PDA

View Full Version : Mencari anak angkat...


bongg
27-08-2007, 03:17 PM
Salam semua...

Saya di sini ingin membantu salah seorg ahli keluarga saya utk mendapatkan anak angkat...sekiranya kengkawan ada info ttg perkara ini.Sila email saya di mbh2626@yahoo.com ataupun pm saya ....Jasa baik kengkawan saya hargai...Sila beri maklumat seperti no hp ataupun alamat mereka yg sudi serta dari negeri mana...

p/s:Mengikut saluran seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat dan sewaktu dgnnya dah cuba tapi lambat ckit proses dia...

Sekian
TQ

azmie007
27-08-2007, 03:21 PM
Salam semua...

Saya di sini ingin membantu salah seorg ahli keluarga saya utk mendapatkan anak angkat...sekiranya kengkawan ada info ttg perkara ini.Sila email saya di mbh2626@yahoo.com ataupun pm saya ....Jasa baik kengkawan saya hargai...Sila beri maklumat seperti no hp ataupun alamat mereka yg sudi serta dari negeri mana...

p/s:Mengikut saluran seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat dan sewaktu dgnnya dah cuba tapi lambat ckit proses dia...

Sekian
TQ

biarkan lambat asalkan mengikut saluran yg betul dan sah dari sisi undang2...jgn cepat tapi nanti akan mengundang permasalahan di kemudian hari.

adamma
27-08-2007, 03:27 PM
biarkan lambat asalkan mengikut saluran yg betul dan sah dari sisi undang2...jgn cepat tapi nanti akan mengundang permasalahan di kemudian hari.

betul tu bongg, jgn nk cepat je, nnti bila budak tu besar, ada masalh lain lak timbul nnti

bongg
27-08-2007, 03:28 PM
Boleh bagi pandangan secara detail ttg komen saudara...memandangkan kami sekeluarga tiada pengalaman.

Menurut saudara saya...dia mahukan anak tak kira lelaki ataupun perempuan...yang mempunyai ibu bapa yang sah dan yg paling penting beragama Islam.

Sekiaranya ada pandangan lanjut dari kengkawan amat2 dialukan....TQ

masreemie
27-08-2007, 03:32 PM
Boleh bagi pandangan secara detail ttg komen saudara...memandangkan kami sekeluarga tiada pengalaman.

Menurut saudara saya...dia mahukan anak tak kira lelaki ataupun perempuan...yang mempunyai ibu bapa yang sah dan yg paling penting beragama Islam.

Sekiaranya ada pandangan lanjut dari kengkawan amat2 dialukan....TQ

btulla bong... masz rase better bong carik saluran yang betul... kang susah budak tu nnt... at least kalau dr jkm tu u ader black n white kan... kalau main amik jer dari mana2 keluarga nnt sure payah budak tu nak terima satu masa kelak... n tak mustahil kalau tetiba jer bila budak tu da besar, real family dia nak tuntut balik ker, kan susah...
p/s: sekadar pendapat saya...

kasturi
27-08-2007, 03:44 PM
bagus kalu niat nak ambik anak angkat ni..
memang berkat rezqi...
kena pulak anak yatim atau anak org susah...

nak tanya sikit bongg...nak ambik anak angkat tu
sebab xda anak sendiri ke?

bongg
27-08-2007, 04:27 PM
Cerita sebenarnya begini...pasangan tersebut telah berkawin selama hampir 10thn...dikurniakan seorg anak lelaki tetapi telah meninggal dunia akibat penyakit leukimia.So sekarang takder lah lagi penyeri dan usaha utk dapatkan pengganti belum berhasil.Mungkin terlalu sunyi dan berkemampuan dari segi kewangan jadi meminta saya tolong iktiarkan ...apapun keputusan tetap ditangan mereka...cuma saya hebahkan di sini memandangkan pasangan tersebut kurang dlm bidang IT.Saya cuma membantu shj...

tomie
27-08-2007, 04:32 PM
nak anak angkat dlm linkungan umur brp..??
masih bayi..?? kanak2..?? atau dah akil baligh..?? :-?

bongg
27-08-2007, 04:55 PM
Sorry lupa bagitau...Pasangan berkenaan mahukan dlm lingkungan umur 3 thn ke bawah...tqvm

Wea Izre
27-08-2007, 04:57 PM
nak anak angkat dlm linkungan umur brp..??
masih bayi..?? kanak2..?? atau dah akil baligh..?? :-?

teringin jd anak angkat ka tomie???:-?

masreemie
27-08-2007, 05:01 PM
teringin jd anak angkat ka tomie???:-?

hihi... tomie da tahap jadik bapak angkat la wea...
ahaks...

DDos
18-05-2008, 08:08 PM
dah dapat tak anak angkat ni?, dah dekat setahun dah ni

jiboi
18-05-2008, 08:11 PM
ntah..dh idup epi kot skang..

zCk
18-05-2008, 08:14 PM
aku pun nk jadi anak angkat...

insyiİ
18-05-2008, 08:35 PM
cara yg lbh mudah....bila dah ada keluarga yg mahu memberikan anak mereka sbg anak angkat, keluarga angkat dan keluarga kandung sama2 gi JKM, utk dptkan surat pengesahan...bukan apa, takut jadi apa2 di masa depan.

eboss
19-05-2008, 12:34 AM
Salam semua...

Saya di sini ingin membantu salah seorg ahli keluarga saya utk mendapatkan anak angkat...sekiranya kengkawan ada info ttg perkara ini.Sila email saya di mbh2626@yahoo.com ataupun pm saya ....Jasa baik kengkawan saya hargai...Sila beri maklumat seperti no hp ataupun alamat mereka yg sudi serta dari negeri mana...

p/s:Mengikut saluran seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat dan sewaktu dgnnya dah cuba tapi lambat ckit proses dia...

Sekian
TQ


Pi rumah anak yatim ler cari

taufic
19-05-2008, 01:42 AM
Pi rumah anak yatim ler cari

kat umah anak2 yatim ramai dok tunggu utk di angkat..
bagus gak usaha murni camni.. berkat rezki:)

kalau
19-05-2008, 02:21 AM
errrkkk... cube ikut cakap eboss tue... kat rumah anak2 yatim..

mohdtarmizie
16-07-2008, 12:55 PM
kat umah anak2 yatim ramai dok tunggu utk di angkat..
bagus gak usaha murni camni.. berkat rezki:)

hehe..bongg..jumpa jugak aku akhirnya .. #:-S

aku nak share pengalaman aku mengambil anak angkat..aku dah ade anak pompuan dlm lingkungan 3 tahun..then, aku baru amek anak angkat bulan februari 2008..ambil dari sejak baby..lebeh detail..adopt son aku ni lahir pd 14.Feb.2008..jatuh hari valentine days.. :p

walhal anak pompuan aku lahir pada 7.11.2005.. SEVEN EVELEN dan Valentine Days..mudah bukan tuk aku ingat tarikh lahir anak2 aku.. huhu.. melalut la pulak... :p

ibubapa adopt son aku ni .. memang kenalan agak rapat dan dari golongan org yg bebetol susah..rumah parent dia pun hanya tumpang rumah tinggalan org, dgn syarat jaga kebun owner aje..

disebabkan bini aku keje kat mahkamah dan pernah menolon ibu adopt son aku ni mencari kerja dari sambilan sehinggalah permanent di jabatan2 kerajaan..tak bleh sebut la gomen mane kan.. huhu :"> keluaga adopt son ni minta tolon kat bini aku cara mana nak atasi masalah derang ni..

selepas bebulan2..kami pun setuju amek anak derang ni jadik anak angkat kami..kesian pulak nak bagi keluarga lain pd mase tu..walhal dah ade keluarga yg nakkan baby tu..tak tahu ape nasib anak tu pulak nanti..sebab keluarga adopt son aku tu kenalan yg agak rapat..kami pun setuju la amek..

prosesnya amat rumit sekali..aku try listkan step dari awal aku amek baby ni..
- aku tahu ketidakmampuan parent adopt son aku ni awal..kira2 kandungan dlm 5-6 bulan..
- aku take care derang dgn berikan tempat lindungan dan makanan..sehingga lahir dan penghataran keluarga ini balik ke kg asal..segala kos aku tanggong..
- bilamasa adopt son aku ni lahir..aku bawak gi klinik swasta dan segala bayaran aku yg buat..ribu2 jugak la.. ~X( :p
- the next day, bila ibu adpot son aku ni dah bleh kuar (bsalin normal)..aku trus pegi putrajaya tuk membuat sijil lahir..anak itu..dan bertanya halperihal keangkatan..
- lepas tu..aku trus pegi balai polis buat laporan penyerahan anak angkat dari keluarga asal kepada keluarga angkat..
- ibubapa adopt son tu pun kena buat laporan polis..mengatakan ketidakmampuan menjaga baby itu dan bersetuju menyerahkan baby tersebut kepada kami sebagai keluarga angkat..
- kami sebagai keluarga angkat juga membuat laporan polis mengatakan menerima adopt son tu seikhlasnya dan menerima penyerahan anak itu dgn seadanya..
- pihak polis akan bertanya samada penyerahan anak itu dilakukan di mana? aku cadangkan dilakukan di balai polis tersebut..senang..sebab, ade CCTV kat balai polis tuk jadik saksi penyerahan tu.. :D
- selepas laporan polis dibuat..kami bawah keluarga adopt son ni ke mahkamah tuk ambil keterangan bersumpah..parents adopt son aku dan kami sekeluarga angkat membuat akuan bersumpah yg si keluarga adopt son ni setuju tanpa paksaan menyerahkan anak itu kepada kami..dan jgn ada cubaan utk mencari anak ini sehingga dewasa..setelah 21 tahun adopt son itu..aku akan beritahu keadaan siapa ibubapa sebenar..
- dan kami pun membuat akuan sumpah menerima anak itu seikhlasnya...dan akan memberitahu siapa ibubapa sebenar adopt son itu pabila dewasa..lebeh 21tahun..
- kena tulis surat skit tuk pengakuan bersumpah ni..
- disebabkan bini aku keje mahkamah..akuan bersumpah yg kami buat langson tak payah bayar ape2..sebab, yg pesurohjaya sumpah tu kawan rapat bini aku.. huhuhu :p
- bila dah settle semua laporan polis dan surat akuan sumpah..aku trus hantar keluarga angkat ni balik kg dia..dan jgn ada cubaan utk mencari anak ini sehingga dewasa..setelah 21 tahun adopt son itu..aku akan beritahu keadaan ibubapa sebenar....kos aku gak tanggong..aku trus hantar pasal taknak keluarga ini ade perasaan kasih terhadap anak itu..sebab anak pompuan aku dah kira besar 2+yrs bleh paham\ingat keadaan sekeliling..aku tak nak ade ganguan emosi terhadap anak pompuan aku tu..
- surat lahir, laporan polis, akuan sumpah kedua2 belah pihak aku simpan dan aku tak beri copy pun kepada keluarga adopt son aku tu..aku taknak ade hal bukti surat drpd simpanan derang utk sebarang pertikaian..
- bila aku dah hantar derang balik kg derang..aku pun rehat la kat rumah.. dan memberitahu keluarga terdekat perihal adopt son aku tu.. :) :D
- selepas itu..aku pergi JKM di subang..dan bawak surat2 sokongan yg ade termasok slip2 gaji dan savings yg ade....tuk mendaftarkan keangkatan anak itu..ibubapa asal tak perlu dtg sekali sebab surat2 tu dah ade sebagai bukti penyerahan pengangkatan..
- slip gaji dan savings tu tujuan dia tuk JKM menilai tahap kewangan keluarga angkat supaya tidak membebankan anak angkat itu..
- bila dah hantar..ade la dlm mase 2 minggu..aku folo up balik ngan JKM..kalu nak tunggu..sampai mampos derang takkan feedback..JKM buat temujanji tuk dtg kerumah kami sekeluarga utk spotcek..melihat keadaan rumah dan sekeliling tuk menilai kesesuaian anak itu hidup dengan selesa..
- bila sume dah OK..JKM akan keluarkan surat kebenaran pengangkatan tu..tapi, utk anak yg berumur bawah 2 tahun..dia tak panggal anak angkat..dia panggil anak pelihara..
- btw, ibubapa asal ade hak tuk mengambil anak itu dlm mase umur anak itu tidak lebeh 2 tahun..boleh lawan kat mahkamah kalau nak..tu yg penting surat2 penyerahan dan laporan polis..sebagai sokongan..
- selepas umur adopt son tu cecah 2 tahun..kena surender sijil lahir kat Jab Pendaftaran Negara..dan JPn akan kuarkan Sijil Pengakatan dgn maklumat keluarga angkat..
- mase memula penyerahan anak tu..ade la sebarang 2-3 kali derang cuba tanya2 hal anak tu..tapi, aku ckp tolong jgn kesah hal2 anak ini sehingga dia besar nanti..selepas beberapa kali amaran..huhu..mcm kasar jer bunyik dia..sekarang ini kelurga angkat langsong takde kontek kami..

ade soklan? #:-S

monalito
16-07-2008, 02:23 PM
jangan sabarangan ambil.mau tengok gak asal usul keturunannya.
anak cina yg ada kat rumah anak yatim Ok gak.
dari pengalaman sy melihat orang pelihara anak angkat yg asalnya keturunan Cina.
memang pandai dalam akademik. bab agama boleh asuh.

gambate
16-07-2008, 02:25 PM
Boleh bagi pandangan secara detail ttg komen saudara...memandangkan kami sekeluarga tiada pengalaman.

Menurut saudara saya...dia mahukan anak tak kira lelaki ataupun perempuan...yang mempunyai ibu bapa yang sah dan yg paling penting beragama Islam.

Sekiaranya ada pandangan lanjut dari kengkawan amat2 dialukan....TQ

student aku banyak yang sedang study anak yatim..mau ka:)

may4ver
16-07-2008, 02:28 PM
try apply kt rumah kebajikan masyarakat...
mmg makan masa...
tp kita pun tak ada masalah dikemudian hari nanti...

snowy7306
16-07-2008, 05:00 PM
kira susah gak ek procedure nak amik anak angkat ni...

mohdtarmizie
28-07-2008, 10:31 AM
kira susah gak ek procedure nak amik anak angkat ni...

tadi wife aku call ckp ade pasangan ni bakal melahirkan anak pompuan dijangka time raya ni.. so, skang ni tgh mencari keluarga yg inginkan anak.. bleh email aku > mohdtarmizie.mohtee@gmail.com

ahib0205
14-09-2008, 04:25 PM
Salam semua...

Saya di sini ingin membantu salah seorg ahli keluarga saya utk mendapatkan anak angkat...sekiranya kengkawan ada info ttg perkara ini.Sila email saya di mbh2626@yahoo.com ataupun pm saya ....Jasa baik kengkawan saya hargai...Sila beri maklumat seperti no hp ataupun alamat mereka yg sudi serta dari negeri mana...

p/s:Mengikut saluran seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat dan sewaktu dgnnya dah cuba tapi lambat ckit proses dia...

Sekian
TQ

So bro dah dapat ke belum anak angkat. Share la kat sini sama-sama

:)cgrock

putrajaya1469
14-01-2009, 08:17 PM
Salam semua,

Yang minat nak amek anak angkat....ada sorang baby lelaki (Melayu), x silap sy umurnya 2-3 bln. Difahamkan dokumen pengenalan diri/pendaftaran JPN sume dah ada (tak sah taraf).

TK

MR.NUKE
14-01-2009, 08:26 PM
uiiiseeeey.. baru aku nak offer diri aku nak jadi anak angkat..http://www.smileyvault.com/albums/CBSA/smileyvault-cute-big-smiley-animated-025.gif

tolong_saye
17-01-2009, 11:19 PM
cari la saudara terdekat(muhrin) yg sdg mengandung dan cari anak yg umur 2 tahun kebawah, susukan anak tersebut hingga lima kali kenyang, so bi;e besar nanti korang tak susah2 p;ikir pasal pertalian darah nih,

kawetoksedoh
17-01-2009, 11:23 PM
assalamualaikum bong,

kalu boleh, guna saluran yang betul la bang, biorle lambat skit pon. bila timbul masalah legal, tuntutan dan pelbagai lagi di masa depan, rasa macam kematian anak jugak tu.

kawan saya ada 2 orang yang ada anak angkat. bila budak tu dah besar, mak bapak dia tuntut balik.

susah sangat sangat bang.

kawan saya tu hampir gila dibuatnya. sekarang ni, nak bercakap ngan dia pun dah tak bole.

cubala usahakan. kalu amik anak orang dan bela pun bole, tapi buat la surat lawyer siap2, setelkan mahkamah siap2.

hati orang ni, bila2 pon bole berubah bang.

all the best.