PDA

View Full Version : Tanaman Cendawan


Pages : [1] 2

akecema
22-05-2007, 08:59 PM
bro mintak tolong sapa2 yang ader menjalankan
bisnes tanam cendawan nih..
aku n team aku nak wat bisnes nih.. kalo
sape2 yang ader pengalaman dalam bidang nih bleh tak
kongsi maklumat, pengalaman dan bla bla bla bla.....

n kalo lagi baik bleh tak aku nak
p melawat tapak tanaman cendawan..
nak tau mcm mane persekitaran tenpat
tanaman cendawan nih..

marilah bantu anak2 melayu yang nak berusaha nih

kikilala
22-05-2007, 10:39 PM
call 012-2575716(en ismail)

cuba call orang nie...
InsyaAllah dia leh tolong..
nie aku amik kat forum BJ..
diorang semua Usahawan kebanyakannya

kikilala
22-05-2007, 10:41 PM
1
Habuk kayu getah
8,000 kg
RM800

2
Penutup & leher
15,000 set
RM2400

3
Penutup (stopper)
15,000
RM750

4
Plastik PP
100 kg
RM800

5
Kapur pertanian
100 kg
RM20

6
Dedak halus
1,000 kg
RM500

7
Benih cendawan
150 paket
RM675

Jumlah
5,945

2. kos rak anggaran
3. kos upah mat indon buat bangsal evil
4. kos sewa tanah
5. kos anggaran Elektrik
6. Kos air dan alatan berkaitan
7. Kos pengangkutan
8. Detol (apa guna dettol ni huh)
9. Kos JUALAN...yang ni part paling penting untuk dapat untung.

Ni keperluan kayu/paku utk Bangsal saiz 20' x 30', harga yg belum ada sy bagi kemudian sbb sy guna kayu reject..

Tiang 3" x 3"
7' x 8 btg
10' x 4 btg

Tutup tiang 2" x 4"
10' x 14 btg

Kuda-kuda 2" x 3"
13' x 8 btg

Gulung-gulung 2" x 2"
10' x 12 btg
12' x 12 btg
(50sen sekaki di sawmill, 70sen sekaki di kedai kayu)

Zing Gelum (50% aluminium)
13' x 2' 6" x 26 keping
(RM3.50 sekaki)

Paku lebih kurg 5kg (RM3.40 sekilo)
Paku zing & pengalas lebih kurg 300btg


jangan tanya aku...ini pun orang kasi tahu beb...

Nars
22-05-2007, 10:59 PM
ermm... kalau nak senang.. amik jek kat pertanian yang dah siap tgu idup jek.. takut salah bancuh cendawan lain yang kuar...

aku dulu pernah gak nak buat.. but tgh cari info pasal tanaman lain plak ape ape pun syabas buat anda yang nak terjun ke bidang pertanian..

akecema
22-05-2007, 11:04 PM
mmg plan nak amik benih yang dah siap..
kalo bancuh sendiri mmg takut xjadi..
lgpun awal2 ni maybe buat kecil2 je.. dlm
1000 benih.. juz wat pengalaman dulu..

forum BJ tu forum ape bro..
bleh bagi link

kikilala
22-05-2007, 11:07 PM
mmg plan nak amik benih yang dah siap..
kalo bancuh sendiri mmg takut xjadi..
lgpun awal2 ni maybe buat kecil2 je.. dlm
1000 benih.. juz wat pengalaman dulu..

forum BJ tu forum ape bro..
bleh bagi link


aku dah PM ko bro

atau ko direct kat sini bro...

http://www.bicarajutawan.com/forum/index.php/topic,2695.0/prev_next,next.html#new

matgori
22-05-2007, 11:36 PM
bagus la kalu gini semuo orang kita, pertanian merupakan sumber pendapatan yang tinggi jika kena pada gayanya.

akecema
22-05-2007, 11:41 PM
aku dah PM ko bro

atau ko direct kat sini bro...

http://www.bicarajutawan.com/forum/index.php/topic,2695.0/prev_next,next.html#new

forum nih aku ader bace..
pompuan tuh nak buat bisnes n nak cari sewa tempat wat tanaman nih..
pompan boleh buat xkan lelaki xboleh buat kan?
dngr cite bisnes ni mmg lumayan.. sbb pasaran cendawan
luas.. n harga mahal la.. rm20 perkg.

gengjawa
22-05-2007, 11:56 PM
forum nih aku ader bace..
pompuan tuh nak buat bisnes n nak cari sewa tempat wat tanaman nih..
pompan boleh buat xkan lelaki xboleh buat kan?
dngr cite bisnes ni mmg lumayan.. sbb pasaran cendawan
luas.. n harga mahal la.. rm20 perkg.

tahniah wak ucapkan kpd ko, ko mmg ader ciri2 usahawan tulen:D

aidiryatim
23-05-2007, 12:05 AM
ari tuh aku ade YM gak ngan peniaga cendawan nih, dia kata cendawan cam pompuan , kena belai selalu..:)) .. tp aku respect kt dia..aku pn turut minat tp .. masa x mengizinkn lg

CikSukan
23-05-2007, 12:20 AM
Inilah satu business yang bagus dan dah try pun 6 bulan yg lepas income dari 3 ekar tanah aka 45K bag cendawan menghasilkan 150Kg cendawan tiram kelabu segar setiap hari.. mmm.. dalam Rm daily gross income RM600 :)

kikilala
23-05-2007, 03:55 AM
bro aper aper hal ko pergi dulu kursus yang ditawarkan oleh SME bank...
kerana bila dah gie kursus ko leh buat loan kat SME bank..
so ko leh buat sesuatu yang ko rasa ok...

nak tahu bila kursus dia ko kena pergi tanya SME bank ler....
itu syarat nak buat pinjaman kat situ....

cadangan jerr

kikilala
23-05-2007, 03:56 AM
tanam cili pun bagus.....
seminggu sekali leh tuai...
hehehehehehe..
tapi aku tak buat aper lagi.....
tunang aku jer tengah sibuk sibuk...

NEMO
23-05-2007, 04:56 AM
aku pun minat jadi usahawan tani ni..cume skrg nak tuntut ilmu dulu..

akecema
23-05-2007, 10:10 AM
Inilah satu business yang bagus dan dah try pun 6 bulan yg lepas income dari 3 ekar tanah aka 45K bag cendawan menghasilkan 150Kg cendawan tiram kelabu segar setiap hari.. mmm.. dalam Rm daily gross income RM600 :)

Bro.. ko buat tanaman cendawan ke.. bleh la ajar sikit2.. heheh.. kalo benarkan bleh ke aku melawat tapak tanaman dalam semiggu atau sebulan berturut2. nak tgk mcm mane start dari tanam n tuai..

bro aper aper hal ko pergi dulu kursus yang ditawarkan oleh SME bank...
kerana bila dah gie kursus ko leh buat loan kat SME bank..
so ko leh buat sesuatu yang ko rasa ok...


maybe ujung tahun ni pergi kursus kat MARDI UPM. ingat nak yg bulan 6 tp dah terlambat plak.. tanaman cendawan rasanya xperlu loan sbb awal2 ni sikit je guna.. dlm rm5ribu -10ribu je..

miskinenator
23-05-2007, 12:52 PM
bagus2.. ada citer pasal tanaman cendawan kat CG ni..

mmg dah ada member kat CG ni yg berjaya buat tanaman cendawan.. aku sendiri dah tengok tanaman cendawan mereka.. :D

matgori
23-05-2007, 12:58 PM
bagus2.. ada citer pasal tanaman cendawan kat CG ni..

mmg dah ada member kat CG ni yg berjaya buat tanaman cendawan.. aku sendiri dah tengok tanaman cendawan mereka.. :D

boleh dapat rm10K sebulan tak?

miskinenator
23-05-2007, 01:03 PM
boleh dapat rm10K sebulan tak?kena tanya otai2 cendawan la klu nak dpt camtu.. apa yg aku tau sumer tu bergantung juga kpd saiz bangsal dan juga jumlah beg cendawan yg ada.. modal pun kena lebih klu nak income besar.. :)

matgori
23-05-2007, 01:09 PM
kena tanya otai2 cendawan la klu nak dpt camtu.. apa yg aku tau sumer tu bergantung juga kpd saiz bangsal dan juga jumlah beg cendawan yg ada.. modal pun kena lebih klu nak income besar.. :)

tapi pasaran memang bagus kan?

kikilala
23-05-2007, 01:40 PM
pasaran cendawan memang bagus bro..
kalau tak takder ler sup cendawan di pizza hut,,
kehkeh

CikSukan
23-05-2007, 02:13 PM
Nantilah laling upload paper work dan proposal pasal cendawan ni dalam bentuk power point everything is there.. 137 page

Nanti ingatkan laling bagi links..:)


ps-kalau nak propose kat bank kenalah edit ye :p

miskinenator
23-05-2007, 07:40 PM
Nantilah laling upload paper work dan proposal pasal cendawan ni dalam bentuk power point everything is there.. 137 page

Nanti ingatkan laling bagi links..:)


ps-kalau nak propose kat bank kenalah edit ye :ptq2.. bila agaknya boleh dpt.. :D

NEMO
23-05-2007, 09:56 PM
Nantilah laling upload paper work dan proposal pasal cendawan ni dalam bentuk power point everything is there.. 137 page

Nanti ingatkan laling bagi links..:)


ps-kalau nak propose kat bank kenalah edit ye :p

bgus ni laling...sayang laling:">

marshallx
23-05-2007, 10:44 PM
hello geng semua.. sorry ek kalau tak kena dgn thread ni..
nak cite sket je.. aku pun sebelom ni bajet nak buat 2 projek skaligus..projek keli n cendawan tapi kecil2 dulu laa pasal nak carik penglaman.. skang ni aku ade buat projek ikan keli .. alhamdullilah dah masuk 2bulan buat keli ni.. mmg cepat besau gak la...
70 hr dah matang.. ni pun buat satu kolam je laa testing.. 4'x10' .. bole muat dlm 6-7 ratus ekor..nampak mcm lumayan.. aku jual ngan org2 kampung jiran2 pun dlm rm6 sekilo.. pemborong dlm rm5 sekilo.. bole laa buat beli belanja brg dapur...so skang nak buat cendawan sekali plak... anyway kawan2 tolong2 ye update cerita2 pasal cendawan ni.. aku dengar ade org jual beg yg dah siap benih tu satu rm1.50 ..tapi lupa laa kat mana aku tgk iklan dia.. adui..

matgori
23-05-2007, 10:50 PM
Nantilah laling upload paper work dan proposal pasal cendawan ni dalam bentuk power point everything is there.. 137 page

Nanti ingatkan laling bagi links..:)


ps-kalau nak propose kat bank kenalah edit ye :p

baguih ni, kita tungguuu.....:D

uda3900304
24-05-2007, 03:03 AM
salam semua

wow ramainya yang berminat nak tanam cendawan nie.........bagus2 orang tua aku selalu cakap tak rugi berbudi dengan tanah nie........dah tentu dapat hasilnya..........

moneymaker3000
24-05-2007, 10:45 AM
aku pun berminat gak ngan bisnes cendawan ni, tp takde modal lagi la. Anyway aku ade tanah 10k kaki persegi kat bagan lalang dekat tepi pantai. Agak2 sesuai tak wat bisnes ni dekat area2 tepi pantai?

forum CG = forum cendawan gold :P

lambor
24-05-2007, 11:14 AM
haiya itu laling mana,,,, tarak uoload lagi.... dah tak tahan nie....

NEMO
24-05-2007, 04:13 PM
haiya itu laling mana,,,, tarak uoload lagi.... dah tak tahan nie....

tu pasal..aku hari2 bukak CG ni nak nengok laling upload je..:((

CikSukan
24-05-2007, 10:43 PM
salam semua :) .. Ramai ye tunggu rancangan perniagaan cendawan ni.
Anyway laling suka cendawan ni pasal suasana kerja dia kena sejuk,moisture dan teduh..:D macam kerja dalam office lak.. projek cendawan ni laling just investor dan pemegang akaun syarikat..Ada gak setiap 2 minggu gi site visit..dan bantu apa patut..

Update lagi kalau you all dah start business cendawan jabatan Pertanian ada bagi gran subsidi kepada bumiputra RM10-12 ribu ringgit.. memang sangat digalakkan kerajaan dibawah kementerian asas tani.:D

Ok RP laling ni kalau dah download tolong edit ikut kesesuaian dengan kamunye bajet.dan
PALING PENTING JANGAN JUAL PULAK... TAK BERKAT ,anggaplah bendani atas dasar tolong menolong untuk orang melayu maju dan serius menjana pendapatan:)

Ok here we go

Download Paper Work Cendawan (http://rapidshare.com/files/69397139/lalingProjekCendawan.ppt)
(43.18MB)

Harap membantu..

CikSukan
24-05-2007, 10:59 PM
Next project lepas ni nak usha gi kat Institute Pertanian Ayer Hitam Johor dengar cerita kat sana ada Technology Latest pasal menanam segala jenis Tauge :D .. Tunggulah berita baik dalam sebulan dua lagi.. marginable or not business ni lak :-?

ratusanRM
24-05-2007, 11:10 PM
waH...


macam2 projek... mula cendawan pastu ikan keli... skr taugeh plak... :-?:-?:-?:-?



masalahnya aku x de tanah... kalu ada dah lama dah... :p

CikSukan
24-05-2007, 11:24 PM
waH...


macam2 projek... mula cendawan pastu ikan keli... skr taugeh plak... :-?:-?:-?:-?
masalahnya aku x de tanah... kalu ada dah lama dah... :p

Tahukah anda semua projek laling yang on the progress and on the way TIDAK MEMERLUKAN KELUASAN TANAH YANG BESAR.. macam toge letak belakang rumah/balcony pun dah OK dah..hehe:D


ps- kalau anda bijak macam kawan laling di Kedah dia pergi pajak tanah pesawah2 kecik dan combine kan jadi sangat komersil...INGAT TAU KERAJAAN dibawah PAKLAH very helpful bila you adalah petani:p

marshallx
24-05-2007, 11:27 PM
Next project lepas ni nak usha gi kat Institute Pertanian Ayer Hitam Johor dengar cerita kat sana ada Technology Latest pasal menanam segala jenis Tauge :D .. Tunggulah berita baik dalam sebulan dua lagi.. marginable or not business ni lak :-?
alhamdulillah..ade juga insan berhati mulia nak berkongsi pengalaman dan pengatahuan dgn kita yg baru nak belajar ni...kalau org lain dah mintak duit utk RP ni.. sama2 laa kita doakan kesejahteraan laling ni.. supaya di masa akan datang beliau dpt lebih byk berkongsi lagi dan tunjuk ajar dgn kita sama2.. :) betul ke ayat aku ni.. :D Terima kasih banyak2.. anyway..aku ni kat muar je..ehehhe.. bole ke ikut gi pertanian air hitam tu..ehehhe..

ratusanRM
24-05-2007, 11:28 PM
tu yg minat dgn projek taugeh tu :D:D:D



kalu ade apa2 update bleh bgtau.... :-?

CikSukan
24-05-2007, 11:36 PM
Terima Kasih kembali marshallx ..pasal IP Ayer Hitam tu.. awak pergi sendiri lagi bagus oh ye awak berbincang dan dapatkan maklumat daripada En.Ahmad Kri terus :)

marshallx
24-05-2007, 11:39 PM
Terima Kasih kembali marshallx ..pasal IP Ayer Hitam tu.. awak pergi sendiri lagi bagus oh ye awak berbincang dan dapatkan maklumat daripada En.Ahmad Kri terus :)
:D terima kasih kembali kerana bagi maklumat ..ok say dah take note.. bole berjumpa terus dgn en. ahmad ye.. thanx a lot

miskinenator
25-05-2007, 12:07 AM
Next project lepas ni nak usha gi kat Institute Pertanian Ayer Hitam Johor dengar cerita kat sana ada Technology Latest pasal menanam segala jenis Tauge :D .. Tunggulah berita baik dalam sebulan dua lagi.. marginable or not business ni lak :-?aku pun ada ke IPAH pagi tadi berjumpa dgn En. Amatkhri berbincang pasal penanaman cili fertigasi.. skg ni sedang dibangunkan lebih 100 rumah perlindungan hujan khas utk tanaman fertigasi.. hebat betul..

CikSukan
25-05-2007, 12:44 AM
Dalam hal pertanian ni laling suka pergi kat demand yang tinggi dan longlasting contoh suasana masyarakat malaysia harini dengan aktiviti menge teh :) yg laling maksudkan seperti berikut

potential untuk demand very high

1.limau kasturi as Teh O ice limau /sirap limau

2.Daun limau purut aka pokok duit ni hehehe as tomyam pilihan utama menu ramai orang 5-7 helai seringgit adoi mahal tul #:-S

3.Serai tomyam lagi..

4.Bunga kantan- orang melake ngan muor suka ni:)) asam pedas

5.Jagung manis -selalu habis kat carefor Giant Tesco..:)

6.Tauge - mee goreng mamak le tu.

7.Tempe -negeri Johor,N9,Melaka,KL Kg baru, Jalan Raja Alang,Selangor Tip Top..

8.Cendawan -Campaign utama kementerian asas tani dan sedang meningkat kepopularitinya disamping end product nya yang pelbagai..herb,keropok,fresh,kosmetik dll..:)

akecema
25-05-2007, 06:54 PM
ader subsidi tuk tanam cendawan???
xtau plak..

thx tuk proposal.. maybe bleh guna tuk mintak 'subsidi tuh'..
kalo 10k tuh dah kire byk la..
bleh buat >10k botol cendawan....

bleh ke upload pic tuk tapak tanaman cendawan.. nak tgk mcm
mane keadaan tanaman, cara susunan, rak2 cendawan

CikSukan
25-05-2007, 07:20 PM
ader subsidi tuk tanam cendawan???
xtau plak..

thx tuk proposal.. maybe bleh guna tuk mintak 'subsidi tuh'..
kalo 10k tuh dah kire byk la..
bleh buat >10k botol cendawan....

bleh ke upload pic tuk tapak tanaman cendawan.. nak tgk mcm
mane keadaan tanaman, cara susunan, rak2 cendawan

Dalam RP tu sendiri muka surat 62 ada tunjukan the latest design rumah cendawan.Mengikut pakar jangan gunakan atap nipah kerana dalam jangka masa panjang ia mengundang cacing dan spora2 bendasing... lagi satu jika menanam pokok teduhan elok tanam pokok hopea odorata. macam banyak tanam kat KLIA tu tanpa buah dan tidak mengundang unggas dan burung.

NEMO
26-05-2007, 12:24 AM
tanam tauge paling senang kan...nanti aku nak tanam sume la kat umah aku

akecema
26-05-2007, 05:21 PM
Dalam RP tu sendiri muka surat 62 ada tunjukan the latest design rumah cendawan.Mengikut pakar jangan gunakan atap nipah kerana dalam jangka masa panjang ia mengundang cacing dan spora2 bendasing... lagi satu jika menanam pokok teduhan elok tanam pokok hopea odorata. macam banyak tanam kat KLIA tu tanpa buah dan tidak mengundang unggas dan burung.

diorg kate atap nipah elok tuk persekitaran.. baru plan nak guna atap nipah..
kalo atap zink tentu panas kan.. better guna penyembur air tuk atap ke kalo cuaca panas??

felixtimber
26-05-2007, 05:41 PM
hmm..cantik laa..
ini yang aku cari selame nih..
thanks sume..

marvelous
26-05-2007, 06:02 PM
sekarang nie..aku pun dok tgh usha2...tanah ada..dalam 5 ekar..tp aku dok pening nak buat apa sebb tak ada modal dan masa untuk menguruskan..:-?

NEMO
27-05-2007, 06:18 AM
aku baru je pegi temubual pengusaha cendawan di seelong...kos bisnes ni agak besar..pondok ajer dekat 20k..steamer lagi 10k..

bagi yg nak start better gunakan kudrat korg sebagai modal...tanam kat umah dulu...fahamkan circulation cendawan tu camne...tanamkan sebagai minat..so kalu kena bencana ke apa...xde la putus asa..

bidamg pertanian ni lambat mendatangkan keuntungan, namun jika kita bertahan...senang nanti...dia punya pendapatan harian jer..4 angka sehari..lumayan kan..namun setelah 21 tahun la menceburi bidang cendawn


selagi penduduk bertambah, selagi itu permintaan cendawan meningkat..

p/s...lepak2 sambil makan sup cendawan...fuh...best giler

mantoya
27-05-2007, 12:58 PM
nemo...seelong kat kpg mane tu...jln hala tol ke hala tiram...nak juga aku melawat..

akecema
27-05-2007, 01:19 PM
aku mmg wat kecik2 je..
aku nak wat rimah cendawan dulu..
medium cendawan aku beli.. dlm rm1.50 satu botol..
yg penting pengalaman jage dulu..
pastu baru blaja2 wat medium

uda3900304
29-05-2007, 02:34 AM
ai di sini sesiapa yang nak buat kecil2 business cendawan boleh la buat appoiment dgn aku ..............insyaalah aku boleh tunjuk sikit dan beberapa petua dalam penternakkan cendawan.....
tapi call la dulu biasanya awal bulan aku ada di kampung menguruskan kerja2 kampung ..............

jemput hadir semua.........
tapi yang nak mula skala kecil la boleh aku bantu berkongsi pengalaman yang aku ada kecil...........
aku ada juga jual medium yang dah nak mengeluarkan hasil...........

wokeh sorry yeh tak dapat selalu bagi info sbb ada masalah technical sikt kat rumah

NEMO
29-05-2007, 07:58 AM
nemo...seelong kat kpg mane tu...jln hala tol ke hala tiram...nak juga aku melawat..

menghala ke kempas..kat area kilang2 tu..nama kampung aku lupa la plak..tapi ko akan jumpa ada kedai makan tepi jalan jual sup cendawan...ha...kat situ la.

CikSukan
29-05-2007, 11:29 AM
Fuhh..! ramainya yang download RP cendawan ni 121 :) ..hehehe ingatkan member CG tak suka benda2 gini

NEMO
29-05-2007, 12:04 PM
Fuhh..! ramainya yang download RP cendawan ni 121 :) ..hehehe ingatkan member CG tak suka benda2 gini

member CG dah banyak buat duit online..nak buat biz offline la pulak:D

kelapabali
12-06-2007, 03:10 PM
baru jek d/load... dah lama cari benda ni....
Time kacih lalingcun..(terpesona jap tengok laling kat situ...hehehe)

CikSukan
13-06-2007, 06:02 AM
baru jek d/load... dah lama cari benda ni....
Time kacih lalingcun..(terpesona jap tengok laling kat situ...hehehe)

Terima kasih kembali..sesama kelapabali..:D

erm..taknak buat paper work pasal tanam pokok kelapa pandan ke,wangi dan air dia sedap sangat.:)

kikilala
15-06-2007, 08:21 AM
Rp tanam cendol takder keR?

kelapabali
15-06-2007, 03:53 PM
Terima kasih kembali..sesama kelapabali..:D

erm..taknak buat paper work pasal tanam pokok kelapa pandan ke,wangi dan air dia sedap sangat.:)

menarik gak idea tu.... :-?

bila nak ambik buah nanti lehlah mintak tolong lalingcun panjatkan..:))

CikSukan
17-06-2007, 07:19 AM
menarik gak idea tu.... :-?

bila nak ambik buah nanti lehlah mintak tolong lalingcun panjatkan..:))

pokok kelapa rendahlah apalah ..ingat kelapa bali ke aka kelapa sawit..? #:-S

wharyati
22-06-2007, 04:11 AM
salam semua :) .. Ramai ye tunggu rancangan perniagaan cendawan ni.
Anyway laling suka cendawan ni pasal suasana kerja dia kena sejuk,moisture dan teduh..:D macam kerja dalam office lak.. projek cendawan ni laling just investor dan pemegang akaun syarikat..Ada gak setiap 2 minggu gi site visit..dan bantu apa patut..

Update lagi kalau you all dah start business cendawan jabatan Pertanian ada bagi gran subsidi kepada bumiputra RM10-12 ribu ringgit.. memang sangat digalakkan kerajaan dibawah kementerian asas tani.:D

Ok RP laling ni kalau dah download tolong edit ikut kesesuaian dengan kamunye bajet.dan
PALING PENTING JANGAN JUAL PULAK... TAK BERKAT ,anggaplah bendani atas dasar tolong menolong untuk orang melayu maju dan serius menjana pendapatan:)

Ok here we go

Download Paper Work Cendawan (http://www.gigasize.com/direct.php/knial5GFn7GZfKKhm4qh/lalingProjekCendawan.ppt)
(43.18MB)

Harap membantu..


mmm nape saya xleh download paperwork cendawan tu...bapak saya minat sgt nk cuba projek cendawan ni...laling blh bantu saya tak??or sesape dpt bantu...bila nk download kluar name: 1,type:unknown file type 226 bytes,from: www13.gigasize.com...:-? tlg ekkk sesapa yg dpt tlg...TQ

CikSukan
22-06-2007, 02:00 PM
mmm nape saya xleh download paperwork cendawan tu...bapak saya minat sgt nk cuba projek cendawan ni...laling blh bantu saya tak??or sesape dpt bantu...bila nk download kluar name: 1,type:unknown file type 226 bytes,from: www13.gigasize.com...:-? tlg ekkk sesapa yg dpt tlg...TQ

ooo.. ni mesti bandwidth hosting dah habih..huhuhu..sepatutnya dia divert pergi link asal (slow sikit)..ok guna link ni ye..

masukkan 3 huruf kat penjuru kanan atas then klik download tunggu time habih lepas tu save file.:D

Reupload RP Cendawan (http://www.gigasize.com/get.php/-1100267459/lalingProjekCendawan.ppt)




terima kasih kerana minat benda ni.:)

wharyati
23-06-2007, 03:41 AM
alahai...TQ la coz proactive ...tapi masih x dpt jgk la...step 1-masukkan 3 huruf dan step 2-klik download pastu tunggu time habis tu dah ok tapi step 3 part save file tu x kluar pun...atau kena buat mcm mana ekkk...bila klik lg skali download dia balik ke step 1 ...tolonggg

CikSukan
23-06-2007, 03:50 PM
alahai...TQ la coz proactive ...tapi masih x dpt jgk la...step 1-masukkan 3 huruf dan step 2-klik download pastu tunggu time habis tu dah ok tapi step 3 part save file tu x kluar pun...atau kena buat mcm mana ekkk...bila klik lg skali download dia balik ke step 1 ...tolonggg

Hi Wharyati,
step 3 tu dia akan kuar popup window..Nampaknya anda tak biasa mendownload ni ye,
Oklah laling bagi petua step by step camna nak download..

1.Kena guna browser firefox kalau Internet explorer technology macam siput so nak laju bagus bak kata CG forum kat sini "Accelerate Your Browsing Experience !" cari banner yang tulis camni-
"Browse the web faster get firefox with google toolbar" Anda Klik banner tu download ke PC anda -banner tu ada kat sidebar belah kiri tau..:)

2.Abaikan step 1 kalau anda dah ada firefox,dan tahniahlah dari laling kerana anda sudah dalam golongan bijaksana.:D

3.so step seterusnya laling bagi kat bawah picture screen shot for your perusal...Good Luck :)cgrock

7255

7256

7257

7258

Mr. Azli
07-11-2007, 12:12 AM
tak payah susah susah tanam cendawan la....bnyk kerja nak buat tu.....carik jer pasaran cendawan kat tmpt korang....kl atau sekitarnya.....saya ader bekalan cendawan....setakat 2 tan sehari pun bleh supply....call me....019 5525599

auks
07-11-2007, 02:01 PM
sapa sini leh tunjuk aku ukuran2 contoh utk rumah cendawan ngan rak2 dia, nak tau camana design dia ah. sapa pernah bikin RP, mintak cntoh bleh

sinarcreative
07-11-2007, 02:03 PM
bro mintak tolong sapa2 yang ader menjalankan
bisnes tanam cendawan nih..
aku n team aku nak wat bisnes nih.. kalo
sape2 yang ader pengalaman dalam bidang nih bleh tak
kongsi maklumat, pengalaman dan bla bla bla bla.....

n kalo lagi baik bleh tak aku nak
p melawat tapak tanaman cendawan..
nak tau mcm mane persekitaran tenpat
tanaman cendawan nih..

marilah bantu anak2 melayu yang nak berusaha nih

Bagus...semoga usaha anda berjaya:)cgrock

acahje
12-11-2007, 12:23 AM
Sejak tgk projek cendawan kat tv3 ari tu, timbul plak minat nak buat projek ni. Tgk pulak ada thread ni kat CG (kira dah lambat ler aku ni). Sesaper yg dah DL RP tu bole ker kongsi2 kat aku. Link yang laling kasi tu dah expired....:D

CikSukan
12-11-2007, 05:59 PM
Sejak tgk projek cendawan kat tv3 ari tu, timbul plak minat nak buat projek ni. Tgk pulak ada thread ni kat CG (kira dah lambat ler aku ni). Sesaper yg dah DL RP tu bole ker kongsi2 kat aku. Link yang laling kasi tu dah expired....:D

iyelah tolong upload balik..laling banyak benda nak download dan upload and the internet slow lak tu..so bagilah RP tu kat sesape yg memerlukan.:)

Thanks

acahje
12-11-2007, 06:25 PM
iyelah tolong upload balik..laling banyak benda nak download dan upload and the internet slow lak tu..so bagilah RP tu kat sesape yg memerlukan.:)

Thanks

Apa kata emel jer kat aku:D :D

abrklg@gmail.com

znlftr
12-11-2007, 06:26 PM
Thx to laling:)
kalu sesape ada tolong share ye:)

old_code
12-11-2007, 06:28 PM
tlg email kat kita... delta_one@engineer2u.com

+kOoL+
12-11-2007, 08:55 PM
aku pun nak gak.. axokool@gmail.com

shah_azli
12-11-2007, 10:45 PM
The file has been deleted


aku pon nak gak..pls upload blk...

abc123
13-11-2007, 08:04 AM
aku pun nak gak :D

thepirates2c@yahoo.com

tq

sinarcreative
13-11-2007, 08:17 AM
AKU PUN NAK JUGAKK :D

:)cgrock

+kOoL+
13-11-2007, 03:13 PM
takkan takde insan2 dermawan yg dah download RP 2 nk upload blk.. sharing is caring.. :D

old_code
13-11-2007, 03:20 PM
aku jua menunggu insan2 budiman itu..peace

+kOoL+
13-11-2007, 05:39 PM
aku jua menunggu insan2 budiman itu..peace

bilakah agaknya masa itu akan tiba.. ~X(

CikSukan
13-11-2007, 06:08 PM
File besar sayang..#:-S

OKlah laling upload balik kat rapidshare..giga ni takleh tengok sesatu file tu didownload bebanyak erm...

Tulah last record kat 2000 lebih orang download yang heran sorang pun taknak tolong reupload ye..ke dah lupa dah sibuk buat business cendawan ni.LOL:p :p

OK internet pun dah laju so laling upload sekarang and harap sangat you all keep this links alive!! as long as you can..
3 bulan lagi download balik ke.. help on this K ;;)

old_code
13-11-2007, 06:14 PM
bule kasi link tu tak.....yg kat page depan tuh x leh ler..

Maafkan saya kerana menyusahkan...

CikSukan
13-11-2007, 06:21 PM
bule kasi link tu tak.....yg kat page depan tuh x leh ler..

Maafkan saya kerana menyusahkan...

sabar ye sabar..laling baru je mengupload ke rapidshare..
ni ha..tak sampai 2 minit..Sure akan post kat sini link baru.:D

think
13-11-2007, 06:24 PM
hi..
aku bru register kat sini..ternampak plak cendawan nie...
mmg best...teringin nakk buat...
:) thanks sbb share ek

shah_azli
13-11-2007, 06:30 PM
sabar ye sabar..laling baru je mengupload ke rapidshare..
ni ha..tak sampai 2 minit..Sure akan post kat sini link baru.:D

cepat skit laling..dah x thn ni...:D

think
13-11-2007, 06:33 PM
cepat skit laling..dah x thn ni...:D

tauu ler bru lepas hujan lebat nie....hahahaha

CikSukan
13-11-2007, 06:35 PM
cepat skit laling..dah x thn ni...:D

OK 18 minute lagi..dari sekarang

18..17..16..:))

old_code
13-11-2007, 06:38 PM
sabar ye sabar..laling baru je mengupload ke rapidshare..
ni ha..tak sampai 2 minit..Sure akan post kat sini link baru.:D

tQ laling...:D

znlftr
13-11-2007, 06:40 PM
jom countdown sama2 :D

10....

old_code
13-11-2007, 06:43 PM
Ok...

9....

truboi
13-11-2007, 06:47 PM
salam..aku nak tnye kpd sape yg ader invest biz stromberg kat jnssb..ape citer company 2 ye?de x sape2 dpt info baru?aku risau ni sbb modal aku blom balik lagi

CikSukan
13-11-2007, 06:49 PM
Ok...

9....

..5..:)) sayang you all tak sangka RP laling ni ramai orang mengidam..OK jadilah melayu berjaya nanti eh.. then kalau area lembah kelang ada masalah nak dapat bekalan post sini nanti laling bagi info supplyer yang harga runtuh nye..

info tambahan
==============
Pemuda dan Puteri UMNO bahagian ada bagi duit bantuan dalam bentuk gran sokongan untuk pengusaha baru melayu dikawasan anda check it out benda ni..:)

old_code
13-11-2007, 06:50 PM
salam..aku nak tnye kpd sape yg ader invest biz stromberg kat jnssb..ape citer company 2 ye?de x sape2 dpt info baru?aku risau ni sbb modal aku bom balik lagi


la...salah tread ler Bro...

Jai nie kira dah berkubur dah nie....Click Sini (http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=10148&page=1457)

CikSukan
13-11-2007, 06:58 PM
OK..:D

Apa yang anda mahukan yang tak sabar tu silalah menjamah selera ye..Ni ada hidangan Tomyam cendawan dan macam2 cendawan lagi dan paling penting RP Cendawan ye tak ..;;);;);;)


lalingProjekCendawan.ppt(power point) size 45.28MB

Note
-----------
Tolong edit and remove gambar laling,Thanks:"> :">

RP cendawan new link (http://rapidshare.com/files/69397139/lalingProjekCendawan.ppt)

old_code
13-11-2007, 06:58 PM
4....

meh ler kira sama2

old_code
13-11-2007, 07:00 PM
OK..:D

Apa yang anda mahukan yang tak sabar tu silalah menjamah selera ye..Ni ada hidangan Tomyam cendawan dan macam2 cendawan lagi dan paling penting RP Cendawan ye tak ..;;);;);;)


lalingProjekCendawan.ppt(power point) size 45.28MB

Note
-----------
Tolong edit and remove gambar laling,Thanks:"> :">

RP cendawan new link (http://rapidshare.com/files/69397139/lalingProjekCendawan.ppt)


Tq...

:D :D

tennoajak
13-11-2007, 07:03 PM
Sejak tgk projek cendawan kat tv3 ari tu, timbul plak minat nak buat projek ni. Tgk pulak ada thread ni kat CG (kira dah lambat ler aku ni). Sesaper yg dah DL RP tu bole ker kongsi2 kat aku. Link yang laling kasi tu dah expired....:D

Ko tak nampak ke gambar aku masa tu :D

tennoajak
13-11-2007, 07:10 PM
tak payah susah susah tanam cendawan la....bnyk kerja nak buat tu.....carik jer pasaran cendawan kat tmpt korang....kl atau sekitarnya.....saya ader bekalan cendawan....setakat 2 tan sehari pun bleh supply....call me....019 5525599

Berapa harga sekilo boleh bagi. Tak bertan2 lah cuma dalam 100kg je

think
13-11-2007, 07:15 PM
huh...dah siap download...tq laling..
semoga rezeki kita diberkati allah

iswa77
13-11-2007, 07:16 PM
camna nak download rapidshare nih ajar skit tak keluar2 pun

znlftr
13-11-2007, 07:51 PM
dah dpt download, thx laling:)

bro iswa,
klik link tu, pastu scroll down & klik kat "FREE"
next page, dia akan bagi link utk dload...tapi kena tunggu ticket:D

happy downloading;)

shah_azli
13-11-2007, 08:01 PM
dah dpt download, thx laling:)

bro iswa,
klik link tu, pastu scroll down & klik kat "FREE"
next page, dia akan bagi link utk dload...tapi kena tunggu ticket:D

happy downloading;)

dah dpt download???mn link dia??iskk...:((

DanielAriffin
13-11-2007, 08:10 PM
Hello geng...
Aku minat dgn cendawan2 ni... pasal aku hantu cendawan :)) :)) :)) tambahan button mushroom :D


p/s:senang tak nak tanam??? kena menebas tanah tok aku pulak :D

khairi78
13-11-2007, 08:50 PM
Thanks laling :)cgrock

buya
13-11-2007, 09:20 PM
Skum laling!! aku tgh download rp ko..aku mmg nak buat tnm cendawan ni..ko duduk mane? aku kat trg..kalu dekat blh aku g jenguk ko..nak tengok live!! pastu laling..ko buat bisnes ni..lame mane nak dapat break even??

CikSukan
13-11-2007, 10:53 PM
Skum laling!! aku tgh download rp ko..aku mmg nak buat tnm cendawan ni..ko duduk mane? aku kat trg..kalu dekat blh aku g jenguk ko..nak tengok live!! pastu laling..ko buat bisnes ni..lame mane nak dapat break even??

waalaikumsalam laling kat kajang bangi.
trg tu terengganu kan ..lama tak lama 3 bulan pulang modal.

Tak involve sepenuhnya sebab laling still kerja makan gaji lagi sayang nak berenti..so kat site

1 X driver X Hilux -marketing & QC + Bankin duit
1 X Bangla RM500 Basic + borong isi bag + komisen kalau cendawan putih menjadi
1 X Pakcik susahorangnya RM800 Basic+General-Packaging borong+Komisen

1 X spy RM500 untuk sms diorang ni mengular ke apa.

yg lain RP tu cover dah semua info.Ikut je mesti jadi yang penting MINAT GILA nak jadi usahawan..:D

acahje
14-11-2007, 12:28 AM
OK..:D

Apa yang anda mahukan yang tak sabar tu silalah menjamah selera ye..Ni ada hidangan Tomyam cendawan dan macam2 cendawan lagi dan paling penting RP Cendawan ye tak ..;;);;);;)


lalingProjekCendawan.ppt(power point) size 45.28MB

Note
-----------
Tolong edit and remove gambar laling,Thanks:"> :">

RP cendawan new link (http://rapidshare.com/files/69397139/lalingProjekCendawan.ppt)

TQ laling... dpt gak aku DL RP tu... tapi nape link powerpoint tu tak berfungsi?.. nak tgk gak...:D

+kOoL+
14-11-2007, 02:10 AM
..5..:)) sayang you all tak sangka RP laling ni ramai orang mengidam..OK jadilah melayu berjaya nanti eh.. then kalau area lembah kelang ada masalah nak dapat bekalan post sini nanti laling bagi info supplyer yang harga runtuh nye..

info tambahan
==============
Pemuda dan Puteri UMNO bahagian ada bagi duit bantuan dalam bentuk gran sokongan untuk pengusaha baru melayu dikawasan anda check it out benda ni..:)

thx bebanyak laling.. nie sayang laling nie.. :"> .. btw.. yg supplier bekalan 2 list a kat cni.. blh tambah info.. kalo tak keberatan a.. kalo keberatan.. kurang2kan lah berat 2.. :D

acahje
14-11-2007, 02:17 AM
TQ laling... dpt gak aku DL RP tu... tapi nape link powerpoint tu tak berfungsi?.. nak tgk gak...:D

Sebenornyer aku masih x dpt nak DL lagi... fail tu crash... tinggal 12.1 kb jer.....:">

+kOoL+
14-11-2007, 02:32 AM
Sebenornyer aku masih x dpt nak DL lagi... fail tu crash... tinggal 12.1 kb jer.....:">

uish.. sayang 2.. ko guna dial-up ke??..

iswa77
14-11-2007, 02:36 AM
pening aku rapidshare ni aku tunggu tak keluar pun apa2
camna nak download nih

acahje
14-11-2007, 02:44 AM
uish.. sayang 2.. ko guna dial-up ke??..

streamyx.... dyang kuar kat PP tu 1 page jer .. tu pun rapdshare punya logo... Klu bro dah dpt, kongsi2 kan jer ler... emel kat aku

abrklg@gmail.com Kesian aku....:)

iswa77
14-11-2007, 02:53 AM
susah gak nak sedut file nih, biasa torrent 1-2gb releks jee

+kOoL+
14-11-2007, 01:05 PM
streamyx.... dyang kuar kat PP tu 1 page jer .. tu pun rapdshare punya logo... Klu bro dah dpt, kongsi2 kan jer ler... emel kat aku

abrklg@gmail.com Kesian aku....:)

masih tk dapat g ke??.. ish kesiannye.. jap2 ak email ko..

+kOoL+
14-11-2007, 03:28 PM
sorrie bro.. tak leh send guna email a.. besa sangat.. aku buat dari tadi still working.. dah berjam2 nie.. nanti aku try cari alternatif lain selain rapidshare.. buat masa nie bro try download kat ctu lu a.. sorie a..

buya
14-11-2007, 04:09 PM
waalaikumsalam laling kat kajang bangi.
trg tu terengganu kan ..lama tak lama 3 bulan pulang modal.

Tak involve sepenuhnya sebab laling still kerja makan gaji lagi sayang nak berenti..so kat site

1 X driver X Hilux -marketing & QC + Bankin duit
1 X Bangla RM500 Basic + borong isi bag + komisen kalau cendawan putih menjadi
1 X Pakcik susahorangnya RM800 Basic+General-Packaging borong+Komisen

1 X spy RM500 untuk sms diorang ni mengular ke apa.

yg lain RP tu cover dah semua info.Ikut je mesti jadi yang penting MINAT GILA nak jadi usahawan..:D

thanks laling, great info!! huuh..kalu 3 bln balik modal..not that bad!! aku pun same ngan ko laling..keje tapi minat nak buat mende ni..se lagi, ko ade tak RP yg complete ngan projected P&L, balance sheet, cash flow..bende ni susah nak create..kot ko ade RP camni, sebab nak mintak loan kene ade RP yg complete ngan seme2 ni..kalu ko ade, mmg cantik, aku boleh alter jer..tanah dah ade..tnggu nak belajar nak tambah ilmu jer lagi..mase ko buke awal2 dulu, berape modal ko? ngan bank mane? hehe..byk tol aku tanye..jawab laling..jangan tak jawab..

InsyaAllah, I'll be in KL 2 minggu lagi..aku nak g jumpe ko laling..PM aku please..no tepon, alamat ko..peta jalan tempat ko...dan yg sewaktu dgnya..:D

+kOoL+
14-11-2007, 04:51 PM
thanks laling, great info!! huuh..kalu 3 bln balik modal..not that bad!! aku pun same ngan ko laling..keje tapi minat nak buat mende ni..se lagi, ko ade tak RP yg complete ngan projected P&L, balance sheet, cash flow..bende ni susah nak create..kot ko ade RP camni, sebab nak mintak loan kene ade RP yg complete ngan seme2 ni..kalu ko ade, mmg cantik, aku boleh alter jer..tanah dah ade..tnggu nak belajar nak tambah ilmu jer lagi..mase ko buke awal2 dulu, berape modal ko? ngan bank mane? hehe..byk tol aku tanye..jawab laling..jangan tak jawab..

InsyaAllah, I'll be in KL 2 minggu lagi..aku nak g jumpe ko laling..PM aku please..no tepon, alamat ko..peta jalan tempat ko...dan yg sewaktu dgnya..:D

fuyyooo.. macam nk masuk meminang plak.. :p .. btw.. aku pun nak tau gak jawapan soklan 1st 2.. yg 2nd 2 tak brapa nak minat..

znlftr
14-11-2007, 06:40 PM
cantik la presentation dia, complete (bagi aku la:D)

paling cantik kat page 136:))

boleh tahan gak modal nat start projek :(

sunway
14-11-2007, 06:52 PM
cantik la presentation dia, complete (bagi aku la:D)

paling cantik kat page 136:))

boleh tahan gak modal nat start projek :(

apasal aku tak blh nak dload.. blh pas kat aku tak

znlftr
14-11-2007, 07:01 PM
apasal aku tak blh nak dload.. blh pas kat aku tak
kalu ko dok Penang, boleh le aku trf kat pendrive ko:D
kalu jauh, takder cara lain dah bro, donlod dari situ je.
file besar - 40MB

tanya laling, kot2 dia boleh hantar CD ke:D

sunway
14-11-2007, 07:03 PM
kalu ko dok Penang, boleh le aku trf kat pendrive ko:D
kalu jauh, takder cara lain dah bro, donlod dari situ je.
file besar - 40MB

tanya laling, kot2 dia boleh hantar CD ke:D

aku bulan depan baru balik penang kat kepala batas ko kat mana

abc123
14-11-2007, 07:42 PM
aku pun takleh la nk dload.
tolong email kat aku juga.

thepirates2c@yahoo.com

tq

+kOoL+
14-11-2007, 09:46 PM
aku pun takleh la nk dload.
tolong email kat aku juga.

thepirates2c@yahoo.com

tq

email memang payah bro.. aku try attach td.. dekat 3 jam tunggu last2 fail.. :(

acahje
14-11-2007, 11:35 PM
sorrie bro.. tak leh send guna email a.. besa sangat.. aku buat dari tadi still working.. dah berjam2 nie.. nanti aku try cari alternatif lain selain rapidshare.. buat masa nie bro try download kat ctu lu a.. sorie a..

Aku baru try DL lagi tadi tapi x leh gak...:">

+kOoL+
15-11-2007, 12:32 AM
Aku baru try DL lagi tadi tapi x leh gak...:">

ermm.. apa yg problem nie.. cuba cite ckit.. mana tau blh tlg.. maybe konye ip dah sampai limit kot.. ko download banyak sangat dkt rapidshare tanpa premium acc.. ke dianye download start tapi crash tgh jalan??.. story ckit..

acahje
16-11-2007, 02:00 AM
ermm.. apa yg problem nie.. cuba cite ckit.. mana tau blh tlg.. maybe konye ip dah sampai limit kot.. ko download banyak sangat dkt rapidshare tanpa premium acc.. ke dianye download start tapi crash tgh jalan??.. story ckit..

Problem dia setiap kali aku DL kat rapidshare tu guna free acc, dia crack tgh jln..... Ini yg aku dapat

16200

+kOoL+
16-11-2007, 02:08 AM
Problem dia setiap kali aku DL kat rapidshare tu guna free acc, dia crack tgh jln..... Ini yg aku dapat

16200

owh.. ko download guna server yg mana??.. cuba cek ip ko.. n aku rekemen guna server nie utk setiap ip..

60.48.xxx-globalcrossing
219.95.xxx-teliasonera/level (3) # 3
218.208.xxx-level (3) # 3

try lu.. kalo crash gak ak tak tau dah nk tlg camna..

acahje
16-11-2007, 02:23 AM
owh.. ko download guna server yg mana??.. cuba cek ip ko.. n aku rekemen guna server nie utk setiap ip..

60.48.xxx-globalcrossing
219.95.xxx-teliasonera/level (3) # 3
218.208.xxx-level (3) # 3

try lu.. kalo crash gak ak tak tau dah nk tlg camna..

Wal Hasil balik Asal........:) :)

+kOoL+
16-11-2007, 02:53 AM
Wal Hasil balik Asal........:) :)

haha??.. nie bahse apa bro??.. :-? .. maksudnya??..

buya
16-11-2007, 11:22 PM
thanks laling, great info!! huuh..kalu 3 bln balik modal..not that bad!! aku pun same ngan ko laling..keje tapi minat nak buat mende ni..se lagi, ko ade tak RP yg complete ngan projected P&L, balance sheet, cash flow..bende ni susah nak create..kot ko ade RP camni, sebab nak mintak loan kene ade RP yg complete ngan seme2 ni..kalu ko ade, mmg cantik, aku boleh alter jer..tanah dah ade..tnggu nak belajar nak tambah ilmu jer lagi..mase ko buke awal2 dulu, berape modal ko? ngan bank mane? hehe..byk tol aku tanye..jawab laling..jangan tak jawab..

InsyaAllah, I'll be in KL 2 minggu lagi..aku nak g jumpe ko laling..PM aku please..no tepon, alamat ko..peta jalan tempat ko...dan yg sewaktu dgnya..:D



alah!!! mane laling ni???? x best lah gini..where r u Laling??? :((

Wea Izre
20-11-2007, 06:04 PM
alah!!! mane laling ni???? x best lah gini..where r u Laling??? :((

ade sesape yg bermurah hati nk send kt kawe die nye presentation x,nti kawe banje makan hikss:D

Wea Izre
20-11-2007, 06:22 PM
ade sesape yg bermurah hati nk send kt kawe die nye presentation x,nti kawe banje makan hikss:D

x de sape ke nak tulun nih?kawe up lagi banje makan n minum,heheh

old_code
20-11-2007, 06:46 PM
aku tgh upload....

saper yg nak tu...ym aku


********

offer valid sebelum waktu maghrib jek...

old_code
20-11-2007, 07:14 PM
offer ended....nak mintak dekat Wea Izre.....tp mintak izin kat laling dulu...tu pantang tuh...Izin tuan tanah dulu...

beanbai
26-11-2007, 05:24 PM
Hi Tankiuu..really Good Info. Semoga Allah Murahkan Rezeki Kita Sumer Yg Berminat Utk Bertani ...heheh Aku Pun Mmg Syok Nak Buat Cendawan Ni...
Skang Tgh Download Laling Punyer Rp..mak Aii Lamo Gilor..nih

beanbai
27-11-2007, 08:50 AM
hai tuan tanah laling...

mmg rp you tu superb..izinkanlah hamba tumpang ciplak rp tuan..hehehe

+kOoL+
27-11-2007, 04:24 PM
hai tuan tanah laling...

mmg rp you tu superb..izinkanlah hamba tumpang ciplak rp tuan..hehehe

dh donwload habih ka??..

miskinenator
29-11-2007, 01:20 PM
kawan2 aku pun dah ramai yg buat projek cendawan ni.. asik2 tgk dia org punya projek je.. saper duk batu pahat boleh la kita buat lawatan ke tmpt projek cendawan dia org..

satu hari nti aku pun mcm nak cuba gak la.. :)

princesskhan
29-11-2007, 01:26 PM
kawan2 aku pun dah ramai yg buat projek cendawan ni.. asik2 tgk dia org punya projek je.. saper duk batu pahat boleh la kita buat lawatan ke tmpt projek cendawan dia org..

satu hari nti aku pun mcm nak cuba gak la.. :)

Ok gak tu bro...
Hri Sabtu ni kita bincang je la apa yg patut... amcm...
Jnji masyuk $$$$$$$$ .... :D

CikSukan
10-01-2008, 07:10 PM
hai tuan tanah laling...

mmg rp you tu superb..izinkanlah hamba tumpang ciplak rp tuan..hehehe

Terima Kasih atas pujian tu itu semua atas usaha laling study dan buat RP tu take sebulan lamanya masa bersusah payah membuatnya..mmm..tengah usha kat search engine ada gak yg menjual RP laling tu.. memanglah lingkuplah kalau tak redhokan susah payah laling ni..:((

Buatlah bisness ni sebab banyak sangat agensi kerajaan,Bank yg akan membantu anda..selain daritu ia mendatangkan pulangan yg cepat kos yg rendah alah 39K je nak mula..within 3 month from first hasil dah balik modal.

mmm..laling pun tengah buat RP yg lain projek pertanian yg lain yg menguntungkan ikut standard requirement SME bank,Bank Pertanian,Bank pembangunan dan comply with Kementerian Usahawan dan this time laling jual ermm.. murah je dalam RM5000 satu set..:D

you know my work Superbkan??.. tu yg FREE bagi kalau RM5000 Sure Gempak kan..:p


ps-laling bukan tuan laling pompuan:p

panglima
15-01-2008, 11:40 AM
Terima Kasih atas pujian tu itu semua atas usaha laling study dan buat RP tu take sebulan lamanya masa bersusah payah membuatnya..mmm..tengah usha kat search engine ada gak yg menjual RP laling tu.. memanglah lingkuplah kalau tak redhokan susah payah laling ni..:((

Ish..ish ader gak org camtu yee... dah bagi free2 diorang duk jual plakkan.. ish..ish..kecian laling:((
Emm..projek pe yg laling duk buat skrg nih:-? Dgr lagi untung dari cendawan yeee:-? kogsila kat hamba yg baru nk join bidang pertanian nihh

tennoajak
29-01-2008, 02:10 AM
Kat sini sapa yang dah betul2 mengusahakan tanaman cendawan?

CikSukan
29-01-2008, 11:18 AM
Ish..ish ader gak org camtu yee... dah bagi free2 diorang duk jual plakkan.. ish..ish..kecian laling:((
Emm..projek pe yg laling duk buat skrg nih:-? Dgr lagi untung dari cendawan yeee:-? kogsila kat hamba yg baru nk join bidang pertanian nihh

study pasal cacing kosmetik..ternakan Rusa secara komersil dan penanaman kacip fatimah herb plantation.. soon:D

arafatprofit
04-02-2008, 12:11 PM
TQ laling... dpt gak aku DL RP tu... tapi nape link powerpoint tu tak berfungsi?.. nak tgk gak...:D

DL aper? Biz cendawan ker ker? Aku nak gak...arafatprofit@gmail.com

arafatprofit
04-02-2008, 12:15 PM
TQ laling... dpt gak aku DL RP tu... tapi nape link powerpoint tu tak berfungsi?.. nak tgk gak...:D

DL aper? Biz cendawan ker ker? Aku nak gak...arafatprofit@gmail.com:D

origa
05-03-2008, 06:26 PM
Jika nak buka perniagaan cendawan sila call 017-234 3826. Dia ni memang berpengalaman dalam bab-bab cendawan. Jika ingin berbincang mengenai perniagaan juga tanya dia ni.

CikSukan
05-03-2008, 11:37 PM
Jika nak buka perniagaan cendawan sila call 017-234 3826. Dia ni memang berpengalaman dalam bab-bab cendawan. Jika ingin berbincang mengenai perniagaan juga tanya dia ni.

Bagilah nama? Sapa dia tu Farm dia kat mana? #:-S

extremeagro
12-03-2008, 02:56 PM
ada sesiapa minat nak buat tak? aku cari partner ni. aku mungkin nak buat kat banting

ateng76
13-03-2008, 11:29 AM
salam cg..

laling, aku dh DL RP tu... harap diizinkan segala-mala ilmu yg terkandung dlm rp laling tu..

aniway milion thanx sebab laling x kedekut ilmu berniaga.
aku read thru thread ni sampai habis. memang ramai yg minat kat rp laling tu..:o

pasal aditional info dr laling tu pun (1 x driver...& breakeven) sesangat berguna..

mmm..laling pun tengah buat RP yg lain projek pertanian yg lain yg menguntungkan ikut standard requirement SME bank,Bank Pertanian,Bank pembangunan dan comply with Kementerian Usahawan dan this time laling jual ermm.. murah je dalam RM5000 satu set..

you know my work Superbkan??.. tu yg FREE bagi kalau RM5000 Sure Gempak kan

aku baru nak wat planing, nanti kalu dah untung aku x lupa jasamu laling ...RM5000 no hal punyer laa.:)paid

kelembai
12-05-2008, 05:06 PM
Cik Laling..

RP dah download.. & tengah study.. :D

Terima kasih banyak sebab share.. moga ilmu yg dikongsi diberkati Allah.. :)

:)cgrock :)cgrock :)cgrock

haikald
14-05-2008, 09:21 AM
Thankz buat Laling..saya pun dah berjnak2 buat tanaman cendawan.emmm..dekat tpt saya perrmintaan cukup memberangsangkan..welldone Laling..!!!Very Mucho Gracias!!:)cgrock :)cgrock :)cgrock

haikald
14-05-2008, 09:25 AM
Apa info2 terkini kat sini??Dah ramai yang buat?Emm..ade sesiapa yang buat projek cendawan ni kat Melaka??:)cgrock :)cgrock :)cgrock

nofa
19-05-2008, 07:38 PM
bagaimana ngan pasaran cendawan nie meluas ke...... ade sesiapa blh komen yg dah jadi tokey2 tu:D :)cgrock

CikSukan
20-05-2008, 10:16 PM
bagaimana ngan pasaran cendawan nie meluas ke...... ade sesiapa blh komen yg dah jadi tokey2 tu:D :)cgrock

Permintaan sangatlah tinggi bertambah meriah bila rakyat malaysia akan kebuluran 3 bulan dari sekarang "Duit banyak dalam poket tapi makanan dah habis.."LOL

laling tengah study camna nak buat bebola cendawan and cendawan snack pringle untuk export ke Dubai?


So far harga borong 1kg cendawan segar = RM10
Harga Runcit 1kg= RM15
Term = Cashhh $$$

Harga ni untuk pasar borong selangor yg mana permintaan need
1000kg perday#:-S Adoi camna nak supply:)paid

Pada yg download RP laling tu baguslah kalau bermanfaat pada you all:)cgrock

wiferanggi
20-05-2008, 11:08 PM
salam,

pasaran cendawan memang luas, sampai tak cukup stok.. aku pun buat jugak tapi kat belah2 kedah la.. satu kilo boleh pegi RM6-RM10 mengikut tempat.. selalunya bile dah buat packing tu,memang akan habis terus..tak tipu beb.. tapi kalau nak makesure dapat hasil hari2 ada caranya..

nofa
21-05-2008, 05:15 PM
salam,

pasaran cendawan memang luas, sampai tak cukup stok.. aku pun buat jugak tapi kat belah2 kedah la.. satu kilo boleh pegi RM6-RM10 mengikut tempat.. selalunya bile dah buat packing tu,memang akan habis terus..tak tipu beb.. tapi kalau nak makesure dapat hasil hari2 ada caranya..

ye ke aku nak survey2 tmpt aku la plak pasaran nyer cam mana....... bro byk ke tanam

nofa
21-05-2008, 05:16 PM
Permintaan sangatlah tinggi bertambah meriah bila rakyat malaysia akan kebuluran 3 bulan dari sekarang "Duit banyak dalam poket tapi makanan dah habis.."LOL

laling tengah study camna nak buat bebola cendawan and cendawan snack pringle untuk export ke Dubai?


So far harga borong 1kg cendawan segar = RM10
Harga Runcit 1kg= RM15
Term = Cashhh $$$

Harga ni untuk pasar borong selangor yg mana permintaan need
1000kg perday#:-S Adoi camna nak supply:)paid

Pada yg download RP laling tu baguslah kalau bermanfaat pada you all:)cgrock

kat mana rp laling tu dalam blog yerk

nofa
21-05-2008, 05:41 PM
kat mana rp laling tu dalam blog yerk

sorry..... x belik page2 lps dah lepas:">

manja
21-05-2008, 07:06 PM
salam semua..

manja pun minat gak nak buat cendawan ni tp modal x de la klu nak apply takut x lulus sbb manja x bekerja. laling kajang kat mana? blh la nak gi melawat tapak sambil2 tu blh la timba ilmu apa yg patut dgn laling nnti.

Capura_Aniki
22-05-2008, 01:57 AM
Assalamualaikum..

menarik, huhu... bila next kursus?

sweezer
22-05-2008, 02:19 AM
bapak aku dulu ajar org tanam cendawan, buat benih nie dah lebih 10tahun sejak aku kecik dulu... dulu selalu lah tolong bapak aku buat benih nie... pastu kawan2 tolong carikan botol kaca minuman utk buat cendawan,... masa tu bapak aku kasik 10sen kalau jual kat die... pastu masa die keje mardi dulu bapak aku ajar org free jer, selalu nyer kat student UPM.... sampai ke china dan semalaysia juga la bapak aku dok pergi dek sebab cendawan nie. sejak besar nie aku tak pernah jejak2, tolong, melawat kat mana ladang die... heheeheh

kata bapak aku tak ramai org yg pandai buat benih cendawan nie, setakat tanam tu dah ramai org yg tanam skrg... aku lak dah naik cemoih makan cendawan.

manja
22-05-2008, 11:49 AM
mmg la sweezer dah selalu sgt mkn cendawan lama2 mmg la cemoih.:D aku nak pi menuntut dgn pak hang blh dak? kasi la aku no tipon & alamat pak hang.:)paid

chacheng
22-05-2008, 11:56 AM
ok la tu..
aku pun skung on the way wat cendawan
insyaallah, bancuh benih tu klu beljar tol2 ok nye...
lgpun senang gk
gud luck

chacheng
22-05-2008, 01:02 PM
sorry...
aku baru join CR ni..
skung ngh on the way wt cndawn..
ade gk yg dh diprektiskan time prektikl dulu...
cuma skung tgh wat proposal lg utk wat loan...tp xtaula lngkap ot tdk...
skung sku dh lmbt join korg...try download laling nye PR pun xdpt...
laling klu stil ade lg..tlg upload lek bleh x?
or sesape yg dh download, tlg upload lek tok aku...
aku nak sgt PR tu...harap dpt kerjasama dr kalian..
mekasih...

nofa
22-05-2008, 06:50 PM
sorry...
aku baru join CR ni..
skung ngh on the way wt cndawn..
ade gk yg dh diprektiskan time prektikl dulu...
cuma skung tgh wat proposal lg utk wat loan...tp xtaula lngkap ot tdk...
skung sku dh lmbt join korg...try download laling nye PR pun xdpt...
laling klu stil ade lg..tlg upload lek bleh x?
or sesape yg dh download, tlg upload lek tok aku...
aku nak sgt PR tu...harap dpt kerjasama dr kalian..
mekasih...

bagi email kau

Capura_Aniki
22-05-2008, 07:10 PM
Laling... send kat zul skali...

send kat FxcmMas@yahoo.com

chacheng
22-05-2008, 08:36 PM
nofa...
ni email aku yeh...
zuren_zr@yahoo.com
thanx tau!!

sweezer
23-05-2008, 12:06 AM
mmg la sweezer dah selalu sgt mkn cendawan lama2 mmg la cemoih.:D aku nak pi menuntut dgn pak hang blh dak? kasi la aku no tipon & alamat pak hang.:)paid

betol ker ko nak menuntut? tp bapak aku kalau nak menuntut ngan die kene serius... kalau memain die malas nak buang masa sebab dah byk mcm tu... sebab keje ni mcm buruh kasar gak la... nanti aku try tanya bapak aku laa samada die amik lagi tak budak nak menuntut....

nofa
24-05-2008, 07:41 AM
betol ker ko nak menuntut? tp bapak aku kalau nak menuntut ngan die kene serius... kalau memain die malas nak buang masa sebab dah byk mcm tu... sebab keje ni mcm buruh kasar gak la... nanti aku try tanya bapak aku laa samada die amik lagi tak budak nak menuntut....

cuba try tanya aku pun nak blajar gak:)cgrock

nofa
24-05-2008, 08:35 AM
aku nak tanya 1 soalan lagi..... kalau mcm aku yang baru2 nak start kecik2 nie.... ttg pasaran jual sendiri mcm duk pasar tani atau peraih ada ambik jgk dlm kuantiti sikit

ayne
29-05-2008, 08:41 PM
Kat sini sapa yang dah betul2 mengusahakan tanaman cendawan?

ade. saya baru setahun tanam.. so far ok la..

& sapa2 berminat, lokasi sy di muar..

CikSukan
29-05-2008, 09:13 PM
ade. saya baru setahun tanam.. so far ok la..

& sapa2 berminat, lokasi sy di muar..

Apa avatar awak buh gambar cendawan lambat petik, jangan bagi tepi dia kedut tak sedap buat sup, rasa kurang manis.:p

Links download tu hidup lagi apa,#:-S laling upload kat rapidshare kerana ia kan kekal sana selamanya forever, kerana laling dah bayar dah hosting simpan RP Cendawan tu kat sana setiap bulan RM35 sejak 10 bulan yg lalu.

Laling tak kisah buatkan RP untuk anda, bayarkan hosting simpan file tu RM35 setiap bulan dan anda just download FREE jer.

Kenapa laling buat camtu? = laling dah banyak duit:)paid

Nota IT = sapa bagi email yahoo kat atas tu nak send 50MB file melalui attached file kat yahoo email jawapannya MUSTAHIL kerana yahoo hanya bagi 3-4mb jer upload kalau lebih ia akan bangkrapkan Yahoo.:((

CikSukan
29-05-2008, 09:23 PM
Mungkin kauorang buka website rapidshare kat office dan biasanya pakar IT company kauorang akan Block website rapidshare.So laling belikan satu software untuk you all semua untuk bypass sistem security company kauorang.

Ambik FREE jer, laling belanja :)cgrock

Rapidshare (http://rapidshare.com/files/100156276/Bypass.rar) -ByPass ALL Internet Blocking System
Savefile (http://www.savefile.com/files/1444802) -ByPass ALL Internet Blocking System

nak tahu camna guna software tu buka kamus kalau anda tak faham Bahasa Inggeris.

"1.Download an exe file
2.Then extract the Bypass winRAR
3.Click and run
4.Set proxy if u have any assume generally in offices Internet are provided through proxies, you can find that, through click –>tools>>internet options>>Connections>>LAN Settings>> there you are with proxy server for your LAN and it’s port
5.Just copy that to proxy settings of Ultrasurf.(I provide in the Bypass Folder)
6.Then a window will pop up, says some thing in Chinese, ermm..probably this program created by Chinese Genius so just close this window
7.And open fresh Internet explorer
8.There you are, you can surf any information.
9.For office people, beware don’t spread words to your colleagues keep this info as limited as you can, Syyy…because if IT system people got to know about it then they’ll take your computer for scrutinizing examine do inspection closely and thoroughly.

P.S
If you are using browser other than IE, e.g. Firefox or Safari then you have to modify your proxy IP address to 127.0.0.1 with port :9666."

CikSukan
29-05-2008, 09:33 PM
aku nak tanya 1 soalan lagi..... kalau mcm aku yang baru2 nak start kecik2 nie.... ttg pasaran jual sendiri mcm duk pasar tani atau peraih ada ambik jgk dlm kuantiti sikit

cendawan ni paling tinggi permintaannya sekarang dan masalahnya barang selalu takda tak pernah cukup, harga cendawan terus meningkat setiap minggu..Tiba2 nofa ada cendawan untuk dijual..Tak tahu nak kata apa dah#:-S dapat rasakan betapa berebut dan busynya anda nanti orang nak beli cendawan awak..:)paid

"hello nofa ? cendawan 50KG ada tak esok? saya bayar cash anda RM500 awak hantar kat Tomyam Tasik Idaman yer.." camtulah contoh panggilan telefon bila awak ada barang:p

Cuba bayangkan anda supply pada dia satu kedai jer tu dah ada income awak RM500 setiap hari kalau sebulan awak baru sahaja mengalahkan gaji bos awak? Setakat nak pakai BMW selamber jer boleh beli..So kesimpulannya jangan risau senang jual:D

chacheng
29-05-2008, 09:41 PM
Ehm...
thanx bebyk kat laling..
RP tu byk gk bg info..
thanx k..
kepada pengusaha yg baru nk mnceburi bidg cendawan ini...gud luck k..
di mane ade kemahuan, di situ ade jln..
x gitu???
huhuhuhhu.....

CikSukan
29-05-2008, 09:52 PM
sorry...
aku baru join CR ni..
skung ngh on the way wt cndawn..
ade gk yg dh diprektiskan time prektikl dulu...
cuma skung tgh wat proposal lg utk wat loan...tp xtaula lngkap ot tdk...
skung sku dh lmbt join korg...try download laling nye PR pun xdpt...
laling klu stil ade lg..tlg upload lek bleh x?
or sesape yg dh download, tlg upload lek tok aku...
aku nak sgt PR tu...harap dpt kerjasama dr kalian..
mekasih...

OK untuk loan tu kauorang check dengan pinjaman Tekun..gi website diorang or gi jer pejabat dia..laling xwat pinjaman tapi share pengalaman owang lain yg pinjam ngan tekun.

1.bayaran balik yg pertama 6 bulan selepas dapat duit =bagus untuk owang xder modal.
2.diorang kan bagi loan 30K senang2 jer kalau wat cendawan lah.
3.ada paper work, isi form, granto,geran tanah sebulan dapat duit.


oh ya lupa nak bagitahu cendawan lingzi baru naik harga lah pulak sekilo RM120.00 :)paid

ayne
30-05-2008, 09:09 AM
Apa avatar awak buh gambar cendawan lambat petik, jangan bagi tepi dia kedut tak sedap buat sup, rasa kurang manis.:p
janji rupa dia gempaq.. yg kecik2 sedap mkn, tapi tak pandai posing bile begambo

ayne
03-06-2008, 03:18 PM
saje share gambo....

http://www.geocities.com/pemuda_bakri/cendawan/kursus/IMG_1553.JPG

naset
03-06-2008, 05:33 PM
cendawan ni klu nak start projek,kna ada tanah brp luas? pastu tuaian mmg confirm ada org beli ka? Tuaian brp kali dlm sebulan? Sy tgh plan nak buka bisnes2 cmni,tapi taktau yg mana plg bgus.

ayne
03-06-2008, 06:11 PM
cendawan ni klu nak start projek,kna ada tanah brp luas? pastu tuaian mmg confirm ada org beli ka? Tuaian brp kali dlm sebulan? Sy tgh plan nak buka bisnes2 cmni,tapi taktau yg mana plg bgus.

keluasan tanah, sekangkang kera pun cukup. cuma perlu tapak utk dirikan bangsal.. saiz 20x30 pun dh ok.

tuai, bole diejas mengikut demand.. hari2 pon bole. utk setiap bongkah, bole tuai maxima 2x sebulan.

market, spt biasa kene kreatif, bergtg kpd lokasi dan permintaan.

putera04
03-06-2008, 10:10 PM
aku berminat gak tanam cendawan nih he he :D ader cuber kat rumah tapi tak banyak ader yang kene kulat ijau tuh yang buat aku pening

CikSukan
03-06-2008, 10:29 PM
aku berminat gak tanam cendawan nih he he :D ader cuber kat rumah tapi tak banyak ader yang kene kulat ijau tuh yang buat aku pening

error dia masa kukus tak cukup lama (7jam )dan api terlalu besar.
Ni lah step paling penting kena jaga as PRIORITY Nombor 1

putera04
04-06-2008, 08:51 AM
error dia masa kukus tak cukup lama (7jam )dan api terlalu besar.
Ni lah step paling penting kena jaga as PRIORITY Nombor 1

he he aku beli yang dah siap benih ... mungkin orang yang buat bongkah tuh tak kukus ngan betul :D cammaner nak buat ah yang kene kulat tuh potong ker dan masuk plastik baru.

sweezer
04-06-2008, 10:32 AM
Apa avatar awak buh gambar cendawan lambat petik, jangan bagi tepi dia kedut tak sedap buat sup, rasa kurang manis.:p

Links download tu hidup lagi apa,#:-S laling upload kat rapidshare kerana ia kan kekal sana selamanya forever, kerana laling dah bayar dah hosting simpan RP Cendawan tu kat sana setiap bulan RM35 sejak 10 bulan yg lalu.

Laling tak kisah buatkan RP untuk anda, bayarkan hosting simpan file tu RM35 setiap bulan dan anda just download FREE jer.

Kenapa laling buat camtu? = laling dah banyak duit:)paid

Nota IT = sapa bagi email yahoo kat atas tu nak send 50MB file melalui attached file kat yahoo email jawapannya MUSTAHIL kerana yahoo hanya bagi 3-4mb jer upload kalau lebih ia akan bangkrapkan Yahoo.:((

laling byk duit wooooo:)paid :)cgrock :)paid

abbas
04-06-2008, 10:37 AM
aku berminat gak tanam cendawan nih he he :D ader cuber kat rumah tapi tak banyak ader yang kene kulat ijau tuh yang buat aku pening

senasib la ada gak test tp kena serangan kulat
maybe tempat nie x sesuai kot dekat dengan kilang

:)

UltraUngu
04-06-2008, 10:41 AM
salam semua...

saya budak baru...banyak nak kena belaja drpd tuan2 semua...
mohon tunjuk ajar

putera04
04-06-2008, 10:51 AM
senasib la ada gak test tp kena serangan kulat
maybe tempat nie x sesuai kot dekat dengan kilang

:)

letak tempat gelap lagi bagus bro cepat misilium dier jalan :D

CikSukan
04-06-2008, 01:04 PM
he he aku beli yang dah siap benih ... mungkin orang yang buat bongkah tuh tak kukus ngan betul :D cammaner nak buat ah yang kene kulat tuh potong ker dan masuk plastik baru.

biasanya kena buang atau bakar.Kalau dibiar dalam satu kawasan jangkitan kulat hijau ni akan merebak dengan meluas a.k.a = projek anda gagal:(( :((

extremeagro
04-06-2008, 01:08 PM
saya minat gak ngan tanam cendawan ni. tapi market camne ye?

CikSukan
04-06-2008, 01:14 PM
saya minat gak ngan tanam cendawan ni. tapi market camne ye?

Terlampau senang nak jual macam jual rokok Dunhill 14s :p

extremeagro
04-06-2008, 01:15 PM
Terlampau senang nak jual macam jual rokok Dunhill 14s :p
contohnya di mana? yang saya nampak di tepi2 jalan org dah banyak buat cam keropok

wiferanggi
04-06-2008, 02:06 PM
aku nak jemput korang pegi http://www.rahsiacendawan.com . Buku yang detail cerita pasal cendawan.

putera04
04-06-2008, 02:48 PM
biasanya kena buang atau bakar.Kalau dibiar dalam satu kawasan jangkitan kulat hijau ni akan merebak dengan meluas a.k.a = projek anda gagal:(( :((

ooo sib baik projek kecik yang kene kulat tu yade org kate potong kan pastu yang baik salin plastik lain sayang plak nak buang pasal yg kene kulat tuh bukan misiliun yg putih tu tapi kulat kat bawah bhg abuk kayu:D

putera04
04-06-2008, 02:50 PM
saya minat gak ngan tanam cendawan ni. tapi market camne ye?

ko tanyer kedai runcit atau kedai jual ikan dan sayur insyaallah dier nak :D aku dah tanyer permintaan banyak he he tapi barang takde ...:D kalau pasau borong murah sikit dier amik ...

ayne
05-06-2008, 11:14 AM
ko tanyer kedai runcit atau kedai jual ikan dan sayur insyaallah dier nak :D aku dah tanyer permintaan banyak he he tapi barang takde ...:D kalau pasau borong murah sikit dier amik ...

utk pengeluaran peringkat cuba2.. 5-10kg sehari biasanya takde masalah nk market. kedai runcit, kedai tomyam, penjual goreng pisang dah bole cover tu semua. utk peringkat skala kecil, 15-30kg sehari pun masih ok. maintain market group yg tadi & cuba2 masuk peniaga pasar atau pemborong. bile dah masuk medium & skala besar nk kene kreatif wujudkan produk2 hiliran. kene ada pemborong tetap atau kontrak farming kalo tak mmg kene timbus dgn cendawan ler..

hakikatnya pelik tapi benar. carta permintaan vs pengeluaran dari jbt pertanian menunjukkan production kita masih tahap rendah. masih byk ruang utk celah. tapi masalahnya bile dah besar tk dpt nk tembus market yg besar2. di mana silapnya.. sama2 kene kaji.

pahit tapi realiti, bile join kontrak farming, harga ditawarkan paras2 hidung. sedangkan nk beli cendawan kt hypermarket kite pun pikir 2 kali sbb sayur lain byk lg murah.

entah la.. aku dh 2 tahun dgn cendawan. nk buat byk tu boleh, tapi belum dpt market. so, masih skala kecil cukup2 makan..

putera04
05-06-2008, 10:11 PM
utk pengeluaran peringkat cuba2.. 5-10kg sehari biasanya takde masalah nk market. kedai runcit, kedai tomyam, penjual goreng pisang dah bole cover tu semua. utk peringkat skala kecil, 15-30kg sehari pun masih ok. maintain market group yg tadi & cuba2 masuk peniaga pasar atau pemborong. bile dah masuk medium & skala besar nk kene kreatif wujudkan produk2 hiliran. kene ada pemborong tetap atau kontrak farming kalo tak mmg kene timbus dgn cendawan ler..

hakikatnya pelik tapi benar. carta permintaan vs pengeluaran dari jbt pertanian menunjukkan production kita masih tahap rendah. masih byk ruang utk celah. tapi masalahnya bile dah besar tk dpt nk tembus market yg besar2. di mana silapnya.. sama2 kene kaji.

pahit tapi realiti, bile join kontrak farming, harga ditawarkan paras2 hidung. sedangkan nk beli cendawan kt hypermarket kite pun pikir 2 kali sbb sayur lain byk lg murah.

entah la.. aku dh 2 tahun dgn cendawan. nk buat byk tu boleh, tapi belum dpt market. so, masih skala kecil cukup2 makan..

he he aku setuju ngan pendapat bro... :D

insyi©
05-06-2008, 11:03 PM
bro mintak tolong sapa2 yang ader menjalankan
bisnes tanam cendawan nih..
aku n team aku nak wat bisnes nih.. kalo
sape2 yang ader pengalaman dalam bidang nih bleh tak
kongsi maklumat, pengalaman dan bla bla bla bla.....

n kalo lagi baik bleh tak aku nak
p melawat tapak tanaman cendawan..
nak tau mcm mane persekitaran tenpat
tanaman cendawan nih..

marilah bantu anak2 melayu yang nak berusaha nih

tgk kat blog ni : http://chiniagro.blogspot.com

ni blog husband kawan sy sndiri, dia mmg ada buat bengkel penanaman cendawan ni, rasanya 3 hari 2 mlm atau 2 hari 1 mlm, kena gi kat chini, pahang tu sbb tempat dia tanam kat sana.senang ada teor dan praktikal sekali. nak info yg lain mcm no tepon husband kwn sy tu ke...blh pm sy.skrg dia tinggal kat senawang, N9....weekend dia buat bengkel

ayne
07-06-2008, 06:15 PM
mmg plan nak amik benih yang dah siap..
kalo bancuh sendiri mmg takut xjadi..
lgpun awal2 ni maybe buat kecil2 je.. dlm
1000 benih.. juz wat pengalaman dulu..

forum BJ tu forum ape bro..
bleh bagi link

dah start tanam cendawan ker..

royal_berlian
07-06-2008, 08:44 PM
goverment ada sedia modal x kalau kita nak mula bisnes ni?

manja
08-06-2008, 01:11 AM
goverment ada sedia modal x kalau kita nak mula bisnes ni?

x silap aku la kena ada geran tuk dipajak. aku pun nak buat gak nih tp tersangkut part modal tu yg melemahkan semangat aku nih. dah beriya2 tp modal lak x de. mmg ingat nak tukar profesion nak buat fulltime sbb skrg ni aku keje petik buah anggur.:"> :p

aku pun dok mencari jalan mcmana nak mula bisnes ni. aku x de tanah so aku cadang nak sewa je tmpt yg aku dok usha ni. kira ok la utk aku klu buat kecil2an. skrg ni aku tgh testing 3 beg je dulu. aku letak kat bilik air rumah aku:)) sbb tu je la tmpt yg sejuk. umah aku ada 2 bilik air satu lg x guna sgt tp aku letak atas tangki jamban. :D

So ada sesape ke blh bg info camne nak dpt modal nak mulakan nih. aku appreciate sgt klu sesape dpt tlg.

xoxo
08-06-2008, 07:50 AM
klau buat dalam rumah boleh ke?tapak saya xde..saya nak buat kecil2 je..budget brape?ade sampai 5k x?

ayne
08-06-2008, 11:13 AM
klau buat dalam rumah boleh ke?tapak saya xde..saya nak buat kecil2 je..budget brape?ade sampai 5k x?

bole. dlm rumah tak sampailah 5k. 2-3k cukup

ayne
08-06-2008, 11:15 AM
goverment ada sedia modal x kalau kita nak mula bisnes ni?

ada, tapi mmg payah giler nk melayakkan diri utk dapat. better pakai modal sdiri dlu, then dah jalan sikit baru tunjuk muka. apa2hal sebaik2nya daftar kt pej pertanian berdekatan sebagai pengusaha baru.

manja
09-06-2008, 12:24 PM
Susah betul nak dptkan pinjaman ni ek. Ekonomi skrg mmg dah tahap cipan teruknya. Bertambah kritikal la ekonomi aku nih. Klu aku dpt modal aku ingat nak je sewa rumah kat blok2 umah aku ni sbb byk kosong. nak cari tanah utk diusahakan aku xde. Dari terbiar kosong je rumah2 ni baik aku usahakan buat apa2 yg patut xde la aku petik anggur lg kat umah ni.:D

CikSukan
10-06-2008, 07:34 PM
Susah betul nak dptkan pinjaman ni ek. Ekonomi skrg mmg dah tahap cipan teruknya. Bertambah kritikal la ekonomi aku nih. Klu aku dpt modal aku ingat nak je sewa rumah kat blok2 umah aku ni sbb byk kosong. nak cari tanah utk diusahakan aku xde. Dari terbiar kosong je rumah2 ni baik aku usahakan buat apa2 yg patut xde la aku petik anggur lg kat umah ni.:D

OFF topic
============
Kalau nak petik anggur ada dah kat Negeri Sembilan seorang anak muda menanam anggur secara komersil -Anggur merah tanpa biji dia belajar teknologi ni kat Thailand.

Jangan terkejut anggur yg anda makan asalnya dari Malaysia gak.:p

putera04
12-06-2008, 09:17 AM
nak tanyer otai adakah kulat berpunca dari benih yang tak berkualiti dan kaedah pengukusan yang salah aku rasa benih pun mainkan peranan kot :-?

ayne
13-06-2008, 11:32 AM
nak tanyer otai adakah kulat berpunca dari benih yang tak berkualiti dan kaedah pengukusan yang salah aku rasa benih pun mainkan peranan kot :-?

kalau kulat dari sebelah dalam beg, punca dari kukus kurg "masak". kalau dari mulut, pencemaran semasa suntik benih. kalau benih bermasalah, dia mati atau mycelium tak jalan.. maknanya benih tak main peranan utama. proses pensterilan (kukus) dan kebersihan proses suntik lebih main peranan

putera04
13-06-2008, 04:44 PM
kalau kulat dari sebelah dalam beg, punca dari kukus kurg "masak". kalau dari mulut, pencemaran semasa suntik benih. kalau benih bermasalah, dia mati atau mycelium tak jalan.. maknanya benih tak main peranan utama. proses pensterilan (kukus) dan kebersihan proses suntik lebih main peranan

aku kene kulat dari bawah beg kulat ijau ... dah 6 jam kukus mungkin tak cukup panas :D kulat ijau nih bahaya aku lambat asingkan habis nyangkit 30 beg :(( laslast potong tinggal kontot he he ...

ayne
13-06-2008, 06:20 PM
aku kene kulat dari bawah beg kulat ijau ... dah 6 jam kukus mungkin tak cukup panas :D kulat ijau nih bahaya aku lambat asingkan habis nyangkit 30 beg :(( laslast potong tinggal kontot he he ...

takpe. bongkah kontot cdwn sama je. tips kukus kalau pakai tong dram senang je.. pakai penutup kanvas, ikat rapat keliling tong, api ejas sampai kanvas tu melembung. 4 jam pun dah cukup. kalau pakai dapur gas 4 lingkar, idupkan api dia maxima mmg sdg2 elok. kalau pakai steamer besar (aku punye medium - 400 bkh) kene direct 8 jam (selepas didih). + nak didih air 45 min, dkt2 9jam la.

insyi©
13-06-2008, 06:46 PM
OFF topic
============
Kalau nak petik anggur ada dah kat Negeri Sembilan seorang anak muda menanam anggur secara komersil -Anggur merah tanpa biji dia belajar teknologi ni kat Thailand.

Jangan terkejut anggur yg anda makan asalnya dari Malaysia gak.:p

mmg anggur ni dah blh tanam sndiri....ari tu ada gi umah member, dia tanam anggur kat pergola umah dia...cantikla sbg hiasan dan sbg tanaman masa lapang tu...buah anggur berjuntai2....mcm kat obersea lak aku rasa

manja
13-06-2008, 08:34 PM
OFF topic
============
Kalau nak petik anggur ada dah kat Negeri Sembilan seorang anak muda menanam anggur secara komersil -Anggur merah tanpa biji dia belajar teknologi ni kat Thailand.

Jangan terkejut anggur yg anda makan asalnya dari Malaysia gak.:p


keh! keh! keh!:p ni pun ko blh wat modal bukak cite pasal tanam anggur yek. Laling kat area mana ko tanam cendawan ek. aku nak gi tgk la bila ada masa nnti.

putera04
16-06-2008, 08:10 PM
senyap jer he he otai otai tak ader citer baru ker:D

adioz88
22-06-2008, 10:58 AM
saya pun tanam cendawan juga
tapi kuantiti sikit
RND dulu
tahund epan macam tu, baru nak bina bangsal

putera04
22-06-2008, 10:42 PM
saya pun tanam cendawan juga
tapi kuantiti sikit
RND dulu
tahund epan macam tu, baru nak bina bangsal

bagus tuh bro cari pengalaman dulu :D

CikSukan
23-06-2008, 12:42 AM
saya pun tanam cendawan juga
tapi kuantiti sikit
RND dulu
tahund epan macam tu, baru nak bina bangsal

Apalah buat kecik2 tak ekonomik untuk hidup mewah.
Alang2 buatlah yg boleh keluar hasil daily 100kg

Lagipun permintaan sangat tinggi dari penawaran dan makin tak cukup
bila bulan Ramadhan menjelma nanti.:)paid


P.S. sorry kat awak, kalau nak suka2 test kenapa tak beli 1 bongkah jer dah cukup dah letak kat bilik air :p

P.S. Lokasi farm laling = rahsia :p

adioz88
23-06-2008, 12:56 AM
Apalah buat kecik2 tak ekonomik untuk hidup mewah.
Alang2 buatlah yg boleh keluar hasil daily 100kg

Lagipun permintaan sangat tinggi dari penawaran dan makin tak cukup
bila bulan Ramadhan menjelma nanti.:)paid


P.S. sorry kat awak, kalau nak suka2 test kenapa tak beli 1 bongkah jer dah cukup dah letak kat bilik air :p

P.S. Lokasi farm laling = rahsia :p

Saya ni budak sekolah lagi
mana ada duit banyak2 nak buat semua tu
Dengan kecil kecilan, saya dapat belajar dan faham betul2 tentang cendawan.
bagi saya, pengalaman lebih penting daripada segala yang ada.
Walaupun umur saya masih muda, saya bukan jenis yang nak fikir cepat untung dan tak mau susah.
Insyaallah, tamat pengajian tahun depan saya dah boleh bina bangsal.
Pakai duit simpanan sendiri, rasa lebih bermotivasi.
Setahun ni la saya akan kaji pasal cendawan.
Buat tanam guna EM dan tak guna EM.
Kalau guna EM apa yang nak kena titik beratkan
Kalau tak guna EM pulak, apa nak kena lebihkan.
Pengurangan kos, penyakit..
Walaupun info semua boleh dapat daripada internet, tapi amali lebih penting.

CikSukan
23-06-2008, 01:14 AM
Saya ni budak sekolah lagi
mana ada duit banyak2 nak buat semua tu
Dengan kecil kecilan, saya dapat belajar dan faham betul2 tentang cendawan.
bagi saya, pengalaman lebih penting daripada segala yang ada.
Walaupun umur saya masih muda, saya bukan jenis yang nak fikir cepat untung dan tak mau susah.
Insyaallah, tamat pengajian tahun depan saya dah boleh bina bangsal.
Pakai duit simpanan sendiri, rasa lebih bermotivasi.
Setahun ni la saya akan kaji pasal cendawan.
Buat tanam guna EM dan tak guna EM.
Kalau guna EM apa yang nak kena titik beratkan
Kalau tak guna EM pulak, apa nak kena lebihkan.
Pengurangan kos, penyakit..
Walaupun info semua boleh dapat daripada internet, tapi amali lebih penting.

Oh begitu..Bagus untuk awak cuba yg terbaik ye..Kalau wat tu just untuk makan sendiri dan belanja sekolah boleh lah tu

Kalau guna EM tinggi kos padahal ada benda lain (kalau awak belajar kimia masa form5 sure awak tahu..disamping tu penggunaan kawalan bioteknologi simbiosis system tentu boleh mencegah vektor dan seterusnya meningkatkan pengeluaran. :D

adioz88
23-06-2008, 01:21 AM
Sekarang EM tu pakai sembur pokok bunga aja
Nampak segar
Masilium pun dah makin galak bercambah
Nak tunggu lagi 12 hari baru bukak cap.

CikSukan
23-06-2008, 01:29 AM
Sekarang EM tu pakai sembur pokok bunga aja
Nampak segar
Masilium pun dah makin galak bercambah
Nak tunggu lagi 12 hari baru bukak cap.

OK lepas bukak cap awak akan lihat 2 hari lepas tu akan keluar cendawan, then sebab awak buat sikit ada baiknya awak jangan harvest cendawan macam avatar ayne. Low quality:p

adioz88
23-06-2008, 01:36 AM
OK lepas bukak cap awak akan lihat 2 hari lepas tu akan keluar cendawan, then sebab awak buat sikit ada baiknya awak jangan harvest cendawan macam avatar ayne. Low quality:p

Sedang asingkan satu beg media yang kena penyakit kulat hijau
Mujur tak jadi hulk

CikSukan
23-06-2008, 01:43 AM
Sedang asingkan satu beg media yang kena penyakit kulat hijau
Mujur tak jadi hulk

boleh tahu apa bahan binaan untuk atap awak?
Berapa percent pulak ketelusan cahaya matahari untuk net awak?
Dan akhir sekali awak ada tanam pokok serai wangi dan melia indica tak kat tempat tu...

Jawapan anda memain peranan dalam mencegah kulat hijau:)

adioz88
23-06-2008, 01:47 AM
boleh tahu apa bahan binaan untuk atap awak?
Berapa percent pulak ketelusan cahaya matahari untuk net awak?
Dan akhir sekali awak ada tanam pokok serai wangi dan melia indica tak kat tempat tu...

Jawapan anda memain peranan dalam mencegah kulat hijau:)

tak ada net
serai tak ada
bendang ada la :D
lagipun, beg media tu dok dalam bilik
dan bilik tu pulak tak cerah sangat dan tak gelap sangat
suhu pun agak sejuk
pendek kata, letak pokok dalam bilik pun boleh buat fotosintesis
beg media saya susun atas rak pakaian plastik.
tak kacau apa2
situ memang khas beg media
nak spray air pun tak ada masalah.

manja
23-06-2008, 11:03 AM
Korang aku nak minta tlg ni. aku x reti sgt pasal cendawan ni baru dlm tempoh percubaan sblm aku nak buat secara besar2an. cendawan aku ni ada tompok2 warna kuning pd sesetengahnya. adakah keadaan tompok2 ini biasa je?

adioz88
23-06-2008, 02:04 PM
Korang aku nak minta tlg ni. aku x reti sgt pasal cendawan ni baru dlm tempoh percubaan sblm aku nak buat secara besar2an. cendawan aku ni ada tompok2 warna kuning pd sesetengahnya. adakah keadaan tompok2 ini biasa je?

tompok kuning kat dalam beg tu ke
perhati tompok tu ada macam akar tak
atau tompok macam kulat?
kalau macam kulat, itu dah kena penyakit
asingkan
atau buang terus
nanti berjangkit

manja
23-06-2008, 07:10 PM
x nampak plak akar. dia mcm putih tepung yg kita tepek2 tp ada yg warna kuning.

ayne
23-06-2008, 07:15 PM
x nampak plak akar. dia mcm putih tepung yg kita tepek2 tp ada yg warna kuning.

tu misileum kulat lain.. sama gak penyelesaiannya.. buang!

CikSukan
23-06-2008, 08:03 PM
tu misileum kulat lain.. sama gak penyelesaiannya.. buang!

ermm..buang rugi tu.:-?

cara alternative mengikut experienced workers laling
1.asingkan dan letakkan satu tempat tertutup bersuhu 33degree celcius dan moisture 10%. Dalam 4 minggu miselium Pleurotas sajorcaju ini akan dapat dominan area dalam bongkah tu seterusnya menyingkirkan yellow fungus.

Punca jadi macam ni adalah seperti berikut.
1.pendedahan bongkah kepada cahaya matahari terutama bila ada atap bocor dan cahaya matahari dapat menyerap masuk.
2.Kelembapan rumah <50%
3.Bancuhan media cendawan terlalu basah .
4.Dedak yg digunakan ialah dedak lama dah expired, berketul dan terdedah kepada agen kulat asing.Jadi stor penyimpanan perlulah kering selalu.
5.Menggunakan benih berkualiti rendah, dan gandum juga jenis murah.

Rumors.
1.memberi benih kualiti grade 1 untuk yg first time beli then bagi yang..adalah satu game bagi supplyer benih membunuh usahawan kecilan seterusnya mendominasi pasaran:-?

ayne
24-06-2008, 08:23 AM
kalo 1, 10, 100 bole la buat treatment.. kalo dah masuk 500 dah stgh tan, 1k dah 1 tan.. tak sanggup aku. buang je senang & masuk yg baru. jimat masa, tenaga & kos jangka panjang

manja
24-06-2008, 11:19 PM
la ye ke kena buang? aku ada 3 beg je la. aku letak kat bilik air yg x guna. pastu aku plak rajin gi siram lantai bilik air tu selalu. susah gak camni.

adioz88
25-06-2008, 03:40 AM
la ye ke kena buang? aku ada 3 beg je la. aku letak kat bilik air yg x guna. pastu aku plak rajin gi siram lantai bilik air tu selalu. susah gak camni.

Cuba, tak payah siram bilik air
Spray terus beg media
bagi kelembapan ada :)
Tapi kalau berskalai besar sampai 4-5 ribu beg, kena pakai timer machine la

jacker
25-06-2008, 02:16 PM
Tumpang lalu...:D

dapatkan bekalan makanan lintah yang akan menggantikan penggunaan belut..
Belut pun sush nak dapat sekarang ni..

Kelebihan :

1. Mengurangkan penggunaan belut (Jimat Kos).
2. Menggalakkan pertumbuhan plankton dan mikro organisma dalam kolam.
3. Lintah cepat membesar dan membiak serta mengaktifkan lintah2 yg pasif.
4. Menjaga kualiti air kolam ternakan lintah.


1kg = RM10

untuk tempahan boleh call saya..

akmil - 0173321232

mamasit
26-06-2008, 05:43 PM
Tumpang lalu...:D

dapatkan bekalan makanan lintah yang akan menggantikan penggunaan belut..
Belut pun sush nak dapat sekarang ni..

Kelebihan :

1. Mengurangkan penggunaan belut (Jimat Kos).
2. Menggalakkan pertumbuhan plankton dan mikro organisma dalam kolam.
3. Lintah cepat membesar dan membiak serta mengaktifkan lintah2 yg pasif.
4. Menjaga kualiti air kolam ternakan lintah.


1kg = RM10

untuk tempahan boleh call saya..

akmil - 0173321232

hello, hello... lintah pula dah?

putera04
01-07-2008, 07:55 PM
maner otai otai cendawan nih he he senyap jer :D

manja
01-07-2008, 08:10 PM
maner otai otai cendawan nih he he senyap jer :D


aah! semua senyap. bz la tu.

ayne
10-07-2008, 12:36 PM
hmmm.. ginilah manja, setakat ni camne bongkah tu? dah buang ke belum? kalo lom buang cuba service mcm biasa & tgk cdwn ape yg kluar.. mane tau kluar lingzhi ke, lagi mahal

CikSukan
11-07-2008, 01:18 PM
hmmm.. ginilah manja, setakat ni camne bongkah tu? dah buang ke belum? kalo lom buang cuba service mcm biasa & tgk cdwn ape yg kluar.. mane tau kluar lingzhi ke, lagi mahal

ayne.. laling nak tanya kat mana yer boleh dapatkan benih cendawan telinga kera dan lingzhi a.k.a Ganoderma ni..ermm dengar cerita dah meningkat naik lingzhi ni 1kg = RM250 dan pasaran via online jual melalui e-bay pon dasyat demand dia..

Tulah nak cuba jenis ni pulak untuk cepat sikit kaya raya hidup mewah bergaya.:)paid

manja
11-07-2008, 01:28 PM
ayne.. laling nak tanya kat mana yer boleh dapatkan benih cendawan telinga kera dan lingzhi a.k.a Ganoderma ni..ermm dengar cerita dah meningkat naik lingzhi ni 1kg = RM250 dan pasaran via online jual melalui e-bay pon dasyat demand dia..

Tulah nak cuba jenis ni pulak untuk cepat sikit kaya raya hidup mewah bergaya.:)paid



wa.. dahsyat ko laling semua ko nak buat. apa2 pun baguih la ko ni muda2 lg dah jd usahawan. aku support usaha ko. aku pun nak follow gak semangat ko nih.:)cgrock :)cgrock

manja
11-07-2008, 01:32 PM
hmmm.. ginilah manja, setakat ni camne bongkah tu? dah buang ke belum? kalo lom buang cuba service mcm biasa & tgk cdwn ape yg kluar.. mane tau kluar lingzhi ke, lagi mahal


skrg ni tempek2 cam tpg tu xde dah leper. tp x jd pun hasil. frust gak tunggu nih. sebulan lbh dah. akar pun aku x nampak.:-? :-? aku tgk dkt bhgn atas bongkah tu ada ulat la camne ek? td aku bukak aku simbah2 skit dgn air.

yuhuu
15-07-2008, 04:58 PM
salam semua...
sedih rasenya baru tau pasal cendawan nie..
org lain semua da bertahun..

agak2 pasaran cendawan nie masih besar lagi ker?

golden_user2006
16-07-2008, 11:39 PM
ayne.. laling nak tanya kat mana yer boleh dapatkan benih cendawan telinga kera dan lingzhi a.k.a Ganoderma ni..ermm dengar cerita dah meningkat naik lingzhi ni 1kg = RM250 dan pasaran via online jual melalui e-bay pon dasyat demand dia..

Tulah nak cuba jenis ni pulak untuk cepat sikit kaya raya hidup mewah bergaya.:)paid

benih lingzhi...tgk kat sini (http://malimas.com/perkhidmatan.html)
mmg byk jenis cendawan masih byk import dr diusahakan...spt telinga kera/jeli hitam......
cuma sy pernah bertanyakan pd pengusaha yg agak lama 16 tahun dah, dulu mmg dia ada buat mcm2 jenis, tp pasaran tak de, krang ni target kat kelabu je......100kg/hari yg dia mampu...katanya...cukup la....

CikSukan
17-07-2008, 12:53 PM
benih lingzhi...tgk kat sini (http://malimas.com/perkhidmatan.html)
mmg byk jenis cendawan masih byk import dr diusahakan...spt telinga kera/jeli hitam......
cuma sy pernah bertanyakan pd pengusaha yg agak lama 16 tahun dah, dulu mmg dia ada buat mcm2 jenis, tp pasaran tak de, krang ni target kat kelabu je......100kg/hari yg dia mampu...katanya...cukup la....

Terima Kasih banyak kat awak kerana menjawab soalan laling ni.
:)cgrock :)cgrock

putera04
22-07-2008, 07:17 PM
otai otai sibuk buat bongkah cendawan ker senyap jer memasing he he :D

aBeaR
23-07-2008, 08:03 PM
mane aku nak tau pasal benda ni dengan lebih detail ha bro2 otai?

putera04
23-07-2008, 10:18 PM
mane aku nak tau pasal benda ni dengan lebih detail ha bro2 otai?

masuk ler blog- bolg cendawan kan banyak tuh ramai otai otai he he ....:D

CikSukan
23-07-2008, 10:43 PM
otai otai sibuk buat bongkah cendawan ker senyap jer memasing he he :D

10K bongkah miselium dah separuh putih WANTED!!:((

Price RM1.20 ambik sendiri.

Orang order..:)paid

ayne
19-09-2008, 12:34 AM
ayne.. laling nak tanya kat mana yer boleh dapatkan benih cendawan telinga kera dan lingzhi a.k.a Ganoderma ni..ermm dengar cerita dah meningkat naik lingzhi ni 1kg = RM250 dan pasaran via online jual melalui e-bay pon dasyat demand dia..

Tulah nak cuba jenis ni pulak untuk cepat sikit kaya raya hidup mewah bergaya.:)paid

releven lg ke info nie. kat CNC Mushroom pun ada jual benih2 cdwn lingzhi, tinger kera, abalon, & terbaru black poplar. tapi market tatau lerr.

laling, kot rajin usha2 la blog saya & senarai blog2 geng2 kulat semalaysia kt link2 sy.. actually dh ramai pgusaha bergabung, cuma tak pasti kot2 ada gabungan lain..

ayne
20-09-2008, 11:58 PM
Sekiranya anda membuat bongkah sendiri, gunakan air larutan wood vinegar utk bancuhan media, pada kadar kepekatan 500-1000x. Perbezaan nisbah ini bergantung kepada kualiti habuk kayu yang dibunakan. Habuk yang masih baru, 1000x dan kepekatan ditambah secara berperingkat sehingga maxima 500x untuk habuk yang sudah lama atau habuk guna semula dari bongkah yang sudah tamat pengeluaran. InsyaAllah bongkah akan selamat dari serangan kulat hijau, oren dan hitam.

Pengukusan bongkah selama 3 jam pun sudah memadai untuk pengukusan menggunakan steamer dan 2 jam sahaja sekiranya anda menggunakan tong drum. Ini kerana cuka kayu sudah membunuh sebahagian bakteria & kulat merbahaya dalam campuran medium bongkah. Sedikit cuka kayu tulen boleh dicampur kepada air kukusan sekiranya mahu untuk menjadi lapisan pelindung pada bahagian luar bongkah yang telah dikukus nanti.

Maklumat lanjut: http://cukayu.blogspot.com

amirzun
28-09-2008, 11:45 AM
salam..b4 thet aku nak introduce diri aku dulu.ko ble panggil aku amir,aku masih lagi blaja..sambung peringkat master.b4 aku student degree sains dan pengurusan sumber tumbuhan.nak beli benih??ko ble call aku kat no nie 0127257141 atau emel je kat sini zone_asri84@yahoo.co.uk

harga mengikut pasaran semasa, kalu banyak bleh runding, tapi kena bagi tau awal supaya aku ble prepare benih-benih tue..amek masa dalam 30 ke 40 hari..insyaallah aku start culture benih selepas raya nie..

aku gak ada culture benih cendawan ling zhi, yang buat ubat tue..

CikSukan
05-10-2008, 06:19 PM
Sekiranya anda membuat bongkah sendiri, gunakan air larutan wood vinegar utk bancuhan media, pada kadar kepekatan 500-1000x. Perbezaan nisbah ini bergantung kepada kualiti habuk kayu yang dibunakan. Habuk yang masih baru, 1000x dan kepekatan ditambah secara berperingkat sehingga maxima 500x untuk habuk yang sudah lama atau habuk guna semula dari bongkah yang sudah tamat pengeluaran. InsyaAllah bongkah akan selamat dari serangan kulat hijau, oren dan hitam.

Pengukusan bongkah selama 3 jam pun sudah memadai untuk pengukusan menggunakan steamer dan 2 jam sahaja sekiranya anda menggunakan tong drum. Ini kerana cuka kayu sudah membunuh sebahagian bakteria & kulat merbahaya dalam campuran medium bongkah. Sedikit cuka kayu tulen boleh dicampur kepada air kukusan sekiranya mahu untuk menjadi lapisan pelindung pada bahagian luar bongkah yang telah dikukus nanti.

Maklumat lanjut: http://cukayu.blogspot.com

Soalan ?
Mana nak beli cuka kayu ni?:-?
Apa bahan kimia (chemist content) dalam cuka kayu ni?
laling ni pakar lah jugak dalam kimia organik kalau tahu bahan dia boleh create bahan kimia yg sama dari unsur lain..

richestboy
15-10-2008, 06:18 PM
akum kpd usahawan cendawan sekalin, saya mintak sesiapa yang baik hati tolong la hantar dkt sy rp cendawan laling, sbb sy dah try download dkt dua link pada page sblm ni, x dpt!! sy minta sape yg sudi membantu semoga allah limpahkan rezeki die, email sy richest_boy@ymail.com

chacheng
16-10-2008, 05:02 PM
lamer dh xdiscus kt cni...
bz jer skung...
wt loan tekun bg sesape yg baru nk wt agak sukar sbnrnye...
kena siapkan 10% dulu baru layak memohon...
sape nk tryla wt loan kt agrobank...
interest die 3.75% je..
sesame la kita majukan negara dgn kemudahan yg ade...
huhuhuu....

ayne
20-10-2008, 06:28 PM
Soalan ?
Mana nak beli cuka kayu ni?:-?
Apa bahan kimia (chemist content) dalam cuka kayu ni?
laling ni pakar lah jugak dalam kimia organik kalau tahu bahan dia boleh create bahan kimia yg sama dari unsur lain..

chemical content sila rujuk sijil UTM kat blog http://cukayu.blogspot.com

mane nk dpt? kat blog ada gak.. saye jual...

joue
20-11-2008, 07:11 PM
maaflah mencelah ni,mana nak dapatkan benih cendawan ni,ada no tel. tak?

heaven
12-01-2009, 09:47 PM
senyap je skrg thread cendawan nie...

semua sibuk tgh petik cendawan ke.... =))