PDA

View Full Version : Proton Waja Vs Proton Persona


Harimau_kumbang
05-11-2007, 05:57 PM
Hai...
kengkawan..
Sajer nak mintak komen korang skit..
aku just nak tau perbezaan antara 2 model nie dari segi agak2 korang maner yang pueh hati.. enjinnye ker... ketahanannyer ker..
harganye... sumer skali abis citer.. huhuhuuu.. :)) :)) :))

moneymaker3000
05-11-2007, 06:09 PM
harga pesona lagi murah dari waja, dari segi ketahanan tu ntah la...no komen, kene tanye pendapat sape2 yg pakai waja atau persona :D

muorian
05-11-2007, 06:09 PM
kalau dah rega yg baru lbh kurang ngan yg lama, baik ambik baru jer :D

rafimalay
05-11-2007, 06:39 PM
dengar cerita kereta persona ni tak berapa perfect kalau nak dibandingkan dengan kete waja.

muorian
05-11-2007, 06:41 PM
dengar cerita kereta persona ni tak berapa perfect kalau nak dibandingkan dengan kete waja.

x berapa perfect :-? :-?
x perfect kat mana tu bro?

waksir
06-11-2007, 02:52 PM
la ni sales utk persona lbh tinggi drp waja. Mungkin sbb faktor harge

ExAvantz
06-11-2007, 03:13 PM
pada aku waja lebih berjaya dr pesona...

aku penah pakai waja 1 tahun, penah test drive pesona hampir 1 jam... pada aku... waja lebih baik...

sideskirt
06-11-2007, 03:19 PM
nak compare waja kena declare waja campro ke waja mitsu ...:D

RMteam
06-11-2007, 03:26 PM
em so dari segi harga memang la waja lebih berharga, dari segi design persona lebih bergaya, dari segi ketahanan tu kena pergi JKR la pasal kena lanyak ngan keta rola baru tahu mana satu lagi tahan kekekeke

zuljaalaa
06-11-2007, 03:30 PM
waja yang bukan campro tu ok la..

sideskirt
06-11-2007, 03:52 PM
dr kepuasan, waja mitsu paling ngam ... enjin kuat w/pun body berat, pickup power brbanding persona ... bila bwk waja mitsu lagi stabil ...:D

waja campro aku tak penah try tapi kalu enjin sama mcm persona, baik amik waja mitsu coz body waja berat ...

bab rege mmg persona takleh lawan laa ...:D

waja renault jgn bagi masuk dlm mimpi langsung tau ... aku penah pakai 1 thn, 3 kali tow truck tarik masuk bengkel pasal takleh start ... pastu kipas radiator patah, abis pecah radiator kipas tu belasah ... last aku jual tak sampai stahun rugi 10K ...:((

Harimau_kumbang
07-11-2007, 11:47 AM
hmmmm...
pesona takder info ker wehhh...
yg pakai pesona?..

rafimalay
07-11-2007, 12:06 PM
bagi aku waja lagi bagus..kata sesetengah org persona tak bagus sebab tak de pick up.kata orglah,bukan kata aku

zinedine
07-11-2007, 12:41 PM
Waja 1.6 enjin Mitsubishi - Kualiti sederhana, nasib baik dapat yg bagus, nasib tak baik dapat yg tak bagus dan selalu bermasalah. Tapi selalunya kurang bermasalah dan pelanggan kurang komplen pasal enjin kecuali komplen pasal kualiti selain enjin saja. Kos penyelenggaraan sederhana tak mahal sangat tak murah sangat.

Waja 1.8 enjin Renault - Tak bagus, selalu bermasalah, pelanggan selalu komplen pasal enjin yg kurang berkuasa, komponen yg kerap rosak dan kos penyelenggaraan yg mahal (Renault tuu, barang Perancis punya).

Waja 1.6 enjin CamPro - Menurut orang yg pernah guna, kualitinya sederhana, enjin kurang bertenaga pada kelajuan rendah tapi bertenaga pada kelajuan tinggi (RPM tinggi). Wallahhu a'alam.

Persona 1.6 enjin CamPro - Belum ada maklum balas dari pengguna-pengguna yg dah biasa guna persona lagi. Jadi, belum tau kualiti dan tahap kemampuan enjinnya lagi.

CikSukan
07-11-2007, 01:36 PM
Waja 1.6 enjin Mitsubishi - Kualiti sederhana, nasib baik dapat yg bagus, nasib tak baik dapat yg tak bagus dan selalu bermasalah. Tapi selalunya kurang bermasalah dan pelanggan kurang komplen pasal enjin kecuali komplen pasal kualiti selain enjin saja. Kos penyelenggaraan sederhana tak mahal sangat tak murah sangat.

Waja 1.8 enjin Renault - Tak bagus, selalu bermasalah, pelanggan selalu komplen pasal enjin yg kurang berkuasa, komponen yg kerap rosak dan kos penyelenggaraan yg mahal (Renault tuu, barang Perancis punya).

Waja 1.6 enjin CamPro - Menurut orang yg pernah guna, kualitinya sederhana, enjin kurang bertenaga pada kelajuan rendah tapi bertenaga pada kelajuan tinggi (RPM tinggi). Wallahhu a'alam.

Persona 1.6 enjin CamPro - Belum ada maklum balas dari pengguna-pengguna yg dah biasa guna persona lagi. Jadi, belum tau kualiti dan tahap kemampuan enjinnya lagi.

Bagus comparison ni apapun the best car surely Proton Wira
tak caya:p ...@#$%^

http://www.youtube.com/watch?v=-Zk0OndD5dg

skynet
07-11-2007, 07:02 PM
Bg aku la kan...Waja nih byk guna myk...enjin 1.6 tp body besar dan berat...dan pesona pulak aku rasa dr segi kos penggunaan myk kurang skit, enjin 1.6 jgk tp body kecik dan ringan skit...
aku dah test drive persona kat penang last month..mmg sedap dibawa (kereta baru)..tp waja lbh ngancam dr segi interior...

elmyda
08-11-2007, 06:21 AM
waja atau persona? aku ambik waja 1.6 enjin jepun.

tp kalau ada pilihan lain selain proton, dah tentu aku ambik yg lain. perodua pn aku sanggup.

EZreload
08-11-2007, 05:08 PM
Aku baru je lepas melalui MRR2,

Ada eksiden, rasanya 4 buat keta, lane paling kanan..Kemungkinan berpunca dari break mengejut, pastu keta belakang xsempat break..

Yg aku perasan, keta yg terlibat adalah dari belakang sekali..

Waja, Kancil, Persona dan Nissan...

Waja: Bonet depan teruk
Kancil: Depan belakang teruk
Nissan: Belakang je teruk
Persona: Depan je kena, x teruk sangat..

Mmmm... nampak cam persona gagah je, tapi kesian la kat owner coz keta baru tu....

Lagi kesian kat aku pasal sangkut jem 1/2 jam... huhu

:p

elmyda
09-11-2007, 12:50 AM
la kesian nya.. aku pn tumpang simpati.. kete br, potong o00..

Harimau_kumbang
09-11-2007, 12:18 PM
yang aku tau... waja body dia tahan skit bile acident...
banyak gak aku tgk time acident... waja kalo kene pun.. bonet depan... tapi x teruk maner pun..

seri
09-11-2007, 04:56 PM
bagi aku pulak enjin waja mitsubishi ni 4g18, kalau ko tgk mitsubishi lancer yang sebelum ni ( bukan yang latest ni ek)..enjin dia guna 4g18 la...kalau mitsubishi tak yakin dengan enjin tu tak kan la dia berani letak dalam mitsibishi lancer tu...tapi kena ingat la....mitsubishi lancer tu ada tambahan invec111, power la kalau nak banding waja..casis waja pun sebenarnya casis lancer la...
lastly..aku pakai waja mitsubishi ( bukan nak masuk bakul angkat sendiri la )...setakat vios ( walaupun ada vvti) tu...boleh makan...cuma leceh sikit kat city vtech la...kalau city dsi tu tak ada hal la...he he he

elmyda
09-11-2007, 09:45 PM
yang aku tau... waja body dia tahan skit bile acident...
banyak gak aku tgk time acident... waja kalo kene pun.. bonet depan... tapi x teruk maner pun..


ishk ko tk tgk crash test video waja nih lg.. :)

Harimau_kumbang
12-11-2007, 12:33 PM
ye ker?..
tue mungkin dgn tanpa brek kot... langgar trus..

elmyda
12-11-2007, 07:58 PM
brek tuh lain cerita.. yg penting adakah body kete tuh selamat utk kita sbg pengguna..

xxx
29-11-2007, 06:49 PM
enjin campro yg disebut tu hanya nama aje. tak ade sistem cam profile switching untuk enjin tersebut.

elmyda
29-11-2007, 08:03 PM
yup.. blm ada lg buat msa ni.. maybe future..

tp yg tk seronoknya kita pengguna rasa mcm kna tipu lak..

felani
27-05-2008, 12:01 PM
waja klu nak tuka enjin turbo.enjin pe yg sesuai ek? waja mitsu...1.6

cikman03
27-05-2008, 04:55 PM
bagi aku pulak enjin waja mitsubishi ni 4g18, kalau ko tgk mitsubishi lancer yang sebelum ni ( bukan yang latest ni ek)..enjin dia guna 4g18 la...kalau mitsubishi tak yakin dengan enjin tu tak kan la dia berani letak dalam mitsibishi lancer tu...tapi kena ingat la....mitsubishi lancer tu ada tambahan invec111, power la kalau nak banding waja..casis waja pun sebenarnya casis lancer la...
lastly..aku pakai waja mitsubishi ( bukan nak masuk bakul angkat sendiri la )...setakat vios ( walaupun ada vvti) tu...boleh makan...cuma leceh sikit kat city vtech la...kalau city dsi tu tak ada hal la...he he he


Alhamdulillah so far aku nye pun pakai mitsu nye. Tak de masalah. Yg penting pandai maintain services...

helmihussain
27-05-2008, 04:59 PM
aku rasa gen2 lagi ngam...
warna merah..
ada air bag...
EBD lagi..
ABS lagi...
Dual Air bag...
waja persona ada? wahahaha

cikman03
27-05-2008, 05:07 PM
aku rasa gen2 lagi ngam...
warna merah..
ada air bag...
EBD lagi..
ABS lagi...
Dual Air bag...
waja persona ada? wahahaha

ada...letak bantal kt Stereng...hua hua hua

AMICO66
15-07-2010, 09:14 AM
up sikit untuk pagi ini...

mana yang bagus WAJA dan PERSONA second hand? kalau nak ambil, kawan2 rekomen tahun bila punya keluaran?

TQ..

zinedine
15-07-2010, 09:52 AM
Dua2 tak bagus. Jgn beli tak kira la yg baru ke seken ker. Beli keta luar jer.

bebird
15-07-2010, 01:50 PM
saya vote honda city & vios..

Green Apple
15-07-2010, 01:59 PM
persona keta potong..kot la..

wapancho
15-07-2010, 02:12 PM
kalau dah rega yg baru lbh kurang ngan yg lama, baik ambik baru jer :D

harga kereta baru (model biasa) akan menyusut sebanyak 20%-40% selepas 5 tahun...then susut nilai akan kecil selepas itu...

Sebagai contoh mudah, harga baru waja tahun 2005 (keluaran awal) lebih kurang 30% mahal dari harga kereta tuh sekarang. sebagai perbandingan, harga waja 2nd tahun 2003-2004 (usia: 2010-2003/04= 6-7thn) dgn 2nd 2005(usia = 5thn), xbanyak beza pun.

so, kalau ader offer waja/persona 2nd yang usia baru 2/3 tahun dgn baru...lebih baik amik baru...untung pada nilai...

bintang4
15-07-2010, 02:17 PM
up sikit untuk pagi ini...

mana yang bagus WAJA dan PERSONA second hand? kalau nak ambil, kawan2 rekomen tahun bila punya keluaran?

TQ..

Bagi aku la..kalo nak beli kete seken hen elok beli kete Jepun.
Kete M'sia sebaiknyer beli brand new..melainkan ko kaki modified kete..:D

Green Apple
15-07-2010, 02:23 PM
tt tanya waja ,persona..pi masuk keta honda,toyota,bmw,ferrari buatpe..
citarasa,bajet tt

nonama
15-07-2010, 02:39 PM
vote 4 PERSONA..

revolver
15-07-2010, 08:50 PM
Waja handling lagi mantop (suspension yang dipertingkatkan), waja auto campro pun dah 210km/j standard kilang... kalau berani tekan la...