PDA

View Full Version : Bahaya tersembunyi dalam produk minuman 3-in-1


demise_u
27-07-2010, 04:22 AM
http://www.kosmo.com.my/kosmo/pix/2010/0727/Kosmo/Negara/ne_01.1.jpg
MINUMAN 3-in-1 menjadi kegemaran ramai kerana ia mudah untuk disediakan di mana-mana.

-----------------------------------------------------------------
KUALA LUMPUR – Penggunaan produk minuman 3-in-1 yang kini menjadi kegemaran masyarakat Malaysia perlu dikawal pengambilannya kerana ia boleh memudaratkan kesihatan jika diambil secara berlebihan.

Pensyarah Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr. Roslee Rajikan berkata, pengguna perlu bijak membuat pilihan dengan melihat label nutrien atau zat makanan pada produk berkenaan.

“Jika ambil produk ini sekali sekala tanpa berlebihan saya rasa tidak timbul masalah tetapi jika sehari lima hingga enam kali, mungkin ia boleh menimbulkan masalah,” katanya semasa ditemu bual oleh pengecara Zulkifli Bujang dalam program Kerusi Panas menerusi Radio 24 hari ini.


Berita selanjutnya di akhbar Kosmo

kalau
27-07-2010, 04:31 AM
oooo......jadi kalo yg lebih dari 3 in 1 nih ie.

5 in 1 cam superpower boleh la ekk.....

the_ultimatez_najman
27-07-2010, 04:36 AM
aku minum kopi 3 in 1 ni 1 hari 2 kali..uwaa...
biar betol

silverchair959
27-07-2010, 04:54 AM
aku layan kopi radix jer hehehe

Hafiz1990
27-07-2010, 04:58 AM
oohhh, ye ke ?

kene tukar habit la ni.

akukurt
27-07-2010, 05:11 AM
main sembunyi2 pulak ek..???

jemoreng
27-07-2010, 05:32 AM
layan je radix....kalo cam tu

KaZuMa_KiRyUu
27-07-2010, 05:43 AM
aku minom teh lipton jer.. huhuhuhuhuhu...

tryje
27-07-2010, 06:45 AM
air suam dan air susu setiap pagi ... sihat dan cargas

none
27-07-2010, 07:00 AM
layan je radix....kalo cam tu

radix ni berapa in one ? kenapa dia terkecuali..
pas tentu sykt pengeluar mendakwa mereka punya ok... no hal..
yg sebenarnya mana yg bahaya ni?

lanevi448
27-07-2010, 07:08 AM
Memang ada dengar minuman 3 dlm 1 ni x elok diminum selalu. Tapi bgtaula kenapa?
Susah sangat ke? Dahla tulisan kt paket tu halus2 je.
Radix terkecuali ke?

astrowan
27-07-2010, 07:08 AM
tulis la company mana sbb apa?????????

berita macam ting tong ja...........haram la hoiiiiiiiii

KZ5
27-07-2010, 07:12 AM
isshhh...ye ke nie

shila70
27-07-2010, 08:25 AM
ada ker orang minum air manis ni lima enam kali sehari :-?

girlsilver
27-07-2010, 08:30 AM
aku layan RXCoffee jer :)cgrock

girlsilver
27-07-2010, 08:30 AM
ada ker orang minum air manis ni lima enam kali sehari :-?

ade....:D:D:D but not me

anuarul
27-07-2010, 09:05 AM
seb bek ako jarang menom...3 in 1 nih

huuhaa
27-07-2010, 09:09 AM
yeke.. ape yg sembunyi 2...

kamal_kampong
27-07-2010, 09:18 AM
radix ni berapa in one ? kenapa dia terkecuali..
pas tentu sykt pengeluar mendakwa mereka punya ok... no hal..
yg sebenarnya mana yg bahaya ni?

Radix dah dibuat kajian terperinci dan x mendatangkan mudarat..malah boleh jadi penyembuh penyakit2 jika ambil selalu..

bihunx
27-07-2010, 09:25 AM
Berita tak jelas. semua membahayakan kesihatan, takda yang tak bahayakan.. kalu makan ubat banyak2 pun boleh jadi racun. ape la punya berita, ni pensyarah nak kejar glamor ni.. nak point lebih je ni..

little_lily
27-07-2010, 09:27 AM
ermmm.. thats all?

moneymaker3000
27-07-2010, 09:29 AM
dia kata sikit2 takpa jangan sehari amik 5-6 kali. Sama la juga kalau makan maggi/nasi lemak sehari 5 bungkus pun akan memudaratkan kesihatan.

TANjb
27-07-2010, 09:36 AM
pada pandangan saya, apa jua makanan atau minuman, sekiranya diambik dlm kuantiti banyak memang tak baik utk kesihatan.

contoh; gula, garam, krimer, susu pekat.

kebelakangan terlalu byk berita mengenai penggunaan gula berlebihan - alasan utk kenaikkan gula ?

irsaffy
27-07-2010, 09:41 AM
Minum kopi o atau teh o adalah baik. Cuma perlu berhati-hati semasa membeli.

Kopi paket seperti Kapal Api dan sebagainya mempunyai bahan dari Tepung, MARJERIN dan GARAM semasa diproses. Hanya 60% sahaja kandungan kopi betul. Sebab itu ia dinamakan Kopi Campuran.

Marjerin ( kandungan utama kopi serbok yang telah dipaket ) adalah penyebab utama saluran pembuluh darah tersumbat untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Jangan kelirukan MARJERIN dengan BUTTER TENUSU, kerana BUTTER TENUSU adalah baik untuk manusia walaupun ia mempunyai kandungan lemak baik. Dan jangan terpedaya dengan Low Fat Marjerin sebab tiada marjerin yang baik.

Kalau nak minum kopi, carilah kopi serbok tulin. Ada banyak jual di pasaraya. Apa2 minuman segera jenis 3-IN-1 adalah tidak sihat.... sbb mengandungi gula tiruan. Semua gula tiruan adalah bahaya pd tubuh badan.

angkasa
27-07-2010, 09:44 AM
layan je radix....kalo cam tu

Radix berapa sudu gula dia pakai? Sapa2 tau plz..sbb aku selalu minum Radix...MAI SECAWAN...

angkasa
27-07-2010, 09:47 AM
Minum kopi o atau teh o adalah baik. Cuma perlu berhati-hati semasa membeli.

Kopi paket seperti Kapal Api dan sebagainya mempunyai bahan dari Tepung, MARJERIN dan GARAM semasa diproses. Hanya 60% sahaja kandungan kopi betul. Sebab itu ia dinamakan Kopi Campuran.

Marjerin ( kandungan utama kopi serbok yang telah dipaket ) adalah penyebab utama saluran pembuluh darah tersumbat untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Jangan kelirukan MARJERIN dengan BUTTER TENUSU, kerana BUTTER TENUSU adalah baik untuk manusia walaupun ia mempunyai kandungan lemak baik. Dan jangan terpedaya dengan Low Fat Marjerin sebab tiada marjerin yang baik.

Kalau nak minum kopi, carilah kopi serbok tulin. Ada banyak jual di pasaraya. Apa2 minuman segera jenis 3-IN-1 adalah tidak sihat.... sbb mengandungi gula tiruan. Semua gula tiruan adalah bahaya pd tubuh badan.


Wah info yang baik...
kopi serbuk tulin selalu ada nampak kt Giant,kita pilih biji kopi dan diorg blend on da spot..kira betul2 ori and natural..

excelmas
27-07-2010, 09:49 AM
Minum kopi o atau teh o adalah baik. Cuma perlu berhati-hati semasa membeli.

Kopi paket seperti Kapal Api dan sebagainya mempunyai bahan dari Tepung, MARJERIN dan GARAM semasa diproses. Hanya 60% sahaja kandungan kopi betul. Sebab itu ia dinamakan Kopi Campuran.

Marjerin ( kandungan utama kopi serbok yang telah dipaket ) adalah penyebab utama saluran pembuluh darah tersumbat untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Jangan kelirukan MARJERIN dengan BUTTER TENUSU, kerana BUTTER TENUSU adalah baik untuk manusia walaupun ia mempunyai kandungan lemak baik. Dan jangan terpedaya dengan Low Fat Marjerin sebab tiada marjerin yang baik.

Kalau nak minum kopi, carilah kopi serbok tulin. Ada banyak jual di pasaraya. Apa2 minuman segera jenis 3-IN-1 adalah tidak sihat.... sbb mengandungi gula tiruan. Semua gula tiruan adalah bahaya pd tubuh badan.

thanks bro for the good info..
bru tahu ni..
selama ni..sedap minum je..

excelmas
27-07-2010, 09:51 AM
camne ni?byk ag stok 3 in 1 ni..
milo 3 in 1 ngan nescafe 3 in 1..
xkan nak buang kot..
sayang plak..

taufic
27-07-2010, 09:52 AM
setau aku
gula yg selalu dipakai dalam 3 in 1 punya kopi nie
adalah gula ringkas, bukan macam gula yg kt umah tue
kadar serapan gula ni lebih tinggi dari gula biasa
sbb tu bila minum terus rasa bertenaga/rejuvenate
dalam erti kata lain gula nie lebih bahaya dr gula biasa

tp bule la nak minum sekali sekala
jgn selalu sgt

GASTER123
27-07-2010, 09:53 AM
aku sehari sekali mesti kene 5 in 1..

insanbiasa
27-07-2010, 09:55 AM
KOSMO ni biar betik?!! die hanya cakap memudaratkan kesihatan je...alang2 asal x bgtau ape kandungan yg merbahayakan tu secara detail lg kalau betul die dh intebiu dr. dari UKM tu??!!! :-?

nameless
27-07-2010, 09:56 AM
ni suma termasuk skali ke 5 in 1 ngan 2 in 1..??

numanuma
27-07-2010, 10:00 AM
ade kes student utm rosak buah pinggang, hasil selidik adalah kerana hari2 siang malam minum nescafe 3in1

real_rolls
27-07-2010, 10:09 AM
boleh minum 3 in 1 .. jangan selalu udah le...

rafiz2000
27-07-2010, 10:10 AM
baru sudah minum KOPI Larat...versi2 awal memang terasa tindakbalasnya..
sekarang sedikit kurang.mungkin dah kurang tongkat alinya..

pernah cuba KOPI KAWE-dia bangun sebelum kita bangun..memang ummppphh sekarang susah nak dapat..
kopi/teh jenis ini memang ada bahan kimia rangsangan apa nama nya tu sedatifil..

aes
27-07-2010, 12:16 PM
cuba lihat label sblm beli

kebanyakkan instant drink ada bahan kimia

nak bgtau detail pun tak pasti

Uzyr R
27-07-2010, 12:40 PM
apa2 minuman atau makanan kalau diambil secara berlebihan mmg la boleh memudaratkan kesihatan..
ambillah mengikut keperluan tubuh badan kita insyaAllah selamat..:)cgrock

bintang4
27-07-2010, 12:45 PM
Huiyo...aku kurang2 pekena nescafe 3in1 4 kali sehari..setiap cawan double dose lak tu...huhuhuuu

fagositosis
27-07-2010, 12:56 PM
da ditetapkan...semua benda kite x leh berlebihan dan berkurangan,kena seimbang...kalau x,akan ade efek

Toxic2010
27-07-2010, 02:48 PM
3 in 1..3 penyakit dalam 1 rasa..bahaya..

nbcdigitalarts
27-07-2010, 02:58 PM
minum apa pun kalo berlebihan ( kecuali air masak ) memang bahaya tuan/puan ! minum air perigi tu pun agak agak lah...

Hang B Hang F
27-07-2010, 03:11 PM
mmg semua produk 3 in1 atau 5 in 1 ni bahaya..ada ceramah tentang ni dahulu..
tapi lupa plak kandungan die apa..dulu kecoh pasal metamin(betul ke aku sebut ni;p) yang ganti susu tu..lupe plak nama nya..
sekarang pn sama..tapi ada kandungan lain..
ada doctor yg jumpa ayah saya(chemist) bgtau ramai pesakit dia yang sakit teruk dan ada sampai tak boleh bgn(bkn bgn *** tu ye ;p)akibat minuman 3 in 1 yang semakin berleluasa sekarang..tapi ke off rekod atas sbb tertentu..
huhu so berhati2 jela..:D

muz79
27-07-2010, 03:39 PM
kopi kapal api...btul2 kaw!!

irsaffy
27-07-2010, 03:44 PM
creamer bkn tenusu dan susu pekat manis pun bahaya gak tu...

CyberMachine
27-07-2010, 03:52 PM
creamer bkn tenusu dan susu pekat manis pun bahaya gak tu...

haah..betul. creamer bukan tenusu...bahaya.

irfan
27-07-2010, 04:00 PM
apa sahaja yg dimakan berlebihan tidak baik untuk kesihatan...makanan perlulah seimbang

princ3ss_p3ri
27-07-2010, 05:36 PM
aku sehari 2 3 kali gak pulun mil0 3 in 1...

fauzi32
27-07-2010, 07:34 PM
minum air masak je... lebih elok dari minum semua tu.. org tua2 kat kampung sy umur 70-75 tapi masih kuat masih kerja nelayan dan penoreh getah. bila tanya apa rahsia kuat macam umur 40an. jawapan simple je.. banyak2 kan minum air masak.. dan setiap pagi satu sudu teh madu lebah utk tenaga.

firdaus90
27-07-2010, 07:46 PM
Radix berapa sudu gula dia pakai? Sapa2 tau plz..sbb aku selalu minum Radix...MAI SECAWAN...

radix xpakai gule la..die pkai stevia...

hello4u
27-07-2010, 07:55 PM
aku minum teh tarik nescafe tarik...

hello4u
27-07-2010, 07:56 PM
minum air masak je... lebih elok dari minum semua tu.. org tua2 kat kampung sy umur 70-75 tapi masih kuat masih kerja nelayan dan penoreh getah. bila tanya apa rahsia kuat macam umur 40an. jawapan simple je.. banyak2 kan minum air masak.. dan setiap pagi satu sudu teh madu lebah utk tenaga.


TQ atas info nih Tuan Fauzi....lama x nampak? :D:D

pakaji
27-07-2010, 08:04 PM
apa2 pun kalu consume over sgt boleh mndtgkan mudarat..bersederhana shj..
dulu aku pun selalu minum instant coffee ni tp skrg ni umur dh meningkat aku togok air kosong je:)

anbusan
27-07-2010, 08:09 PM
pekene secawan nescafe 3 in 1 yg warne hijau tu perh mantop siot....aku dulu jd ketagih ehehe walau skang da x kerap minum tp still the best le pakej hijau ni ahaha

tm1
27-07-2010, 08:35 PM
Aku sentiasa ada stok pek 3in1 ni. neskepe,holik,milo,lipton.
Pegi keje, balik keje..2 peket sehari la gitu.
Panaskan air, koyak peket, tabur, bancuh, kasi minum..mudah.

Pek 3in1 ni murah, terutama neskepe..40peket baru rm13...tak sampai 40sen sepeket.

Nak ubah cara idup ni, kena tunggu aku kawinla ti. Suruh org umah bancuh je.

wan676
27-07-2010, 08:38 PM
pekene secawan nescafe 3 in 1 yg warne hijau tu perh mantop siot....aku dulu jd ketagih ehehe walau skang da x kerap minum tp still the best le pakej hijau ni ahaha

patut la jantung aku rasa berdebar aje.:o kemudian kadang2 tidur rasa tak puas aje bernafas :o ~X( pasni kena kurangkan la. skang ni aku minum nescafe tarik pakej tu.yg ada buih tu :-? ish bahayo untuk kesihatan

hanifzahari
27-07-2010, 08:50 PM
Huh....bahye nie...katakan x pada 3 in 1..
kadang2 tu xpe kot..:D:D:D:D:D

wan676
27-07-2010, 09:41 PM
Alicafe camna? nampak iklan nya org yang minum tu berkereta mewah dan hidup sihat... hahaaaa

endingman86
27-07-2010, 09:43 PM
semue jenis 3 in 1 ke nieh?

Micky.JeMy
28-07-2010, 02:28 AM
patut la jantung aku rasa berdebar aje.:o kemudian kadang2 tidur rasa tak puas aje bernafas :o ~X( pasni kena kurangkan la. skang ni aku minum nescafe tarik pakej tu.yg ada buih tu :-? ish bahayo untuk kesihatan

lebih kurang mcm problem yg sy hadapi...
kt ofis ,sy slalu la bedal mnum 3 in 1 ni...
bende free kn...kite sental je la..
kdg2 ade la smpai 4-5 paket 1 hr..

tp btol la..jantung cepat berdebar..
walopun x buat ape2 aktiviti mcm joging ke, turun naik tangge ke..
dok kt kerusi je pn leh berdebar...

tido pon mane penah rse puas...

and lg 1..kalau aku mnum nescafe 3 in 1 ni,pastu g isap rokok, rse payau la.. x sedap lgsung...rokok x smpai setengah lg, aku da campak.. :))

lilbee
28-07-2010, 11:58 AM
aku minum nescafe 3in1 pagi2 je..tanak bagi ngantuk..

nisuh
28-07-2010, 12:00 PM
aku layan kopi radix jer hehehe

radix gaks yg bagus..confirm muslim punya:)cgrock