PDA

View Full Version : Bahaya Rokok Eletronik :( politik kerajaan je ni haha


sedanfx
07-04-2010, 08:36 AM
PEROKOK yang menggunakan rokok elektronik atau rokok-e kini didapati terdedah kepada bahaya bahan-bahan kimia beracun. Rokok-e yang menawarkan campuran cecair nikotin, perisa dan bahan-bahan kimia lain tanpa asap ini terbukti tidak 100 peratus selamat.

Satu kajian saintifik mendapati rokok-e mengandungi karsinogen dan bahan-bahan kimia bertoksik seperti diethylene glycol.


SEBANYAK 19 variasi rokok elektrolik telah diuji dan didapati tidak selamat.

Syarikat-syarikat Britain yang menjual rokok-rokok ini bagaimanapun mendakwa rokok-rokok standard itu tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya dan toksin berkarsinogenik.

Namun, Pentadbiran Perubatan dan Makanan Amerika Syarikat (AS) yang telah menguji 19 variasi rokok elektronik telah mengeluarkan surat amaran tentang tahap keselamatan produk-produk ini.

Meskipun rokok-e diharamkan di sesetengah negara seperti Kanada, ia boleh didapati dengan mudah melalui pelbagai laman web Britain. Malah, sebahagiannya juga mengandungi perisa seperti strawberi dan karamel yang dibimbangi boleh menarik minat pengguna kanak-kanak.

"Kami mengesyorkan sesiapa yang ingin berhenti merokok agar mencuba produk nikotin perubatan lain seperti gula-gula getah atau inhalator yang telah diuji selamat dan berkesan," kata Deborah Arnott, Pengarah Action on Smoking and Health AS. - Independent




.


download report analisis Portland (http://www.healthnz.co.nz/Portland2008ECIG.pdf)
download report analisis New Zealand (http://www.healthnz.co.nz/2ndSafetyReport_9Apr08.pdf)

Links to e-cig related legal/medical information (http://www.e-cigarette-forum.com/forum/law-e-cigarette/1690-links-e-cig-related-legal-medical-information.html#post27916)

sedanfx
07-04-2010, 08:37 AM
aku phisap tegar rokok elektronik aku xsetuju. ni propaganda kerajaan je ni. muga dia takut ore ramai xhisap rokok tembakau dia rugi. menate apola... :(scam

ultrajenglot
07-04-2010, 08:43 AM
betul tu..kawe dok cayo gok..propaganda la ni...deborah arnott ngan jabatan dia tu ntah ada ntah tidak tu..

BasicCX
07-04-2010, 08:43 AM
aku phisap tegar rokok elektronik aku xsetuju. ni propaganda kerajaan je ni. muga dia takut ore ramai xhisap rokok tembakau dia rugi. menate apola... :(scam

Susah2 dan senang kata semua rokok diharamkan... :)paid

TwiStEd pIps
07-04-2010, 08:44 AM
kat kanada diban benda ni.. nape erk?? ku karang ni tengah survey2 lagi.. nasib gak lom beli.. >:) >:) >:)

sedanfx
07-04-2010, 08:44 AM
xdop sapo kijo makmal ko test produk ni? kawe buwi sampel :D

sedanfx
07-04-2010, 08:45 AM
Susah2 dan senang kata semua rokok diharamkan... :)paid

xleh xde ketenangan tuk aku memorex ~X(

sedanfx
07-04-2010, 08:46 AM
kat kanada diban benda ni.. nape erk?? ku karang ni tengah survey2 lagi.. nasib gak lom beli.. >:) >:) >:)

kawe xcayo mano kosmo ni

Picozoo
07-04-2010, 08:47 AM
kepada para penghisap rokok elektronik..

http://www.e-cigarette-forum.com/forum/

sedanfx
07-04-2010, 08:48 AM
kepada para penghisap rokok elektronik..

http://www.e-cigarette-forum.com/forum/

tq... mcm mana yer nk fight kerajaan ni

tomie
07-04-2010, 08:49 AM
aku phisap tegar rokok elektronik aku xsetuju. ni propaganda kerajaan je ni. muga dia takut ore ramai xhisap rokok tembakau dia rugi. menate apola... :(scam

betul jugak tu
kot2 baru je nak merasa CUKAI KAW-KAW punyer... :D:">:p:p

dejavu
07-04-2010, 08:49 AM
mungkin gak rokok-e tu bahaya coz semuanya pakai chemical..kalo rokok betoi tu ade la gak tembakau...

tokputih
07-04-2010, 08:50 AM
hmmm... tokey e-rokok sila jawab.. dan tangkiskan segala tohmahan ni...(gomen takut kalau semua dah lari ke e-rokok cukai tak dapat ler pulak).. :)

sedanfx
07-04-2010, 08:50 AM
health-safety-e-smoking (http://www.e-cigarette-forum.com/forum/health-safety-e-smoking/)

goldtrader
07-04-2010, 08:51 AM
itu hari kata beres , loni kata rebes pulok ....

ultrajenglot
07-04-2010, 08:53 AM
http://www.pr-inside.com/e-cigarette-imports-banned-indefinitely-court-of-appeals-strongly-sides-with-fda-reports-ash-r1811226.htm

rupa2nya KERAjaan mlesia pun dah banned rokok ni..

eizzbizz
07-04-2010, 08:55 AM
baik gie hisak rokok taik ayam candu .. lagi selamat ke alam barzakh .

ultrajenglot
07-04-2010, 08:55 AM
The FDA had warned that e-cig use poses "acute health risks," that "the dangers posed by their toxic chemicals . . . cannot seriously be questioned," and that they have caused a wide variety of potentially serious symptoms "including racing pulse, dizziness, slurred speech, mouth ulcers, heartburn, coughing, diarrhea, and sore throat."


PENIPU SUNGGUH KAJIAN NI..

Picozoo
07-04-2010, 08:55 AM
tq... mcm mana yer nk fight kerajaan ni

kena buat petition... dan hantar kepada pihak berkenaan...

baca dalam forum tu... :)

fazarudin
07-04-2010, 08:57 AM
kah kah kah , ramai yg x setuju ye..

nampaknya nak kena ade orang mati dulu lepas hisap rokok nih baru org nak percaya...

StaRz_V
07-04-2010, 08:58 AM
seyes ker nie? nasib aku xisap okok lngsng.. hehe..

eizzbizz
07-04-2010, 09:00 AM
Jangan suatu hari nanti .. anak2 kita (5 thn -13 thn) lepak tgok TV sambil layan e-Cig. .. depa kata bukan isap rokok bertembakau tapi just isap perisa strawberi / grape .. macam gula2 lah katakan ..

masa tu .. nak salahkan sapa pulak ... 4sure gomen kena punya sebab apsal tak banned .. next time berfikir 2 hala (+ dan -) dan utk long term.
kalau banned salah .. tak banned pun salah ..

samsung
07-04-2010, 09:02 AM
Meskipun rokok-e diharamkan di sesetengah negara seperti Kanada, ia boleh didapati dengan mudah melalui pelbagai laman web Britain

Rokok-e kena haram..rokok biasa xkena plak..kalo diikutkn rokok biasa yg paling banyak mdtgkn kemudharatan..apa punya kajian daa

StaRz_V
07-04-2010, 09:04 AM
xper la.. kte jlnkan kajian keats rakan2 cg kt cni.. kot2 ade yg dh kne seyes disease br la kte leh taw bahaye ker tidak.. gud luck kengkwn.. hehe..

TwiStEd pIps
07-04-2010, 09:05 AM
lebih baik beli benda ni sebelum diban kerajaan.. alahai, duit masih alang2 nih.. >:) >:) >:)

sedanfx
07-04-2010, 09:07 AM
:)cgrock aku dpt rasakan makin sihat je setelah 4 bulan dengan e rokok :)cgrock

xper la.. kte jlnkan kajian keats rakan2 cg kt cni.. kot2 ade yg dh kne seyes disease br la kte leh taw bahaye ker tidak.. gud luck kengkwn.. hehe..

eizzbizz
07-04-2010, 09:08 AM
benda yg tak elok utk kesihatan.. wat per nak isap ..
kan elok kalo dok pakat kunyah lobak merah ke .. kacang buncis ke ..
kan murah harganya .. dan mesti Kerajaan Barisan Nasional boleh kasi rega murah2 .. hehehe

sedanfx
07-04-2010, 09:09 AM
The FDA had warned that e-cig use poses "acute health risks," that "the dangers posed by their toxic chemicals . . . cannot seriously be questioned," and that they have caused a wide variety of potentially serious symptoms "including racing pulse, dizziness, slurred speech, mouth ulcers, heartburn, coughing, diarrhea, and sore throat."


PENIPU SUNGGUH KAJIAN NI..

jom minum air kantin. lapar perut daaa

KaZZ
07-04-2010, 09:24 AM
rokok tu dah memang dah sah haram, agak-agak rokok elektronik ni boleh jadi halal ke..
arak tu pun dah sah haram, kalau ada arak elektronik boleh jadi halal ke..

kenapa islam mengharamkan dua perkara di atas? tanya la anak-anak korang atau budak-budak kecik disekeliling korang..diorang lebih tahu

harraz asyraaf
07-04-2010, 09:30 AM
PEROKOK yang menggunakan rokok elektronik atau rokok-e kini didapati terdedah kepada bahaya bahan-bahan kimia beracun. Rokok-e yang menawarkan campuran cecair nikotin, perisa dan bahan-bahan kimia lain tanpa asap ini terbukti tidak 100 peratus selamat.

Satu kajian saintifik mendapati rokok-e mengandungi karsinogen dan bahan-bahan kimia bertoksik seperti diethylene glycol.


SEBANYAK 19 variasi rokok elektrolik telah diuji dan didapati tidak selamat.

Syarikat-syarikat Britain yang menjual rokok-rokok ini bagaimanapun mendakwa rokok-rokok standard itu tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya dan toksin berkarsinogenik.

Namun, Pentadbiran Perubatan dan Makanan Amerika Syarikat (AS) yang telah menguji 19 variasi rokok elektronik telah mengeluarkan surat amaran tentang tahap keselamatan produk-produk ini.

Meskipun rokok-e diharamkan di sesetengah negara seperti Kanada, ia boleh didapati dengan mudah melalui pelbagai laman web Britain. Malah, sebahagiannya juga mengandungi perisa seperti strawberi dan karamel yang dibimbangi boleh menarik minat pengguna kanak-kanak.

"Kami mengesyorkan sesiapa yang ingin berhenti merokok agar mencuba produk nikotin perubatan lain seperti gula-gula getah atau inhalator yang telah diuji selamat dan berkesan," kata Deborah Arnott, Pengarah Action on Smoking and Health AS. - Independent




.


download report analisis Portland (http://www.healthnz.co.nz/Portland2008ECIG.pdf)
download report analisis New Zealand (http://www.healthnz.co.nz/2ndSafetyReport_9Apr08.pdf)

Links to e-cig related legal/medical information (http://www.e-cigarette-forum.com/forum/law-e-cigarette/1690-links-e-cig-related-legal-medical-information.html#post27916)

pulak...aku baru jer beli smokers haven dua bulan lepas...baru nak layan...:((

astrowan
07-04-2010, 09:33 AM
pulak...aku baru jer beli smokers haven dua bulan lepas...baru nak layan...:((
hahahahha bahaya tu jangan isap........ehehehhehehe

buang buang

fardly83
07-04-2010, 09:35 AM
aku tak hisap dua2 roko, tapi aku juga ada buat kajian, rokok elektronik ni lebih selamat dan tiada kesan sampingan yg berbahaya.... ni semua propaganda untuk bagi syarikat rokok tk rugi...dan cukai paling tinggi adalah rokok dan arak...

sedanfx
07-04-2010, 09:36 AM
aku tak hisap dua2 roko, tapi aku juga ada buat kajian, rokok elektronik ni lebih selamat dan tiada kesan sampingan yg berbahaya.... ni semua propaganda untuk bagi syarikat rokok tk rugi...dan cukai paling tinggi adalah rokok dan arak...

setuju :)cgrock

sape pecaya pd kerajaan? haha

taufic
07-04-2010, 09:44 AM
traditional cigarettes ada kabel yg kuat dgn Jew
so memang tak heran la depa tentang habis-habisan

taufic
07-04-2010, 09:47 AM
rokok biasa tu dah terbukti kaw2 ada racun dalam tu pon masih tak mampu nak haramkan
apa sebab?

no smoking utk below 18 nie masih relevan tak kesah la e-cigar atau pon rokok traditional
lagi pon harga e-cigar mahai

sedanfx
07-04-2010, 09:55 AM
rokok biasa tu dah terbukti kaw2 ada racun dalam tu pon masih tak mampu nak haramkan
apa sebab?

no smoking utk below 18 nie masih relevan tak kesah la e-cigar atau pon rokok traditional
lagi pon harga e-cigar mahai

bapo org dah mati rokok tembakau?
- kalo bukan rokok tembakau ayah aku ada lg. dia mati muda umur 36 :((

bapo org dah mati kerana e rokok?


kerajaan buat lawak :eek:

eizzbizz
07-04-2010, 09:55 AM
rokok tu dah memang dah sah haram, agak-agak rokok elektronik ni boleh jadi halal ke..
arak tu pun dah sah haram, kalau ada arak elektronik boleh jadi halal ke..

kenapa islam mengharamkan dua perkara di atas? tanya la anak-anak korang atau budak-budak kecik disekeliling korang..diorang lebih tahu
tak de ke pakar2 / penghisap tegar nak jawab dgn hujah2 yg bernas .. :D

janggut_X
07-04-2010, 10:04 AM
mebi propaganda.....sebab E-ciga mcm cendawan tumbuh skang muncul.

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:06 AM
hahahahha bahaya tu jangan isap........ehehehhehehe

buang buang

hihihihi...tp kan..e-cig ni tak leh wat layan time berak...rokok biasa gak yg best wat layan time berak bang...

ko pe kabar ? banyak masyuuuuk ?:D

sedanfx
07-04-2010, 10:07 AM
hihihihi...tp kan..e-cig ni tak leh wat layan time berak...rokok biasa gak yg best wat layan time berak bang...

ko pe kabar ? banyak masyuuuuk ?:D

tp blh layan waktu bersama atas katil :eek:

janggut_X
07-04-2010, 10:08 AM
tak de ke pakar2 / penghisap tegar nak jawab dgn hujah2 yg bernas .. :D

ekceli sebenarnya,tak nak bahaya jgn isap dua dua.TAPI....

mereka mereka yang tak hisap pun sebenarnya terdedah jugak dengan bahaya,asap kete,asap motor,:((

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:11 AM
tp blh layan waktu bersama atas katil :eek:

ishh..ko ingat aku ni gay?? hihihih...

gurau jer ekk...aku tau ko maksudkan bini ko....

yg besh nyer e-cig ni...bila merokok time driving..tak perlu bukak tingkap....tak perlu ashtray seghala...tak ada habuk...bau pun sodap....

tp kalau layan pas makan pun kurang kick la...layan e-cig ni h..paling besh waktu tgh wat keja kat opis....

so, bagi sesiapa yg salu ilang lighter...tercicir ke...lupa nak beli ker....hihihi...

beli la e-cig....:))

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:13 AM
ekceli sebenarnya,tak nak bahaya jgn isap dua dua.TAPI....

mereka mereka yang tak hisap pun sebenarnya terdedah jugak dengan bahaya,asap kete,asap motor,:((

merokok memang berbahaya..NO Doubt about it....jadi memang tak boley nak cover line...hihihihi

protozuaqs
07-04-2010, 10:14 AM
pok-pok demo cari mano gak rokok-e nih,berapo riya weh?
kawe no try etek....mano sedap nge dunhill 14??

eizzbizz
07-04-2010, 10:15 AM
merokok memang berbahaya..NO Doubt about it....jadi memang tak boley nak cover line...hihihihi
eehhhhh!! mana bahaya nyer .. tak de lah ... nih mesti Propoganda Kerajaan nih ... :D hehehehe

sedanfx
07-04-2010, 10:16 AM
pok-pok demo cari mano gak rokok-e nih,berapo riya weh?
kawe no try etek....mano sedap nge dunhill 14??

kawe la dealer nok ko?

protozuaqs
07-04-2010, 10:20 AM
kawe la dealer nok ko?

ooo...patut demo maroh sangat,
berapo riya ibu gotuh?raso nok try jugok kalu puah ati...:D

sedanfx
07-04-2010, 10:21 AM
ooo...patut demo maroh sangat,
berapo riya ibu gotuh?raso nok try jugok kalu puah ati...:D

leni rm310. kawe marah cuma nok suko kerajaan buat lawak :eek:

eizzbizz
07-04-2010, 10:24 AM
leni rm310. kawe marah cuma nok suko kerajaan buat lawak :eek:
kawe nok tanyo .. e-cig nih halal ke dalam segi hukum islam ... :-?

sedanfx
07-04-2010, 10:25 AM
kawe nok tanyo .. e-cig nih halal ke dalam segi hukum islam ... :-?

halal. nati kawe fwd dokument kandungan liqiud dia tu

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:26 AM
kawe nok tanyo .. e-cig nih halal ke dalam segi hukum islam ... :-?

aku tgk kat kotak dia memang tak ada logo halal jakim...hihihihi:D

protozuaqs
07-04-2010, 10:27 AM
RM310..mahal boh,dokse kawe..dokse..dokse,:o:o
dakpo r..kawe teruskan dgn dunhill 14..:)paid:)paid

CikSukan
07-04-2010, 10:28 AM
bapo org dah mati rokok tembakau?
- kalo bukan rokok tembakau ayah aku ada lg. dia mati muda umur 36 :((



Wah..padanlah orang kata lelaki hisap rokok awet muda. Sekarang baru faham kenapa. Tak heranlah, dalam filem kombat, bila ada babak kombat kena tembak dan cedera parah, kawan2 dia hulur rokok malboro.

Anyway simpati dengan awak. Innalillah.

sedanfx
07-04-2010, 10:31 AM
RM310..mahal boh,dokse kawe..dokse..dokse,:o:o
dakpo r..kawe teruskan dgn dunhill 14..:)paid:)paid

dunhill 14 = rm6.50
puting e rokok = rm3

6.50 x 30 = rm195 sebulan.
setahun = rm 2340 setahun

e rokok : 3 x 30 = rm90 sebulan.
setahun = 90x 12 = rm 1080 setahun.


dgn e rokok setahun demo jimat rm1k bos. :)paid

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:31 AM
Wah..padanlah orang kata lelaki hisap rokok awet muda. Sekarang baru faham kenapa. Tak heranlah, dalam filem kombat, bila ada babak kombat kena tembak dan cedera parah, kawan2 dia hulur rokok malboro.

Anyway simpati dengan awak. Innalillah.

salam...pe kabar YB??

pejuang wanita dah berbunyi.....bebaik korang...hihihihi..

eizzbizz
07-04-2010, 10:32 AM
Persoalan hukum merokok dalam Islam sering menjadi
polemik para ulama antara hukum makruh dan haram.
Namun demikian, hukum sunat dan harus terkeluar
daripada perbincangan hukum mengenainya. Bagi
perokok, mereka sebenarnya mengambil sikap
eskapisme dengan mengatakannya sebagai satu
perkara yang makruh kerana perbuatan yang makruh
hanya dibenci oleh Allah s.w.t., tidak sampai
kepada hukum haram atau berdosa di sisi Allah
s.w.t. Namun demikian, perlu diingatkan bahawa
hukum makruh dan haram itu adalah aksiologi
negatif dalam perundangan Islam. Adakah wajar kita
mengambil nilai negatif dalam menghalalkan rokok
kepada diri kita?

Lebih malang, ada juga yang mengambil teori
sekular egoisme untuk mewajarkan diri mereka untuk
merokok. Kata mereka, merokok memberi kepuasan dan
ketenangan diri, lagi pun mereka tidak mengacau
atau mengganggu orang lain. Ada juga muda mudi
yang beranggapan menghulurkan rokok kepada sahabat
taulan sebagai budi yang baik dan bersifat
pemurah. Namun secara hakikatnya apa jua hujah
yang diutarakan oleh mereka, ia merupakan sejumlah
alasan yang direka-reka akibat ketidakmampuan
mereka membebaskan diri daripada ketagihan merokok
akibat bahana nikotin dalam rokok.

Dari sudut sejarah merokok, ia boleh disingkap
sehingga 4000 tahun dahulu. Para saintis
mendedahkan bahawa penduduk tempatan di Mexico,
Amerika Tengah dan Selatan mempunyai tabiat
mengunyah tembakau. Kemudiannya, tembakau telah
diperkenalkan di Eropah oleh Christopher Columbus
yang menjejakkan kakinya di benua Amerika pada
tahun 1492. Tabiat merokok berkembang pesat di
Eropah terutamanya semasa Perang Crimean, Perang
Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua. Kilang rokok
pertama wujud di London pada tahun 1880.

Bagi dunia Islam, tembakau yang menjadi bahan
utama dalam rokok, telah diperkenalkan secara
menyeluruh oleh penjajah Barat yang beragama
Kristian, dan ia belum pernah dikenali pada zaman
Nabi Muhammad s.a.w. Pada umumnya umat Islam tidak
merokok melainkan kerana terpengaruh dengan
sogokan Barat yang menjajah mereka. Pada hari ini,
merokok adalah suatu kebiasaan yang diterima
secara meluas dalam masyarakat kita, sehingga
kadangkala ia dipandang sebagai satu budaya yang
elit dan membanggakan. Anggapan palsu ini terhasil
apabila golongan yang mudah terpedaya dengan
budaya asing, terutamanya yang dipaparkan melalui
iklan-iklan media massa pada suatu masa dahulu,
ingin pula bergaya demi mencapai status keunggulan
yang kononnya dikaitkan dengan merokok. Malah
tabiat merokok, suka meniru dan menyeleweng dari
jalan yang benar adalah sesuatu yang kian
menguasai anak-anak remaja kita tidak kira lelaki
mahupun perempuan dewasa ini.

Kemudaratan

Rentetan daripada bahaya dan kemudaratan yang
ditimbulkan oleh tabiat merokok ini, maka pada 23
Mac 1995, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa, Majlis
Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia Kali Ke-37
telah memutuskan bahawa tabiat merokok itu adalah
haram menurut pandangan Islam. Fatwa ini disokong
oleh beberapa pertubuhan termasuk Persatuan
Perubatan Malaysia (MMA) dan Persatuan Pengguna
Islam Malaysia (PPIM). Setelah tujuh tahun lebih
fatwa ini diputuskan, didapati reaksi masyarakat
Malaysia khususnya muda-mudi Islam seolah-olah
tidak menghiraukan langsung fatwa tersebut.
Semakin hari fatwa tersebut semakin dilupakan oleh
masyarakat Islam sendiri.

Secara umumnya, para ulama mengharamkan rokok
dengan bersandarkan kepada hujah-hujah bahawa
merokok boleh mengakibatkan kerosakan kepada
agama, kesihatan, alam sekitar, kewangan dan
sebagainya. Rasulullah s.a.w. bersabda : Sesiapa
yang memakan bawang putih dan bawang merah, maka
jauhilah daripada kami dan masjid dan tinggallah
di rumah. Ini kerana, para malaikat terganggu
dengan perkara yang menyebabkan manusia rasa
terganggu. (Riwayat Bukhari dan Muslim). Hadis di
atas boleh disandarkan kepada akibat merokok yang
menyebabkan nafas perokok berbau busuk dan
mengganggu bukan sahaja manusia biasa tetapi juga
para malaikat. Jadi, merokok memberi kesan buruk
kepada hubungan interaksi manusia. Mereka yang
suka merokok di dalam rumah akan menyebabkan
malaikat rahmat tidak tinggal di dalam rumahnya.

Selain itu juga, kita dapat melihat perokok
selalunya amat sukar untuk melakukan ibadah puasa.
Ini adalah kerana ketagihan rokok yang sukar
ditinggalkan. Mereka mampu untuk tidak minum dan
makan tetapi gagal untuk tidak merokok. Kalau pun
ia mampu berpuasa penuh dengan tidak merokok,
kebanyakan mereka akan berbuka puasa dengan
merokok dahulu daripada memilih sunah nabi
menjamah buah tamar. Jelas sekali tabiat merokok
memberi kesan negatif kepada amalan keagamaan
seseorang dengan memandu nafsu supaya meninggalkan
yang sunat dan mengejar yang haram. Apa yang lebih
ditakuti ialah merokok mungkin boleh menjadi titik
tolak kepada ketagihan dadah, ganja dan seumpamanya.

Selain itu, secara jelas merokok membawa kesan
buruk kepada tubuh badan. Merokok dikaitkan dengan
pelbagai penyakit kronik seperti kanser, jantung,
paru-paru dan sebagainya. Kajian sains telah
membuktikan bahawa setiap batang rokok yang
dinyalakan akan mengeluarkan lebih 4000 bahan
kimia beracun yang membahayakan dan boleh membawa
maut. Dengan ini setiap sedutan itu menyerupai
satu sedutan maut. Di antara kandungan asap rokok
termasuklah bahan radioaktif (polonium -201) dan
bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone),
pencuci lantai (ammonia), ubat gegat
(naphthalene), racun serangga (DDT), racun
anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen
cyanide) yang digunakan di `kamar gas maut' bagi
pesalah yang menjalani hukuman mati, dan banyak
lagi. Bagaimana pun, racun yang paling penting
adalah tar, nikotin dan karbon monoksida.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),
bilangan kematian tahunan akibat merokok di
seluruh dunia telah bertambah daripada 1 juta
dalam pertengahan tahun 1960an kepada 3 juta
sekarang. Jumlah ini dianggarkan meningkat lagi
kepada 10 juta setahun menjelang tahun 2020.
Jumlah kematian yang dianggarkan ini hampir
menyamai jumlah kematian orang awam dalam Perang
Dunia Pertama.

Bahaya merokok bukan hanya membabitkan
negara-negara Barat sahaja, malah kian mengancam
dan menjadi masalah kesihatan yang paling utama di
negara-negara membangun, termasuk di Malaysia.
Kesedaran tentang bahaya merokok semakin meningkat
di Barat sehingga menyebabkan peratusan perokok
semakin menurun. Namun sebaliknya berlaku di
Malaysia, peratusan perokok semakin meningkat
akibat kurangnya kesedaran dan kempen-kempen anti
merokok.

Selain itu, ajaran Islam secara jelas mengharamkan
manusia daripada memusnahkan diri sendiri atau
orang lain. Islam melarang kita melakukan sesuatu
yang boleh merosakkan kesihatan kita dan yang
boleh mengancam kehidupan kita. Apa saja yang
dimasukkan ke dalam tubuh dan urat saraf kita
hendaklah yang baik, bersih dan yang menjamin
keselamatan jasmani, akal dan rohani kita. Firman
Allah s.w.t.: Allah menghalalkan bagi mereka
segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka yang
buruk-buruk. (Al-A'raf : 157). Selain itu, Allah
s.w.t. juga berfirman : Dan janganlah kamu sengaja
mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan.
(Al-Baqarah : 195)

Mengganggu

Rasulullah s.a.w. juga bersabda : Seseorang yang
beriman kepada Allah dan Hari Kiamat tidak akan
menyakiti hati jirannya. (Riwayat Bukhari). Tabiat
merokok kadang kala turut mengganggu dan menyakiti
hati orang di sekelilingnya. Kepulan asap yang
dihembuskan perokok menyebabkan orang di
sekitarnya merasa tidak selesa dan lemas. Alam
sekitar yang terjejas juga merupakan pengkhianatan
amanah Allah kepada umat manusia untuk memelihara
alam dengan baik. Kitab suci al-Quran berulang
kali menegaskan agar manusia menjaga keseimbangan
alam dan melarang manusia merosakkan alam sekitar
sebagaimana firman Allah s.w.t. : Dan langit
dijadikannya (membumbung) tinggi, serta Dia
mengadakan undang-undang dan peraturan neraca
keadilan. Supaya kamu tidak melampaui batas dalam
menjalankan keadilan. (Ar-Rahman : 7-

Di samping itu, merokok diharamkan kerana ia
merupakan suatu aktiviti yang jelas mendatangkan
pembaziran kewangan. Bagi mereka yang menghisap
sekotak rokok sehari yang harganya RM5, ia
terpaksa membelanjakan sejumlah RM150 sebulan dan
RM1,800 setahun dan sejumlah RM18,000 bagi sepuluh
tahun. Jumlah besar tersebut sudah tentu dapat
dimanfaatkan pada perkara yang lebih memberikan
faedah kepada diri perokok dan keluarganya. Firman
Allah s.w.t.: Sesungguhnya orang-orang yang boros
itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan
itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada
Tuhannya. (Al-Isra' : 27). Nabi Muhammad s.a.w.
bersabda: Allah membenci tiga perkara iaitu
mengumpat, berjudi dan membazirkan wang. (Riwayat
Bukhari dan Muslim).

Selain itu, kebanyakan syarikat pengeluar rokok
adalah kepunyaan Yahudi. Membeli rokok secara
tidak langsung akan menyumbang kekayaan kepada
bangsa Yahudi yang sering ingin menghancurkan umat
Islam. Seandainya segelintir di antara kita berasa
sensitif untuk tidak ke Kentucky Fried Chicken dan
Mc Donald tatkala bumi Iraq di serang Amerika
Syarikat, kenapa tidak kita mengambil langkah
untuk berhenti menghisap rokok yang dibuat oleh
syarikat-syarikat Yahudi Amerika Syarikat?

Selain itu juga, Muhammad al-Jibaly mengatakan
bahawa merokok merupakan perbuatan yang hampir
sama dengan orang yang berada di dalam api neraka,
yang meminum dari mata air yang panas menggelegak
dan memakan makanan dari pokok-pokok yang berduri
sebagaimana yang dinyatakan di dalam Surah
al-Gasiyah : 5-6.

Berdasarkan kepada sebab-sebab dan hujah-hujah
yang dinyatakan, mudah-mudahan para perokok
menjadikan sempena Hari Tanpa Tembakau Sedunia ini
sebagai titik tolak untuk menghentikan tabiat
merokok. Tanamlah keazaman yang tinggi dalam diri
untuk membuang tabiat buruk merokok. Banyak cara
yang boleh diusahakan untuk membuang tabiat merokok.

Sorry .. ambe kopi dan pess saja .. lazy nak wat sinopsis ..juz FYI only

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:33 AM
dunhill 14 = rm6.50
puting e rokok = rm3

6.50 x 30 = rm195 sebulan.
setahun = rm 2340 setahun

e rokok : 3 x 30 = rm90 sebulan.
setahun = 90x 12 = rm 1080 setahun.


dgn e rokok setahun demo jimat rm1k bos. :)paid

tipu...tipu...mane der cenggitu...aku dari beli dua bulan lepas sampai sekarang baru abiskan 4 putings ...hihihihi...:eek:

jimaaaattt sangat tuuuu.....:))

eizzbizz
07-04-2010, 10:34 AM
Ingatlah orang yang mahu kebaikan itu akan mencari
jalan, manakala sebaliknya mereka yang cenderung
ke arah keburukan itu akan hanya mencari alasan.
Marilah kita sama-sama menghormati fatwa
kebangsaan yang telah memutuskan bahawa menghisap
rokok itu adalah HARAM di sisi pandangan Islam.

protozuaqs
07-04-2010, 10:37 AM
tipu...tipu...mane der cenggitu...aku dari beli dua bulan lepas sampai sekarang baru abiskan 4 putings ...hihihihi...:eek:

jimaaaattt sangat tuuuu.....:))

4 puting tu,kalo convert ke rokok biasa berapa batang dah agak2??

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:38 AM
Persoalan hukum merokok dalam Islam sering menjadi
polemik para ulama antara hukum makruh dan haram.
Namun demikian, hukum sunat dan harus terkeluar
daripada perbincangan hukum mengenainya. Bagi
perokok, mereka sebenarnya mengambil sikap
eskapisme dengan mengatakannya sebagai satu
perkara yang makruh kerana perbuatan yang makruh
hanya dibenci oleh Allah s.w.t., tidak sampai
kepada hukum haram atau berdosa di sisi Allah
s.w.t. Namun demikian, perlu diingatkan bahawa
hukum makruh dan haram itu adalah aksiologi
negatif dalam perundangan Islam. Adakah wajar kita
mengambil nilai negatif dalam menghalalkan rokok
kepada diri kita?

Lebih malang, ada juga yang mengambil teori
sekular egoisme untuk mewajarkan diri mereka untuk
merokok. Kata mereka, merokok memberi kepuasan dan
ketenangan diri, lagi pun mereka tidak mengacau
atau mengganggu orang lain. Ada juga muda mudi
yang beranggapan menghulurkan rokok kepada sahabat
taulan sebagai budi yang baik dan bersifat
pemurah. Namun secara hakikatnya apa jua hujah
yang diutarakan oleh mereka, ia merupakan sejumlah
alasan yang direka-reka akibat ketidakmampuan
mereka membebaskan diri daripada ketagihan merokok
akibat bahana nikotin dalam rokok.

Dari sudut sejarah merokok, ia boleh disingkap
sehingga 4000 tahun dahulu. Para saintis
mendedahkan bahawa penduduk tempatan di Mexico,
Amerika Tengah dan Selatan mempunyai tabiat
mengunyah tembakau. Kemudiannya, tembakau telah
diperkenalkan di Eropah oleh Christopher Columbus
yang menjejakkan kakinya di benua Amerika pada
tahun 1492. Tabiat merokok berkembang pesat di
Eropah terutamanya semasa Perang Crimean, Perang
Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua. Kilang rokok
pertama wujud di London pada tahun 1880.

Bagi dunia Islam, tembakau yang menjadi bahan
utama dalam rokok, telah diperkenalkan secara
menyeluruh oleh penjajah Barat yang beragama
Kristian, dan ia belum pernah dikenali pada zaman
Nabi Muhammad s.a.w. Pada umumnya umat Islam tidak
merokok melainkan kerana terpengaruh dengan
sogokan Barat yang menjajah mereka. Pada hari ini,
merokok adalah suatu kebiasaan yang diterima
secara meluas dalam masyarakat kita, sehingga
kadangkala ia dipandang sebagai satu budaya yang
elit dan membanggakan. Anggapan palsu ini terhasil
apabila golongan yang mudah terpedaya dengan
budaya asing, terutamanya yang dipaparkan melalui
iklan-iklan media massa pada suatu masa dahulu,
ingin pula bergaya demi mencapai status keunggulan
yang kononnya dikaitkan dengan merokok. Malah
tabiat merokok, suka meniru dan menyeleweng dari
jalan yang benar adalah sesuatu yang kian
menguasai anak-anak remaja kita tidak kira lelaki
mahupun perempuan dewasa ini.

Kemudaratan

Rentetan daripada bahaya dan kemudaratan yang
ditimbulkan oleh tabiat merokok ini, maka pada 23
Mac 1995, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa, Majlis
Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia Kali Ke-37
telah memutuskan bahawa tabiat merokok itu adalah
haram menurut pandangan Islam. Fatwa ini disokong
oleh beberapa pertubuhan termasuk Persatuan
Perubatan Malaysia (MMA) dan Persatuan Pengguna
Islam Malaysia (PPIM). Setelah tujuh tahun lebih
fatwa ini diputuskan, didapati reaksi masyarakat
Malaysia khususnya muda-mudi Islam seolah-olah
tidak menghiraukan langsung fatwa tersebut.
Semakin hari fatwa tersebut semakin dilupakan oleh
masyarakat Islam sendiri.

Secara umumnya, para ulama mengharamkan rokok
dengan bersandarkan kepada hujah-hujah bahawa
merokok boleh mengakibatkan kerosakan kepada
agama, kesihatan, alam sekitar, kewangan dan
sebagainya. Rasulullah s.a.w. bersabda : Sesiapa
yang memakan bawang putih dan bawang merah, maka
jauhilah daripada kami dan masjid dan tinggallah
di rumah. Ini kerana, para malaikat terganggu
dengan perkara yang menyebabkan manusia rasa
terganggu. (Riwayat Bukhari dan Muslim). Hadis di
atas boleh disandarkan kepada akibat merokok yang
menyebabkan nafas perokok berbau busuk dan
mengganggu bukan sahaja manusia biasa tetapi juga
para malaikat. Jadi, merokok memberi kesan buruk
kepada hubungan interaksi manusia. Mereka yang
suka merokok di dalam rumah akan menyebabkan
malaikat rahmat tidak tinggal di dalam rumahnya.

bla..bla..bla...(sorry potong sket sebab CG cakap "The text that you have entered is too long (10237 characters). Please shorten it to 10000 characters long.")

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),
bilangan kematian tahunan akibat merokok di
seluruh dunia telah bertambah daripada 1 juta
dalam pertengahan tahun 1960an kepada 3 juta
sekarang. Jumlah ini dianggarkan meningkat lagi
kepada 10 juta setahun menjelang tahun 2020.
Jumlah kematian yang dianggarkan ini hampir
menyamai jumlah kematian orang awam dalam Perang
Dunia Pertama.

Bahaya merokok bukan hanya membabitkan
negara-negara Barat sahaja, malah kian mengancam
dan menjadi masalah kesihatan yang paling utama di
negara-negara membangun, termasuk di Malaysia.
Kesedaran tentang bahaya merokok semakin meningkat
di Barat sehingga menyebabkan peratusan perokok
semakin menurun. Namun sebaliknya berlaku di
Malaysia, peratusan perokok semakin meningkat
akibat kurangnya kesedaran dan kempen-kempen anti
merokok.

Selain itu, ajaran Islam secara jelas mengharamkan
manusia daripada memusnahkan diri sendiri atau
orang lain. Islam melarang kita melakukan sesuatu
yang boleh merosakkan kesihatan kita dan yang
boleh mengancam kehidupan kita. Apa saja yang
dimasukkan ke dalam tubuh dan urat saraf kita
hendaklah yang baik, bersih dan yang menjamin
keselamatan jasmani, akal dan rohani kita. Firman
Allah s.w.t.: Allah menghalalkan bagi mereka
segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka yang
buruk-buruk. (Al-A'raf : 157). Selain itu, Allah
s.w.t. juga berfirman : Dan janganlah kamu sengaja
mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan.
(Al-Baqarah : 195)

Mengganggu

Rasulullah s.a.w. juga bersabda : Seseorang yang
beriman kepada Allah dan Hari Kiamat tidak akan
menyakiti hati jirannya. (Riwayat Bukhari). Tabiat
merokok kadang kala turut mengganggu dan menyakiti
hati orang di sekelilingnya. Kepulan asap yang
dihembuskan perokok menyebabkan orang di
sekitarnya merasa tidak selesa dan lemas. Alam
sekitar yang terjejas juga merupakan pengkhianatan
amanah Allah kepada umat manusia untuk memelihara
alam dengan baik. Kitab suci al-Quran berulang
kali menegaskan agar manusia menjaga keseimbangan
alam dan melarang manusia merosakkan alam sekitar
sebagaimana firman Allah s.w.t. : Dan langit
dijadikannya (membumbung) tinggi, serta Dia
mengadakan undang-undang dan peraturan neraca
keadilan. Supaya kamu tidak melampaui batas dalam
menjalankan keadilan. (Ar-Rahman : 7-

Di samping itu, merokok diharamkan kerana ia
merupakan suatu aktiviti yang jelas mendatangkan
pembaziran kewangan. Bagi mereka yang menghisap
sekotak rokok sehari yang harganya RM5, ia
terpaksa membelanjakan sejumlah RM150 sebulan dan
RM1,800 setahun dan sejumlah RM18,000 bagi sepuluh
tahun. Jumlah besar tersebut sudah tentu dapat
dimanfaatkan pada perkara yang lebih memberikan
faedah kepada diri perokok dan keluarganya. Firman
Allah s.w.t.: Sesungguhnya orang-orang yang boros
itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan
itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada
Tuhannya. (Al-Isra' : 27). Nabi Muhammad s.a.w.
bersabda: Allah membenci tiga perkara iaitu
mengumpat, berjudi dan membazirkan wang. (Riwayat
Bukhari dan Muslim).

Selain itu, kebanyakan syarikat pengeluar rokok
adalah kepunyaan Yahudi. Membeli rokok secara
tidak langsung akan menyumbang kekayaan kepada
bangsa Yahudi yang sering ingin menghancurkan umat
Islam. Seandainya segelintir di antara kita berasa
sensitif untuk tidak ke Kentucky Fried Chicken dan
Mc Donald tatkala bumi Iraq di serang Amerika
Syarikat, kenapa tidak kita mengambil langkah
untuk berhenti menghisap rokok yang dibuat oleh
syarikat-syarikat Yahudi Amerika Syarikat?

Selain itu juga, Muhammad al-Jibaly mengatakan
bahawa merokok merupakan perbuatan yang hampir
sama dengan orang yang berada di dalam api neraka,
yang meminum dari mata air yang panas menggelegak
dan memakan makanan dari pokok-pokok yang berduri
sebagaimana yang dinyatakan di dalam Surah
al-Gasiyah : 5-6.

Berdasarkan kepada sebab-sebab dan hujah-hujah
yang dinyatakan, mudah-mudahan para perokok
menjadikan sempena Hari Tanpa Tembakau Sedunia ini
sebagai titik tolak untuk menghentikan tabiat
merokok. Tanamlah keazaman yang tinggi dalam diri
untuk membuang tabiat buruk merokok. Banyak cara
yang boleh diusahakan untuk membuang tabiat merokok.

Sorry .. ambe kopi dan pess saja .. lazy nak wat sinopsis ..juz FYI only

terima kasih bang for the info...sambil baca..sambil isap rokok...hihihihi...

apala degil sangat aku ni....:))

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:39 AM
4 puting tu,kalo convert ke rokok biasa berapa batang dah agak2??

1 puting equal to 140 puff...so kalau 4...

4 x 140 = 560 puff..

waahhh..dah kurang rupanya aku merokok...:)cgrock

protozuaqs
07-04-2010, 10:40 AM
Ingatlah orang yang mahu kebaikan itu akan mencari
jalan, manakala sebaliknya mereka yang cenderung
ke arah keburukan itu akan hanya mencari alasan.
Marilah kita sama-sama menghormati fatwa
kebangsaan yang telah memutuskan bahawa menghisap
rokok itu adalah HARAM di sisi pandangan Islam.

org isap rokok ni bro,segala nasihat memang x jalan,
dgr ura2 rokok ni ada sel darah **** pun dorang tolak lagi..

helmihussain
07-04-2010, 10:40 AM
hahaha...baru betul ni...member ofis aku sakit dek electronic Rokok nih...
skrng saspek jantung plak...
aduih....

CikSukan
07-04-2010, 10:44 AM
Ingatlah orang yang mahu kebaikan itu akan mencari
jalan, manakala sebaliknya mereka yang cenderung
ke arah keburukan itu akan hanya mencari alasan.
Marilah kita sama-sama menghormati fatwa
kebangsaan yang telah memutuskan bahawa menghisap
rokok itu adalah HARAM di sisi pandangan Islam.

Smoking ni addicted, ketagih. Rasanya kerajaan perlu tubuhkan pusat penagihan tahanan 2 tahun untuk mereka like macam pusat serenti.

sedanfx
07-04-2010, 10:45 AM
hahaha...baru betul ni...member ofis aku sakit dek electronic Rokok nih...
skrng saspek jantung plak...
aduih....

doktor kata kes hisap rokok elektrik ke?
haha... dah hisap rokok tembakau bpuluh tahun.
hisap rokok elektrik sehari. kena jantung.
tu efek rokok tembakau la

achok
07-04-2010, 10:46 AM
E-Cigar mana yg sodap lepas makan?

sedanfx
07-04-2010, 10:46 AM
Smoking ni addicted, ketagih. Rasanya kerajaan perlu tubuhkan pusat penagihan tahanan 2 tahun untuk mereka like macam pusat serenti.

xakan. sb kerajaan ketagih cukai. :eek:

eizzbizz
07-04-2010, 10:46 AM
org isap rokok ni bro,segala nasihat memang x jalan,
dgr ura2 rokok ni ada sel darah **** pun dorang tolak lagi..
ambe rasa lah .. kalo dlm rokok nih ada secebis "daging" Bab! pun .. mau dorang hentam jugak ... :-?

sedanfx
07-04-2010, 10:47 AM
E-Cigar mana yg sodap lepas makan?

dunhill high. nanti aku buka thread jual liquidnyer...

sedanfx
07-04-2010, 10:48 AM
ambe rasa lah .. kalo dlm rokok nih ada secebis "daging" Bab! pun .. mau dorang hentam jugak ... :-?

kalo betul kawe pun kata haram. jgn duk main raso2...
buah raso2 ni seriyal selonggok ore xbeli :))

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:49 AM
Smoking ni addicted, ketagih. Rasanya kerajaan perlu tubuhkan pusat penagihan tahanan 2 tahun untuk mereka like macam pusat serenti.

betol tu...kalau nak wat pusat pemulihan nanti, tolong recommendkan supaya company aku jadi contractor ekk....

mekasih in advance....:D

protozuaqs
07-04-2010, 10:51 AM
kalo betul kawe pun kata haram. jgn duk main raso2...
buah raso2 ni seriyal selonggok ore xbeli :))

boh,demo bukok lar thread pasal e-cigar ni,
segalo karo sumbat dale thread tuh..
mano tahu kot2 terbuko pitu ati nok beli nge demo...

mydetox
07-04-2010, 10:52 AM
wah ade pulak rokok elektronik yer?

CikSukan
07-04-2010, 10:54 AM
betol tu...kalau nak wat pusat pemulihan nanti, tolong recommendkan supaya company aku jadi contractor ekk....

mekasih in advance....:D

Greeting harraz asyraaf,
mmm...:-? macam sedanfx kata, nanti government tak dapat duit dari cukai tobacco, instead kena kuar duit pulak untuk bagi makan yg berkhasiat dalam pusat tahanan kat you all.:D

sedanfx
07-04-2010, 10:54 AM
boh,demo bukok lar thread pasal e-cigar ni,
segalo karo sumbat dale thread tuh..
mano tahu kot2 terbuko pitu ati nok beli nge demo...

demo ore kelate ko? isnin male jam 8-10 kawe ado moon kopitiam.
leh nk test hisap lalu. nati stok liquid kawe sapa byk br kawe buka thread.

sedanfx
07-04-2010, 10:56 AM
Greeting harraz asyraaf,
mmm...:-? macam sedanfx kata, nanti government tak dapat duit dari cukai tobacco, instead kena kuar duit pulak untuk bagi makan yg berkhasiat dalam pusat tahanan kat you all.:D

nanti government tak dapat duit dari cukai tobacco ---> dah bertahun gov makan. :)

kuar duit pulak untuk bagi makan yg berkhasiat dalam pusat tahanan kat you al ---> angan2 demo je ni. gov xdop angan2 habis pitis dio.

protozuaqs
07-04-2010, 10:56 AM
betol tu...kalau nak wat pusat pemulihan nanti, tolong recommendkan supaya company aku jadi contractor ekk....

mekasih in advance....:D

mana boleh senang2 mintak projek,kene dengar nasihat APCO dulu.

harraz asyraaf
07-04-2010, 10:57 AM
Greeting harraz asyraaf,
mmm...:-? macam sedanfx kata, nanti government tak dapat duit dari cukai tobacco, instead kena kuar duit pulak untuk bagi makan yg berkhasiat dalam pusat tahanan kat you all.:D

alahai cik sukan sayang....

takkan la kerajaan yg super duper baik nih nak mengungkit-ngungkit wat perkara yg baik kan??

wat perkara baik tak elok wat ungkit seghala cik sukan sayang oi...

patut dapat pahala...dapat dosa riya' plak....jgn mare yer...nanti cepat tua...hihihihi

protozuaqs
07-04-2010, 10:58 AM
demo ore kelate ko? isnin male jam 8-10 kawe ado moon kopitiam.
leh nk test hisap lalu. nati stok liquid kawe sapa byk br kawe buka thread.

kawe ore republik..
pasal thread tuh...bereh...

sedanfx
07-04-2010, 11:00 AM
kawe ore republik..
pasal thread tuh...bereh...

republic phone ko?

protozuaqs
07-04-2010, 11:06 AM
republic phone ko?

republic of BESuT...nok gi make nasik,
lepas make nasik pekeno dunhill sebate..la la la..

sedanfx
07-04-2010, 11:09 AM
republic of BESuT...nok gi make nasik,
lepas make nasik pekeno dunhill sebate..la la la..

tepat kawe sekoloh mulo tus. tek besut 99-00

helmihussain
07-04-2010, 11:10 AM
doktor kata kes hisap rokok elektrik ke?
haha... dah hisap rokok tembakau bpuluh tahun.
hisap rokok elektrik sehari. kena jantung.
tu efek rokok tembakau la

bro..efect ni sejak sejak dia beli rookok electronic tu bro...
skrng duk buat pemeriksaan...rokok tuh pun dah dia buat report polis..:o:(:((

harraz asyraaf
07-04-2010, 11:14 AM
bro..efect ni sejak sejak dia beli rookok electronic tu bro...
skrng duk buat pemeriksaan...rokok tuh pun dah dia buat report polis..:o:(:((

kalau gitu..baik aku kembali menghisap rokok secara tadisional la...cuak plak aku dengar...

sedanfx
07-04-2010, 11:15 AM
bro..efect ni sejak sejak dia beli rookok electronic tu bro...
skrng duk buat pemeriksaan...rokok tuh pun dah dia buat report polis..:o:(:((

adess jenama ape tu? nati update sini

Fx_L
07-04-2010, 11:16 AM
x yah hisap2 pa2 lagi senang,,haha,,aq ingt nk pekena e-cigar ni,,alih2 ada bhn kimia plak,,adoi,,sakit pala,jiwa dan raga ku,,huhu

sedanfx
07-04-2010, 11:17 AM
x yah hisap2 pa2 lagi senang,,haha,,aq ingt nk pekena e-cigar ni,,alih2 ada bhn kimia plak,,adoi,,sakit pala,jiwa dan raga ku,,huhu

hisap dada je la bro. :))

naj2921
07-04-2010, 11:19 AM
pulak dah..

Fx_L
07-04-2010, 11:23 AM
hisap dada je la bro. :))

org mcm ekau ada stook..org macam eden ni xdo stok nyo,,:)):)):))

sedanfx
07-04-2010, 11:24 AM
org mcm ekau ada stook..org macam eden ni xdo stok nyo,,:)):)):))

kena cari la sb dituntut dlm islam :D

Fx_L
07-04-2010, 11:53 AM
kena cari la sb dituntut dlm islam :D

iyo ko hisap dada di tuntut dlm islam..:">:">:"> jgn mare,,
mano nak carik nyo..kocek sempit mcm adnan,,arap hati ada taman x guno jugak,,:p:p:p

poknik
07-04-2010, 11:57 AM
aku rasa bagi perokok tegar, lagi selamat la dia hisap rokok elektronik ni..
tapi bagi yg tak merokok, takyah la nak cuba2..

poknik
07-04-2010, 11:59 AM
sedanfx, ko isap rokok brand apa?

kat kb ada jual ke rokok elektronik ni?

income88
07-04-2010, 12:02 PM
lor ada thread pasal bahaya rokok elektronik rupanyer
thanks bro sedanfx sb bg link

aku ada test report pasal rokok elektronik
kena cari dulu nanti aku upload

sedanfx
07-04-2010, 12:13 PM
lor ada thread pasal bahaya rokok elektronik rupanyer
thanks bro sedanfx sb bg link

aku ada test report pasal rokok elektronik
kena cari dulu nanti aku upload

jom kita sama2 cr bukti, e rokok sihat tuk semua. :)paid
kerajaan tu tahu cr duit poket je. rakyat di belakangkan :(scam

sedanfx
07-04-2010, 12:14 PM
sedanfx, ko isap rokok brand apa?

kat kb ada jual ke rokok elektronik ni?

ado. kawe jual smoker haven.

poknik
07-04-2010, 12:32 PM
ado. kawe jual smoker haven.

brapo hargo demo jual?

demo dok area mano?

sedanfx
07-04-2010, 12:34 PM
brapo hargo demo jual?

demo dok area mano?

kawe duk main sekitar pasir pekan - jeli

poknik
07-04-2010, 12:38 PM
kawe duk main sekitar pasir pekan - jeli

bapo hargo demo jual?

Jackhalid
07-04-2010, 12:41 PM
kalo sume amik e-rokok,pengeluar rokok sebenar seluruh dunia akan rugi besar. kerajaan pun rugi. pasal syarikat2 alkohol, rokok dan judi merupakan salah satu penyumbang utama kepada hasil kerajaan. bayangkanla, harga rokok naik camne pun org tetap beli gak. ala, kalo betul kerajaan serius tak nak rakyat malaysia merokok, dia dah suruh semua kilang rokok ni bungkus lah

BlackCarnival
07-04-2010, 12:59 PM
hmm..aku xpernah hisap rokok elektronik tu, tp, kalau ikut artikel tu, rokok tu x 100% selamat, kn? tp, even xsmpai 100%, tp still lg selamat dr rokok biasa, kn? or aku silap? kalau silap tlg betulkn..so, kalu nk compare antara 2 ni, better lg rokok elektronik..ye x? er..tp pasni jgn le promote kt aku..huhu..ekonomi aku xbape stabil..hehe..:p

TXT
07-04-2010, 01:07 PM
rokok elektronik kira bagus la..nk bg perokok tegar kurangkan hisap rokok tradisional..setiap benda mesti ada pro dan kontra..kalau sume x hisap rokok, lingkup la syarikat rokok jawab nyer :D

sedanfx
07-04-2010, 02:04 PM
hmm..aku xpernah hisap rokok elektronik tu, tp, kalau ikut artikel tu, rokok tu x 100% selamat, kn? tp, even xsmpai 100%, tp still lg selamat dr rokok biasa, kn? or aku silap? kalau silap tlg betulkn..so, kalu nk compare antara 2 ni, better lg rokok elektronik..ye x? er..tp pasni jgn le promote kt aku..huhu..ekonomi aku xbape stabil..hehe..:p

betul. nati kaya kontek aku. angkat 1 :)cgrock

sedanfx
07-04-2010, 02:05 PM
bapo hargo demo jual?

310...tanpa diskaun

poknik
07-04-2010, 02:19 PM
310...tanpa diskaun

lepas diskaun jadi bape?

boleh cod area kb?

sedanfx
07-04-2010, 08:19 PM
lepas diskaun jadi bape?

boleh cod area kb?

ok kawe duk pasir pekan

mista_forex
07-04-2010, 08:25 PM
isap jer rokok daun...

zxr250
08-04-2010, 01:01 AM
yg bahye asap tu. carik yg xkua2 asap nyer

sedanfx
08-04-2010, 11:45 AM
GUNAKAN E ROKOK TANPA WAS2... JOM ORDER DGN AKU :)paid

income88
08-04-2010, 07:11 PM
GUNAKAN E ROKOK TANPA WAS2... JOM ORDER DGN AKU :)paid

Betul tu, Gunakan tanpa was-was...
Boleh order ngan aku gak :D
sori bro sedanfx tumpang iklan skali :D

Picozoo
08-04-2010, 07:30 PM
hehe.. siap bley pomote ek.. :P

haudli
09-04-2010, 09:21 AM
mmg propaganda xnak kasi rokok diorg drop...citttt

S.Y.E.D
09-04-2010, 09:25 AM
jgn isak rokok.. isak nder lain taper.. huk2

KaZZ
11-04-2010, 07:34 PM
harap-harap adalah lepas ni arak elektronik, supaya manusia boleh menikmati benda haram secara halal

ejalmlk
11-04-2010, 07:36 PM
AKu tak Merokok ... Allahamdullilah

gadgetmall
11-04-2010, 10:23 PM
kah kah kah , ramai yg x setuju ye..

nampaknya nak kena ade orang mati dulu lepas hisap rokok nih baru org nak percaya...

ko pegi tngk forum e cig tu la..
ko bace sume dlm tu...
bnyk bunyik plak die..
mati2 wat maen..pui

CyberMachine
11-04-2010, 10:30 PM
aku x pernah tgk e-cig nih..

tp rokok biasa pn bahaya gak....org sedut gak.

so, xde hal la benda nih

sedanfx
12-04-2010, 08:17 AM
sedanfx, ko isap rokok brand apa?

kat kb ada jual ke rokok elektronik ni?

masuk sini bos
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=137905&highlight=ROKOK+ELEKTRIK

otaida00taj
12-04-2010, 08:45 AM
mula² terdengar dalam tv tu terkejut juga... tak apa la sebab tak ambil port sangat.

mib07
13-04-2010, 06:02 AM
wahhh .. tak perasan lak ...ada thread nie ... TQ TT ..pasal buka .tajuk hangat nie ... hehehe ...

bagi aku .. e rokok nie ...lebih sihat dr rokok biasa ... kalau ada mudarat pun utk org yg isap jee ( sampai skrg x ada dgr org sait lagi ) ... YANG PALING PENTING NO SECOND SMOKER ... nie yang paling penting bagi aku ... kalau smoker (rokok biasa) tu nak isap rokok ..isap lahh .. jgn lak ..bagi kt anak bini ..sedara mara ..kawan2 sekeling ... bak kata nabil Lu pikir lah sendiri

'hidup lebih sihat dan kurangkan pencemaran'

faizal_bulat
13-04-2010, 06:27 AM
Amaran Kerajaan Malaysia, Merokok Merbahayakan Kesihatan... Heheheh


p/s- dh 6 bulan x isap rokok.. Fuh.. Jimat RM300 sebulan..

sedanfx
13-04-2010, 08:18 AM
Amaran Kerajaan Malaysia, Merokok Merbahayakan Kesihatan... Heheheh


p/s- dh 6 bulan x isap rokok.. Fuh.. Jimat RM300 sebulan..

hebat demo patut bini sayang :)

lampor_2003
15-04-2010, 02:07 AM
Smoking ni addicted, ketagih. Rasanya kerajaan perlu tubuhkan pusat penagihan tahanan 2 tahun untuk mereka like macam pusat serenti.

nak jugak...:)):))

lampor_2003
15-04-2010, 02:13 AM
Amaran Kerajaan Malaysia, Merokok Merbahayakan Kesihatan... Heheheh


p/s- dh 6 bulan x isap rokok.. Fuh.. Jimat RM300 sebulan..

aku bru lg berjinak2 ngn e-cig..xtahulah tang mana yg ckp haram..lebey kurang cam isap shisha je..
so far lepas isap e-cigar nih aku bgun pg xder rase senak dada,kahak pon da kurang banyak,rokok tembakau pon isap 2 batang je sehari(klu dlu 14-16 batang),duit pon jimat..:D

isap kt spital pon xpe..hu3..skang memb2 kt tempat keje pon da order gak...hu3..mmg jimat banyak...


p/s-kere jaan nih xcukup duit..duit da banyak abes..bila org da ramai isap e-cig,pendapatan negara pon mula susut..xkan nk harap kt cukai arak je semata2...maklumlah nk minum arak secara terang2an oleh org Islam xleh..ti kantoi naya..hik3...:D

*klu salah tlg tunjukkan...

fortunemachine
19-04-2010, 09:56 AM
setuju ni..

dreamstone
30-09-2010, 03:12 PM
dh 3bulan pki..
xde ape pn.yg penting target aku 0 nicotine..

akunobita
30-09-2010, 03:23 PM
yg aku peliknya,kajian tentang arak,b*abi,tak bersunat,seks bebas,tak pula digembar-gemburkan.
balik-balik rokok.
balik-balik rokok.

kau org semua tak rasa hairan ke?
kenapa mereka teramat provokatif terhadap rokok dan yg sewaktu dengannya.

sedanfx
30-09-2010, 06:54 PM
yg aku peliknya,kajian tentang arak,b*abi,tak bersunat,seks bebas,tak pula digembar-gemburkan.
balik-balik rokok.
balik-balik rokok.

kau org semua tak rasa hairan ke?
kenapa mereka teramat provokatif terhadap rokok dan yg sewaktu dengannya.

cukai tembakau berapa ? cukai arak berapa ? cukai e rokok berapa ? sb tu e rokok dikatakan bahaya dan haram :eek::))

jusoh hensem
02-11-2010, 09:58 PM
Rokok karan nie bahaya krn dia pakai batteri. Buleh sot karan, bateri terbakar meletup amat bahaya sekali. Benda lain spt henpon ,kereta dll pakai bateri dan barang2 dlm rumah pakai karan xper,disahkan selamat. SIRIM ok.
Rokok tembakau x bahaya sbb tak pakai bateri, tak mudah terbakar. Dah terbakar pon jadi abu jer tak kena karan. Tak bahaya sama sekali.
OK ke hujah mcm nie.
Kawe pakai 3 btg rokok karen, e-liquik suma 3 jenis perisa bertukar bergilir. Tidor lena tadak kahak lagi. Tu yg bahaya tu, tak beli doh rokok dunhil mace mula. Ke Guane?

ruparaw
02-11-2010, 10:19 PM
kepada yang dah hisap rokok electronik ni leh x cerita skit:

1) ada asap kluo x
2) rasa dia adakah lebih sedap dari rokok biasa, kurang atau sama aja.

income88
02-11-2010, 11:07 PM
kepada yang dah hisap rokok electronik ni leh x cerita skit:

1) ada asap kluo x
2) rasa dia adakah lebih sedap dari rokok biasa, kurang atau sama aja.

meh tolong jwp skit..

1) mmg la ada kuar asap...xcaye meh tgk kat thread aku ni MyVapor4Life (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=136134)

2) rasa dia mmg lagi sedap drp rokok :D...nak tau kena cuba lps tu baru tau kesedapan nye...

tar_wow1983
07-11-2010, 04:08 PM
tak yah hisap rokok lagi senang...

jusoh hensem
30-11-2010, 02:34 PM
betol, klu tak isap rokok senang.
Tapi masalahnyer kwn dulu isap rokok, skrg isap rokok bateri. Klu kena haram, kena isap rokok balik la.
Ada ke produk yg tak payah isap, spt makan gula2, bila tiup keluar asap. Asap adalah barang mainan yang tersangat perlu bagi orang yg merokok.Bahan2 yg merbahaya tu saya tak perlukan, nak asap saja

Scorpions10
30-11-2010, 02:44 PM
betol, klu tak isap rokok senang.
Tapi masalahnyer kwn dulu isap rokok, skrg isap rokok bateri. Klu kena haram, kena isap rokok balik la.
Ada ke produk yg tak payah isap, spt makan gula2, bila tiup keluar asap. Asap adalah barang mainan yang tersangat perlu bagi orang yg merokok.Bahan2 yg merbahaya tu saya tak perlukan, nak asap saja

ada asap yg baik..asap sembur aedes..ko sdut je laa.nyamuk x brani dkt kt hg..:eek::)):eek:

jusoh hensem
30-11-2010, 11:36 PM
ada asap yg baik..asap sembur aedes..ko sdut je laa.nyamuk x brani dkt kt hg..:eek::)):eek:Betoi.. betoi
nyamok pon mati, orang mati jugak, baru xyah hisap asap lagi
:)):)):))

Wangi & Berjaya
30-11-2010, 11:41 PM
kalau nak berenti rokok, berenti je lah..tak yah nak ngada-ngada hisap rokok letrik lak...hahahah

kaYaIlmu
01-12-2010, 12:40 AM
betol, klu tak isap rokok senang.
Tapi masalahnyer kwn dulu isap rokok, skrg isap rokok bateri. Klu kena haram, kena isap rokok balik la.
Ada ke produk yg tak payah isap, spt makan gula2, bila tiup keluar asap. Asap adalah barang mainan yang tersangat perlu bagi orang yg merokok.Bahan2 yg merbahaya tu saya tak perlukan, nak asap saja

cuba cakap ,asap mana xbahaya ??...:)):))

jusoh hensem
01-12-2010, 08:10 AM
cuba cakap ,asap mana xbahaya ??...:)):))Kwn tak tau , ilmu kwn tak sampai ke situ. Klu sdr tau, boleh la kongsi bersama.

KaZZ
01-12-2010, 08:40 AM
cuba cakap ,asap mana xbahaya ??...:)):))

pisang salai asap :D

jusoh hensem
06-12-2010, 03:15 PM
kalau nak berenti rokok, berenti je lah..tak yah nak ngada-ngada hisap rokok letrik lak...hahahahDo you smoke?

kasmarol
04-01-2011, 04:26 PM
bg aku propaganda kerajaan je ni nk amik kesempatan cukai rokok :(scam

Sir Capone
12-01-2011, 06:02 AM
Kerajaan untung wooo cukai rokok...masyukkkkkk

ed_zero
12-01-2011, 06:35 AM
mau x masyuk..rokok dgn arak ler cukai paling tinggi..hahaha..

benboy
12-01-2011, 02:20 PM
bentila merokok....isap jari jer

s@kura
14-01-2011, 10:08 AM
ala baru belikan ayah rokok elektronik ni .....
mahal tu ..........
betul ker bahaya ni

Atie Yolanda
14-01-2011, 10:14 AM
apa da.. korg ni ckit2 kaitkan dgn politik.. apa da pnya fikiran..

jusoh hensem
15-01-2011, 07:54 PM
Kt Mesia nie natang bende yg x politik, minyak dunia turun pon petrol naik.

roylennon
31-01-2011, 12:46 AM
Hadoiyaiii..btul ke bahaya ni weh..aku syes nk beli esok nih. Dh confirm pon ngn seller tuh. last2 terbaca thread ni la plk. konpius2. Tolong ler jwb otai2 skalian. Dari mula aku baca dan kesimpulan setakat ni hanya la mainan pihak gomen sbb tkut priuk nasik ilang. Tp klo btul la rokok ni bahaya..haish bahaya atau tak bahaya..bahaya tak bahaya..bahaya tak bahaya~X(~X(~X(

TXT
31-01-2011, 12:49 AM
rasa nya hanya mainan politik je tu

kasmarol
31-01-2011, 12:53 AM
Hadoiyaiii..btul ke bahaya ni weh..aku syes nk beli esok nih. Dh confirm pon ngn seller tuh. last2 terbaca thread ni la plk. konpius2. Tolong ler jwb otai2 skalian. Dari mula aku baca dan kesimpulan setakat ni hanya la mainan pihak gomen sbb tkut priuk nasik ilang. Tp klo btul la rokok ni bahaya..haish bahaya atau tak bahaya..bahaya tak bahaya..bahaya tak bahaya~X(~X(~X(

ko fikir logik la.dari ko isap rokok tembakau tu x hitam paru2 ko terbakar.rokok ni water vapour x da kesan bakar langsung.Aku so far dah tukar ke electronic cig :)cgrock

TXT
31-01-2011, 12:57 AM
ko fikir logik la.dari ko isap rokok tembakau tu x hitam paru2 ko terbakar.rokok ni water vapour x da kesan bakar langsung.Aku so far dah tukar ke electronic cig :)cgrock

so mmg da terbukti xder kesan kpd kesihatan
mmg hanya dakyah je tu supaya org isap rokok tembakau

addiaz
31-01-2011, 01:03 AM
aku dah lama isap e-rokok ni..skrg bateri kong plak dah.

kasmarol
31-01-2011, 01:04 AM
so mmg da terbukti xder kesan kpd kesihatan
mmg hanya dakyah je tu supaya org isap rokok tembakau

experiment seperti masak air yg panas..pastu sedut wap air yg mendidih tu cuma liquid die je ada taruk nikotin nk ilang ketagih .. :)cgrock

TXT
31-01-2011, 01:06 AM
experiment seperti masak air yg panas..pastu sedut wap air yg mendidih tu cuma liquid die je ada taruk nikotin nk ilang ketagih .. :)cgrock

alhamdulillah deme sihat lg tu
kire molek la tu ork :)paid

kasmarol
31-01-2011, 01:08 AM
alhamdulillah deme sihat lg tu
kire molek la tu ork :)paid

semput da kurang la dari dlu :D:D

TXT
31-01-2011, 01:59 AM
semput da kurang la dari dlu :D:D

testi dr warga CG pon ada ni
mcm2 la dorg tu wat dakyah

poknik
31-01-2011, 01:59 AM
risiko bahayanya rokok elektronik ni bila ada microbial contamination pada liquid nicotinenya... boleh menyebabkan jangkitan kuman pada paru2...

contamination ni boleh berlaku semasa proses pengilangan yg tidak bersih (sterile)...

belum ada kajian yg dapat membandingkan bahaya antara rokok tembakau atau elektronik

tapi secara peribadi, aku rasa isap rokok tembakau jauh lebih bahaya dari rokok elektronik nih

TXT
31-01-2011, 02:02 AM
risiko bahayanya rokok elektronik ni bila ada microbial contamination pada liquid nicotinenya... boleh menyebabkan jangkitan kuman pada paru2...

contamination ni boleh berlaku semasa proses pengilangan yg tidak bersih (sterile)...

belum ada kajian yg dapat membandingkan bahaya antara rokok tembakau atau elektronik

tapi secara peribadi, aku rasa isap rokok tembakau jauh lebih bahaya dari rokok elektronik nih

so far cam tu la
rokok tembakau lg bahaya dr rokok elektronik

BeHonesGuy
04-02-2011, 09:18 PM
Yup sangat setuju.
Rokok analog lebih bahaya daripada rokok elektronik!!!!
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

lampor_2003
05-02-2011, 06:12 PM
aku dapat kurangkan ketagihan rokok tembakau..
vote 4 rokok elektronik..!

BeHonesGuy
16-03-2011, 09:57 PM
aku dah lama isap e-rokok ni..skrg bateri kong plak dah.
Sini ada jual bateri baru bro...:)cgrock

ezeygtr40
22-09-2011, 01:23 PM
mg best layan e-cig ni...aku da x isap langsung rokok biasa..so mmg byk improvement sejak aku tukar ni...such as

1. nafas rasa bleh tarik lebih panjang compare dgn dulu
2. x mengah lagi dah bile naik tangga ntuk ke bilik
3. sbg vocalist rock band, suara mg byk improvement, bleh tarik lagi tinggi n scream bleh lagi solid

n byk lagi kalu nk list kan sume...jadi kerajaan nk aku stop pakai e-cig n tukar kpd rokok biase??...mmg aku xkan tukar ah...sumer alasan yg diberi kononnye hasil kajian mmg x masuk akal...ade yg kate dlm liquid nicotine ni byk bhn kimia merbahaya....padahal biasanya cuma propylene glycol n nicotine. Org kita ni bile dgn "BAHAN KIMIA" jer dah takut...padahal glycol mmg slalu digunakan dlm mkn ntuk maintain perisa. Ade aku terbace aritu konon kajian menunjukkan nicotine ni satu poisonous chemical. aku xtau lah aku yg salah ke atau diorang yg x bape cerdik, sbb nicotine is an edible chemical. Mmg nicotine boleh membunuh mansia...kajian tu bgtau yg nicotine termasuk dlm bhn kimia merbahaya di bwh akta bla bla bla....jadi sume org takut...tp ade x kajian tu bgtau yg nicotine hanya akan bahaya kalu mengandungi 40-60mg of nicotine concentration. Bape mg plak nicotine concentration dlm e-cig? Paling tinggi pun 36mg tu pun aku rasa kt m'sia x masuk kot..setahu aku paling tinggi kt sini 18mg jer. fikir sendiri.

Ade aku terbaca, org kata battery tu yg bahaya sbb bleh meletup n diberi contoh, battery hp byk kes meletup. tolonglah jgn compare e-cig ngan hp...sbb? normal e-cig yg kecik biasa org isap tu pakai battery biasanya 180mAh...terlalu kecik ntuk meletup smp rosak muka. kalu yg high end plak mcm eGo or kGo mcm yg aku pakai skang, mmg pakai 1100mAh, similar mcm battery smartphones skang. jadi berisiko meletup? NO!! why? sbb byk kes battery hp meletup ketika charging. n kes yg melibatkan injuries di muka plak sume melibatkan bercakap waktu charging. tu pun korang fikirlah...berjuta hp dlm dunia ni dijual..bape % sgt kes battery meletup? n aku x pnah lagi dgr kes meletup waktu normal usage / battery discharging. n e-cig plak yg pakai 1100mAh biasanya 'Manual Mod'. means bila push button baru circuit on n bila release button, circuit off. jadi time button x ditekan, power have been cut off so risiko battery panas n meletup, 0!

Pasal hukum plak, aku ade terbaca org post "kalu rokok elektronic bleh dihalalkan, pasni kuar arak electronic bleh dihalalkan jugak" n also "kalu dah rokok tu haram, walaupun electronic haram ttp haram". mcm tu ke fikir? patutlah x maju. korang tau ke nape merokok diharamkan? kajian n fatwa dibuat berdasarkan rokok biasa, yg mmg sah long term killer. sbb agama mengharamkan kita wat something yg bleh memudaratkan diri. pendek cite hukum sama mcm bunuh diri. tp adahkah haram e-cig kalu x mrosakkan kesihatan? fikir sendiri. kalu arak, agama haramkan minum something yg memabukkan. nape arak mabuk? sbb mengandungi alkohol. jadi kalu arak dibuat tanpa alkohol n x memabukkan, adakah haram? fikir sendiri.

seriously, jgn terlalu mudah amik ape yg kerajaan ckp. fikir dulu jgn main ikot jer.

Fahmiyafeii
28-09-2011, 09:31 AM
biasa la kerajaan.. die xbole cari makan la tu..hahaha..

Viper911
28-09-2011, 09:45 AM
macam2 motif...nak kencing jap

jusoh hensem
10-11-2011, 01:39 AM
klu tak silap, nikotin tu merbahaya kalu sekali telan 40-60mg.
Sapa pulak nak telan e-liquid yg ada 40-60mg sekali gus bersamaan 2.5ml lebihkurang. e-liquid tu buat isap asap dia, org tak telan.
Rokok tembakau kalu hisap 40btg sekali gus jumlah nikotin pun adalah 40mg. Ada ke org hisap sekaligus 40 btg?
Jadi klu tak tau cara nk guna e-liquid dan e-cig, lebih baik takusah guna, merbahaya. Lepas tu kata haram pulak.

gerbangkayangan
01-01-2013, 10:26 AM
bahaya ke?kwn aku kata lg bahaya dr rokok biasa betul ke...tapi rasa nak isap jer.....mcm mkn gula2 nak kunyah je..

butterfingers
01-01-2013, 10:31 AM
bahaya ke?kwn aku kata lg bahaya dr rokok biasa betul ke...tapi rasa nak isap jer.....mcm mkn gula2 nak kunyah je..

analog lg bahaye bro..4000 bahan kimia ada dlm tu..

ismailmohamad
08-01-2013, 10:37 AM
bump..

ade kluar artikel dalam utusan malaysia..

Penjualan rokok elektronik salah

Oleh SAIFUL HAIZAN HASAM
pengarang@utusan.com.my
KUCHING 7 Jan - Menjual, mengedar atau menyimpan rokok elektronik, e-Cigarette adalah satu kesalahan di bawah Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr. Zulkifli Jantan berkata, hal itu demikian kerana pihaknya telah mengesan kehadiran nikotin di dalam cecair e-Cigarette dalam pelbagai kepekatan tertentu.

Beliau berkata, nikotin merupakan bahan yang dikawal di bawah Akta Racun 1952 dan hanya dikecualikan dalam produk tembakau.

Katanya, penjualan dan pembekalannya hanya boleh dibuat melalui ahli farmasi berlesen dan pengamal perubatan berdaftar.

"Pelanggaran keperluan ini adalah satu kesalahan dan boleh dihukum dengan denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-dua sekali di bawah akta sama.



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130108/dn_07/Penjualan-rokok-elektronik-salah#ixzz2HLb99uE6
© Utusan Melayu (M) Bhd

annieyap
08-01-2013, 10:44 AM
:(scam:mad:

farhansopri
08-01-2013, 10:47 AM
https://www.facebook.com/photo.php?v=102635299909383
Ari tu bukan kuar TV9 ker.. doktor yg jawab..

percumaforex
08-01-2013, 10:50 AM
yang uji kerajaan US apa kaitan dengan kerajaan Malaysia pula ni?apa pula kaitan dengan politik kerajaan pula ni?

ismailmohamad
08-01-2013, 10:50 AM
kalo bace hujahan yg kat atas nih.. yg aku post tu..

die tekankan pasal nikotin dalam kandungan e likuid tidak berdaftar..

nikotin hanya didaftarkan dalam tembakau jek..

apo kes

algojo_76
08-01-2013, 04:38 PM
hisap puting ssusu laaa ....hhahahahhahaehhehee

asyrafaziz84
08-01-2013, 04:52 PM
semenjak isap e-cig ni dh sebulan aku x isap rokok..bau rokok pun busuk..mase dulu isap x dapat bau sbb sendiri yang isap..sekarang nk kurangkan isap e-cig plak..berenti isap rokok terus..

L7E
08-01-2013, 05:02 PM
klw vape liquid yg ada kandungan tembakau je kot? aku slalu bli eliquid flavour je (e.g: strawberry, mango)..so xde hal la kot =D

Pelabur
08-01-2013, 05:03 PM
kasi alternative supaya x lebih bahaya..
rokok tu memang terang2 bahaya...tak diharamkan pulak...

pelabur => mcm2 hal...

aqu_fadhil
08-01-2013, 05:05 PM
Haha.... Apa la sanagt rokok e ni. Nanti tukar jugak kerajaan ni...

hurairah01
08-01-2013, 05:07 PM
Apa lagi MFK .. kuarkanla fatwa bagitau e-cig ni haram.

L7E
08-01-2013, 05:11 PM
yela kerajaan dok nmpak duit cukai rokok kn byk. Tu yg panas hati tgk byk org start isap e-cigg / vapor ni..xkn smua bnd nk letak tax? eliquid 20ml = RM 20 nk letak tax jgk?? sdih btol aku kerajaan cmni..tp sdih lg dgn org2 yg menyokong tu..bg rebate 200, BR1M 500 dah mcm besar sgt.yg msuk poket menteri,kroni billion2 tu xkn xsdar kot

faj73
08-01-2013, 08:05 PM
semenjak isap e-cig ni dh sebulan aku x isap rokok..bau rokok pun busuk..mase dulu isap x dapat bau sbb sendiri yang isap..sekarang nk kurangkan isap e-cig plak..berenti isap rokok terus..

smalh ngan aku, skarang dh 1 bln kwn2 offer pun aku x nk lg yg pnting aku rasa lbih sihat trun naik tangga 2 tingkat opis pun dh x rasa semput pun tp yg x best nya slera makan brtambah prut pun naik buncit :((

MaeLonLIne
08-01-2013, 11:05 PM
klw vape liquid yg ada kandungan tembakau je kot? aku slalu bli eliquid flavour je (e.g: strawberry, mango)..so xde hal la kot =D
eliquid tu walaupun perisa strawberry ke vanilla ke, ada range kandungan nikotin dia - dari 0mg/ml sampai 24mg/ml.
contohnya kalau rokok marlboro lights sebatang ada 0.6mg nikotin, maksudnya sekotak ada 0.6x20batang=12mg nikotin. Jadi kalau vape 1ml perisa yang 12mg sama macam isap rokok marlboro ligths sekotal la lebih kurang.
kesimpulannya, beli je la eliquid yang 0mg, itu kerajaan takleh buat apa2 la takde nikotin pun... tapi rasa stroberi je la kita pun nanti

Abu_
09-01-2013, 12:52 AM
smalh ngan aku, skarang dh 1 bln kwn2 offer pun aku x nk lg yg pnting aku rasa lbih sihat trun naik tangga 2 tingkat opis pun dh x rasa semput pun tp yg x best nya slera makan brtambah prut pun naik buncit :((

macam bagus je kesannya..
kena test ni!
siot betulla kerajaan pegi haramkan..

sharemalaysia
09-01-2013, 12:53 AM
dari awal2 aku tak suka rokok elektronik ni..

okaneman
09-01-2013, 12:56 AM
Aku x merokok.. :D tp rasanya rokok elektronik ni x se"kick" rokok sebenar kot..

noraini@azlan
09-01-2013, 01:00 AM
dok buat master tu cer buat kajian sikit

richmoney
09-01-2013, 01:07 AM
kerajaan Malaysia haramkan benda ni sebab duit cukai x masuk kat kantung diaorg..

phantom_scarab
09-01-2013, 01:26 AM
No doubt E-cig is a bad habit but it is still 1000X better than smoking tobbaco which burns your lungs!:)

AuraSuccess_88
09-01-2013, 01:29 AM
rupanya dari 2010.....

AuraSuccess_88
09-01-2013, 01:29 AM
kerajaan Malaysia haramkan benda ni sebab duit cukai x masuk kat kantung diaorg..
saya pon berpendapat sebegitu :)):)) tk de hasil tuk diaorg..

asyrafaziz84
09-01-2013, 10:22 AM
smalh ngan aku, skarang dh 1 bln kwn2 offer pun aku x nk lg yg pnting aku rasa lbih sihat trun naik tangga 2 tingkat opis pun dh x rasa semput pun tp yg x best nya slera makan brtambah prut pun naik buncit :((

perut buncit tu plak kene kurangkan...:p:))

rmbiz
09-01-2013, 05:45 PM
Aku x merokok.. :D tp rasanya rokok elektronik ni x se"kick" rokok sebenar kot..

aku pun tak merokok..tak yah le susah sgt nak fikir..

faj73
02-02-2013, 11:54 PM
ssiapa yg isap vapor ni n rajin nk wat urine test leh x try urine test 2 coz ari ni ada lak yg bgtau aku dlm ada drug nmanya start dr meta apa ntah nmanya
nk tau btul ke x citer member aku ni konon dia g wat urine test n ada bahan 2

mangkaq
10-02-2013, 07:20 PM
Ni apa yg aku jumpa benda kimia yg di maksudkan dalam wikipidea..

"Ethylene glycol (IUPAC name: ethane-1,2-diol) is an organic compound widely used as an automotive antifreeze and a precursor to polymers. In its pure form, it is an odorless, colorless, syrupy, sweet-tasting liquid. Ethylene glycol is toxic, and ingestion can result in death."

Betol ke ada bahan kimia tersebut dalam setiap liquid??
kalo mcm tu kena bancuh sendiri la..

Dreamboxjb
10-02-2013, 07:25 PM
PEROKOK yang menggunakan rokok elektronik atau rokok-e kini didapati terdedah kepada bahaya bahan-bahan kimia beracun. Rokok-e yang menawarkan campuran cecair nikotin, perisa dan bahan-bahan kimia lain tanpa asap ini terbukti tidak 100 peratus selamat.

Satu kajian saintifik mendapati rokok-e mengandungi karsinogen dan bahan-bahan kimia bertoksik seperti diethylene glycol.


SEBANYAK 19 variasi rokok elektrolik telah diuji dan didapati tidak selamat.

Syarikat-syarikat Britain yang menjual rokok-rokok ini bagaimanapun mendakwa rokok-rokok standard itu tidak mengandungi sebarang bahan berbahaya dan toksin berkarsinogenik.

Namun, Pentadbiran Perubatan dan Makanan Amerika Syarikat (AS) yang telah menguji 19 variasi rokok elektronik telah mengeluarkan surat amaran tentang tahap keselamatan produk-produk ini.

Meskipun rokok-e diharamkan di sesetengah negara seperti Kanada, ia boleh didapati dengan mudah melalui pelbagai laman web Britain. Malah, sebahagiannya juga mengandungi perisa seperti strawberi dan karamel yang dibimbangi boleh menarik minat pengguna kanak-kanak.

"Kami mengesyorkan sesiapa yang ingin berhenti merokok agar mencuba produk nikotin perubatan lain seperti gula-gula getah atau inhalator yang telah diuji selamat dan berkesan," kata Deborah Arnott, Pengarah Action on Smoking and Health AS. - Independent




.


download report analisis Portland (http://www.healthnz.co.nz/Portland2008ECIG.pdf)
download report analisis New Zealand (http://www.healthnz.co.nz/2ndSafetyReport_9Apr08.pdf)

Links to e-cig related legal/medical information (http://www.e-cigarette-forum.com/forum/law-e-cigarette/1690-links-e-cig-related-legal-medical-information.html#post27916)

btol bos...
mys gov nipu aja :(scam
seddan sap rokk lagi kah??

badh182
10-02-2013, 07:34 PM
bahaya kerana tidak membayar cukai

AloneInTheDark
11-02-2013, 02:22 AM
E-cig mmg terbaik sbg langkah pertama ke arah berhenti merokok

zerovirus
11-02-2013, 02:30 AM
baru beli e-rokok ... cuba2 tukar ... moga2 dapat berhenti terus ...

fzlik
11-02-2013, 02:36 AM
aku rasa rokok elektronik satu2nya cara boleh buat aku berhenti merokok. skrg pun dah kurang beli rokok tembakau. kadang2 dah lama tak hisap rokok tembakau. sakit kepala. beli jugak. tapi bukan tiap2 hari.

onepu3
11-02-2013, 05:40 AM
Propylene glycol is considered Generally Recognized As Safe by the U.S. Food and Drug Administration, and it is used as an humectant (E1520), solvent, and preservative in food and for tobacco products, as well as being the major ingredient in the liquid used in electronic cigarettes (along with vegetable glycerine and, more rarely, PEG 400). It is also used in pharmaceutical and personal care products.[4] Propylene glycol is a solvent in many pharmaceuticals, including oral, injectable and topical formulations, such as for diazepam and lorazepam that are insoluble in water, use propylene glycol as a solvent in their clinical, injectable forms[6].

Like ethylene glycol, propylene glycol is able to lower the melting point of water, and so it is used as aircraft de-icing fluid.[4][7] It is similarly used as automotive antifreeze.[8]

Propylene glycol is an ingredient in the oil dispersant Corexit, used in great quantities during the Deepwater Horizon oil spill[9][10]

onepu3
11-02-2013, 05:45 AM
Best Answer
Propylene Glycol USP grade is safe for human consumption, including inhalation. It is used as a germ killer in both solid and gas forms. It's in your prescription drugs. It's in your cosmetics and soaps. It's in your food. It's in your water. It's in tobacco products. It's used in fog machines. It's even in biodegradable antifreeze.
All the Material Data Safety Sheets I've found on PG only list a mild respiratory irritation when inhaled as a vapor.

Long term exposure is a different story. I haven't found anything on that, but the e-cig users who inhale PG vapors all the time don't report having any problems so far.

onepu3
11-02-2013, 05:51 AM
Pike2 Kn Lah.... wahai kawan2...