Bionik
12-10-2010, 06:56 AM
mmg berbaloi...tq info

Eh!..en aura jual/beli cicak pun minat nak tanam pokok juga ke? :-?

Toxic2010
12-10-2010, 12:04 PM
Memang menarik fakta yg ada ni..
pokok ni sangat sesuai ditanan dinegara malaysia memandangkan permintaan yg tinggi dipasaran..

aiman27
12-10-2010, 02:10 PM
kat mane ye ladang gaharu yg blh dijadikan lawatan sambil belajar..

detroithomme
21-03-2011, 03:42 AM
Saya pembeli/buyer kayu gaharu dari Malaysia...jika kamu ada kayu gaharu berwarna hitam atau coklat kehitaman berusia lebih dari 5 tahun untuk dijual sila hantar gambar/picture ke tatimidon@yahoo.com

Jika saya berminat sila sediakan sample/contoh untuk saya lihat...tinggalkan nombor telefon/hp di email saya untuk saya hubungi...terima kasih...

ekayboy
21-03-2011, 04:00 AM
Saya pembeli/buyer kayu gaharu dari Malaysia...jika kamu ada kayu gaharu berwarna hitam atau coklat kehitaman berusia lebih dari 5 tahun untuk dijual sila hantar gambar/picture ke tatimidon@yahoo.com

Jika saya berminat sila sediakan sample/contoh untuk saya lihat...tinggalkan nombor telefon/hp di email saya untuk saya hubungi...terima kasih...

masyukkkkkk:)paid:)paid

AuraSuccess_88
21-03-2011, 04:05 AM
Saya pembeli/buyer kayu gaharu dari Malaysia...jika kamu ada kayu gaharu berwarna hitam atau coklat kehitaman berusia lebih dari 5 tahun untuk dijual sila hantar gambar/picture ke tatimidon@yahoo.com

Jika saya berminat sila sediakan sample/contoh untuk saya lihat...tinggalkan nombor telefon/hp di email saya untuk saya hubungi...terima kasih...

baik punyer...

sharemalaysia
21-03-2011, 04:27 AM
macam nak cuba gak..

detroithomme
21-03-2011, 05:15 PM
jika mahu cuba ok..lagi 5 thn cri saya beli kalau kualiti bagus

Rimau_jatae
02-04-2011, 05:37 PM
Saper2 ada Kayu gaharu super AAAA,PM sya,harga menarik..

wanzex
02-04-2011, 07:02 PM
gaharu tu cendana ke? konfius ni.....

mysticalogy
07-04-2011, 11:56 AM
salam otai2 semua...

ada sorang kawan mintak tolong cari tokey yang boleh beli n tebang terus pokok gaharu.
Besarnya 5 pemeluk, da 10 tokey dtg tak sanggup tebang.. ada d kawasan melaka.. masalahnya dia cakap nak tumbangkan pokok tu je makan 20 rantai chainsaw pasal terlalu keras..
maaf saya kurang pandai pasal gaharu nih..

nisuh
07-04-2011, 12:13 PM
salam otai2 semua...

ada sorang kawan mintak tolong cari tokey yang boleh beli n tebang terus pokok gaharu.
Besarnya 5 pemeluk, da 10 tokey dtg tak sanggup tebang.. ada d kawasan melaka.. masalahnya dia cakap nak tumbangkan pokok tu je makan 20 rantai chainsaw pasal terlalu keras..
maaf saya kurang pandai pasal gaharu nih..

kat area mana ni bro?
masjid tanah ke?

hotpeace
07-04-2011, 01:07 PM
Sape2 kat cni nk cri vaksin gaharu blh cal aq.. saya bt servis injection dgn mgunakn bio vaksin.. terbukti mengeluar kn resin slps 3bln tempoh injectin then utk jualan ke pasaran perlu tempoh sekurang2nya 18bln tuk pastikn resin tersebut benar2 matang/warna gelap..

0168023229

hotpeace
07-04-2011, 01:11 PM
Gaharu memerlukan stress utk mengeluarkan resin tp cendana mengeluarkan wangian secara semula jadi.. gaharu perlu di inukulasi ttp cendana x perlu.. maka gaharu bukan cendana.. tq..

zulkifly2z
07-04-2011, 01:11 PM
aku br je tanam gaharu jenis hybrid n subintegra di gemas...sesape nk dtg melawat dipersilakan.....

hotpeace
07-04-2011, 01:16 PM
Sape2 nk vaksin gaharu blh call saya.. saya membuat servis inukulasi pkk gaharu.. hasin dijamin RESIN.. Hasil slps minimum 18bln blh dituai..

0168023229

nisuh
07-04-2011, 01:21 PM
Sape2 nk vaksin gaharu blh call saya.. saya membuat servis inukulasi pkk gaharu.. hasin dijamin RESIN.. Hasil slps minimum 18bln blh dituai..

0168023229

ni guna teknologi nano ke bro..?
hasilnye plak berapa % lepas 18 bln tu..?

mysticalogy
07-04-2011, 01:42 PM
kat area mana ni bro?
masjid tanah ke?

kat area melaka tengah.. kat belakang rumah dia je..
tapi da jadi pokok saka paham2 je la apa yang tunggu.. tu pasal takde orang nak tolong tebang.. kawan ni pulak risau dahan dia jatuh kat rumah dia..

nisuh
07-04-2011, 01:47 PM
kat area melaka tengah.. kat belakang rumah dia je..
tapi da jadi pokok saka paham2 je la apa yang tunggu.. tu pasal takde orang nak tolong tebang.. kawan ni pulak risau dahan dia jatuh kat rumah dia..

bro, PM no contact buleh?
kalu jd sy call bro

kiman
07-04-2011, 01:54 PM
Sape2 nk vaksin gaharu blh call saya.. saya membuat servis inukulasi pkk gaharu.. hasin dijamin RESIN.. Hasil slps minimum 18bln blh dituai..

0168023229


bro tanya sikit pokok dah bertahun boleh vaksin ? saya dah tanam lebih 4 tahun ,.. t\:)cgrock:)cgrock

dejavu
07-04-2011, 03:28 PM
Pokok gaharu ni sesuai ditanam dimana saja asalkan jangan tempat berair. Selepas 4-5 tahun boleh disuntik dengan bakteria (Bakteria ni saya beli dari Thailand).Bila pokok berumur 8-10 tahun teras yang terhasil boleh di tuai. kalau jadi gred super A broker macam saya boleh beli RM15 ribu sekilo.

bape rega bakteria ni bro...

connect
07-04-2011, 03:38 PM
Pokok gaharu ni sesuai ditanam dimana saja asalkan jangan tempat berair. Selepas 4-5 tahun boleh disuntik dengan bakteria (Bakteria ni saya beli dari Thailand).Bila pokok berumur 8-10 tahun teras yang terhasil boleh di tuai. kalau jadi gred super A broker macam saya boleh beli RM15 ribu sekilo.

pm no contact bro.. ada pokok utk di letgo.... :-?

hotpeace
08-04-2011, 10:30 AM
ni guna teknologi nano ke bro..?
hasilnye plak berapa % lepas 18 bln tu..?


Bukan teknologi nano bro. Kami gunakan teknologi BIO. Oleh kerana kita nk hasil resin yg tdk mengunakan bahan kimia maka kami telah berjaya hasilkan inducer yg tdk memberi kesan kpd pengguna. :)
kita xnk la ckp prodak org lain coz masing2 ada kelebihan sndri..

Pkk yg ditanam oleh pengusaha yg mencapai umur 3thn dn keatas atau ukurlilit diameter 30cm keatas, pkk tersebut blh diinukulasi..

Dr pengaklaman kami, Pkk tanam yg berumur 3thn lbh blh mengeluarkan hasil sebanyak min 1.5KG & Max 3.5KG... Tp kita ambil average hasil dlm 2KG/tree tq..

cal me:0168023229

hotpeace
10-04-2011, 01:41 PM
Nak servis inject gaharu Blh call aq 0168203229.. tq..

agraphicpoint
12-10-2011, 10:39 AM
salam sape mau stok kayu gaharu,sila pm harga sekilo..=)

nservas.sales
12-10-2011, 11:24 AM
Bukan teknologi nano bro. Kami gunakan teknologi BIO. Oleh kerana kita nk hasil resin yg tdk mengunakan bahan kimia maka kami telah berjaya hasilkan inducer yg tdk memberi kesan kpd pengguna. :)
kita xnk la ckp prodak org lain coz masing2 ada kelebihan sndri..

Pkk yg ditanam oleh pengusaha yg mencapai umur 3thn dn keatas atau ukurlilit diameter 30cm keatas, pkk tersebut blh diinukulasi..

Dr pengaklaman kami, Pkk tanam yg berumur 3thn lbh blh mengeluarkan hasil sebanyak min 1.5KG & Max 3.5KG... Tp kita ambil average hasil dlm 2KG/tree tq..

cal me:0168023229

berapa kos inject pokok ?

hotpeace
16-10-2011, 12:54 PM
berapa kos inject pokok ?


salam bro.. sori lama xon9.. bagi pkk tanam kos inukulasi RM200/pkk.. free treatment after 6mnth inukulasi.. mksdnya kami akan dtg semula utk bt pemeriksaan pkk tersebut sama ada pkk tersebut sudah mengeluarkan resin muda atau belum.. tq..



call boy: 0128815246
0178329836

StudioOrangKampung
23-10-2011, 04:44 AM
salam bro.. sori lama xon9.. bagi pkk tanam kos inukulasi RM200/pkk.. free treatment after 6mnth inukulasi.. mksdnya kami akan dtg semula utk bt pemeriksaan pkk tersebut sama ada pkk tersebut sudah mengeluarkan resin muda atau belum.. tq..



call boy: 0128815246
0178329836

Salam. Ada sample/bukti pokok yg dah disuntik? Tempek ler kat sini nak tengok.

hotpeace
09-12-2011, 11:36 AM
Salam. Ada sample/bukti pokok yg dah disuntik? Tempek ler kat sini nak tengok.

very sory bro kami x kn dedahkn kpd umum cara n skil inukulasi kami sbb2 tertentu.. sori..

joee
09-12-2011, 12:43 PM
kayoo sapa yg tanam pokok ni..

geniusmoron
02-01-2012, 07:27 PM
boleh ke tanam celah sawit umur 1 tahun?

hotpeace
16-01-2012, 11:46 AM
boleh ke tanam celah sawit umur 1 tahun?

boleh saja bro.. tp mybe pembesaran lmbt ckit le..
:)cgrock:)cgrock

LinQey
16-01-2012, 11:54 AM
first time dgr name pokok nie.. yg aku tahu pantun gaharu je..

skYnEt-gEnIUs
03-06-2012, 02:12 PM
kasi bumppppp....

aku ade 1 tola jer,haha ade buyer ke kat sini..?

Don Malaya
03-06-2012, 02:24 PM
boleh untung nie... tanah plak xde ..

Forex888
03-06-2012, 09:37 PM
mcm mana nak jual pokok ni kalau dah matang nanti? minyak gaharu itu process sendiri ke?

onlinetrader
27-06-2012, 12:45 PM
2238 pokok gaharu untuk di jual
lokasi Bandar Puncak Alam
usia dlm 8-12 tahun
Lumsum mau jual

Pm den kalo ado buyer

arzaraza
27-06-2012, 01:14 PM
boleh ke kita jual pokok gaharu :-?

selain drp colok depa buat apa lagi dgn kayu ni.

onlinetrader
27-06-2012, 03:11 PM
boleh ke kita jual pokok gaharu :-?

selain drp colok depa buat apa lagi dgn kayu ni.

1. Herba dalam perubatan tradisional lama ( India, Arab dan Latin ).
2. Upacara keagamaan ( China, Tibet, Unanai, Ayurvedic ).
3. Mempunyai zat aktif sebagai penawar sakit.
4. Ramuan asas minyak wangi ( YSL, Cerutti dan banyak lagi ).
5. Pewangi Rumah ( Timur Tengah ).
6. Industri kotak papan lapis, cenderamata, chopstik dll ).
7. Daun ( Teh herba, syampoo, sabun ).
8. Habuk kayu / debu ( jenazah & majlis agama ).
9. Pembuatan colok ( Incence ).

komparatu
27-06-2012, 03:25 PM
pokok gaharu. hehe.. bisness yg bagus.. sape2 nk tau psal gaharu.. bleh tnye2.. sy usahawan gaharu kecil kecilan.. hehe.. skrg keje kaji pasal ubt gaharu.. kaji cara nk hasil kn teras berkualiti yg boleh menandingi kualiti teras ori.. minyak gaharu ada.. sebotol 4ml sy jual rm100.. minyak kaler dark brown.. bau dia tahan 2 ari kat baju n even klu pakai minyk gaharu kat kulit.. lps mndi.. still ada bau lg ckit2.. hehe.. sape nk..?? sy jual.. ada about 12 botol 4ml ni.. klu nk pure pun ada.. minyk kaler almost black.. tp.. harga dia pum pure la.. hehe..

zulkifly2z
27-06-2012, 03:28 PM
1. Herba dalam perubatan tradisional lama ( India, Arab dan Latin ).
2. Upacara keagamaan ( China, Tibet, Unanai, Ayurvedic ).
3. Mempunyai zat aktif sebagai penawar sakit.
4. Ramuan asas minyak wangi ( YSL, Cerutti dan banyak lagi ).
5. Pewangi Rumah ( Timur Tengah ).
6. Industri kotak papan lapis, cenderamata, chopstik dll ).
7. Daun ( Teh herba, syampoo, sabun ).
8. Habuk kayu / debu ( jenazah & majlis agama ).
9. Pembuatan colok ( Incence ).

hebat2x.........

1Malaya
06-07-2012, 11:55 PM
salam...ada member aku ajak memulakan penanaman gaharu ni dengan dengan total modal rm6k...dan aku ni seorang yg buta pasal gaharu ni..
minta tolong sesiapa yg expert bab2 gaharu bg tunjuk ajar skit..
sbb aku macam x yakin la dengan member aku ni..

Call / sms sy bro :0194959392

1Malaya
06-07-2012, 11:59 PM
saya pun berminat gak pasal pokok gaharu ni,

kalau ada sesiapa2 yg buat kursus atau tahu kat mana ada kursus sila share kat sini. Terima kasih :)

Call/sms sy bro :0194959392

1Malaya
07-07-2012, 12:00 AM
Salam...Sy berminat untuk mula projek gaharu...kat mana kursus gaharu di perak?tq

Call/sms sy bro ;0194959392 razif

butterland
08-07-2012, 02:08 PM
member aku nk tanam menda ni....
dapur sume beli dari thai...

aiman27
08-07-2012, 03:30 PM
untung sape yg tanam gaharu.. kalu kat kelantan kat mana nak pasar hasil gaharu?

zulkifly2z
16-07-2012, 11:17 AM
untung sape yg tanam gaharu.. kalu kat kelantan kat mana nak pasar hasil gaharu?

g bangkok boh....jual sane kt....mmg ade 1 pasar jual berasaskan teras je.....

onlinetrader
19-07-2012, 03:27 PM
2230 pokok gaharu untuk di jual
lokasi Bandar Puncak Alam/Bukit Cerakah
usia dlm 8-12 tahun
Lumpsum mau jual

Pm den kalo ado buyer

pokok jenis subintegra dan crassna

mr reyes
23-07-2012, 01:48 AM
Aku duk di pedalaman sarawak.
Ngajar di sini.
Gaharu ni memang lumayan.

Ada ayah murid aku beli hilux cash lepas dapat gaharu berkilo ( lepas tolak share dengan partner dia)

tapi diorang ni cari gaharu hutan, yang liar punya.

sekarang ni makin ligat masuk ke hutan.dah ada hilux.
aku pun berminat jugak.... tapi mati langkah....

wan pahang
14-08-2012, 05:29 AM
saya ada beberapa pokok gaharu yg berusia lebih 20 tahun untuk dijual....ada sapa berminat or sapa yg ad buyers boleh bg sy contact no...0132123936..tq

maxbiz77
14-08-2012, 05:36 AM
sebelah rumah aku ada professor usm tanam depan rumah pokok nih. dia nih dah pencen. asal terserempak dia je depan rumah.. dia akan sembang pasal pokok geharu. mmg pakar dia nih. bidang dia pun mmg bidang pertanian.

moujen
14-08-2012, 05:48 AM
betul ke ada aku baca dlm internet salah satu hasil gaharu adalah buat colok untk upacara keagaman, nanti aku takut dlm saham pulak

aezard
09-10-2012, 10:20 AM
Ak ad tanam 2 pokok kat umh..dah dekat 4 tahun dh..

Albertgold
08-01-2013, 11:02 AM
Encik ada gaharu jenis tenggelam dalam air tak?Jika ada saya nak tengok sampel.Bukan terapung dalam air tapi terus ke dasar air ,banyak yang tak tahu kayu pun boleh tenggelam ke dasar air.

saidins
09-01-2013, 01:43 AM
Cuba hampa check kat blog ni..industriprojekgaharu.blogspot
Gua dah follow lama dah blog ni, nampak mcm owner dia ada credibility..

letstorque
11-01-2013, 09:50 AM
Encik ada gaharu jenis tenggelam dalam air tak?Jika ada saya nak tengok sampel.Bukan terapung dalam air tapi terus ke dasar air ,banyak yang tak tahu kayu pun boleh tenggelam ke dasar air.

Teras gaharu yang kualiti tinggi memang tenggelam dalam air.
Tapi kena kikis habis kayu keiling la, tinggal teras je.

Kayu gaharu, kalau bukan teras, sangat ringan.
Kira softwood, tapi tak seringan balsa wood.

maj_ma2004
11-01-2013, 07:07 PM
Kat belakang rumah mak sy ada sebatang pokok gaharu... tak banyak, sebatang je la...huhuhu...setinggi pokok durian...

Albertgold
14-01-2013, 08:54 PM
Kamu ada jenis tenggelamkah,jual pada saya,bagi h/p no. messages saya.saya akan call kamu.

letstorque
15-01-2013, 12:12 AM
Bukan semua pokok karas, (genus aquilaria) ada teras yang dinamakan gaharu.
Yang inoculate pun tak semua jadi, yang dalam hutan, secara semulajadi, ada yang kata hanya 4% je dari pokok karas hutan ada gaharu.

aimanxxx
15-01-2013, 12:16 AM
kalu nk tau lebih pasal pkok ni mung kne g msuk hutan nuh..brguru ngn org asli.demo 2 lgi expert.g cpat nuhh..

letstorque
15-01-2013, 12:49 AM
kalu nk tau lebih pasal pkok ni mung kne g msuk hutan nuh..brguru ngn org asli.demo 2 lgi expert.g cpat nuhh..

Gi Marang nuh ada Jabat Hutan Ganung tanang pokok karah,banyak expek dinung

Li Lui
27-01-2013, 06:57 PM
Bagus ada thread ni...bersama2 kita menjadikan Gaharu ni sebagai sumber pendapatan kita di masa akan datang..

Li Lui
27-01-2013, 06:59 PM
boleh saja bro.. tp mybe pembesaran lmbt ckit le..
:)cgrock:)cgrock

Tuan ni duduk area Sabah yerr...samalah kita..bolelah lerr kita bertukar pendapat tentang Gaharu ni nanti...:)cgrock

gerenti
13-12-2013, 08:23 AM
saya ada gaharu jenis tenggelam. total175gram.. bole ctc 0133200488