PDA

View Full Version : temuduga kerajaan - apa yg selalu dorng tanya??


chikabee
25-11-2007, 06:02 PM
sesape pernah g temuduga SPA?
ape yg dorang slalu tnya ek??

meh la share cni :)cgrock

lah7257
25-11-2007, 06:05 PM
Selalunya pasal menteri..

jutaONEfami
25-11-2007, 06:06 PM
sesape pernah g temuduga SPA?
ape yg dorang slalu tnya ek??

meh la share cni :)cgrock

pengalaman aku pergi interview kat MOF depa minta ceritakan latar belakang kita jer..dan expected salary

ko jgn cite pasal adik beradik,family,makanan kegemaran dll kekekeke ini selalu ramai yg kantoi

ko explain background ape kerja ko mula2,ape ko buat dari dulu smp sekarang berkaitan position ko? stresskan yg ko mmg expert pasal job yg ko nak mintak tuh..

jembal
25-11-2007, 06:07 PM
sesape pernah g temuduga SPA?
ape yg dorang slalu tnya ek??

meh la share cni :)cgrock


simple soklan ... tapi menjerat maa..

u dari bahagian mana...

sapa yb n pengerusi jkkk tempat u..

next pru ni .. agak2 leh pertahan x kerusi kita...

blaa.. bla... bla..

tu mukadimah je.... pastu baru bab2 kerja...

klau mukadimah pun dah silap jawab..:) .. faham2 ajelah..:D :D

chikabee
25-11-2007, 06:09 PM
pengalaman aku pergi interview kat MOF depa minta ceritakan latar belakang kita jer..dan expected salary

ko jgn cite pasal adik beradik,family,makanan kegemaran dll kekekeke ini selalu ramai yg kantoi

ko explain background ape kerja ko mula2,ape ko buat dari dulu smp sekarang berkaitan position ko? stresskan yg ko mmg expert pasal job yg ko nak mintak tuh..


kalu lom pnah keja lak cmne?
baru 1st time keja nih..
keja niaga adela..akekeke

chikabee
25-11-2007, 06:10 PM
simple soklan ... tapi menjerat maa..

u dari bahagian mana...

sapa yb n pengerusi jkkk tempat u..

next pru ni .. agak2 leh pertahan x kerusi kita...

blaa.. bla... bla..

tu mukadimah je.... pastu baru bab2 kerja...

klau mukadimah pun dah silap jawab..:) .. faham2 ajelah..:D :D

camtu ke mukadimah die?adeess...

jembal
25-11-2007, 06:19 PM
camtu ke mukadimah die?adeess...


mukadimah pedih ke tu...:)

bukannya aper .. dorang tu sekadar menguji tahap keprihatinan ko je ngan masyarakat setempat.., yg penting ko kena jawab secara spontan..

chikabee
25-11-2007, 08:26 PM
ehehe..ok tq2..
any more info??

NEMO
25-11-2007, 08:39 PM
Selalunya pasal menteri..

yang ni kompim dia tanya..sume kaum kerabat menteri. setiausaha , sume la..penat jugak aku study sume ni..nasib baik lepas...

chikabee
25-11-2007, 09:06 PM
adess...camno la nk ingt sumerr..mau nye tsilap @ tertuko

keepitreal
25-11-2007, 09:53 PM
aku interview arie tu dia tanya apakah kelebihan yang anda anda berbanding orang2 yang kat luar tu (yang nak diinterviewlah tu).... menteri2 semua dia tak tanya... tugas2 jawatan mesti tau lah.... biasa ditanya...

Blues
25-11-2007, 09:58 PM
Aku nak kasi tips pun x boleh dah, coz dah lama x hadiri temuduga.. Lupa dah.. :D

chikabee
25-11-2007, 11:41 PM
aku interview arie tu dia tanya apakah kelebihan yang anda anda berbanding orang2 yang kat luar tu (yang nak diinterviewlah tu).... menteri2 semua dia tak tanya... tugas2 jawatan mesti tau lah.... biasa ditanya...

baru lagi ke g i/view tu bro?mmg tade tny ke skg psl menteri2 tu??

Aku nak kasi tips pun x boleh dah, coz dah lama x hadiri temuduga.. Lupa dah.. :D

ehehe..kalu ade yg ingt tu leh la share bro :)

ct aishah
25-11-2007, 11:55 PM
camni , mula2 ko studi lu dan ingat semua name2 mntri penting especially kmntrian yg ko nak kja tue , sape mntri dia , tmbalan , pahtu dfinisi kja ko nnti .. pahtu ko hafal smua name adun dn parlimen ngri tmpat ko intview , ingat smua name diorng , ko cube bukak website kmntrian yg bkaitan dn tgk ape projek2 last atau tgh top kmntrian tu buat . yg pnting ko dah hafal tugas2 yg akan ko kna wat ngan jwatan ko nak intview tu , sbaik2nye ko ingat smua name pnting dlm kmntrian tu, ms nak intview pakaian kna kmas dn jgn lak kekok akhiri stiap soalan tu dgn pkataan 'tuan' @ puan , ari interview tu tak kisah la ko mlaram ckit pakai pakaian eksekutif ckit , lgi tmbah markah .. yg paling syoknye kalau ko ade surat sokongan dari mane2 adun atau org pnting gov, atau ko cuba lah reka crite yg ko ni bgiat aktif dalam pemuda@putri umno .. (sokong krajaan la tu ).. kalau dia tnye pasal keadaan semasa ko ckp je bgus , pmrintahan sekarang ni bagus dn mesra rakyat (biasala biar diorang kmbang ckit).. rasenye tu dah cukup..

fyreeze
26-11-2007, 12:00 AM
Yang interview kita sume dato kan?? Kiat nak panggil diaorg ape???

shah_azli
26-11-2007, 12:05 AM
ermm..cite pasal interview SPA ni..aku hampir 5 kali interview baru dpt jawatan yg aku kj skrg ni...alhamdulilaa..kali ke 5 baru berjaya..sebelum2 tu simpanan je..tensen..:) ..yg kali ke 5 tu siap panel penemuduga tu gelak kan aku terbahak2...aku pon kontrol macho la masa tu..tensen aku masa tu..ntah aku salah jwb kot sampai diorg gelak cmtu..:D

kesimpulan yg aku bole bg pasal interview SPA adalah semua tu bergantung pada rezki masing2..yg penting byk2 la wat solat hajat...minta dipermudahkan semua urusan..insyaallah..tuhan maha adil..

p/s : jgn jumpe tok pawang minta tangkal penyeri..:D

NEMO
26-11-2007, 12:08 AM
adess...camno la nk ingt sumerr..mau nye tsilap @ tertuko

xde la sume sampai samy vellu dia tanya..maksud aku yg berkait dgn position yg ko apply...kementerian yg ada kaitan

Overclock
26-11-2007, 12:21 AM
Aku tu hari dier tanyer berape tarikh hari ini tapi nak dalam bulan islam..he he..Kantoi aku kat situ..

chikabee
26-11-2007, 01:55 AM
camni , mula2 ko studi lu dan ingat semua name2 mntri penting especially kmntrian yg ko nak kja tue , sape mntri dia , tmbalan , pahtu dfinisi kja ko nnti .. pahtu ko hafal smua name adun dn parlimen ngri tmpat ko intview , ingat smua name diorng , ko cube bukak website kmntrian yg bkaitan dn tgk ape projek2 last atau tgh top kmntrian tu buat . yg pnting ko dah hafal tugas2 yg akan ko kna wat ngan jwatan ko nak intview tu , sbaik2nye ko ingat smua name pnting dlm kmntrian tu, ms nak intview pakaian kna kmas dn jgn lak kekok akhiri stiap soalan tu dgn pkataan 'tuan' @ puan , ari interview tu tak kisah la ko mlaram ckit pakai pakaian eksekutif ckit , lgi tmbah markah .. yg paling syoknye kalau ko ade surat sokongan dari mane2 adun atau org pnting gov, atau ko cuba lah reka crite yg ko ni bgiat aktif dalam pemuda@putri umno .. (sokong krajaan la tu ).. kalau dia tnye pasal keadaan semasa ko ckp je bgus , pmrintahan sekarang ni bagus dn mesra rakyat (biasala biar diorang kmbang ckit).. rasenye tu dah cukup..


ehehe...byk info..TQ byk2
:D

chikabee
26-11-2007, 01:55 AM
ermm..cite pasal interview SPA ni..aku hampir 5 kali interview baru dpt jawatan yg aku kj skrg ni...alhamdulilaa..kali ke 5 baru berjaya..sebelum2 tu simpanan je..tensen..:) ..yg kali ke 5 tu siap panel penemuduga tu gelak kan aku terbahak2...aku pon kontrol macho la masa tu..tensen aku masa tu..ntah aku salah jwb kot sampai diorg gelak cmtu..:D

kesimpulan yg aku bole bg pasal interview SPA adalah semua tu bergantung pada rezki masing2..yg penting byk2 la wat solat hajat...minta dipermudahkan semua urusan..insyaallah..tuhan maha adil..

p/s : jgn jumpe tok pawang minta tangkal penyeri..:D

yup btul gak tu...tp nk gak la tau soklan yg slalu dorng tnya..ehehe :D

chikabee
26-11-2007, 01:56 AM
xde la sume sampai samy vellu dia tanya..maksud aku yg berkait dgn position yg ko apply...kementerian yg ada kaitan

dpt bhgn pendaftaran...ade pape info..meh la share cni..:D :D

chikabee
26-11-2007, 01:57 AM
Aku tu hari dier tanyer berape tarikh hari ini tapi nak dalam bulan islam..he he..Kantoi aku kat situ..

nih nk kne ingt nie..slalu gak lupe bulan islam nih..:(

DanielAriffin
26-11-2007, 07:14 AM
Hello geng...
untuk perempuan selalu diaorang tanya soalan ni... dah kahwin ke belum??? :(scam :(scam :(scam

keepitreal
26-11-2007, 07:51 AM
Hello geng...
untuk perempuan selalu diaorang tanya soalan ni... dah kahwin ke belum??? :(scam :(scam :(scam


bukan apa kalau dah kahwin susah byk nak antar jauh2 dari tempat kerja hubby dia.....

viper21my
26-11-2007, 08:39 AM
temu duga,,, paling penting attitude bro,,, kedua cara menjawab

chikabee
26-11-2007, 09:20 AM
buat pngetahuan sy ni bukan bro...sis la..

vedder9
26-11-2007, 09:51 AM
Masa aku mintak keja ngan JPS hari tu..mcm2 soalan gak ditanya...

1. Pasal tempat keja lama
2. Apa yg kita faham pasal JPS
3. Fungsi dan peranan JPS
4. Aku kena cerita pasal design sistem pengairan

pastu, byk calon yg interview masa tu adalah pekerja kontrak JPS untuk ditetapkan..so aku dah boleh imagine...harapan aku untuk dpt JPS agak malap le....

Interview kat tempat aku keja skrg plak mudah je :-
1. Tanya xperience aku
2. tanya sikit pasal politik
3. tanya pasal design bangunan, mostly design untuk jimatkan kos

yang nie aku berjaya, sampai skrg maintain ngan jabatan ini :)

vedder9
26-11-2007, 09:54 AM
temu duga,,, paling penting attitude bro,,, kedua cara menjawab

Betul..ko kena studi adab2 ketika interview..dan pastikan susunan sijil2 ngko tu betul

1. Lampirkan surat tawaran temuduga kat atas sekali
2. IC / surat beranak kat depan sekali
3. Sijil2 akademik, sijil peringkat etrtinggi didahulukan, diikuti dengan sijil2 seterusnya ..last sekali sijil tadika laa :))
4. Sijil aktiviti kokurikulum korang
5. Lain-lain sijil <-- sijil UMNO kaa..sijil PAS kaa..korang letak le mana patut :))

VAMP
26-11-2007, 09:57 AM
cakap dengan penuh yakin, even kau sendiri xpasti jwpn bagi soalan yg dia tanya :)

sri mawar
26-11-2007, 10:10 AM
Meh la aku share kat ko pengalaman aku.
1. Biasanya ada 3 org panel yg akan interview. Semua tu pangkat besar2 dan biasanya bergelar Datuk.. Jgn panggil En, panggil 'tuan'

2. Panel 1 akan tanya pasal hal peribadi, pendidikan, pengalaman kerja sekarang,

3. Panel 2 akan tanya pasal keje yg ko apply tu. So ko kena study sket jabatan/ kementerian yg terlibat.

4. panel 3 akan tanya pasal isu semasa... kena alert benda2 cam nie...

5. Tip sikit: sila berpakaian kemas..Pakai kasut bertutup- jgn pakai kasut tinggi yg tali kecik2 tu... tak sesuai.. lagi 1 kalau ada kot pakai ler.. itu imej....

OK, semoga berjaya!!!

emoney
26-11-2007, 10:11 AM
Salam
Masa kawe dulu..dia tanyo..apa tajuk utama paper hari ni..:D

p/s; Kepada yg beragama islam tu bacalah doa apa yang patut. Jangan la pulak tak sembahyang Subuh.

sri mawar
26-11-2007, 10:13 AM
hah.. lagi 1, kalau ko apply under SPA kerajaan negeri, kena study sket sejarah negeri, bendera, lagu negeri dll. Silap2 dia suruh baca surah/bacaan sembahyang... jgn buat malu beb...

Kalau under SPA pusat, ikut jer tips yg aku bagi td....

ct aishah
26-11-2007, 10:15 AM
pendek kata ko kna cuba buat mereka ttarik dan ringan hati amik ko :p

chikabee
26-11-2007, 10:31 AM
byk info..naik bedebor lak ati ni..aiyarrrkk...rileks..

chikabee
26-11-2007, 10:32 AM
aku under SPA pusat..1st time nih aku i.view..tade pngalaman keja lagi nk ckp ape yg ptut ar?

damreza
26-11-2007, 10:34 AM
aku under SPA pusat..1st time nih aku i.view..tade pngalaman keja lagi nk ckp ape yg ptut ar?

beritahu jawatan ape?
bawah skim ape?
senang nak bagi pandangan :)cgrock

sri mawar
26-11-2007, 10:42 AM
a'ah tul tue.... apa jawatan ko apply tu?

chikabee
26-11-2007, 11:09 AM
yg paling rendah je pembantu pendaftaran gred KP17 :D

jutaONEfami
26-11-2007, 11:17 AM
satu lagi tips aku nak kasi..

ko kena firm dengan jawapan ko dan mempertahankannya wpun agak tersasar dr skema jawapan..kat sini panel cuma nak tgk setakat mana keupayaan ko mempertahankan diri..jgn erkk ekkk iskk :D

tomie
26-11-2007, 11:25 AM
masa tu depa tanya ceq:

1) sblm ni pernah keja mana..? sanggup keja shift..?
2) teror repair pc..?
3) apa yg perlu ada utk konet internet..?
4) camna nak tau hardisk tu rosak..?

sekian, :D :"> :)paid

chikabee
26-11-2007, 11:31 AM
masa tu depa tanya ceq:

1) sblm ni pernah keja mana..? sanggup keja shift..?
2) teror repair pc..?
3) apa yg perlu ada utk konet internet..?
4) camna nak tau hardisk tu rosak..?

sekian, :D :"> :)paid

ade ke tnya camni gak??bior btul??:o

emoney
26-11-2007, 11:32 AM
masa tu depa tanya ceq:

1) sblm ni pernah keja mana..? sanggup keja shift..?
2) teror repair pc..?
3) apa yg perlu ada utk konet internet..?
4) camna nak tau hardisk tu rosak..?

sekian, :D :"> :)paid

Kalau dok asyik kat CG ni.....pasal pc @ internet kira expert tahap gaban la:D

tomie
26-11-2007, 11:36 AM
Kalau dok asyik kat CG ni.....pasal pc @ internet kira expert tahap gaban la:D

masa tu ceq blom kenai CG lagi..:">
ceq kenai CG pun masa era EAINDEX ..:eek: :D :)paid

tomie
26-11-2007, 11:37 AM
ade ke tnya camni gak??bior btul??:o

memang depa tanya hat tu la
kalo tak..ceq tak habaq la.. :p :">

emoney
26-11-2007, 11:44 AM
masa tu ceq blom kenai CG lagi..:">
ceq kenai CG pun masa era EAINDEX ..:eek: :D :)paid

:D Osama laden:)) :)) :))

tomie
26-11-2007, 11:49 AM
:D Osama laden:)) :)) :))

camna tubit osama laden lak ni..? :(scam

:eek:

emoney
26-11-2007, 11:53 AM
camna tubit osama laden lak ni..? :(scam

:eek:

Aduh...
Osama Laden = samo la ngan den = sama dgn saya

p/s: bahasa nogori:))

tomie
26-11-2007, 11:55 AM
Aduh...
Osama Laden = samo la ngan den = sama dgn saya

p/s: bahasa nogori:))

ooh..sulah tukar kah..?? :)paid

damreza
26-11-2007, 11:57 AM
yg paling rendah je pembantu pendaftaran gred KP17 :D
Jawatan : Pembantu Pendaftaran
Gred : KP17
Kod Skim : 4605
Kumpulan : Sokongan
Kem./Jab. : Jabatan Pendaftaran Negara
Jadual Gaji :
P1T1 RM820.38 - P1T24 RM2151.35
P2T1 RM871.81 - P2T24 RM2272.50
P3T1 RM924.75 - P3T24 RM2397.95

Kelayakan (i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; dan
(ii) kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.


Deskripsi Tugas:

Memproses permohonan-permohonan Kad Pengenalan, Sijil Kelahiran, Kematian dan Anak Angkat, Sijil Kewarganegaraan, Sijil Perkahwinan dan Penceraian dan Sijil Pindaan Butiran dan tugas-tugas lain yang berkaitan dengan Jabatan Pendaftaran Negara, Malaysia.





1.Pastikan faham tugasan sebenar,tangga gaji,Deskripsi Tugas,Jabatan terlibat,fungsi serta pegawai kanan jabatan siapa sebagai KP17. (ini mungkin dia tanya so prepared..)
2.Kalau ditempatkan dikaunter macam mana perilaku,layanan,maklumat,pengetahuan yang perlu ada pada diri anda (ceritakan macam sis betul2 jadi kerani kaunter,cerita yang baik jer hehehe)
3.Pengalaman yang ada berhubungan dengan perkhidmatan di kaunter(pandai2 ler goreng yang pasti bersedia)
4.Pengetahuan dalam penggunaan perisian komputer (kalau boleh microsoft word wajib tahu,yang lain dlm list microsoft office tuh tahu lagi ok,pepandailer goreng)
5.Isu semasa tentang perkidmatan awam dan juga tentang Jabatan (macam di jabatan pendaftaran apa yang berlaku yang keluar paper,nak tahu cari hehehe jgn malas)
6.Penempatan di jabatan bersedia @ tidak (banyak lokasi dan bahagian yang ada so kena cerita ada pengalaman pelbagai..kalau takde pepandailer goreng huhu )
7.Isu yang pernah diketahui mengenai kerajaan (Kena baca paper dan berkongsi dengan orang lain contoh mcm dlm nie :)cgrock )
8.Banyakkan senyum dan bercakap dengan yakin dan confident walaupun goreng :)paid
9. Last sekali kenapa lebihnya sis berbanding yang lain yg apply+inverview sekali tuh..so dengan yakin kena cari point untuk angkat bakul sendiri..:D

ada banyak lagi...
pengalaman 4 tahun lepas masa interview N17 SPA...dapat d kementerian pertanian dan industri asas tani...tapi TOLAK..:p
blacklist setahun hehehe~X(

chikabee
26-11-2007, 12:50 PM
1.Pastikan faham tugasan sebenar,tangga gaji,Deskripsi Tugas,Jabatan terlibat,fungsi serta pegawai kanan jabatan siapa sebagai KP17. (ini mungkin dia tanya so prepared..)
2.Kalau ditempatkan dikaunter macam mana perilaku,layanan,maklumat,pengetahuan yang perlu ada pada diri anda (ceritakan macam sis betul2 jadi kerani kaunter,cerita yang baik jer hehehe)
3.Pengalaman yang ada berhubungan dengan perkhidmatan di kaunter(pandai2 ler goreng yang pasti bersedia)
4.Pengetahuan dalam penggunaan perisian komputer (kalau boleh microsoft word wajib tahu,yang lain dlm list microsoft office tuh tahu lagi ok,pepandailer goreng)
5.Isu semasa tentang perkidmatan awam dan juga tentang Jabatan (macam di jabatan pendaftaran apa yang berlaku yang keluar paper,nak tahu cari hehehe jgn malas)
6.Penempatan di jabatan bersedia @ tidak (banyak lokasi dan bahagian yang ada so kena cerita ada pengalaman pelbagai..kalau takde pepandailer goreng huhu )
7.Isu yang pernah diketahui mengenai kerajaan (Kena baca paper dan berkongsi dengan orang lain contoh mcm dlm nie :)cgrock )
8.Banyakkan senyum dan bercakap dengan yakin dan confident walaupun goreng :)paid
9. Last sekali kenapa lebihnya sis berbanding yang lain yg apply+inverview sekali tuh..so dengan yakin kena cari point untuk angkat bakul sendiri..:D

ada banyak lagi...
pengalaman 4 tahun lepas masa interview N17 SPA...dapat d kementerian pertanian dan industri asas tani...tapi TOLAK..:p
blacklist setahun hehehe~X(

waaa camni dh kira bagus..:)cgrock
good info..tq very much!:)

chikabee
26-11-2007, 12:51 PM
turun ipoh nnt ley la sis blanje iceblended..akekeke

VAMP
26-11-2007, 12:54 PM
1.Pastikan faham tugasan sebenar,tangga gaji,Deskripsi Tugas,Jabatan terlibat,fungsi serta pegawai kanan jabatan siapa sebagai KP17. (ini mungkin dia tanya so prepared..)
2.Kalau ditempatkan dikaunter macam mana perilaku,layanan,maklumat,pengetahuan yang perlu ada pada diri anda (ceritakan macam sis betul2 jadi kerani kaunter,cerita yang baik jer hehehe)
3.Pengalaman yang ada berhubungan dengan perkhidmatan di kaunter(pandai2 ler goreng yang pasti bersedia)
4.Pengetahuan dalam penggunaan perisian komputer (kalau boleh microsoft word wajib tahu,yang lain dlm list microsoft office tuh tahu lagi ok,pepandailer goreng)
5.Isu semasa tentang perkidmatan awam dan juga tentang Jabatan (macam di jabatan pendaftaran apa yang berlaku yang keluar paper,nak tahu cari hehehe jgn malas)
6.Penempatan di jabatan bersedia @ tidak (banyak lokasi dan bahagian yang ada so kena cerita ada pengalaman pelbagai..kalau takde pepandailer goreng huhu )
7.Isu yang pernah diketahui mengenai kerajaan (Kena baca paper dan berkongsi dengan orang lain contoh mcm dlm nie :)cgrock )
8.Banyakkan senyum dan bercakap dengan yakin dan confident walaupun goreng :)paid
9. Last sekali kenapa lebihnya sis berbanding yang lain yg apply+inverview sekali tuh..so dengan yakin kena cari point untuk angkat bakul sendiri..:D

ada banyak lagi...
pengalaman 4 tahun lepas masa interview N17 SPA...dapat d kementerian pertanian dan industri asas tani...tapi TOLAK..:p
blacklist setahun hehehe~X(

kesimpulannya, kena pandai2 goreng la.. jangan sampai terkantoi lak.. hehe :D

eyza
26-11-2007, 12:58 PM
bila nak interview...
dulu masa eyza kena interview ...depa tanya pasal latarbelakang...
pastu tanya ada baca paper tak..?eyza jawab lah ada..depa suh citer apa yg menarik arini..tu jer...gud luck..
p/s:yg penting senyum n confident...kalau dia tanya BI, jawab lah dalam BI jugak tau....

chikabee
26-11-2007, 01:11 PM
bila nak interview...
dulu masa eyza kena interview ...depa tanya pasal latarbelakang...
pastu tanya ada baca paper tak..?eyza jawab lah ada..depa suh citer apa yg menarik arini..tu jer...gud luck..
p/s:yg penting senyum n confident...kalau dia tanya BI, jawab lah dalam BI jugak tau....


i.view 3/12 ni
itu je ke depa tnya eyza?
thanks ya :)

viper21my
26-11-2007, 01:30 PM
oho KP17,, macam aku sebut sis, paling penting attitude,, kedua cara menjawab,,, jawapan tak betul kadang2 tak per,,yang penting cara menjawab tu excellence,,, hehe,, lagi satu buat homework sikit, dah nak tduga pembantu pendaftaran, mesti dengan jabatan pendaftaran negara,

so in case tak dapat jawab kan nanti,,, still bole convince penemu duga kalo atiitiude kita betul, tunjukkan yg sis betul2 minat nak keje kat situ, bukak gerbang JPN, sape bisboss, dia, JPN ni duk Kementerian mana, sapa menteri dia, apa isu2 berkaitan n cadangan penyelesaian, bahagian2 kat JPN tu ada brape and soon la

buat homework sikit...tu jer.. :D

badangiler
26-11-2007, 01:35 PM
kalo nama dah terpilih tuh...
maknanya kita dah layak untuk jawatan tuh..
hehehe...terpulang la pada 2 org yg akan judge tuh...
kalo dia berminat dia pilih la..
yg penting cerita kita nih hebat la..
tapi jgn melampau sgt..nnt dia kata poyo plak..
rilex rilex jerk...protokol nak temuduga kene jaga gak..

chikabee
26-11-2007, 01:48 PM
kang mau nye trus reject..nanyer jek..akekeke..

zasrul1978
26-11-2007, 01:48 PM
Soalan Cepumas yg aku kena:

Ada kenal dgn org dalam SPA tak?

chikabee
26-11-2007, 01:50 PM
Soalan Cepumas yg aku kena:

Ada kenal dgn org dalam SPA tak?

bistu ape ko jwb??
ade hubby nye member keja kt jbtn pndaftaran ipoh ni.tp xde ckp kt dia pom lgi..:D

badangiler
26-11-2007, 01:51 PM
Soalan Cepumas yg aku kena:

Ada kenal dgn org dalam SPA tak?

hehehe...jawapan yang akan kuar...
Tak Ada Encik/Puan...

damreza
26-11-2007, 02:09 PM
Soalan Cepumas yg aku kena:

Ada kenal dgn org dalam SPA tak?

kenal..setakat nama jer lah tuan/puan .Tapi saya rasa ..bla..bla..bla... pandailer kelentong+goreng pun sodap :p

chikabee
26-11-2007, 02:16 PM
kenal..setakat nama jer lah tuan/puan .Tapi saya rasa ..bla..bla..bla... pandailer kelentong+goreng pun sodap :p

ehehe...gud idea..:)cgrock

zasrul1978
26-11-2007, 02:27 PM
bistu ape ko jwb??
ade hubby nye member keja kt jbtn pndaftaran ipoh ni.tp xde ckp kt dia pom lgi..:D

aku jawab,

apa barang mintak keje pakai org dalam.. :eek:

sity sofia
26-11-2007, 02:37 PM
masa time aku g tmuduga tuh depa dah tmuduga ramai dah, kira aku ni yang terakhir jugak la... aku naik seram bab yang sblum aku tuh tmuduga semua majoriti 10 minit je, so bla time aku masuk , depa pon dok tya aku jugak, dia straight suh cerita kan butir2 peribadi, then adakah anda berminat dgn keja ni? then nyatakan tugas2. tujer yang aku tau. tapi aku tak dapat pon. hehehehe, bab nye aku tau, tak de surat sokongan dri oag2 yang besar,n diorang cakap aku still muda better sambung study....... The End.....

sleepsheep
26-11-2007, 03:40 PM
dlu..time aku attend interview..ramai dak˛ poli yg fresh..aku sensorang jerk yg dah keje..so,pada pendapat aku..kalo ko fresh..dia akan banyak tanya psl benda yg ko blajar..or..benda˛ yg ahli CG dah bagitau sblum nih..
cth: tanya menteri laa..politik..pengetahuan am..dll..

aku stakat nih..2 kali inteview ngan SPA(dah keje gomen pom skrang nihh)..takde tanya psl menteri ke hapa semua tuh..banyak tanya psl current work..yg nih..spt yg dibagitau sblum˛ nih..ko kena fair and square..ko takleh terlalu tabsub nak keje ngan gomen sampai kutuk tmpt keje ko skrang..try balance kan..seboleh˛nya ko kene prove yg ko adalah the right person for the right job.Tunjukkan betapa pentingnya ko supaya kerajaan mengupah ko bekerja dgn mereka..and that's how i do it! :)cgrock

badangiler
26-11-2007, 04:09 PM
nama menteri jgn lupe...x kira menteri ape pon..
hehehhe...hafal2 jerk..janji tau..
seblom pi temuduga baca surat khabar gak...
nnt dia tanye isu terkini...

chikabee
03-12-2007, 01:27 AM
yuhuu...esok dah nk g interbiueee...doakan daku wahai warga CG..ehehe :D :)cgrock

chikabee
03-12-2007, 01:28 AM
trima kasih bebyk pd yg dh bg tips...:D

SedBen
03-12-2007, 01:32 AM
trima kasih bebyk pd yg dh bg tips...:D

pi la tido..kang esok inteviu mate lebam mcm panda lak :))

NEMO
03-12-2007, 01:39 AM
pi la tido..kang esok inteviu mate lebam mcm panda lak :))

tul tu

yuhuu...esok dah nk g interbiueee...doakan daku wahai warga CG..ehehe :D :)cgrock
sebelum tdo..minum milkshake secawan:D

chikabee
03-12-2007, 01:40 AM
nka p tido dh nie..

chombi
03-12-2007, 03:25 PM
Apa citer? ok tak interview ??

damreza
03-12-2007, 03:29 PM
tak balik lagi tuh..tak pun duk nangis :(( hehehe gurau jer :p mesti ok tuh :)cgrock

chikabee
03-12-2007, 06:15 PM
ehehe...dh balik dh.lmbt ckit on9..
alhamdulillah ok..tp xtau la..rmai lg yg bgus..
soklan yg dorg tnya,umah jauh mana,bla bla.. sapa nama ketua pengarah JPN,rukun negara,isu semasa...fuhh..nasib la amik tau gak psl isu semasa..klu x abiss..#:-S

khairilhusni
07-01-2008, 12:44 PM
aku pun nak tips gak utk jawatan Pegawai Imigresen Gred KP17

hujung bulan ni interview.

ada sample resume tak?

ExAvantz
07-01-2008, 01:02 PM
soklan pertama dia tanya....

apa khabar ? :D

khairilhusni
07-01-2008, 01:04 PM
cehh... yg tu pejam leh jawab.

hehe....

leh ke jawab mcm ni...

"khabar baik, bagaimana dengan tuan, sihat? nampak ceria je."

VAMP
07-01-2008, 01:07 PM
xperlu la agie tnye dia balik, just give answer je.. :D

L.O.V.E
07-01-2008, 01:13 PM
wahahah.. temuduga ngan kerajaan ahh paling bosan..
ingat lagi time temuduga pegawai hidupan liar ngan spa..
ader ker tanya, minat akedemi fantasia tak? minat hindustan tak?.. mak kasi ker keje jauh2..

masa interview pagawai hidupan liar lak.. dier tanya pasal binatang..

skang dah bosan nak gi interview kerajaan..

taun 2007 5 interview lyn tak pi

ExAvantz
07-01-2008, 01:22 PM
cehh... yg tu pejam leh jawab.

hehe....

leh ke jawab mcm ni...

"khabar baik, bagaimana dengan tuan, sihat? nampak ceria je."

"kabar baik, kalau x baik x sampai sini incik".... :-?

xerocracker
07-01-2008, 10:39 PM
"kabar baik, kalau x baik x sampai sini incik".... :-?

Nanti pegawai 2 habaq dalam hati 'Loyar buruk nampak'

khairilhusni
08-01-2008, 12:38 AM
ok2, thanks. aku cuba berlakon serius nanti.

hmmm... takde sape ke nak share template resume yg menarik?

RINI ROSES
08-01-2008, 09:26 AM
sape sedara anda yang rekomen kan anda untuk kerja disini...

boleh saya tahu...:D

Jijan
08-01-2008, 10:23 AM
hujung bulan nie aku ada test (ujian bertulias) utk jawatan pembantu pegawai tek maklumat kat PERDA - Penang Regional Development Authority atau Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang.

apa soalan lazim yg selalu diaorg tanya... sapa bole bagi tips? :)

chikas81
26-08-2008, 09:56 AM
Khamis nie aku ada interview utk jawatan pegawai imgresen k17 kat penang, so ader hint tak...

jaih
26-08-2008, 10:37 AM
biasanya ada 2 panel..samada seorg dari JPA n seorg dari kementerian....so 2 panel tuh akan dibagi tugas..sorg utk curent issue n sorg lagi base on jawatan...nak hint ??? jawab jer...kalau tak tau jgn pandai2 ...coz panel2 tu dah buat homework sebelum attend interview..so calon pun kena wat homework jugak...jgn bagi kita nampak ******(semua benda tak tahu) depan panel and jgn buat pandai(benda x tahu tp wat2 tahu) depan panel...kira bersederhana laa heheh..

pastu lengkapkan diri..semua borang ..sijil2 n sebagainya photostat lengkap2 ..siap pengesahan..gambar dah tampal n dsb berkaitan borang..

ni pengalaman aku handle bebudak interview utk jwtn W17. byk sgt datang sijil x sah..gambar tak tampal..yg jenis gitu awal2 aku dah sound panel suh reject..ikutkan aku nak suh balik jerkk

syerina08
26-08-2008, 11:33 AM
ade sorang member aku ni pnah g intview spa...ade ke die tanye kat mmber aku ni brape inci jalur yg ade kat bendera malaysie..ermm...pning tahap gaban la die nak mnjawab..:eek: :eek:

jaih
26-08-2008, 11:39 AM
ade sorang member aku ni pnah g intview spa...ade ke die tanye kat mmber aku ni brape inci jalur yg ade kat bendera malaysie..ermm...pning tahap gaban la die nak mnjawab..:eek: :eek:

mesti panel tu terlebih homework huarhahah...nasib baik tak tanya saiz std utk plate keta kat malaysia...sapa2 yg nak g interview JPJ kena alert menda neh hahahah

ladypink
26-08-2008, 12:12 PM
Khamis nie aku ada interview utk jawatan pegawai imgresen k17 kat penang, so ader hint tak...


aku kena 3hb sept - intview pegawai imigresen kat miri...stakat ni aku cuma kaji & blajar sikit pasal sapa pengarah imigresen tbaru, pasal passport,warga asing,mcm mn nak masok kat mlysia/brunei guna passport,syarat2 swaktu dengan nya dan tidak lupa pasal akta juga..dan sedikit isu semasa..tue je tip aku..nanti share ngan aku apa yang dia orang tanya ko masa intvw nanti...:D :D

damreza
26-08-2008, 12:16 PM
aku kena 3hb sept - intview pegawai imigresen kat miri...stakat ni aku cuma kaji & blajar sikit pasal sapa pengarah imigresen tbaru, pasal passport,warga asing,mcm mn nak masok kat mlysia/brunei guna passport,syarat2 swaktu dengan nya dan tidak lupa pasal akta juga..dan sedikit isu semasa..tue je tip aku..nanti share ngan aku apa yang dia orang tanya ko masa intvw nanti...:D :D

jangan lupa ujian fizikal dan pancaindera...tak lepas terus tak temuduga #:-S

ladypink
26-08-2008, 12:21 PM
jangan lupa ujian fizikal dan pancaindera...tak lepas terus tak temuduga #:-S

wei,da check ka? tak de kan?Bulan ni,da la aku tak lepas ujian fizikal (mata) masa kastam ari tue...

badawidollah
26-08-2008, 01:07 PM
10 prinsip islam hadhari

syerina08
26-08-2008, 01:07 PM
wei,da check ka? tak de kan?Bulan ni,da la aku tak lepas ujian fizikal (mata) masa kastam ari tue...

pakai la pelekap mate...u pkai wane biru..gerenti lulus..:) :) ala2 mat salleh gituuu....:))

aqua84
26-08-2008, 01:10 PM
ermm..cite pasal interview SPA ni..aku hampir 5 kali interview baru dpt jawatan yg aku kj skrg ni...alhamdulilaa..kali ke 5 baru berjaya..sebelum2 tu simpanan je..tensen..:) ..yg kali ke 5 tu siap panel penemuduga tu gelak kan aku terbahak2...aku pon kontrol macho la masa tu..tensen aku masa tu..ntah aku salah jwb kot sampai diorg gelak cmtu..:D

kesimpulan yg aku bole bg pasal interview SPA adalah semua tu bergantung pada rezki masing2..yg penting byk2 la wat solat hajat...minta dipermudahkan semua urusan..insyaallah..tuhan maha adil..

p/s : jgn jumpe tok pawang minta tangkal penyeri..:D


betul 2...kdg2...x dpt jwb pun...dieorg nilai gk...aku dh byk kali interview SPA ni....tp belum ader rezeki lg...ni pun tgk tunggu result interview lg ni....:)cgrock :)cgrock

aqua84
26-08-2008, 01:11 PM
wei,da check ka? tak de kan?Bulan ni,da la aku tak lepas ujian fizikal (mata) masa kastam ari tue...

wt kt mane...aku hr 2..ader interview kastam gk...tp x gi sbb bertembung ngan interview kt seremban....huhuhu....lgpun mate aku memang x nmpk sgt dh...sbb 2 aku x gi....hehehe...

ladypink
26-08-2008, 01:40 PM
wt kt mane...aku hr 2..ader interview kastam gk...tp x gi sbb bertembung ngan interview kt seremban....huhuhu....lgpun mate aku memang x nmpk sgt dh...sbb 2 aku x gi....hehehe...

aku tkena kat jabatan kastam miri,sarawak...byk juga budak tak lepas bahagian mata...tak pe la,klo imgresen ni rule mcm pgambilan kastam,tpaksa la aku pakai contact nanti..

ladypink
26-08-2008, 01:42 PM
pakai la pelekap mate...u pkai wane biru..gerenti lulus..:) :) ala2 mat salleh gituuu....:))

he he..giler apa,kang kena tanya apasal mata ko kaler biru?ko dye ye?he he

notrexdame
26-08-2008, 01:44 PM
mane tuan tanah...aku nka cte sejarah aku interview ngan kerajaan..

irsaffy
26-08-2008, 01:47 PM
hmmmm menarik gak ni..aku blom penah apply SPA apatah lg pg interview gomen ni..:D:D

syerina08
26-08-2008, 01:48 PM
wt kt mane...aku hr 2..ader interview kastam gk...tp x gi sbb bertembung ngan interview kt seremban....huhuhu....lgpun mate aku memang x nmpk sgt dh...sbb 2 aku x gi....hehehe...

Ni mesti kes slalu ngendap ni...tu la pase mude2 lgi da x nmpak sgat...betol x?????:-? :-?

:)paid :)paid :)paid

ladypink
26-08-2008, 01:49 PM
Ni mesti kes slalu ngendap ni...tu la pase mude2 lgi da x nmpak sgat...betol x?????:-? :-?

:)paid :)paid :)paid

ish ko ni,tak baik tul ckp ngan member mcm tue...ni penyakit genetik la, hampir semua dlm family pakai spek la....

syerina08
26-08-2008, 01:49 PM
:eek: :eek: :eek: #:-S :)cgrock he he..giler apa,kang kena tanya apasal mata ko kaler biru?ko dye ye?he he

syerina08
26-08-2008, 01:51 PM
ish ko ni,tak baik tul ckp ngan member mcm tue...ni penyakit genetik la, hampir semua dlm family pakai spek la....

:)) :)) aku knal rapat ngan aqua tu...betol x aqua???:)paid :)paid

ladypink
26-08-2008, 01:52 PM
so,ko ni suka mgendap la syerina...ish ish

syerina08
26-08-2008, 02:01 PM
so,ko ni suka mgendap la syerina...ish ish

aku suke ngendap ayam kat blakang uma nek aku jek la..tkot aym2 tu wat mende x senonh..tp bab ngendap org aku x suke..x best lngsung..nanti bengkak plak mate aku..:eek: :eek: :"> :">

damreza
26-08-2008, 02:14 PM
aku tkena kat jabatan kastam miri,sarawak...byk juga budak tak lepas bahagian mata...tak pe la,klo imgresen ni rule mcm pgambilan kastam,tpaksa la aku pakai contact nanti..

Skim/Jawatan
4535/PEGAWAI IMIGRESEN GRED KP17

Bil. Permohonan
181063
Bil. Dipanggil Temuduga
12242
Bil. Kekosongan jawatan
939
Bil. Calon Simpanan
1500

huiii ramainyer takpa cuba dulu:)cgrock

belldflora
26-08-2008, 02:25 PM
dah lame x dinterview..kalu pi interview mesti x lulus nih.. hehe... tingin gak keje gomen tapi x de rezki kot..

gaji hari2.. www.kamazon.org/?id=automoney

seamaster
26-08-2008, 02:39 PM
keje gomen skrg ni 1st choice..
gaji byk

salleh
26-08-2008, 02:58 PM
ade cek mata kaa???
mcm mane laak nk interbiu kastam nnt...
masak laa...
gwe dah laa rabun niee...
tawakkal jee laaa

ladypink
26-08-2008, 03:07 PM
ade cek mata kaa???
mcm mane laak nk interbiu kastam nnt...
masak laa...
gwe dah laa rabun niee...
tawakkal jee laaa

yup,kastam ada test mata...
cam ni proses ujian fizikal sblom ko bjaya melangkah ke bahagian interview...

1.Berat
2.Tinggi
3.BMI
4.Mata (jarak)
5.Mata (warna)
6.ukur dada (untuk laki saja)
7.Kawat

klo ko lepas ni semua,br ko melangkah bahagian interview...

salleh
26-08-2008, 03:12 PM
yup,kastam ada test mata...
cam ni proses ujian fizikal sblom ko bjaya melangkah ke bahagian interview...

1.Berat
2.Tinggi
3.BMI
4.Mata (jarak)
5.Mata (warna)
6.ukur dada (untuk laki saja)
7.Kawat

klo ko lepas ni semua,br ko melangkah bahagian interview...


aduuhhh...
ujian mata warna tu x kesah lagi...
jarak tuh yg agak masak...


agak2 kalo pakai kanta lekap lepas x???
die akan cek kee mata maksudnya akan suluh mata samada pakai lense ke x???

syerina08
26-08-2008, 03:13 PM
yup,kastam ada test mata...
cam ni proses ujian fizikal sblom ko bjaya melangkah ke bahagian interview...

1.Berat
2.Tinggi
3.BMI
4.Mata (jarak)
5.Mata (warna)
6.ukur dada (untuk laki saja)
7.Kawat

klo ko lepas ni semua,br ko melangkah bahagian interview...
bnyak nyer etika yg diambil kire...klau aku ni..gerenti x lulus..:o :o :o pape pun gud luck utk korang yg bakal di interview tu yer..:)cgrock :)cgrock

seamaster
26-08-2008, 03:20 PM
tp bro.. walau cukup sifat macamane skali pun
cable mau ade..

salleh
26-08-2008, 03:22 PM
hohohoo...
saya dah laa ade cable tipon ngan cable utp network computer jee...
cable lain xde...
dah laa interbiu jumat nie...
mcm dah lemah smgt lak

seamaster
26-08-2008, 03:28 PM
takpe bro..
yg penting biar interviewer tahu kita selalu support gomen
dia akan test..bg satu isu and tgk kita ni pro gomen ke tak

salleh
26-08-2008, 03:30 PM
gulp...
saya jawap...
bagus,menarik,saya suka, saya sokong, sgt baik, terbaik...
yakin jeee laa...
kasi die kompiden skit...

seamaster
26-08-2008, 03:33 PM
tgk post gak la
kalu post biasa2 je.. tak perlu cable besar sgt

seamaster
26-08-2008, 03:45 PM
ade skit tips la.
1-kalu bole jwb soalan dan jgn sekali2 melalut
2-selalu tunjuk minat yg kita nak bekerje kat situ
3-sikit pujian @ sokong ape yg dah gomen wat selama ni
4-join gomen sector kerna nak menyumbang bakti kat kerajaan (up skit la)

akay
26-08-2008, 03:48 PM
kene alert ngan current nye issue..

yg ni slalu kena tanya

zeroxlegend
26-08-2008, 03:50 PM
apa yg member2 kata tu betul,
kene confident dgn diri sendiri,
jawapan pun bagi teratur dan padat serta jujur,
just be urself.....:p

arapaima
26-08-2008, 03:58 PM
klu korang dpt interviewer yg ok best arr...cam aku smp bertekak ngan diorang coz dia tanya aku masa aku nganggur 2 thn ape aku buat..?? so aku jwb la wat part time wiring letrik...then dia tanya ade lesen x..?? aku jwb la xde coz sementara je n kecil2lan je...x psl2 dia tinggi suara lak ngan aku n ckp "MANA BLEH XDE LESEN"...ade ke ptt tinggi suara camtu...klu x fikirkan tu org dah berumur....entahlah ...

peija06
26-08-2008, 04:12 PM
sape xpnah jd blur masa interview mmg dia 'gifted'..jd mmg normal klo kita pressured dgn soklan dia..yg pnting jdkan jwpan kita kreatif utk menepis soklan dia(supaya dia pn berminat nk dgr jwpan kita..)

gud luck..

seamaster
26-08-2008, 04:16 PM
nak menjawab pun payah..
karang tak dapat koje lak

clorox_bersih
26-08-2008, 04:29 PM
u dari parti mana???>:)>:)>:)

fdhm2u
26-08-2008, 04:47 PM
pengalaman aku pergi interview kat MOF depa minta ceritakan latar belakang kita jer..dan expected salary

ko jgn cite pasal adik beradik,family,makanan kegemaran dll kekekeke ini selalu ramai yg kantoi

ko explain background ape kerja ko mula2,ape ko buat dari dulu smp sekarang berkaitan position ko? stresskan yg ko mmg expert pasal job yg ko nak mintak tuh..

Bro, government memang dah ada tangga gaji yg tetap laa..
cam mana lak boleh tanya expected salary nih?
pelik aku...:-?

fdhm2u
26-08-2008, 04:51 PM
adess...camno la nk ingt sumerr..mau nye tsilap @ tertuko

tak yah lah ingat sumo...
kalo gi interview Kementerian Kewangan ingat ler menteri kewangan,
kalo interview Kementerian Pelajaran ingatlah menteri pelajaran
kalo nak ingat satu barisan kabinet tuh..
berat laa....

:)cgrock

arapaima
26-08-2008, 04:51 PM
Bro, government memang dah ada tangga gaji yg tetap laa..
cam mana lak boleh tanya expected salary nih?
pelik aku...:-?

tu soklan perangkap jer...aku pun dulu ader gak dia tanya..

fdhm2u
26-08-2008, 04:56 PM
tu soklan perangkap jer...aku pun dulu ader gak dia tanya..

ooo..ya ka? baru ku tahu...
aku tak pernah kena soklan cam tu..

aqua84
26-08-2008, 05:16 PM
so,ko ni suka mgendap la syerina...ish ish

syerina ni memang suke mengendap pun...sbb 2 mater die terang....:eek: :eek:

tapirbawaklori
26-08-2008, 05:21 PM
lastt skali katakan kan ko memang peminat UMNO yang pure :))

tapirbawaklori
26-08-2008, 05:22 PM
wkakaakkaaaaka....

syerina08
26-08-2008, 05:57 PM
[QUOTE=aqua84;2143636]syerina ni memang suke mengendap pun...sbb 2 mater die terang....:eek: :eek:[/QUO

:(( :(( :(( :((

aqua,u da brp x yer pegi inteview gov??ari tu u gi inteview utk askar tu dpat x??
mesti die ckap x ckop tuttttt...:eek: :eek:

nastrade
13-02-2009, 04:24 PM
nak senang download je buku ni.
http://tinyurl.com/temudugaSPA
Macam-macam tips ada.

danzaimar
18-02-2009, 01:52 PM
nk tau tips2 soalan SPA??klik sini jer..

TIPS TEMUDUGA SPA (http://www.kerja-kerajaan.com/index.php?ref=danzaimar)

mesyamsul
18-02-2009, 02:12 PM
pengalaman aku.. pegawai tu tnye 1 hari brapa kali isap rokok..
lagi 1 soalan yg aku pun terkantoi dulu.. ape name agung malaysia..
time tu sultan mizan baru naik takhta.. so aku x brape ingat ler namanye.. yg aku jawab sultan tganu, nama ada zan kat belakang.. :p
pastu dia pun tolong la jwb utk aku.. :D

sukini
18-02-2009, 02:35 PM
ni pengalaman kwn aku
diorang tny 5 "rukun" islam hadhari
kawan aku xble jawab

#:-S#:-S#:-S:)):)):))

suweb84
18-02-2009, 02:46 PM
ni pengalaman kwn aku
diorang tny 5 "rukun" islam hadhari
kawan aku xble jawab

#:-S#:-S#:-S:)):)):))

perghh y nie soklan pling susah bg smua soklan interview :p:p:)):))

kwan ko msti mnta jd PM tu kot :eek::eek:

sukini
18-02-2009, 03:03 PM
perghh y nie soklan pling susah bg smua soklan interview :p:p:)):))

kwan ko msti mnta jd PM tu kot :eek::eek:

xla mintak juruteknik jer

semua soalan dia leh jawab, kantoi kat soalan tu jer

bleh dia jawab sy xth, tp kalu rukun islam sy tahu la

:p:p:)):))

bellaluna
18-02-2009, 03:08 PM
ade bape kementerian kt malaysia neyh n then bg name minister tiap2 kementerian tue. #:-S#:-S

fachak
18-02-2009, 03:30 PM
soalan dia tanya:
1.perkenalan diri, education
2.pengalaman bekerja
3.nama sultan. agong dan menteri
4.apa yg u tahu pasal tempat korang nak bekerja tu
5.apa yg akan u sumbangkan bila u dapat kerja
6.last sekali, aktif dalam sukan tak?

tu yg biasa dorang tanya.. nak interview prepare dulu.. good luck :D

lambuk
07-07-2009, 10:35 AM
1.Pastikan faham tugasan sebenar,tangga gaji,Deskripsi Tugas,Jabatan terlibat,fungsi serta pegawai kanan jabatan siapa sebagai KP17. (ini mungkin dia tanya so prepared..)
2.Kalau ditempatkan dikaunter macam mana perilaku,layanan,maklumat,pengetahuan yang perlu ada pada diri anda (ceritakan macam sis betul2 jadi kerani kaunter,cerita yang baik jer hehehe)
3.Pengalaman yang ada berhubungan dengan perkhidmatan di kaunter(pandai2 ler goreng yang pasti bersedia)
4.Pengetahuan dalam penggunaan perisian komputer (kalau boleh microsoft word wajib tahu,yang lain dlm list microsoft office tuh tahu lagi ok,pepandailer goreng)
5.Isu semasa tentang perkidmatan awam dan juga tentang Jabatan (macam di jabatan pendaftaran apa yang berlaku yang keluar paper,nak tahu cari hehehe jgn malas)
6.Penempatan di jabatan bersedia @ tidak (banyak lokasi dan bahagian yang ada so kena cerita ada pengalaman pelbagai..kalau takde pepandailer goreng huhu )
7.Isu yang pernah diketahui mengenai kerajaan (Kena baca paper dan berkongsi dengan orang lain contoh mcm dlm nie :)cgrock )
8.Banyakkan senyum dan bercakap dengan yakin dan confident walaupun goreng :)paid
9. Last sekali kenapa lebihnya sis berbanding yang lain yg apply+inverview sekali tuh..so dengan yakin kena cari point untuk angkat bakul sendiri..:D

ada banyak lagi...
pengalaman 4 tahun lepas masa interview N17 SPA...dapat d kementerian pertanian dan industri asas tani...tapi TOLAK..:p
blacklist setahun hehehe~X(

saya baru dapat panggilan temuduga untuk jawatan pembantu tadbir(perkeranian/operasi)...kementerian dan jabatan : pelbagai....temuduga kat kementerian pertanian dan industri asas tani...that means keje dgn diaorg ke atau belum tetap kementerian lagi?

persada
05-10-2010, 03:12 PM
aku pun nak tips gak utk jawatan Pegawai Imigresen Gred KP17

hujung bulan ni interview.

ada sample resume tak?

ada sapa2 yg pengalaman yg ni?
jawatan Pegawai Imigresen Gred KP17
kongsi-kongsi sikit....


*walaupun dah lama thread ni tp bgs jua semua ada disini

erani
05-10-2010, 03:45 PM
saya baru dapat panggilan temuduga untuk jawatan pembantu tadbir(perkeranian/operasi)...kementerian dan jabatan : pelbagai....temuduga kat kementerian pertanian dan industri asas tani...that means keje dgn diaorg ke atau belum tetap kementerian lagi?

itu tmpt temuduga je..sbb da quote kan kem. & jabatan : pelbagai...may b bile da dpt akn ditmptkan kt kementerian @ jabatan..tapi skrg ni, setahu sy SPA akn tmptkn ke kementerian dlu & kementerian akn decide kt mana akn di tmptkan (sama ada kem. @ jab.)...APA2 pn GOOD LUCK..skrg bkn sng nk keje dgn govt..

erani
05-10-2010, 03:49 PM
ni pengalaman kwn aku
diorang tny 5 "rukun" islam hadhari
kawan aku xble jawab

#:-S#:-S#:-S:)):)):))

bkn kwn ko je..org yg da keje gomen pn blm tentu bole jwb..silap2 yg tkg tya soklan tu pn blm tentu bole jwb..kecuali da de skema jwpn..he..he..

Toxic2010
05-10-2010, 05:30 PM
pengalaman kerja anda..skop tugas anda..harapana anda jika diberi jawatan ini..

Toxic2010
05-10-2010, 05:31 PM
jika anda diberi tugas selama 3 akan datang..apakah yg anda perlu lakukan untuk mencapai ketahap tersebut??

robz
05-10-2010, 09:38 PM
aku ada mcm2 pengalaman g interview keje gomen/agensi/glc..

1)kat sisa pepejal,dia tanya 1 soalan je: sisa pepejal under kementerian apa? masa interview = 5 minit = FAILED

2)kat fama, apa pendapat u mengenai politik kerja? masa interview = 15 minit = FAILED

3)kat mindef, ni apa? (sambil menunjukkan memory kad MMC), aku jawab MMC memory card, dia cakap salah, aku berkeras gak, dia cakap 'ni pun xtau, ni pendrive la' aku senyum je tgk mamat ni.. = 15 minit = lulus = tapi aku x g..xphm aku sistem komputer dorg ni..haha..

4)kat amanah raya berhad, pakai kabel besar = 1 jam lepak dlm bilik sembang = FAILED

4)kat pos malaysia = pendapat tentang 1Malaysia, pengalaman, sembang2, tapi paling aku ingat soalan ni 'kalau u ble jadi tumbuhan, u nak jadi apa?' = 1 jam = SUCCESS! :)

Kesimpulan die..toksah prepare sgt..selalunya mmg dorg tanya yg bukan2 je..
n toksah harap kabel ke..skrg bukan zaman che det..
then,be urself..jujur paling penting..jgn sesekali poyo or over confident..last ingat D.U.I.T, insyaAllah berjaya..

myrayyan
05-10-2010, 11:45 PM
elok lah masuk kerajaan..aku plak dah keje 4tahun akan ditamatkan kontrak lebih kurang 200 org lagi..kira ganti tempat2 org akan keluarlah ni..serapkan tetap kitorg ni..apa dah!!

smithmagge
06-10-2010, 12:07 AM
kalau semua soalan ko jawab dengan betulpun tk gerenti boleh dapat gak kalau tkde org kenal sedara ke adik beradik ke.
kalau sedara ada tp tk dpt gak kompom ada masalah perhubungan/dia dh ada sedara yg lain yg nk keje.

mat_rapit
06-10-2010, 01:58 AM
soalan 1- ader kabel?
Jika jawab YA, soalan 2- 1+1=?
Jika jawab TIDAK, soalan 2- Nyatakan tarikh lahir PM dan nyatakan mengapa
tuhan memilih tarikh itu.
SELAMAT MENJAWAB!

dadihsoya
06-10-2010, 12:05 PM
saya ader apply jawatan pemandu R3 ngan kementerian kesihatan n jpm under lesen E dgn form on line.Skang ni pandu trailer.Jika ader rezeki jika dipanggil interview nak gak tau aper soalan2 dorang.Dulu penah gi interview ngan TNB,minta pemandu gak.3 org panel..Soalan2 langsung tiada pasal kenderaan.Soalan cam nak minta keje pegawai tapi dpt jawab.Kantoi sebab sijil2 Elektrical.Soalan maut dier "U mintak driver ni sebab nak buat batu loncatankan untuk jadi juruteknik".adehh....kesilapan aku adalah menyertakan sijil tersebut....tak dapek lah jawabnyer....:((:((:((

BBoy
06-10-2010, 12:12 PM
ada sapa2 yg pengalaman yg ni?
jawatan Pegawai Imigresen Gred KP17
kongsi-kongsi sikit....


*walaupun dah lama thread ni tp bgs jua semua ada disini


Aku pernah hadir temu duga jawatan tu tahun 2004... Soalan cam biasa je, tanya pasal diri kita, tahap pendidikan, pengetahuan am n berita semasa, fungsi jabatan. Last skali.... dia temu duga dalam english lebih kurang 10 minit... tu je....
Aku dpt jawatan tu tapi aku tolak sebab aku dapat offer gred jawatan lebih tinggi (gomen gak) huhu...

makan nasik
06-10-2010, 12:16 PM
ermmm
pengalaman aku,,, dia tanya dasar2 kerajaan,,,,
tindakan tatatertib ke atas penjawat awam
sedikit soalan teknikal
bidang tugas jawatan yang dipohon
tak der soal bab politik

FwiMfi
06-10-2010, 12:16 PM
hurmmmm....mase aku interview dulu snang jerk...panel soh aku nyanyi.....huuuu...depends pd panel la...klaw dapat yg straight...masak r tt...tp skop jawatan yg kite apply tu kne tau jgak...

n3scAf3 AIs
06-10-2010, 12:24 PM
g jabatn tenaga rakyat...tnya diorng berkaitan job yg ko mintak 2...klu

mintak berasakan SPM..jgn gtai2 g bwk diploma ke,dgree ke...mmg xkn dapat..

chaz_techno21
06-10-2010, 12:26 PM
aku da penah pegi
soklan last yang buat aku gagal ialah
sebut jer nama kampung aku
komfem xleh dapat huhu
maklula port pembangkang
hehehe
* yang pasti aku anggap xde rezeki

dadihsoya
06-10-2010, 12:30 PM
ermmm
pengalaman aku,,, dia tanya dasar2 kerajaan,,,,
tindakan tatatertib ke atas penjawat awam
sedikit soalan teknikal
bidang tugas jawatan yang dipohon
tak der soal bab politik

skang saudara keje jabatan maner...nak sgt keje gomen ni..dah letih aa pandu trailer nii.memang komisen kencang tapi kalu sakit,lori rosak n sebagainyer arap makan basic letih.gaji rm300 jer komisen tu yg leh cecah sampai 5k.

BBoy
06-10-2010, 12:33 PM
Pesanan kepada yang bakal ditemu duga....

Sebagai panduan je:
1) Pengerusi temu duga akan soal berdasarkan skop soalan yang telah disediakan oleh sesebuah jabatan.(maknanya bukan tanya soalan2 yg mengarut)
2) sbg soalan tambahan, ianya akan dibahagikan pula mengikut sesuatu jawatan itu....
3) soalan mungkin hampir sama utk setiap calon cuma x serupa (maknanya, mungkin tajuk sama cuma dilencongkan isunya...)
4) paling penting isu semasa... ni confirm mana2 jabatan pun
5) org guna kabel??? di tempat aku, x main kabel2 nih...aku jamin 95%... 5% tu mungkin diluar pengetahuan... surat dari pejabat menteri sendri pun kami x layan..

itulah serba sedikit makluman semua... sebab aku pun ahli temu duga (terlibat dengan temu duga utk ke jawatan tetap kerajaan) di sebuah organisasi gomen kat putrajaya nih...

dadihsoya
06-10-2010, 01:33 PM
Pesanan kepada yang bakal ditemu duga....

Sebagai panduan je:
1) Pengerusi temu duga akan soal berdasarkan skop soalan yang telah disediakan oleh sesebuah jabatan.(maknanya bukan tanya soalan2 yg mengarut)
2) sbg soalan tambahan, ianya akan dibahagikan pula mengikut sesuatu jawatan itu....
3) soalan mungkin hampir sama utk setiap calon cuma x serupa (maknanya, mungkin tajuk sama cuma dilencongkan isunya...)
4) paling penting isu semasa... ni confirm mana2 jabatan pun
5) org guna kabel??? di tempat aku, x main kabel2 nih...aku jamin 95%... 5% tu mungkin diluar pengetahuan... surat dari pejabat menteri sendri pun kami x layan..

itulah serba sedikit makluman semua... sebab aku pun ahli temu duga (terlibat dengan temu duga utk ke jawatan tetap kerajaan) di sebuah organisasi gomen kat putrajaya nih...

terima kasih ngan info...bleh aa..buat persediaan..maner aa tau nanti dipanggil utk temuduga...

shah79
14-01-2011, 04:02 PM
byk info membantu nih..

im755
14-01-2011, 04:22 PM
bagusnya trate nie.... dapat membantu utk org yg ingin keja gov... aku pun nak masuk gov gak tapi dah putus asa heheeh... tapi sekarang nie macam semangat balik nak join gov....

nasiempet
14-01-2011, 04:24 PM
aku Iv ok jer.. siap iv ngan KPPA lg... intv@ borak utk ptd M48

slayersz
14-01-2011, 04:39 PM
thanks 4 the info...

stylus
14-01-2011, 04:47 PM
Aku pernah hadir temu duga jawatan tu tahun 2004... Soalan cam biasa je, tanya pasal diri kita, tahap pendidikan, pengetahuan am n berita semasa, fungsi jabatan. Last skali.... dia temu duga dalam english lebih kurang 10 minit... tu je....
Aku dpt jawatan tu tapi aku tolak sebab aku dapat offer gred jawatan lebih tinggi (gomen gak) huhu...


emm murahnya rezeki .. cam senang jer dgr citer kat cni dapat jawatan di kerajaan ,aduhai :((

suaji
14-01-2011, 04:52 PM
Soalan Utama :
- Dah daftar pemilih ke belum?
- Kalo dah daftar, dulu pangkah mana?

^__^v

p/s: kalo leh selitkan skali kan skali form yg kt reg sbg pemuda @ puteri umno.

oldskoolrocka
14-01-2011, 04:55 PM
aku jwb dulu sume xbtol..tp dpt gk keje kat JPN..tp aku tolak..haha