PDA

View Full Version : Islamic FIXED DEPOSIT - Bank Mana Yang Terbaik?


iqbaL86
01-11-2007, 12:36 PM
sape tau BAnk Mana yang menawarkan pulangan yang baik dalam islamic FIXED DEPOSIT ?

zalnet
01-11-2007, 12:38 PM
Try tanya Al-Rajhi bank...

abc123
01-11-2007, 02:28 PM
fixed deposit ni apa pulak???

huhuhu mcm2 benda baru skrg ni yg aku tak tau :"> :">

goldtrader
01-11-2007, 02:32 PM
sape tau BAnk Mana yang menawarkan pulangan yang baik dalam islamic FIXED DEPOSIT ?

ade ek islamic fixed deposit

huhuh mcm2

Better Option 2u
03-11-2007, 08:01 AM
sekadar pendapat :- kalo ader duit lebih nak melabur, rasenyer tak payahlah tengok Fix Dep nie...buang masa, buang karan. Survey dulu UT ker, dak pon mana2 investment vehicle yg lain... kalau dah tak leh buat decision hmm... buat appointment meh jumpa aku... mana la tahu, rezeki nak datang 8% sebulan, setakat nie dah 2 bulan, semua berjalan lancar. :)

nuarbiz
11-11-2007, 05:27 PM
sekadar pendapat :- kalo ader duit lebih nak melabur, rasenyer tak payahlah tengok Fix Dep nie...buang masa, buang karan. Survey dulu UT ker, dak pon mana2 investment vehicle yg lain... kalau dah tak leh buat decision hmm... buat appointment meh jumpa aku... mana la tahu, rezeki nak datang 8% sebulan, setakat nie dah 2 bulan, semua berjalan lancar. :)

apa investment yg kau join tu ...:)
cite la kat kami d cni...:o

dell
11-11-2007, 05:29 PM
sekadar pendapat :- kalo ader duit lebih nak melabur, rasenyer tak payahlah tengok Fix Dep nie...buang masa, buang karan. Survey dulu UT ker, dak pon mana2 investment vehicle yg lain... kalau dah tak leh buat decision hmm... buat appointment meh jumpa aku... mana la tahu, rezeki nak datang 8% sebulan, setakat nie dah 2 bulan, semua berjalan lancar. :)

Apa tuh 8 % sebulan..

PM le kawan...:)

fine net
11-11-2007, 05:31 PM
kt CIMB ade...tp bkn islamic la.....

dojob
11-11-2007, 06:20 PM
iqbal, kalu kau nak PM kat aku...aku suggest Unit Trust Islamic product.Aku ni unit trust consultant and investor. So far thru aku punya experience within 2 years dah dapat return 75%.Compare to AlMudharabah FD retun kebanyakannya samaje lebik kurang 3.8% perannum.

lanz jr
11-11-2007, 06:29 PM
iqbal, kalu kau nak PM kat aku...aku suggest Unit Trust Islamic product.Aku ni unit trust consultant and investor. So far thru aku punya experience within 2 years dah dapat return 75%.Compare to AlMudharabah FD retun kebanyakannya samaje lebik kurang 3.8% perannum.Bagilah sikit info UT Islamic yg ko invest.:D

NEMO
13-11-2007, 04:28 PM
xyah la invest kat FD ni...mostly kasi 3.7% per year...dah sah2...korang rugi .sebb inflasi pun dah lebih dr tu..

yang tinggi ckit ALLIENCE BANK utk FD GOLD 3.8% per year

EON BANK 5% utk 5 tahun..

semangkit
14-11-2007, 08:58 PM
FD nie ssuai utk bisnes jer...

iss
20-11-2007, 11:58 AM
ye arr
bukan nak kondem FD ni...
tp kita ade peluang yg lebih baik dr FD...
baik ambik peluang tu...
kalau nak bandingkan FD dgn unit trust... jauh beza...
baik ambik UT...

FD - 3-5% sethn
UT - 10-20%

mana lebih baik? UT lagi byk dana islamic.
cubala... insyaallah tak rugi...
meh kita sama2 bangunkan ekonomi kita

Muhammad_27
21-11-2007, 12:26 AM
skrg ni kn Al-Rajhi bank dh msk m'sia, ak dgr % plg bsr stkt ni...
Al-Rajhi bank kn bank islam terbesar didunia klu xslp..so np xusha2 dlu...

iqbaL86
25-11-2007, 10:46 PM
Ok2..btOl2 jUgak Ek...

meor77_l5
26-11-2007, 12:44 AM
sekadar pendapat :- kalo ader duit lebih nak melabur, rasenyer tak payahlah tengok Fix Dep nie...buang masa, buang karan. Survey dulu UT ker, dak pon mana2 investment vehicle yg lain... kalau dah tak leh buat decision hmm... buat appointment meh jumpa aku... mana la tahu, rezeki nak datang 8% sebulan, setakat nie dah 2 bulan, semua berjalan lancar. :)

Hah bro...apa investmnt nie???Cuba lah cite!!!Ni cite xabih...:p

zinedine
01-12-2007, 06:45 PM
Sebenornya dlm mana-mana perbankan Islam seluruh dunia termasuk Malaysia, takde Fixed Deposit (FD) atau simpanan tetap. Dlm mana-mana perbankan Islam, diorang perkenalkan akaun pelaburan yg diberi nama "General Investment Account" atau GIA sebagai alternatif bagi FD.

Kalau FD yg diamalkan di perbankan konvensional, diorang menggunakan kontrak agreement pinjaman di mana kita simpan duit kat bank dan memberi keizinan kepada bank menggunakan (meminjam) duit kita dgn syarat dipulangkan semula duit yg dipinjam tu berserta dgn faedah yg telah ditetapkan sejak awal. Contohnya, 3% setahun.

Kalau dalam sistem perbankan Islam, diorang menggunakan kontrak agreement pelaburan di mana kita buka akaun pelaburan di bank, kemudian bank gunakan duit kita utk dilaburkan dan keuntungan dari pelaburan akan diberi kepada kita. Peratusan keuntungan (dividen) tidak tetap, kadang2 3%, 4% bergantung kepada situasi ekonomi semasa bank berkenaan. Nilai peratusan yg ditunjukkan dlm iklan GIA adalah merujuk kepada prestasi keuntungan pada tahun sebelumnay dan tidak menggambarkan prestasi utk tahun semasa.

Itu beza antara FD dgn GIA. FD, faedah/dividennya telah ditetapkan sejak dari awal lagi, tidak naik dan tidak turun. GIA tidak menetapkan berapa % dividen yg bank nak bagi, bergantung kepada prestasi bank itu sendiri, mungkin naik mungkin turun.

Qiss
06-12-2007, 09:24 AM
Apa pendapat korang pasai skim Al- Qiradh ( if am not mistaken) dari Bank Rakyat? Pulangannya tinggi gak abt 3% permth..minimum hanya RM500 je..Aku ingat nak cuba.

ebizz
11-12-2007, 11:46 AM
Ambank lagi dahsyat. 33% sebulan..... nak kena bagi ngan 12 lah...

Tak payah simpan lah. Simpan kat lain yg bagi lebih dari nilai inflasi.

Simpan kat FD hanya dimakan oleh inflasi. pilihan lain termasuk asb, asn, asm dlll termasuk UT atau saham bskl...

rimau
20-12-2007, 02:45 PM
mungkin bukan bermotifkan keuntungan. dia nak simpan untuk long term ...baru boleh keluar...maybe 5 or 10 year.:-?

cikpyan
23-12-2007, 02:40 AM
Apa pendapat korang pasai skim Al- Qiradh ( if am not mistaken) dari Bank Rakyat? Pulangannya tinggi gak abt 3% permth..minimum hanya RM500 je..Aku ingat nak cuba.

elo beb,

biar betui bro! 3% sebulan? kalo simpan 10k dah dpt 300 sebulan tuuu :-? :-? :-?

airden
23-12-2007, 07:32 AM
betul tu x kn 3% sebulan...agak byk jugak tu...:-?

hendri
31-12-2007, 05:33 PM
invest apa 8% tu..

Snipers1
03-01-2008, 09:32 AM
salam semua.. sy nak tanya.. siapa yg ada buat fixed deposit bank rakyat.. kalau kita buat tempoh matang 1 bulan... cthnya kita melabur rm5000.. br yg akan kita dpt sebulan... mcm mn kiraannya ...

RIZZZ J.B
03-01-2008, 10:45 AM
mungkin bukan bermotifkan keuntungan. dia nak simpan untuk long term ...baru boleh keluar...maybe 5 or 10 year.:-?

pak rimau...kalau kat unit amanah 5 to 10 year..memang power beb..kalau nak detail PM saya:)cgrock

tEnuKLang
03-01-2008, 07:02 PM
mungkin bukan bermotifkan keuntungan. dia nak simpan untuk long term ...baru boleh keluar...maybe 5 or 10 year.:-?

well..5-10 years tuh mmg tempoh yg sesuai utk membuat pelaburan dengan unit trust.:D tempoh tuh amat berpotensi utk menjana pulangan yg tinggi - klau dilihat pada rekod dana islamic Public Mutual yg aggressive, pelaburan yang dibuat dalam jangka masa itu telah pernah memberikan pulangan 80% - 200% - bergantung kepada komitmen perunding yang bertanggungjawab memasukkan wang anda dalam pelaburan itu.

apapun, perlu diingat bahawa dalam pelaburan dengan unit trust ini, prestasi sebelum ini tidak menjamin prestasi yang sama akan berulang. klau dulu satu2 fund itu ada rekod return yg tinggi, mungkin akan datang fund itu boleh jadi perform lagi mantap atau mungkin juga drop trus. takde sapa blh jamin. cuma kita di public mutual blh katakan bahawa fund manager kami adalah yg terbaik dan sentiasa dapat award tiap2 tahun - termasuk baru2 ini kat dubai, kami dapat failaka award - best islamic fund manager in ASIA..! - :)cgrock
dengan kata lain, Public Mutual menyediakan fund manager terbaik utk menguruskan wang yg telah dilaburkan oleh semua pelabur - itu ikhtiar dan usaha yg mampu kami buat.
(fund manager bukan perunding unit amanah/unit trust consultant).
itu usaha terbaik yg blh kami buat, tp klau Allah nak gagalkan perancangan yg diatur, takde sapa blh halang..:D


senang cerita, barangsiapa nak saya explain dengan lebih lanjut, contact jelaa sy terus melalui PM/email/ym/call..

p/s : y not just spend 15minit utk dengar sendiri ttg peluang2 pelaburan dlm unit trust ini..:)

KakTi
07-01-2008, 01:54 PM
elo beb,

biar betui bro! 3% sebulan? kalo simpan 10k dah dpt 300 sebulan tuuu :-? :-? :-?

Sebenarnya ni lebih kurang cam Fixed Deposit gak tp cara Islamic..bukan 3.53% sebulan tp setahun la...

Kalu betulla berbondong2 org gi simpan kat kat bank ja.. tak yah masuk lam pelaburan berisiko.

KakTi
07-01-2008, 02:03 PM
Kenapa nak pergi simpan kat fixed deposit? Kita kan ada Lembaga Tabung Haji yg beri keuntungan lebih 4% setahun. Tiada penalti jika buat keluar awal, pelaburan yang halal dan sudah dibayar zakat lagi.

Walaupun begitu simpanan di tabung haji hanya sesuai utk simpanan jangka masa pendek utk dana kecemasan. Utk jangka masa panjang simpan di unit trust.:)

tEnuKLang
08-01-2008, 07:33 PM
Kenapa nak pergi simpan kat fixed deposit? Kita kan ada Lembaga Tabung Haji yg beri keuntungan lebih 4% setahun. Tiada penalti jika buat keluar awal, pelaburan yang halal dan sudah dibayar zakat lagi.

Walaupun begitu simpanan di tabung haji hanya sesuai utk simpanan jangka masa pendek utk dana kecemasan. Utk jangka masa panjang simpan di unit trust.:)

betui..simpanan di tabung haji dalam masa yg sama diyakini halal, lebih2 lagi zakat telah dikeluarkan. tapi itu lah, klau menyimpan di tabung haji atau unit trust nih, yg penting kna ada disiplin laa utk biaq duit tuh berada kat situ beberapa tempoh tertentu yg disarankan agar bulih menikmati pulangan..:)

ahmaddamanhuri
08-01-2008, 09:21 PM
Hmmmm...................

degaOne
09-01-2008, 01:29 AM
invest apa 8% tu..


Haaaa aku tau ni, member aku ada buat dia taruk rm20k sbulan dapat rm2k di bayar minggu2 rm500 seminggu selama 24 bulan... Mmg Islamik dan ada surat sumpah mati stem smua...

Aku pun nak buat, letak rm5k dapat rm100 sminggu selama 24bln gak, boleh sambung.. Pulangan tak di kira dividen atau bonus sbb konsep dia bukan mudharabah atau pelaburan, tapi lebih kepada Hibah...

Benda ni silent kat umum, sbb takut tersalah fakta. tapi klu nak g opis dia meh kontek aku... jgn risau siapa yg memperkenalkan program ni dia tak dapat apa2 komisen, insyaallah dapat pahala je lee..

tEnuKLang
09-01-2008, 08:25 AM
Kenapa nak pergi simpan kat fixed deposit? Kita kan ada Lembaga Tabung Haji yg beri keuntungan lebih 4% setahun. Tiada penalti jika buat keluar awal, pelaburan yang halal dan sudah dibayar zakat lagi.

Walaupun begitu simpanan di tabung haji hanya sesuai utk simpanan jangka masa pendek utk dana kecemasan. Utk jangka masa panjang simpan di unit trust.:)

erm..sy harap apa yg nak saya share kat sini kena pd tempat n bisa menjadi maklumat tambahan kepada rakan2 cg yg lain..:)

kat sini saya nak tunjukkan bagaimana masa yg panjang bulih menjadikan pelaburan anda di unit trust berkembang..:D

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=19943&stc=1&d=1199837485

contoh yg ditunjukkan ini adalah berdasarkan prestasi sebenar pelaburan di sebuah Islamic fund selama 8tahun. just see how good fund manager can make ur investment work for you as during financial crisis period (1998-2000), the investment still make profit, wlaupun return nyer tak sakan cam skarang..:D

but one thing to remind us, prestasi lepas tidak bermaksud prestasi akan datang akan menjadi begitu. mungkin masa akan datang performance nyer lebih baik, mungkin gak tak..bergantung pada kebijaksanaan fund manager itu membuat keputusan dalam pengurusan fund tersebut..:)

allahu a'lam

KakTi
09-01-2008, 09:15 AM
erm..sy harap apa yg nak saya share kat sini kena pd tempat n bisa menjadi maklumat tambahan kepada rakan2 cg yg lain..:)

kat sini saya nak tunjukkan bagaimana masa yg panjang bulih menjadikan pelaburan anda di unit trust berkembang..:D

http://www.carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=19943&stc=1&d=1199837485

contoh yg ditunjukkan ini adalah berdasarkan prestasi sebenar pelaburan di sebuah Islamic fund selama 8tahun. just see how good fund manager can make ur investment work for you as during financial crisis period (1998-2000), the investment still make profit, wlaupun return nyer tak sakan cam skarang..:D

but one thing to remind us, prestasi lepas tidak bermaksud prestasi akan datang akan menjadi begitu. mungkin masa akan datang performance nyer lebih baik, mungkin gak tak..bergantung pada kebijaksanaan fund manager itu membuat keputusan dalam pengurusan fund tersebut..:)

allahu a'lam

Link tak valid la...

tEnuKLang
09-01-2008, 07:14 PM
Link tak valid la...

tak valid ker KakTi? huhu..sowi..

sy try lagi skali..

http://img401.imageshack.us/img401/4963/2irj5.th.jpg (http://img401.imageshack.us/my.php?image=2irj5.jpg)

so..performance nih adalah jenis investment yg buy n hold..sng cakap jenis klau consultant yg tak follow up langsung pelaburan kita tuh.. klau consultant yg pandai manipulate switching, return nyer mau sampai 2x ganda..klau consultant yg pandai aa..:D

hrap membantu..

AkuKaya
15-01-2008, 11:15 PM
Haaaa aku tau ni, member aku ada buat dia taruk rm20k sbulan dapat rm2k di bayar minggu2 rm500 seminggu selama 24 bulan... Mmg Islamik dan ada surat sumpah mati stem smua...

Aku pun nak buat, letak rm5k dapat rm100 sminggu selama 24bln gak, boleh sambung.. Pulangan tak di kira dividen atau bonus sbb konsep dia bukan mudharabah atau pelaburan, tapi lebih kepada Hibah...

Benda ni silent kat umum, sbb takut tersalah fakta. tapi klu nak g opis dia meh kontek aku... jgn risau siapa yg memperkenalkan program ni dia tak dapat apa2 komisen, insyaallah dapat pahala je lee..

dasyat la..fuh..cuba explain skit..

iorichee
22-01-2008, 11:05 PM
sekadar pendapat :- kalo ader duit lebih nak melabur, rasenyer tak payahlah tengok Fix Dep nie...buang masa, buang karan. Survey dulu UT ker, dak pon mana2 investment vehicle yg lain... kalau dah tak leh buat decision hmm... buat appointment meh jumpa aku... mana la tahu, rezeki nak datang 8% sebulan, setakat nie dah 2 bulan, semua berjalan lancar. :)

invest apa tue
cam berminat jer ....

zaibatsu
23-01-2008, 09:15 AM
kt CIMB ade...tp bkn islamic la.....

:-? bkn k CIMB tuh sumenye ISLAMIC k? :-? :p

wfl
25-01-2008, 10:23 PM
fixed deposit?...sungguh mengecewakn...even bank islam pun tak banyak.....kebanyakannya 3-4% jer setahun.....

iorichee
28-01-2008, 08:37 AM
fixed deposit?...sungguh mengecewakn...even bank islam pun tak banyak.....kebanyakannya 3-4% jer setahun.....

setuju....
tapi awat jadi camtu
3-4% je setahun
ada sapa2 bole explain:(( :((

KakTi
28-01-2008, 03:42 PM
setuju....
tapi awat jadi camtu
3-4% je setahun
ada sapa2 bole explain:(( :((

Itukan simpanan...bukannya pelaburan...
Bank mesti bagi return pd kita rendah dr caj yg di bg utk org pinjam duit...pinjaman dia caj 6-8%. Takkan nak bg untung pd penyimpan lebih dr bank sendiri punya untung...

MuhdHusaini
28-01-2008, 04:34 PM
Msk je la tbh haji senang. If diorang untung lbh kt pun dpt lebh x gitu hehe..

KakTi
28-01-2008, 05:16 PM
Msk je la tbh haji senang. If diorang untung lbh kt pun dpt lebh x gitu hehe..

Betul :)cgrock

wfl
29-01-2008, 12:24 AM
invest dalam Public Mutual la if gitu....kak ti kan?

KakTi
29-01-2008, 04:27 PM
invest dalam Public Mutual la if gitu....kak ti kan?

LTH utk jangka masa pendek, UT utk jangka masa panjang...:D

SnakePlisken
30-01-2008, 11:58 AM
elo beb,

biar betui bro! 3% sebulan? kalo simpan 10k dah dpt 300 sebulan tuuu :-? :-? :-?


hehehe... belum lagik, kalau nak kira fixed deposit nak kena bahagi dengan 12 la plak lagik.

contoh :

(10000 X 3%) X (1 bulan / 12) = RM25.00 atau
(10000 X 3%) X (3 bulan /12) = RM75.00

macam tuh la kira-kiranya.

alpacint
04-02-2008, 11:38 PM
ye ke camtu kira dia?? aku silap pahamla rupanya.. ingatkan kalu letak 10k leh dapat 3 rat sebln, rupanya 25 hinggit je sbln.. jadi setaun dapat 300 je la? bek aku letak kat unit trust or osk investment, asb pon bagi 8%, koperasi tentera aku pn bagi 15 persen..

SnakePlisken
06-02-2008, 09:08 AM
ye ke camtu kira dia?? aku silap pahamla rupanya.. ingatkan kalu letak 10k leh dapat 3 rat sebln, rupanya 25 hinggit je sbln.. jadi setaun dapat 300 je la? bek aku letak kat unit trust or osk investment, asb pon bagi 8%, koperasi tentera aku pn bagi 15 persen..


Macam tuh la kira-kira dia. Saya pernah tanya kat bank rakyat kalau nak masuk RM5,000/= jer untuk sebulan deposit. Saya mintak staff tuh tolong kirakan berapa agaknya yang saya buleh dapat sebulan. Dia bagi saya dalam RM14.00 jer dengan interest 3.4% kalau tak silap.

hehehe kalau masuk RM10000 buleh dapat RM300 sebulan, ramai la yang tak masuk ASB. Marah la plak kerajaan nanti. Bank pon jenuh nak carik duit nak buat bayar interest jer kat depositor. Tak der la plak orang nak buat loan nanti.

MuhdHusaini
10-02-2008, 04:41 PM
Nak tanya ni UT kene mskkan tiap2 bln ke x semestinya? And FD ni lak kene ada tiap2 bln dpt plangan n kene mskkan duit ke x?? X phm la...

KakTi
10-02-2008, 04:52 PM
Nak tanya ni UT kene mskkan tiap2 bln ke x semestinya? And FD ni lak kene ada tiap2 bln dpt plangan n kene mskkan duit ke x?? X phm la...

UT (Unit Amanah) boleh tambah bila-bila asalkan min RM100 ..masukkan sekali min RM1000 pastu tak tambah2 pun boleh.

FD ni ialah simpanan tetap di bank. Serupa macam simpanan biasa di bank tp dibg tinggi skit keuntungannya dr simpanan biasa..3-4%setahun jela. Kalu conventional FD biasanya akan ada penalti kalu buat keluar lebih awal dr tarikh yg dijanjikan.

Kalau simpanan bank biasa bawah 2% setahun untungnya.

MuhdHusaini
10-02-2008, 05:04 PM
UT ni cam ner lak keuntungan dier... Islamic nyer la hehe

KakTi
10-02-2008, 05:13 PM
UT ni cam ner lak keuntungan dier... Islamic nyer la hehe

Boleh dapat lebih dr 20% setahun...

MuhdHusaini
10-02-2008, 07:11 PM
So ade ape2 charge extra or x de just simpan n dpt untung??

NEMO
10-02-2008, 07:14 PM
So ade ape2 charge extra or x de just simpan n dpt untung??

better diskus kat thread UT:)paid

bangzaf
10-02-2008, 07:22 PM
dah nama fixed deposit! islamic ke?:-?

KakTi
12-02-2008, 05:31 PM
dah nama fixed deposit! islamic ke?:-?

Selalunya akaun ni yg islamic akan di panggil akaun Mudharabah

baein
12-02-2008, 05:41 PM
Selalunya akaun ni yg islamic akan di panggil akaun Mudharabah

ooooooooo :-? :)

bangzaf
12-02-2008, 05:56 PM
Selalunya akaun ni yg islamic akan di panggil akaun Mudharabah
mudharabah tu fixed ke?:-?
saya ni kurang arif...

Helmi Suhaimi
17-02-2008, 03:30 PM
jika berkata tentang fixed deposit kite selalu terbayang secure things..
memang bagus secure..tapi keuntungan sebenar kita xkan nampak..
dalam fixed deposit purata dalam 5% setahun..tapi kita kena ambil tahu yang mana duit yang kita letak setahun tuje sebenarnya x untung..
ini kerana jika di ambil kira inflation rate (yang mana Malaysia inflation rate dalam 6-7% setahun...maksudnya x untung langsung menyimpan dalam fixed deposit..
nilai iaitu value duit kita sebenarnya berkurangan

nak tau lebih lanjut implikasi fixed deposit just inform me..

Helmi Suhaimi
012-3052153
CIMB Wealth Advisors..
Master of Economics, IIUM

acib
17-02-2008, 03:33 PM
sdare aku keje kt AMBank Berhad kate fixed dep is for non bumi mostly bcoz diorg x leh invest mcm kt ASB (x de risk involve) so better korank invest kt ASB or kt Unit trust, lg profitable..

Helmi Suhaimi
17-02-2008, 03:37 PM
yup..betul tue ACIB..Lebih profitable jika invest kat Unit Trust,..tapi if cakap ASB sebenarnye tak untung pun..if untung actually just 1%..

Wanna know why??
Ask me..

KakTi
18-02-2008, 10:18 AM
jika berkata tentang fixed deposit kite selalu terbayang secure things..
memang bagus secure..tapi keuntungan sebenar kita xkan nampak..
dalam fixed deposit purata dalam 5% setahun..tapi kita kena ambil tahu yang mana duit yang kita letak setahun tuje sebenarnya x untung..
ini kerana jika di ambil kira inflation rate (yang mana Malaysia inflation rate dalam 6-7% setahun...maksudnya x untung langsung menyimpan dalam fixed deposit..
nilai iaitu value duit kita sebenarnya berkurangan

nak tau lebih lanjut implikasi fixed deposit just inform me..

Helmi Suhaimi
012-3052153
CIMB Wealth Advisors..
Master of Economics, IIUM

Inflasi kat M'sia ni takde la tinggi sapa camtu... takat 3% ja...
Pastu fixed deposit untungnya pun takat 3-4% je sekarang ni...jd pasal tak untung tu betul la..bila letak kat FD ni.

KakTi
18-02-2008, 10:20 AM
sdare aku keje kt AMBank Berhad kate fixed dep is for non bumi mostly bcoz diorg x leh invest mcm kt ASB (x de risk involve) so better korank invest kt ASB or kt Unit trust, lg profitable..

Utk simpanan emergency dlm jangka masa pendek dan tak kena caj apa2 simpan di Tabung Haji.. dpt untung lebih tinggi lg FD conventional ni...

tEnuKLang
18-02-2008, 06:51 PM
Utk simpanan emergency dlm jangka masa pendek dan tak kena caj apa2 simpan di Tabung Haji.. dpt untung lebih tinggi lg FD conventional ni...

saya lebih setuju dgn nasihat ini, khususnya kepada org2 Islam.

basically, kita semua expect utk 2 jenis simpanan.
pertama, simpanan yg ade return sikit, n takde masalah utk kuar bila2 time kecemasan.
kedua, simpanan jangka sederhana/panjang yg expect pada return tinggi dan tiada risiko sehingga blh merugikan.

dan sbg org Islam, tentu sekali kita mahu instrument simpanan/pelaburan itu DIYAKINI halal tanpa sebarang keraguan.

saya bersetuju dgn KakTi, bkan kerana sy utc, tp kerana sy n KakTi juga penyimpan dan pelabur yg takut akan azab Allah kerana makan harta yg tidak bersih.:D

utk simpanan, Tabung Haji adalah pilihan terbaik. Tentu sekali sbb TH nih clear dr sudut syariah, takde sebarang pihak berautoriti pernah mempertikaikan ke-halal-an nyer. return pun not bad.. :D

utk simpanan jangka lebih panjang, 2,3tahun atau lebih, Islamic Unit Trust boleh dijadikan pilihan. return yg tinggi dan konsisten (12% ,13% ,15% ,20% ,25%, malah sehingga 60%) di samping adanya entiti khas yg dibayar pihak pengurusan utk berperanan sbg Syariah Advisory yg akan menasihat dan memantau perjalanan pelaburan. Basically, taklifan pelaburan tertakluk penuh ke atas mereka. Sekiranya pelaburan itu tercampur sumber yg tidak bersih menurut syarak, pelabur tidak dikira salah di sisi agama kerana Syariah Advisor ini lebih bertanggungjawab utk disoal di hadapan Allah kelak. :D

p/s: be smart in planning our finance :)

Helmi Suhaimi
21-02-2008, 11:06 PM
Inflasi kat M'sia ni takde la tinggi sapa camtu... takat 3% ja...
Pastu fixed deposit untungnya pun takat 3-4% je sekarang ni...jd pasal tak untung tu betul la..bila letak kat FD ni.

Untuk inflasi 6-7% tue untuk kawasan bandar da..
yang inflasi 3% tue kawasan luar bandar jerk...

din
28-02-2008, 02:13 PM
apa investment yg kau join tu ...:)
cite la kat kami d cni...:o

aku sokong mana2 pandangan/tawaran 4D " duk diam2 dapat duit"
sebelum saper2 nak invest kat mana2 korang berkenan..tak salah kalo cuba carikan yg terbaik untuk duit kita.duit sendiri saper tak sayang oiiii.... ada plan jangka pendek..jangka panjang.so korang mesti pandai manage duit sendiri.. http://fazzbizz.blogspot.com
:)paid :)cgrock

IskandarX
02-04-2008, 01:14 AM
alop newbies was here as noob nak bertanya saya baru bukak accout dengan al rajhi bank so leh wat peper tak dengan nya untuk earning duit ?? maksud saya saya wat visa debit kad dengan dorang la. anything may i join with it?? kes sebenar bukak sebab nak actived paypal, alertpay, clickbank.

silverchair959
02-04-2008, 08:20 PM
assalamualikum & selamat sejahtera

aku skang tgh berkira-kira nak invest...so mmg tgh celaru pasal aku tak amik course pasal duit2 nih...carik punya carik aku terjumpa laa link nih http://www.cimbislamic.com/index.php?ch=islam_cons_perso_depo_invest&pg=islam_cons_perso_depo_invest_fra&tpt=islamic kat site cimb...yg aku tak paham skang nih apa maksud :-

- Investment duration from 1, 2 and 3 months.
- Profit is fixed upfront.
- Highest profit rate for each deposit tenure: 3.20% p.a. over 1 month; 3.30% p.a. over 2 months and 3.35% p.a. over 3 months (promotional rate for the launch and is available for a limited period).

so kalo aku invest 10k skang nih...bulan pertama aku dpt profit 3.20% ker...aku betul2 tak paham skang nih...nak kena tunggu setahun gak ker baru nak dpt 3.20% tuh ?? padahal dia tulis investment duration from 1,2 and 3 months jer...harap dpt membantu...terima kasih

jijoo
02-04-2008, 11:41 PM
maksudnya... bila ko invest 10K untuk 1 bulan... ko dapat (10K*3.2/100)/12(bulan) .... kalau ko invest 2 bulan... ko dapat ((10K*3.30/100)/12)*2... dan seterusnya...

silverchair959
03-04-2008, 01:27 AM
dpt 26 hengget jer ?? aiyak...aku nak letak dlm 15k...tp utk 3 bulan jer...dlm 3 bulan tuh kalo dpt dlm 600 pun ok dah aku rasa

norizm72
03-04-2008, 03:54 PM
Bro semua, aku baca this topic dr page 1 sampai page 7 nii..ader satu soalan yg masih belum terjawab i.e. camno nak dpt 8% yg dirua-ruakan itu .. :-? :-?

KerisMas
12-04-2008, 03:25 PM
Bro semua, aku baca this topic dr page 1 sampai page 7 nii..ader satu soalan yg masih belum terjawab i.e. camno nak dpt 8% yg dirua-ruakan itu .. :-? :-?

aku pun same gak... bace dr awal smpi habis.. cite 8% tu x de gak reply nyer... nk tahu gak ni..

silverchair959
12-04-2008, 08:29 PM
mana plak ilang si mamat 8% nih uhuuuhuhhuh...

acib
22-04-2008, 08:04 PM
sudah ilang, hahaha, ye ke 8%

monitoring2u
27-04-2008, 06:20 PM
ITS MONITORING2U TIME.....

kalau korang nak tahu... FD ni (Fixed Deposit) untuk permainan orang orang kaya... aku tak tipu.... org kaya slalu masuk benda benda nie..... percent dia akan dpt stiap bulan 10%-12% itulah maksudnya Fix Deposit interest....

Maksud lain FD ni ialah... slalu korang pernah dengar org nak wat loan mesti dekat kat bank kan... so la ni FD nie bank yang wat loan kat kita n dia kan mainkan duit kita tu... n tu sbb korang bleh kuarkan FD nie 10-12% permonth... kalau taknak kuarkan maknanya dia akan beranak inak ler....

so cth masuk RM10,000 stiap bulan dpat RM1k... memang konpem dapat ler..... so bank mana mana pun bleh buat kat malaysia nie.... itu jek...

monitoring2u
27-04-2008, 06:26 PM
jika berkata tentang fixed deposit kite selalu terbayang secure things..
memang bagus secure..tapi keuntungan sebenar kita xkan nampak..
dalam fixed deposit purata dalam 5% setahun..tapi kita kena ambil tahu yang mana duit yang kita letak setahun tuje sebenarnya x untung..
ini kerana jika di ambil kira inflation rate (yang mana Malaysia inflation rate dalam 6-7% setahun...maksudnya x untung langsung menyimpan dalam fixed deposit..
nilai iaitu value duit kita sebenarnya berkurangan

nak tau lebih lanjut implikasi fixed deposit just inform me..

Helmi Suhaimi
012-3052153
CIMB Wealth Advisors..
Master of Economics, IIUM
ITS MONITORING2U TIME.....

aku tak stuju ngan ko nie... aku rasa ko ni tersalah tafsir kot... come on brader..... yg ko dok crita tu Unit Trust ler.... la ni tgh hangat ialah FD.... jgn mara aaaa :D

FD boleh kuar stiap bulan 10-12%..... sbb bank yng loan kat kita guna duit kita n dia akn invest ler.... so dia akn dpt untung byk kita cuma di Fixed kan saja.....
totally semua duit tu kita punya... apa lak menyesal kalau masuk FD ni.... ? ni kan permainan org kaya.... ramai dah buat dah....
ORG YANG KAYA LAGI KAYA....... :)) :)) :))

bangzaf
27-04-2008, 06:35 PM
ITS MONITORING2U TIME.....

aku tak stuju ngan ko nie... aku rasa ko ni tersalah tafsir kot... come on brader..... yg ko dok crita tu Unit Trust ler.... la ni tgh hangat ialah FD.... jgn mara aaaa :D

FD boleh kuar stiap bulan 10-12%..... sbb bank yng loan kat kita guna duit kita n dia akn invest ler.... so dia akn dpt untung byk kita cuma di Fixed kan saja.....
totally semua duit tu kita punya... apa lak menyesal kalau masuk FD ni.... ? ni kan permainan org kaya.... ramai dah buat dah....
ORG YANG KAYA LAGI KAYA....... :)) :)) :))
ko ni biar betul...

cuba ko list bank2 yg bagi 10-12% sebulan?:-?

onbehalf
28-04-2008, 09:48 AM
ko ni biar betul...

cuba ko list bank2 yg bagi 10-12% sebulan?:-?

MEMANG BETUL KATA MONITORING2U TU,,,,,...
JAWAPANNYA ADA KAT BANK LUAR NEGARA LAAA.....:D

PasarMalam
17-05-2008, 04:51 PM
Salam.... masukkan dalam public mutual gerenti kaya dan memangnya Islamic:)cgrock

san36899
27-05-2008, 01:51 PM
try cimb atau pun public bank

san36899
27-05-2008, 01:52 PM
try public atau cimb bank la

mj12
27-05-2008, 01:52 PM
cuba tanya al rahji bank..

wfl
02-06-2008, 04:24 PM
ITS MONITORING2U TIME.....

aku tak stuju ngan ko nie... aku rasa ko ni tersalah tafsir kot... come on brader..... yg ko dok crita tu Unit Trust ler.... la ni tgh hangat ialah FD.... jgn mara aaaa :D

FD boleh kuar stiap bulan 10-12%..... sbb bank yng loan kat kita guna duit kita n dia akn invest ler.... so dia akn dpt untung byk kita cuma di Fixed kan saja.....
totally semua duit tu kita punya... apa lak menyesal kalau masuk FD ni.... ? ni kan permainan org kaya.... ramai dah buat dah....
ORG YANG KAYA LAGI KAYA....... :)) :)) :))


ko dah kaya ke belum?...ker cakap jer lebih....:D

hamzah
10-06-2008, 02:41 PM
ITS MONITORING2U TIME.....

aku tak stuju ngan ko nie... aku rasa ko ni tersalah tafsir kot... come on brader..... yg ko dok crita tu Unit Trust ler.... la ni tgh hangat ialah FD.... jgn mara aaaa :D

FD boleh kuar stiap bulan 10-12%..... sbb bank yng loan kat kita guna duit kita n dia akn invest ler.... so dia akn dpt untung byk kita cuma di Fixed kan saja.....
totally semua duit tu kita punya... apa lak menyesal kalau masuk FD ni.... ? ni kan permainan org kaya.... ramai dah buat dah....
ORG YANG KAYA LAGI KAYA....... :)) :)) :))

hmm buat FD dpat untung 10-12% sebulan? wow, menarik ni. aku baru tau la plak. selama ni yg FD dkat bank yg boleh kasi interst 3-4% tu FD apa yek? ni FD apa?

sorry la. budak baru belajar hehe

WnB
10-06-2008, 04:24 PM
hmm buat FD dpat untung 10-12% sebulan? wow, menarik ni. aku baru tau la plak. selama ni yg FD dkat bank yg boleh kasi interst 3-4% tu FD apa yek? ni FD apa?

sorry la. budak baru belajar hehe

kalau ada nak gak tau mcm mana....

hamzah
11-06-2008, 06:48 AM
kalau ada nak gak tau mcm mana....

tu la. share2 la kat sini, sbb skng ni org duk bincang pasal alternative route rather than dumping money in FD, kat sini crita leh dpat smpai 10-12% fixed, monthly lak tu. saper tanak beb! tapi tu yg mushkil tu. cerita la detail :D

dragons
11-06-2008, 07:01 AM
ITS MONITORING2U TIME.....

kalau korang nak tahu... FD ni (Fixed Deposit) untuk permainan orang orang kaya... aku tak tipu.... org kaya slalu masuk benda benda nie..... percent dia akan dpt stiap bulan 10%-12% itulah maksudnya Fix Deposit interest....

Maksud lain FD ni ialah... slalu korang pernah dengar org nak wat loan mesti dekat kat bank kan... so la ni FD nie bank yang wat loan kat kita n dia kan mainkan duit kita tu... n tu sbb korang bleh kuarkan FD nie 10-12% permonth... kalau taknak kuarkan maknanya dia akan beranak inak ler....

so cth masuk RM10,000 stiap bulan dpat RM1k... memang konpem dapat ler..... so bank mana mana pun bleh buat kat malaysia nie.... itu jek...
ko jgn ckp je lebeh..tunjukla kat kitorang camne carenya nak wat jadi 10-12% tu?..kitorang tgk kaya nih..haha..

SXSPIDER
11-06-2008, 11:57 PM
hmm buat FD dpat untung 10-12% sebulan? wow, menarik ni. aku baru tau la plak. selama ni yg FD dkat bank yg boleh kasi interst 3-4% tu FD apa yek? ni FD apa?

sorry la. budak baru belajar hehe
dont you know about it ? you are a investing manager in bank , you ought to know LOL



sekadar pendapat :- kalo ader duit lebih nak melabur, rasenyer tak payahlah tengok Fix Dep nie...buang masa, buang karan. Survey dulu UT ker, dak pon mana2 investment vehicle yg lain... kalau dah tak leh buat decision hmm... buat appointment meh jumpa aku... mana la tahu, rezeki nak datang 8% sebulan, setakat nie dah 2 bulan, semua berjalan lancar. :)

welll,,,,,, you trying to bait on someone here right ? you ought to be banned !!! Good , well done moderator !!!!:)cgrock

hamzah
14-06-2008, 10:09 AM
dont you know about it ? you are a investing manager in bank , you ought to know LOL

oops.. pardon, im not an investing manager in bank. but a consultant for unit trust. that's 2 different scope.

btw, regarding the FD, yes, i believe that the only interest that FD can give as described in personal money magazine (in banks website as well) is as much as 3.75% max. (average bank)

what im questioning here is where could it happens when u put ur money in FD and u get much more than what u can get in other instruments? we dont want any false statement here arent we? so juz to make it clear.

i knw for sure u r a very insightful person. pleased to share if u have ur own judgement. forum is all bout sharing what u knw.

thanks and regards

jijoo
15-06-2008, 01:27 PM
kalau ada bank yg bagi fix income 10-12% per month..... aku rasa bank2 lain pun nak join gakkkk.... kenapa nak promot bank sendiri gilo2.... nak cari pelanggan gilo2 kalau ada tempat bleh invest camtu... kalau ada FD yg boleh bagi 10-12% tiap2 bulan... warran buffet dan orang2 kaya yg lain pun nak masuk jugak.... tan sri syed albukhari pun aku rasa pun nak masuk jugak tuuu... come la rakan2 sumer... jangan percaya benda2 yg macam tuuu.... kalau benda yg sebegitu baik tapi tak der orang kaya2 yg masuk.. musti ada sesuatu yg tak kene.....

keretalembu
15-06-2008, 03:39 PM
oops.. pardon, im not an investing manager in bank. but a consultant for unit trust. that's 2 different scope.

btw, regarding the FD, yes, i believe that the only interest that FD can give as described in personal money magazine (in banks website as well) is as much as 3.75% max. (average bank)

what im questioning here is where could it happens when u put ur money in FD and u get much more than what u can get in other instruments? we dont want any false statement here arent we? so juz to make it clear.

i knw for sure u r a very insightful person. pleased to share if u have ur own judgement. forum is all bout sharing what u knw.

thanks and regards



INI LAGI BAGUS BULAN2 DAPAT 20% TAK DER MASSALAH AKU DAH BUAT DUIT DGN INI..

OWNER PUAN SHARIFAH
Profail Syarikat SlideShare (www.slideshare.net/etp2020/profail-syarikat)


KLIK UTK DAPAT pulangan 20% SEBULAN (http://www.ipureline.com)

0192042072 SMS /CALL

keretalembu
15-06-2008, 03:52 PM
INI LAGI BAGUS BULAN2 DAPAT 20% TAK DER MASSALAH AKU DAH BUAT DUIT DGN INI..

OWNER PUAN SHARIFAH
Profail Syarikat SlideShare (www.slideshare.net/etp2020/profail-syarikat)


KLIK UTK DAPAT pulangan 20% SEBULAN (http://www.ipureline.com)

0192042072 SMS /CALL

IDB To Fund More Micro & Small-Size Projects For Women




Dr Ahmad Mohamed Ali at a press conference after the opening of IDB's Third Women Advisory Panel Meeting. Next to him is Women Advisory Panel representative Sharifah Aminah Al-Khared. Pix: Syed Muhammad Zahid

KUALA LUMPUR, Sept 20 (Bernama) -- The Islamic Development Bank (IDB) will be financing more micro and small-size projects for women in efforts to combat poverty.

IDB Group president Dr Ahmad Mohamed Ali said among others, the bank was in the process of implementing a poverty alleviation fund which in turn could increase the contribution of women in society.

The fund will be for the least developed countries, mainly those in Africa, to finance projects such as education programmes and roads for those land-locked areas.

http://web7.bernama.com/bernama/newspic/bu/KL08_200906_IDB_PC.jpg
The board of governors has yet to work out the details and the quantum was said to be between US$5 billion to US$10 billion, Ahmad told reporters after the opening of IDB's Third Women Advisory Panel Meeting here by Sultanah Nur Zahirah of Terengganu.

He said the IDB was particularly committed to address the needs of women, especially widows and breadwinners living in areas of conflict and calamities such as war-torn zones and those struck by the Asian tsunami, by providing them with skills, training and small-scale financing.

Earlier in his address, Ahmad said capacity building and institutional development were key in efforts to break the viscous cycle of development problems in IDB member countries.

"I declare that this year will be the IDB institutional building year," he said, adding that this included enhancing women's contribution to economic development.

IDB Women Advisory Panel representative Sharifah Aminah Al-Khared, in her address, said there was strong worldwide evidence that the empowerment of women and their active participation in the labour force led to faster development, economic growth and poverty reduction.

However, she said, most societies tend to avoid the issue of women's participation as it is often perceived to be a challenge and threat to the established customs and practices.

Sharifah Aminah said IDB had played its part by devoting its 13th annual symposium in Burkina Faso in 2002 to the theme of "Women in Poverty Alleviation: Better Access to Education and Micro-finance".

This had led to the establishment of the IDB Advisory Panel of Eminent Women to assist the bank in developing suitable strategies to promote the role of women in the poverty reduction and socio-economic development process.

The first meeting of the 12-member panel was held in Sharjah, United Arab Emirates, in March 2008 and the second in Istanbul, Turkey, in November 2008.

Sharifah Aminah also said that the bank had addressed the concerns of women in projects across various sectors to the tune of US$4.2 billion.



-- BERNAMA

jijoo
16-06-2008, 11:58 PM
hmmmm..... satu lagi skim cepat kaya.... baik korang cuba2 la jenguk2 kat website ustaz zaharuddin.... baca artikel2 kat sana..... jangan sebab kita tamakkan habuan kat dunia ... akhirat kita merana...

leaderkopedik
17-06-2008, 01:00 AM
salam semua bro...

yang elok kita kongsi bersama..yang kureeeng elok kita buang.. tak perlu kita salahkan orang lain...

nak kan pendapatan tambahan??? jangan risau, saya ada formula yang amat berkesan. 10%-12% sebulan. JAMINAN 100% wang dikembalikan. minima RM1,000...

maklumat lanjut hubungi jeffry 017-3041918.
anda pasti tak rugi...itu janji saya...

leader diperlukan....

WnB
17-06-2008, 01:38 AM
mana2 investment sebelum masuk promoter mesti cakap semua 100% jaminan wang anda dikembalikan... hahahahahaha...

miscellaenous
20-06-2008, 10:01 PM
mana2 investment sebelum masuk promoter mesti cakap semua 100% jaminan wang anda dikembalikan... hahahahahaha...

ayat memancing maa

safa69
30-06-2008, 11:16 PM
ya..aku sokong 120%

manmd
01-07-2008, 06:15 PM
tadi aku ada g bank saje tanya pasal FD ni..Ambank aku pegi..
ntah betul ntah tidak akak yg bagi penerangan kat aku..
dia kata Ambank bagi 3.10% sebulan utk FD..betul ker??tak sure

manmd
02-07-2008, 01:24 PM
tadi aku ada g bank saje tanya pasal FD ni..Ambank aku pegi..
ntah betul ntah tidak akak yg bagi penerangan kat aku..
dia kata Ambank bagi 3.10% sebulan utk FD..betul ker??tak sure

aku rasa akak tu salah la...
aku dah jawab soalan aku sendiri ni...:)) :p

mrim19
08-07-2008, 02:40 PM
masuk labur SAHAM TERAS MAA INVESTMENT la geng, tahun lepas dapat 30%. KITA PERNAH DAPAT 40%.minima labur rm5k, bulanan ada lagi dividen..lumayan MAA. atakat ni rekod 15% hingga 30% dividen tahunan. kalau untung lebih syarikat bg lebih bonus... ada insurans, jika pelabur tidak panjang umur atau hilang upaya kekal, akan dapat 130% (jika hilang upaya kekal)atau waris akan terimajika xpanjang umur. sekurang2nya ada jaminan..dijamin oleh Bank Negara Malaysia..ini AGONG punya beb.., susah le nk jadi yang xelok...
CONTACT SAYA : ABDUL RAHIM O136764569 / 0162324569

NAK BANDING DENGAN SIMPANAN BIASA, MEMANG YANG NI LE LG BAGUS.

XDA RM...BUAT PINJAMAN & LABUR KAT MAA INVESTMENT

PINJAM DENGAN BSN, INTEREST 5.05% SELAMA 3 TAHUN

DIANDAIKAN jika LABUR RM5K SELAMA 3 TAHUN

TAHUN 1 RM3000 X 30% = RM1500 + RM3000 = RM6500
TAHUN 2 RM6500 X 30% = RM1950 + RM6500 = RM8450
TAHUN 3 RM8450 X 30% = RM2535 + RM8450 = RM10985

PINJAMAN DGN BSN(STKT NI YG TERENDAH 5.05%)
RM192 X 12BLN X 3THN = RM6912

UNTUNG = (PELABURAN - PINJAMAN) SELAMA 3 TAHUN
= RM10985 - RM6912
= RM4073 xtermasuk dividen bulanan

berminat CONTACT SAYA : ABDUL RAHIM O136764569 / 0162324569
agent MAA INSURANS

mrim19
09-07-2008, 04:53 PM
biar betul..tinggi tu. unit teras ke?

JAPANUTC
09-07-2008, 07:48 PM
ada soklan sket pasal fix deposite ni,sape sape leh ajarkan tak...
fix deposite ni dengar ceritanya tak halal sbb interest dia fix before kita put in duit...then coz dia tak bagitau duit tu di laburkan ke mana2....aku still tak paham lagi konsep perkongsian keuntungan yg dibuat oleh kebanyakan islamic bank sampai konsep FD ni dibolehkan.....kat thread ni byk citer yg ut lagi bagus dari FD,tapi for low risk investment better letak dlm FD la kan..eh ape aku nak tanya ni..so camtu la soklannye..sape sape ustad ker utcs ker leh kongsi ilmu about hukum letak dlm non-islamic FD and islamic FD...

KakTi
20-07-2008, 06:10 PM
ada soklan sket pasal fix deposite ni,sape sape leh ajarkan tak...
fix deposite ni dengar ceritanya tak halal sbb interest dia fix before kita put in duit...then coz dia tak bagitau duit tu di laburkan ke mana2....aku still tak paham lagi konsep perkongsian keuntungan yg dibuat oleh kebanyakan islamic bank sampai konsep FD ni dibolehkan.....kat thread ni byk citer yg ut lagi bagus dari FD,tapi for low risk investment better letak dlm FD la kan..eh ape aku nak tanya ni..so camtu la soklannye..sape sape ustad ker utcs ker leh kongsi ilmu about hukum letak dlm non-islamic FD and islamic FD...

sebenarnya yg duk disebut2 FD islamic ni tak de pun namanya di bank2. Di bank2 ia dipanggil Akaun Al-Mudharabah guna konsep perkongsian untung antara bank dan kita sebagai penyimpan.

Kadar perkongsian je yg ditetapkan, keuntungan tak tetap.
Dia memang low risk, atas sikit dr simpanan biasa, jauh ke bawah dr UT.

Memang lebih bagus sebab satu halal dan keduanya tak tetap keuntungannya. Jd bila tak tetap, bank untung banyak banyaklah kita dapat..tp stil dlm area 3%-4% ja.... tak bestnya bila bank untung sikit sikitlah dapatnya.

Kalau conventional punya bila ambil lebih awal dr tempoh perjanjian kita ngan bank, kita kena denda. Islamic punya tak kena denda.

Tp kalau betul2 nak menyimpan dalam low risk dgn lama baik u simpan je dalam tabung haji lagi untung. Dapat lebih 5% keuntungan setahun. Akaun Al Mudharabah atau conventional tak banyak paling tinggi 4% ja...

keretalembu
05-08-2008, 12:48 AM
best performance dalam masa 5 tahun

MOD jr.
13-08-2008, 04:14 PM
sape pernah join general investment kat bank islam?

http://www.bankislam.com.my/General.aspx ni link die...ada sesape penah join....reply me please

MOD jr.
13-08-2008, 04:17 PM
reply me please sape yg pernah amik

MOD jr.
13-08-2008, 04:23 PM
takkan la semua join pm ngan ut kot :P...sape ada join link kat atas tu..aku ada beberapa soalan nih

MOD jr.
13-08-2008, 04:26 PM
hurm...........................

petite_amie
19-08-2008, 02:51 PM
Kalau takut duit ilang, blh melabur dgn MAASTER CAPITAL GUARANTEED PRODUCT Swing 6 dgn MAA Berhad...Syariah Compliant Structured Investment...better than FD but not risky at all...Average return per annum is 12.26%..

Tapi benda ni MAA offer utk limited period jer...sampai 8/10/08...pastu tutup, kena tunggu next year plak...

Blh call utk appointment...013-3997317 or email petite_amie2610@yahoo.com

ezal_7855
07-09-2008, 10:13 PM
Kalau takut duit ilang, blh melabur dgn MAASTER CAPITAL GUARANTEED PRODUCT Swing 6 dgn MAA Berhad...Syariah Compliant Structured Investment...better than FD but not risky at all...Average return per annum is 12.26%..

Tapi benda ni MAA offer utk limited period jer...sampai 8/10/08...pastu tutup, kena tunggu next year plak...

Blh call utk appointment...013-3997317 or email petite_amie2610@yahoo.com

Cam ner nak join...?? guarantee ker?

email saya maklumat lanjut : reezal80@hotmail.com

acib
07-09-2008, 11:39 PM
menurut pandangan aku la, lebih elok invest d unit trust (bagi yg brani tanggung risiko) n asb ( conservative investor, jenis x ambil risiko)

sure_pips
08-09-2008, 12:10 AM
kena pandai cari utk jaminan keuntungan lebih dr simpanan dlm apa jua instrumen perbankan yg ada.

ramai yg dah jumpa tp senyap demi kebaikan semua. yg penting ada keuntungan setiap bulan melebihi 10% sudah memadai, jk dpt lebih adalah rezeki.

mick2030
25-10-2008, 06:03 PM
FD ni gunanya utk 'park' sementara duit kita yang kita pakai utk rolling, terutamanya utk yg wat biz. Tapi FD ni rasanay kurang sesuai dijadikan sebagai medan pelaburan.

Contohnya Ali buat bisnes Jual Beli Kereta Terpakai. So dia berjaya jual sebuah kereta dengan harga RM100,000. Sementara dia tgh mencari kereta secondhand utk dibeli, dan kemudiannya dijual dgn harga yg lebih tinggi, lebih baik Ali masukkan RM100k tu dalam FD berbanding dgn biar dia kat current account dia. Katakan sebulan lepas tu barulah dia nak pakai RM100k tu utk beli kereta lain. At least dia akan dapat:

(RM100k x 3.8% (contoh kadar FD))/ 12 = RM316

Kalau letak kat ASB rasanya x sesuai, melainkan dia letak pada hujung tahun (more then 1 month) kemudian keluarkan setelah dividen diumumkan early next year...

just my 2 cents...

fxgator
02-11-2008, 06:29 AM
Sedih tengok pulangan ni. ASB pun lagi tinggi. Tapi biasanya orang kaya letak duit sini sebab ASB dah penuh. kikiki http://rahsiausd50sehari.com/index.php?ref=fxgator

zack9199
14-11-2008, 12:57 AM
BANK KOPERASI LA YANG TERBAIK.................MUNGKIN SUATU HARI NANTI JADI BANK......DAN DAH ADA PUN KAT SINI JADI BANK.....
PILIH JANGAN TAK PILIH...........
Saja nak kongsi dengan ahli cg......
NI ADA SIKIT MAKLUMAT;...


INDEKS 100 KOPERASI TERBAIK MALAYSIA



KLUSTER BESAR

BIL. NAMA KOPERASI

1. BANK KERJASAMA RAKYAT MALAYSIA BERHAD [BANK RAKYAT]
2. KOPERASI PERMODALAN FELDA BERHAD
3. KOPERASI PESERTA-PESERTA FELCRA BERHAD
4. KOPERASI ANGKATAN TENTERA MALAYSIA BERHAD
5. KOPERASI TUNAS MUDA SUNGAI ARA BERHAD
6. KOPERASI KAKITANGAN PETRONAS BERHAD [KOPETRO]
7. KOPERASI SERBAUSAHA MAKMUR BERHAD
8. KOPERASI KEBANGSAAN PERMODALAN TANAH BERHAD
9. ANGKATAN KOPERASI KEBANGSAAN MALAYSIA BERHAD [ANGKASA]
10. KOPERASI KONSUMER MALAYSIA BERHAD
11. KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI KERAJAAN NEGERI KEDAH DARUL AMAN BERHAD
12. KOPERASI KEDAI BUKU UNIVERSITI MALAYA BERHAD
13. KOPERASI BANK PERSATUAN MALAYSIA BERHAD
14. KOPERASI PEKERJA-PEKERJA SHELL MALAYSIA BERHAD
15. KOPERASI UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BERHAD
16. KOPERASI PEMBANGUNAN DAERAH LANGKAWI BERHAD
17. KOPERASI KOSWIP MALAYSIA BERHAD
18. KOPERASI SERBAGUNA FELDA CHINI SATU BERHAD
19. KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA SEBERANG PERAK BERHAD
20. KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN KERANGAI PENAGOH BERHAD
21. KOPERASI PEKEBUN GETAH DAERAH MUAR BERHAD
22. KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI KERAJAAN NEGERI PAHANG DARUL MAKMUR BERHAD
23. KOPERASI SERBAGUNA FELDA SELANCAR DUA BERHAD
24. KOPERASI PEKEBUN GETAH JAJAHAN TANAH MERAH DAN JELI BERHAD
25. KOPERASI TENAGA NASIONAL BERHAD
26. KOPERASI PASAR MELAYU BALING BERHAD
27. KOPERASI FELDA SEBERTAK BERHAD
28. KOPERASI SERBAGUNA KAKITANGAN MAS MALAYSIA BERHAD
29. KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN BUKIT TANDAK BERHAD
30. KOPERASI PENEROKA SUNGAI TENGI BERHAD
31. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH SEGAMAT BERHAD [KOPEDAS]
32. KOPERASI GURU-GURU SEKOLAH MALAYSIA BERHAD
33. KOPERASI PERBADANAN KEMAJUAN IKTISAD NEGERI KELANTAN BERHAD
34. KOPERASI UNIVERSITI UTARA MALAYSIA BERHAD
35. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH BATU PAHAT BERHAD
36. KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN PANGGONG LALAT BERHAD
37. KOPERASI UNIKEB BERHAD
38. KOPERASI PENEROKA-PENEROKA FELDA AIR TAWAR 5 BERHAD
39. KOPERASI GURU PULAU PINANG BERHAD
40. KOPERASI FELDA KERTEH SATU KETENGAH JAYA BERHAD
41. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH KUALA TERENGGANU BERHAD
42. KOPERASI KAKITANGAN KERAJAAN TERENGGANU (KOKITAB) BERHAD
43. KOPERASI LADANG PEKEBUN-PEKEBUN KECIL MALAYSIA BERHAD
44. KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN GUAL DALAM BERHAD,
45. KOPERASI TELEKOM MALAYSIA BERHAD
46. KOPERASI KAKITANGAN BANK RAKYAT BERHAD
47. KOPERASI JAYADIRI MALAYSIA BERHAD [KOJADI]
48. KOPERASI KAKITANGAN UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA BERHAD
49. KOPERASI MCIS BERHAD
50. KOPERASI KAKITANGAN FELDA BERHAD
51. KOPERASI SERBAGUNA KAKITANGAN BANK PERTANIAN MALAYSIA BERHAD
52. KOPERASI PEMBANGUNAN DAERAH SETIU BERHAD
53. KOPERASI KEMAJUAN TANAH NEGERI JOHOR BERHAD
54. KOPERASI UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA BERHAD
55. KOPERASI PERMODALAN MELAYU NEGERI JOHOR BERHAD
56. KOPERASI PEKEBUN GETAH PASIR MAS BERHAD
57. KOPERASI ANGGOTA-ANGGOTA KERAJAAN BATU PAHAT BERHAD
58. KOPERASI PESERTA-PESERTA FELCRA GUGUSAN SERI BANDI KEMAMAN BERHAD
59. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH BANDAR BHARU BERHAD
60. KOPERASI PERMODALAN GURU-GURU DAN KAKITANGAN PERKHIDMATAN PENDIDIKAN
MELAYU TERENGGANU (KOMODAL) BERHAD
61. KOPERASI SIMPANG JALONG SUNGAI SIPUT (U) BERHAD
62. KOPERASI ANGGOTA KERAJAAN IPOH BERHAD
63. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH LARUT MATANG BERHAD
64. KOPERASI KOSPETA SEMENANJUNG MALAYSIA BERHAD
65. KOPERASI SERBAGUNA PEKERJA FELDA BERHAD
66. KOPERASI PENEROKA FELDA SUNGAI SAYONG BERHAD
67. KOPERASI PEKEBUN KECIL GETAH MACHANG BERHAD
68. KOPERASI KAKITANGAN BERNAS BERHAD
69. KOPERASI KAKITANGAN PERWAJA BERHAD
70. KOPERASI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN MELAYU PAHANG TIMUR BERHAD
71. KOPERASI PEKERJA INTEL BERHAD
72. KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI HUTAN MELAYU NEGERI PERAK (KOOP PEHUMA) BERHAD
73. KOPERASI UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA BERHAD
74. KOPERASI KAKITANGAN KERAJAAN DAN BADAN-BADAN BERKANUN TERENGGANU
(KOKANUN) BERHAD
75. KOPERASI JABATAN PENJARA MALAYSIA BERHAD [KOPEN]
76. KOPERASI PENEROKA FELDA LURAH BILUT BERHAD
77. KOPERASI POLIS DIRAJA PULAU PINANG BERHAD




KLUSTER SEDERHANA

BIL. NAMA KOPERASI

78. KOPERASI PEKEBUN KECIL NEGERI SEMBILAN BERHAD
79. KOPERASI PENEROKA FELDA BUKIT EASTER BERHAD
80. KOPERASI UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA BERHAD
81. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH KEMAMAN (KOPKEM) BERHAD
82. KOPERASI SERBAGUNA FELDA TERATAI (JENGKA 21) BERHAD
83. KOPERASI PERMODALAN KELANTAN BERHAD
84. KOPERASI PENEROKA-PENEROKA FELDA MAS BERHAD
85. KOPERASI PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN SAMARAHAN BERHAD
86. KOPERASI POS NASIONAL BERHAD [KOPONAS BERHAD]
87. KOPERASI PELABURAN KAKITANGAN BANK MUAMALAT MALAYSIA BERHAD
88. KOPERASI PENEROKA FELDA LOK HENG BARAT BERHAD
89. KOPERASI SERBAGUNA FELDA BUKIT GOH BERHAD
90. KOPERASI KREDIT DAN PELABURAN KAKITANGAN BANK NEGARA MALAYSIA BERHAD
91. KOPERASI PENEROKA FELDA CHIKU LIMA BERHAD
92. KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN LUBUK SIREH PERLIS BERHAD
93. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH KAMPONG GAJAH PERAK BERHAD
94. KOPERASI MUSLIMIN MALAYSIA BERHAD [KOMUS]
95. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH KLUANG BERHAD
96. KOPERASI SERBAGUNA FELDA CHINI TIMUR SATU BERHAD
97. KOPERASI PEKEBUN GETAH DAERAH BESUT/SETIU BERHAD
98. KOPERASI PENEROKA-PENEROKA JENGKA 10 (MAWAR) BERHAD
99. KOPERASI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN NASIONAL BERHAD
100. KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH BATANG PADANG SELATAN BERHAD

Pengumuman

Hari Bersama Pelanggan Bagi Bulan November2008
Kenyataan Akhbar SKM
-Skim Cepat Kaya-


Pemakluman Akta Koperasi (Pindaan) 2007


Direktori Usahawan
( MAHA 2008 )


Iklan Jawatan
Kosong

<< November 2008

No. Pelawat

47007470074700747007470074700747007

| Laman Utama |

Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM)
Tingkat 5-7, Blok J, Pusat Bandar Damansara, 50608, Kuala Lumpur
[Tel: 03-20935098] [Fax: 03-20935026]

[Dasar Privasi] [Dasar Keselamatan]

HAK CIPTA 2008 ® SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA
Penafian: Suruhanjaya Koperasi Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami
kerana menggunakan maklumat dalam laman web ini.
Edit/Delete Message

ni ada 20 koperasi terbaik yang keluar paper.......hari tu...ulangan...

Default Maju Koperasi Untuk Negara
http://www.mecd.gov.my/index.php?opt...912&Itemid=160

Dari pada SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA
Koperasi yang berjaya memberi dividen melabihi 25 % OLEH PM MALAYSIA

1. KOPERASI PERMODALAN KELANTAN BERHAD 175%
2. KOPERASI PUSAT PEMBANGUNAN KEMAHIRAN SARAWAK BERHAD 100%
3. KOPERASI PERKERJA-PERKERJA STEVEDORING TAWAU BERHAD @ KOPESTA 93.47%
4. KOPERASI DOKTOR MALAYSIA BERHAD 70%
5. UNITED DEVELOPMENT COOPERATIVE SOCIETY LIMITED 70%
6. KOPERASI KOLEJ KOMUNITI TELUK INTAN BERHAD 70%
7. KOPERASI KOLEJ KOMUNITI PASIR SALAK BERHAD 50%
8. KOPERASI KEMENTERIAN PERTANIAN & INDUSTRI MAKANAN SABAH BERHAD 50%
9. KOPERASI SERBAGUNA KAKITANGAN BAN HIN LEE BANK BERHAD 50%
10. KOPERASI MERCU WARISAN MALAYSIA BERHAD 40%
11. KOPERASI GABUNGAN PEKEBUN KECIL PERAK BERHAD 30%
12. KOPERASI SERBAUSAHA MAKMUR BERHAD 30%
13. KOPERASI POLIS TERENGGANU BERHAD 30%
14. KOPERASI RANCANGAN TANAH BELIAWANIS BUKIT SEGAMAT BERHAD 30%
15. KOPERASI PERUSAHAN TANAH SUNGGAI LUI NEGERI SEMBILAN BERHAD 30%
16. KOPERASI WANITA KEPALA BATAS BERHAD 30%
17. KOPERASI JAKOPEN BERHAD 30%
18. KOPERASI KOLEJ ISLAM SAINS TERENGGANU BERHAD 30%
19. KOPERASI PEGAWAI PEGAWAI TADBIR NEGERI KEDAH DARUL AMAN BERHAD 30%
20. KOPERASI BANK KERJASAMA RAKYAT MALAYSIA BERHAD 20%
http://www.mecd.gov.my/index.php?opt...912&Itemid=160
Reply With Quote

moga tahun depan makin tinggi dia pun dividen untuk ahlinya......kalau dah untung
apa salah bagi lebih kat ahli nya....terus maju koperasi

zack9199
16-11-2008, 10:52 PM
FD ni gunanya utk 'park' sementara duit kita yang kita pakai utk rolling, terutamanya utk yg wat biz. Tapi FD ni rasanay kurang sesuai dijadikan sebagai medan pelaburan.

Contohnya Ali buat bisnes Jual Beli Kereta Terpakai. So dia berjaya jual sebuah kereta dengan harga RM100,000. Sementara dia tgh mencari kereta secondhand utk dibeli, dan kemudiannya dijual dgn harga yg lebih tinggi, lebih baik Ali masukkan RM100k tu dalam FD berbanding dgn biar dia kat current account dia. Katakan sebulan lepas tu barulah dia nak pakai RM100k tu utk beli kereta lain. At least dia akan dapat:

(RM100k x 3.8% (contoh kadar FD))/ 12 = RM316

Kalau letak kat ASB rasanya x sesuai, melainkan dia letak pada hujung tahun (more then 1 month) kemudian keluarkan setelah dividen diumumkan early next year...

just my 2 cents...

PANDAI PUN BUAT KIRA KIRA..........:)cgrock:)cgrock:)cgrock

jamian
04-01-2009, 09:15 PM
fix deposit ni dividen rendah sangat,around 3.5%-3.75%..x boleh nak cover infasi pun.inflasi pun skrg ni dah 5%something maybe akan naik lagi,sbb masa minyak rm2.70 seliter aritu inflation rate around 7%.
better sapa2 yg ada minat nak invest tu ,invest kat unit trust .lagi baik.cuma utk jangka pendek x nampak hasilnya.bukan skim cepat kaya pun.
kalau nak invest kat ut ,sekurang2nya kena stay invest for 3-5years.baru nampak dia punya return.

Jamian Sarif
UNIT TRUST CONSULTANT PUBLIC MUTUAL(KLANG BRANCH)
012-2676091
salam.erat@yahoo.com
www.xpres2u.blogspot.com

http://youthsays.com/go/1P3

bagi mereka yg nak invest guna akaun 1 kwsp dan nak tau berapa yg anda boleh laburkan sila sms dgn menaip:-
NAMA < >JUMLAH AKAUN 1 < > NO IC
hantar ke 012-2676091 saya akan respon seberapa segera.terima kasih

hot018
06-01-2009, 02:02 PM
ermmmm....better masuk asb kot...

MasterZen
07-01-2009, 12:22 PM
Sedih tengok pulangan ni. ASB pun lagi tinggi. Tapi biasanya orang kaya letak duit sini sebab ASB dah penuh. kikiki http://rahsiausd50sehari.com/index.php?ref=fxgator

Orang kaya letak duit dlm FD pasai derang nak guna fasiliti OD... Biasanya bank boleh bagi dgn ratio 2:1, maksudnya Kalau kita park duit masuk FD rm100k... kita boleh mohon pd bank tu fasiliti OD 2 kali lbh tinggi drpd nilai FD kita tu. So, kita blh dapat rm200k ready cash... Dngr cerita ada gak bank yg offer sampai 4 kali drpd nilai FD kita. Pasai tu le... orang kaya makin kaya... derang jadikan OD nie sbg tool utk reinvest kat tmpt lain ataupun sbg duit utk expand biz!

SimiroMobile.com
15-01-2009, 12:10 AM
Orang kaya letak duit dlm FD pasai derang nak guna fasiliti OD... Biasanya bank boleh bagi dgn ratio 2:1, maksudnya Kalau kita park duit masuk FD rm100k... kita boleh mohon pd bank tu fasiliti OD 2 kali lbh tinggi drpd nilai FD kita tu. So, kita blh dapat rm200k ready cash... Dngr cerita ada gak bank yg offer sampai 4 kali drpd nilai FD kita. Pasai tu le... orang kaya makin kaya... derang jadikan OD nie sbg tool utk reinvest kat tmpt lain ataupun sbg duit utk expand biz!

Wow, bgus gak le,,,
Kau tau x bank mna yang le bagi OD
4x tu
Aku nak wat RM100,000 OD ni :D

FD aku : RM25,000

untuk biz aku...

garfieldfreak0
27-01-2009, 05:16 AM
FD ni biasenyer famous di kalangan non bumi sbb non bumi x bleh masuk ASB.. so, ni kire 1 of investment utk non bumi la.. sesungguhnye ASB lebih menguntungkan.. ade juge bumi & non bumi buat FD ni utk pledge(collateral) utk apply cdt cd (dulu la) example die letak FD rm5k, bank bagi cd dgn limit rm5k. kalo die nak canx FD, cd kena full settle & cd pon kena canx skali.. unless kalo income die ok, boleh try req maintain cd & submit la income docs kat bank.. dulu yg biase buat camni suri rumah la.. sbb x keje tapi laki banyak $$$ :D
ade jugak pledge dgn OD. letak FD rm100k then dapat la OD rm100k.. yg dapat double, triple tu saye x pasti..
biasenye orang buat camni sbb die susah nak apply OD la, so die ade duit die letak duit die la.. but, of course OD ade int die jugak..
tapi skang FD rate da turun as BNM announce aritu.. x silap al rajhi yg ok la rate die pasal katenyer die islamic bank kena based on perfomance last year..

oh ye lagi satu, kalo sesape yg ade rumah juga boleh gunakan rumah sebagai collateral utk apply OD. tp kena check jugak la ape requirement & eligibility... saye pon tao skit2 je..

ni sumber yg skit2 saye bleh add, skang maybe da banyak promo pasal OD, FD, ASB... good luck sumer yg nak berjaya.. ;p~

pesticide05
28-01-2009, 04:08 PM
ITS MONITORING2U TIME.....

kalau korang nak tahu... FD ni (Fixed Deposit) untuk permainan orang orang kaya... aku tak tipu.... org kaya slalu masuk benda benda nie..... percent dia akan dpt stiap bulan 10%-12% itulah maksudnya Fix Deposit interest....

Maksud lain FD ni ialah... slalu korang pernah dengar org nak wat loan mesti dekat kat bank kan... so la ni FD nie bank yang wat loan kat kita n dia kan mainkan duit kita tu... n tu sbb korang bleh kuarkan FD nie 10-12% permonth... kalau taknak kuarkan maknanya dia akan beranak inak ler....

so cth masuk RM10,000 stiap bulan dpat RM1k... memang konpem dapat ler..... so bank mana mana pun bleh buat kat malaysia nie.... itu jek...

walau pun kau dah kena banned, kenyataan kau ni memang betul...
aku pun tak percaya, tapi aku dah berjumpa dgn orang yg terlibat benda ni,
memang aku tak percaya...sehingga orang tu cabar aku...berapa juta hang ada (juta beb) mari aku bawak hang kat bank yg dia maksudkan, katanya hang deal sendiri...
moral ceritanya...orang kaya bertambah kaya la...
aku tetap ditakuk ni...

pesticide05
28-01-2009, 04:11 PM
kena pandai cari utk jaminan keuntungan lebih dr simpanan dlm apa jua instrumen perbankan yg ada.

ramai yg dah jumpa tp senyap demi kebaikan semua. yg penting ada keuntungan setiap bulan melebihi 10% sudah memadai, jk dpt lebih adalah rezeki.

memang relevan kenyataan ni..
tapi masih ramai yg tak percaya...

jutawan_kokusba89
10-02-2009, 11:43 AM
aku nak invest kat ne??asyek rugi je

segaraga
17-02-2009, 12:19 PM
fixed deposit mana ade rugi beb....ko buh duit ko bebanyak, pastuh setiap bulan ko g la kolek interest/dividen...setakat ni aku rasa MBSB offer yg tertinggi...tak caya ko tengok sendiri kat sini (http://www.mbsb.com.my/deposits)

ko cek la rate dia and compare ngan bank lain...amislamic pun tk leh buat bank nih...

kalo korang ada orang tua yg masih idup n ada byk duit pencen...elok gak la suh dia cuba...

Kekurangan mbsb nih ialah dia tk byk branch...setakat ni aku rasa baru ada 37 jer

awegen2
31-07-2009, 09:40 AM
xyah la invest kat FD ni...mostly kasi 3.7% per year...dah sah2...korang rugi .sebb inflasi pun dah lebih dr tu..

yang tinggi ckit ALLIENCE BANK utk FD GOLD 3.8% per year

EON BANK 5% utk 5 tahun..

:D Salam, nak tanya ok ke melabur duit sinking fund yg hak bersama penduduk ke dlm FD? Bleh ke duit tu masuk dlm UT bagi akaun mcm persatuan/pertubuhan? Sape2 yg arif bleh bg tau...TQ.

psycotraderz
04-08-2009, 02:34 PM
bantuan otai2 sume.....aku ada fund 10k..cadang nk di sumbat ke FD...bank mane yg sesuai erk..?currency FD ok ker..?

arafatprofit
04-08-2009, 07:05 PM
Kalau ko Bumi, masuk jer asb...lagi banyak untung.

alkbar
07-08-2009, 10:40 AM
susahnya topik ni

alkbar
07-08-2009, 10:42 AM
serabut gak

hazri99
07-08-2009, 10:56 AM
kalau nak byk masuk masuk Public Bank Equity Funds and Plus FD 5:1 ratio, contoh RM5k in UT dan RM1k in Plus FD, return
3 Month 22.10%
6 Month 12.10%
12 Month 7.50%

tempoh sampai 31 august jer..

sifu4forex
24-08-2009, 05:54 PM
tapi kecairan kurang kalau melabur tabung amanahkan..

sifu4forex
24-08-2009, 05:57 PM
boleh cuba agrobank
3%+

http://www.agrobank.com.my/article.cfm?id=661

anak_jatiperak
17-01-2010, 12:52 PM
Salam..teman minat bank RHB bagus juga da

RsJunkie.Com
21-01-2010, 06:52 AM
apa bez aislamic dgn konvensional.. heran gak tu

dengee
21-04-2010, 02:35 PM
sape tau BAnk Mana yang menawarkan pulangan yang baik dalam islamic FIXED DEPOSIT ?

bank muamalat. dier tetapkan 75 cust. 25 bank
dr kadar keuntungan....keuntungan tk tetap...tgk rate untuk harian /minggu/bln,

redcloud
22-04-2010, 01:00 PM
pejabat ku buh kat bank rakyat tp nengok cawangan gak..leh negotiate base on berapa kite buh..leh say 22 juta utk tempoh matang satu bulan diaorang bagi 2.35% skrg ni..kalu xsilap la

faisal_moukei
18-05-2010, 06:02 PM
Haram. It can be categorized under riba.

There are two kinds of Riba: Riba al-Nasi'ah, and Riba al-Fadl.

Riba al-Nasi'ah

The term nasi'ah means to postpone, defer, or wait and refers to the time that is allowed for the borrower to repay the loan in return for the addition or the premium. Hence Riba al-Nasi'ah refers to the interest on the loan. It is in this sense that the term Riba has been used in the Qur'an in the verse "God has forbidden interest" (2: 275). This is also the Riba which the prophet, peace be on him, referred to when he said: "There is no Riba except in nasi'ah."
Payah gak tu nak kategorikan sbg riba...
Psal mmg ada Fixed Deposit yg Islamik..
eden naik pelik ada FD Islamic.

faisal_moukei
18-05-2010, 06:03 PM
Haram. It can be categorized under riba.

There are two kinds of Riba: Riba al-Nasi'ah, and Riba al-Fadl.

Riba al-Nasi'ah

The term nasi'ah means to postpone, defer, or wait and refers to the time that is allowed for the borrower to repay the loan in return for the addition or the premium. Hence Riba al-Nasi'ah refers to the interest on the loan. It is in this sense that the term Riba has been used in the Qur'an in the verse "God has forbidden interest" (2: 275). This is also the Riba which the prophet, peace be on him, referred to when he said: "There is no Riba except in nasi'ah."
Payah gak tu nak kategorikan sbg riba...
Psal mmg ada Fixed Deposit yg Islamik..
eden naik pelik ada FD Islamic.

yuzlinhadie_78
02-06-2010, 10:24 AM
salam... apa peluang yang abang boleh bagi tuu

ms0417529201
03-06-2010, 09:41 AM
salam cuma pendapat saja

klu simpan fixed deposit kita amik tenure 1 bulan = 2.25%
tapi sitap bulan kita kene kuar n msk blk. just amik dividen jer

lets say simpan 100k. biler dah sbln kiter kuar semua and msk balik 100k untuk sebulan semula. dividen sebanyak rm 2250 kita ambil buat blanja.

klu wat pinjaman kerajaan pon 100k slama 20 tahun kene bayar dalam rm 850 jer. 2250-850=1400.

bgs x idea ni. stiap bln kite ader rm1400 tuk blanaja??

harap sifu2 disini beri komen.sbb sy nak msk FD

faisal_moukei
06-06-2010, 12:07 PM
salam... apa peluang yang abang boleh bagi tuu

Encik/Cik yuzlinhadie_78 bertanya dgn siaper...? :)
Sila post ID org nyer diforum nie...
Baru org senang faham soklan :D
:)cgrock

faisal_moukei
06-06-2010, 12:19 PM
salam cuma pendapat saja

klu simpan fixed deposit kita amik tenure 1 bulan = 2.25%
tapi sitap bulan kita kene kuar n msk blk. just amik dividen jer

lets say simpan 100k. biler dah sbln kiter kuar semua and msk balik 100k untuk sebulan semula. dividen sebanyak rm 2250 kita ambil buat blanja.

klu wat pinjaman kerajaan pon 100k slama 20 tahun kene bayar dalam rm 850 jer. 2250-850=1400.

bgs x idea ni. stiap bln kite ader rm1400 tuk blanaja??

harap sifu2 disini beri komen.sbb sy nak msk FD

Ni Encik/Cik dah salah info nih.. :-?
Saper yg bg penerangan pasal FD ni kat Encik/Cik...?
Sendiri punyer telaah ker...? :D

Better rujuk pd yg lebih arif...:)cgrock

faisal_moukei
06-06-2010, 12:35 PM
salam cuma pendapat saja

klu simpan fixed deposit kita amik tenure 1 bulan = 2.25%
tapi sitap bulan kita kene kuar n msk blk. just amik dividen jer

lets say simpan 100k. biler dah sbln kiter kuar semua and msk balik 100k untuk sebulan semula. dividen sebanyak rm 2250 kita ambil buat blanja.

klu wat pinjaman kerajaan pon 100k slama 20 tahun kene bayar dalam rm 850 jer. 2250-850=1400.

bgs x idea ni. stiap bln kite ader rm1400 tuk blanaja??

harap sifu2 disini beri komen.sbb sy nak msk FD


tempoh satu bulan = 2.25%(per annum[p.a]/setahun)-den tambah sket..:D

Simpan RM 100 000 = RM2250 (ni nilai utk setahun):)
Cuba kita kita bhgi dividen tu dgn 12 bulan.

Jd slps 1 bulan simpan kat FD..
kita dpt dividen RM187.50

Bayor Loan pun tak lepeh...

Amacam..?
Jelas...? :D

faisal_moukei
06-06-2010, 12:39 PM
Kadar FD purata dr Bank Negara

perhatikan ada kolum yg tulis 'p.a'...per annum(tahunan)

http://img46.imageshack.us/img46/6815/kadarfdbankpurata.jpg


Ni kadar FD semasa di Bank2 utama di Malaysia

http://img706.imageshack.us/img706/1276/kadarfdbanktahunan.jpg

faisal_moukei
06-06-2010, 12:46 PM
Kalau dah jelas..
maka faham lah kita knp
org yg berani ambik risiko,
dia akan letak duit dia kat ASB... :)

Yg tak nak berurusan dgn risiko pulak..
akan amik insurans. :)paid

shah@rinani
26-06-2010, 04:13 PM
salam semua.

Saya ingin menawarkan satu produk similiar to FD. Bagi guarantee dividend. Saya rasa semua tau FD rate semakin menurun so sebagai penganti saya ingin menawarkan satu plan yg similiar to FD . Sah disisi undang-undang. Di bawah pengawasan BANK NEGARA.

berminat call saya di 017-2809653 utk appointment. TERIMA KASIH

faisal_moukei
27-06-2010, 08:26 PM
macam nie baru betul,cik / encik shah@rinani...

:)paid

aiman27
28-06-2010, 12:27 PM
FD pd pendapat aku kena ada gak...leh dijadikan tempat simpanan kecemasan tp nilainya tidak perlu byk sgt..

faisal_moukei
30-06-2010, 06:55 PM
FD pd pendapat aku kena ada gak...leh dijadikan tempat simpanan kecemasan tp nilainya tidak perlu byk sgt..

En aiman,..
kurang jelas ler bhgn nie,..
bleh terangkan,..hihihi,... :D

doramider7
09-09-2010, 09:21 PM
ade ek islamic fixed deposit

huhuh mcm2

sekadar pendapat :- kalo ader duit lebih nak melabur, rasenyer tak payahlah tengok Fix Dep nie...buang masa, buang karan. Survey dulu UT ker, dak pon mana2 investment vehicle yg lain... kalau dah tak leh buat decision hmm... buat appointment meh jumpa aku... mana la tahu, rezeki nak datang 8% sebulan, setakat nie dah 2 bulan, semua berjalan lancar.

minato86
17-09-2010, 02:28 AM
pendapat sy.. ape2 produk bank kat Malaysia neh, xkiralah FD ke, Unit Trust ke, Insurans ke, Takaful ke, agak susah nak dptkan yg betol2 islamic.. kalau ade hanye Bank Islam saje.. kenape? mak bapak die mmg Islam.. tp yg len hnye sistem saje islam, tp mak bapak sume conventional.. kalo conv neh, paham2 aje la.. xperlu bg contoh krne xmau nak condeem mane2, just pendpat mengikut pengalaman.. kite sbgai follower/rakyat xboleh lari dr konventional, so have too.. kalo ade pilihan ok la..

Singapura.Trader
17-09-2010, 07:10 AM
islamic...FIXED Deposit...

hahah...

backdoor riba'

hailz
27-09-2010, 01:51 AM
kalau nak pusing wat niaga simpan elok kat fix deposit. kalau untuk jgka lama, masuk asb bagus. kalau nak pakai hari, cimb, affin pun ok. saving biasa pun leh tahan.

zinedine
02-10-2010, 12:48 AM
islamic...FIXED Deposit...

hahah...

backdoor riba'

Orang Islam wajib guna perkhidmatan perbankan Islam.

Bank yg menjalankan sistem kewangan & perbankan Islam 100%:
1- Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)
2- Bank Muamalat Malaysia Berhad
3- Bank Rakyat
4- Al-Rajhi Bank
5- Kuwait Finance House
6- Asian Finance Bank

Semua ni induk dia 100% perbankan Islam, bukan dari perbankan konvensional riba cth: CIMB Islamic Bank dari CIMB Bank, AmIslamic dari AmBank dan sebagainya. Kalau tak tau, belajor, jgn buat2 tau tapi sebenornya memang bod.oh tak tau apa-apa pasal sistem kewangan & perbankan Islam.

zinedine
02-10-2010, 12:50 AM
pendapat sy.. ape2 produk bank kat Malaysia neh, xkiralah FD ke, Unit Trust ke, Insurans ke, Takaful ke, agak susah nak dptkan yg betol2 islamic.. kalau ade hanye Bank Islam saje.. kenape? mak bapak die mmg Islam.. tp yg len hnye sistem saje islam, tp mak bapak sume conventional.. kalo conv neh, paham2 aje la.. xperlu bg contoh krne xmau nak condeem mane2, just pendpat mengikut pengalaman.. kite sbgai follower/rakyat xboleh lari dr konventional, so have too.. kalo ade pilihan ok la..

Orang Islam wajib guna perkhidmatan perbankan Islam.

Bank yg menjalankan sistem kewangan & perbankan Islam 100%:
1- Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)
2- Bank Muamalat Malaysia Berhad
3- Bank Rakyat
4- Al-Rajhi Bank
5- Kuwait Finance House
6- Asian Finance Bank

LAKEL.AMBERT
16-10-2010, 02:01 PM
Whoa, I can't translate that. But, hopefully someone can.

has70
19-10-2010, 10:19 AM
sekadar pendapat :- kalo ader duit lebih nak melabur, rasenyer tak payahlah tengok Fix Dep nie...buang masa, buang karan. Survey dulu UT ker, dak pon mana2 investment vehicle yg lain... kalau dah tak leh buat decision hmm... buat appointment meh jumpa aku... mana la tahu, rezeki nak datang 8% sebulan, setakat nie dah 2 bulan, semua berjalan lancar.

assalamualaikum,

tuan kat mana ?:o
minat juga nak tahu ni...:D:D:D

emel saya haslina70@hotmail.com

ady80
19-10-2010, 01:53 PM
Apa pendapat korang pasai skim Al- Qiradh ( if am not mistaken) dari Bank Rakyat? Pulangannya tinggi gak abt 3% permth..minimum hanya RM500 je..Aku ingat nak cuba.

bagus gak ni ...:)cgrock
nak survey dulu

freeziy
19-10-2010, 02:48 PM
Apa pendapat korang pasai skim Al- Qiradh ( if am not mistaken) dari Bank Rakyat? Pulangannya tinggi gak abt 3% permth..minimum hanya RM500 je..Aku ingat nak cuba.

jgn lupa bagi dgn 12..3% perannum tu bukan per month..cuma untung dia bleh wat keluar bulan2..

p/s : aku konpius betullah dgn skim perbankan sekarang nie..dah terang2 fix return haram dalam islam apsal pulak nak diwujudkan islamic fixed deposite pulak??.. ~X(

faisal_moukei
19-10-2010, 03:07 PM
Salaam,..

Tp yg peliknyer,..
macam mana Fixed Deposit boleh jd islamik..
bukan ke JAMINAN PULANGAN(untung) itu dianggap
Riba' disisi islam.. :-?
(jika salah,tlg betulkan) :)

mydetox
19-10-2010, 03:20 PM
best ke fd islamic ni?

montyashley
26-11-2010, 12:30 PM
apa investment yg kau join tu ...:)
cite la kat kami d cni...:o

ya la share dengan kita la...member i baru menang RM 10,000 dari petronas dan sekarand tengah pikit nak buat apa denag duit tu...nak simpan ke atau invest aje...

ahko
28-11-2010, 09:02 PM
Macam mana bank rakyat Islamic Fixed deposite? Yang kira interest bila tempoh matang?

fullmetalpanic
14-12-2010, 02:38 PM
The Best ala- ala fixed deposit ialah TABUNG HAJI....berdasarkan pengalaman aku tahun lepas, dia bagi dividen 5% ..pastu bagi sekali lagi 2.5%...total 7.5%. Tu dah tolak zakat simpanan 2.5%. kalau korang simpan tempat lain, aku rasa takleh nak tandingi tabung haji laaa...

sixtyninez06
04-01-2011, 12:45 AM
'tq for information

black jack
04-01-2011, 10:10 AM
brp % dpt setahun ye

aiman27
10-01-2011, 11:57 PM
brp % dpt setahun ye

tak tinggi bro sekita 3% setahun. yg paling tinggi affin bank 3.30% setahun. Affin pun kalau amik yg 6bln pun leh dapat 3%

ibnuqadir
11-01-2011, 12:14 AM
fixed deposit= there is no such thing in islamic banking..

long term investment known as MIA, or mudaharabah investment account divided into :

1. general investment account
2. specific investment account

depositor will become a capital provider, in which if the business doesnt turn out right, all the losses will be borne by depistor.

usually rate 70:30 or 60:40..check am islamic bank or mib..

[V]endetta
05-07-2011, 02:50 PM
fixed deposit untuk islamic account?

ckmuin86
07-07-2011, 10:53 AM
untung ke FD nie

pokshark
07-07-2011, 10:56 AM
untung ke FD nie

hye cik mumu...testlaa barutaw

ckmuin86
19-07-2011, 09:20 PM
bank Rakyat nyer FD pn cmbest gk...

HONDA SM4
22-07-2011, 10:15 AM
Berminat untu melabur....? Ingin beli saham yg mendapat pulangan sehingga 30%? Sila pm saya untuk keterangan lanjut.....

HaleEncalia
28-09-2011, 03:04 PM
Yes, really. I agree with told all above. Let's discuss this question. Here or in PM.

cwasalam
21-10-2011, 07:59 PM
iklan kat the star.bank rakyat promote fd rate 4.5 setahun...menarik gak

reduanhanif
18-12-2011, 11:05 AM
Fixed Deposit sket je dpt. Invest ke UT lebih berbaloi. Kalau target simpan untuk long term macam untuk dana pendidikan anak2 atau pun persaraan kelak.

http://s5.postimage.org/joegnqis7/Nn_Dec_4_wm.jpg

IMPROVEKAN SIMPANAN ANDA SEKARANG. UNTUK PERTANYAAN DAN APPOINTMENT, SILA KLIK SINI:) (http://cwainvestment.blogspot.com/p/unit-trust-request-form.html)

shah79
04-09-2012, 01:44 AM
Haaaa aku tau ni, member aku ada buat dia taruk rm20k sbulan dapat rm2k di bayar minggu2 rm500 seminggu selama 24 bulan... Mmg Islamik dan ada surat sumpah mati stem smua...

Aku pun nak buat, letak rm5k dapat rm100 sminggu selama 24bln gak, boleh sambung.. Pulangan tak di kira dividen atau bonus sbb konsep dia bukan mudharabah atau pelaburan, tapi lebih kepada Hibah...

Benda ni silent kat umum, sbb takut tersalah fakta. tapi klu nak g opis dia meh kontek aku... jgn risau siapa yg memperkenalkan program ni dia tak dapat apa2 komisen, insyaallah dapat pahala je lee..

bank mana ni??? :-?

shah79
04-09-2012, 01:49 AM
ada ke yg boleh dapat bulan2..??? cth simpan rm500k , then setiap hujung bulan dapat dlm rm5k.... ada tak mcm tuh....?? :-?

shah79
04-09-2012, 10:10 AM
ada ke yg boleh dapat bulan2..??? cth simpan rm500k , then setiap hujung bulan dapat dlm rm5k.... ada tak mcm tuh....?? :-?

Bump. Sapa yg tau? :-?

chehamdan
06-09-2012, 02:30 PM
:)cgrockbump for tt

Ahmad Safuan
19-09-2012, 01:15 AM
VGMC jer leh bagi mcm tu....hukhukhuk

jaketworld
29-09-2012, 11:06 AM
ada ke yg boleh dapat bulan2..??? cth simpan rm500k , then setiap hujung bulan dapat dlm rm5k.... ada tak mcm tuh....?? :-?

ada....malah lebih lagi dia dapat...kalau RM500k bulan2 dapat RM20k . masyukkkk..

nak tahu lebih lanjut hubungi jakethitam untuk semak dokumennya...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

biasanya orang cina yang banyak pakai konsep nie...:)cgrock

manrexia
07-12-2012, 10:48 PM
bank rakyat la yang terbaik stakat ni kalau xsilap 4.6%

alialadin
25-12-2012, 06:26 AM
bank rakyat la yang terbaik stakat ni kalau xsilap 4.6%

Camne yer pengiraan dia...kalau kt board dkt bank dia akan tulis 3 bln, 6 bln, 12 bln dsb...ape mksud dia...

afiqarbae
07-01-2013, 10:38 PM
Camne yer pengiraan dia...kalau kt board dkt bank dia akan tulis 3 bln, 6 bln, 12 bln dsb...ape mksud dia...

3 bln, 6 bln, 12 bln maksudnye tempoh matang fix deposit.. contoh tuan mau masuk fix deposit 3 bln.. slps 3 bln baru leh klua balik.. lagi lama tempoh lg die offer % tinggi..

AARCEMARA
08-01-2013, 10:38 PM
ada....malah lebih lagi dia dapat...kalau RM500k bulan2 dapat RM20k . masyukkkk..

nak tahu lebih lanjut hubungi jakethitam untuk semak dokumennya...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

biasanya orang cina yang banyak pakai konsep nie...:)cgrock

biar betul macamtu? kalau dah macam tu tak yah kojo lah kito.

afiqarbae
08-01-2013, 11:00 PM
biar betul macamtu? kalau dah macam tu tak yah kojo lah kito.

xyah kojo, tp kene ade duit 500k tu dulu la.. maknenye kene kojo jgk la.. hehe

AARCEMARA
08-01-2013, 11:05 PM
xyah kojo, tp kene ade duit 500k tu dulu la.. maknenye kene kojo jgk la.. hehe

bank mano tu, buleg bagi tau? tq:D

jaketworld
09-01-2013, 06:52 PM
biar betul macamtu? kalau dah macam tu tak yah kojo lah kito.

memang ada bro....cuma orang berduit jer tahu camner tempat diorang buat duit.... yang ada berjuta tu pun gunakan konsep yang sama gak... terpulang kepada bro..takder paksaan langsung pun...


kalau jakethitam tunjukkan caranya ...pasti melopongggggggg :eek::eek::eek:

jaketworld
09-01-2013, 06:54 PM
memang ada bro....cuma orang berduit jer tahu camner tempat diorang buat duit.... yang ada berjuta tu pun gunakan konsep yang sama gak... terpulang kepada bro..takder paksaan langsung pun...


kalau jakethitam tunjukkan caranya ...pasti melopongggggggg :eek::eek::eek:

jakethitam pun dah tuai hasilnya dengan konsep ini...heheheheh:)cgrock:)cgrock

shyrimau
15-01-2013, 11:16 PM
jakethitam pun dah tuai hasilnya dengan konsep ini...heheheheh:)cgrock:)cgrock

cer PM, ada modal skett neh....heee

jaketworld
15-01-2013, 11:41 PM
cer PM, ada modal skett neh....heee

citer dalam nie mana best bro...lepas sambil makan kfc lerr... baru power dan terangkat...hehehehe

shyrimau
16-01-2013, 12:03 AM
bank rakyat la yang terbaik stakat ni kalau xsilap 4.6%

tuan dah buat deposit ke dgn bank rakyat, cer citer skett

shyrimau
16-01-2013, 12:05 AM
citer dalam nie mana best bro...lepas sambil makan kfc lerr... baru power dan terangkat...hehehehe

try ler PM yg suam2 dulu, bagi panas, baru la bg terangkat bohh...heee

manrexia
17-01-2013, 03:54 PM
tuan dah buat deposit ke dgn bank rakyat, cer citer skett

skrg ni da amik balik fd tu (modal bisnes)..bankrakyat bg dividen stiap bulan...sb tu kalo ade duit skit je trus fd kat bank rakyat wpn sbulan..

dhiaperfumes
28-03-2013, 10:10 AM
skrg fixed deposit kat malaysia pulangan rendah giler

trusteded
22-10-2013, 12:49 PM
just make minimum 1000$ in insta forex and play trades with small value. u will be accurate and leess risky

trusteded
22-10-2013, 12:51 PM
if u have some time problem for arange ecurrency for deposit in insta forex. u can buy insta fund. egopay, stp, moneybooker from our trsuted exchanger of highflyexchange com

NHMF
23-02-2014, 04:42 PM
Salam tuan2..maaf mencelah...just to share skrg ni alrajhi bank offer 5.5%....nak tau detail...bole pm..tq

Zuyee88
22-07-2014, 04:00 PM
Fixed Deposit - Al Rajhi Bank

Competitive fixed investment rate!

Islamic concept: Wakalah

Minimum deposit: Less than 3 months - RM1000
More than 3 months - RM500

**Kindly pm me your placement amount (RM) & tenure (months) so that I can offer you the best rate!

**Untuk rate, tolong pm saya - amaun (RM) & tempoh (bulan).
Thank you! Terima kasih!