PDA

View Full Version : Tanah ada geran Vs Tanah tiada Geran


REMEDY KARUNG GUNI
01-04-2010, 12:37 PM
Salam CGrians,

Di sini aku nak buka perbinacangan tentang apa sahaja mengenai tanah yang mempunyai geran serta tanah yang tidak memiliki geran.
perbincangan ini termasuklah perbezaan dari segi harga, hak pemilikan, kelebihan serta kekurangan.

Biar aku mulakan sedikit tentang tanah bergeran dan x bergeran ni.

last week ada terjumpa seorang broker tanah dan pengusaha tanah di sebelah utara. beliau adalah seorang melayu yang berjaya dalam tanaman sawit. dalam bersembang tu adalah aku bertanyakan pada beliau...berapa luas ladang sawit beliau? jawapannya: 25 relong. aku bertanya lagi...tentu mahal nak beli tanah sampai 25 relung...mana dia dapat sumber.

beliau menjawab...kesemua 25 relung tanah tersebut beliau beli dengan harga RM3k untuk setiap relung..bermakna 25relung x RM3000 = RM75k.

Terkejut jug bila dengar harga tanah begitu murah..diringkaskan cerita tanah tersebut berstatus TOl..atau tidak mempunyai geran.

Apa rahsia di sebalik tanah yang tiada geran ini. rahsianya ialah katalah si A mempunyai 25relung tanah yang mempunyai geran (MAHAL NAK BELI TANAH NI). Si B juga mempunnyai 25 relung tanah tapi tiada geran.
kedua2 mereka ini menanam sawit..dan menjual hasil sawit di tempat yang sama..semasa hendak menjual korang rasa ada tak tokey yang nak beli sawit tu tanya mereka berdua...U PUNYA TANAH ADA GERAN TAK?

JOM BINCANG

REMEDY KARUNG GUNI
01-04-2010, 02:30 PM
jadi apa kelebihan membeli tanah yang tiada geran?

mick2030
01-04-2010, 09:19 PM
kelebihannya: murah

kelemahannya: TOL tu temporary jer, kena apply balik bila dah tamat tempoh. Kalau nasib x baik, x dapat nak renew. Nasib baik, dia renew. Nasib teramat baik, kerajaan bagi tanah tu free :)

salmiah_salim
01-04-2010, 11:41 PM
Sebelum membincangkan kelebihan & keburukan tanah ada geran or x, penting rasanya kita tahu apa maksud tanah ada geran & tiada geran.

Tanah ada geran
kebanyakan Hartanah sebenarnya ada geran (tidak termasuk Hartanah flat, apartment, kondo). Jika ada tanah yang berstatus TOL or Pajakan, juga memiliki geran dgn status yang jelas dinyatakan. Kalau tak der geran pasti ada kenyataan bertulis dikeluarkan oleh pihak berkuasa negeri tantang status tanah2 tertentu.

Tanah tiada geran
Kalau tanah tiada geran mungkin disebabkan perkara2 berikut:-
1. Geran hilang or musnah.
2. untuk Hartanah jenis flat, apartment or condo yang belum dapat geran strata lagi.
3. individual geran belum dikeluarkan selepas proses subdivision.

Perkara sgt2 penting sebelum kiter bercadang untuk membeli hartanah adalah status geran hartanah tersebut. Ad geran ker tak der? kenapa?? sebab kiter nak bukti yang menunjukkan tanah tersebut betul2 hak org yg menjual. Kadang kala ada geran tapi nama atas geran adalah nama datuk nenek yg sudah meninggal dunia. perkara ni perlu di ambil berat.

My 2 Cents :)

REMEDY KARUNG GUNI
01-04-2010, 11:51 PM
Sebelum membincangkan kelebihan & keburukan tanah ada geran or x, penting rasanya kita tahu apa maksud tanah ada geran & tiada geran.

Tanah ada geran
kebanyakan Hartanah sebenarnya ada geran (tidak termasuk Hartanah flat, apartment, kondo). Jika ada tanah yang berstatus TOL or Pajakan, juga memiliki geran dgn status yang jelas dinyatakan. Kalau tak der geran pasti ada kenyataan bertulis dikeluarkan oleh pihak berkuasa negeri tantang status tanah2 tertentu.

Tanah tiada geran
Kalau tanah tiada geran mungkin disebabkan perkara2 berikut:-
1. Geran hilang or musnah.
2. untuk Hartanah jenis flat, apartment or condo yang belum dapat geran strata lagi.
3. individual geran belum dikeluarkan selepas proses subdivision.

Perkara sgt2 penting sebelum kiter bercadang untuk membeli hartanah adalah status geran hartanah tersebut. Ad geran ker tak der? kenapa?? sebab kiter nak bukti yang menunjukkan tanah tersebut betul2 hak org yg menjual. Kadang kala ada geran tapi nama atas geran adalah nama datuk nenek yg sudah meninggal dunia. perkara ni perlu di ambil berat.

My 2 Cents :)

masuk akal juga penjelasan dari salmiah ni...memamg berurusan dlm bidang hartanah ker?

salmiah_salim
02-04-2010, 12:04 AM
masuk akal juga penjelasan dari salmiah ni...memamg berurusan dlm bidang hartanah ker?

hehehehe... rahsia, ilmu yang ada kita kongsikan bersama-sama. :)cgrock

En. Rhoma Irama
02-04-2010, 12:14 AM
Dalam kes untuk 1st post tu, asalnya tanah tersebut diteroka tanpa kelulusan dari kerajaan negeri atau dalam erti kata lain diteroka secara haram.

Apa yang biasa diamalkan oleh kebanyakan penerok, mereka akan pergi ke pejabat tanah untuk melihat pelan besar sebelum satu-satu kawasan itu diteroka. Tanah yang dah bertuan mereka tak akan kacau.

nanti sambung...

iwak
02-04-2010, 12:20 AM
x de gran murah skit
nk mohon geran mmang bepuluh taun la x dpt2
aku nyer dh belas taun x dpt2 geran

REMEDY KARUNG GUNI
02-04-2010, 12:23 AM
Dalam kes untuk 1st post tu, asalnya tanah tersebut diteroka tanpa kelulusan dari kerajaan negeri atau dalam erti kata lain diteroka secara haram.

Apa yang biasa diamalkan oleh kebanyakan penerok, mereka akan pergi ke pejabat tanah untuk melihat pelan besar sebelum satu-satu kawasan itu diteroka. Tanah yang dah bertuan mereka tak akan kacau.

nanti sambung...

satu lagi info berguna...tahu ke macam mana nak pohon tanah TOL ni...apa prosesnya/ boleh share sikit

REMEDY KARUNG GUNI
02-04-2010, 12:24 AM
x de gran murah skit
nk mohon geran mmang bepuluh taun la x dpt2
aku nyer dh belas taun x dpt2 geran

sekarang ni tanah awak tu ada tanaman ker? atau kosong jer?

En. Rhoma Irama
02-04-2010, 01:15 AM
Proses nak teroka tanah.

Bukak pelan besar kat pejabat tanah dan galian. Tengok mana-mana kawasan yang belum diteroka
Suyvey pakai Google Earth atau Wikimapia. Kalau ada portable GPS device, setkan coordinate target.
Site survey. Kompem kene masuk utan.
Lepas tengok kawasan kalau agak-agak sesuai dengan kos nak teroka boleh proceed dengan projek penerokaan. Kat sini banyak kos machine nak pakai. Bulldozer dan excavator memang wajib.
Dah clear tanah boleh buat sempadan sementara.
Buat proses memohon tanah.

Sementara menunggu proses kelulusan tanah (makan masa yang lama, paling kurang 3 tahun) boleh ler buat apa-apa yang patut. Tanam pokok getah dan kelapa sawit dialu-alukan.

Risiko semasa proses meneroka tanah:

Kena tangkap sebab buat penerokaan haram
Machine akan kena sita
Pemohonan tanah tidak diluluskan

Jangan buat la. Modal besar dan hi risk.

salmiah_salim
02-04-2010, 12:09 PM
Harga Hartanah:-
Sebenarnya lebih bergantung kepada perkara berikut:

1. Kegunaan Tanah
Biasanya kegunaan untuk tanaman akan lebih murah berbanding tanah kediaman atau komersil.

2. Lokasi Tanah
Kalau kawasan sekeliling adalah kwsn yang sedang pesat membangun dilengkapi dgn kemudahan awam, shopping complex dan pokoknya serba serbi mudah, maka kwsn tersebut akan lebih mahal berbanding dengan kwsn luar bandar or kwsn yg kurang membangun.

Berhati-hati bila ambil keputusan membeli Hartanah yg tidak memiliki geran. Yang paling penting cek siapa pemilik sebenar tanah tersebut. Buat cara betul lebih selamat berbanding cara kurang betul. Tak pasal2 tertipu...:((

REMEDY KARUNG GUNI
03-04-2010, 12:18 AM
Proses nak teroka tanah.

Bukak pelan besar kat pejabat tanah dan galian. Tengok mana-mana kawasan yang belum diteroka
Suyvey pakai Google Earth atau Wikimapia. Kalau ada portable GPS device, setkan coordinate target.
Site survey. Kompem kene masuk utan.
Lepas tengok kawasan kalau agak-agak sesuai dengan kos nak teroka boleh proceed dengan projek penerokaan. Kat sini banyak kos machine nak pakai. Bulldozer dan excavator memang wajib.
Dah clear tanah boleh buat sempadan sementara.
Buat proses memohon tanah.

Sementara menunggu proses kelulusan tanah (makan masa yang lama, paling kurang 3 tahun) boleh ler buat apa-apa yang patut. Tanam pokok getah dan kelapa sawit dialu-alukan.

Risiko semasa proses meneroka tanah:

Kena tangkap sebab buat penerokaan haram
Machine akan kena sita
Pemohonan tanah tidak diluluskan

Jangan buat la. Modal besar dan hi risk.

di selangor ni masih ada kawasan tanah yg belum diteroka ker tuan?

kurtkantoi
03-04-2010, 04:51 AM
Macam mana pulak kalau hartanah yang belum keluar strata title tapi nak jual..Boleh ke?

REMEDY KARUNG GUNI
03-04-2010, 06:11 PM
Macam mana pulak kalau hartanah yang belum keluar strata title tapi nak jual..Boleh ke?

tunngu...nanti ada otai tolong jawab

satriaguyzz
03-04-2010, 06:17 PM
satu lagi info berguna...tahu ke macam mana nak pohon tanah TOL ni...apa prosesnya/ boleh share sikit

sonang jor...ko pegi dkt pejabat tanah..beli pelan lokasi tanah tu...buat permohonan sewa tanah(TOL)..senang cerita...

satriaguyzz
03-04-2010, 06:18 PM
Macam mana pulak kalau hartanah yang belum keluar strata title tapi nak jual..Boleh ke?

jual melalui surat perjajnjian tu boleh laaaa

REMEDY KARUNG GUNI
03-04-2010, 06:33 PM
jual melalui surat perjajnjian tu boleh laaaa

maknanya perjanjian sendirilah ni

En. Rhoma Irama
03-04-2010, 06:58 PM
maknanya perjanjian sendirilah ni
Betul... tapi ada sesetengah lawyer tak nak buat PA sebab banyak taknak terlibat sekiranya berlaku sesuatu. Perjanjian adalah di antara peneroka dan pembeli, tidak melibatkan pihak lain.

TT
03-04-2010, 07:12 PM
hehe..buat mcm bapak member aku..tanamkan aje pokok durian..sok2 claim jla tanah tu..mane tau dapat..tp tula..nun jauh dlm hutan sana

REMEDY KARUNG GUNI
03-04-2010, 08:24 PM
hehe..buat mcm bapak member aku..tanamkan aje pokok durian..sok2 claim jla tanah tu..mane tau dapat..tp tula..nun jauh dlm hutan sana

di area mana tu..kalau boleh saya tahu?

salmiah_salim
05-04-2010, 01:16 PM
Macam mana pulak kalau hartanah yang belum keluar strata title tapi nak jual..Boleh ke?

Of course boleh. Ada satu dokumen yang akan menggantikan strata title, kita kenali sebagai "DEED OF ASSIGNMENT". Proses penjualan ni dikategorikan sebagai "Jual beli hartanah yang tidak mempunyai geran". Sebeum tu, saya nasihatkan buat checking sendiri dengan pemaju, pastikan sama ada geran strata dah keluar or belum. Kadang2 owner kater belum kuar, tapi bila proses dah bermula dan lawye dptkan confirmation dari pemaju, rupa2 nya geran strata dah kuar. Masa ni kene lah buat satu proses yang di namakan "PERFECTION OF TRANSFER". Penukaran nama dalam geran, dari nama Pemaju kepada nama owner. Kdg kala kalau bernasib baik ada jugak pemaju yang mengizinkan direct transfer (dari nama pemaju terus kepada nama pembeli) dibuat (Jarang2 berlaku, tapi boleh berlaku).

My 2 Cents :D

REMEDY KARUNG GUNI
05-04-2010, 01:21 PM
Of course boleh. Ada satu dokumen yang akan menggantikan strata title, kita kenali sebagai "DEED OF ASSIGNMENT". Proses penjualan ni dikategorikan sebagai "Jual beli hartanah yang tidak mempunyai geran". Sebeum tu, saya nasihatkan buat checking sendiri dengan pemaju, pastikan sama ada geran strata dah keluar or belum. Kadang2 owner kater belum kuar, tapi bila proses dah bermula dan lawye dptkan confirmation dari pemaju, rupa2 nya geran strata dah kuar. Masa ni kene lah buat satu proses yang di namakan "PERFECTION OF TRANSFER". Penukaran nama dalam geran, dari nama Pemaju kepada nama owner. Kdg kala kalau bernasib baik ada jugak pemaju yang mengizinkan direct transfer (dari nama pemaju terus kepada nama pembeli) dibuat (Jarang2 berlaku, tapi boleh berlaku).

My 2 Cents :D

harap penjelasan ini dpt membantu yang bertanya. saya sendiri dlm proses mencari tanah TOL..jika ada sesiapa yg boleh membantu bagaimana langkah2 dan apa perkara yg perlu saya lakukan.

soklgt
07-04-2010, 09:54 PM
harap penjelasan ini dpt membantu yang bertanya. saya sendiri dlm proses mencari tanah TOL..jika ada sesiapa yg boleh membantu bagaimana langkah2 dan apa perkara yg perlu saya lakukan.

en remedy nih asal maner??

zxr250
08-04-2010, 01:55 AM
wahhh bes info2 kat cni....

TOL = temporori occpuancy lesen mmg xder geran la

REMEDY KARUNG GUNI
08-04-2010, 03:41 PM
en remedy nih asal maner??

saya area selangor...tapi x kesih tanah di kawasan mana pun

opzaney
09-04-2010, 04:15 PM
Sebelum membincangkan kelebihan & keburukan tanah ada geran or x, penting rasanya kita tahu apa maksud tanah ada geran & tiada geran.

Tanah ada geran
kebanyakan Hartanah sebenarnya ada geran (tidak termasuk Hartanah flat, apartment, kondo). Jika ada tanah yang berstatus TOL or Pajakan, juga memiliki geran dgn status yang jelas dinyatakan. Kalau tak der geran pasti ada kenyataan bertulis dikeluarkan oleh pihak berkuasa negeri tantang status tanah2 tertentu.

Tanah tiada geran
Kalau tanah tiada geran mungkin disebabkan perkara2 berikut:-
1. Geran hilang or musnah.
2. untuk Hartanah jenis flat, apartment or condo yang belum dapat geran strata lagi.
3. individual geran belum dikeluarkan selepas proses subdivision.

Perkara sgt2 penting sebelum kiter bercadang untuk membeli hartanah adalah status geran hartanah tersebut. Ad geran ker tak der? kenapa?? sebab kiter nak bukti yang menunjukkan tanah tersebut betul2 hak org yg menjual. Kadang kala ada geran tapi nama atas geran adalah nama datuk nenek yg sudah meninggal dunia. perkara ni perlu di ambil berat.

My 2 Cents :)


================================================== ===

saya tak berapa paham tentang geran strata ni.maksudnya,geran master title akan dipecahkan dan geran itu akan jadi strata ker? macam mana kita nak tahu owner tu memang ada geran master title dan memiliki apartment/kondo tu?:-?

salmiah_salim
09-04-2010, 05:23 PM
================================================== ===

saya tak berapa paham tentang geran strata ni.maksudnya,geran master title akan dipecahkan dan geran itu akan jadi strata ker? macam mana kita nak tahu owner tu memang ada geran master title dan memiliki apartment/kondo tu?:-?

Geran master, adalah geran besar untuk keseluruhan tanah. kemudian, geran tu boleh di subdivide kan dan menjadi geran individu. Kalau atas geran besar tu, pemaju beli tanah tersebut dan bina condo/apartment/flat dan sewakt dengannyer, dan geran untuk setiap pintu rumah tu dikenali sebagai geran strata.

Nak tahu sama ada sesebuah rumah tu dah ada geran strata atau tidak, mudah jer. biasanya, pemaju akan hantar surat dan inform owner yang geran strata dah kuar sila buat pindahmilik. Itu satu cara. yang kedua, kalau nak jual rumah, lawyer akan hantar surat pada pemaju dan pemaju akan confirmkan sama geran strata ada or tiada. Untuk kepastian, tanya agent or owner suh diorg confirmkan betul2 sama ada geran dah ada or belum ada sebelum byr booking fee or deposit... Itu lebih selamat... :)cgrock

soklgt
09-04-2010, 05:37 PM
cik/puan salmiah nih keje land office ker???

soklgt
09-04-2010, 05:38 PM
saya area selangor...tapi x kesih tanah di kawasan mana pun
tu payah ler sket..biasenyer permohonan nk dptkan TOL atau geran lebih diutamakan penduduk watan tempat tanah dpohon..

soklgt
09-04-2010, 05:45 PM
Geran master, adalah geran besar untuk keseluruhan tanah. kemudian, geran tu boleh di subdivide kan dan menjadi geran individu. Kalau atas geran besar tu, pemaju beli tanah tersebut dan bina condo/apartment/flat dan sewakt dengannyer, dan geran untuk setiap pintu rumah tu dikenali sebagai geran strata.

Nak tahu sama ada sesebuah rumah tu dah ada geran strata atau tidak, mudah jer. biasanya, pemaju akan hantar surat dan inform owner yang geran strata dah kuar sila buat pindahmilik. Itu satu cara. yang kedua, kalau nak jual rumah, lawyer akan hantar surat pada pemaju dan pemaju akan confirmkan sama geran strata ada or tiada. Untuk kepastian, tanya agent or owner suh diorg confirmkan betul2 sama ada geran dah ada or belum ada sebelum byr booking fee or deposit... Itu lebih selamat... :)cgrock
klu developer nk buat rumah berbilang tkt, dvlper akan submit permohonan utk tukar syarat tanah dan pecah sempadan dulu di land off...di situ nnti akta hakmilik strata1985 akan mewajibkan syarat setiap pintu rumah flt tuh dkeluarkan hakmlik strata bg stiap unit umah flat dsb...

soklgt
09-04-2010, 05:52 PM
Salam CGrians,

Di sini aku nak buka perbinacangan tentang apa sahaja mengenai tanah yang mempunyai geran serta tanah yang tidak memiliki geran.
perbincangan ini termasuklah perbezaan dari segi harga, hak pemilikan, kelebihan serta kekurangan.

Biar aku mulakan sedikit tentang tanah bergeran dan x bergeran ni.

last week ada terjumpa seorang broker tanah dan pengusaha tanah di sebelah utara. beliau adalah seorang melayu yang berjaya dalam tanaman sawit. dalam bersembang tu adalah aku bertanyakan pada beliau...berapa luas ladang sawit beliau? jawapannya: 25 relong. aku bertanya lagi...tentu mahal nak beli tanah sampai 25 relung...mana dia dapat sumber.

beliau menjawab...kesemua 25 relung tanah tersebut beliau beli dengan harga RM3k untuk setiap relung..bermakna 25relung x RM3000 = RM75k.

Terkejut jug bila dengar harga tanah begitu murah..diringkaskan cerita tanah tersebut berstatus TOl..atau tidak mempunyai geran.

Apa rahsia di sebalik tanah yang tiada geran ini. rahsianya ialah katalah si A mempunyai 25relung tanah yang mempunyai geran (MAHAL NAK BELI TANAH NI). Si B juga mempunnyai 25 relung tanah tapi tiada geran.
kedua2 mereka ini menanam sawit..dan menjual hasil sawit di tempat yang sama..semasa hendak menjual korang rasa ada tak tokey yang nak beli sawit tu tanya mereka berdua...U PUNYA TANAH ADA GERAN TAK?

JOM BINCANG

mula2 kiter kenal dulu pelbagai jenis hakmilik di mesia nih...

sblm akta bhasa kebangsaan:

Di antara Jenis hakmilik disimpan di Pendaftar Hkmilik Negeri:
Grant, State Lease, Registrar Qualified title (QTR), ML (mining lease)dsb...

Di antara jenis hakmilik disimpan di pej tanah daerah:

EMR ( extract mukim registrar ), Mukim Lease, Mukim Qualified title (QTM), dan ada satu yg special APPROVAL APPLICATION atau org kg pggil tanah AA..

BiJ@N
23-04-2010, 12:15 PM
hakmilik pejabat pendaftar

freehold
h.s (d) <-----hakmilik sementara (qualified title - qt)
geran <-------hakmilik tetap (final title - ft)

leasehold (99 tahun)
h.s (d) <-----hakmilik sementara (qualified title - qt)
pajakan negeri-(pn) <----------pajakan negeri (final title - ft)

hakmilik pejabat tanah

freehold
h.s (m) <-----hakmilik sementara (qualified title - qt)
geran mukim (gm)<-------hakmilik tetap (final title - ft)

leasehold (99 tahun)
h.s (m) <-----hakmilik sementara (qualified title - qt)
pajakan mukim (pm) <----------pajakan mukim (final title - ft)

jeplo
23-04-2010, 03:04 PM
meh pg seminar banyak perkara akn dapat kita fahami dengan jelas.http://www.seminarhartanah.com/index.php?ref=jefri76

REMEDY KARUNG GUNI
12-05-2010, 12:22 AM
meh pg seminar banyak perkara akn dapat kita fahami dengan jelas.http://www.seminarhartanah.com/index.php?ref=jefri76

seminar dkt mana tu Tuan...kalau dpt detail sikit

noraini@azlan
12-05-2010, 12:27 AM
aku ada beli tanah takder geran taun lepas
6 ekar rega rm3k
aku blum tanam apa2 sbb nk kumpul modal
baru ni org offer nk beli ngan aku 8k
rasanya takder geran pon laku weh

REMEDY KARUNG GUNI
20-07-2010, 12:22 AM
aku ada beli tanah takder geran taun lepas
6 ekar rega rm3k
aku blum tanam apa2 sbb nk kumpul modal
baru ni org offer nk beli ngan aku 8k
rasanya takder geran pon laku weh

terbaik tu tuan...memang boleh laku ya...nmantap

ipsian
21-07-2010, 06:37 PM
hakmilik pejabat pendaftar

freehold
h.s (d) <-----hakmilik sementara (qualified title - qt)
geran <-------hakmilik tetap (final title - ft)

leasehold (99 tahun)
h.s (d) <-----hakmilik sementara (qualified title - qt)
pajakan negeri-(pn) <----------pajakan negeri (final title - ft)

hakmilik pejabat tanah

freehold
h.s (m) <-----hakmilik sementara (qualified title - qt)
geran mukim (gm)<-------hakmilik tetap (final title - ft)

leasehold (99 tahun)
h.s (m) <-----hakmilik sementara (qualified title - qt)
pajakan mukim (pm) <----------pajakan mukim (final title - ft)


tambah skit lagi info

HakMilik Tanah
1. Hakmilik tanah adalah hasil terakhir kepada pemberimilikan. Ia menjadi bahan bukti keempunyaan tanah. Pada asasnya hakmilik mengandungi dua maklumat penting iaitu siapa tuan punya tanah dan tanah mana dimilikinya.
Terdapat dua jenis hakmilik iaitu:
Hakmilik Sementara.
Hakmilik Tetap.
2. Dalam pendaftaran tanah, sesuatu tanah dikenal pasti melalui rujukan ukur. Sebelum hakmilik tetap didaftarkan, tanah itu diukur dan tanda-tanda sempadan ditanam diatasnya. Pelan tanah disediakan dan diperakukan oleh Pengarah Ukur Negeri. Pelan tanah yang telah diakui dipindahkan ke borang hakmilik tetap. Sementara menunggu kerja-kerja mengukur diselesaikan, hakmilik sementara disediakan.

HakMilik Tetap
Hakmilik tetap terbahagi kepada 2 iaitu:
1. Hakmilik Pejabat Pendaftar.
2. Hakmilik Pejabat Tanah.
Hakmilik Pejabat Pendaftar didaftarkan oleh Pendaftar Hakmilik di Pejabat Pendaftaran Hakmilik (satu di setiap negeri ibu negeri) dan hakmilik Pejabat Tanah didaftarkan oleh Pentadbir Tanah di Pejabat Tanah bagi satu-satu daerah (satu di setiap daerah atau daerah kecil).

HakMilik Sementara
Hakmilik sementara terbahagi kepada 2 iaitu:
1. Hakmilik sementara bersamaan dengan hakmilik Pejabat Pendaftar.
2. Hakmilik sementara bersamaan dengan hakmilik Pejabat Tanah.
Hakmilik sementara bersamaan dengan hakmilik Pejabat Pendaftar didaftarkan untuk tanah yang akhirnya akan dipegang di bawah geran atau Pajakan Negeri. Hakmilik sementara bersamaan dengan hakmilik Pejabat Tanah didaftarkan bagi tanah yang akhirnya akan dipegang di bawah Geran Mukim atau Pajakan Mukim.

hannuz1010
21-07-2010, 06:42 PM
bagi yg takde geran baik buat geran..

arafatprofit
21-07-2010, 08:32 PM
sebagai tambahan untuk membeli hartanah, perlu dilihat perkara berikut:

i. Caveat atau sekatan kepentingan atau syarat tambahan yang menentukan harga rumah (dinyatakan dalam geran/carian hak milik) seperti:-
a. hanya boleh dipindah/beri milik kepada orang lain selepas 5 tahun memegang milikan.
b. tidak boleh dipindah/beri milik kepada individu lain melainkan dengan kebenaran ...(agensi tertentu)
c. lot Bumiputera
d. boleh diberi milik kepada anak negeri melainkan dengan kebenaran Pihak Berkuasa Negeri (syarat ini ada pada tanah di Kelantan)
e. Gaji pembeli tidak boleh melebihi RM....

ii. Harta telah mempunyai strata title atau tak (untuk rumah bertingkat)

iii. Syarat nyata (untuk tanah) seperti:
a. dizonkan sebagai kawasan pertanian/ sawah padi/ heritage dsb.
b. pajakan tanah (tidak melebihi 90 tahun- Mengikut KTN). Pajakan tanah ada dua jenis di mana nama pemajak dimasukkan dalam geran atau sebaliknya.
c. sewaan (tidak melebihi 3 tahun- Mengikut KTN)

iv. Status tanah seperti:
a. Sstinggan atau tak
b. hartanah dalam proses pewartaan pengambilan di bawah APT

v. Dalam proses perundangan atau tak - disebabkan oleh pemilik asal meninggal/tidak waras/bercerai/tidak dapat dikesan. Melibatkan kos tambahan untuk selesaikan kes. Proses yang agak panjang sekiranya melibat hartanah yang tidak berdaftar dengan AmanahRaya/pertelingkahan wasiat.

vi. Lokasi hartanah

vi. Zoning densiti penduduk oleh JPBD (untuk tanah yang ingin dibangunkan kawasan perumahan)

vii. Coverage Pihak Berkuasa Tempatan dan SPAN (untuk memastikan keadaan bersih dan sistem perkumbahan terpelihara)

viii. Kedudukan hartanah dari paras air/ kawasan risiko banjir/ tanah runtuh

viv. Keadaan masyarakat sekeliling - bagi mengurangkan risiko keselamatan dan masalah sosial

x. Latar belakang jiran (untuk rumah).

xi. Purata peningkatan nilai hartanah.

xii. Kadar sewa.

xiii. Kadar cukai tanah (bagi Pulau Pinang dan Melaka, kadar cukai perlu dibaca bersama Peraturan Tanah).

xiv. Hartanah berpenghuni atau tak (sama ada penduduk setinggan atau penduduk mistik).

xv. Kadar bunga/ siling pinjaman bank (untuk belian melalui pinjaman).

xvi. Mempunyai Sijil Layak Menduduki

xvii. Syarat pembangunan yang ditetapkan bagi kawasan tanah tinggi

Ini adalah apa yang ada dalam pengetahuan teman untuk dikongsi bersama (sinopsis ini tidak boleh didapati dari mana-mana buku)

pakupapan
25-06-2012, 12:15 PM
Kasi bawak balik ini thread...ak baru tahu pasal tanah TOL ni...
ada sapa2 yang tahu tak..proses pembelian tanah TOL ni..Termasuk semua segala prosedur die tu..

REMEDY KARUNG GUNI
28-06-2012, 10:33 AM
Kasi bawak balik ini thread...ak baru tahu pasal tanah TOL ni...
ada sapa2 yang tahu tak..proses pembelian tanah TOL ni..Termasuk semua segala prosedur die tu..

boleh buat rujukan ni tuan