PDA

View Full Version : Jom Borak Pasal Shisha


moneymaker3000
04-06-2007, 11:57 AM
Korang suke sisha tak? Aku open thread ni untuk semua penggemar sisha dan bole kite kongsi bersama resipi2 membuat sisha, tips2, dan sebagainye.

Setakat ni aku dah ade 3 botol sisha (1 small, 2 medium), egpytian sisha. Dan macam2 eksperiman aku dah try buat sisha ni..dari letak 100plus, coke, air sejuk, panas, susu dan sebagainye :D Aku teringin nak beli sisha cam gambar di bawah :D

goldtrader
04-06-2007, 11:58 AM
dah lama tak pekena serombong asap ni

crkb
04-06-2007, 01:37 PM
dah lama tak pekena serombong asap ni

hehehe..aku pegi JB last week...dekat opposite Danga Bay ada medan selera...kat situ ada shisha...aku tengok dua org gadis...rupa mcm tok arab...tapi pakai mcm mat saleh...selamber je pekena serombong tue...bekepul2...hehehe...

tomie
04-06-2007, 01:41 PM
mmg sedap gilos pekena shisha ni..
aku suka yg perisa epal..
5 minit terus penin lalat ..
hehe :eek:

duitsanasini
04-06-2007, 01:43 PM
aku dah try dah shisha 3-4 tahun lps.. tp x blh ar. aku jd skit tekak.. smpai skrg aku x hisap.. salah hisap ker aper aku x tahu...

tomie
04-06-2007, 01:44 PM
mana bleh letak air coke
balang tu cuma letak air kosong je..
yang kat atas sekali tu je boh perisa dia (ketul2 mcm asam jawa)
lepas tu lapik aluminium..
tebuk lubang skit kat aluminium tu
lepas tu atas aluminium letak bara arang..
lepas tu..sedut kuat2 ar....!!
kaw..kaw punya rasa..
:)) :eek:

moneymaker3000
04-06-2007, 01:48 PM
hehe sape kater takleh letak coke? aku dah cube macam2 eksperimen kat sisha ni :)

Next time try ler letak coke,takpun kalau sisha tu perasa epal...air kat bawah tu pun letak jus epal jugak..mantap tuu...

khairilhusni
04-06-2007, 01:53 PM
dulu aku penggemar shisha, banyak gak abih duit.

skang ni, aku syok layan tembakau "harvest". mmg masyuk... jimat gak duit poket.

RMteam
04-06-2007, 01:56 PM
kekekek macam mana rasa menda ni...hihihi

Fadu
04-06-2007, 01:56 PM
aku dah try dah shisha 3-4 tahun lps.. tp x blh ar. aku jd skit tekak.. smpai skrg aku x hisap.. salah hisap ker aper aku x tahu...

try la pakai yg ade ais punye... tak pon air sejuk 100 plus ke... best je.

Fadu
04-06-2007, 02:00 PM
mana bleh letak air coke
balang tu cuma letak air kosong je..
yang kat atas sekali tu je boh perisa dia (ketul2 mcm asam jawa)
lepas tu lapik aluminium..
tebuk lubang skit kat aluminium tu
lepas tu atas aluminium letak bara arang..
lepas tu..sedut kuat2 ar....!!
kaw..kaw punya rasa..
:)) :eek:

blh je bro... ikut sedap tekak masing2. ko try la

Bizzport786
04-06-2007, 02:04 PM
Kat rumah aku ada 2 botol shisa.. satu besar..satu kecik.. Adik aku beli masa dia gi melancung kat Mesir. Dia kata nak jual, tapi sampai sekarang dok ada lagi kat situ. tak usik lagi.. nanti kalau ada masa aku nak test. Korang buat la experiment dulu... mana rasa yg best.. Orang Arab kata Shisa tu maknanya.. Dadah betul ke..?? Dah la rupanya macam dapur paipone jee..:D

levitez
04-06-2007, 02:04 PM
Uih...best gak sisha ni. Mmm...macam2 perisa. Rasa air kelapak ader tak? hehehehe...:D

RMteam
04-06-2007, 02:06 PM
berapa harga menda ni kalau nak jual ek....

dakwah
04-06-2007, 02:09 PM
dari segi sudut kesihatan bagaimana pulak? bahaya x

Bizzport786
04-06-2007, 02:18 PM
aku rasa sama macam hisap rokok.. actual benda tu tembakau juga.. cuma berperisa.Tak tau pendapat korang macam mana?

Fadu
04-06-2007, 02:19 PM
dari segi sudut kesihatan bagaimana pulak? bahaya x

dr segi kesihatan kalo tak silap aku sama cam memasukkan racun kedalam badan la....

moneymaker3000
04-06-2007, 02:41 PM
tu la pasal, dari segi kesihatan mmg ler tak bagus. Cume bende ni tak ketagih la. Aku tak merokok, tp aku layan sisha haha

Harga skang kurang pasti, tgk saiz dan jenis. Aku rasa tak mahal mane la skang...RM100++ bole dpt full set siap ngan pelbagai perisa :)

rulcavalera
04-06-2007, 03:11 PM
aku ni ex penghisap rokok...kalo hisap tak ketagih ke mcm hisap rokok...kalo ketagih malas la nak try....baik hisap yg lain hehehehe

tomie
04-06-2007, 03:12 PM
aku ni ex penghisap rokok...kalo hisap tak ketagih ke mcm hisap rokok...kalo ketagih malas la nak try....baik hisap yg lain hehehehe

memang ketagih
auranya meresap sampai ke otak
terasa mcm terawang-awangan
:))


**baik ko isap natang lain jerlah :D

rulcavalera
04-06-2007, 03:15 PM
ya aku wat ilmu hisap ja....jgn salah paham kekekeke

moneymaker3000
04-06-2007, 05:27 PM
kalau ketagih rokok bole isap 20 batang sehari,
kalau ketagih shisha takkan isap 20 botol sehari kot? hehe

fatahsz
05-06-2007, 12:56 PM
hehe sape kater takleh letak coke? aku dah cube macam2 eksperimen kat sisha ni :)

Next time try ler letak coke,takpun kalau sisha tu perasa epal...air kat bawah tu pun letak jus epal jugak..mantap tuu...

BRO KO DAH CUBA GUNA TEH O AIS?
MMG CUKUP2 MEMENINGKAN KEPALA....
BOLEH CB KALO NAK BG SAKIT KEPALA

moneymaker3000
05-06-2007, 01:08 PM
oo belum penah cube lagi...tp kalau efek dia bagi sakit kepala takpe la..takmo la try :P

ToK_SeLamPit
05-06-2007, 01:26 PM
tu bukan koje aku tuh doh.....

fatahsz
05-06-2007, 01:31 PM
oo belum penah cube lagi...tp kalau efek dia bagi sakit kepala takpe la..takmo la try :P

dia bkn sakit sgt kepala, ko bygkan teh o ngan tembakau
ok jgk laaa,
tongkat ali ko cuba la bro, yg ni aku blum try lagi:D

moneymaker3000
05-06-2007, 01:56 PM
tongkat ali tak penah cube, tp kopi penah la rasenye...mmg tak sedap la..air panas

air sejuk dlm botol tu baru best, tp kalau sejuk sgt pun tak best jugak..kene ade skill nak membuatnye

dakwah
05-06-2007, 02:00 PM
mcm2,huhu...so dr segi hukum haram kan?mcm sap rokok..haram..

dakwah
05-06-2007, 02:00 PM
so,kalau dh haram tu,cuba elakkan.. lagipun kesihatan x elok...

haQ
05-06-2007, 02:07 PM
so far aku test shisha ngan servis terbaik kat restorean juma setiawangsa..

flavour basah tuh

Overclock
09-06-2007, 03:20 AM
Aku mase study dulu dok rumah bujang ade dua bende nih..Tiap2 malam layan..Time malam minggu syok sikit bebudak lepak ramai..Kekadang takut gak kot2 polis ronda2 ingat isap pipepon lak..Bende nih layan tapi nak buat yang leceh..Bakar arang lah..buat dapur lah..Pecah ais lah...Aku tukang layan jer..Aku suke rase pisang..:">

NEMO
09-06-2007, 03:25 AM
first time aku test shisha kat depan vista...pergh batuk2 aku...macam xboleh pegi je aku..aku nengok membe aku sedut..berkocak abis air...aku sedut xgerak pun air tu:eek:

NEMO
09-06-2007, 03:26 AM
Aku mase study dulu dok rumah bujang ade dua bende nih..Tiap2 malam layan..Time malam minggu syok sikit bebudak lepak ramai..Kekadang takut gak kot2 polis ronda2 ingat isap pipepon lak..Bende nih layan tapi nak buat yang leceh..Bakar arang lah..buat dapur lah..Pecah ais lah...Aku tukang layan jer..Aku suke rase pisang..:">

overlock..hang dah xlama ni...dpt hadiah..:D

jom layan shisha

Overclock
09-06-2007, 03:32 AM
first time aku test shisha kat depan vista...pergh batuk2 aku...macam xboleh pegi je aku..aku nengok membe aku sedut..berkocak abis air...aku sedut xgerak pun air tu:eek:

Batuk tuh mesti sedut arang..pembakaran tak sempurna tuh..Pakailah Vpower..

kon
09-06-2007, 02:22 PM
Aku mase study dulu dok rumah bujang ade dua bende nih..Tiap2 malam layan..Time malam minggu syok sikit bebudak lepak ramai..Kekadang takut gak kot2 polis ronda2 ingat isap pipepon lak..Bende nih layan tapi nak buat yang leceh..Bakar arang lah..buat dapur lah..Pecah ais lah...Aku tukang layan jer..Aku suke rase pisang..:">

citer ni sama cam aku.. tp rumah aku tiap2 hari ramai budak.. :)
(rumah aku ramai penghuni)
abis main bola je dieorg setting...
aku tukang layan je...

nak cari botol/flavor murah, gi nilai 3..(ada tmpt lain lg murah ke? aku tak tau.. :)) )
botol tu rm50 je..
flavour dia rm10 je sekotak..

vtec
09-06-2007, 02:48 PM
woit geng bahan dia susah dapat la..aku kat parit buntaq tak dak jual ...kena turun penang klau nak pekena..

NEMO
09-06-2007, 02:58 PM
org ckp kalu buat bisnes shisha ni masyuq jugak..

kon
09-06-2007, 03:31 PM
org ckp kalu buat bisnes shisha ni masyuq jugak..

mana taknye.. flavor rm10, order kat kedai satu dapur rm10..

moneymaker3000
10-06-2007, 05:34 PM
betul2....kalau pandai setting botol tu...buat bisnes mmg masyuk..kalau kat gerai2 yg korang rasa sampai terbatuk2 tu..maknanye mamat tu tak terer buat la

geniusalan
10-06-2007, 06:54 PM
menda ni lulus ke kat negoro kita.. kat tempat aku study dulu ada gak.. tapi lepas 2 bulan tu ke beaned dengan Majlis.. lesen punya pasai.. langsung tak ada port.. keke, budak 2 pun dah kemaruk

shahnnor
10-06-2007, 07:14 PM
apa menda shisha nie?

mati2 aku ingat nama pompuan tadi..

permaicat
10-06-2007, 07:16 PM
menda ni lulus ke kat negoro kita.. kat tempat aku study dulu ada gak.. tapi lepas 2 bulan tu ke beaned dengan Majlis.. lesen punya pasai.. langsung tak ada port.. keke, budak 2 pun dah kemaruk

heheheeehhh... ngeri gak aku nehh...:D

moneymaker3000
10-06-2007, 07:21 PM
ntah la, tapi shisha aku tu order dari arab, lepas masa nak bawa masuk kat KLIA. Kalau tak lulus takde la kat kedai2 arab byk jual bende ni...even kat alamanda pun ada jual shisha ni, dah la dlm kawasan gomen plak tu

permaicat
10-06-2007, 07:27 PM
ntah la, tapi shisha aku tu order dari arab, lepas masa nak bawa masuk kat KLIA. Kalau tak lulus takde la kat kedai2 arab byk jual bende ni...even kat alamanda pun ada jual shisha ni, dah la dlm kawasan gomen plak tu

tp bro... skang nehh banyak barang salah ada jual...:-?

moneymaker3000
10-06-2007, 07:57 PM
tuh la pasal, tapi ape leh buat..belum ada arahan penguatkuasa/kerajaan suruh haramkan bende ni. Kalau nak kata barang salah banyak dijual mmg tak dapat dinafikan ler :

sparepart keter pun byk yg salah, enjin turbo pun salah, device detect police pun salah, tanam sayur secara komersil tak ikut sijil salam pun salah...huhu byk tu..

permaicat
10-06-2007, 08:44 PM
jadi semua sereba salah...:D

p/s: cam nyanyi lagu jee...

abang boyot
12-06-2007, 02:06 AM
mmm..betoi tu...taruk air batu kat dlm balang die..tu utk kurangkan habuk arang dari tertelan lebih sgt..kwn pun ade dapur gak..saiz beso..time isap kat dpn umah org tengok berong jek..so far perasa strawbery jek yg kick.

someone_buddy
12-06-2007, 10:21 AM
mmg best hisap shisha.......aku dl time blajar dok kat hostel tp2 hari hisap....tapi aku tak hisap rokok...

hisap ramai2 satu bilik......tapi tu dulu...skg ni dah lama tak pekena shisha..

aku tgh cari yang botol kecil ni....
harga murah la...

korang ada tempat tak nk kongsi ngn aku....kalau ada cakap laa
blh kita pekena sama2

fatahsz
12-06-2007, 10:51 AM
rumah aku ada 2 dapur dia, tp skang ni dah jadi barang usang, sebab budak umah aku dah tak berminat dah nak buat,
setahu aku arang dia pun kena arang yg btul, bukan sebarangan arang sebab nanti ia mempengaruhi rasa tu,
lagi satu aku nak tanya la pekara karut bg aku, orang letak bara rokok kat tempat arang tu, kata bg lg kick, heheheeh mcm lawak jer

chalok76
12-06-2007, 10:52 AM
mcm2,huhu...so dr segi hukum haram kan?mcm sap rokok..haram..
kalu haram apsal ramai pulak yg hisapnye...... kalu camtu tak jaga makan sampai obes pun haram gak kan..

Overclock
15-06-2007, 01:05 AM
so,kalau dh haram tu,cuba elakkan.. lagipun kesihatan x elok...

Batul gak cakap hang tu yer..:eek: :eek:

sgojita4
16-06-2007, 02:28 AM
kat umah akoo ade jgk shisha ni..
tp x penah gune..
sbb xde sape yg reti settin..
bapak akoo beli mase dia pg mekah...
camne nk wat ek??
sape2 ley ajor??

fatahsz
16-06-2007, 02:54 AM
kat umah akoo ade jgk shisha ni..
tp x penah gune..
sbb xde sape yg reti settin..
bapak akoo beli mase dia pg mekah...
camne nk wat ek??
sape2 ley ajor??

sonang je, cuma perlukan kemahiran untuk bg dia sedap,
ko beli lah arang dia(lain dari pokok bakau tu tau),beli perasa(mcm2 ada), ko letak la air apa ikut kehendak ko(biasanya dia orang otai test mcm2 yg penting sejuk) pas tu
Bersambung

SedBen
16-06-2007, 03:43 AM
sonang je, cuma perlukan kemahiran untuk bg dia sedap,
ko beli lah arang dia(lain dari pokok bakau tu tau),beli perasa(mcm2 ada), ko letak la air apa ikut kehendak ko(biasanya dia orang otai test mcm2 yg penting sejuk) pas tu
Bersambung

tgh tunggu sambungannya :D

moneymaker3000
17-06-2007, 12:31 PM
sambungannye? hmm layan asap la...hahaha

(kalau kuat sangat hisap boleh weng..hehe)

chief
17-06-2007, 07:47 PM
Berapa kos satu sisha ni? aku dulu try kat langkawi dia ketuk aku sampai rm25.. naseb baik kongsi sama mmber2 xla rasa sangat nak membayornye..

moneymaker3000
25-06-2007, 03:32 PM
kalau dah ade botol tu...tinggal nak isi air+letak arang+perisa+aluminium foil = rm1 je kosnye...

(hehe kene ketuk rm25 tuu...mahal3) :D

sinopsis
25-06-2007, 04:00 PM
Aku Tak Merokok Shisha Ingatkan Nama Awek

tomie
05-07-2007, 04:27 PM
Penggemar shisha hadapi risiko sakit jantung, TB
Oleh Rohaniza Idris dan Mohamed Farid Noh


Asap balang air mengandungi toksin berbahaya: Dr Chua

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan memberi amaran penggemar ‘hookah’ atau ‘shisha’, alat dari Timur Tengah yang digunakan bagi menikmati asap tembakau, berhadapan risiko menghidap penyakit paru-paru dan jantung selain terdedah jangkitan hepatitis dan batuk kering (TB).


Menterinya, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, berkata asap tembakau yang keluar dari balang air itu mengandungi toksin yang menjadi punca pelbagai penyakit berbahaya.

Katanya, shisha adalah peralatan yang diperbuat daripada kaca dengan beberapa corong paip yang digunakan untuk menghisap asap tembakau yang dibakar bersama bahan lain seperti perisa buah-buahan atau herba.

“Penghisap shisha menyedut 50 hingga 200 kali dalam tempoh antara 20 hingga 80 minit yang mana antara 0.15 hingga satu liter asap disedut pengguna,” katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Loh Seng Kok (BN-Kelana Jaya) di Dewan Rakyat, semalam.

Dr Chua berkata, mereka yang menghisap rokok menyedut antara lapan hingga 12 kali dan mengambil masa antara lima hingga tujuh minit selain menyedut 0.5 liter hingga 0.6 liter asap.

“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam kenyataan yang dikeluarkan baru-baru ini menegaskan amalan menghisap shisha tidak selamat dan boleh mengundang risiko yang sama seperti dialami oleh perokok.

“Perbuatan berkongsi paip penyedut juga mendedahkan pengguna kepada risiko jangkitan penyakit berjangkit seperti TB dan hepatitis,” katanya.

Beliau berkata, pembakaran tembakau menghasilkan bahan toksik termasuk paras karbon monoksida tinggi, logam dan kimia yang meningkatkan risiko menghidap kanser.


**hangpa tgk!!..
asalkan buka thread je mesti masuk surat khabar punya...
Dlm CG ni ada spy Berita Harian ker..?? :eek: :D

so,baguslah depa amik berat pasai kita di CG ni..:D :">

Overclock
05-07-2007, 04:32 PM
Pasnih harga tembakau shisha naik 60 sen...:eek:

tomie
05-07-2007, 04:35 PM
Pasnih harga tembakau shisha naik 60 sen...:eek:

cam na nak kira harga naik 60 sen tu..??
shisha bukan hisap guna batang..
tapi ikut tahil...:))

adn4488
29-10-2008, 03:45 PM
kat mana nak carik tembakau shisha kat PJ? ada sapa2 tau tak?

amriros
07-12-2009, 02:00 PM
kasi up sikit..

mana nk cari tembakau shisha murah2.. yg aku tau kat Giant Tmn permata..

xaimisa
06-10-2010, 03:32 PM
saya ada jual barang sisha :)~! masuk thread kat bawah nih~

mr_x6006
12-10-2010, 12:18 AM
Tringat zaman blaja kat Astar dulu, thun 2004..

Time tu mesti p lepak kat area stadium Alor Setar, layan shisha..

macam2 perisa aku test,, mmg layan arr... huhu :D