PDA

View Full Version : LINGUAPHONE: Kalau surat saman sampai...???


dme30
25-02-2010, 08:48 PM
[B]Salam warga CG sekalian...

Di sini aku ingin mohon bantuan dan pendapat ahli2 yang mahir pasal perkara2 yang berkaitan dengan saman ni..
aku nak tanya kalau kita x mampu nak bayar tunggakan yang semakin meningkat tu cmne nak buat?
wajib di bayar atau ada cara lain??

Aku dah bayar x silap aku RM700-RM800 gitu..n dh lama stop bayar
Tunggakan terkini :RM 3k lebih.

Segala pendapat n bantuan tuan2 aku ucap terima kasih.. :)

P/s: Bagi aku Linguaphone ni scam

zamreda
25-02-2010, 08:54 PM
bayar ajerlah......wakakakak....

bkn secam.......klau nak belajar tu pon nak berkira...

dme30
25-02-2010, 08:56 PM
bayar ajerlah......wakakakak....

bkn secam.......klau nak belajar tu pon nak berkira...

bukan nak berkira..masalahnya aku dipaksa..masa tu aku x kuat mentaliti bro :((
aku bukan nak berkira..bila aku fikir2 balik nak belajar ape pon kena berguru dgn org bukan dgn mesin.. ~X(

roBUST
25-02-2010, 08:59 PM
tp pe kelebihan linguaphone ni?belajar tanpa guru ni agak susah bg aku

zamreda
25-02-2010, 09:00 PM
bukan nak berkira..masalahnya aku dipaksa..masa tu aku x kuat mentaliti bro :((
aku bukan nak berkira..bila aku fikir2 balik nak belajar ape pon kena berguru dgn org bukan dgn mesin.. ~X(

ooo kena paksa......aku pon pernah terkena gak...

tapi byar RM 30 tu dulu.....nasib baik...:D:D

baik guna google translator....

hazirah
25-02-2010, 09:01 PM
ramai dah kawan aku terkena ngan linguaphone ni...


kalau x kuat hati mmg terkena punya.. org2 linguaphone ni stail paksa,


nasib baik aku ni student marketing... so mmg aku phm taktik depa ni..
x beretika...

aku pnh nak bukak thread psl liguaphone yg scam ni...

tp panjang sgt citer... nnti aku rajin nak taip lg aku post...

_---------------------------------------------------------------


UPDATE: DAH BUKAK THREAD KT SECTION SUSPICIOS BUSINESS/SCHEME

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=129334

dme30
25-02-2010, 09:02 PM
tp pe kelebihan linguaphone ni?belajar tanpa guru ni agak susah bg aku

kelebihannya aku pon xtau sbb aku try satu kaset je dh bosan dgr :D

kesimpulannya bro masih belum menjawab soalan saya :((:((

dme30
25-02-2010, 09:03 PM
ooo kena paksa......aku pon pernah terkena gak...

tapi byar RM 30 tu dulu.....nasib baik...:D:D

baik guna google translator....

dl mn ada translator bro.. #:-S

zamreda
25-02-2010, 09:05 PM
dl mn ada translator bro.. #:-S

betul gak.......

klau tiap2 mula sem mulalah geng2 jual mende alah nie beroperasi..

aku nampak trus jln jauh sikit.....

dme30
25-02-2010, 09:06 PM
ramai dah kawan aku terkena ngan linguaphone ni...


kalau x kuat hati mmg terkena punya.. org2 linguaphone ni stail paksa,


nasib baik aku ni student marketing... so mmg aku phm taktik depa ni..
x beretika...

aku pnh nak bukak thread psl liguaphone yg scam ni...

tp panjang sgt citer... nnti aku rajin nak taip lg aku post...

alah..nntw plak cik hazirah ni..x sabar ni nak tau.. :D
kalau boleh biar la kene pada jawapan yg saya cr yaa..
harap sgt bantuan mbe2 CG nih .

CyberMachine
25-02-2010, 09:06 PM
aku kalo nampak org linguaphone nih..memang x layan punyer.

roBUST
25-02-2010, 09:06 PM
kelebihannya aku pon xtau sbb aku try satu kaset je dh bosan dgr :D

kesimpulannya bro masih belum menjawab soalan saya :((:((

ni jawapan die

kazen aku pnah kne CTOS sbb x bayar linguaphone..padahal x amik pn...just bagi number ic n daftar jer..barang x sampai..skali nk apply loan keta,kene tahan..

so,wat report polis,kasi clear balik la wey
tp kalo ko dah start bayor tu,tu masalah ko lah..teruskn jer la :D

zamreda
25-02-2010, 09:08 PM
ni jawapan die

kazen aku pnah kne CTOS sbb x bayar linguaphone..padahal x amik pn...just bagi number ic n daftar jer..barang x sampai..skali nk apply loan keta,kene tahan..

so,wat report polis,kasi clear balik la wey
tp kalo ko dah start bayor tu,tu masalah ko lah..teruskn jer la :D

mcm tu ker?mmmmg harem tullll:(scam:(scam:(scam

roBUST
25-02-2010, 09:14 PM
mcm tu ker?mmmmg harem tullll:(scam:(scam:(scam

kene la...kazen aku ni lurus org nye..
check2 kene CTOS atas benda yg die tak ambik..lama gile baru masuk CTOS

dme30
25-02-2010, 09:14 PM
ni jawapan die

kazen aku pnah kne CTOS sbb x bayar linguaphone..padahal x amik pn...just bagi number ic n daftar jer..barang x sampai..skali nk apply loan keta,kene tahan..

so,wat report polis,kasi clear balik la wey
tp kalo ko dah start bayor tu,tu masalah ko lah..teruskn jer la :D

:)):)) kene bayar jugak ek..
kalau aku x bayar aku kena panggil naik mahkamah..
kos sume aku tanggung..
Ahahaaa..padan muka aku.. ~X(~X(
tp kalau nk isytihar aku muflis pon aku no hal
sbb aku bukan ada harta sgt pon..:p

kalau buat loan ngn ah long blacklist pon xpa kan? :-?

K.E.Y..kuchi
25-02-2010, 09:16 PM
bukan nak berkira..masalahnya aku dipaksa..masa tu aku x kuat mentaliti bro :((
aku bukan nak berkira..bila aku fikir2 balik nak belajar ape pon kena berguru dgn org bukan dgn mesin.. ~X(

tu r...nape masa mula2 beli tu xfikir panjang?

dme30
25-02-2010, 09:17 PM
aku kalo nampak org linguaphone nih..memang x layan punyer.

lps dh kena ni baru aku x layan org linguaphone ni..siap aku malukan lagi..:">

bro..xdak info ka yg boleh bantu aku ckit2 :D

roBUST
25-02-2010, 09:18 PM
:)):)) kene bayar jugak ek..
kalau aku x bayar aku kena panggil naik mahkamah..
kos sume aku tanggung..
Ahahaaa..padan muka aku.. ~X(~X(
tp kalau nk isytihar aku muflis pon aku no hal
sbb aku bukan ada harta sgt pon..:p

kalau buat loan ngn ah long blacklist pon xpa kan? :-?

cmne nk tolong ats hutang yg ko pendam tamau bayar

kalo kes kne scam mcm kazen aku tu,leh la kwn2 tlg..hihi

dme30
25-02-2010, 09:21 PM
tu r...nape masa mula2 beli tu xfikir panjang?

bro x faham situasi aku masa tu..masa tu aku jiwa kacau..
aku tgh kecewa sbb baru lps kena reject untuk interview polis dekat bakri muar..
aku naik bas dr muar ke melake sentral..nak naik bas balik perlis..
tp bas lambat..masa aku tgh merayap2 tu la aku terkena..mmg aku akui aku x kuat masa tu.. :(

dme30
25-02-2010, 09:23 PM
cmne nk tolong ats hutang yg ko pendam tamau bayar

kalo kes kne scam mcm kazen aku tu,leh la kwn2 tlg..hihi

aku bukan mntak tolong pasal hutang tu bro..
aku cuma nak pendapat ckit..
katakan aku xleh bayar itu utang..n aku ingkar hadir ke mahkamah..
apa tindakan diorang selanjutnya..boleh bro bantu jawab?? :-?

dme30
25-02-2010, 09:26 PM
tolon..tolon..tolon...
mohon bantu ya teman2... :)

hazirah
25-02-2010, 09:26 PM
alah..nntw plak cik hazirah ni..x sabar ni nak tau.. :D
kalau boleh biar la kene pada jawapan yg saya cr yaa..
harap sgt bantuan mbe2 CG nih .

mana nak mula ni.. xpala aku pendekkan..


kwn aku dua org ni beli set benda ni... dah byr permulaan 200..

2 3 ari pakai, menyesal... tp nak wat camna, cam aku ckp td, agen linguaphone ni mmg pndai psiko, tambh lak lau p promote kt bdk2 yg x reti b.i, kompom2 depa pecaya yg bnda ni bleh ksi terer...

pstu, dorg nak pulangkan balik barang ni... mmg susah... tp ada sorg manager kt tempat aku praktikal ms tu tlg deal utk bdk2 ni dgn manager linguaphone kt penang tuh.. pjg cerita gak la.. lps seminggu settle... brg bagi balik, so x terikat ngn pjanjian byr bulan2 tuh..

taktik org linguaphone ni sama saja bertahun2..

mula2 depa akan tunjuk kita few words yg konon2 kita xtau laa..

contohnya chaos, dan 2 3 perkataan lg.. kalau yg mmg x reti b.i dan x dpt jwb tu mmg akan rs dri ni b.odoh sgt punya... depa akan wat kita rs rendah diri sgt kalau x pandai bi...

tp ms aku saja ngetest nak dgr dia ckp tu aku bleh jer jwb smua.. :)):)) dia tanya b.i aku camna, aku jwb band 5 :eek::eek: (pdhl aku band 4 je kikiki)... tp die ckp x ckup baguih lg kna beli benda ni bg dpat band 6...

dlm kepala aku time tu lau aku nak beli pun utk bhs2 lain mcm mandarin, arab, or perancis, sbb b.i aku dh mantap, duk mesia x perlu nak trer smpai band6 lau nak speaking ngan org.. g oversea tu tau basic2 je boleh idup...

tp kwn tu bengap marketing, tgk customer interet kot len, die duk tekan aku gak soh beli yg b.i, msti ar customer bwat muke cebek... tu pun x phm2 g soh aku daftar gak..

aku ngan kwn aku time tu x mau beli, duk buat muka dahh.. dia panggil lak 2 3 org kwn dia.. (nak buat kita rs lg tesepit panggil kwn2 dia ramai2 kt kita..).. mmg psiko habis..

mula2 aku ckp xde duit, dorg bls balik, xper dik, yg penting daftar dulu, byr deposit serendah 50 pun boleh, yang penting minat dik, mai i.c adik lau adik minat" <<<< ayat mendesak terus nak close sale..

last skali aku ckp xpelah sy pikir dulu, lau sy mau sy mai esk...
die bukak ayat stenderd "ni promosi murah utk 20 org jer hari ni dik, skang ni dah 15org dah daftar, kalau adik mai esk dah penuh da xde dah promosi ni jgn slahkan kami"..:eek::eek::eek::eek:
(sambil menunjukkan borang2 org len yg dah daftar... siannn, dr borg2 tu aku perasan byk bdk poli aku yg kna scam)...

tp aku bekeras ckp 'ni barang bukan 2 3 ratus, ribu2, mn bleh pikir 2 3 minit.. lau sy rs benda ni betui2 berbaloi, nnti sy call encik kalau sy nak beli.... x dpt harga promosi 2500 ni kne bayar 3 4 ribu pun sy sanggup".. ok.. terima kasih... dan terus blah..


tp ngan kes ko ni, sbb dah lama sgt, aku xtau ar bleh setel lg ke x... cam kawan aku tu pakai 3 hari pun kne naik turun opis depa, mungkin susah la aku bleh ckp...

silvermaddness
25-02-2010, 09:34 PM
mmg penaya org btoi linguaphone nie...hampeh

ejoybaik
25-02-2010, 09:36 PM
buat **** aje....

payah2 ko saman aje balik...

paling kuat pon dia akan blacklist aje nama ko

dme30
25-02-2010, 09:37 PM
mana nak mula ni.. xpala aku pendekkan..


kwn aku dua org ni beli set benda ni... dah byr permulaan 200..

2 3 ari pakai, menyesal... tp nak wat camna, cam aku ckp td, agen linguaphone ni mmg pndai psiko, tambh lak lau p promote kt bdk2 yg x reti b.i, kompom2 depa pecaya yg bnda ni bleh ksi terer...

pstu, dorg nak pulangkan balik barang ni... mmg susah... tp ada sorg manager kt tempat aku praktikal ms tu tlg deal utk bdk2 ni dgn manager linguaphone kt penang tuh.. pjg cerita gak la.. lps seminggu settle... brg bagi balik, so x terikat ngn pjanjian byr bulan2 tuh..

taktik org linguaphone ni sama saja bertahun2..

mula2 depa akan tunjuk kita few words yg konon2 kita xtau laa..

contohnya chaos, dan 2 3 perkataan lg.. kalau yg mmg x reti b.i dan x dpt jwb tu mmg akan rs dri ni b.odoh sgt punya... depa akan wat kita rs rendah diri sgt kalau x pandai bi...

tp ms aku saja ngetest nak dgr dia ckp tu aku bleh jer jwb smua.. :)):)) dia tanya b.i aku camna, aku jwb band 5 :eek::eek: (pdhl aku band 4 je kikiki)... tp die ckp x ckup baguih lg kna beli benda ni bg dpat band 6...

dlm kepala aku time tu lau aku nak beli pun utk bhs2 lain mcm mandarin, arab, or perancis, sbb b.i aku dh mantap, duk mesia x perlu nak trer smpai band6 lau nak speaking ngan org.. g oversea tu tau basic2 je boleh idup...

tp kwn tu bengap marketing, tgk customer interet kot len, die duk tekan aku gak soh beli yg b.i, msti ar customer bwat muke cebek... tu pun x phm2 g soh aku daftar gak..

aku ngan kwn aku time tu x mau beli, duk buat muka dahh.. dia panggil lak 2 3 org kwn dia.. (nak buat kita rs lg tesepit panggil kwn2 dia ramai2 kt kita..).. mmg psiko habis..

mula2 aku ckp xde duit, dorg bls balik, xper dik, yg penting daftar dulu, byr deposit serendah 50 pun boleh, yang penting minat dik, mai i.c adik lau adik minat" <<<< ayat mendesak terus nak close sale..

last skali aku ckp xpelah sy pikir dulu, lau sy mau sy mai esk...
die bukak ayat stenderd "ni promosi murah utk 20 org jer hari ni dik, skang ni dah 15org dah daftar, kalau adik mai esk dah penuh da xde dah promosi ni jgn slahkan kami"..:eek::eek::eek::eek:
(sambil menunjukkan borang2 org len yg dah daftar... siannn, dr borg2 tu aku perasan byk bdk poli aku yg kna scam)...

tp aku bekeras ckp 'ni barang bukan 2 3 ratus, ribu2, mn bleh pikir 2 3 minit.. lau sy rs benda ni betui2 berbaloi, nnti sy call encik kalau sy nak beli.... x dpt harga promosi 2500 ni kne bayar 3 4 ribu pun sy sanggup".. ok.. terima kasih... dan terus blah..


tp ngan kes ko ni, sbb dah lama sgt, aku xtau ar bleh setel lg ke x... cam kawan aku tu pakai 3 hari pun kne naik turun opis depa, mungkin susah la aku bleh ckp...

dalam kepala otak aku ni sbnrnya aku nak buat dono je..
aku x nak bayar n biar je depa terus menerus hantar surat..
kalau diorang nak jemput aku kat sni pon boleh..
kot nak ajak naik court ke..bg aku hbs sgt pon blacklist je..
n buat ms skrg aku xda plak plan nak buat loan ke hapa..
tp aku terpikir jugak kalau aku buat mcm tu mgkin ada kesan2 yg aku x terjangka..
tu sbb aku tanya pndapat korang sume..
n yg penting aku x nak org lain terkena..
sbb aku cuba cri thread pasal Linguaphone ni dlm CG..
tp x pnh jmpa n mcm x pnh dibincangkan je.. :(

geniusneuro
25-02-2010, 09:40 PM
linguaphone tu ape??

hazirah
25-02-2010, 09:40 PM
bukak 1 thread psl linguaphone kt section Suspicious Business/Scheme Activities pun ok gak ni...


jgn lagi ramai terkena...

hazirah
25-02-2010, 09:41 PM
linguaphone tu ape??

alat belajar bahasa.. lam bentuk cd jer... dgr dan ulang.. mmg bosan...


tu pun harga 2 3 ribu.... mmg scam la bg aku benda ni.

dme30
25-02-2010, 09:42 PM
buat **** aje....

payah2 ko saman aje balik...

paling kuat pon dia akan blacklist aje nama ko

adoii..cmne nak saman balik tu bro..nak bayar Linguaphone pon x mampu inikan plak nak bayar Lawyer..
dr bayar kat lawyer baik aku bayar kat Linguaphone terus..eheheee..errmm.. #:-S

P/s..Hazirah..ko je la g bukak thread kat sana sbb ko bnyak info.. :)

dme30
25-02-2010, 09:44 PM
alat belajar bahasa.. lam bentuk cd jer... dgr dan ulang.. mmg bosan...


tu pun harga 2 3 ribu.... mmg scam la bg aku benda ni.

aku penah terbaca..harga menatang tu sebenarnya RM150 je..
xtahu la btol ke x..mklumat dr org Linguaphone sndiri..aku lpa dh aku baca dkt forum mana.. #:-S

zamreda
25-02-2010, 09:50 PM
tulah...dgn pemain kaset tu pon harga tak masuk akal?radio kat kedai tu berapa jer...

dme30
25-02-2010, 09:53 PM
tulah...dgn pemain kaset tu pon harga tak masuk akal?radio kat kedai tu berapa jer...

Linguaphone ni MLM ke?nape ada AJL? :D
Komisen staff2 dia mesti masyuk2 belake..

TT
25-02-2010, 09:55 PM
makin tertunggak makin menyekam la die..bank pun sama

roBUST
25-02-2010, 09:58 PM
sian ko ni..krn nk kn ilmu..ko d pergunakan sendiket..
harap ni yg trakhir la ko kene scam
harap bersabar

kebabom
25-02-2010, 10:00 PM
aku rsa linguafon ni da xrleven ngn zaman skrg.....aku slalu tgk diorg wat promosi kt pkns shah alam....mmg stail pksa....kalo korg xpndi nk lwn blk mmg konfem terjerat.....

dme30
25-02-2010, 10:02 PM
makin tertunggak makin menyekam la die..bank pun sama

ikut hati, aku xmau bayar bro..rugi aku balik..
dr hrga asal yg mmg depa dh untung jadi 2x ganda yg lg untg gile2.. :mad:


sapa2 ada pengalaman leh la share2 ckit kisah n cara korang selesaikan masalah berkaitan Linguaphone ni

hazirah
25-02-2010, 10:06 PM
dah bukak thread...

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=129334

dme30
25-02-2010, 10:09 PM
sian ko ni..krn nk kn ilmu..ko d pergunakan sendiket..
harap ni yg trakhir la ko kene scam
harap bersabar

thanks broo.. :)

aku rsa linguafon ni da xrleven ngn zaman skrg.....aku slalu tgk diorg wat promosi kt pkns shah alam....mmg stail pksa....kalo korg xpndi nk lwn blk mmg konfem terjerat.....

sbnrnya mmg x releven pon..xlogik la kita berguru dgn mesin..
mksd aku dlm pembelajaran yg melibatkan komunikasi 2 hala ni la..
tp dh terkena bro..nak buat cmne..dh terkena bru dpt pengajaran yg pertama ni..

dme30
25-02-2010, 10:13 PM
dah bukak thread...

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=129334

Thanks hazirah.. :)cgrock

hazirah
25-02-2010, 10:16 PM
Thanks hazirah.. :)cgrock

tu la aku dah kata msti panjang punya.. tu yg x pnh berkesempatan nak bkk huuhu..

kalau rs useful bleh tekan butang thanks kt thread tu.. :">:">

irsaffy
25-02-2010, 10:17 PM
bende cm ni patut report kt Tribunal Tuntutan Pengguna...

http://www.nccc.org.my/v2/index.php/portal-pengguna/tribunal/tribunal-tuntutan-pengguna

Syedz
25-02-2010, 10:35 PM
hah,
akak aku penah kena ngan linguaphone nih..
dekat seribu lebih dia berabis, bayar tiap2 bulan RM160..
sampai skarang set linguaphone nih atas almari..
bukannya guna pon..
beli ribu2..tu pun kena paksa lew, ayat manis promoter linguaphone nih..
oleh itu, jauhi la promoter2 linguaphone ni kalo xmau duit anda terbang...

dme30
25-02-2010, 10:44 PM
hah,
akak aku penah kena ngan linguaphone nih..
dekat seribu lebih dia berabis, bayar tiap2 bulan RM160..
sampai skarang set linguaphone nih atas almari..
bukannya guna pon..
beli ribu2..tu pun kena paksa lew, ayat manis promoter linguaphone nih..
oleh itu, jauhi la promoter2 linguaphone ni kalo xmau duit anda terbang...

testimoni yg menarik bro.. :)

jom share2 pengalaman kawan2 dekat
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=129334 :)cgrock:)cgrock

esssymanex
25-02-2010, 10:47 PM
Aku dulu siap argue ngan promoter tu. Geram giler aku sampai konon soal aku da terer english sgt ker. Nasib aku keras ht. Sejak aku dulu slalu kn tpu daftar tu then daftar nih tp last2 abuk pon tarak. Bayar jek lbh. Trs aku xingin join benda2 mcmnih...

fallguy
27-07-2010, 02:06 PM
salam... aku sekarang tumpang pening kepala.. surat saman sampai... cite lama ..bini aku kena benda nie... semasa kolej lagi.. ( belum jadi bini aku lagi )... tak tau apa nak buat..anak dah 3 ... zaman dulu belum fikir apa2...

syahnur_87
19-07-2011, 11:45 AM
[B]Salam warga CG sekalian...

Di sini aku ingin mohon bantuan dan pendapat ahli2 yang mahir pasal perkara2 yang berkaitan dengan saman ni..
aku nak tanya kalau kita x mampu nak bayar tunggakan yang semakin meningkat tu cmne nak buat?
wajib di bayar atau ada cara lain??

Aku dah bayar x silap aku RM700-RM800 gitu..n dh lama stop bayar
Tunggakan terkini :RM 3k lebih.

Segala pendapat n bantuan tuan2 aku ucap terima kasih.. :)

P/s: Bagi aku Linguaphone ni scam

salam.. saya pun terkena dgn linguaphone ni.. byk kali dia telefon saya sampai sy dah geram nk tukar no mobile saya. saya terkena ni pun time belajar juga. dan katanya kalu saya lmbt byr tak der kenakan interest.. saya da bc gak agreement tu tp katanya abaikan aja interest tu coz itu utk pekerja shj. last bila smpi org yg in-charge bhg undang2 tu kata suh byr gak langsung tak nak layan apa yg sy ckp .. geram btol saya. saya buat tak tahu jer (sedih juga) lps sya dah dpt keja saya pun fikir lah tanggunggajawab saya byr gak bulan rm200 lbh kdg2 lebih dari tu. lps tu sy tgk dah rm2000 lbh sy byr lps tu call org tu tanya brp lagi baki.. sekali katanya ada lagi rm3k lagi saya pun menyirap r.. apasal plak sampai rm3k.. baru 2 tahun kot.. smpi la ni sya buat tak tahu aja kalu ada no sesat tu.. ntahlah.. memang nk menyusahkan hidup org lain la.. dalam islam mmg haram semua ni. tak tahu saya ptt teruskan atau tidak???

Jeb
19-07-2011, 11:52 AM
kadang2 aku gelak pulak bila mengenangkan pengalaman ngan linguaphone ni.

boleh dia tnya aku muet berapa.pastu tanya aku perkataan bahasa inggeris tah zaman bila pnya gna.aku tak boleh jawab,dia cakap aku kena blajar linguaphone baru leh terer.

skali aku bagi words bahasa inggeris kat dia,dia takleh jawab,kena gelak ramai ngan member2 aku.:))

dme30
19-07-2011, 11:58 AM
kadang2 aku gelak pulak bila mengenangkan pengalaman ngan linguaphone ni.

boleh dia tnya aku muet berapa.pastu tanya aku perkataan bahasa inggeris tah zaman bila pnya gna.aku tak boleh jawab,dia cakap aku kena blajar linguaphone baru leh terer.

skali aku bagi words bahasa inggeris kat dia,dia takleh jawab,kena gelak ramai ngan member2 aku.:))

nk tumpang gelak jgk la.. :))

dme30
19-07-2011, 11:59 AM
salam.. saya pun terkena dgn linguaphone ni.. byk kali dia telefon saya sampai sy dah geram nk tukar no mobile saya. saya terkena ni pun time belajar juga. dan katanya kalu saya lmbt byr tak der kenakan interest.. saya da bc gak agreement tu tp katanya abaikan aja interest tu coz itu utk pekerja shj. last bila smpi org yg in-charge bhg undang2 tu kata suh byr gak langsung tak nak layan apa yg sy ckp .. geram btol saya. saya buat tak tahu jer (sedih juga) lps sya dah dpt keja saya pun fikir lah tanggunggajawab saya byr gak bulan rm200 lbh kdg2 lebih dari tu. lps tu sy tgk dah rm2000 lbh sy byr lps tu call org tu tanya brp lagi baki.. sekali katanya ada lagi rm3k lagi saya pun menyirap r.. apasal plak sampai rm3k.. baru 2 tahun kot.. smpi la ni sya buat tak tahu aja kalu ada no sesat tu.. ntahlah.. memang nk menyusahkan hidup org lain la.. dalam islam mmg haram semua ni. tak tahu saya ptt teruskan atau tidak???

abaikan je..sllu mmg blacklist kat bank kalau klau nk bt loan.
tapi biasanya bank pon bt xtahu n luluskan je :D

syahnur_87
19-07-2011, 12:08 PM
dalam kepala otak aku ni sbnrnya aku nak buat dono je..
Aku x nak bayar n biar je depa terus menerus hantar surat..
Kalau diorang nak jemput aku kat sni pon boleh..
Kot nak ajak naik court ke..bg aku hbs sgt pon blacklist je..
N buat ms skrg aku xda plak plan nak buat loan ke hapa..
Tp aku terpikir jugak kalau aku buat mcm tu mgkin ada kesan2 yg aku x terjangka..
Tu sbb aku tanya pndapat korang sume..
N yg penting aku x nak org lain terkena..
Sbb aku cuba cri thread pasal linguaphone ni dlm cg..
Tp x pnh jmpa n mcm x pnh dibincangkan je.. :(

bro dme30 saya pun dah terkena... Apa yg bro buat skrng ni dgn linguaphone ni?? Sya buntu juga ni

syahnur_87
19-07-2011, 12:18 PM
abaikan je..sllu mmg blacklist kat bank kalau klau nk bt loan.
Tapi biasanya bank pon bt xtahu n luluskan je :d

kiranya bro lepas ker buat loan?? Tapi nama still ada kt bank ker? Dah senarai hitamkan?

syahnur_87
19-07-2011, 12:27 PM
bro x faham situasi aku masa tu..masa tu aku jiwa kacau..
Aku tgh kecewa sbb baru lps kena reject untuk interview polis dekat bakri muar..
Aku naik bas dr muar ke melake sentral..nak naik bas balik perlis..
Tp bas lambat..masa aku tgh merayap2 tu la aku terkena..mmg aku akui aku x kuat masa tu.. :(

samalah dgn saya bro.. Time tu kt komplek pkns shah alam.. Saya student plak lagi time tu

mr reyes
19-07-2011, 12:32 PM
teringat dulu agen linguaphone wat promosi kat kat maktab aku.
pastu paksa beli.

ayat dia sinikal je, kononnya kalau tak beli dgn dia, english aku jadi bengap la kot.

hahahhaha

ismail_haniyeh
19-07-2011, 12:32 PM
sepupu, jiran sebelah rumah dan kawan aku ade beli linguaphone ni. ribu2. Aku dulu nak jugak benda tu, tapi aku orang susah time tu, mana mampu. At the end diorang tak pandai jugak speaking English. Aku pinjam diorang punya then aku test; BOSAN. huhuhu...

For those who are interested to learn how to speak English easily, I recommend Effortless English for you.

Zie
03-07-2013, 05:47 PM
kelebihannya aku pon xtau sbb aku try satu kaset je dh bosan dgr :D

kesimpulannya bro masih belum menjawab soalan saya :((:((

zie juga menghadapi masalah yang sama...zie beli tahun 2006 katanya if tak ok bleh pulang balik tapi ending bila nk pulang cakap mcm2 ending ada masalah keje tk bayar terus. hari nie zie try call katanya hutang nk full settlement kena bayar 6k / 7k coz katanya termasuk interest dh hampir 10k. adoi mana nk carik duit sedangkan pokok cuma rm2932. Bank hutang credit card pun boleh tolong waive kan interest tapi nie langsung cakap tkkan boleh bayar pokok sahaja...tolong berikan pandangan apa patut zie buat?

Ayzwan
03-07-2013, 06:06 PM
dlu selalu ada kt pertama komplek....yg jual awek2 plak tu...tp kuatkan iman aku buat x tahu jer...tp member aku mulut jahat skit bila bdk tu tahan dia pg maki hamun...hu hu hu....

mon99
03-07-2013, 07:15 PM
ramai dah kawan aku terkena ngan linguaphone ni...


kalau x kuat hati mmg terkena punya.. org2 linguaphone ni stail paksa,


nasib baik aku ni student marketing... so mmg aku phm taktik depa ni..
x beretika...

aku pnh nak bukak thread psl liguaphone yg scam ni...

tp panjang sgt citer... nnti aku rajin nak taip lg aku post...

_---------------------------------------------------------------


UPDATE: DAH BUKAK THREAD KT SECTION SUSPICIOS BUSINESS/SCHEME

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=129334

lingua...ap tu eh?..xplen ckit

Zie
03-07-2013, 07:25 PM
lingua...ap tu eh?..xplen ckit

Ce taip kt makcik google....he...he...co yg ajar pelbagai bahasa dlm bentuk cd

mon99
03-07-2013, 08:46 PM
Ce taip kt makcik google....he...he...co yg ajar pelbagai bahasa dlm bentuk cd

ouhh2 iye..rse mcm pena tgk..hehee
thnx:)cgrock

aku_anak_nelayan
03-07-2013, 09:40 PM
kat pesta penang ada nie...bln 12 nnti muncul la dia....

plasticruler
03-07-2013, 09:55 PM
dh terkena kne byr je la bro...aku pun terkena jg dan aku dh setel pun..tpi ms tmpoh membayar tu aku pernah kne mrh oleh telefonis linguaphone ni..dia mrh2 konon aku xbyr latest bulan pdhl aku byr tiap2 bulan..cara aku...aku minta alamat die trus dtg jmpe manager die..crita smua aku ckp nk jmpe org yg ckp dlm telefon tu.drg ckp cuti..pas tu aku bising la kat ofis tu ckp dgn drg kalau lapar sgt duit pun check la betul2 dlu..ni main terjah..smua gile ke apa?.hahaha...sama mcm eaon...siap ugut nak hntar org cri..aku bg tau je..lau nk dtg..dtgla..aku xlari pum..hahha