PDA

View Full Version : Lembu lembu lembu


semamak
26-05-2010, 03:48 PM
Assalamualaikum....

Selain trade forex... aku juga ada berminat dengan bisnes lembu dan dah mulakan secara kecil2lan..

Sapa yang pernah atau sedang jalankan, jom kongsi pandangan..

laluan mudah
27-05-2010, 03:09 PM
Assalamualaikum....

Selain trade forex... aku juga ada berminat dengan bisnes lembu dan dah mulakan secara kecil2lan..

Sapa yang pernah atau sedang jalankan, jom kongsi pandangan..

waalaikum salam Bro.

Seperti mana yang kita bincang semalam dekat YM, saya tertarik dengan kesungguhan Bro dengan bisnes lembu ni. Kat sini saya nak bagi Bro special promotion...dari harga semalam RM6 sekilo jadi RM5.80 sekilo.

Bila Bro beli sekarang untung kerana dekat2 raya nanti harga lembu akan naik, lebih2 lagi Bro dah ada kandang dan boleh manage sendiri lembu2 ni dalam masa 6 bulan sebelum dijual. Buat kandang transit untuk jual waktu musim perayaan.

Contoh: Dengan harga RM5.80 sekilo lembu hidup dan katalah seekor lembu beratnya 150kilo. Jadi kos beli lembu hidup seekor adalah dalam lingkungan RM870 Musim perayaan sekor lembu boleh dijual dalam lingkungan RM2000-RM3500 seekor.

Kalau dah ada kandang dan boleh bagi makan selama 6 bulan dari sekarang...rasanya 10 ke 15 ekor lembu ni insya Allah boleh habis selepas 6 bulan....so untung boleh kira sendiri.... Amacam Bro... ada berani?

iori_diy87
27-05-2010, 03:22 PM
waalaikum salam Bro.

Seperti mana yang kita bincang semalam dekat YM, saya tertarik dengan kesungguhan Bro dengan bisnes lembu ni. Kat sini saya nak bagi Bro special promotion...dari harga semalam RM6 sekilo jadi RM5.80 sekilo.

Bila Bro beli sekarang untung kerana dekat2 raya nanti harga lembu akan naik, lebih2 lagi Bro dah ada kandang dan boleh manage sendiri lembu2 ni dalam masa 6 bulan sebelum dijual. Buat kandang transit untuk jual waktu musim perayaan.

Contoh: Dengan harga RM5.80 sekilo lembu hidup dan katalah seekor lembu beratnya 150kilo. Jadi kos beli lembu hidup seekor adalah dalam lingkungan RM870 Musim perayaan sekor lembu boleh dijual dalam lingkungan RM2000-RM3500 seekor.

Kalau dah ada kandang dan boleh bagi makan selama 6 bulan dari sekarang...rasanya 10 ke 15 ekor lembu ni insya Allah boleh habis selepas 6 bulan....so untung boleh kira sendiri.... Amacam Bro... ada berani?

Bro...klu kambing camne???...aku ada kambing yang byk da nih...xtau nak letgo kat ne...
Klu bleh bagi idea terbest blehla kongsi2.....

laluan mudah
27-05-2010, 03:31 PM
Bro...klu kambing camne???...aku ada kambing yang byk da nih...xtau nak letgo kat ne...
Klu bleh bagi idea terbest blehla kongsi2.....

Maaf Bro... saya rasa mungkin ada rakan lain yang akan bagi pandangan terbest berkenaan bab kambing nanti....:">

iori_diy87
27-05-2010, 03:33 PM
ok...xpe2..
thanks bro..

SgtGaNaSz
27-05-2010, 03:54 PM
ok...xpe2..
thanks bro..

bro...thread lembulembulembu dah ada...apa kata..bro buat thread baru...kambingkambingkambing....menarik tu...aku mmg minat...tp blum masanya.....:)cgrock

azharahmad
18-06-2010, 11:17 AM
Salam kepada bro2 sekalian. sy ingin berjinak2 dalam penternakan lembu secara kecil-kecilan kemudian kalau menjadi insyaAllah secara besar2 besaran. Buat masa sekarang, nak beli n bela sendiri2 jer la. nak beli 2 ekor. nak dapatkan pandangan la kawan2 semua.. terima kasih.

anak_jatiperak
18-06-2010, 11:52 AM
Salam.... ternakan lembu skrg memang kurang menguntung kan.....

keli80
18-06-2010, 11:59 AM
ok...xpe2..
thanks bro..

salam bro,duk kat mane? byk ke kambing hehe sy pun ade gak kambing skit2 hehe tp fmily la yg bela :)

azharahmad
18-06-2010, 12:00 PM
betul ke bro... any reason ke bro? anybody?

tebbaloi
18-06-2010, 12:16 PM
kalu wat lembu skala kecik memang margin profit cam sedikit.. kalu besar² insyaAllah keuntungan pun tinggi sebab di tolak kos operasi yg rendah.. ermm... nak try tapi sibuk keja :((

azharahmad
18-06-2010, 12:22 PM
tu la.... tapi modal tak der.. nak buat kecik2 dulu la bro... nak tgk survey market kat tmpat sy dulu camner... ada tak saper2 tau tmpat nak beli lembu....

zaharibj
18-06-2010, 12:24 PM
Kalu nak kasi lembu sihat kasi makan tambahan Garam gunung, kalu nak lihat kat http://garamternak.blogspot.com/
tak pon call aja 0133914176 - zahari

yusry2007
18-06-2010, 05:33 PM
tu la, emmang bermint nak bela lembu.. cuma skrng nie tkder masa nak bela jerk...

yusry2007
18-06-2010, 05:34 PM
kat maner nak beli lembu hidupp yang murah2?? dalam lingkungan 10ekor.. tolong PM yerk kalau sesiapa thu...

azharahmad
22-06-2010, 04:37 PM
senyap jer... x der ker yang jual lembu kat sini....

aes
22-06-2010, 08:51 PM
skang ni aku teringin nak beli 2-3 ekor anak lembu betina.

Nak bagi org jaga, anak lembu bagi 2

sconsult
22-06-2010, 08:53 PM
ada yg nak lembu?

aes
22-06-2010, 08:57 PM
ada yg nak lembu?

nak2, nak bagi free ke? :D

amazinggold88
22-06-2010, 08:58 PM
skang ni aku teringin nak beli 2-3 ekor anak lembu betina.

Nak bagi org jaga, anak lembu bagi 2

ade bon jgk x nie :eek:

sconsult
22-06-2010, 09:02 PM
nak2, nak bagi free ke? :D

nak yg free.....kau lalu jalan spg tiang dua hala ke kolam pancing....tiap2 petang ada sekumpulan lembu.....pilih je mana suka...:D

aes
22-06-2010, 09:03 PM
ade bon jgk x nie :eek:

bkn bon tapi pawah lembu ..... standby utk adik kawin tahun depan

RIDERFx
22-06-2010, 09:13 PM
risiko kambing n lembu..ialah benda hidup dan lawannya mati serta pyakit.

bau terlampau myebabkan jiran2 tak senang.

sconsult
22-06-2010, 09:14 PM
lembu boleh di insuran kan tak?

aes
23-06-2010, 01:09 AM
nak yg free.....kau lalu jalan spg tiang dua hala ke kolam pancing....tiap2 petang ada sekumpulan lembu.....pilih je mana suka...:D

cam biasa je amik lembu kat sana ? :)):D

chaphoo
23-06-2010, 11:22 AM
bisnes penternakan ni memang banyak potensi,,,selagi malaysia dok import, selagi tu bermakna bekalan x mencukupi,,tapi nak ternak, kena ada ilmu yang betul,,,silap jalan semua ternakan jalan,,,

zaharibj
24-06-2010, 12:57 PM
Makanan tambahan untuk jilatan ternakan - Garam gunung Himalaya, lihat kat http://garamternak.blogspot.com/
tak pon call aja 0133914176 - zahari

aiman27
26-06-2010, 11:21 PM
nk bg lembu cepat bsr bg pellet... kalu perlihara anak lembu jantan lbh cpt membesar berbanding betina... skg ms yg sesuai utk perlihara hjg thn ni raya korban jd permintaan sgt tinggi...lembu pelihara 5 6 bulan dh sesuai utk dijual..

aiman27
27-06-2010, 02:02 PM
lembu xleh jual arini xrugi kalau jual minggu dpn harga makin naik sbb lembu makin besar..

aes
28-06-2010, 09:46 AM
nk bg lembu cepat bsr bg pellet... kalu perlihara anak lembu jantan lbh cpt membesar berbanding betina... skg ms yg sesuai utk perlihara hjg thn ni raya korban jd permintaan sgt tinggi...lembu pelihara 5 6 bulan dh sesuai utk dijual..

sbb ni le aku ter-join biz lembu le plk :D

onerich
28-06-2010, 10:11 AM
Assalamualaikum....

Selain trade forex... aku juga ada berminat dengan bisnes lembu dan dah mulakan secara kecil2lan..

Sapa yang pernah atau sedang jalankan, jom kongsi pandangan..

satu usaha yang baik jika mempunyai kemudahan untuk pelihara lembu. Hara pun okey.Pasaran pun luas.Semoga tuan maju jaya.:)

zaharibj
01-07-2010, 05:18 PM
Makanan tambahan untuk ternakan - Garam gunung untuk jilatan
http://garamternak.blogspot.com/ (http://garamternak.blogspot.com/)