PDA

View Full Version : Apa beza ram ddr pc2700 dengan ram ddr pc3200??


ml8883
04-09-2010, 01:04 AM
Salam... aku nak tahu sesiapa boleh terangkan apa kah perbezaan antara ram ddr pc2700 dengan ram ddr pc3200?.. Sekarang ni pc aku guna ram ddr 512 pc2700..Boleh tak kalau aku tambahkan ram guna ddr pc3200 1gb..? Ini ada lah spec pc aku>>

Pentium(R)4 CPU 1.70 GHz
512mb of Ram
Hdd 40gb
Windows XP Pro sp3
#:-S#:-S#:-S

fadli1982
06-09-2010, 11:52 AM
Salam... aku nak tahu sesiapa boleh terangkan apa kah perbezaan antara ram ddr pc2700 dengan ram ddr pc3200?.. Sekarang ni pc aku guna ram ddr 512 pc2700..Boleh tak kalau aku tambahkan ram guna ddr pc3200 1gb..? Ini ada lah spec pc aku>>

Pentium(R)4 CPU 1.70 GHz
512mb of Ram
Hdd 40gb
Windows XP Pro sp3
#:-S#:-S#:-S

tak boleh.slot x sama.ko kena pakai 2700 jugak.beza nya 2700 tu lama,3200 lg br..dan now ada lg latest ntah x taw apa number..x follow sgt.

akecema
06-09-2010, 11:56 AM
Salam... aku nak tahu sesiapa boleh terangkan apa kah perbezaan antara ram ddr pc2700 dengan ram ddr pc3200?.. Sekarang ni pc aku guna ram ddr 512 pc2700..Boleh tak kalau aku tambahkan ram guna ddr pc3200 1gb..? Ini ada lah spec pc aku>>

Pentium(R)4 CPU 1.70 GHz
512mb of Ram
Hdd 40gb
Windows XP Pro sp3
#:-S#:-S#:-S

ikut yg aku tau la
kene ikut mobo support ke idak
kalo RAM sama jenis cuma speed tinggi boleh
contoh slot DDR mesti guna DDR. bus speed tinggi lagi bagus

cuma kalo ko guna DDR yang bus speed tinggi, elakkn dipasangkn dgn DDR yang speed rendah
nnt die akan ikut speed yang rendah

mrkon
06-09-2010, 02:45 PM
kena tengok mobo juga support ka tak......

qarzza
06-09-2010, 02:53 PM
pc 3200 ngan pc2700 due ddr1.
jadi due slotnye adelah same...
mobo yg boleh support 3200 boleh support 2700, tapi yg support 2700 tak semestinye boleh support 3200..
dulu aku ade try pakai, bile tgk kat properties, die detect..
tapi bile tengok performance kat task manager, memory used die tak berfungsi...(graft tak jalan).. tapi pc running macam biase... :)