PDA

View Full Version : Insurans Mana Satu Bagus Untuk Baby ??


DreamGirl
28-02-2007, 03:03 PM
Nak tanye member2 CG ....

Insurans mana satu yang paling bagus untuk baby ? ;)

Maksud saya insurans dari syarikat mana satu .. Asia Life, Prudential, etc

Saya x pasti la .. Yg ade untuk pendidikan ngan health card. Saya nak tahu mana satu yg lebih bagus dan kalau perlu claim, senang-lenang jer.

Thanks yer :D

DreamGirl
01-03-2007, 09:23 AM
Wahhhh .... takde ker sesiapa yang jual / beli insurans untuk anak2, adik sendiri ??

:(

vedder9
01-03-2007, 09:40 AM
Saya ambil plan pendidikan + medical card untuk kedua-dua anak saya, ambil bawah prudential...cover medical, critical ailment...pastu tabungan untuk masa depan..boleh keluarkan duit bila dia nak masuk Universiti nanti..ada elaun masuk wad dan kos bilik sekali..

tiap2 bulan saya bayar RM105...$75 untuk insuran..$30 utk pinjaman..

u try le survey tgk syarikat insuran yg lain kalau dia menawarkan skim yg lebih menarik

TQ

marukochan
01-03-2007, 09:59 AM
Anak saya ada lima org. Insurance anak2 saya dr mcm2 company. MAA, Takaful & ING.

Ambik MAA sebab dulu abg ipar jadik agen. Ambik Takaful, kekonon sebab islamic. Last skali ambik ING.

Yg paling bagus, ING ler. Anak saya yg last (kembar) ambik tu. Lepaih lahir jer, terus ambik. Nasib baik cepat ambik sebab 3 bulan lepaih tu anak masuk SJMC sebab jangkitan kuman kat paru2.

Zap jer lah. Ala2 credit card. Bayar RM50 jer waktu ndak discharge. Insurance lain dia charge by %. Kalo byk, byk ler policy holder tu kena bayar. Mcm ING dia fix RM50, whatever amount. Lepaih tu rawatan susulan pun free within one month after discharge. Bayor dulu kendian claim.

Anak yg second dulu ambik Takaful. Tup2 dlm policy takde cover hospitalization. Masuk SJMC ari tu sebab suspected dengue terpaksa ler keluor duit sendiri. Insurans dia maybe OK tapi agen takaful yg saya ambik tu x baguih. Maklum ler kiter carik dia. Ndak carik dia balik sket punyer susah. Not helpful at all. So, saya ndak ambik ING utk cover hospitalization dia.

Insurance nih is governed by Bank Negara. Sebab tu policy dia org lebih kurang sama jer. Yg penting is a good agent.

Kalo ndak pendapat saya, ING ler OK. :D

to_fnjoy
01-03-2007, 10:13 AM
Salam semua...

Wahhhh .... takde ker sesiapa yang jual / beli insurans untuk anak2, adik sendiri ??

:(

Semua insuran bagus. Kalau boleh cari ler yang islamic.
Ikut keupayaan kita membayarnya. Yang penting kita kenal agen yang ambil insuran kita. Apa2 hal berlaku senang nak contact atau bertanyakan masalah jika tak faham TC nya.:)

p/s: Bersedia untuk masa depan anak2.:cool: :)

zalnet
01-03-2007, 10:24 AM
Ambil la cara islamic, takaful-ikhlas ke... Setahu sy takaful lah satu-satunya insurans yang bila duit kita dah claim dia tak hangus. Duit simpanan kita masih ada.

DreamGirl
01-03-2007, 02:07 PM
Bagus bagus ...

Vedder, Prudential kan minimum RM150. Yang ko punyer RM105 jer, bila beli? 5 tahun dulu ker?

Marukochan, ING ? Hmmmm... ade jugak dengar ING ni ok.

Siape ade info lagi ? Sila beritahu yer.. Mekasih

jutaONEfami
01-03-2007, 08:09 PM
wah very good info here..

aku pun nak carik gakla insurans utk anak aku yang dijangka lahir bulan april ni:D

insurans ape ekk? kekeke combine ngan insurans kete kang save sket heheheehe

Sureduit
01-03-2007, 08:30 PM
Islam is away of life....:D:D:D:D

2bz4money
01-03-2007, 08:38 PM
Aku amik Takaful Iqra untuk 3 yg pertama..yg no 4 pakai Takaful Sarjana pasal Iqra dah closed..byr bulan2 via M2U je..

Yg penting, pendidikan anak2 aku terjaga jika terjadi apa2 kat aku dan juga sbg bajet utk masuk universiti pd satu hari nanti.

aku make sure sumer loan yg aku amik covered insuran sbg persediaan. jadi kalu jadi apa2 kat aku, untunglah anak dan isteri, ada rumah, ada pendidikan dan ada ongko$...

bono79
01-03-2007, 08:56 PM
Bagus bagus ...

Vedder, Prudential kan minimum RM150. Yang ko punyer RM105 jer, bila beli? 5 tahun dulu ker?

Marukochan, ING ? Hmmmm... ade jugak dengar ING ni ok.

Siape ade info lagi ? Sila beritahu yer.. Mekasihprudential yg minimum RM150 itu adalah PruLink yer...yg untuk anak2 dinamakan PruEducation Plan...RM100 minima...ia juga sama spt pakej PruLink dimana anak2 akan diberi perlindungan PA + saving...juge diberi Medical Card...

ini bagus kerana, kita tidak perlu lagi mengharapkan pinjaman pelajaran kelak pabila anak kita ingin masuk ke pusat pengajian tinggi...

x kisah apa2 insuran asalkan ada utk masa depan anak2...

westside
01-03-2007, 09:10 PM
hi guys...aku agent insurans gaks...kalau korang nak..aku leh rekomen kan mane bagus! kalau medical insuran atau medicaql card the best is ING, kalau life insurance is Prudential...ramai tak tahu..bukan skim yg bagus untuk menilai satu2 insuran tu...tapi renewablity tu yg penting..tak bnyk komponi bleh bg...cthnyer kalau mase amik insuran tu kene sakit..kompeni cover..tapi after that u takleh nak renewable lagi pasal komponi insuran tak nak tanggung libility yg membebankan...jadi ader setengah2 komponi ajer mampu buat renewbility ni...kalau nak tahu lanjut leh msg saye..saye agent prudential..tapi saye takkan suggest kalau bende tu tak bagus..like i said medical card ING is the best.. saye takkan jual polisi kalau tak benefit pade user..sbb nnt menyusahkan saye balik kalau diorang tak leh claim and so on.. :)

cheers

Triple h
01-03-2007, 09:27 PM
tak berani le nak cakap kat mana ins yg bagus. yang penting cari yg popular dan senang nak berurusan nanti. mcm kaunter cust service die
baby laki ke pompuan?
Nak tanye member2 CG ....

Insurans mana satu yang paling bagus untuk baby ? ;)

Maksud saya insurans dari syarikat mana satu .. Asia Life, Prudential, etc

Saya x pasti la .. Yg ade untuk pendidikan ngan health card. Saya nak tahu mana satu yg lebih bagus dan kalau perlu claim, senang-lenang jer.

Thanks yer :D

westside
01-03-2007, 09:37 PM
i think prulink is good..lagipun ader saving..cam admin ckp..! bile dia dah 18thn takde masalah duit lagi..medical covered..saving pun ade

bono79
01-03-2007, 09:51 PM
i think prulink is good..lagipun ader saving..cam admin ckp..! bile dia dah 18thn takde masalah duit lagi..medical covered..saving pun adeagreed with that...

yg penting, dlm mencari insurans, jgn hanya ingin mencari yg premiumnya murah tp benefit nya rendah...mcm takaful prudential-bsn yg baru, sgt bagus kerana selaen ianya dibawah skim takaful, ia juga dari prudential yg menawarkan juga medical card sama spt prulink ttp dgn hanya bayaran premium sebanyak RM100.00. So, selaen premium yg murah, anda dpt benefit yg banyak dan sgt berbaloi.

wan12345
01-03-2007, 10:03 PM
aku ambik takaful bayar 70 sebulan,rm 50 simpanan ngan 2 insyuran....
2-3 hari lagi nk ambik Prudential takaful....
bayar rm130....sebulan tengok plan bagus...
tu aku join...% pun 10%-18% setahun untuk saving kata ejen tu kat aku....
lepas yu engok plan dia pun oklah....

westside
02-03-2007, 02:19 AM
agreed with that...

yg penting, dlm mencari insurans, jgn hanya ingin mencari yg premiumnya murah tp benefit nya rendah...mcm takaful prudential-bsn yg baru, sgt bagus kerana selaen ianya dibawah skim takaful, ia juga dari prudential yg menawarkan juga medical card sama spt prulink ttp dgn hanya bayaran premium sebanyak RM100.00. So, selaen premium yg murah, anda dpt benefit yg banyak dan sgt berbaloi.

yes yes!!! tul tu...skim prudential yg baru tu mmg bagus.. lagi2 dia takaful..

ammar5
02-03-2007, 06:32 AM
insuran ek....aku ada insuran keta je :).bkn nak ckp la ttg insuran nie,aku x minat actually nak ambik apa2 insuran kecuali yg terpaksa mcm keta.bagi aku,utk anak aku buat join acct...kena disiplin la.nape ngan insuran kita sanggup bayar,nape nak menyimpan x leh lak.kan duit tu duit kita gak.lagi satu aku x minat pasal insuran nie,dah la duit kita,nak kuarkan kena bnyk procudure lak tu.if menyimpan,bila2 leh kuarkan & x bnyk kerenah...sorry ek ngan org yg suka insuran nie :)..pendpt 2 posen aku je

marvelous
02-03-2007, 06:37 AM
wah very good info here..

aku pun nak carik gakla insurans utk anak aku yang dijangka lahir bulan april ni:D

insurans ape ekk? kekeke combine ngan insurans kete kang save sket heheheehe

nampaknya sebaya lah lepas nie anak kita..aku pun InsyAllah hujung bulan nie:D

ngobok
02-03-2007, 07:22 AM
aku ambik prudential utk anak aku..
RM75 jer sebulan

westside
02-03-2007, 11:13 AM
insuran ek....aku ada insuran keta je :).bkn nak ckp la ttg insuran nie,aku x minat actually nak ambik apa2 insuran kecuali yg terpaksa mcm keta.bagi aku,utk anak aku buat join acct...kena disiplin la.nape ngan insuran kita sanggup bayar,nape nak menyimpan x leh lak.kan duit tu duit kita gak.lagi satu aku x minat pasal insuran nie,dah la duit kita,nak kuarkan kena bnyk procudure lak tu.if menyimpan,bila2 leh kuarkan & x bnyk kerenah...sorry ek ngan org yg suka insuran nie :)..pendpt 2 posen aku je

aku pun penah fikir camtu gak...tapi ko bayangknlah kalau kene penyakit yang tak diduga...kawan abang aku..Pilot gaji bulan2 cecah lah 20 ribu++..anak dia kena cancer otak..siap jual rumah lagi nak cover medical..even MAS nyer insuran stuff pun tak leh cover..private hospital nak kan deposit aper2 pun..pastu satu hari wadded pun paling tidak RM120 itu tak masuk kalau ader transplant..tak cukup beb saving saje..mane nak carik duit kalau tibe2 dia nak Rm300,000 sebenarnyer ape yg kite bayar untuk insuran dgn cover dia bagi hanyalah 30-40% ajer dari total amount. cthnyer MAA medical card...cover RM300,000 bulan2 bayar baru RM70-80 sthn RM700-Rm800 ikut umur.. selama 75thn. so kalau RM800x40thn pun baru 32,000 tapi medical cover RM300,000! so jgn lah pasal penyakit kite kene kuar kan duit simpanan kite sendiri..insuran ni a bit of financial plan actually..aku dulu pun tak pernah sedar kepentingan insuran ni..tapi same2 lah kite "renung-renungkan...dan selamat beramal" hahaha! sorry lah kalau ter offend mane2 pihak..but its true..banyak kes..imuda jual umah pasal kencing manis dia dialisis..orang jual tanah pasal bini kene breast kanser..diorang tu bukan takde duit..tapi bende mendesak pade waktu kite tak jangka..time tgh duit melimpah ruah sampai simpan 10 bank pun tak cukup...takde pulak sakit...time tgh hutang keliling pinggang..time tu kene pulak..tak ke garu kepale..haru beb hehehe..sekian wassalam :P

marukochan
02-03-2007, 11:44 AM
insuran ek....aku ada insuran keta je :).bkn nak ckp la ttg insuran nie,aku x minat actually nak ambik apa2 insuran kecuali yg terpaksa mcm keta.bagi aku,utk anak aku buat join acct...kena disiplin la.nape ngan insuran kita sanggup bayar,nape nak menyimpan x leh lak.kan duit tu duit kita gak.lagi satu aku x minat pasal insuran nie,dah la duit kita,nak kuarkan kena bnyk procudure lak tu.if menyimpan,bila2 leh kuarkan & x bnyk kerenah...sorry ek ngan org yg suka insuran nie :)..pendpt 2 posen aku je

Bukan ko sorang jer yg pikir camtu ...... saya & husband ambik insurance tahun 1997, sepuluh tahun lepaih. Waktu tu insurance tak popular. Tapi sebab abg ipar jadik agent. Terpaksa ler gak ambik sebab ndak jaga ati.

Tapi sekrg, insurance sajer, every month saya bayar lebih kurang RM1500 (total for the whole family). Utk anak2 tu of course pendidikan + medical. You know why, kesedaran tu dah ada. Kalo ndak menyimpan kat bank ke, memang boleh. Senang, anytime boleh keluar kat ATM (Angkat Tak Masuk :D - tu yg leceh tu). Tapi peritnyer bila sakit & masuk hospital. Masuk hospital (private) 4 malam jer dah lebih RM2000. Adeh!! Tu kalo takde insurance memang sakit.

Saya menyimpan thru insurance nih sebab saya pikir life another twenty years from now would be different. Ntah ada loan pendidikan ntah idak. Ntah2 semua bangsa kena equally bersaing. Di mana letaknya anak2 kita masa tu. So, at least saya prepare dari sekrg to ensure anak2 saya tak kan ketinggalan dlm pendidikan disebabkan kewangan. And the best way to achieve this to me is thru insurance. Medical insurance tu, once dia org dah ada punca pendapatan, dia org sambung sendri ler kan ..... xkan mak bapak ndak tanggung lagik ... :D

westside
02-03-2007, 11:52 AM
haaa...aku report adik ipar hang...hang beli insuran tak ikhlas...hahahahahha

marukochan
02-03-2007, 11:55 AM
Xpe, boleh report. Dia dah x jadik agent dah. Sekejap jer .... biasak ler. Kalo tak komited susah ndak jadik agent. Nyusahkan client jer .... :D

westside
02-03-2007, 11:58 AM
tul tu...payah kalau tak komitted..wei sesaper nak beli insurance meh lah beli kat aku...aku nyer:-

Life insurance - Prudential
General - Commerce Takaful

Takpe korang leh beli kat aku walaupun aku bukan abg ipar korang wakakakak :P

del_oxford
02-03-2007, 12:29 PM
buat masa ni takaful antara yg terbaik, prudential pon bagus selepas dinaik taraf....mcm aku ni, pki maybank insurance je...sekarang loan bank pon ble insurance....ni terjadi pada diriku, menginsurankan loan bank aku...muehahahaha

westside
02-03-2007, 12:41 PM
tul tu...takafulnyer bagus...prudential nyer takaful plan pun bagus..banyak komponi insuran nak buat takaful gaks.. tapi guys make sure polisi tu ade tertulis renewability.. kalau takde jgnlah amik...besar kesannyer

2bz4money
02-03-2007, 01:12 PM
better amik insuran untuk mana2 hutang yg ada terutamanya yg dah ada famili...risiko besar pasal kematian akibat kemalangan jalnraya agak tinggi di Malaysia..sediakan payung sblm hujan..

Sama Berlindung, Sama Beruntung..

bono79
02-03-2007, 11:10 PM
insuran ek....aku ada insuran keta je :).bkn nak ckp la ttg insuran nie,aku x minat actually nak ambik apa2 insuran kecuali yg terpaksa mcm keta.bagi aku,utk anak aku buat join acct...kena disiplin la.nape ngan insuran kita sanggup bayar,nape nak menyimpan x leh lak.kan duit tu duit kita gak.lagi satu aku x minat pasal insuran nie,dah la duit kita,nak kuarkan kena bnyk procudure lak tu.if menyimpan,bila2 leh kuarkan & x bnyk kerenah...sorry ek ngan org yg suka insuran nie :)..pendpt 2 posen aku jebro, insurans masa kini juga adalah saving...disekalikan dgn insurans PA...

zaman sekarang segala perbelanjaan perubatan amatlah mahal...dan dgn duit simpanan, sampai tahap mana kita mampu menyediakan rawatan perubatan kpd ahli keluarga...

dgn mengambil insurans, anda bkn sahaja membuat simpanan (savings), malahan anda melindungi diri anda dgn insurans yg mampu memberikan anda jaminan rawatan yang x mungkin anda alami dgn duit simpanan sendiri...dgn medical card contohnya, kita mampu merasa rawatan kelas pertama dari hospital2 swasta...dlm keadaan terdesak sekiranya lebih dr seorang ahli keluarga ditimpa kemalangan/kecederaan, kita masih mampu menarik nafas lega dgn adanya bantuan medical card yg diterima 24 jam sehari...

utk kawan2 sekitar KL dan JB yg ingin mendapat rundingan ttg insurans Prudential (PruLink, PruLady, PruEducation, Takaful Prudential-BSN, bole hubungi sy melalui YM atau PM...rundingan awal adalah percuma...;)

bertindaklah sekarang kerana malang itu tidak berbau...menyimpan secara bijak dgn insurans Prudential...

jutaONEfami
02-03-2007, 11:17 PM
ada tak insurance plan yg cover kos ibu nak bersalin?sape2 leh tolong jawab kekekeke

ezzzam
02-03-2007, 11:25 PM
Nak tanya sikit, apa yang awak tahu pasal insuran ? Saya seorang perunding bagi MAA Asurean. Lokasi KL . Kalau nak tahu lebih lanjut 012 367 2995.

rugila
02-03-2007, 11:27 PM
ada tak insurance plan yg cover kos ibu nak bersalin?sape2 leh tolong jawab kekekeke

apa lah mana ada bro. kalau ada syok sikit boleh
juga cover org rumah aku nak bersalin :D
silap-silap bil hospital untuk orang bersalin pun boleh cover.

jutaONEfami
02-03-2007, 11:30 PM
apa lah mana ada bro. kalau ada syok sikit boleh
juga cover org rumah aku nak bersalin :D
silap-silap bil hospital untuk orang bersalin pun boleh cover.

itula kalau ada mmg syok beb kakakaaka:D boleh selamba check in awal smggu specialist mana2;)

jutaONEfami
03-03-2007, 10:31 PM
aku tgh excited nak amik PA + savings ni tapi bila terbaca link kat bawah ni terkedu kejap..harap ada otai2 PA boleh huraikan maybe dengan info2 yg lebih terkini kerana fatwa ni tahun 1979:D

http://www.e-fatwa.gov.my/jakim/keputusan_view.asp?keyID=96

bono79
03-03-2007, 11:06 PM
utk nk kaver bini bersalin leh layan PruLady Plus...;)

affuone
04-03-2007, 10:24 AM
utk nk kaver bini bersalin leh layan PruLady Plus...;)

bawah prudential ker tu? rugi aku x amik ari tu. bini aku da bersalin (http://www.affuanramzai.com/blog/2007/02/17/saya-dah-jadi-ayah/). hehe.

tapi, orang cakap prudential nih labur duit kita dalam skim2 yang x terjamin halal ker haram. org takaful cakap la. aiman x kisah tapi sebagai orang Islam aku kisah.. ader sesaper leh terangkan? :p

jutaONEfami
04-03-2007, 10:41 AM
utk nk kaver bini bersalin leh layan PruLady Plus...;)

wah bini bersalin pun ada cover ke? bono79 story sket semalam xsempat borak lama ngan ko kekekeke bini aku bersalin bulan depan sempat ker nak beli prulady ni?

westside
04-03-2007, 11:24 AM
bawah prudential ker tu? rugi aku x amik ari tu. bini aku da bersalin (http://www.affuanramzai.com/blog/2007/02/17/saya-dah-jadi-ayah/). hehe.

tapi, orang cakap prudential nih labur duit kita dalam skim2 yang x terjamin halal ker haram. org takaful cakap la. aiman x kisah tapi sebagai orang Islam aku kisah.. ader sesaper leh terangkan? :p

saye cube jawab lah ok...kalau salah sape2 tolong betul kan k... kalau insuran biaser ni di panggil conventional selalunyer mmg pelaburan dia tak tentu hala pun..asalkan ader pulangan. pelaburan diorang lebih pada nak secure... cthnyer labur kat toto...mmg sgtlah securenyer.. pulangan pun tinggi. so bawah prudential pun skrg dah ade takaful.. prudential takaful saye rase mmg bagus..bukan lah nak promote produk saye..tapi saye rase untuk life insuran prudential is the best pasal dia boleh renewable tak kira ape sebab sekali pun melainkan ko tak bayar premium dia hehehe..ataupun dah mati..itu bagusnyer prudential.. bukanlah kate skim lain tak bagus..tapi itu yang aku nampak..tapi bende bagus harge pun bleh tahan lah gaks hehehe..tapi dia ade saving n medical/hospitalisation which is i think very good..

uiks sorry promote lebih2 laks..wakakaka tapi mmg bagus bende tu..just suggesting..dgn sape pun ko amik its ok..asalkan u got the best of benefit dr insuran tu..kalau tak sia2 nanti.. tul tak? bayar lame wo..6 thn at least..rugi lah kalau kene tukar dipertengahan jalan bile baru nak realise insuran tu tak bagus..

westside
04-03-2007, 11:26 AM
wah bini bersalin pun ada cover ke? bono79 story sket semalam xsempat borak lama ngan ko kekekeke bini aku bersalin bulan depan sempat ker nak beli prulady ni?

heheh tak leh lah bro...pasalnyer insuran ni pun bukannyer baik hati...diorang buat business..sape pulak lah nak tanggung kos tu..hehehe..

affuone
04-03-2007, 11:42 AM
saye cube jawab lah ok...kalau salah sape2 tolong betul kan k... kalau insuran biaser ni di panggil conventional selalunyer mmg pelaburan dia tak tentu hala pun..asalkan ader pulangan. pelaburan diorang lebih pada nak secure... cthnyer labur kat toto...mmg sgtlah securenyer.. pulangan pun tinggi. so bawah prudential pun skrg dah ade takaful.. prudential takaful saye rase mmg bagus..bukan lah nak promote produk saye..tapi saye rase untuk life insuran prudential is the best pasal dia boleh renewable tak kira ape sebab sekali pun melainkan ko tak bayar premium dia hehehe..ataupun dah mati..itu bagusnyer prudential.. bukanlah kate skim lain tak bagus..tapi itu yang aku nampak..tapi bende bagus harge pun bleh tahan lah gaks hehehe..tapi dia ade saving n medical/hospitalisation which is i think very good..

uiks sorry promote lebih2 laks..wakakaka tapi mmg bagus bende tu..just suggesting..dgn sape pun ko amik its ok..asalkan u got the best of benefit dr insuran tu..kalau tak sia2 nanti.. tul tak? bayar lame wo..6 thn at least..rugi lah kalau kene tukar dipertengahan jalan bile baru nak realise insuran tu tak bagus..

hm.. selesai satu perkara.. saya dah amik, ni nak ambik untuk anak plak.. pru mmg best. bapak saya masuk spital ari tuh, fees dier bayar, dapat duit plak. rasa nak dok lama2 skit.. ekeke.

mfch
04-03-2007, 01:30 PM
insuran ek....aku ada insuran keta je :).bkn nak ckp la ttg insuran nie,aku x minat actually nak ambik apa2 insuran kecuali yg terpaksa mcm keta.bagi aku,utk anak aku buat join acct...kena disiplin la.nape ngan insuran kita sanggup bayar,nape nak menyimpan x leh lak.kan duit tu duit kita gak.lagi satu aku x minat pasal insuran nie,dah la duit kita,nak kuarkan kena bnyk procudure lak tu.if menyimpan,bila2 leh kuarkan & x bnyk kerenah...sorry ek ngan org yg suka insuran nie :)..pendpt 2 posen aku je

ni kes syg kete dari nyawe ni..:D

westside
04-03-2007, 01:31 PM
ni kes syg kete dari nyawe ni..:D

hahaha...mesti keter dia ferari nihs hehehe...insuran nyawa pun tak sebesor insuran keter...

vedder9
04-03-2007, 04:48 PM
Bagus bagus ...

Vedder, Prudential kan minimum RM150. Yang ko punyer RM105 jer, bila beli? 5 tahun dulu ker?

Marukochan, ING ? Hmmmm... ade jugak dengar ING ni ok.

Siape ade info lagi ? Sila beritahu yer.. Mekasih

Untuk baby minimum $100...sebab dia plan pendidikan + medical card..aku pun baru je sign-up insuran anak aku nie..3 bulan lepas, sebelum nie aku ambik Takaful Malaysia...skrg dah stop dah Takaful Malaysia, mcm yg marukochan cakap tu le..dia tak cover medical card....anak aku kena jangkitan kuman ..so kena sunat, buat kat KMC, kena charge $1500, insuran x cover sebab xde medical card...so aku kena bayar duit sendiri le.

marukochan..ING bunyi mcm best gak :) sebab dia charge $50 ye setiap kali ada kes....kira OK tu, kalau lain2 insurans dia ambik 10% or min $300 dan max $1000, mana yang lebih tinggi utk kos perubatan.

vedder9
04-03-2007, 04:53 PM
bawah prudential ker tu? rugi aku x amik ari tu. bini aku da bersalin (http://www.affuanramzai.com/blog/2007/02/17/saya-dah-jadi-ayah/). hehe.

tapi, orang cakap prudential nih labur duit kita dalam skim2 yang x terjamin halal ker haram. org takaful cakap la. aiman x kisah tapi sebagai orang Islam aku kisah.. ader sesaper leh terangkan? :p

Masa aku ambik plan prudential nie..dia kata dia labur kat islamic fund, sebab tu aku pun beli insurans prudential nie...

Untuk diri sendiri aku plak...aku beli Insurans Hong Leong ..monthly $150 je (ini je yg aku mampu),,tapi aku tak penah lagi le masuk wad or guna medical card aku nie, dah 3 taun aku dok bayar.....cuma hong leong nie..aku baru perasan bila studi agreement dia, dia boleh ubah premium kita bila2 masa, without notice....maksudnya kalau kita sakit teruk dan selalu claim kos rawatan, maybe dia akan naikkan premium kita....dah laaa kita sakit...kena bayar byk pulak...so kalau korang nak ambik Hong leong nie..kena think twice laaa.....investment pla, dia kata dia invest dlm islamic fund gak (Dana putra nama dia)..aku beli hong leong nie..sebab officemate aku ajen dia..so..malu alah laaa plak, dah hari2 mai promote kat aku :rolleyes:

vedder9
04-03-2007, 04:59 PM
ada tak insurance plan yg cover kos ibu nak bersalin?sape2 leh tolong jawab kekekeke

5 tahun lepas ada..under Am Assurance..sekarang nie aku tak sure masih ade ke tak, cube laa ko risik2 AmAssurance tgk :)

Icam
14-03-2007, 04:35 PM
Nak tau yg paling bagus!!!! ING laaaa klu tak percaya pg bank negara mintak list financial report utk sume ins comp. yg paling stabil adalah ING....
bukan promote.... aku bkn jual insurance pun....

lighter
12-05-2008, 08:47 AM
Masa aku ambik plan prudential nie..dia kata dia labur kat islamic fund, sebab tu aku pun beli insurans prudential nie...

Untuk diri sendiri aku plak...aku beli Insurans Hong Leong ..monthly $150 je (ini je yg aku mampu),,tapi aku tak penah lagi le masuk wad or guna medical card aku nie, dah 3 taun aku dok bayar.....cuma hong leong nie..aku baru perasan bila studi agreement dia, dia boleh ubah premium kita bila2 masa, without notice....maksudnya kalau kita sakit teruk dan selalu claim kos rawatan, maybe dia akan naikkan premium kita....dah laaa kita sakit...kena bayar byk pulak...so kalau korang nak ambik Hong leong nie..kena think twice laaa.....investment pla, dia kata dia invest dlm islamic fund gak (Dana putra nama dia)..aku beli hong leong nie..sebab officemate aku ajen dia..so..malu alah laaa plak, dah hari2 mai promote kat aku :rolleyes:

itu satu hal...

satu hal lagi bila ko nak claim, yang tunggu mamat yang muka tak pernah senyum agaknya. masam gila, cuka pun tak masam macam tu kut. cakap suara tinggi je. korang jangan silap sikit mesti dia hentam punya, dia punya cakap tu macam ko takkan dapat claim. mintak resit itu lah inilah, tandatangan doktor itulah doktor inilah. nanti bila ko bagi nama doktor tu, cepat2 dia tepon doktor tu, kalau doktor tu kata dia tak perasan atau kenal ngan ko, dia suruh ko pergi balik kat doktor tu buat pengesahan. lepas tu dapat claim RM300, duit minyak pun tak lepas

kalau eksiden lagi teruk, yang tunggu macam orang kerja tarik keta yang berpengalaman 30 tahun. ko cakap je dia dah tau berapa kosnya, ko jgn cuba2 claim itu lah ini lah, pintu sisi kemiklah, dia kata dia tahu apa dia buat. dia buat ko macam budak tadika yang baru nak belajar baca ABC. sekali dia pekik da..... macam HALILINTAR membelah bumi

aku ingat lagi masa nak amik insuran ni, yang bagi penerangan cun melecun. siti norhaliza pun tak cun macam dia, dia punya cakap lembut je, kalau burung terbang kat sebelah pun boleh lena tidur.

kepada yang nak membeli insuran digalakkan baca semua yang tertera pada perjanjian, cuba tanya kawan2 dulu jangan main sapu jeeeeeee:)cgrock

aku ingat ni memang strategi diorang

kalau
12-05-2008, 09:58 AM
Nak tanye member2 CG ....

Insurans mana satu yang paling bagus untuk baby ? ;)

Maksud saya insurans dari syarikat mana satu .. Asia Life, Prudential, etc

Saya x pasti la .. Yg ade untuk pendidikan ngan health card. Saya nak tahu mana satu yg lebih bagus dan kalau perlu claim, senang-lenang jer.

Thanks yer :D

selamat pagi dan salam muhibah... ko pi tanya kengkawan kat insurance zone, mungkin diorang boleh tolong.:)cgrock

kez
12-05-2008, 12:03 PM
aku dari prudential BSN Takaful...
pasal insuran tu. kita umat islam wajib ambik yg takaful. xkisah la mana2 takaful pun.sebab sebelom kewujudan takaful. memang timbul skit soal halal haram tp skang ni takaful ada penasihat syariah sendiri yg menguruskan takaful ni. xperlu risau pasal halal haram lagi.

dan untuk medical card.hanya ade 2 takaful je yg ade medical card. takaful prubsn dan takaful ikhlas.
untuk prubsn takaful. kita ada takaful cerdik bayaran serendah RM50 shj.

ni detail untuk takaful cerdik:

1. kematian : RM10,000
2. penyakit kritikal : RM10,000
3. hilang upaya dan kematian akibat kemalangan :RM20,000
4. bayaran balik perubatan akibat kemalangan :RM2000
5. medical card :RM150,000 sehingga RM450,0000
6. elaun hospital (hospital benefit) :RM50 sehingga RM400 sehari
7. Auto Saving: perlindungan tetap diteruskan tanpa perlu buat mencarum jika mengidap mana2 penyakit kritikal
8.parent contributor: auto saving@caruman tak perlu bayar jika kecelakaan berlaku pada pembayar@parent

*juga boleh melabur dalam takaful saver

Wea Izre
12-05-2008, 12:07 PM
nak info leh kontek aku,heheh

prudential
21-01-2010, 06:02 PM
PRUmy child provides you a peace of mind knowing that all you hopes, wishes, and dreams for your child are well secured. It gives you:

# First-of-its-kind plan that offer cover during pregnancy and infancy period
# A complete protection for every stage of your childs life even before birth
# Provides additional protection for parent to ensure child will continue to enjoy uninterrupted protection and benefits should unfortunate event happen to the parent.
# Plant a seed towards secure education fund for your child

Coming soon

http://insuransprudential.files.wordpress.com/2010/01/pru-mychild.jpg

2bz4money
22-01-2010, 04:04 PM
Utk anak saya selepas 6 bulan dilahirkan, saya sign up Takaful Sarjana + SSPN + ASD..

mimie813
22-01-2010, 04:32 PM
hhhmmm...anak sy 3 tahun 1/2.....sy amek kan dia insuran takaful....
pendidikan dan kesihatan......

dalam masa yg sama ex-hubby pun amek kan dia insurans yg sama tapi from prudential....

prudential
22-01-2010, 10:26 PM
http://insuransprudential.files.wordpress.com/2010/01/prulink-education-plan-savings-for-your-kids1.jpg

Save RM200 monthly with PRUlink Education Plan,

Kids age 1 year old. At age 18, your kid will have RM45K. At age 30 years old, RM110K accumulated! You no need to worry about his marriage and house deposit right?

What the other benefits?

Compensation if death happen RM50K

Compensation for critical illness RM50K

Compensation for Accidental Death & Disablement RM50K

Medical card with coverage RM750K

Hospital allowance RM350 per day

Extra riders

PRUpayor Premium will be continue paidby Prudential if your kid diagnosed with one of the 36 critical illness.

PRUparent payor Premium will be continue paidby Prudential if you as payor diagnosed with one of the 36 critical illness.

Why with PRUlink Education Plan?

Doesn’t matter how much you do your claim for medical bills, the savings will never reduce! All of above just RM200 per month! You do savings plus protected.

prudential
03-02-2010, 08:46 PM
hhhmmm...anak sy 3 tahun 1/2.....sy amek kan dia insuran takaful....
pendidikan dan kesihatan......

dalam masa yg sama ex-hubby pun amek kan dia insurans yg sama tapi from prudential....

oh,, so ada double coverage la then

fauzizul
03-02-2010, 09:09 PM
pilih lah takaful ye puan.. islamic:)cgrockNak tanye member2 CG ....

Insurans mana satu yang paling bagus untuk baby ? ;)

Maksud saya insurans dari syarikat mana satu .. Asia Life, Prudential, etc

Saya x pasti la .. Yg ade untuk pendidikan ngan health card. Saya nak tahu mana satu yg lebih bagus dan kalau perlu claim, senang-lenang jer.

Thanks yer :D

roBUST
03-02-2010, 09:14 PM
prudential :D