PDA

View Full Version : Bruce Lee Pernah Tewas Dengan Mahaguru Silat Gayong ?


Pages : [1] 2

missdealova
03-04-2007, 11:21 PM
Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.

Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun. Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.

Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.
Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman. kebetulan, adalar suatu hari tu, Dato Mahaguru pi travel overseas. Flight yang dinaikinya stop untuk transit di Hong Kong. Kebetulan, ada orang report kat Bruce Lee. Apa lagi, Bruce Lee pun terus ke airport untuk bertemu Dato Mahaguru. Bruce Lee nak test power hebat mana silat melayu. Dia tak puas hati sebab dah ramai mat salleh tewas kat Dato Mahaguru.

Dipendekkan cerita, diorang pun lawanlah secara tertutup kat dalam bilik VIP. Bruce Lee telah melambung terkena pukulan Dato Mahaguru.

Beberapa bulan selepas itu, Bruce Lee mati akibat penyakit misteri.


Is this true?? :rolleyes: :rolleyes: :confused:

@SwooshGoldex
03-04-2007, 11:22 PM
Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.

Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun. Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.

Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.
Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman. kebetulan, adalar suatu hari tu, Dato Mahaguru pi travel overseas. Flight yang dinaikinya stop untuk transit di Hong Kong. Kebetulan, ada orang report kat Bruce Lee. Apa lagi, Bruce Lee pun terus ke airport untuk bertemu Dato Mahaguru. Bruce Lee nak test power hebat mana silat melayu. Dia tak puas hati sebab dah ramai mat salleh tewas kat Dato Mahaguru.

Dipendekkan cerita, diorang pun lawanlah secara tertutup kat dalam bilik VIP. Bruce Lee telah melambung terkena pukulan Dato Mahaguru.

Beberapa bulan selepas itu, Bruce Lee mati akibat penyakit misteri.


Is this true?? :rolleyes: :rolleyes: :confused:
ermm.... best jugak cerita nie

goldtrader
03-04-2007, 11:24 PM
btol ke nama mahaguru gayong tu datuk meor ??? mcm ku pernah dengar cerita ini dari mahaguru awang daud dulu dulu

kawe78
03-04-2007, 11:26 PM
leh wat movie nih... pe lagi

felani
03-04-2007, 11:29 PM
aku pun ade gak denga cite die camtu..tapi x bape pastu btul ke idak..

kon
03-04-2007, 11:29 PM
cite yg sama aku dgr tapi org lain yg lawan dia..

goldtrader
03-04-2007, 11:31 PM
cite yg sama aku dgr tapi org lain yg lawan dia..

yang pasti bukan dia laa yang kalahkan orochimaru ... sasuke yang kalahkan orochimaru

kon
03-04-2007, 11:34 PM
banyak sgt tgk katon ni..;)

felani
03-04-2007, 11:37 PM
aku denga tumbukan bruce lee ni memang laju..tapi no wonder la kalah ngan gayong, sbb gayong ni silat batin kan?

goldtrader
03-04-2007, 11:46 PM
tumbuk laju tu trick gambar filem kot .. kalau ko fast foward mesti lagi laju giler wa cakap ama lu

RMteam
03-04-2007, 11:48 PM
macam pernah dengar?

picilon
03-04-2007, 11:49 PM
moral cerita...
sentiasa ada yg lebih hebat dr kita

goldtrader
03-04-2007, 11:54 PM
citer aku dengar plak ... bruce lee mati terkejut sebab die dengar ada sorang lelaki dari malaysia yang pakai nick goldtrader kat carigold.com pernah cabar dia dulu .. tak tau laa sebab2 mati tu terkejut sebab dia rasa lawak giler ataupun sebab terlampau takut ... kematian dia misteri sampai skang ...

Overclock
03-04-2007, 11:58 PM
Ni buat cite cerita filem mesti gempak....;)

reggae
04-04-2007, 12:13 AM
ntah la..
aku penah dengar gak citer ni dulu...
tp skrg masih misteri la..
ade ke sape2 nak volunteer tanye mahaguru??

onetarmizi
04-04-2007, 12:19 AM
citer aku dengar plak ... bruce lee mati terkejut sebab die dengar ada sorang lelaki dari malaysia yang pakai nick goldtrader kat carigold.com pernah cabar dia dulu .. tak tau laa sebab2 mati tu terkejut sebab dia rasa lawak giler ataupun sebab terlampau takut ... kematian dia misteri sampai skang ...

adui smpt lg mengangkat huhuu..bruce lee pun lum kenal lg CG mase tu..ko pun masih budak2 or maybe tak terlahir lg keke

VAMP
04-04-2007, 12:23 AM
haha.. jangan biarkan diri anda diselembungi misteri.. :D

goldtrader
04-04-2007, 12:24 AM
ko tak tau .. aku ni mcm connor macleod lam citer highlander laaa .. in the end there can be the only one ... aku ingat dulu selalu dok buli si bruce lee ni ... dulu nama dia rosli ... tapi orang kampung selalu panggey berus li ... last2 tak sangka plak jadi pelakon terus buh nama Bruce Lee

donunicorn
04-04-2007, 01:44 AM
aku pun pernah dgr gak pasal citer nie...
citernya skt berbeza laaa dgn versi dealova,

aku da lama dlm silat gayong nie.citer nie pun aku dpt dari guru silat aku lama da sejak zaman muda2 dulu.citer nie x rmi yang tau sbb perlawanan ni dibuat secara rahsia.ye laa nak jaga nama baik masing2.citer nyer bermula mcm nie...

masa tu bruce lee dari amerika nak ke hongkong.dia tukar flight kat lapangan terbang changi,singapura.maknanya dari us ke changi then ke hongkong.masa tu jugak allahyarham dato' meor abdul rahman(pengasas silat gayong)nie kerja kat lapangan terbang changi.kat singapura mmg da popular laa allahyarham dato' meor nie.klu tanya mana2 guru silat skrg nie mmg knl laaa dgn allahyarham dato' meor.nak jd cerita pembantu bruce lee dgr la citer pasal allhyarham dato' meor.so dia pun bgtau kat bruce lee.bruce lee pun minat laa nk adu tenaga dgn allahyarham dato' meor.nk pendekkan citer allahyarham dato' meor pun terima cabaran tu.so diadakan laa pertandingan kat sebuah tanah lapang dekat dgn airport.start je lawan msg2 tunjuk laa skill masing2.kata guru silat aku pertandingan tu mmg hebat laa.masing2 balas2 tumbuk,tendang n kunci.last2 bruce lee kunci dato' meor,dato' meor pun kunci bruce lee.masing2 xleh nak gerak.silat melayu ni kan byk tipu helahnya(klu yg blaja silat tau laa maksud aku).dgn satu gerakan dato' meor dpt kenakan satu serangan tpt kat dada bruce lee.nama serangan tu 'kipas senandung'.ahli gayong mesti kenal buah nie.tp nie bkn buah kosong.ada isi dalamnya.kena jer kat bruce lee,bruce lee terus lemah.pastu pembantu bruce lee pun hentikan pertandingan tu.terus chow blk hongkong.lbh krg 3 bulan lps tu bruce lee pun mati.dgr sbb barah otak...

dunia pun gempar laa dengan kematian mengejut bruce lee.ye laa masa tu kan zaman kegemilangan dia.umur pun masih muda.kat asia tenggara ni plak,gempar dgn sape yg bunuh bruce lee.sbbnya ada sstgh perguruan yg tau pasal pertandingan tu.sumer tuding jari kat dicky zulkarnain.dia ni pesilat tersohor merangkap pelakon terkenal laa kat indonesia.klu tgk citer isabella ngan amy search(klu ingat laa),yg jadi isabella tu anak dicky zulkarnain laa(klu aku x silap).cun siot anak dier(hihihi).ok blk pada citer tdi,dicky pun nafikan laa.masa dlm mesyuarat untuk pertandingan silat dunia, sumer guru2 silat terkenal kat dunia ni berkumpul nak bincang agenda pertandingan ni laa.masa ni laa jugak dicky zulkarnain buat pengakuan bkn dia yg sbbkan kematian bruce lee.tp dia ckp dia tau spe orgnya.dia ckp lg org tu ada dlm mesyuarat tu.masa tu dato' meor mmg ada sbb dia kan slh seorang mahguru silat.so org pun da dpt agak.agak je laaa.pastu msg2 bwk pendapat sndr ttg perkara nie.sekian.....

nie citer versi aku laaa.just nak share jer

faxists
04-04-2007, 03:37 AM
aku tambah skit..katanya selepas kene pukulan tu mahaguru tu nak ubatkanla..tapi si bruce tolak kata ni black magic.Orang dah tak nak takleh buat apa la..tu yg melarat tu..

yg aku dengar dia kene tampar atau tumbuk di kepala..

TamingSari
04-04-2007, 03:50 AM
Uiks.. bukan dicky zulkarnain ker?? :D

NEMO
04-04-2007, 04:13 AM
aku pun pernah dgr gak pasal citer nie...
citernya skt berbeza laaa dgn versi dealova,

aku da lama dlm silat gayong nie.citer nie pun aku dpt dari guru silat aku lama da sejak zaman muda2 dulu.citer nie x rmi yang tau sbb perlawanan ni dibuat secara rahsia.ye laa nak jaga nama baik masing2.citer nyer bermula mcm nie...

masa tu bruce lee dari amerika nak ke hongkong.dia tukar flight kat lapangan terbang changi,singapura.maknanya dari us ke changi then ke hongkong.masa tu jugak allahyarham dato' meor abdul rahman(pengasas silat gayong)nie kerja kat lapangan terbang changi.kat singapura mmg da popular laa allahyarham dato' meor nie.klu tanya mana2 guru silat skrg nie mmg knl laaa dgn allahyarham dato' meor.nak jd cerita pembantu bruce lee dgr la citer pasal allhyarham dato' meor.so dia pun bgtau kat bruce lee.bruce lee pun minat laa nk adu tenaga dgn allahyarham dato' meor.nk pendekkan citer allahyarham dato' meor pun terima cabaran tu.so diadakan laa pertandingan kat sebuah tanah lapang dekat dgn airport.start je lawan msg2 tunjuk laa skill masing2.kata guru silat aku pertandingan tu mmg hebat laa.masing2 balas2 tumbuk,tendang n kunci.last2 bruce lee kunci dato' meor,dato' meor pun kunci bruce lee.masing2 xleh nak gerak.silat melayu ni kan byk tipu helahnya(klu yg blaja silat tau laa maksud aku).dgn satu gerakan dato' meor dpt kenakan satu serangan tpt kat dada bruce lee.nama serangan tu 'kipas senandung'.ahli gayong mesti kenal buah nie.tp nie bkn buah kosong.ada isi dalamnya.kena jer kat bruce lee,bruce lee terus lemah.pastu pembantu bruce lee pun hentikan pertandingan tu.terus chow blk hongkong.lbh krg 3 bulan lps tu bruce lee pun mati.dgr sbb barah otak...

dunia pun gempar laa dengan kematian mengejut bruce lee.ye laa masa tu kan zaman kegemilangan dia.umur pun masih muda.kat asia tenggara ni plak,gempar dgn sape yg bunuh bruce lee.sbbnya ada sstgh perguruan yg tau pasal pertandingan tu.sumer tuding jari kat dicky zulkarnain.dia ni pesilat tersohor merangkap pelakon terkenal laa kat indonesia.klu tgk citer isabella ngan amy search(klu ingat laa),yg jadi isabella tu anak dicky zulkarnain laa(klu aku x silap).cun siot anak dier(hihihi).ok blk pada citer tdi,dicky pun nafikan laa.masa dlm mesyuarat untuk pertandingan silat dunia, sumer guru2 silat terkenal kat dunia ni berkumpul nak bincang agenda pertandingan ni laa.masa ni laa jugak dicky zulkarnain buat pengakuan bkn dia yg sbbkan kematian bruce lee.tp dia ckp dia tau spe orgnya.dia ckp lg org tu ada dlm mesyuarat tu.masa tu dato' meor mmg ada sbb dia kan slh seorang mahguru silat.so org pun da dpt agak.agak je laaa.pastu msg2 bwk pendapat sndr ttg perkara nie.sekian.....

nie citer versi aku laaa.just nak share jer

byknya versi...yg mana betul xtau

zolympus
04-04-2007, 06:04 AM
Aku punya versi tak panjang la, cuma yg aku tau mmg Datuk Meor tu yang menyebabkan kematian Bruce Lee dan Bruce Lee juga menolak utk diubati. Lalu dia pun mati disebabkan kebongkakan dia tu.

Menjawab mengenai camera trick, bukan. Bruce Lee memang laju, sehinggakan semasa penggambaran, mereka kena perlahankan motion sebab pergerakan Bruce Lee yang terlalu laju (sila pertimbangkan juga faktor kamera zaman dulu-dulu).

'I was watching this documentary on the making of a Bruce Lee film and the director said to him 'Slow down Bruce - you're moving too fast' because apparently Lee's motion was too quick for the camera to catch. I saw that as a metaphor for modern life,' Johnson said.

http://www.echonews.com/811/local_entertainment.html

azlann1981
04-04-2007, 08:10 AM
best gak dengar cerita2 korang nie..

RMteam
04-04-2007, 09:06 AM
aku masa kecik2 dulu memang dengar jugak kematian Bruce Lee disebabkan org Indon.... rupa2 nya... begini ceritanya....

pokcak
04-04-2007, 09:20 AM
Uiks.. bukan dicky zulkarnain ker?? :D
aku dengar n baca, orng ni gak. tak silap aku dari indon.

pokcak
04-04-2007, 09:22 AM
dia laju tu sbb dia cas guna letrik. pastu dia mati tu sbb rosak organ dalam kot sbb letrik tu.

tak tau la kot2 diorng manipulate cite sbb taknak diorng malu. :)

RMteam
04-04-2007, 09:27 AM
Cuma dia tak sempat jumpa Jet Li tu pasal la...
Berus guna tenaga manusia tetapi Jet guna petrol....kekekekek lagi laju....

nasiempet
04-04-2007, 09:31 AM
aku pun ade gak denga cite die camtu..tapi x bape pastu btul ke idak..

stitch_cute
04-04-2007, 10:52 AM
best legend story nie...aku suke...sekian lame aku kenal bruce lee aku x tau secara detail kematian dia...tread ini bagus...kasi infomation...yg aku tau dia kalah ngan org malaysia/indon ke ape yg manggunakn ilmu batin...2 je....hahhaa

St.Yong
04-04-2007, 10:57 AM
Dah berapa biji Dragon Ball mahaguru ini dapat? yang paling hebat goku juga lah

moneymaker3000
04-04-2007, 05:41 PM
daripada yg aku penah bace la...bruce lee ni mmg laju pergerakan dia. Pengarah filem dia tu kata dlm movie bruce lee disuruh perlahankan pergerakan pasal gerakan dia laju sangat. No wonder la rekod tendangan paling laju masih lagi bruce lee pegang; 7 tendangan sesaat. Laju tu..ala2 goku :D

so selain kite nak cari owner program2 hyip yg menipu, ape kata kite carik jugak mahaguru yg kalahkan berus li ni?

sonche
04-04-2007, 06:20 PM
Pasal Berus Li ni aku mmg baca dalam majalah. Kalau bukan Mastika, majalah Beladiri. Konfem aku ada baca pasal yg arwah dato Meor tu. Ceritanya lebih kurang la yg korang duk cite. Termasukla pasal Berus Li tolak tawaran nak ubatkan dia kena tumbuk tu.

donunicorn
04-04-2007, 07:59 PM
daripada yg aku penah bace la...bruce lee ni mmg laju pergerakan dia. Pengarah filem dia tu kata dlm movie bruce lee disuruh perlahankan pergerakan pasal gerakan dia laju sangat. No wonder la rekod tendangan paling laju masih lagi bruce lee pegang; 7 tendangan sesaat. Laju tu..ala2 goku :D

so selain kite nak cari owner program2 hyip yg menipu, ape kata kite carik jugak mahaguru yg kalahkan berus li ni?

mcm mener nak cari mahaguru tue.da lama meninggal dunia.kan aku sebut allahyarham dato' meor dlm citer aku tu.aparaaaa:)

azlann1981
05-04-2007, 08:02 AM
mcm mener nak cari mahaguru tue.da lama meninggal dunia.kan aku sebut allahyarham dato' meor dlm citer aku tu.aparaaaa:)

aku first time dgr nama mahaguru tu...aku pun tak tahu dia hidup lagi ke tak..

Firma
11-04-2007, 10:30 AM
aku nie dari perguruan seni silat gayong malaysia, setau aku tok guru aku cikgu kasim samat penah cite time aku blajar silat kat kat kolej dulu, bruce lee memang lah penah lawan ngan mahaguru silat gayong namun gitu bruce mati akibat pukulan tenaga dalam bukan dari mahaguru silat gayong tapi dari seorang pesilat yang berasal dari indonesia iaitu tak tau lah sape namer dia tapi dia pelakon juga kat indoneesia.

aurazyl
11-04-2007, 10:42 AM
Mahaguru Dicky Zulkarnain

ripzer
11-04-2007, 10:49 AM
daripada yg aku penah bace la...bruce lee ni mmg laju pergerakan dia. Pengarah filem dia tu kata dlm movie bruce lee disuruh perlahankan pergerakan pasal gerakan dia laju sangat. No wonder la rekod tendangan paling laju masih lagi bruce lee pegang; 7 tendangan sesaat. Laju tu..ala2 goku :D

so selain kite nak cari owner program2 hyip yg menipu, ape kata kite carik jugak mahaguru yg kalahkan berus li ni?

takde video dlam youtube ke? heheeh .. bole plak 7 kali dlam 1 saat.pergh

nasiempet
11-04-2007, 11:10 AM
hahhaha.. memang hebat

kubong
12-04-2007, 11:27 PM
Mahaguru Dicky Zulkarnain



Masa kecik2 dulu pun, arwah mak saya pun kata dicky zulkarnain (kebetulan masa tgh menonton filem indon)

GilerGold
15-04-2007, 04:27 AM
yang pasti bukan dia laa yang kalahkan orochimaru ... sasuke yang kalahkan orochimaru

Kalau ada anugerah kaki spam of the year nih kan, aku anugerah kat goldtrader la.....:eek:

utopia
18-01-2008, 10:43 AM
Macam cerita lawek ni, setahunya, bruce mati akibat cerebral endema, bukanya punca punca korot yang dicitakan tu.

gween
18-01-2008, 10:48 AM
Macam cerita lawek ni, setahunya, bruce mati akibat cerebral endema, bukanya punca punca korot yang dicitakan tu.

itu setahu ko....ini pendapat jer.....aper yg dorang tau...tu jer..

men terjah jer ko nih....

boey
18-01-2008, 10:51 AM
betul ker kisah nie?..

dablues79
18-01-2008, 10:54 AM
buka Bruce Lee ni mati kena fire ngan Otomen ker???

masreemie
18-01-2008, 11:20 AM
Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.

Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun. Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.

Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.
Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman. kebetulan, adalar suatu hari tu, Dato Mahaguru pi travel overseas. Flight yang dinaikinya stop untuk transit di Hong Kong. Kebetulan, ada orang report kat Bruce Lee. Apa lagi, Bruce Lee pun terus ke airport untuk bertemu Dato Mahaguru. Bruce Lee nak test power hebat mana silat melayu. Dia tak puas hati sebab dah ramai mat salleh tewas kat Dato Mahaguru.

Dipendekkan cerita, diorang pun lawanlah secara tertutup kat dalam bilik VIP. Bruce Lee telah melambung terkena pukulan Dato Mahaguru.

Beberapa bulan selepas itu, Bruce Lee mati akibat penyakit misteri.


Is this true?? :rolleyes: :rolleyes: :confused:

masz pernah dgr dia tewas dgn tok guru dari indon....
huhu...

HangJebat
18-01-2008, 11:24 AM
Aku pun biasa dengar gak tapi yg Bruce Lee lawan dgn Dicky Zulkanain tu masa International Tournament Senia Bela Diri sedunia, Dicky kena teruk jugak tapi Bruce Kalah. Masa time tu Chuck Noris pun ada, dia la World Champ sebanyak 7 kali masa tu.

Aku kecik lagi kot masa tu tapi kalau aku dah besak masa tu mesti aku ajak sparing ngan dia....hehehe...

masreemie
18-01-2008, 11:39 AM
Aku pun biasa dengar gak tapi yg Bruce Lee lawan dgn Dicky Zulkanain tu masa International Tournament Senia Bela Diri sedunia, Dicky kena teruk jugak tapi Bruce Kalah. Masa time tu Chuck Noris pun ada, dia la World Champ sebanyak 7 kali masa tu.

Aku kecik lagi kot masa tu tapi kalau aku dah besak masa tu mesti aku ajak sparing ngan dia....hehehe...

hmmm... ni ar yg masz dgr... dicky zulkarnain tu bapak pada nia zulkarnain pelakon kt indon tu kan?
yg berlakon citer isabella...

utopia
18-01-2008, 12:02 PM
Mitos bandar pertama bersabit dengan kematian Bruce Lee pembuat filem kung fu dari Hong Kong yang tersohor. Lee yang hanya dapat membuat tiga buah filem kung fu telah mati secara mengejut pada tahun 1973. Tiba-tiba tersebar mitos bandar di kalangan orang Melayu tentang Bruce Lee mati kerana pukulan silat batin dari Dicky Zulkarnain – juga seorang bintang filem terkenal dari Jakarta.

Mitos bandar ini cuba memperkuatkan kuasa silat batin Melayu yang diwakili oleh Dicky. Rasa saya mitos bandar ini dimunculkan oleh Tok Guru silat di Indonesia yang dengan tiba-tiba melihat kuasa dan pengaruh silatnya telah berkurangan. Tok guru ini mendapati anak-anak muda Melayu tidak lagi ingin belajar silat tetapi telah berduyun-duyun mempelajari kung fu.

Penyebar dan penerima mitos bandar ini sama daya otaknya dengan si penerima mitos kampong. Tidak timbul soal bilakah pertarungan Dicky dan Lee ini berlaku. Kenapa tidak ada liputan akhbar walhal kedua-dua mereka adalah bintang yang ternama. Dan tidakkah si penerima mitos ini cuba membaca laporan koroner dan post mortem doktor tentang sebab musabab yang menyebabkan kematian Bruce Lee. Atau kenapa Dicky Zulkarnain tidak dituduh sebagai pembunuh oleh polis Hong Kong.

watakutama
18-01-2008, 12:03 PM
Ni buat cite cerita filem mesti gempak....;)

bro overclock......terkekeh aku tgk avatar bro...siut..siap dibesar kan gambar tuh yg tak tahan...jijik siut...ohhhhh tolonglah...:((

irsaffy
18-01-2008, 12:03 PM
Ooo mcm tu ka...yg terbaru plak aku ada dgr Stephen Chow pernah cabar Saiful Apek lwn kung fu tul ker???:)) :))

wiralution X
18-01-2008, 12:21 PM
Aku pon ada dgr si Bruce Lee ni mmg bongkak dan suka cabar org. Dia rasa masa tu dia paling hebat dalam dunia ni. Last2 kena ngan silat melayu terus habis. Sekuat mana pon kita, Allah lagi Maha Kuasa :)

zCk
18-01-2008, 12:34 PM
citer bohong jer nih..sajer nk naikkan nama....

Dia tak puas hati sebab dah ramai mat salleh tewas kat Dato Mahaguru.

saper???

lawan tertutup?.. pehal?????


citer bohong semata2...

ijakstory
19-01-2008, 03:23 AM
ketiga-tiga tokoh tuh dah takde di dunia ini.. semasa hidup, memasing ada matlamat haluan seni bela diri sendiri..

ExAvantz
19-01-2008, 03:52 AM
erm... aku penah dengar cite ni dr anak murid Datuk Meor sendiri... dia mengesahkan kepada aku... tipu dia tipu ler aku :D

tapi lihat sendiri kepada anak murid dia ni, dengan ketangkasan dan kepantasan dia melawan musuh aku bley agak apa yang diceritanya benar...

ada org claim, Dicky Zurkarnain yg kalahkan Bruce Lee, tapi penah terbaca dlm artikel, sebenarnya bukan Dicky Zurkarnain, tapi Meor Abdul Rahman...

wallahualam...

buttercup
19-01-2008, 04:11 AM
erm... aku penah dengar cite ni dr anak murid Datuk Meor sendiri... dia mengesahkan kepada aku... tipu dia tipu ler aku :D

tapi lihat sendiri kepada anak murid dia ni, dengan ketangkasan dan kepantasan dia melawan musuh aku bley agak apa yang diceritanya benar...

ada org claim, Dicky Zurkarnain yg kalahkan Bruce Lee, tapi penah terbaca dlm artikel, sebenarnya bukan Dicky Zurkarnain, tapi Meor Abdul Rahman...

wallahualam...

Percayalah...

Memang Meor yang yang berlawan dengan Bruce Lee.

Hanya silat melayu sahaja yang terhebat di dalam antara seni bela diri yang ada di dunia.

Kerana itu lah,
hanya keris sahaja dimiliki oleh bangsa Melayu,
tidak bangsa lain, sedangkan senjata2 lain,
pernah dimiliki oleh semua bangsa pun.

Fikir2kanlah sejuta kali.

Lagi 1,
keris ada ditemukan di Jepun.
Respek beb....
Berusia lebih 700 tahun.

keihin
19-01-2008, 04:15 AM
Percayalah...

Memang Meor yang yang berlawan dengan Bruce Lee.

Hanya silat melayu sahaja yang terhebat di dalam antara seni bela diri yang ada di dunia.

Kerana itu lah,
hanya keris sahaja dimiliki oleh bangsa Melayu,
tidak bangsa lain, sedangkan senjata2 lain,
pernah dimiliki oleh semua bangsa pun.

Fikir2kanlah sejuta kali.

Lagi 1,
keris ada ditemukan di Jepun.
Respek beb....
Berusia lebih 700 tahun.

wallahualam...
tapi dlm cerita melayu dulu,
Datok laksmana Hang Tuah penah kalah samurai jepun dlm pertarungan.
Huhuhu..bayangkan keris vs pedang samurai? :)cgrock

eboss
19-01-2008, 04:18 AM
btol ke nama mahaguru gayong tu datuk meor ??? mcm ku pernah dengar cerita ini dari mahaguru awang daud dulu dulu

cerita nie ada macam2 ada yg kata dia lawan dgn Omar Din, ada yg kata dia lawan dgn Jaka Sembong Indon ada yg kata dia lawan dgn 4 pompuan sekali dlm satu malam... main over sampai semput...tapi yg pasti dia tak mampu nak lawan ajal

:D

agak2 dia WASIAT kung fu tu kat sapa yer

:-?

armins_eye
19-01-2008, 04:19 AM
Percayalah...

Memang Meor yang yang berlawan dengan Bruce Lee.

Hanya silat melayu sahaja yang terhebat di dalam antara seni bela diri yang ada di dunia.

Kerana itu lah,
hanya keris sahaja dimiliki oleh bangsa Melayu,
tidak bangsa lain, sedangkan senjata2 lain,
pernah dimiliki oleh semua bangsa pun.

Fikir2kanlah sejuta kali.

Lagi 1,
keris ada ditemukan di Jepun.
Respek beb....
Berusia lebih 700 tahun.

Bangsa Melayu memang istimewa.

Pernah ke korang tengok semua jenis seni bela diri berlawan???

Korang tahu sape menang ?

Silat Melayu menang !!!

Kerolz
19-01-2008, 04:52 AM
Bangsa Melayu memang istimewa.

Pernah ke korang tengok semua jenis seni bela diri berlawan???

Korang tahu sape menang ?

Silat Melayu menang !!!


Limau bentan di tepi tingkap budak budak melempar burung
Harimau di hutan lagi ku tangkap ini kan pula cicak
mengkarung.

erk

ayeen38
19-01-2008, 05:48 AM
Limau bentan di tepi tingkap budak budak melempar burung
Harimau di hutan lagi ku tangkap ini kan pula cicak
mengkarung.

erk

aiyaakkk.. pantun la plak.. :)) mcm crite dolu2 plak.. :))

princesskhan
19-01-2008, 11:09 AM
Mcm2 andaian , mcm cite kartun otromen la pulak... he..he..he.. :)) :eek:

noorizam
19-01-2008, 11:24 AM
Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.

Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun. Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.

Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.
Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman. kebetulan, adalar suatu hari tu, Dato Mahaguru pi travel overseas. Flight yang dinaikinya stop untuk transit di Hong Kong. Kebetulan, ada orang report kat Bruce Lee. Apa lagi, Bruce Lee pun terus ke airport untuk bertemu Dato Mahaguru. Bruce Lee nak test power hebat mana silat melayu. Dia tak puas hati sebab dah ramai mat salleh tewas kat Dato Mahaguru.

Dipendekkan cerita, diorang pun lawanlah secara tertutup kat dalam bilik VIP. Bruce Lee telah melambung terkena pukulan Dato Mahaguru.

Beberapa bulan selepas itu, Bruce Lee mati akibat penyakit misteri.


Is this true?? :rolleyes: :rolleyes: :confused:

mana lak datang mitos nih.. ada bukti ke? dari Dato?

rayz_nine
19-01-2008, 12:08 PM
Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.

Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun. Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.

Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.
Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman. kebetulan, adalar suatu hari tu, Dato Mahaguru pi travel overseas. Flight yang dinaikinya stop untuk transit di Hong Kong. Kebetulan, ada orang report kat Bruce Lee. Apa lagi, Bruce Lee pun terus ke airport untuk bertemu Dato Mahaguru. Bruce Lee nak test power hebat mana silat melayu. Dia tak puas hati sebab dah ramai mat salleh tewas kat Dato Mahaguru.

Dipendekkan cerita, diorang pun lawanlah secara tertutup kat dalam bilik VIP. Bruce Lee telah melambung terkena pukulan Dato Mahaguru.

Beberapa bulan selepas itu, Bruce Lee mati akibat penyakit misteri.


Is this true?? :rolleyes: :rolleyes: :confused:

sume nie gimik je..saje diorg reka cite..:(scam

hilal
19-01-2008, 12:26 PM
mana lak datang mitos nih.. ada bukti ke? dari Dato?

huhuhuh aku pun rase mitos lah... aku tetap minat ngan teknik jurus menjurus..huhuhuhu kalau ade yang bolekh jurus bgatu, aku plak nak test...

RaZ_LaN
19-01-2008, 12:30 PM
tp aku mmg pnh dgr cite ni..
tp klu x silap aku namanya iskandar zulkenain bkn dato mior...
tp aku xtau la..aku dgr pn dari mulut org..mmg btul dia kene pnyakit msteri slps brp bln lps 2 tp surat khbr hong kong mngatakn dia mati bkn sbb blwn..klu aku pnya artikel ni slh tolg la btulkn sbb aku pn dgr je...xdpt bukti yg kukuh..

steveorlando79
19-01-2008, 12:37 PM
ala semua citer ni saja nak lariskan majalah time tu jer..................

ajax932
19-01-2008, 12:47 PM
Tak tau pulak betul ke tidak...

Kengkadang setiap seni pertahan diri MUNGKIN perlu ada cerita2 hebat masing2 utk tujuan nampak best supaya org takut dan respek..

Aku penah sembang ngan peranakan indian-baba, pengamal hindu- buddha, diorang claim asas seni mempertahan diri paling2222 asas zaman dulu222 adalah... dari golongan sami buddha... seni pertahanan diri yg paling asal adalah utk tujuan bertahan sahaja, bukan menyerang.. kemudian setiap unsur2 seni buddha ni pecah satu persatu... mcm taichi, yoga.. etc2.. menghasilkan seni2 pertahan diri2 yg lain...

Yg pasti sekarang ni banyak seni mempertahankan diri disalah guna menjadi seni mempertayangkan diri...

steveorlando79
19-01-2008, 12:58 PM
Tak tau pulak betul ke tidak...

Kengkadang setiap seni pertahan diri MUNGKIN perlu ada cerita2 hebat masing2 utk tujuan nampak best supaya org takut dan respek..

Aku penah sembang ngan peranakan indian-baba, pengamal hindu- buddha, diorang claim asas seni mempertahan diri paling2222 asas zaman dulu222 adalah... dari golongan sami buddha... seni pertahanan diri yg paling asal adalah utk tujuan bertahan sahaja, bukan menyerang.. kemudian setiap unsur2 seni buddha ni pecah satu persatu... mcm taichi, yoga.. etc2.. menghasilkan seni2 pertahan diri2 yg lain...

Yg pasti sekarang ni banyak seni mempertahankan diri disalah guna menjadi seni mempertayangkan diri...

:eek: :eek: :eek:

code7
19-01-2008, 01:03 PM
banyak mitos² pasal nih.. ada bukti sahih ka ? setakat dengar cerita tak leh juga.. kalo betul kenapa dicky zulkarnain tak kuar paper ulas pasal ni ?

izery
19-01-2008, 01:07 PM
tp aku mmg pnh dgr cite ni..
tp klu x silap aku namanya iskandar zulkenain bkn dato mior...
tp aku xtau la..aku dgr pn dari mulut org..mmg btul dia kene pnyakit msteri slps brp bln lps 2 tp surat khbr hong kong mngatakn dia mati bkn sbb blwn..klu aku pnya artikel ni slh tolg la btulkn sbb aku pn dgr je...xdpt bukti yg kukuh..

samala.. yg aku dgr zulkenain drpd indonesia.. bkn dato' mior.. 2bln sblm bruce lee mati.. guna ilmu batin kalahkan bruce lee..

sutranilam
19-01-2008, 02:59 PM
samala.. yg aku dgr zulkenain drpd indonesia.. bkn dato' mior.. 2bln sblm bruce lee mati.. guna ilmu batin kalahkan bruce lee..

Bukan mitos, bukan rekaan.Sebelum ni memang ada di hebohkan tentang dicky zulkarnain tu.Masa saya sekolah rendah dulu pun memang dah timbul pasal dicky zulkarnain.Tapi yang sebenarnya memang bruce lee ada bertarung dengan dato meor abd rahman di hongkong.Ini memang kisah benar tapi tidak di beri publisiti.Buktinya selepas bruce lee mati, anak murid bruce lee (saya tak ingat namanya) menulis semula kitab ilmu bela diri yang di amalkan oleh bruce lee dan di samping itu di campur dengan seni persilatan.Saya tak ingat nama buku itu.

azhas71
19-01-2008, 03:26 PM
Bukan mitos, bukan rekaan.Sebelum ni memang ada di hebohkan tentang dicky zulkarnain tu.Masa saya sekolah rendah dulu pun memang dah timbul pasal dicky zulkarnain.Tapi yang sebenarnya memang bruce lee ada bertarung dengan dato meor abd rahman di hongkong.Ini memang kisah benar tapi tidak di beri publisiti.Buktinya selepas bruce lee mati, anak murid bruce lee (saya tak ingat namanya) menulis semula kitab ilmu bela diri yang di amalkan oleh bruce lee dan di samping itu di campur dengan seni persilatan.Saya tak ingat nama buku itu.

Hhehehe hebat dato` mior tu aku dengar anak dia perempuan tu pon terror ntah lupa lak nama nya org penting gayung gak tu kan...

rayz_nine
19-01-2008, 06:06 PM
Bukan mitos, bukan rekaan.Sebelum ni memang ada di hebohkan tentang dicky zulkarnain tu.Masa saya sekolah rendah dulu pun memang dah timbul pasal dicky zulkarnain.Tapi yang sebenarnya memang bruce lee ada bertarung dengan dato meor abd rahman di hongkong.Ini memang kisah benar tapi tidak di beri publisiti.Buktinya selepas bruce lee mati, anak murid bruce lee (saya tak ingat namanya) menulis semula kitab ilmu bela diri yang di amalkan oleh bruce lee dan di samping itu di campur dengan seni persilatan.Saya tak ingat nama buku itu.

maybe bruce lee ader fight ngan dicky zulkarnain tp xde le sbb tue bruce lee mati...actually bruce lee sakit le..

sutranilam
19-01-2008, 06:35 PM
maybe bruce lee ader fight ngan dicky zulkarnain tp xde le sbb tue bruce lee mati...actually bruce lee sakit le..

Sebab sebenar beliau mati tu tidak ketahui.Tapi beliau jatuh sakit secara tiba tiba selepas pertarungan tersebut.Dari post mortem mendapati something wrong dengan dada dan otak beliau.

utopia
19-01-2008, 06:53 PM
Sebab sebenar beliau mati tu tidak ketahui.Tapi beliau jatuh sakit secara tiba tiba selepas pertarungan tersebut.Dari post mortem mendapati something wrong dengan dada dan otak beliau.

dalah merepek je sume nih...mamat bruce lee tuh mati, sebab dah sampai ajal..dato meor ke datuk jalaludin hassan bahkan datuk siti nurhaliza pun xde power nak tarik nyawa orang..lg pun dato meor dah berpuluhan umar? Bruce nak cabar buat apo?

rayz_nine
19-01-2008, 06:54 PM
Sebab sebenar beliau mati tu tidak ketahui.Tapi beliau jatuh sakit secara tiba tiba selepas pertarungan tersebut.Dari post mortem mendapati something wrong dengan dada dan otak beliau.

yg pasti bukan pertarungan tue..xtau le bruce lee fight ngan silat gayong aper tp disahkan oleh guru utama gayong patani yg bruce lee sakit bkn sbb pertarungan tue..

Deean
19-01-2008, 08:44 PM
memang betul cite nie, aku dah lama dengar cite macam nie...org melayu kalahkan bruce lee(masa kecil aku ingat dia pengasas berus gigi sebab nama sama bruce lee, bruce gigi)

izery
19-01-2008, 10:01 PM
memang betul cite nie, aku dah lama dengar cite macam nie...org melayu kalahkan bruce lee(masa kecil aku ingat dia pengasas berus gigi sebab nama sama bruce lee, bruce gigi)

haha.. ye tak ye gak eh.. advanced gak otak ko kecik2 dulu ek.. :eek:

jackson88
20-01-2008, 03:03 AM
hang biar betul, penipu besar ke hang ni.cis cerita *****

tanjung
20-01-2008, 03:08 AM
kah...kah...kah.....:eek:

AILA2002
14-04-2008, 12:26 PM
Menyahut Cabaran Bruce Lee

Pada tahun 1973, Mahaguru Dato' Meor Abdul Rahman telah keluar negara untuk melawat saudaranya yang menetap di England. Pemergian beliau ditemani oleh Dato' Syed Ahmad Jamalullail, seorang saudaranya. Dalam perjalanan pulang ke tanahair, pesawat yang mereka naiki telah singgah sebentar di lapangan terbang di Hong Kong. Ketika menunggu penerbangan berikutnya, beliau telah disapa oleh Bruce Lee, pakar Kung Fu dan seni beladiri Jeet Kune Do. Bruce Lee telah mendapat tahu bahawa Mahaguru Silat Seni Gayong, Meor Abdul Rahman telah berada di Hong Kong.

Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman agar bertarung dengannya. Beliau ingin melihat sejauh mana hebatnya seni mempertahankan diri milik orang Melayu yang dinamakan silat itu. Bruce Lee dengan angkuhnya berkata jika Meor Abdul Rahman menang dalam pertarungan itu, silat Meor Abdul Rahman adalah yang terbaik, TETAPI jika Bruce Lee pula yang memenangi perlawanan itu, Seni Jeet Kune Do ciptaannya adalah yang terbaik di dunia. Kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman rupa-rupanya telah sampai ke pengetahuan Bruce Lee. Sebelum daripada itu, pada tahun 1972, serombongan pakar-pakar Kung Fu Hong Kong telah datang ke Malaysia untuk mencari tokoh-tokoh seni beladiri yang dapat bertarung dengan Bruce Lee. Rombongan pakar Kung Fu ini telah berjumpa dengan Dato' Meor Abdul Rahman di Taiping. Dalam pertemuan tersebut, mereka telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman untuk menunjukkan kebolehan beliau. Dato' Meor Abdul Rahman telah menangkap serta mengunci kesemua enam orang ahli-ahli Kung Fu tersebut. Kemudian, Dato' Meor telah menyuruh ahli-ahli Kung Fu tersebut bertemu dengan murid kanannya pula iaitu Cikgu Ahmad bin Lazim.

Memandangkan Bruce Lee masih muda dan mentah, Dato' Meor Abdul Rahman telah menasihati Bruce Lee agar melupakan sahaja niatnya hendak mencuba beliau. Namun, Bruce Lee tetap berdegil juga. Oleh kerana Bruce Lee terus mendesak, maka Dato' Meor Abdul Rahman akhirnya menyahut juga cabaran daripada Bruce Lee tersebut. Untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi gempar, Bruce Lee dan Dato' Meor Abdul Rahman dengan ditemani oleh beberapa orang menuju masuk ke dalam bilik tetamu di lapangan terbang tersebut. Sebaik sahaja melihat Dato' Meor Abdul Rahman telah bersedia, Bruce Lee pun dengan kepantasan serangan kakinya pun mula mengasak. Setelah beberapa serangan berjaya dielak, akhirnya Dato' Meor Abdul Rahman tiada pilihan lain melainkan bertindak balas dengan melepaskan satu pukulan tangan(Kipas Nandung) yang tepat mengenai rusuk Bruce Lee. Pukulan tangan Dato' Meor Abdul Rahman yang nyata berbisa telah menyebabkan Bruce Lee jatuh tersungkur dan menggelupur kesakitan. Kerana belas kasihan ke atas Bruce Lee, Dato' Meor Abdul Rahman pun menawarkan bisa pukulannya ke atas Bruce Lee menggunakan air yang didoakan dan disapu ke kawasan sakit tersebut. Setelah Bruce Lee pulih daripada kesan pukulan Dato' Meor Abdul Rahman tersebut, akhirnya Bruce Lee dengan rendah diri, mengakui kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman dan ilmu silat yang dimilikinya. Tidak lama selepas peristiwa pertarungan Bruce Lee dengan Dato' Meor Abdul Rahman ini, Bruce Lee dilaporkan telah meninggal dunia di Hong Kong akibat penyakit misteri.(Menurut Daniel Inosanto, murid kanan Bruce Lee, di hari-hari terakhir Bruce Lee sebelum beliau ditemui mati, Bruce Lee giat mengkaji tentang Seni Silat Melayu. Kini tugas Bruce Lee disambung oleh Daniel Inosanto, sebagai satu-satunya pewaris JKD yang ditauliahkan oleh Bruce Lee. Daniel Inosanto telah memasukkan Silat sebagai sebahagian daripada mata pelajaran Jeet Kune Do nya.)

VERSI KEDUA

Di Lapangan Terbang Kai Tak Hong Kong, ketika Dato' Meor Abdul Rahman sedang menunggu penerbangan yang berikutnya, beliau dan Syed Ahmad telah memasuki sebuah restoran yang terletak di dalam kawasan lapangan terbang. Ketika sedang menunggu pesanan tiba, Dato' Meor Abdul Rahman telah terlihat kelibat aktor Bruce Lee sedang dikerumuni oleh peminat-peminatnya di pintu masuk restoran tersebut. Bruce Lee ketika itu ditemani oleh beberapa orang pengawal peribadinya. Dato' Meor Abdul Rahman telah menyuruh Syed Ahmad supaya memanggil Bruce Lee supaya bertemu dengannya. Sebaik sahaja Bruce Lee mengetahui bahawa seorang Raja Silat Melayu ingin menemuinya, maka Bruce Lee pun terus bergegas menuju ke meja di mana Dato' Meor Abdul Rahman berada. Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee yang sememangnya sangat-sangat berhajat ingin bersemuka dengan pakar silat seperti Dato' Meor Abdul Rahman, telah meminta Dato' Meor Abdul Rahman menunjukkan kebolehannya dalam ilmu kebatinan Silat Melayu. Setelah didesak berkali-kali, akhirnya Dato' Meor Abdul Rahman pun bersetuju dengan permintaan Bruce Lee tersebut. Sambil duduk berhadap-hadapan, Dato' Meor Abdul Rahman lalu melepaskan suatu pukulan tangan yang dikenali sebagai "Kipas Senandung Dalam Senandung". Pukulan Dato' Meor Abdul Rahman ini telah mengenai tepat ke rusuk Bruce Lee, sehingga menyebabkan Bruce Lee terpelanting jauh ke belakang, bersama-sama dengan kerusi yang didudukinya. Ekoran daripada kesan pukulan Dato' Meor Abdul Rahman tersebut, kawasan di sekitar rusuk Bruce Lee lama-kelamaan telah menjadi bengkak(sehingga membawa maut kemudiannya).

http://www.freewebs.com/pusakagayong/datomeorabdulrahman.htm

yang ini memang aku percaya....

tirani
14-04-2008, 01:03 PM
merepek apa ni..

aji79
14-04-2008, 01:08 PM
banyak nyer versi

AILA2002
14-04-2008, 01:15 PM
merepek apa ni..
terpulang...kadang2 dari sumber sahih pun tak caya..lebih caya cerita angin mana...

gambate
14-04-2008, 03:01 PM
tak ada dokumen pun catat bende ni:D

lanbai
14-04-2008, 03:06 PM
cam betol..tp jambatol!

AILA2002
14-04-2008, 03:07 PM
tak ada dokumen pun catat bende ni:D

klik la kat link tu...

Hazel
14-04-2008, 08:30 PM
ada unsur mitos apapun...kisah tersebut disampaikan utk menceritakan kehebatan Tuan Guru Silat Gayong Meor Abd Rahman.

CamperBoy
14-04-2008, 08:45 PM
ermm.. encik lee mati akibat.. seizure selepas jatuh dari set semasa latih berlakon... berapa bulan kemudian.. selepas kejatuhan di set... dia alami seizure yang sama selepas jatuh dan terus mati...

krixxx
15-04-2008, 12:36 AM
macam penah dgr pasal nih....rase rase btul kut....mmg dieorg kata bruce lee kalah ngan silat...tapi tak tau yg dr malaysia atai indonesia punyer

afeq_5839
16-04-2008, 10:37 AM
cam rekaan ja... xdak bukti.. org leh cakap macam2

nizamac79
16-04-2008, 11:41 AM
cerita ni memang bnr kot... aku penah baca majalah seni beladiri ... dan ade org yang masih hidup membuat pengakuan

jiboi
16-04-2008, 11:52 AM
walaupun xtau pe cite..tp best gk la dengar bruce lee kena penangan org mlayuuu.

~yeNz_gL~
16-04-2008, 11:59 AM
ye ker.....??:-? :-?

protozuaqs
16-04-2008, 12:39 PM
berus lee mati lepas ade cerita-cerita mengatakan colgate dicampur dengan ****.
ini fakta yang paling sahih

jiboi
16-04-2008, 12:51 PM
Fuh..xsangka meor abd rahman tu org bugis..bangga aku..

ahmad.ariffin
16-04-2008, 01:39 PM
Aku minat gak dengan kemahiran Bruce Lee. Banyak sangat versi yang ada tentang kematian Bruce Lee. Ada yang kata bukan sebab silat melayu, ada yang kata sebab orang dari seberang dll.

Tapi pendapat aku, kematiannya tetap disebabkan oleh Tuan Mahaguru. Sebelum bertarung dengan Dato Meor, Bruce Lee bertarung dengan Zulkarnain. Tapi Zulkarnain kalah disebabkan dia hanya menumpukan pada batiniah aje, zahirnya terdedah. Kendian baru dia terjumpa dengan Dato' Meor setelah dikhabarkan dek Zulkarnain.

Lepas kena pukulan tu, walaupun ditawar, Bruce Lee tak berehat. Tapi masih menerima cabaran dari orang ramai yang nak bertarung dengan dia. Disebabkan tu, cederanya yang baru nak sembuh, jadi parah semula. That's why ramai mat saleh kata dorang yang sebabkan kematian Bruce Lee, walhal yang sebenarnya bukan.

Tentang kesan lebam tumbukan tu, aku pernah baca somewhere dalam magazine. Memang ada yang pernah nampak kesan tu jelas. huhu~

Sekian, dapatlah aku menghilangkan ngantuk lepas makan..

mj12
16-04-2008, 03:56 PM
when I was writing my first post before, I knew if I put up this story, someone would question it later. so here goes...

I cant remember where and when I first heard about this fight between Dato Meor and Bruce Lee, but one thing for sure is that I've heard it a few times from different sources. but none of the sources are 100% reliable, so the authenticity of this story is somewhat uncertain.

so the story begins with Dato Meor on his way to somewhere overseas (London if i've not mistaken) from Malaysia. to get there, he needed to transit in Hong Kong. so while waiting for his plane in Hong Kong airport, Bruce Lee found out about dato Meor being there and went over to see him.

the two sat down and talked, exchanged ideas etc. then they started to challenge each other. and so they fought. they fought there and then, without even getting off their chairs. during the fight, Dato Meor got the opportunity to use the Kipas Senandung technique on Bruce Lee, which sent Bruce Lee flying off his chair.

after that, the two went off on their own ways. and they never met again. but Bruce Lee later sent an invitation to Dato Meor to star in one of his films (I dont know which one). Dato Meor humbly turn down the invitation and told all other Gayong students to not accpet any acting invitations from Bruce Lee. he did this because he was certain that the movie will show Jeet Kune Do beating up Silat Gayong.

in fact, one of the speculation on Bruce Lee's mysteriuos death was that it was due to the devastating power of this Kipas Senandung. Dato Meor was no ordinary person, and when he did it on Bruce Lee, that could have been the most powerful Kipas Senandung which level no one else could have achieved. however, this speculation was the least spread in order to keep Bruce Lee's high reputation.

like I said before, I cant remember where exactly I heard this story from. most probably it was from the Seni Beladiri magazine (a martial arts magazine in Malaysia). but a lot of my silat friends know about this story either. even friends who are from other silat than Gayong. I've never asked my Gayong instructor, though.

if there is any other Gayong students out there who knows more about this stuff, please post your story.

alonso
16-04-2008, 04:03 PM
bapak bruce lee tu orang malaysia,dia dok kat damansara..dia berhijrah dari hong kong..lama gak dia stay malaysia..bini kawan bapak aku ni dulu penah cite yg mase dia muda2 dulu penah keje kat rumah bapak bruce lee ni,bapak dia mmg org kaya..mgkn bapak dia ni ade bisnes kat malaysia ni kot.tak ramai yg tahu bapak bruce lee ni sebenarnya orang malaysia.

alonso
16-04-2008, 04:04 PM
Fuh..xsangka meor abd rahman tu org bugis..bangga aku..

ko orang bugis ke?keturunan luis figo lah ni?:)) :eek:

Ahwazi Mustafa
16-04-2008, 04:22 PM
aku pon penah dgr cter ni..hmm..tp mmg kesian kat bruce lee nih..

mj12
16-04-2008, 04:25 PM
However, this topic was hotly debated leading to a comparative article in SENI BELADIRI in its earlier issues. Indonesians have a different version of the Bruce Lee death theory which involves Dicky Zulkarnain.

However, in a widely documented account, (anyone have the Malay Mail issue which refers to this?) during the 1987 Silat World Championships in Malaysia, Dicky declared to the audience to debunk the myth that he ever met Bruce Lee, but added that only ‘one person has ever fought him, and he is sitting right here in this hall’. Without naming the person, Dicky pointed in Datuk Meor’s direction. Talk about adding speculation to mystery. We may never know who he was talking about.

Firma
16-04-2008, 04:35 PM
lama nyer tak bersilat.....:((:((

alonso
16-04-2008, 04:43 PM
aku pon penah dgr cter ni..hmm..tp mmg kesian kat bruce lee nih..


nak kesian apebende,sbb bruce lee lah org2 cina kat malaysia mase zaman 60'an,70'an berlagak nak mampos,mase tu dorg ingat bangsa dia yg lebih hebat dlm senibela diri..penyudahnya,kiok gak lwn dgn org melayu..:)) :eek:
mase bruce lee meletop2 kat malaysia dulu,baju pagoda n kasut penguin lah yg paling laris..org cina suka pakai..:)paid

mj12
16-04-2008, 04:44 PM
The Mystery of Bruce Lee's Death

Bruce Lee, dressed in the traditional Chinese outfit he wore in the movie Enter The Dragon, was laid to rest in Lakeview Cemetery in Seattle in late July of 1973. But long before Lee's sudden and tragic death in a Hong Kong apartment at age 32, rumors were rife throughout the Orient that he had been wounded or killed in fights.

"One day, I got a long-distance call from Hong Kong's largest newspaper," Lee recalled. "They asked me if I was still alive. 'Guess who you are talking to?' I replied."

Thus, when Lee actually did die, speculation abounded as to the cause. The rumors ranged from Lee being killed by Hong Kong triads (gangsters) because he refused to pay them protection money - —something that was common for Chinese movie stars to do at that time —to his being killed by an angry martial artist's dim mak (death touch) strike. Some people claimed Lee was cursed—he had just bought a house in Hong Kong that was supposed to be haunted—or that he had died while mking love to actress Betty Tingpei, or that he had angered the Chinese martial arts community by teaching foreigners, and that he had been killed in a challenge match.

Many Chinese believed Lee was the victim of too much gum Ilk (intensity) in his training, while others cited drug use as the cause for his sudden demise. Still others believed that Lee's fate was sealed at birth, that it was in the stars. And, finally, there are those who think Lee's death was staged, and that he is merely waiting for the right time to return to society.

The facts of the case are this: Lee died after falling into a coma. The coroner's report was inconclusive, and medical authorities came up with five reasons for Lee's untimely death. However, they all agreed that it was caused by a cerebral edema (a swelling of the brain caused by a congestion of fluid). But what caused the edema became a matter of speculation. For the most part, the course of events on that fateful July day in 1973 can be pieced together. According to Lee's wife, Linda, Bruce met film producer Raymond Chow at 2 p.m. at home to discuss the making of Game of Death. They worked until 4 p.m., and then drove together to the home of Betty Tingpei, a Taiwanese actress who was to also have a leading role in the film. The three went over the script at Tingpei's home, and then Chow left to attend a dinner meeting.

A short time later, Lee complained of a headache and Tingpei gave him a tablet of Equagesic—a kind of super sapirin. Apart from that, Lee reportedly consumed nothing but a couple of soft drinks.

At around 7:30 p.m., Lee lay down for a nap and was still asleep when Chow called to ask why he and Tingpei had not yet shown up for dinner as planned. The actress told Chow she could not wake Lee. The ensuing autopsy found traces of cannabis in Lee's stomach, but the significance of this discovery is debatable. Some believe the cannabis caused a chemical reaction that led to the cerebral edema, but the coroner's inquiry refutes this theory. In fact, one doctor was quoted as saying that the cannabis being in Lee's stomach was "no more significant than if Bruce had drunk a cup of tea that day."

Dr. R.R. Lycette of Queen Elizabeth Hospital viewed Lee's death as a hypersensitivity to one or more of the compounds found in the headache tablet he consumed that afternoon. Although his skull showed no injury, his brain had swollen considerably, from 1,400 to 1,575 grams. None of the blood vessels were blocked or broken, so the possibility of a hemorrhage was ruled out. All of Lee's internal organs were meticulously examined, and the only "foreign" substance to be found was the Equagesic.

Chow came to the apartment and could not wake Lee either. A doctor was summoned, and he spent 10 minutes attempting to revive the martial artist before sending him by ambulance to Queen Elizabeth Hospital. By the time he reached the hospital, Lee was dead .

Foul play was immediately suspected as having a role in Lee's passing. Chow appeared on television to try to settle the public furor that quickly developed. He explained what happened, omitting only the fact that Lee had not died at home. The press soon uncovered the truth, however, and demanded to know what Chow was trying to cover up. R.D. Teare, a professor of forensic medicine at the University of London who had overseen more than 90,000 autopsies, was called in and declared that it was basically impossible for the cannabis to be a factor in Lee's death. In Teare's opinion, the edema was caused by hypersensitivity to either meprobamate or aspirin, or a combination of both. His view was accepted by authorities, and a determination of "misadventure" was stamped on Lee's death.

Strangely, an early death was a conceivability that Lee had contemplated with surprising frequency. According to his wife Linda, he had no wish to live to a ripe old age because he could not stand the idea of losing the physical abilities he had strived so hard to achieve.

"If I should die tomorrow," he used to say, "I will have no regrets. I did what I wanted to do. You can't expect more from life."

jeebfx
16-04-2008, 06:18 PM
yg penting org melayu adalah yg terhebat
=D> =D> =D> =D> =D>

matlan
16-04-2008, 06:52 PM
Uiks.. bukan dicky zulkarnain ker?? :D

aku dari kecik lagi, abng-abng masa dulu cakap pun Dicky Zulkarnain

matlan
16-04-2008, 07:13 PM
Fuh..xsangka meor abd rahman tu org bugis..bangga aku..

http://www.silat-gayong.com/test_website_i000021.jpg
MahaGuru Gayong Dato Meor Abdul Rahman
1915 - 1991
http://www.silat-gayong.com/

mj12
16-04-2008, 07:27 PM
http://www.silat-gayong.com/test_website_i000021.jpg
MahaGuru Gayong Dato Meor Abdul Rahman
1915 - 1991
http://www.silat-gayong.com/

bro...jgn sebut Maha bro...Allah je yang Maha Hebat,Maha Kuasa,Maha Kaya...sebut Guru Silat je...:)

matlan
16-04-2008, 07:31 PM
bro...jgn sebut Maha bro...Allah je yang Maha Hebat,Maha Kuasa,Maha Kaya...sebut Guru Silat je...:)

kawe copypaste.... eh x perasan lak.... sorry

hanamichie
17-04-2008, 03:34 PM
walau ape ape pun.. org melayu memang hebat...bangga la anak2 melayu semua.. x kira suku aper pun bugis ker.. jawa ker..minang ker...

duzzz
17-04-2008, 03:39 PM
nasib baik bruce lee dh mati...
baru aku nk test power die :))

alonso
17-04-2008, 03:48 PM
nasib baik bruce lee dh mati...
baru aku nk test power die :))

belom sempat ko nak tumbuk dia,dia dah patahkan kaki ko dah..:)cgrock :)) :)cgrock

uTJoE
17-04-2008, 03:56 PM
nasib baik bruce lee dh mati...
baru aku nk test power die :))

Perghh.. gempak siot..!!! :eek: :eek: :)cgrock :)cgrock

matlan
17-04-2008, 03:59 PM
nasib baik bruce lee dh mati...
baru aku nk test power die :))

kalau Jet li mati pun kau cakap nk test power gakks:mad: :mad: :mad:

hanamichie
17-04-2008, 04:13 PM
kalau Jet li mati pun kau cakap nk test power gakks:mad: :mad: :mad:

kalau die jadi hantu camne... nak test gak ker....

jeebfx
17-04-2008, 04:19 PM
siapa siapa yg handal bersilat tu pergilah cabar Jet Li. tunjukkan kekuatan org melayu kita

Muhammad_27
17-04-2008, 05:02 PM
siapa siapa yg handal bersilat tu pergilah cabar Jet Li. tunjukkan kekuatan org melayu kita

jet li kuat kt movie jer.. skali cubit msti menanggis..:)) :))

alonso
17-04-2008, 05:05 PM
nasib baik bruce lee dh mati...
baru aku nk test power die :))

ko lawan dgn stephen chow pun lom tentu ko menang

lwn lim kit siang bole lah ko..:eek: :eek: :)cgrock :)cgrock

Firma
17-04-2008, 05:05 PM
jet li kuat kt movie jer.. skali cubit msti menanggis..:)) :))

huhu...jet li tu penah jadi juara wushu dunia tu.....:D :D

Straight Six
17-04-2008, 05:14 PM
hahahaha.....dasat...mmg dasat.....aku pon tak sangka.....

Firma
17-04-2008, 05:23 PM
hahahaha.....dasat...mmg dasat.....aku pon tak sangka.....

nampak je jetli tu cam kecil...tapi teknik ada...:D tapi tak tau plak dalam aplikasi sebenar..:-? :-? :-?

Muhammad_27
17-04-2008, 05:28 PM
huhu...jet li tu penah jadi juara wushu dunia tu.....:D :D

jd wushu sbb berlatih gerakan jer.. bkn pertandingan cm contender ke, tomoi ke.. barula cite..

thegreat
17-04-2008, 08:41 PM
gua dengar citer plak dia kena santau ngan mahaguru silat kat indon....

ikha
17-04-2008, 08:50 PM
aku pernah dengar citer ni,,,tp tak tau ler betul ke tidak,,,

levitez
17-04-2008, 08:51 PM
Adeh...adeh...ni lagi lawak antarabangsa Malaysia neh. Ada hati plak org dari m'sia nak terer dari bruce lee. Tengok filem2 m'sia pon dah tahu tahap cipan mana bela diri keke...mebela diri m'sia. Adeh...adeh...lawakss...lawaksss...:eek: :eek:

levitez
17-04-2008, 08:53 PM
nampak je jetli tu cam kecil...tapi teknik ada...:D tapi tak tau plak dalam aplikasi sebenar..:-? :-? :-?

Aplikasi photoshop kot? adeh...adeh...ada lagi lawakssss..:eek:

Firma
17-04-2008, 08:58 PM
Adeh...adeh...ni lagi lawak antarabangsa Malaysia neh. Ada hati plak org dari m'sia nak terer dari bruce lee. Tengok filem2 m'sia pon dah tahu tahap cipan mana bela diri keke...mebela diri m'sia. Adeh...adeh...lawakss...lawaksss...:eek: :eek:

filem-filem tu lakonan je......
tau tak inosanto, orang yang dipertanggungjawabkan oleh bruce lee sebagai pewaris jkd turut kagum dengan ilmu persilatan melayu:)cgrock :)cgrock :)cgrock

alonso
17-04-2008, 08:59 PM
Adeh...adeh...ni lagi lawak antarabangsa Malaysia neh. Ada hati plak org dari m'sia nak terer dari bruce lee. Tengok filem2 m'sia pon dah tahu tahap cipan mana bela diri keke...mebela diri m'sia. Adeh...adeh...lawakss...lawaksss...:eek: :eek:

ceh,cakap besar plk..lawan taekwando pon lum belum tentu ko leh menang.:(scam :o :(scam

levitez
17-04-2008, 09:03 PM
ceh,cakap besar plk..lawan taekwando pon lum belum tentu ko leh menang.:(scam :o :(scam

Teakwando?? Miahahaha...bley. Tentukan tarikh...tempat...dan masa. Set! Kita sparring sampai pagi:)paid

levitez
17-04-2008, 09:04 PM
filem-filem tu lakonan je......
tau tak inosanto, orang yang dipertanggungjawabkan oleh bruce lee sebagai pewaris jkd turut kagum dengan ilmu persilatan melayu:)cgrock :)cgrock :)cgrock

Mana2 jer lah bro...silat ker, kungfu ker, Mmmm...sebut jer semua...dapat elak peluru ker? miahahaha...:eek:

Firma
17-04-2008, 09:09 PM
Mana2 jer lah bro...silat ker, kungfu ker, Mmmm...sebut jer semua...dapat elak peluru ker? miahahaha...:eek:

bersilat, kung fu or ape je la martial art...tujuan nya adalah untuk mempertahankan diri dan menguatkan badan:D :D

silat bukan hanya untuk mempertahankan diri sahaja, tetapi orang lain, maruah bangsa dan juga agama.....

-genggam angkat yakin waras ngeri=gayong-

alonso
17-04-2008, 09:11 PM
Mana2 jer lah bro...silat ker, kungfu ker, Mmmm...sebut jer semua...dapat elak peluru ker? miahahaha...:eek:

dah name pun seni bela diri,kena tembak,mati gak,mcm ko gak..ade ke thread ni cite psl senjata api?akai takde ke bro?:-? :o :-? :o

Firma
17-04-2008, 09:14 PM
dah name pun seni bela diri,kena tembak,mati gak,mcm ko gak..ade ke thread ni cite psl senjata api?akai takde ke bro?:-? :o :-? :o

huhu....seni bela diri ni kita berlatih ntuk membela diri kita...maruah kita...:D :D :D

mungkin kita rasa kita kuat....n tak perlu kita nak belajar martial art....tapi martial art ni ada seninya..bukan setakat seni tapi teknik....bagaimana untuk sampaikan serangan dengan kaedah yang boleh mengalahkan musuh....:D

silat juga turut mengeratkan silatturahim.......:)cgrock :)cgrock

TITANIUM
17-04-2008, 09:17 PM
wei...korg ni ckp besar..../
hah...
ni...tok guru silambam.....dtg ni...
ada saper2 berani...
muuuahhahahah.....

alonso
17-04-2008, 09:18 PM
huhu....seni bela diri ni kita berlatih ntuk membela diri kita...maruah kita...:D :D :D

mungkin kita rasa kita kuat....n tak perlu kita nak belajar martial art....tapi martial art ni ada seninya..bukan setakat seni tapi teknik....bagaimana untuk sampaikan serangan dengan kaedah yang boleh mengalahkan musuh....:D

silat juga turut mengeratkan silatturahim.......:)cgrock :)cgrock

betul tu..:)cgrock :D :)cgrock

levitez
17-04-2008, 09:20 PM
dah name pun seni bela diri,kena tembak,mati gak,mcm ko gak..ade ke thread ni cite psl senjata api?akai takde ke bro?:-? :o :-? :o

Hahaha...tau pon kalau tembak mati. Nasiblah...ko jawab betul. Thats mean ko akai ada...ingat tak dak. :eek:

Firma
17-04-2008, 09:22 PM
mungkin kita tgk seni martial art bangsa lain hebat...tapi jangan lupa kita masih ada silat.....

jangan perkecilkan silat.....

Maelstrom6121
17-04-2008, 09:40 PM
jgnla hina silat melayu kita...tapi aku mmg kagum ngn bruce lee..minat woo...best tgk dia lawan

jebat05
17-04-2008, 10:02 PM
aku pun pernah dgr gak pasal citer nie...
citernya skt berbeza laaa dgn versi dealova,

aku da lama dlm silat gayong nie.citer nie pun aku dpt dari guru silat aku lama da sejak zaman muda2 dulu.citer nie x rmi yang tau sbb perlawanan ni dibuat secara rahsia.ye laa nak jaga nama baik masing2.citer nyer bermula mcm nie...

masa tu bruce lee dari amerika nak ke hongkong.dia tukar flight kat lapangan terbang changi,singapura.maknanya dari us ke changi then ke hongkong.masa tu jugak allahyarham dato' meor abdul rahman(pengasas silat gayong)nie kerja kat lapangan terbang changi.kat singapura mmg da popular laa allahyarham dato' meor nie.klu tanya mana2 guru silat skrg nie mmg knl laaa dgn allahyarham dato' meor.nak jd cerita pembantu bruce lee dgr la citer pasal allhyarham dato' meor.so dia pun bgtau kat bruce lee.bruce lee pun minat laa nk adu tenaga dgn allahyarham dato' meor.nk pendekkan citer allahyarham dato' meor pun terima cabaran tu.so diadakan laa pertandingan kat sebuah tanah lapang dekat dgn airport.start je lawan msg2 tunjuk laa skill masing2.kata guru silat aku pertandingan tu mmg hebat laa.masing2 balas2 tumbuk,tendang n kunci.last2 bruce lee kunci dato' meor,dato' meor pun kunci bruce lee.masing2 xleh nak gerak.silat melayu ni kan byk tipu helahnya(klu yg blaja silat tau laa maksud aku).dgn satu gerakan dato' meor dpt kenakan satu serangan tpt kat dada bruce lee.nama serangan tu 'kipas senandung'.ahli gayong mesti kenal buah nie.tp nie bkn buah kosong.ada isi dalamnya.kena jer kat bruce lee,bruce lee terus lemah.pastu pembantu bruce lee pun hentikan pertandingan tu.terus chow blk hongkong.lbh krg 3 bulan lps tu bruce lee pun mati.dgr sbb barah otak...

dunia pun gempar laa dengan kematian mengejut bruce lee.ye laa masa tu kan zaman kegemilangan dia.umur pun masih muda.kat asia tenggara ni plak,gempar dgn sape yg bunuh bruce lee.sbbnya ada sstgh perguruan yg tau pasal pertandingan tu.sumer tuding jari kat dicky zulkarnain.dia ni pesilat tersohor merangkap pelakon terkenal laa kat indonesia.klu tgk citer isabella ngan amy search(klu ingat laa),yg jadi isabella tu anak dicky zulkarnain laa(klu aku x silap).cun siot anak dier(hihihi).ok blk pada citer tdi,dicky pun nafikan laa.masa dlm mesyuarat untuk pertandingan silat dunia, sumer guru2 silat terkenal kat dunia ni berkumpul nak bincang agenda pertandingan ni laa.masa ni laa jugak dicky zulkarnain buat pengakuan bkn dia yg sbbkan kematian bruce lee.tp dia ckp dia tau spe orgnya.dia ckp lg org tu ada dlm mesyuarat tu.masa tu dato' meor mmg ada sbb dia kan slh seorang mahguru silat.so org pun da dpt agak.agak je laaa.pastu msg2 bwk pendapat sndr ttg perkara nie.sekian.....

nie citer versi aku laaa.just nak share jer



salam,

sama la citer tu dgn citer guru saya. guru saya ni dengar sendiri dari allahyarham mahaguru datuk. rasanya, tu yg sahih kot. 'kipas senandung' ni ada orang kata nak blaja 7 hari 7 malam. betul ke?

sNarFy
17-04-2008, 10:11 PM
aku begitu bangga menjadi murid silat gayong..

DanielAriffin
17-04-2008, 10:19 PM
aku begitu bangga menjadi murid silat gayong..

Hello geng...
ko gayongkan aje si zaman98 tu.. :eek:

kawecool
17-04-2008, 11:13 PM
aku pn pernah dengar cite nie..tp nila baru aku dgr detail psl nie..bagus2..watla thread psl lain plk..psl kehebatan org melayu kita nie :)) sape tau psl panglima hitam?mat kilau dll..

kekaytu
12-05-2008, 11:28 AM
layari

http://www.b1ness.com/SilatMimpi.html

hazualuv
12-05-2008, 11:30 AM
betul ker ni

hazualuv
12-05-2008, 11:30 AM
klu betul mmg dasat la....hidup melayu

alonso
12-05-2008, 11:59 AM
melayu dulu,kini dan selamanya..hahaha

lighter
12-05-2008, 06:16 PM
dulu aku dengar kata lawan dengan Allahyarham Dicky Dzulkarnain bapak Nia Dzulkarnain .. tak tau la aku plaks

mana tau korang lebih tau

yuyuaaron
12-05-2008, 08:50 PM
aku rasa bukan bruce lee yang kalahkan shinobu sensui, yuusuke yang menang dalam match tu

:eek: :eek: :eek:


iklan jangan marah hehehehe

maliq7776
12-05-2008, 08:54 PM
bia betik citer ni..

ratusanRM
12-05-2008, 09:26 PM
bukan bruce lee mati sebab dadah ke...?

kuhik
12-05-2008, 11:05 PM
dulu aku dengar kata lawan dengan Allahyarham Dicky Dzulkarnain bapak Nia Dzulkarnain .. tak tau la aku plaks

mana tau korang lebih tau

memang betul citer nie.

first of all, memang Bruce lawan Dato Meor.

tapi Bruce Lee tak mati, tapi cedera parah..

then after a while, Bruce Lee ke Indonesia dan jumpa ngan Dicky Zulkarnain...Bruce Lee terkena pencak Selendand Putih tepat pada kecederaan yang sama diberikan oleh Dato' Meor..

baru after that Bruce Lee mati..

panglima_ayam
12-05-2008, 11:09 PM
aku nak tergelak betul baca cerita ni katun betul la ..... :eek:

rizzmerr76
12-05-2008, 11:13 PM
bruce lee mati sb dah sampai ajalnya......sekian
hehhehehe..iklan jer :)

maliq7776
12-05-2008, 11:17 PM
memang betul ke BL ni mati atas sebab silat?

putriely
03-09-2008, 09:23 PM
Aku pernah baca Mahaguru dia terkena 'ajian senandung kipas' dr Daro meor..itu mmg pukulan batin berbisa...penawar dia adlh pd org yg pukul dia..utk terkena penawar pukulan batin hanya org yg pukul je boleh tarik balik bisa tu kecuali ada hal org yg memang handal dpt tarik keluar bisa tu...

Wallahualam..

buck
03-09-2008, 09:30 PM
Aku pernah baca Mahaguru dia terkena 'ajian senandung kipas' dr Daro meor..itu mmg pukulan batin berbisa...penawar dia adlh pd org yg pukul dia..utk terkena penawar pukulan batin hanya org yg pukul je boleh tarik balik bisa tu kecuali ada hal org yg memang handal dpt tarik keluar bisa tu...

Wallahualam..

Dasyat macam-macam versi ada..:)) :)) :p :)cgrock :)cgrock

MOD jr.
03-09-2008, 09:36 PM
bruce lee kena margin call kot...tu yg sedih sampai meninggal tu

reeez80
03-09-2008, 09:36 PM
Uiks.. bukan dicky zulkarnain ker?? :D

aku pun rasa, mahaguru dari indonesia yang dia lawan... kalah... pastu kena penyakit misteri sampai kong....

hilal
03-09-2008, 09:37 PM
gua dengar citer plak dia kena santau ngan mahaguru silat kat indon....

ishhh kau ni merapu je... mana betul santau2 ni.. kencing je.. kalau dah leh santau, dah tentu kite pi santau bush tu dulu..

MoShed
03-09-2008, 09:47 PM
diorg ckp kipas senandung apa ntah..nama pukulan tu...

frigid03
03-09-2008, 09:52 PM
errr..errr..byknya versi..ekeke

elgato49
03-09-2008, 09:55 PM
Pape pun Bruce lee tetap salah sorang hero n idol aku. Bukan setakat body dia n skill martial arts dia gempak, falsafah dia sgt simple, make sense dan berguna. Kalaulah dia ade lg skang confirm dia pegang martial arts nye movie... (satu lagi ada org kata muka aku cam bruce lee.. kui3... ataaaaaa!!!!)

darkkiller
03-09-2008, 10:05 PM
http://members.tripod.com/onnjadi/meor75.jpg
http://members.tripod.com/onnjadi/sendo2.gif
Gambar Dato Meor

acib
03-09-2008, 10:16 PM
huhu.. bruce lee tendang laju woo..

fms
03-09-2008, 10:36 PM
The Mystery of Bruce Lee's Death

Bruce Lee, dressed in the traditional Chinese outfit he wore in the movie Enter The Dragon, was laid to rest in Lakeview Cemetery in Seattle in late July of 1973. But long before Lee's sudden and tragic death in a Hong Kong apartment at age 32, rumors were rife throughout the Orient that he had been wounded or killed in fights.

"One day, I got a long-distance call from Hong Kong's largest newspaper," Lee recalled. "They asked me if I was still alive. 'Guess who you are talking to?' I replied."

Thus, when Lee actually did die, speculation abounded as to the cause. The rumors ranged from Lee being killed by Hong Kong triads (gangsters) because he refused to pay them protection money - —something that was common for Chinese movie stars to do at that time —to his being killed by an angry martial artist's dim mak (death touch) strike. Some people claimed Lee was cursed—he had just bought a house in Hong Kong that was supposed to be haunted—or that he had died while mking love to actress Betty Tingpei, or that he had angered the Chinese martial arts community by teaching foreigners, and that he had been killed in a challenge match.

Many Chinese believed Lee was the victim of too much gum Ilk (intensity) in his training, while others cited drug use as the cause for his sudden demise. Still others believed that Lee's fate was sealed at birth, that it was in the stars. And, finally, there are those who think Lee's death was staged, and that he is merely waiting for the right time to return to society.

The facts of the case are this: Lee died after falling into a coma. The coroner's report was inconclusive, and medical authorities came up with five reasons for Lee's untimely death. However, they all agreed that it was caused by a cerebral edema (a swelling of the brain caused by a congestion of fluid). But what caused the edema became a matter of speculation. For the most part, the course of events on that fateful July day in 1973 can be pieced together. According to Lee's wife, Linda, Bruce met film producer Raymond Chow at 2 p.m. at home to discuss the making of Game of Death. They worked until 4 p.m., and then drove together to the home of Betty Tingpei, a Taiwanese actress who was to also have a leading role in the film. The three went over the script at Tingpei's home, and then Chow left to attend a dinner meeting.

A short time later, Lee complained of a headache and Tingpei gave him a tablet of Equagesic—a kind of super sapirin. Apart from that, Lee reportedly consumed nothing but a couple of soft drinks.

At around 7:30 p.m., Lee lay down for a nap and was still asleep when Chow called to ask why he and Tingpei had not yet shown up for dinner as planned. The actress told Chow she could not wake Lee. The ensuing autopsy found traces of cannabis in Lee's stomach, but the significance of this discovery is debatable. Some believe the cannabis caused a chemical reaction that led to the cerebral edema, but the coroner's inquiry refutes this theory. In fact, one doctor was quoted as saying that the cannabis being in Lee's stomach was "no more significant than if Bruce had drunk a cup of tea that day."

Dr. R.R. Lycette of Queen Elizabeth Hospital viewed Lee's death as a hypersensitivity to one or more of the compounds found in the headache tablet he consumed that afternoon. Although his skull showed no injury, his brain had swollen considerably, from 1,400 to 1,575 grams. None of the blood vessels were blocked or broken, so the possibility of a hemorrhage was ruled out. All of Lee's internal organs were meticulously examined, and the only "foreign" substance to be found was the Equagesic.

Chow came to the apartment and could not wake Lee either. A doctor was summoned, and he spent 10 minutes attempting to revive the martial artist before sending him by ambulance to Queen Elizabeth Hospital. By the time he reached the hospital, Lee was dead .

Foul play was immediately suspected as having a role in Lee's passing. Chow appeared on television to try to settle the public furor that quickly developed. He explained what happened, omitting only the fact that Lee had not died at home. The press soon uncovered the truth, however, and demanded to know what Chow was trying to cover up. R.D. Teare, a professor of forensic medicine at the University of London who had overseen more than 90,000 autopsies, was called in and declared that it was basically impossible for the cannabis to be a factor in Lee's death. In Teare's opinion, the edema was caused by hypersensitivity to either meprobamate or aspirin, or a combination of both. His view was accepted by authorities, and a determination of "misadventure" was stamped on Lee's death.

Strangely, an early death was a conceivability that Lee had contemplated with surprising frequency. According to his wife Linda, he had no wish to live to a ripe old age because he could not stand the idea of losing the physical abilities he had strived so hard to achieve.

"If I should die tomorrow," he used to say, "I will have no regrets. I did what I wanted to do. You can't expect more from life."

aku search kat Wikipedia ni laa berita sahih..

http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Lee#Death_by_misadventure

redx
03-09-2008, 10:39 PM
Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.

Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun. Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.

Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.
Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman. kebetulan, adalar suatu hari tu, Dato Mahaguru pi travel overseas. Flight yang dinaikinya stop untuk transit di Hong Kong. Kebetulan, ada orang report kat Bruce Lee. Apa lagi, Bruce Lee pun terus ke airport untuk bertemu Dato Mahaguru. Bruce Lee nak test power hebat mana silat melayu. Dia tak puas hati sebab dah ramai mat salleh tewas kat Dato Mahaguru.

Dipendekkan cerita, diorang pun lawanlah secara tertutup kat dalam bilik VIP. Bruce Lee telah melambung terkena pukulan Dato Mahaguru.

Beberapa bulan selepas itu, Bruce Lee mati akibat penyakit misteri.


Is this true?? :rolleyes: :rolleyes: :confused:

akoo xtau la..tpi time blajo slat kcik2 dolu
ayahanda ada btau akoo gak cter nih,,nk beri smngat kot bbdak supaya blajo silat..keh2
tpi xdalaks ayahanda nyatakan nama org tu
spa yg boleh sahkan eh?

qreemall
03-09-2008, 11:33 PM
erm... aku pon xtau la nk ckp bende2 nih... rakan2 silat gayung
pon duk kuar cter yg datuk meor yg tewaskn bruce lee tu...

naa_zaa01
04-09-2008, 06:40 AM
erm... aku pon xtau la nk ckp bende2 nih... rakan2 silat gayung
pon duk kuar cter yg datuk meor yg tewaskn bruce lee tu...
Salam..citer ni pun aku pernah dengar jugak dalam dua versi..versi pertama masa fight dgn datuk meor tu rusuk bruce lee telah terkena pukulan telapak tangan datuk meor yg dipanggil jurus kipas senandung.Orang dulu2 pukul mana ada kosong..semuanya berisi dalam kata lain berbisa..so bisa pukulan tu telah meresap kedalam badan bruce lee..datuk meor sempat tawarkan dgn menyapu air penawar pada hit zone but more than 30% bisa dah masuk dlm badan..bruce mati 3 bulan selepas tu..kira kes makan dalam laa ni..lagi satu versi lagi bukan datuk Meor yg lawan tapi anak murid dia dari Indon yg bernama dicky Zulkarnain..bila dicky hit bruce dgn kipas senandung..datuk Meor suruh stop pastu dia tawarkan tempat kena pukul tu..tapi datuk Meor kira bernasib baiklah sebab jumpa bruce lee...klu dia jumpa Bruce Banner aku taktaulah..apa akan terjadi..

sekflat
04-09-2008, 09:57 AM
apernah dengar gak citer nih...

Alva_83
04-09-2008, 10:22 AM
btol ke nama mahaguru gayong tu datuk meor ??? mcm ku pernah dengar cerita ini dari mahaguru awang daud dulu dulu

memang betul..tok imam (guru silat aku dulu) ade citer..tp citer lain skit,

bruce lee yg cabar carik sume pendekar2 di asia sume nak sparring,tp dato' meor tak amik port mula2. dia yg g sumatra jumpe kat sana nak lawan..

tp diaorg tak lawan mcm sparring tu..just bg satu tumbukan kat dada sorang skali..dgn satu tapak bentuk kaki harimau di dada bruce lee...sampai muntah darah sume(dgr jantung dia rosak) (aku rasa mesti dgn kuasa batin silat nyer)...

then on da way dr hong kong ke L.A, dia dah sakit then mati.,.

rumors mat salleh biasa ler..mesti cover malu ckp kene racun la,dadah la,ape la..malu ape ngan warga asia,n bruce lee plak bkn warga china sepenuhnya, dia dah consider org U.S dah...

Malu malu la tu..:)

itu yg aku tau la dpt dishareken...:D

Alva_83
04-09-2008, 10:25 AM
aku search kat Wikipedia ni laa berita sahih..

http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Lee#Death_by_misadventure

ayat last tu pun dah menunjuk kan dia dah puas hati coz ade lg yg hebat darinyer..

(ni mesti kes riak mula2 nie,biasa la bila dah dok U.S)

allyamet
04-09-2008, 11:40 AM
wahh baru plak aku dengar cerita bruce lee kalah ngan mahaguru silat gayong.. anyway.. thanks for the info.. saya ni tak pernah belajar silat so tak pernah la dengar cerita macam ni...

Alva_83
04-09-2008, 11:50 AM
wahh baru plak aku dengar cerita bruce lee kalah ngan mahaguru silat gayong.. anyway.. thanks for the info.. saya ni tak pernah belajar silat so tak pernah la dengar cerita macam ni...

aku pun blaja silat x abish..hehhe:D :D :D

so skang aku blaja ngan yoda n obiwan kenobi jer :)) :)) :))

kalam79
04-09-2008, 12:23 PM
memang betul citer nie.

first of all, memang Bruce lawan Dato Meor.

tapi Bruce Lee tak mati, tapi cedera parah..

then after a while, Bruce Lee ke Indonesia dan jumpa ngan Dicky Zulkarnain...Bruce Lee terkena pencak Selendand Putih tepat pada kecederaan yang sama diberikan oleh Dato' Meor..

baru after that Bruce Lee mati..

lebey kurg sme dgn citer cikgu silat aku.cikgu silat bgtau die adalah anak murid arwh DMAR. mmg BL kn kipas senandung DMAR pastu gi lwn dgn DZ. pas2 passed away few month later.so org ckp DZ lah yg mengakibtkan kematian BL.

Alva_83
04-09-2008, 12:31 PM
lebey kurg sme dgn citer cikgu silat aku.cikgu silat bgtau die adalah anak murid arwh DMAR. mmg BL kn kipas senandung DMAR pastu gi lwn dgn DZ. pas2 passed away few month later.so org ckp DZ lah yg mengakibtkan kematian BL.

hmm citer same jer just lain version....

Viere
04-09-2008, 01:19 PM
cerita ni mmg betul pun bab Bruce lee cabar dato meor. Dan pertarungn bruce lee dengan dato meor pun betul dan pemenangnya dato meor.. Dan dato meor ni adalah pengasas seni silat gayung.. Dan ilmu dia masih ada.. Tp diturunkan kepada beberapa tok guru.

edan
04-09-2008, 01:42 PM
aku pun pernah dengar.tapi cerita tu dia kalah ngan oarang indon.nama dia dicky zulkarnain.

zamreda
04-09-2008, 04:20 PM
nasib bagi kipas nandung,klau bagi kipas kapalterbang ke kipas glider naya jugak.:)) :)) :))

aromen
04-09-2008, 04:33 PM
mungkin jugak die pernah buat sumpah laknat yg makan diri sendiri ,, hehhee

private_eye217
04-09-2008, 04:47 PM
yang pasti bukan dia laa yang kalahkan orochimaru ... sasuke yang kalahkan orochimaru

bagi kakashi yg kalahkan
:eek: :eek: :eek:

kozu
04-09-2008, 05:17 PM
yang pasti bukan dia laa yang kalahkan orochimaru ... sasuke yang kalahkan orochimaru

:eek: :eek: :eek: tak boleh blaa laa...

Tapi yang akan datang Naruto plak yang kalahkan sasuke :)) :))

bangzaf
04-09-2008, 05:25 PM
lawak lawak:))

DreamCatcher
05-09-2008, 12:42 AM
Bukan bruce lee mati sbb kena tembak ke.. :D

erDrAg00n
05-09-2008, 12:48 AM
aku respek orang melayu dulu2...keperibadian mereka dalam dunia persilatan mmg tiada tandingan...tak gopoh dan sentiasa get low

respek abis!!!

DreamCatcher
05-09-2008, 12:52 AM
dapat kat internet nih

Bruce Lee, dressed in the traditional Chinese outfit he wore in the movie Enter The Dragon, was laid to rest in Lakeview Cemetery in Seattle in late July of 1973. But long before Lee's sudden and tragic death in a Hong Kong apartment at age 32, rumors were rife throughout the Orient that he had been wounded or killed in fights.

"One day, I got a long-distance call from Hong Kong's largest newspaper," Lee recalled. "They asked me if I was still alive. 'Guess who you are talking to?' I replied."

Thus, when Lee actually did die, speculation abounded as to the cause. The rumors ranged from Lee being killed by Hong Kong triads (gangsters) because he refused to pay them protection money - �something that was common for Chinese movie stars to do at that time �to his being killed by an angry martial artist's dim mak (death touch) strike. Some people claimed Lee was cursed�he had just bought a house in Hong Kong that was supposed to be haunted�or that he had died while mking love to actress Betty Tingpei, or that he had angered the Chinese martial arts community by teaching foreigners, and that he had been killed in a challenge match.

Many Chinese believed Lee was the victim of too much gum Ilk (intensity) in his training, while others cited drug use as the cause for his sudden demise. Still others believed that Lee's fate was sealed at birth, that it was in the stars. And, finally, there are those who think Lee's death was staged, and that he is merely waiting for the right time to return to society.

The facts of the case are this: Lee died after falling into a coma. The coroner's report was inconclusive, and medical authorities came up with five reasons for Lee's untimely death. However, they all agreed that it was caused by a cerebral edema (a swelling of the brain caused by a congestion of fluid). But what caused the edema became a matter of speculation. For the most part, the course of events on that fateful July day in 1973 can be pieced together. According to Lee's wife, Linda, Bruce met film producer Raymond Chow at 2 p.m. at home to discuss the making of Game of Death. They worked until 4 p.m., and then drove together to the home of Betty Tingpei, a Taiwanese actress who was to also have a leading role in the film. The three went over the script at Tingpei's home, and then Chow left to attend a dinner meeting.

A short time later, Lee complained of a headache and Tingpei gave him a tablet of Equagesic�a kind of super sapirin. Apart from that, Lee reportedly consumed nothing but a couple of soft drinks.

At around 7:30 p.m., Lee lay down for a nap and was still asleep when Chow called to ask why he and Tingpei had not yet shown up for dinner as planned. The actress told Chow she could not wake Lee. The ensuing autopsy found traces of cannabis in Lee's stomach, but the significance of this discovery is debatable. Some believe the cannabis caused a chemical reaction that led to the cerebral edema, but the coroner's inquiry refutes this theory. In fact, one doctor was quoted as saying that the cannabis being in Lee's stomach was "no more significant than if Bruce had drunk a cup of tea that day."

Dr. R.R. Lycette of Queen Elizabeth Hospital viewed Lee's death as a hypersensitivity to one or more of the compounds found in the headache tablet he consumed that afternoon. Although his skull showed no injury, his brain had swollen considerably, from 1,400 to 1,575 grams. None of the blood vessels were blocked or broken, so the possibility of a hemorrhage was ruled out. All of Lee's internal organs were meticulously examined, and the only "foreign" substance to be found was the Equagesic.

Chow came to the apartment and could not wake Lee either. A doctor was summoned, and he spent 10 minutes attempting to revive the martial artist before sending him by ambulance to Queen Elizabeth Hospital. By the time he reached the hospital, Lee was dead .

Foul play was immediately suspected as having a role in Lee's passing. Chow appeared on television to try to settle the public furor that quickly developed. He explained what happened, omitting only the fact that Lee had not died at home. The press soon uncovered the truth, however, and demanded to know what Chow was trying to cover up. R.D. Teare, a professor of forensic medicine at the University of London who had overseen more than 90,000 autopsies, was called in and declared that it was basically impossible for the cannabis to be a factor in Lee's death. In Teare's opinion, the edema was caused by hypersensitivity to either meprobamate or aspirin, or a combination of both. His view was accepted by authorities, and a determination of "misadventure" was stamped on Lee's death.

Strangely, an early death was a conceivability that Lee had contemplated with surprising frequency. According to his wife Linda, he had no wish to live to a ripe old age because he could not stand the idea of losing the physical abilities he had strived so hard to achieve.

"If I should die tomorrow," he used to say, "I will have no regrets. I did what I wanted to do. You can't expect more from life."

razif1224
29-09-2008, 05:04 PM
Erm... apa yang aku tengok... kebanyakan kita adalah ambil dari majalah, internet dan dengar-dengar dari orang... xde fakta yang dijumpai, malah xde orang yang benar berada di tempat kejadian... semuanya melalui kisah mitos dan susur galur citer2 orang dahulu... apapun yang aku tau fakta, pernah kuar di berita dulu...boleh semak di perpustakaan ttg akhbar2 lama... yang menyatakan bruce lee mati akibat dadah... dan lagi satu dia pun mmg kaki perempuan... cuba la semak2... mmg silat ada bagusnya... ada keistimewaannya... tapi bila dikaitkan cerita dengan kematiannya bruce lee seolah2 publisiti murahan... jika benar ceritanya, leh baik dilampirkan bukti dan fakta demi mengelakkan kekeliruan... bukannya hanya menampal ayat-ayat dari internet dan majalah...

tapirbawaklori
29-09-2008, 05:55 PM
aku dengar...bruce lee mati atas katil dalam hotel......sakit...demam kuning la...camtu lebih kurang...

Biggie
29-09-2008, 05:56 PM
aku pun pernah dengar ni... tapi cuma tk pasti siapa...

dR-Nazar
29-09-2008, 06:01 PM
bruce mati sebab frust menonggeng putus cinta..

rznn
29-09-2008, 06:43 PM
cerita yg ako dengo lain skit ar. b. lee nih wat pengambaran dan dalam cerita tuh ader ar bab lawan2 ngan silat melayu nih... biler dah lawan2 masing dah naik sheik, lawan betul2 la. b. lee kalah, n baper bulan pastuh mati sbb penyakit misteri.

mj12
29-09-2008, 07:59 PM
anak dia terer cam dia gak ke?

Kehidupan
29-09-2008, 08:01 PM
anak dia terer cam dia gak ke?

anak dia laki ke pompuan....??

umo bape....??:">:">:">

mj12
29-09-2008, 08:03 PM
anak dia laki ke pompuan....??

umo bape....??:">:">:">

opppsss...

anak dia suka yg stuntman:">:">:">

lagi2 kalau dalam badan dah ada besi:">:">:">

suka anak pompuan dia:">:">:">

Kehidupan
29-09-2008, 08:05 PM
opppsss...

anak dia suka yg stuntman:">:">:">

lagi2 kalau dalam badan dah ada besi:">:">:">

suka anak pompuan dia:">:">:">

adeh....:">:">:">

ini perli ke hape....:">:">:">

mj12
29-09-2008, 08:16 PM
adeh....:">:">:">

ini perli ke hape....:">:">:">

adeh:">:">:">

fikir..

fikir..

fikir..

fikir..

fikir-fikir kan:">:">:">

Kehidupan
29-09-2008, 08:26 PM
adeh:">:">:">

fikir..

fikir..

fikir..

fikir..

fikir-fikir kan:">:">:">

yela2....:">:">:">

ana fikir la nie....:">:">:">

ana dah nak bertolak ke kg.....

dlm perjalanan nnt ana fikir lagi:">:">:">

mj12
29-09-2008, 08:29 PM
yela2....:">:">:">

ana fikir la nie....:">:">:">

ana dah nak bertolak ke kg.....

dlm perjalanan nnt ana fikir lagi:">:">:">



opssss...

yang dia tuh lum abis fikir tuh:">:">:">

kalau x mesti dia dah post dah:">:">:">

sementara sunan pulang ke kg fikir-fikir kan yaa:">:">:">

selamat hari raya maaf zahir dan batin:">:">:">

KaZZ
29-09-2008, 08:54 PM
bruce lee mati sbb dia frust tak dpt duit raya dari Dato Meor

fms
13-08-2010, 11:22 AM
Bruce Lee ni suka cabar org..
mungkin dier balik China, dier cabar org Shaolin..

org Shaolin dah laa kuat semacam..
mungkin ade yg lagi hebat dari Bruce Lee..
agaknye itu laa punca Bruce Lee cedera di otak..

seiryu82
13-08-2010, 11:29 AM
apa semua nih bikin lawaklah!

skindhead
13-08-2010, 11:35 AM
aku dgar lawan dgn diki zulkarnain:-?:-?:-?:-?~X(

abOo
13-08-2010, 11:46 AM
betul ke?
dalam wikipedia pon ada.
cuba search Meor Abdul Rahman bin Uda Mohd Hashim kat wiki.

Green Apple
13-08-2010, 11:52 AM
masa kecik2 dulu pun aku dengar kena jurus batin dengan diki zulkarnain,pesilat indon kot.terlantar kat spital ade gak kuar kat astro.

nvmname
13-08-2010, 12:01 PM
ko tak tau .. aku ni mcm connor macleod lam citer highlander laaa .. in the end there can be the only one ... aku ingat dulu selalu dok buli si bruce lee ni ... dulu nama dia rosli ... tapi orang kampung selalu panggey berus li ... last2 tak sangka plak jadi pelakon terus buh nama Bruce Lee

kat kampung aku ade name ramli. Org panggil dia jet li. :))

yudiliya
13-08-2010, 12:11 PM
fakta atau auta....

alpijat
13-08-2010, 12:15 PM
yang pasti bukan dia laa yang kalahkan orochimaru ... sasuke yang kalahkan orochimaru

hahaha....terbaekkk

mentadaklaut
14-08-2010, 06:04 PM
mahaguru gayung ni lah yg pernah menewaskan bruce lee satu ketika dulu....
http://img138.imageshack.us/img138/6704/meorjepun.jpg (http://img138.imageshack.us/i/meorjepun.jpg/)
DATO' MEOR ABDUL RAHMAN BIN UDA MOHD.HASHIM

Pada tahun 1973, Mahaguru Dato' Meor Abdul Rahman telah keluar negara untuk melawat saudaranya yang menetap di England. Pemergian beliau ditemani oleh Dato' Syed Ahmad Jamalullail, seorang saudaranya. Dalam perjalanan pulang ke tanahair, pesawat yang mereka naiki telah singgah sebentar di lapangan terbang di Hong Kong. Ketika menunggu penerbangan berikutnya, beliau telah disapa oleh Bruce Lee, pakar Kung Fu dan seni beladiri Jeet Kune Do. Bruce Lee telah mendapat tahu bahawa Mahaguru Silat Seni Gayong, Meor Abdul Rahman telah berada di Hong Kong.
Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman agar bertarung dengannya. Beliau ingin melihat sejauh mana hebatnya seni mempertahankan diri milik orang Melayu yang dinamakan silat itu. Bruce Lee dengan angkuhnya berkata jika Meor Abdul Rahman menang dalam pertarungan itu, silat Meor Abdul Rahman adalah yang terbaik, TETAPI jika Bruce Lee pula yang memenangi perlawanan itu, Seni Jeet Kune Do ciptaannya adalah yang terbaik di dunia. Kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman rupa-rupanya telah sampai ke pengetahuan Bruce Lee. Sebelum daripada itu, pada tahun 1972, serombongan pakar-pakar Kung Fu Hong Kong telah datang ke Malaysia untuk mencari tokoh-tokoh seni beladiri yang dapat bertarung dengan Bruce Lee. Rombongan pakar Kung Fu ini telah berjumpa dengan Dato' Meor Abdul Rahman di Taiping. Dalam pertemuan tersebut, mereka telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman untuk menunjukkan kebolehan beliau. Dato' Meor Abdul Rahman telah menangkap serta mengunci kesemua enam orang ahli-ahli Kung Fu tersebut. Kemudian, Dato' Meor telah menyuruh ahli-ahli Kung Fu tersebut bertemu dengan murid kanannya pula iaitu Cikgu Ahmad bin Lazim.

Memandangkan Bruce Lee masih muda dan mentah, Dato' Meor Abdul Rahman telah menasihati Bruce Lee agar melupakan sahaja niatnya hendak mencuba beliau. Namun, Bruce Lee tetap berdegil juga. Oleh kerana Bruce Lee terus mendesak, maka Dato' Meor Abdul Rahman akhirnya menyahut juga cabaran daripada Bruce Lee tersebut. Untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi gempar, Bruce Lee dan Dato' Meor Abdul Rahman dengan ditemani oleh beberapa orang menuju masuk ke dalam bilik tetamu di lapangan terbang tersebut. Sebaik sahaja melihat Dato' Meor Abdul Rahman telah bersedia, Bruce Lee pun dengan kepantasan serangan kakinya pun mula mengasak. Setelah beberapa serangan berjaya dielak, akhirnya Dato' Meor Abdul Rahman tiada pilihan lain melainkan bertindak balas dengan melepaskan satu pukulan tangan(Kipas Nandung) yang tepat mengenai rusuk Bruce Lee. Pukulan tangan Dato' Meor Abdul Rahman yang nyata berbisa telah menyebabkan Bruce Lee jatuh tersungkur dan menggelupur kesakitan. Kerana belas kasihan ke atas Bruce Lee, Dato' Meor Abdul Rahman pun menawarkan bisa pukulannya ke atas Bruce Lee menggunakan air yang didoakan dan disapu ke kawasan sakit tersebut. Setelah Bruce Lee pulih daripada kesan pukulan Dato' Meor Abdul Rahman tersebut, akhirnya Bruce Lee dengan rendah diri, mengakui kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman dan ilmu silat yang dimilikinya. Tidak lama selepas peristiwa pertarungan Bruce Lee dengan Dato' Meor Abdul Rahman ini, Bruce Lee dilaporkan telah meninggal dunia di Hong Kong akibat penyakit misteri.(Menurut Daniel Inosanto, murid kanan Bruce Lee, di hari-hari terakhir Bruce Lee sebelum beliau ditemui mati, Bruce Lee giat mengkaji tentang Seni Silat Melayu. Kini tugas Bruce Lee disambung oleh Daniel Inosanto, sebagai satu-satunya pewaris JKD yang ditauliahkan oleh Bruce Lee. Daniel Inosanto telah memasukkan Silat sebagai sebahagian daripada mata pelajaran Jeet Kune Do nya.)

TXT
14-08-2010, 06:52 PM
kalau benar la citer ni
maka Bruce Lee tu xde la sehebat mana pon

ArbiT
14-08-2010, 07:10 PM
ekekek..sakit perut aku baca komen korang...:eek:

mentadaklaut
14-08-2010, 09:37 PM
http://img525.imageshack.us/img525/5055/meorsendo.jpg (http://img525.imageshack.us/i/meorsendo.jpg/)
http://img46.imageshack.us/img46/1295/meorkasma.jpg (http://img46.imageshack.us/i/meorkasma.jpg/)
ALLAHYARHAM DATO' MEOR ABDUL RAHMAN BIN UDA MOHD.HASHIM

TXT
14-08-2010, 09:42 PM
ekekek..sakit perut aku baca komen korang...:eek:

kenapa lak
kesahihan citer ni x dpt d pastikan la

mentadaklaut
14-08-2010, 10:56 PM
yang aku tau, arwah dato' meor nih mmg kuat....beliau boleh membengkokkan paku sepanjang enam inci, membengkokkan besi dengan leher, berlawan tarik tali dengan 50 orang lelaki(25 di kanan, dan 25 di kiri), mematahkan wang syiling perak dengan menggunakan jari, badan beliau digelek dengan kereta Bentley milik Sultan Perak dan beliau juga berjaya memutuskan rantai pengikat kaki gajah...

blueskuitu
14-08-2010, 11:11 PM
setahu aku dia mati sebab bertempur dgn dicky zulkarnain

TXT
14-08-2010, 11:13 PM
yang aku tau, arwah dato' meor nih mmg kuat....beliau boleh membengkokkan paku sepanjang enam inci, membengkokkan besi dengan leher, berlawan tarik tali dengan 50 orang lelaki(25 di kanan, dan 25 di kiri), mematahkan wang syiling perak dengan menggunakan jari, badan beliau digelek dengan kereta Bentley milik Sultan Perak dan beliau juga berjaya memutuskan rantai pengikat kaki gajah...

arwah dulu mmg memiliki ilmu batin jgk kan

mentadaklaut
14-08-2010, 11:21 PM
setahu aku dia mati sebab bertempur dgn dicky zulkarnain
dicky zulkarnain xmengaku bro...dia sendiri kata bruce lee kena dgn org malaysia...kl rajin, bc post2 dr depan...hehe...

vquad
14-08-2010, 11:28 PM
btul k nie??????

vquad
14-08-2010, 11:34 PM
btul k nie??????

bdk nakal
14-08-2010, 11:35 PM
ilmu persilatan dia mmg tggi .. tp sayang generasi skrg xrmai yg meminati silat .. klau di kaji silat ialah seni yg unik dan ckup hebat klau diamalkan ...

TXT
14-08-2010, 11:41 PM
ilmu persilatan dia mmg tggi .. tp sayang generasi skrg xrmai yg meminati silat .. klau di kaji silat ialah seni yg unik dan ckup hebat klau diamalkan ...

generasi muda skrg mmg kurg berminat ngan silat ni
sbb silat ni memerlukan disiplin yg tggi :)cgrock

nadyasweet
14-08-2010, 11:58 PM
ape apejela, skali tembak mati jugak

mentadaklaut
15-08-2010, 12:30 AM
ape apejela, skali tembak mati jugak

paling aku menyampah kl sembang pasal martial art, pastu keluar ayat di atas... :"> kl ikutkan, brp org ja ada pistol scr halal/haram? melainkan pistol nih macam pisau lipat / pisau potong sayur...setiap rumah ada...

pd aku, martial nih seni...sapa2 berminat join ja...yg xberminat,xpyh la keluarkan ayat ntah apa2... :mad:

TXT
15-08-2010, 12:35 AM
paling aku menyampah kl sembang pasal martial art, pastu keluar ayat di atas... :"> kl ikutkan, brp org ja ada pistol scr halal/haram? melainkan pistol nih macam pisau lipat / pisau potong sayur...setiap rumah ada...

pd aku, martial nih seni...sapa2 berminat join ja...yg xberminat,xpyh la keluarkan ayat ntah apa2... :mad:

da nama pon da senibela diri
mmg bukan nk berlawan ngan pistol la

TamingSari
15-08-2010, 12:40 AM
byk versi la.. cuma mahaguru tu yg berbeza.. aku pernh baca variasari lama.. dalam tu tulis bruce lee klh ngan diki zulkarnain pesilat/pelakon indonesia..

kisahnye mereka bersetuju tak menggunakan pukulan tanpa byg/ ilmu batin, tp bila brucelee guna gak, diki pun kluarla silat rimau dia..

di saat kematian brucelee dia berpesan jgn cari maslh dengan org melayu..

greenapple
15-08-2010, 01:19 AM
susah sgt laa nk belajar seni bela.....dah xsesuai...
tengok je zaman kegemilangan melaka...
smua nya bersilat pakai keris dan lembing bertempur gan british pakai senapang dan pistol siap gan meriam lg...tetap kalah juga....

so kat sini kita dah nilai,kemajuan teknologi mengatasi kebolehan seseorg...btol x..?

Niyang
15-08-2010, 01:24 AM
byk versi la.. cuma mahaguru tu yg berbeza.. aku pernh baca variasari lama.. dalam tu tulis bruce lee klh ngan diki zulkarnain pesilat/pelakon indonesia..

kisahnye mereka bersetuju tak menggunakan pukulan tanpa byg/ ilmu batin, tp bila brucelee guna gak, diki pun kluarla silat rimau dia..

di saat kematian brucelee dia berpesan jgn cari maslh dengan org melayu..

ha...:o, sempat lg diki bg ucapan ek...:-?, nih versi terbaru aku dgr...:D, masalahnyer owg melayu yg bermasalah skrg nih..kaum plg lemah ~X(

TXT
15-08-2010, 01:28 AM
byk versi la.. cuma mahaguru tu yg berbeza.. aku pernh baca variasari lama.. dalam tu tulis bruce lee klh ngan diki zulkarnain pesilat/pelakon indonesia..

kisahnye mereka bersetuju tak menggunakan pukulan tanpa byg/ ilmu batin, tp bila brucelee guna gak, diki pun kluarla silat rimau dia..

di saat kematian brucelee dia berpesan jgn cari maslh dengan org melayu..

version mana pon x kesah la
yg pasti Bruce Lee kalah ngan silat :)paid

shiditrader
15-08-2010, 01:29 AM
ha...:o, sempat lg diki bg ucapan ek...:-?, nih versi terbaru aku dgr...:D, masalahnyer owg melayu yg bermasalah skrg nih..kaum plg lemah ~X(

:o
ko cakap kaum melayu lemah??
erm...pk lah dulu bro sblm ckp....
sbb majoriti kat sini...bnyk org melayu....:-?

ArbiT
15-08-2010, 01:29 AM
kenapa lak
kesahihan citer ni x dpt d pastikan la

saya gelak bc komen off topic member cgrian la cik txt:D

harley
15-08-2010, 01:31 AM
aku yang kalahkan bruce lee..

ArbiT
15-08-2010, 01:32 AM
ape apejela, skali tembak mati jugak

a'ah abis cerita :)):D.. brutal la awk ni..

ArbiT
15-08-2010, 01:33 AM
aku yang kalahkan bruce lee..

ko kalahkan dia dlm game ke?

TamingSari
15-08-2010, 01:35 AM
nmpknye lagi 10 tahun, sebut silat pun budk2 dah blur ..

harley
15-08-2010, 01:36 AM
ko kalahkan dia dlm game ke?

dalam mimpi........ :)















:eek::)):))

TXT
15-08-2010, 01:37 AM
nmpknye lagi 10 tahun, sebut silat pun budk2 dah blur ..

nmpk nyer ada kemungkinan gak jd cam tu
kalau seni bela diri silat ni teros terpinggir

nadyasweet
15-08-2010, 01:39 AM
nak blaja martial arts boleh, tapi jgn belajar yg batin2 (libasan ghaib anak harimau, anak kura2) tu, sumer tu guna jin jer..tu yg kalah bila portugis datang tawan melaka..balance kan martial arts dgn sains ketenteraan..cewahhh

TamingSari
15-08-2010, 01:41 AM
aku bengang tul la klu ada posting cam budak2 sekolah kat sini.. adoi..

TamingSari
15-08-2010, 01:42 AM
nak blaja martial arts boleh, tapi jgn belajar yg batin2 (libasan ghaib anak harimau, anak kura2) tu, sumer tu guna jin jer..tu yg kalah bila portugis datang tawan melaka..balance kan martial arts dgn sains ketenteraan..cewahhh

klh sebb pengkhianat Tun Mutakhir.. bendahara keturunan India Muslim

flygrow
15-08-2010, 01:44 AM
kawe pun tkot seni silat ni ilang,kawe blaja pun kjap ade kjapx,maklum la baru pnye,,nk bina kne ade wit(modal),sifu pun da blur cmne nk mnta dana neh,,bnde baek xde org nk pndang ble hiburan sume suke,,uuhuu..

ArbiT
15-08-2010, 01:44 AM
sesape ada biodata bruce lee tepek la sini,perihal perjalanan kehidupan dia ke..aku cuma kenal dia dlm cerita je:((

TXT
15-08-2010, 01:46 AM
aku bengang tul la klu ada posting cam budak2 sekolah kat sini.. adoi..

dia x paham kot apa yg sedang d bincangkan
x pon dia bermaksud lain

TamingSari
15-08-2010, 01:48 AM
sesape ada biodata bruce lee tepek la sini,perihal perjalanan kehidupan dia ke..aku cuma kenal dia dlm cerita je:((

layan kat sini

http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_lee

TamingSari
15-08-2010, 01:49 AM
dia x paham kot apa yg sedang d bincangkan
x pon dia bermaksud lain

thread santai/gosip ke lain...

klu thread perbincangan tak leh mcm ni.. kene pndai bezakan..

mentadaklaut
15-08-2010, 09:27 AM
susah sgt laa nk belajar seni bela.....dah xsesuai...
tengok je zaman kegemilangan melaka...
smua nya bersilat pakai keris dan lembing bertempur gan british pakai senapang dan pistol siap gan meriam lg...tetap kalah juga....

so kat sini kita dah nilai,kemajuan teknologi mengatasi kebolehan seseorg...btol x..?

mmg la teknologi mengatasi segala-galanya...

kl tujuan blaja silat semata2 utk bertumbuk mmg la xsesuai...

org dulu blaja silat sbb nak lawan penjajah, perompak, jaga maruah...

org skang pe salahnya blaja silat utk kekalkan warisan di samping dpt mnyihatkan tubuh badan dan tingkatkan disiplin...

minta2la silat xkan pupus...sbb silat unik...

mentadaklaut
15-08-2010, 09:35 AM
nak blaja martial arts boleh, tapi jgn belajar yg batin2 (libasan ghaib anak harimau, anak kura2) tu, sumer tu guna jin jer..tu yg kalah bila portugis datang tawan melaka..balance kan martial arts dgn sains ketenteraan..cewahhh

igt zaman dulu taktikal xdak ka?? ke main taip je nih...sains ketenteraan konon... :eek: bila bersembang keluar habuk, gini la jdnya... :-?

stadi dulu sejarah byk2...pernah tgk ungkapan nih x? "Orang Yang Buta Sejarah Lebih Menyusahkan Dari Orang Yang Buta Matanya" :">

TXT
15-08-2010, 12:02 PM
mmg la teknologi mengatasi segala-galanya...
kl tujuan blaja silat semata2 utk bertumbuk mmg la xsesuai...
org dulu blaja silat sbb nak lawan penjajah, perompak, jaga maruah...
org skang pe salahnya blaja silat utk kekalkan warisan di samping dpt mnyihatkan tubuh badan dan tingkatkan disiplin...
minta2la silat xkan pupus...sbb silat unik...

den mmg setuju sgt
bukan saja dpt memelihara warisan melayu
badan pon jadi sihat
dan dpt bela diri kalau ada kecemasan

GamezStar
15-08-2010, 12:05 PM
susah sgt laa nk belajar seni bela.....dah xsesuai...
tengok je zaman kegemilangan melaka...
smua nya bersilat pakai keris dan lembing bertempur gan british pakai senapang dan pistol siap gan meriam lg...tetap kalah juga....

so kat sini kita dah nilai,kemajuan teknologi mengatasi kebolehan seseorg...btol x..?

betul tu... keberanian + teknology ada lah kejayaan

budak_design
15-08-2010, 12:23 PM
aku dengar dia mati lepas lawan dengan org indon...indon kan terer jurus batin ni..xthu la aku mane satu betul....

TXT
15-08-2010, 12:27 PM
aku dengar dia mati lepas lawan dengan org indon...indon kan terer jurus batin ni..xthu la aku mane satu betul....

mmg yg ni pon ada jgk citer nyer
cuma x pasti la betul ke x