PDA

View Full Version : siapa tahu apa itu AKPK?? TOLONG SETTLE HUTANG?


HARI
04-01-2008, 11:32 PM
Saya Di Beritahu Ia Adalah Satu Badan Kerajaan Yang Banyak Berkuasa. Ia Menolong Orang Yang Banyak Hutang.......

RempiterZ
05-01-2008, 12:02 AM
Types of services
We offer the following services:

Counselling and advice on financial management
Provide you with counselling and objective advice on financial budgeting, money management and credit related issues including helping you develop a budget to manage your expenses.


Debt management programme
Work with you to develop personalised debt repayment plans in consultation with your financial services providers. These plans will help you to repay your debt(s) and regain financial control.


Financial education
Education programmes and materials, in particular on the proper use of consumer credit and basic money management skills as well as tips on how to use credit responsibly will also be provided.
Eligibility criteria :

Counselling and financial education services
These services are available to all individuals.


Debt management programme
You can contact us for assistance in managing your debt if you have loans or financing, such as a housing loan, hire purchase financing, credit card, or charge card or other personal loans or financing with more than one financial services providers regulated by Bank Negara Malaysia. Financial services providers comprise of:
All commercial banks
All Islamic banks
All insurance companies
All takaful operators
Development financial institutions1
Credit/charge card issuers1


1 Only institutions or products regulated by Bank Negara Malaysia

Conditions to enrol in AKPK’s Debt Management Programme :
Not an undischarged bankrupt
Individuals unable to manage their own debts
Must have positive net income
Not under advanced legal action
No advanced litigation taken by non-financial institution
No loans taken from institutions not regulated by Bank Negara
Loan exposure of less than RM2million

RempiterZ
05-01-2008, 12:03 AM
Frequently Asked Questions
1. What is AKPK?

AKPK is an agency set up by Bank Negara to Malaysiato provide:-

• counselling and advice on financial management,

• debt management program,

• financial education.

2. What are the objectives of establishing the agency?

The objectives of establishing AKPK are:-

• to ensure that the household sectors continue to be resilient by providing an avenue for individual borrowers and potential borrowers to seek advice and assistance in managing their credit;

• to promote sound and robust banking system by facilitating debt repayment efforts and minimizing incidence of non-payment arising from bad debt management.

3. What kind of services does the agency provides?

AKPK provides the following services:-

i. Financial Education

• Educational programs and materials, particularly on how to use your credit and basic money management skills prudently as well as tips, guides and enlightening methods for more disciplined financial management.



ii. Counseling and Advice on Financial Management

• Provide you with counseling and advice on managing your finances wisely from financial budgeting, money management and credit related issues. Learn how to handle debts responsibly and other financial matters to ensure your future today.



iii. Debt Management Program (DMP)

• Work with you to develop personalized debt repayment plans and consult with your financial services providers to structure manageable scheme for you. These plans will help you to repay your debts and regain financial control.



4. Are the services offered by AKPK chargeable?

The services offered by AKPK are free of charge.



5. How can I tell if I need help from the Agency?

• If you are not in control of your money;

• Have more debts than you can manage;

• If you are living on paycheck to paycheck;

• Are only able to pay the minimum 5% on your credit card bills;

• If you are taking cash advances from your credit card to meet your expenses;

• Do not have any savings to meet personal or family emergencies;

• If you have debt collector calling you regularly;

• If you are being served legal notice of demand.

6. Who is eligible to enroll into Debt Management Program?

Debt Management Program is given to individuals who fall under this category:-

• Not an undischarged bankrupt;

• Individuals unable to manage their own debts;

• Must have positive net income;

• Not under advanced legal action;

• No advanced litigation taken by non-FI;

• No loans taken from institutions not regulated by Bank Negara Malaysia ;

• Loan exposure of < RM2 million.

7. What should I do to enroll in Debt Management Program?

If you want to enroll in our DMP, you will have to attend our DMP briefing, which is being held daily at AKPK's headquarters in Kuala Lumpur (Monday – Saturday). The briefing is also being held twice a week at our branches in Penang (Tuesday and Friday) and Johor Bharu (Tuesday and Thursday). This will help you decide whether you want to proceed with the enrolment.
If you decide to enroll, you need to register with us. You are required to complete and submit an application form together with the following documents (where applicable):

• Photocopies of IC;

• Photocopies of salary slips for last 3 months or income and expense statements if self employed;

• Photocopy of BE Form and EA statements;

• Last 3 months credit statements (credit cards, personal loan, housing loan, hire purchase;

• Legal proceeding documents (if available)

8. Can I seek the assistance of AKPK if I have debt problems with only one financial service provider regulated by Bank Negara Malaysia?



If you have debt problems with a single financial services provider, you should first liaise directly with your financial services provider. However, if you fail to reach a solution with your financial services provider, you may refer your case to us for assistance.


9. What should I do when I enroll in Debt Management Program?

When you enroll in our DMP, you must:

• Give up your credit cards

• Change your lifestyle (budget/cash flow)

• You have to make dedicated and prompt payments.

10. Will AKPK handle cases which have already been brought to the court?

No. AKPK will not handle cases that are at an advanced stage of legal action.

11. Does AKPK provide loans to public?

No. AKPK does not provide loans and/or any legal services to the public.



12. Can I approach AKPK for counselling services even though I am not a customer of the financial services provider regulated by Bank Negara Malaysia ?

Yes. You need not be a customer of a financial services provider regulated by Bank Negara Malaysia to enjoy the counselling services offered by AKPK.



13. How is the counseling session conducted?

We assist the individuals through one-to-one counselling and advice where our counselors will provide in-depth evaluation on the individual’s financial problems such as financial budget, money management and credit issues.



14. Is the counseling confidential?

Absolutely. All counseling sessions are conducted in private and client’s record are treated confidentially.

15. What is the role taken by AKPK on Financial Education?

AKPK’s role is to provide Financial Education to all Malaysians. This is to ensure that Malaysians are financially savvy and prudent in managing their finances and debts. We want to make Prudent Financial Management A Way Of Life to all Malaysians. Through the Financial Education program, AKPK provides talks and briefings on the proper use of credit cards, basic money management skills such as savings and budgeting as well as tips on how to use credit card responsibly and debt management.



16. What are the activities that AKPK conducted in providing Financial Education?

AKPK conducts various activities in educating Malaysians, such as:-

i. Briefing and talks to:-

• Government agencies

• Colleges and Universities

• Corporations

ii. Road show and exhibitions

iii. Collaboration programs with various ministries, NGOs on workshop and seminar such as:-

• UNDP – United Nation Development Programme

• MECD - Ministry of Entrepreneur and Cooperative Development

• MCCM – Malay Chamber of Commerce

• MOHE – Ministry of Higher Education

• MDTCA – Ministry of Domestic Trade & Consumer Affairs

• NSD – National Service Department

• MFPC – Malaysian Financial Planning Council

• PTPTN - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional Malaysia

• LPPKN – Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara



17. What should I do if I want to get assistance from AKPK?

You may visit any of AKPK offices located nationwide, such as:-

• Kuala Lumpur – Level 8, Maju Junction Mall, Jalan Sultan Ismail

• Any of our branches i.e. Penang, Kuala Terengganu, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching, Ipoh , Kuantan and Melaka

18. What is the contact number for me to call?

You may call us at our toll free no. : 1 800 88 2575 for enquiries.

HARI
05-01-2008, 12:42 AM
Tq Rempiterz..........untuk Maklumat Tersebut.. Ia Banyak Membantu

RempiterZ
05-01-2008, 12:56 PM
Sama2 :)
:)cgrock

OneJuta
05-01-2008, 06:18 PM
Saya Di Beritahu Ia Adalah Satu Badan Kerajaan Yang Banyak Berkuasa. Ia Menolong Orang Yang Banyak Hutang.......

Bergantung kepada keperluan individu utk "melegakan" beban hutang...

Ada yang perlu...ada yang tak perlu bantuan AKPK ni...

Paling bagus konsult kawan2/sedara2 dulu...

Baca forum2 yg bagi ilmu...mcm CG..******...BicaraJutawan...Urusinsan...atau CFP2...

Ikut kesesuaian...


Impak yg nyata...

1. Akan kena blacklist oleh bank2 selama tempoh perlindungan Bank Negara (via AKPK)

2. Bank2 akan tau kita pernah minta tolong Big Brother sb tak mampu bayar hutang...bank akan take note benda ni..

3. Financial kita terikat atas telunjuk AKPK....
Klu kantoi bayar settlement ... klu tak silap 2 kali...ke atau sekali... you're out from the program...
Dan back to square one...


Even dlm article mat salleh ni pun bgtau...... "Discrediting credit counseling Services may be more about their bottom lines than yours"

http://www.marketwatch.com/news/story/credit-counseling-may-do-more/story.aspx?guid=%7B2A19F15F%2DBA0E%2D4A23%2DBA6E%2 D8A1588BA8D1C%7D&dist=morenews

syaq
06-01-2008, 10:14 PM
yg aku tau akpk ni...kalau hutang kita terlalu byk boleh la gi akpk ni...yg buruknya tak boleh apply loan...

wiralution X
07-01-2008, 02:16 AM
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.

nazir5481
07-01-2008, 09:19 AM
apa nak susahkan diri ke AKPK ni..
jom join program ngan under
kementerian belia n sukan..
PM aku..:)

manmd
24-01-2008, 09:15 AM
ermmm....kat dalam CG takkan takde sesapa yg pernah guna AKPK ni..certa la sikit..nak tau gak ni..hehehhe

kazhar
24-01-2008, 09:16 AM
ha ah nak tau gak

hafis_81
28-02-2008, 11:58 PM
snyap jer thread ni...

jinifrit
23-03-2008, 11:23 PM
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.


salam bro,pm aku plzzz..tq

businessthinkcentre
25-03-2008, 08:46 PM
I love carigold sebab member2x dia memamg extremely knowledgable and generous with their information. Thank you all!!

muka 10sen
25-03-2008, 08:53 PM
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.

aku x leh pm kau pasal aku ni newbi lagi... email aku kat harunosakura_sakura@yahoo.com and story apa solution kau tuuu.....:p

bluemistique
25-03-2008, 09:05 PM
Salam semua, aku pun nak tau jgk apa solution dia...tolong pm aku sbb tak cukup kredit lagi nak pm senior2:"> ..dulu aku almost register akpk ni..last minute aku tak jadi sbb aku masih lagi nak cari cara lain selesaikan hutang2 & 'keblacklistan'aku..:D

Terima kasih

wiralution X
25-03-2008, 10:02 PM
aku x leh pm kau pasal aku ni newbi lagi... email aku kat harunosakura_sakura@yahoo.com and story apa solution kau tuuu.....:p

ko emel aku la bro. bgatau financial situation ko. wira_evo2005@yahoo.com. aku try bg solution dia.harap bole membantu

moolaswiss
25-03-2008, 10:12 PM
Jgn apply AKPK sebab :

1) Ko akan kena blacklist selama-2nya...
2) Akan kena blacklist selagi masih hidup.
3) Nak apply loan PASTI kena reject selama-2nya sebab nama dah blacklist.
4) Pendek kata jgn apply AKPK.

Sebabnya member aku sendiri call officer AKPK dan dia mengakui akan hal blacklist ni.
Tq.

KrisSMerah
25-03-2008, 10:18 PM
Jgn apply AKPK sebab :

1) Ko akan kena blacklist selama-2nya...
2) Akan kena blacklist selagi masih hidup.
3) Nak apply loan PASTI kena reject selama-2nya sebab nama dah blacklist.
4) Pendek kata jgn apply AKPK.

Sebabnya member aku sendiri call officer AKPK dan dia mengakui akan hal blacklist ni.
Tq.

kalau hutang dah settle dlm tempoh tertentu, adakah nama akan tetap di blacklistkan?:D

wiralution X
26-03-2008, 10:15 AM
Jgn apply AKPK sebab :

1) Ko akan kena blacklist selama-2nya...
2) Akan kena blacklist selagi masih hidup.
3) Nak apply loan PASTI kena reject selama-2nya sebab nama dah blacklist.
4) Pendek kata jgn apply AKPK.

Sebabnya member aku sendiri call officer AKPK dan dia mengakui akan hal blacklist ni.
Tq.

Rasa aku bukan kena blacklist selama2nya. Tapi selagi hutang x setel. Sebab ada member aku pernah pagi AKPK ni mintak pendapat pegawai dia. Actually kalo korang just pegi dengar penerangan dari officer AKPK ni xder hal. Call la dulu. Yg kena blacklist tu bila korang ikut solution yg dia cadangkan. Sebab dia nak protect korang dari terus berhutang tu jer. Dah setel hutang2 tu baru la korang leh wat hutang baru. Harap x kompius ok??

p/s: yang aku ckp sblm ni aku ada solution pasal kewangan tu bukan bisnes ke apa. Cuma cara penyelesaian hutang atau pengurusan kewangan. Aku bukan CFP tapi dapat tips dari member aku yg certified CFP dan kwn2 yg ada pengalaman bab kewangan ni. TQ.

rimau
31-03-2008, 08:40 PM
Encik Leman* merupakan seorang ayah yang penyayang dan begitu mengambil berat tentang keluarganya. Walaupun pendapatan beliau hanya RM1,000 sebulan dengan bekerja sebagai kerani biasa, beliau masih mampu untuk menyara keluarga dan memastikan keluarag beliau sentiasa berada di dalam keadaan gembira.


Malang tidak berbau apabila isteri beliau, Puan Hamidah disahkan mengidap penyakit buah pinggang, kencing manis dan juga darah tinggi. Keadaan hidup yang sederhana kini menjadi semakin tertekan dengan keadaan yang tidak disangka ini. Encik Leman perlu mengutamakan kesihatan isteri beliau dengan memastikan bekalan perubatan yang cukup demi anak-anak yang masih kecil. Dengan kos perubatan yang kian meningkat, Encik Leman terpaksa mengumpul hutang dengan membuat perbelanjaan menggunakan kad kredit demi menampung keperluan perubatan dan kehidupan harian.


Keadaan kesihatan Puan Hamidah semakin bertambah teruk menyebabkan Encik Leman terpaksa membuat pinjaman peribadi sebanyak RM31,000 untuk menampung kos rawatan. Keadaan ini berlanjutan selama setahun sehinggalah keluarga Encik Leman mendapat bantuan perubatan dari kerajaan. Walaubagaimana pun, ianya telah terlambat kerana Encik Leman telah pun menanggung beban hutang yang banyak.


Buntu dengan bebanan hutang yang ditanggung, Encik Leman telah meminta bantuan daripada AKPK. Setelah menilai status hutang Encik Leman, AKPK telah bersetuju untuk membuat penstrukturan semula jumlah hutang untuk semua kad kredit Encik Leman selama 8 tahun. Disebabkan oleh sejumlah besar pendapatan Encik Leman digunakan bagi membiayai kos rawatan isteri beliau, AKPK turut berjaya mengurangkan kadar bunga kad kredit Encik Leman kepada 6% setahun, jauh berkurangan dari jumlah asalnya iaitu 18%. Memandangkan pendapatan Encik Leman yang kecil berbanding dengan jumlah tanggungan beliau, AKPK turut mengurangkan kadar pembayaran balik kepada hanya RM200 sebulan. Ini dilakukan bagi memastikan beliau dapat membuat pembayaran secara berterusan tanpa sebarang halangan untuk beliau terus menyara keluarga beliau. Dengan bantuan AKPK, Encik Leman kini sedang dalam proses menyelesaikan hutang dan dalam masa yang sama menikmati suasana hidup yang harmoni.

mai128
31-03-2008, 11:32 PM
aku rasa bukan blacklist, BNM akan masukan nama kita kedalam satu list yang ikut program ni. program ni bagus utk yg dah lepas paras hidung (bernafas dalam lumpur :D ) sebab dia akan restructure semua hutang korang.

MasterZen
31-03-2008, 11:50 PM
Rasa aku bukan kena blacklist selama2nya. Tapi selagi hutang x setel. Sebab ada member aku pernah pagi AKPK ni mintak pendapat pegawai dia. Actually kalo korang just pegi dengar penerangan dari officer AKPK ni xder hal. Call la dulu. Yg kena blacklist tu bila korang ikut solution yg dia cadangkan. Sebab dia nak protect korang dari terus berhutang tu jer. Dah setel hutang2 tu baru la korang leh wat hutang baru. Harap x kompius ok??

p/s: yang aku ckp sblm ni aku ada solution pasal kewangan tu bukan bisnes ke apa. Cuma cara penyelesaian hutang atau pengurusan kewangan. Aku bukan CFP tapi dapat tips dari member aku yg certified CFP dan kwn2 yg ada pengalaman bab kewangan ni. TQ.

Betul tu... Sila le jumpa bro wira nie! bukan biz tapi cuma cara pengurusan kewangan! Sila donlod menda yg aku offer kat siggy tu. Moga kita dpt something yg manfaat utk jaminan masa depan dgn pengurusan hutang yg lbh baik!

HARI
03-04-2008, 07:44 PM
bro and sis...saya sudah join akpk. total hutang saya untuk 8 credit card ialah rm24k. memang saya gila..terlalu memboros..sekarang akpk telah menetapkan bayaran rm400..untuk lebih kurang 70bulan. interest from 18% jatuh ke 5%. sekarang saya bebas dari panggilan dari bank yang megejar untuk duit. tapi syarat setiap bulan kena bayar sebelum 31mac..kepada acc akpk. bagi pendapat saya akpk banyak membantu..terutama mengurangkan bunga

HARI
03-04-2008, 07:50 PM
sorry silap taip...bukan 31mac..tapi sebelum akhir bulan

fyreeze
03-04-2008, 07:54 PM
I love carigold sebab member2x dia memamg extremely knowledgable and generous with their information. Thank you all!!

Jaga2... kdg2 ade yang scam!:(scam

HARI
03-04-2008, 08:09 PM
i dont think bro fyreeze...bzoz akpk is under bank negara

razif1224
04-04-2008, 04:50 PM
erm.. :P
AKPK... ianya merupakan suatu rahmat kepada penghutang!!!
Jika someone dah duduk bawah AKPK dia tidak boleh disentuh oleh bank, diishtiharkan bangkrap... dan boleh lah tido lena skit daripada dulu... kalau join AKPK nie kira nya mcm dapat lesen besar la dari Bank Negara... bank semua x boleh kacau dah...

but kalau ada positif dia sure ada negatif dia...
kadar bayaran tetiap bulan akan ditetapkan oleh AKPK..
segala maklumat kewangan kita akan direkod...
sory la nak melancong2 ke.. ape ke...
plan nak buat pinjaman apa sorry skit...
setel bagi habis semua hutang dulu...

kesimpulan, akpk nie hanya sesuai bagi yang betul2 dah xde jalan nak pusing, pastu tido pun dah x lena.. kiranya tahap paling kritikal la.. elok lah ke AKPK... pada yang ada peluang lagi tue.. cuba usahakan dulu...

InsyaAllah... :P

hakeem
14-06-2008, 01:12 AM
very informative .. thnx ..

mj12
14-06-2008, 01:18 AM
x yah apply ler...kalau aplly gak jerat diri ooo....miss sebulan jerk dah kira macam miss forever..siot betui arr..:)):))

afat
22-07-2008, 08:34 AM
setahu saya, kawan saya ada join akpk, Akpk tidak pernah blacklistkan orang, cuma akpk sekadar membantu dengan menjadi orang tgh diantara peminjam dengan bank. akpk akan cuba memujuk bank supaya dapat mengurangkan interest dan pembyaran bulanan yang lebih rendh. kawan saya dh 2 tahun dalam PROGRAM akpk. alhamdullillah keadaannya lebih tenang dan teratur dan tidak seperti sebelum ini yang sering diganggu oleh oleh bank.itu pun sebenarnye ikut pada keazaman masing2. thanks AKPK

afat
01-08-2008, 08:51 PM
AKpk adalah satu badan kerajaan yang ditubuhkan oleh bank negara untuk membantu mereke yang menghadapi masalah pembayaran balik pinjaman. x silap saya AKPK dah banyak membantu orang dan kebanyakkan berjaya menyelesaikan masalah mereka. akpk cuma orang tgh diantara penghutang dan bank. akpk akan cube memujuk bank supaya mengurangkan interst dari 18% untuk kredit card sehingga ke 8% untuk kredit kad. kite akan bayar ke AKPK dan AKPK yang akan mengagihkan bayaran kepada bank, jadi Kawan saya hanya tumpu kepada 1 bank sahaja. kawan saya sendiri sudah 2 tahun dalam Program DMP yg disediakan oleh AKPK. kawan saya ada 10 kreditkad, dan sebelum tahu akpk kawan saya kena bayar kat bank sebanyak lebih dari 3000.00 sebulan untuk 10 kredit kad untuk setiap bank, tp alhamdullillah sejak akpk bantu, dia hanya bayar 1100.00 sebulan untuk 10 bank. terima kasih akpk. kini dia telah selesaikan 4 bank dengan membayar habis. tinggal 6 bank saje lagi, dan pembayaran ke akpk menurun sebanyak 580.00 sebulan.insyaallah dia akan selesaikan sikit2. kini pembelanjaan kawan saya itu lebih teratur dan dia sekeluarga bahagia, harus diingat AKPK TIDAK BLACKLISTKAN ORANG. hanya membantu dan bagi pendapat kepada orang awam. dan tiada cas dikenakan.

afat
01-08-2008, 08:57 PM
AKpk adalah satu badan kerajaan yang ditubuhkan oleh bank negara untuk membantu mereke yang menghadapi masalah pembayaran balik pinjaman. x silap saya AKPK dah banyak membantu orang dan kebanyakkan berjaya menyelesaikan masalah mereka. akpk cuma orang tgh diantara penghutang dan bank. akpk akan cube memujuk bank supaya mengurangkan interst dari 18% untuk kredit card sehingga ke 8% untuk kredit kad. kite akan bayar ke AKPK dan AKPK yang akan mengagihkan bayaran kepada bank, jadi Kawan saya hanya tumpu kepada 1 bank sahaja. kawan saya sendiri sudah 2 tahun dalam Program DMP yg disediakan oleh AKPK. kawan saya ada 10 kreditkad, dan sebelum tahu akpk kawan saya kena bayar kat bank sebanyak lebih dari 3000.00 sebulan untuk 10 kredit kad untuk setiap bank, tp alhamdullillah sejak akpk bantu, dia hanya bayar 1100.00 sebulan untuk 10 bank. terima kasih akpk. kini dia telah selesaikan 4 bank dengan membayar habis. tinggal 6 bank saje lagi, dan pembayaran ke akpk menurun sebanyak 580.00 sebulan.insyaallah dia akan selesaikan sikit2. kini pembelanjaan kawan saya itu lebih teratur dan dia sekeluarga bahagia, harus diingat AKPK TIDAK BLACKLISTKAN ORANG. hanya membantu dan bagi pendapat kepada orang awam. dan tiada cas dikenakan.

Cenor
05-09-2008, 11:48 AM
menarik tread ni..byk info psl AKPK..samaada positif or negative..

manatauni
05-09-2008, 11:57 AM
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.



pm kat aku sekali bro..

manmd
22-12-2008, 10:33 AM
ada pro n kon...

bagus thread ni...

razif1224
22-12-2008, 11:50 AM
AKPK adalah jalan terakhir yang perlu diambil... itu pendapat aku...

Heart^BeE
22-12-2008, 12:26 PM
antara bank n pghtg je ke?
cmna dgn bdn2 spt PTPTN?utk pinjaman blaja..
leh tak minta trnkn interest?

e-mag
22-12-2008, 10:54 PM
antara bank n pghtg je ke?
cmna dgn bdn2 spt PTPTN?utk pinjaman blaja..
leh tak minta trnkn interest?

aku pun terpikir bende yg sama...:)

e-mag
22-12-2008, 11:02 PM
nak tanya..
apa kesan /akibat kalau kita tak mampu bayar pada tepat pd masanya
ATAU tiba2 kita diberhentikan kerja..maklumlaa krisis ekonomi dunia skrg!

Cenor
24-12-2008, 11:57 PM
just nak bgtau...komen2 negatif dah positif (bagi aku la) dari yg berpengalaman dgn AKPK dlm thread ni aku amik untuk jadikan panduan kepada org2 diluar sana

tima kasih semua:)cgrock

WindfaLL
28-12-2008, 04:09 AM
mari kongsi pengalaman... anybody??

Jiraiya-sama
01-01-2009, 12:43 PM
Kalo katakan nk settle cpt @ byr lebih bleh x? Kalo bleh camna dia kira? Potong interest ke x?

Bapak Ridha
03-03-2009, 11:52 PM
ok..biar aku kongsi pengalaman gan orang semua
aku dah join AKPK sejak April 2008. Sbb aku ada 2 kadkredit ngan 3 personal loan. kat situ aje aku kena sepatutnya kena byr dlm rm1200.

masa yg sama kau kena byr loan rumah dlm rm640 (under bank islam). setiap tahun sejak 3thn lepas aku kuarkan duit EPF aku utk cover loan rumah. Sbb bila kita buat loan rumah ngan Bank Islam, penbayaran dr EPF tu akan dipotong secara blnan.

so, bln Mac thn lps..dah hbs semua duit EPF yg aku kuarkan tu utk cover duit rumah. Aku fikir punya fikir.. tulah aku pegi ke AKPK

smp skrg aku blm miss untuk byr AKPK.. setelah semua pinjaman dan cc dibuat pembiayaan semula (reject 1..bank rakyat).Aku cuma byr dalam rm400.campur ngan bank rakyat punye,maknanya aku byr dlm sekitar rm6++.
kat situ aku boleh cover balik duit bulanan rumah aku.

BNM or AKPK takkan buat kita blacklist,tp bila dah join AKPK ni..mmg susahlah nak buat loan yg baru. Kes aku skrg ni..aku nak buat refinance rmh, sepatutnya boleh buat but byran AKPK pd 1 bank ni mcm tak lancar n cantik..so, ini menyebabkan CCRIS blacklist kan aku.

Bila join AKPK ni..jgn memandai2 buat byran lebih kat bank...kecualilah ko nak byr full. Bkn apa,nanti bila ko byr lebih kat bank,nanti bank fikir ko ni dah byk duit..so,bank akan mintak byran tambahan.
Tp,kalu ko byr lebih kat AKPK takpe,tu kira masuk byran bln depan lah.

Katakan ,aku berjaya byr hbs 1 hutang cc..so,AKPK akan potong byran asal ke tahap lebih rendah.
nak tau lbh lanjut... ni jadual aku dulu dan sekarang

1) kad kredit ,dulu byr rm200 skrg cuma byr rm80
2) kad kredit, dulu byr rm260 skrg cuma byr rm120
3) loan,dulu byr rm168 skrg cuma byr rm70
4) loan, dulu byr rm187 skrg cuma byr rm130

incase jika berlaku apa2 mcm kena buang kerja ataupun terpaksa untuk tidak buat bayaran (jd tertunggak)...AKPK masih boleh bertolak ansur bila kita bgtau sebab musabab tak byr.bknnya diaorg nak blacklist mcmtu aje.

tu aje penerangan aku bt masa ni berdasarkan pengalaman aku.
thank

samuelkie
25-09-2009, 04:19 PM
ok..biar aku kongsi pengalaman gan orang semua
aku dah join AKPK sejak April 2008. Sbb aku ada 2 kadkredit ngan 3 personal loan. kat situ aje aku kena sepatutnya kena byr dlm rm1200.

masa yg sama kau kena byr loan rumah dlm rm640 (under bank islam). setiap tahun sejak 3thn lepas aku kuarkan duit EPF aku utk cover loan rumah. Sbb bila kita buat loan rumah ngan Bank Islam, penbayaran dr EPF tu akan dipotong secara blnan.

so, bln Mac thn lps..dah hbs semua duit EPF yg aku kuarkan tu utk cover duit rumah. Aku fikir punya fikir.. tulah aku pegi ke AKPK

smp skrg aku blm miss untuk byr AKPK.. setelah semua pinjaman dan cc dibuat pembiayaan semula (reject 1..bank rakyat).Aku cuma byr dalam rm400.campur ngan bank rakyat punye,maknanya aku byr dlm sekitar rm6++.
kat situ aku boleh cover balik duit bulanan rumah aku.

BNM or AKPK takkan buat kita blacklist,tp bila dah join AKPK ni..mmg susahlah nak buat loan yg baru. Kes aku skrg ni..aku nak buat refinance rmh, sepatutnya boleh buat but byran AKPK pd 1 bank ni mcm tak lancar n cantik..so, ini menyebabkan CCRIS blacklist kan aku.

Bila join AKPK ni..jgn memandai2 buat byran lebih kat bank...kecualilah ko nak byr full. Bkn apa,nanti bila ko byr lebih kat bank,nanti bank fikir ko ni dah byk duit..so,bank akan mintak byran tambahan.
Tp,kalu ko byr lebih kat AKPK takpe,tu kira masuk byran bln depan lah.

Katakan ,aku berjaya byr hbs 1 hutang cc..so,AKPK akan potong byran asal ke tahap lebih rendah.
nak tau lbh lanjut... ni jadual aku dulu dan sekarang

1) kad kredit ,dulu byr rm200 skrg cuma byr rm80
2) kad kredit, dulu byr rm260 skrg cuma byr rm120
3) loan,dulu byr rm168 skrg cuma byr rm70
4) loan, dulu byr rm187 skrg cuma byr rm130

incase jika berlaku apa2 mcm kena buang kerja ataupun terpaksa untuk tidak buat bayaran (jd tertunggak)...AKPK masih boleh bertolak ansur bila kita bgtau sebab musabab tak byr.bknnya diaorg nak blacklist mcmtu aje.

tu aje penerangan aku bt masa ni berdasarkan pengalaman aku.
thank
salam bayar AKPK nie 0 interest ke arr?

NtahApa2Ntah
08-10-2009, 01:11 AM
ok..biar aku kongsi pengalaman gan orang semua
aku dah join AKPK sejak April 2008. Sbb aku ada 2 kadkredit ngan 3 personal loan. kat situ aje aku kena sepatutnya kena byr dlm rm1200.

masa yg sama kau kena byr loan rumah dlm rm640 (under bank islam). setiap tahun sejak 3thn lepas aku kuarkan duit EPF aku utk cover loan rumah. Sbb bila kita buat loan rumah ngan Bank Islam, penbayaran dr EPF tu akan dipotong secara blnan.

so, bln Mac thn lps..dah hbs semua duit EPF yg aku kuarkan tu utk cover duit rumah. Aku fikir punya fikir.. tulah aku pegi ke AKPK

smp skrg aku blm miss untuk byr AKPK.. setelah semua pinjaman dan cc dibuat pembiayaan semula (reject 1..bank rakyat).Aku cuma byr dalam rm400.campur ngan bank rakyat punye,maknanya aku byr dlm sekitar rm6++.
kat situ aku boleh cover balik duit bulanan rumah aku.

BNM or AKPK takkan buat kita blacklist,tp bila dah join AKPK ni..mmg susahlah nak buat loan yg baru. Kes aku skrg ni..aku nak buat refinance rmh, sepatutnya boleh buat but byran AKPK pd 1 bank ni mcm tak lancar n cantik..so, ini menyebabkan CCRIS blacklist kan aku.

Bila join AKPK ni..jgn memandai2 buat byran lebih kat bank...kecualilah ko nak byr full. Bkn apa,nanti bila ko byr lebih kat bank,nanti bank fikir ko ni dah byk duit..so,bank akan mintak byran tambahan.
Tp,kalu ko byr lebih kat AKPK takpe,tu kira masuk byran bln depan lah.

Katakan ,aku berjaya byr hbs 1 hutang cc..so,AKPK akan potong byran asal ke tahap lebih rendah.
nak tau lbh lanjut... ni jadual aku dulu dan sekarang

1) kad kredit ,dulu byr rm200 skrg cuma byr rm80
2) kad kredit, dulu byr rm260 skrg cuma byr rm120
3) loan,dulu byr rm168 skrg cuma byr rm70
4) loan, dulu byr rm187 skrg cuma byr rm130

incase jika berlaku apa2 mcm kena buang kerja ataupun terpaksa untuk tidak buat bayaran (jd tertunggak)...AKPK masih boleh bertolak ansur bila kita bgtau sebab musabab tak byr.bknnya diaorg nak blacklist mcmtu aje.

tu aje penerangan aku bt masa ni berdasarkan pengalaman aku.
thank

thanks bro...info yg menarik kisah benar

papaddom
01-03-2010, 10:17 PM
Setahu aku bank cukup marah dgn AKPK...sebab keuntungan mereka atas caj faedah berganda2 akan berkurangan....apa2 pun AKPK merupakan satu penyelesaian kepada anda yang tidak boleh tidor lena...Apa2 pun bila orang dah tolong,kita perlu tolong diri dgn mendisiplinkan diri membuat pembayaran dalam tempoh yang ditetapkan...kalau tak boleh jugak, bapak AKPK pun tak boleh nolong.....:D:D:)
_____________________________

jackmison987
26-08-2010, 03:14 PM
This is an interesting discussion. thank you for sharing

ayip
26-08-2010, 04:04 PM
dulu penah dengau ceramah AKPK masa tahun 2008.

AKPK kan berusaha tuk nego dengan bank tuk kurangkan pembayaran..(bank pun tak nak duit ilang..janji dapat payment pun dah ok)

tp beratnya...klu ada good opportunity yg dtg..terpaksa lepaskan peluang sebab tak boleh buat loan baru..

jenuh wooo...

manmd
28-09-2010, 04:51 PM
ada perbincangan baru ker??

saje refresh balik bab AKPK ni...

nonama
16-12-2010, 09:09 PM
dah xde sesape ke yg nak share Experience pasal AKPK ni? Mmg xleh nak kuar dari malaysia lagi ke? kalau loan umah & kete leh masuk dlm program ni ke?

popzz
16-12-2010, 09:24 PM
akpk cuma tolong hutang kredit kad ngan personal jer.

Court mammoth, singer, along, indah water, etc semua tu tak bole k.

Ruma ngan kreta pun tak bole. Dinasihatkan supaya deal sendiri ngan bank minta penjadualan semula dgn pembayaran bulanan yg lebih rendah.

Yang nak apply akpk mesti ada kerja atau pendapatan tetap.

Bila masok program akpk, semua kredit kad akan d cancel. Tiap2 bulan byar kat akpk jer. Tapi jgn gagal byar, kalau gagal terus program di mansuh kan dan bank akan take over balik mcm biasa.

Pegi jer akpk, pertama skali mesti hadir taklimat, bole tanya soalan masa tu. Permohonan mudah dan cepat.

:)

SorrentoFX
16-12-2010, 09:32 PM
Types of services
We offer the following services:

Counselling and advice on financial management
Provide you with counselling and objective advice on financial budgeting, money management and credit related issues including helping you develop a budget to manage your expenses.


Debt management programme
Work with you to develop personalised debt repayment plans in consultation with your financial services providers. These plans will help you to repay your debt(s) and regain financial control.


Financial education
Education programmes and materials, in particular on the proper use of consumer credit and basic money management skills as well as tips on how to use credit responsibly will also be provided.
Eligibility criteria :

Counselling and financial education services
These services are available to all individuals.


Debt management programme
You can contact us for assistance in managing your debt if you have loans or financing, such as a housing loan, hire purchase financing, credit card, or charge card or other personal loans or financing with more than one financial services providers regulated by Bank Negara Malaysia. Financial services providers comprise of:
All commercial banks
All Islamic banks
All insurance companies
All takaful operators
Development financial institutions1
Credit/charge card issuers1


1 Only institutions or products regulated by Bank Negara Malaysia

Conditions to enrol in AKPK’s Debt Management Programme :
Not an undischarged bankrupt
Individuals unable to manage their own debts
Must have positive net income
Not under advanced legal action
No advanced litigation taken by non-financial institution
No loans taken from institutions not regulated by Bank Negara
Loan exposure of less than RM2million

kena betul2 follow rules dier kalau nak join AKPK. ko tak leh wat sambil lewa cam bayar credit card atau loan mana2. sekali ko miss payment, AKPK takkan approve permohonan kali kedua seumur hidup.

pastu bank2 akan start kacau ko balik sampai ko naik pening. dibawah skim AKPK, ko selamat, bank tak benar kacau koooo

fazarudin
23-09-2011, 06:26 AM
betul ke kalau memohon AKPK , kita kena blacklist dengan bank ? dan dalam tempoh tu kita x boleh buat loan beli rumah atau sebagainya ?

silverchair959
23-09-2011, 06:34 AM
betul ke kalau memohon AKPK , kita kena blacklist dengan bank ? dan dalam tempoh tu kita x boleh buat loan beli rumah atau sebagainya ?

nak kata blacklist tu tak mcm blacklist la cuma selagi tak setel dgn akpk selagi tuh la tak leh apply loan dgn memana bank...

secara logiknya kalau rasa2 boleh setelkan hutang dlm masa contoh 2 tahun lepas tuh baru nak apply loan lain (contoh beli rumah) takyah la join akpk ni

tapi kalo rasa2 5 tahun br bleh setel hutang ni baik apply akpk ni...set semua hutang setel dlm masa 5 tahun...so lps 5 tahun dah setel semua hutang br buat loan balik dgn bank

akpk ni kalo kita dah set nak bayar 100 sebulan mmg kita tak boleh bayar lebih tak boleh bayar kurang

fazarudin
23-09-2011, 06:45 AM
nak kata blacklist tu tak mcm blacklist la cuma selagi tak setel dgn akpk selagi tuh la tak leh apply loan dgn memana bank...

secara logiknya kalau rasa2 boleh setelkan hutang dlm masa contoh 2 tahun lepas tuh baru nak apply loan lain (contoh beli rumah) takyah la join akpk ni

tapi kalo rasa2 5 tahun br bleh setel hutang ni baik apply akpk ni...set semua hutang setel dlm masa 5 tahun...so lps 5 tahun dah setel semua hutang br buat loan balik dgn bank

akpk ni kalo kita dah set nak bayar 100 sebulan mmg kita tak boleh bayar lebih tak boleh bayar kurang

oh! maknanya sebelum kita set monthly payment tu , kita kene kira betul2 berapa yang kita mampu lah kan..

last soalan bro , mcm aku ada hutang kredit kad , elok join AKPK ke atau call bank sendiri utk buat pelarasan balik ?

tyco
23-09-2011, 08:10 AM
kalo biro angkasa dan koperasi ..boleh ke di stukturkan balik mengikut plan akpk

ulam
23-09-2011, 08:14 AM
oh! maknanya sebelum kita set monthly payment tu , kita kene kira betul2 berapa yang kita mampu lah kan..

last soalan bro , mcm aku ada hutang kredit kad , elok join AKPK ke atau call bank sendiri utk buat pelarasan balik ?

Bergantung pada kemampuan bro lah, better pegi akpk berbincang dgn pegawai disana... mereka sedia membantu anda beri nasihat kewangan...
Percayalah bila berada kat sana nanti anda dapat buat pilihan yg tepat..

amadzahari
25-09-2011, 11:19 PM
Bila aku baca kt cni...nmpknya aku x mampu untuk ke AKPK...mn la tau ada ms2 terdesak...saper nk tlg aku...mn nk cekau duit...

azams77
27-09-2011, 11:25 PM
camne tu......bagi info kat email aku.....azams_06@yahoo.com

quasar10
10-10-2011, 11:30 PM
saper perlu pergi AKPK nim?
- kalau 5% drp hutang kad kredit tak mampu bayar dah.
- personal loan, caj interest tambahan pon tak mampu bayar.

kalau masih mampu bayar 5% drpd hutang CC sebulan, 2 tahun settle janji jangan buat hutang baru. tak perlu pergi AKPK pon.

jitkoyo
10-10-2011, 11:59 PM
saya ada masuk akpk.Masalah krd kad.settle problem.bayar asal rm800 sebulan masuk akpk jadi rm200 sebulan.Kena blacklist tak boleh loan.habis akpk boleh la loan balik

gameplusii
17-10-2011, 11:19 PM
tima kasih atas penerangan anda

purepretty
20-10-2011, 09:26 AM
erm betul tu..sedara sy ada mslah utang near 50K.pastu biasa bayar near 2k sbln..msuk akpk byr rm500 je..byr dlm 7thn je...anggap mcm byr keta le huhu...mmg xbleh wat loan sblum abih byr..tp tu bagus la bleh educate ko dari berhutang lagi..

raynasofia
01-01-2012, 01:34 AM
ermmm biasanya kalau gi AKPK ni berapa peratus gaji kita yang akan ditinggalkan untuk kegunaan kita sendiri yer..??

ulam
01-01-2012, 06:58 AM
ermmm biasanya kalau gi AKPK ni berapa peratus gaji kita yang akan ditinggalkan untuk kegunaan kita sendiri yer..??

Bergantung brapa bnyak bro berhutang, rasnya sekitar 15-20% jer dari pendapatan bulanan anda... klau x silap lah...

boboyy
10-01-2012, 10:59 AM
terima kasih TT dan rakan2 yg share info mengenai AKPK ni.

memang banyak membantu dlm restructure utang nih..

qhalid
10-01-2012, 05:36 PM
so pada aku better utk mereka yg x nak buat loan dah la .. so sesapa yg nak buat loan x digalakkan amik AKPK lah yer

hurairah01
10-01-2012, 06:53 PM
Salam,

Ambe dah masuk AKPK. Dulu kena bayar 900 sebulan. Sekarang ni kena bayar 400. Tapi org umah dah setelkan. Yang penting, surat settlement utang tu kena antar ke AKPK supaya diaorang knock off nama kita dari senarai AKPK. Baru leh wat loan balik.

khalifah sufi
20-01-2012, 02:41 AM
akpk ni handle tak kes yang tak mampu bayar pinjaman koperasi selain bank??

boboyy
20-01-2012, 03:09 AM
akpk ni handle tak kes yang tak mampu bayar pinjaman koperasi selain bank??

cuba kol AKPK & tnya ..mungkin boleh... manatau kan.

WMComm
20-01-2012, 03:27 AM
info agak berterabur dan kurang puas hati.harap ada 1 post yang terbaik menerangkan AKPK dari A-Z selengkapnya untuk rujukan forumer lain.

desmoquattro
06-02-2012, 08:54 AM
siapa yang ada jadi penjamin or cross guarantor? ada experience kat sini boleh share?. aku cross gurantor and loan peminjam ada problem. Aku xnak tanggung biawak hidup ni punya hutang. AKPK tolong dari segi apa ya?

Mama Amir
06-02-2012, 10:07 AM
akpk ni ialah satu badan bawah bank negara yg diwujudkan utk re-construct pembayaran hutang2 kita. akpk ni mcm org tengah la yg deal dgn bank2 yg kita ada hutang tu... mrk akan deal dgn bank2 tu, proposekan brp byrn yg kita mampu byr kpd bank... lps bank2 tu dh setuju, kita boleh byr hutang2 tu melalui akpk je... x yah nak pg 4-5 bank tiap2 bln. mmg mudah & amat membantu.... sy ada pengalaman dgn akpk ni. sy mmg xde black list, tp hutang byk. so, pg akpk utk construct balik. sblm join akpk ni, bln2 kena byr dlm rm2k (personak loan, kad kredit, etc...) lps join akpk, byr bln2 rm600 je.... selama 10thn. la ni dh masuk tahun ke-3.... alhamdulillah... xde la sakit kepala nk byr utang lagi.

Mama Amir
06-02-2012, 10:10 AM
akpk ni ialah satu badan bawah bank negara yg diwujudkan utk re-construct pembayaran hutang2 kita. akpk ni mcm org tengah la yg deal dgn bank2 yg kita ada hutang tu... mrk akan deal dgn bank2 tu, proposekan brp byrn yg kita mampu byr kpd bank... lps bank2 tu dh setuju, kita boleh byr hutang2 tu melalui akpk je... x yah nak pg 4-5 bank tiap2 bln. mmg mudah & amat membantu.... sy ada pengalaman dgn akpk ni. sy mmg xde black list, tp hutang byk. so, pg akpk utk construct balik. sblm join akpk ni, bln2 kena byr dlm rm2k (personak loan, kad kredit, etc...) lps join akpk, byr bln2 rm600 je.... selama 10thn. la ni dh masuk tahun ke-3.... alhamdulillah... xde la sakit kepala nk byr utang lagi.


skg dh serik nak buat utang lagi... huhuuu...

desmoquattro
06-02-2012, 11:14 AM
aku cadang nak pergi walkin-in AKPK, boleh ke rabu ni? or kena buat appointment? hari ni cuti pulak aku nak call. dah le susah aku nak amek cuti.
kalau aku walk-in, possible diorg bagi briefing/counseling?
tolong la boleh...

TT
11-05-2012, 02:13 AM
up ckit thread ni..

sape kt jb penah pg kaunseling akpk..or daftar akpk ni? share ckit..office die kt bnm bkt timbalan tu kan?

fzlik
11-05-2012, 02:21 AM
nah baca ni... akpk yg no 5 http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=301006

abb7997
11-05-2012, 05:01 PM
up ckit thread ni..

sape kt jb penah pg kaunseling akpk..or daftar akpk ni? share ckit..office die kt bnm bkt timbalan tu kan?

sy dah pernah gi kaunseling selama 2 jam gitu kalu x silap..hari selasa dan khamis kol 3 ptg..pas tu baru bole ambik borang dan isikan segala detail nya.kena dapat kan statement dari bank yg kita hutang tu pas tu baru buat temujanji ngan pengawai disana utk perbincangan pembayaran yg kita mampu setelah tolak tarik semua perbelanjaaan kita.

abb7997
11-05-2012, 05:06 PM
up ckit thread ni..

sape kt jb penah pg kaunseling akpk..or daftar akpk ni? share ckit..office die kt bnm bkt timbalan tu kan?

ya office bnm bukit timbalan..masuk pintu besar daftar dan tunggu kol 3pm baru naik atas tempat penerangan..datang awal lagi bagus takut penuh pulak kalu lambat..

Dinar Bersinar
28-05-2012, 03:45 PM
nah baca ni... akpk yg no 5 http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=301006

mmg byk membantu...:D

cari_wang
29-05-2012, 06:08 PM
Types of services
We offer the following services:

Counselling and advice on financial management
Provide you with counselling and objective advice on financial budgeting, money management and credit related issues including helping you develop a budget to manage your expenses.


Debt management programme
Work with you to develop personalised debt repayment plans in consultation with your financial services providers. These plans will help you to repay your debt(s) and regain financial control.


Financial education
Education programmes and materials, in particular on the proper use of consumer credit and basic money management skills as well as tips on how to use credit responsibly will also be provided.
Eligibility criteria :

Counselling and financial education services
These services are available to all individuals.


Debt management programme
You can contact us for assistance in managing your debt if you have loans or financing, such as a housing loan, hire purchase financing, credit card, or charge card or other personal loans or financing with more than one financial services providers regulated by Bank Negara Malaysia. Financial services providers comprise of:
All commercial banks
All Islamic banks
All insurance companies
All takaful operators
Development financial institutions1
Credit/charge card issuers1


1 Only institutions or products regulated by Bank Negara Malaysia

Conditions to enrol in AKPK’s Debt Management Programme :
Not an undischarged bankrupt
Individuals unable to manage their own debts
Must have positive net income
Not under advanced legal action
No advanced litigation taken by non-financial institution
No loans taken from institutions not regulated by Bank Negara
Loan exposure of less than RM2million

Adui OOomakkKKk kau!..ckp omputih la. Aku tak paham..:(( :eek:

rahana_1507
03-08-2012, 10:31 AM
saya seorang peserta akpk . mula join akpk pada mei 2011 dan julai 2012 hutang sy dah selesai. :D:D:D

sy masuk akpk sebab masalah kad kredit. dan bukan semua yang mohon akpk trus dapat. cth saya dulu pada mulanya nasihat oleh kaunselor BNM supaya tidak masuk program akpk kerana berdasarkan perkiraan dia hutang saya tak besar mana. mungkin sifat keras kepala ( sebenarnya nak tutup kad kredit)kauselor BNM ikut je... aggremnt utuk settle hutang adalah tempoh 3 hingga 4 tahun. tapi alhamdulilah saya dapat settle dlm 1 tahun 2bulan..

1. cerita kata masuk akpk tak bleh wat loan. secara betulnya
tuan2 tidak bleh wat loan di bawah bank selian BNM cth
CIMB,bank islam, dan lain-lain. bank bukan seliaan BNM cth
MBSH, SABAH KREDIT, klu tak silap kuwait bank mcm bleh. saya
ada buat loan pada bulan mei 2012 dan diluluskan cuma interets
loan tinggi 7%.

2. permasalah selepas program akpk.. tiada masalah untuk tuan2 buat loan pengalaman kawan saya yang sma2 join akpk sama saya bleh beli kereta, cuma sepanjang akpk tuan di blaklist.

egobrain
09-08-2012, 12:00 PM
salam..tumpang tanya..jika kita ade hutang dengan bank a dan sangkut pembayaran...dan duit kita ada simpan dalam bank a..adakah duit kita kena blok daripada pengeluaran?
contoh jika hutang ngan ban a then sangkut...adakah duit dalam bank b atau c akan dikacau/disekat?

MeGusta562
09-08-2012, 02:16 PM
yg aku tau akpk ni...kalau hutang kita terlalu byk boleh la gi akpk ni...yg buruknya tak boleh apply loan...

maaf la menyibuk,memang betul kalau dah apply AKPK tak boleh buat loan. tapi kalau nak buat jugak,insyaALLAH saya boleh tolong (pekerja kerajaan sahaja,bawah 25k sahaja) :)

amriros
26-09-2013, 09:39 AM
bawa naik thread ni ke atas... bagus thread ni tuk org yg bnyk hutang kad kredit ngan personal loan..

sapa2 ada info lagi atau dh join boleh la citer sikit..

Imo Imora
26-09-2013, 09:48 AM
Baru tahu kalo go AKPK boleh kena black list.

amriros
26-09-2013, 10:02 AM
Baru tahu kalo go AKPK boleh kena black list.

mesti la black list.. bukan ke masuk akpk nk settle hutang.. takkan nk buat loan lagi kot..
buat loan je black list.. kalau nk buka saving account boleh kot..
kalau ade duit lebih buat early settlement..
tapi tak pasti la plak kalau dah abis program ngan akpk ni nama black list lagi ke tidak..

TT
26-09-2013, 10:03 AM
Baru tahu kalo go AKPK boleh kena black list.

klo tak pg lagila asik kena call je hari2..tahan ke?

Udaa
26-09-2013, 11:22 AM
aku ditahap kena masuk program ni. tapi tu lah nanti tak leh wat loan umah pulak..tapi aku baru tanya kak akpk ni, tapi memalui borang pertanyaan online lah.segan nak telepon.maluu

amriros
26-09-2013, 12:18 PM
aku ditahap kena masuk program ni. tapi tu lah nanti tak leh wat loan umah pulak..tapi aku baru tanya kak akpk ni, tapi memalui borang pertanyaan online lah.segan nak telepon.maluu

boleh lepas lagi ke kalau nk wat loan umah.. kalau boleh lepas.. hutang masih ok lagi tu..
kalau hutang dh banyak nk wat apa2 loan tak lepas.. pastu bank call hari2 minta payment.. time ni la kena jumpa akpk..

tapi tak silap.. kalau loan rumah ngan kereta akpk tak settle.. akpk tolong settle kan hutang cc ngan personal loan..

stranger29
26-09-2013, 12:21 PM
yg aku tau akpk ni...kalau hutang kita terlalu byk boleh la gi akpk ni...yg buruknya tak boleh apply loan...

kalau utang dah banyak pun mmg tak leh nak apply loan kan..

stranger29
26-09-2013, 12:25 PM
Jgn apply AKPK sebab :

1) Ko akan kena blacklist selama-2nya...
2) Akan kena blacklist selagi masih hidup.
3) Nak apply loan PASTI kena reject selama-2nya sebab nama dah blacklist.
4) Pendek kata jgn apply AKPK.

Sebabnya member aku sendiri call officer AKPK dan dia mengakui akan hal blacklist ni.
Tq.

AKPK tak de blacklist.. cuma bila bank tgk kat ccris korang under AKPK, dorang ni berat sikit nak bagi loan.. melainkan bank rakyat aa kot..

tempoh akpk ni selalunya 10tahun.. lepas tu.. bank kena keluarkan nama dr ccris.. so takde masalah pastu kalau nak wat loan..

tu apa yg aku paham la..

Udaa
26-09-2013, 12:26 PM
boleh lepas lagi ke kalau nk wat loan umah.. kalau boleh lepas.. hutang masih ok lagi tu..
kalau hutang dh banyak nk wat apa2 loan tak lepas.. pastu bank call hari2 minta payment.. time ni la kena jumpa akpk..

tapi tak silap.. kalau loan rumah ngan kereta akpk tak settle.. akpk tolong settle kan hutang cc ngan personal loan..

Oww yeke..kalau akpk tolong personel loan pun dah banyak tuu. sebab personal loan aku setengah gaji owww..ni semua sebab tamak la dulu masuk saham emas..apa pun taknampak.masuk timing salah..~X(

stranger29
26-09-2013, 12:28 PM
AKPK adalah jalan terakhir yang perlu diambil... itu pendapat aku...

boleh dikatakan mcm tu.. biasanya org nak join akpk ni.. bila hutang dah tak leh nak handle.. agensi smp dah turut ke rumah.. saman bank dah banyak..

atau..

orang tu dah ada semua.. kereta , rumah, saving, gaji dah lega.. dan dia tanak bayar interest tinggi kat bank.. i.e: nak wat pe bayar interest credit card bank 18% kalau kat AKPK kena dlm 8-9% je..

lebih kurang mcm tu la..

stranger29
26-09-2013, 12:31 PM
Oww yeke..kalau akpk tolong personel loan pun dah banyak tuu. sebab personal loan aku setengah gaji owww..ni semua sebab tamak la dulu masuk saham emas..apa pun taknampak.masuk timing salah..~X(

akpk ni biasanya akan tolong jd org tengah utk personal loan, credit card.. apa2 la yg unsecured loan..
loan umah ngan kereta biasanya dorang akan suruh direct dengan bank.. melainkan kete @ rumah dah kena tarik & lelong.. dorang akan masukkan dlm program sekali..

Udaa
26-09-2013, 12:35 PM
akpk ni biasanya akan tolong jd org tengah utk personal loan, credit card.. apa2 la yg unsecured loan..
loan umah ngan kereta biasanya dorang akan suruh direct dengan bank.. melainkan kete @ rumah dah kena tarik & lelong.. dorang akan masukkan dlm program sekali..

kalau dapat reduce bulanan hutang personal loan tu pun dah banyak membantu..takpe la tak boleh buat loan rumah.. sebenarnya ingat nak gabung loan isteri untuk loan rumah...takpa sebab aku dah ajukan soalan kat akpk ni..tengok la cadangan diorang macam mana kan..tiap2 bulan memang negetif bajet.

stranger29
26-09-2013, 12:37 PM
kalau dapat reduce bulanan hutang personal loan tu pun dah banyak membantu..takpe la tak boleh buat loan rumah.. sebenarnya ingat nak gabung loan isteri untuk loan rumah...takpa sebab aku dah ajukan soalan kat akpk ni..tengok la cadangan diorang macam mana kan..tiap2 bulan memang negetif bajet.

biasanya mmg takde masalah..

walidshauqi
26-09-2013, 12:44 PM
AKPK ni hanya boleh bantu masalah ngan Kredit KAd je ke

stranger29
26-09-2013, 12:51 PM
AKPK ni hanya boleh bantu masalah ngan Kredit KAd je ke

biasanya loan2 yg berkaitan bank la..

amriros
26-09-2013, 04:08 PM
AKPK ni hanya boleh bantu masalah ngan Kredit KAd je ke

yg pasti hutang kredit kad ngan personal loan..

aku ade jumpa org dh muflis pun ada pegi akpk.. yg aku nampak lepas dapat nasihat org tu lega sikit..

apa2 pun bergantung pada counsellor akpk.. harap2 semua counsellor akpk ok2 belaka..

stranger29
26-09-2013, 05:41 PM
yg pasti hutang kredit kad ngan personal loan..

aku ade jumpa org dh muflis pun ada pegi akpk.. yg aku nampak lepas dapat nasihat org tu lega sikit..

apa2 pun bergantung pada counsellor akpk.. harap2 semua counsellor akpk ok2 belaka..

tu la.. syarat yg aku tau.. total hutang below 2mil dan bukan bengkrap... dorang accept je..

ulam
26-09-2013, 10:55 PM
KLau dah x boleh rolling better masuk program akpk...
Bank dah x call tiap2 bulan, akpk cuma cover ccredit & personal loan shja..
klu loan rumah & keta x termasuk.. Cuma sepanjang program akpk mmg x boleh buat apa2 loan sehingga selesai program selama 10 tahun...


Terpulanglah pd korang, yg belom buat..
klu ada masalah kewangan pegi akpk dapatkan khidmat nasihat dhulu dari pegawai2 dsana, jgn malu jgn segan.. Depa mmg nak bantu pon.. dan dah mmg tugas deper pon...lpastuh blik pikir dan buat keputusan.. :D

stranger29
27-09-2013, 09:30 AM
KLau dah x boleh rolling better masuk program akpk...
Bank dah x call tiap2 bulan, akpk cuma cover ccredit & personal loan shja..
klu loan rumah & keta x termasuk.. Cuma sepanjang program akpk mmg x boleh buat apa2 loan sehingga selesai program selama 10 tahun...


Terpulanglah pd korang, yg belom buat..
klu ada masalah kewangan pegi akpk dapatkan khidmat nasihat dhulu dari pegawai2 dsana, jgn malu jgn segan.. Depa mmg nak bantu pon.. dan dah mmg tugas deper pon...lpastuh blik pikir dan buat keputusan.. :D

:)cgrock:)cgrock

Udaa
30-09-2013, 01:04 PM
Ada benda sikit nak share pasal AKPK ni.

Notis Penting

1. Semua perkhidmatan AKPK disediakan PERCUMA.

2. AKPK tidak melantik mana-mana ejen untuk perkhidmatan.

3. Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan AKPK, lihat kakitangan AKPK langsung.

4. Tiada melepak di premis AKPK.

5. Jika didekati oleh mana-mana pihak ketiga yang men gaku bertindak untuk AKPK secara percuma, sila laporkan kepada AKPK di 1-800-88-2575.


Kami inign menasihati bahawa AKPK tidak menggalakkan pelanggan yang berada di bawah Program Pengurusan Kredit, AKPK untuk memohon pinjaman baru. Ini kerana, ianya akan membebankan pelanggan. Walau bagaimanapun, jika bank meluluskan pinjaman baru untuk pelanggan, AKPK tidak akan membantah.



Berikut adalah perkhidmatan yang disediakan oleh pihak AKPK:-

1. Pendidikan Kewangan

Pendidikan Kewangan ialah program dan didikan tentang penggunaan kredit secara betul dan kemahiran asas pengurusan wang serta tip untuk menggunakan kredit secara bertanggungjawab.
2. Kaunseling dan Nasihat tentang Pengurusan Kewangan

Khidmat nasihat dan kaunseling tentang Pengurusan Kewangan di mana AKPK memberi kaunseling dan nasihat berhubung bajet kewangan, pengurusan wang dan isu-isu kredit termasuk membantu individu membuat belanjawan bagi mengurus perbelanjaan mereka.
3. Program Pengurusan Kredit

Program Pengurusan Kredit membantu individu dalam menyediakan pelan pembayaran semula pinjaman melalui rundingan dengan penyedia perkhidmatan kewangan. Pelan tersebut akan membantu individu membayar balik pinjaman dan mengawal semula kewangan mereka dengan cara yang baik.


Bagi memenuhi permintaan, tuan/puan dinasihatkan menghadiri sesi taklimat kami yang diadakan pada setiap hari Isnin hingga Jumaat. Di dalam sessi ini tuan/puan diberi peluang untuk mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai PPK dan dokumen- dokumen yang diperlukan untuk menghadiri sesi kaunseling (Untuk sesi taklimat diluar kawasan Kuala Lumpur sila hubungi pejabat cawangan AKPK yang berkenaan)



Proses Permohonan PPK (Program Pengurusan Kredit)

Langkah 1: Taklimat Awam

1. Pelanggan digalakkan menghadiri satu sesi taklimat di cawangan kami yang menyediakan untuk memahami perkhidmatan AKPK.

2. Selepas taklimat tersebut, pelanggan yang ingin menyertai program DMP AKPK boleh menyediakan dokumen yang diperlukan sebelum menghadiri sesi kaunseling.


Langkah 2: Dokumen-dokumen yang diperlukan sebelum menghadiri sesi kaunseling

1. Laporan Kredit terkini dari Bank Negara Malaysia / CCRIS.

2. Laporan terkini bagi semua pinjaman dari institusi kewangan yang berkenaan.

3. Slip gaji terkini jika bekerja / bukti pendapatan seperti pengisytiharan pendapatan dari mana-mana Pesuruhjaya Sumpah.

4. Penyata terkini KWSP jika anda ingin menstruktur semula pinjaman perumahan anda

5. Dokumen undang-undang / Penyata Cukai Pendapatan jika ada


Langkah 3: Sesi Kaunseling

1. Dengan dokumen lengkap, pelanggan boleh menghadiri sesi kaunseling khas dengan kaunselor kredit AKPK di mana-mana cawangan yang berdekatan.



2. Sewaktu sesi kaunseling, kaunselor kredit akan membuat penialaian atas pendapatan, perbelanjaan dan semua jumlah pinjaman dan akan cuba menstruktur semula bayaran bulanan mengikut kemampuan dan yang munasabah.

3. Jika anda masih juga tidak mampu untuk membayar bayaran bulanan tersebut, pihak kami akan cuba memberi beberapa cadangan dan pilihan lain bagi menyelesaikan masalah kredit anda.


Langkah 4: Permohonan PPK

1. Jika pelanggan bersetuju dengan pelan pembayaran balik hutang yang dikemukakan oleh kaunselor, pelanggan dikehendaki membuat permohonan DMP secara Online.

2. Seterusnya, anda dikehendaki membuat bayaran pertama seperti yang dicadangkan dalam tempoh 10 hari dari tarikh anda mengemukakan permohonan DMP Online.

3. Jika anda gagal untuk membuat bayaran pertama seperti yang dicadangkan, anda dikehendaki untuk berbincang semula dengan kaunselor kami di mana-mana cawangan yang berdekatan.


Langkah 5: Pengesahan Kemasukan Program PPK

§ Dalam masa 14 hari daripada tarikh penerimaan bayaran pertama pelanggan (anggaran), AKPK akan memaklumkan pelanggan secara bertulis tentang status permohonan dan memaklumkan institusi-institusi kewangan yang terlibat.



Sila ambil perhatian bahawa seseorang yang di istiharkan sebagai muflis tidak layak untuk menyertai program PPK, AKPK, kerana semua kedudukan kewangan mereka adalah dibawah pengawasan Jabatan Insolvensi.



Bagi Program Pengurusan Kredit (PPK), anda boleh mendapatkan bantuan sekiranya anda memenuhi kriteria berikut:

Anda tidak diisytihar “muflis”
Anda tidak berkemampuan untuk menguruskan hutang anda
Anda mesti mempunyai sumber pendapatan bersih yang positif
Anda tidak berada di bawah tindakan undang-undang yang telah lanjut
Hanya pinjaman peribadi daripada institusi kewangan yang dikawal selia oleh BNM
Jumlah pinjaman anda tidaklah melebihi RM2 juta

fendi86
30-09-2013, 01:36 PM
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.
pm bro..solution mcm mna tu?

jebat05
23-10-2013, 01:31 PM
yg pasti hutang kredit kad ngan personal loan..

aku ade jumpa org dh muflis pun ada pegi akpk.. yg aku nampak lepas dapat nasihat org tu lega sikit..

apa2 pun bergantung pada counsellor akpk.. harap2 semua counsellor akpk ok2 belaka..

salam... pembetulan. AKPK yg hanya uruskan kad kredit sahaja. ptptn, personal loan, tak termasuk dalam perkhidmatan.

kawan aku dah join. masa gi daftar tu, aku ikut skali. kaunselor AKPK bg aku ok je. pegawai tu akan tolong sehabis baik untuk bantu kes2 camni. 2 kali je gi AKPK kat KL tu. 1'st, gi dengar taklimat 1 jam dan daftar appoinment utk sesi kaunseling. 2'nd, masa sesi kaunseling.

dah setahun lebih dia join AKPK ni, aku tgk dia lega betul. 5 kad kredit dia, bayar kat satu tempat. xde bank call. :)paid:)paid

amriros
25-10-2013, 03:43 PM
salam... pembetulan. AKPK yg hanya uruskan kad kredit sahaja. ptptn, personal loan, tak termasuk dalam perkhidmatan.

kawan aku dah join. masa gi daftar tu, aku ikut skali. kaunselor AKPK bg aku ok je. pegawai tu akan tolong sehabis baik untuk bantu kes2 camni. 2 kali je gi AKPK kat KL tu. 1'st, gi dengar taklimat 1 jam dan daftar appoinment utk sesi kaunseling. 2'nd, masa sesi kaunseling.

dah setahun lebih dia join AKPK ni, aku tgk dia lega betul. 5 kad kredit dia, bayar kat satu tempat. xde bank call. :)paid:)paid

mana tak leganya.. bank call je ckp dh masuk akpk.. bank dh tak kacau dh.. kalau tak ari2 call tanya bila boleh buat payment.. hehe.. aku pun pernah rasa bank call tiap2 hari ni.. tu baru 2 cc.. kalau 5 tak tau la aku..

aku pun baru join akpk ni.. personal loan ngan cc.. cc 2 bank.. personal loan 1 bank.. yg kawan bro tu aku tak pasti pasal apa akpk tu tak buat personal loan dia.. kawan bro tu keje gov ke..

jebat05
25-10-2013, 03:54 PM
mana tak leganya.. bank call je ckp dh masuk akpk.. bank dh tak kacau dh.. kalau tak ari2 call tanya bila boleh buat payment.. hehe.. aku pun pernah rasa bank call tiap2 hari ni.. tu baru 2 cc.. kalau 5 tak tau la aku..

aku pun baru join akpk ni.. personal loan ngan cc.. cc 2 bank.. personal loan 1 bank.. yg kawan bro tu aku tak pasti pasal apa akpk tu tak buat personal loan dia.. kawan bro tu keje gov ke..

yup keje gov. x tau la kenapa akpk x buat utk personal loan dia.

amriros
25-10-2013, 04:05 PM
yup keje gov. x tau la kenapa akpk x buat utk personal loan dia.

paham2 je la kalau org gov punya personal loan.. loan lebih dr 10 tahun.. akpk plak boleh restucture kita punya hutang max 10 tahun.. so aku rasa akpk tak leh nk tolong kalau personal loan yg tenure lebih 10 tahun.. pendapat aku je la.. nk tau lebih lanjut kena tanya akpk..

jebat05
25-10-2013, 04:31 PM
paham2 je la kalau org gov punya personal loan.. loan lebih dr 10 tahun.. akpk plak boleh restucture kita punya hutang max 10 tahun.. so aku rasa akpk tak leh nk tolong kalau personal loan yg tenure lebih 10 tahun.. pendapat aku je la.. nk tau lebih lanjut kena tanya akpk..


ada betul gak tu. :)paid

chor kueyteaw
21-11-2013, 11:37 AM
aku ada tanya akpk pasal loan kereta...diaorg kata kena surrender dulu(pulangkan kereta kat bank)...balance hutang kat bank baru restructure semula max 10thn...tp bila aku tanya bab interest...dia org ckp bergantung bank gak...so biasanya baper interest yer kalau restructure ngan akpk ni

danzig_08
21-11-2013, 02:11 PM
aku ada tanya akpk pasal loan kereta...diaorg kata kena surrender dulu(pulangkan kereta kat bank)...balance hutang kat bank baru restructure semula max 10thn...tp bila aku tanya bab interest...dia org ckp bergantung bank gak...so biasanya baper interest yer kalau restructure ngan akpk ni

biasanya dalam 9% kalo xsilap
yerlah cc kan kalo x 15% die charge masuk akpk turun jd 9%
bukan semua yg rujuk ke akpk bleh lepas
kene ada cara gak isi form die kalo mau kasi lepas
terutama kalo ko isi2 balance jd 0 atau -ve

chor kueyteaw
21-11-2013, 03:06 PM
biasanya dalam 9% kalo xsilap
yerlah cc kan kalo x 15% die charge masuk akpk turun jd 9%
bukan semua yg rujuk ke akpk bleh lepas
kene ada cara gak isi form die kalo mau kasi lepas
terutama kalo ko isi2 balance jd 0 atau -ve

kalau 9% tinggi la utk loan kete~X(

userun
21-11-2013, 03:09 PM
Frequently Asked Questions
1. What is AKPK?

AKPK is an agency set up by Bank Negara to Malaysiato provide:-

• counselling and advice on financial management,

• debt management program,

• financial education.

2. What are the objectives of establishing the agency?

The objectives of establishing AKPK are:-

• to ensure that the household sectors continue to be resilient by providing an avenue for individual borrowers and potential borrowers to seek advice and assistance in managing their credit;

• to promote sound and robust banking system by facilitating debt repayment efforts and minimizing incidence of non-payment arising from bad debt management.

3. What kind of services does the agency provides?

AKPK provides the following services:-

i. Financial Education

• Educational programs and materials, particularly on how to use your credit and basic money management skills prudently as well as tips, guides and enlightening methods for more disciplined financial management.



ii. Counseling and Advice on Financial Management

• Provide you with counseling and advice on managing your finances wisely from financial budgeting, money management and credit related issues. Learn how to handle debts responsibly and other financial matters to ensure your future today.



iii. Debt Management Program (DMP)

• Work with you to develop personalized debt repayment plans and consult with your financial services providers to structure manageable scheme for you. These plans will help you to repay your debts and regain financial control.



4. Are the services offered by AKPK chargeable?

The services offered by AKPK are free of charge.



5. How can I tell if I need help from the Agency?

• If you are not in control of your money;

• Have more debts than you can manage;

• If you are living on paycheck to paycheck;

• Are only able to pay the minimum 5% on your credit card bills;

• If you are taking cash advances from your credit card to meet your expenses;

• Do not have any savings to meet personal or family emergencies;

• If you have debt collector calling you regularly;

• If you are being served legal notice of demand.

6. Who is eligible to enroll into Debt Management Program?

Debt Management Program is given to individuals who fall under this category:-

• Not an undischarged bankrupt;

• Individuals unable to manage their own debts;

• Must have positive net income;

• Not under advanced legal action;

• No advanced litigation taken by non-FI;

• No loans taken from institutions not regulated by Bank Negara Malaysia ;

• Loan exposure of < RM2 million.

7. What should I do to enroll in Debt Management Program?

If you want to enroll in our DMP, you will have to attend our DMP briefing, which is being held daily at AKPK's headquarters in Kuala Lumpur (Monday – Saturday). The briefing is also being held twice a week at our branches in Penang (Tuesday and Friday) and Johor Bharu (Tuesday and Thursday). This will help you decide whether you want to proceed with the enrolment.
If you decide to enroll, you need to register with us. You are required to complete and submit an application form together with the following documents (where applicable):

• Photocopies of IC;

• Photocopies of salary slips for last 3 months or income and expense statements if self employed;

• Photocopy of BE Form and EA statements;

• Last 3 months credit statements (credit cards, personal loan, housing loan, hire purchase;

• Legal proceeding documents (if available)

8. Can I seek the assistance of AKPK if I have debt problems with only one financial service provider regulated by Bank Negara Malaysia?



If you have debt problems with a single financial services provider, you should first liaise directly with your financial services provider. However, if you fail to reach a solution with your financial services provider, you may refer your case to us for assistance.


9. What should I do when I enroll in Debt Management Program?

When you enroll in our DMP, you must:

• Give up your credit cards

• Change your lifestyle (budget/cash flow)

• You have to make dedicated and prompt payments.

10. Will AKPK handle cases which have already been brought to the court?

No. AKPK will not handle cases that are at an advanced stage of legal action.

11. Does AKPK provide loans to public?

No. AKPK does not provide loans and/or any legal services to the public.



12. Can I approach AKPK for counselling services even though I am not a customer of the financial services provider regulated by Bank Negara Malaysia ?

Yes. You need not be a customer of a financial services provider regulated by Bank Negara Malaysia to enjoy the counselling services offered by AKPK.



13. How is the counseling session conducted?

We assist the individuals through one-to-one counselling and advice where our counselors will provide in-depth evaluation on the individual’s financial problems such as financial budget, money management and credit issues.



14. Is the counseling confidential?

Absolutely. All counseling sessions are conducted in private and client’s record are treated confidentially.

15. What is the role taken by AKPK on Financial Education?

AKPK’s role is to provide Financial Education to all Malaysians. This is to ensure that Malaysians are financially savvy and prudent in managing their finances and debts. We want to make Prudent Financial Management A Way Of Life to all Malaysians. Through the Financial Education program, AKPK provides talks and briefings on the proper use of credit cards, basic money management skills such as savings and budgeting as well as tips on how to use credit card responsibly and debt management.



16. What are the activities that AKPK conducted in providing Financial Education?

AKPK conducts various activities in educating Malaysians, such as:-

i. Briefing and talks to:-

• Government agencies

• Colleges and Universities

• Corporations

ii. Road show and exhibitions

iii. Collaboration programs with various ministries, NGOs on workshop and seminar such as:-

• UNDP – United Nation Development Programme

• MECD - Ministry of Entrepreneur and Cooperative Development

• MCCM – Malay Chamber of Commerce

• MOHE – Ministry of Higher Education

• MDTCA – Ministry of Domestic Trade & Consumer Affairs

• NSD – National Service Department

• MFPC – Malaysian Financial Planning Council

• PTPTN - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional Malaysia

• LPPKN – Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara



17. What should I do if I want to get assistance from AKPK?

You may visit any of AKPK offices located nationwide, such as:-

• Kuala Lumpur – Level 8, Maju Junction Mall, Jalan Sultan Ismail

• Any of our branches i.e. Penang, Kuala Terengganu, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching, Ipoh , Kuantan and Melaka

18. What is the contact number for me to call?

You may call us at our toll free no. : 1 800 88 2575 for enquiries.

orang melayu bertanya, orang inggeris tolong jawab....waa..:o

khirul_nizam
21-11-2013, 03:16 PM
dah 5 tahun aku jadi perserta akpk memang lega sbb bank dah tak kacau:) tapi yg aku tension aku tak leh buat loan keta:((.. kalau ikutkan loan kete tak termasuk dalam akpk knpa BNM tak luluskan loan kete utk perserta akpk mcm aku ni..

naz0203
21-11-2013, 03:19 PM
Saya Di Beritahu Ia Adalah Satu Badan Kerajaan Yang Banyak Berkuasa. Ia Menolong Orang Yang Banyak Hutang.......

xtolong pon... aku salah sorang pengguna akpk...
depa nie sebenarnya ibarat wakil kepada bank...
xcaye? pi la program penerangan dia.. dan kemudian nilai la sendiri...
baik bankrap dari guna akpk...
akpk akan lepas tangan jika ada sebarang masalah...
aku berani cakap mcm nie sbb dah jadi pada aku...
pengalaman... :(scam

Geramnyer
21-11-2013, 03:35 PM
akpk ni tuk org btul2 dh x nk berhutang dan yg dh nyawa2 ikan ok la... cam aku. hutang dh cecah rm120k. 2 crdt card n kereta dh kena lelong pd 2004. buat x tau je la. tetiba tahun lepas nama aku naik nk d bankrup kn. aku pi akpk, bincang2 dpt la kurang pd rm25k lbh krg. bayar bulan rm450 selama 5 tahun. ada lg 4 tahun nk lalui... sabar je la, yg pasti hutang MESTI bayar bro....

tokputih
21-11-2013, 05:03 PM
Bro sebelum pg ke AKPK baik pk masak2.Sebab bila ko deal dgn AKPK maknanya ko dgn rela hati memblacklistkan diri sendiri dengan cara baik padahal ko blom kena blacklist. Aku ada solution dia kalo nak tau pm aku. InsyaAllah masalah hutang ko akan selesai.

Pm tokmsekali

art_director
21-11-2013, 05:08 PM
Saya Di Beritahu Ia Adalah Satu Badan Kerajaan Yang Banyak Berkuasa. Ia Menolong Orang Yang Banyak Hutang.......

dia kasik nasihat mcm mana mau kasik settle hutang.
bukan dia kasik duit utk bayarkan hutang :D

imatheonlyone
21-11-2013, 05:31 PM
boleh sakit jantung wooo bank call...lagi2 rhb

fazarudin
14-02-2014, 10:49 PM
Ada citer terbaru mengenai AKPK ? berminat nak baca pengalaman korang semua..

abangbeca
14-02-2014, 10:59 PM
Klu tanya aku x payah lah pegi akpk...akpk nih last solution selepas korang slowtalk ngan bank x jln baru gi akpk...klu p akpk direct dlm ccria akan appear akpk...nk buat loan confirm x lps sbb ada akpk...