PDA

View Full Version : Survey untuk sambung master


AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 05:58 PM
salam nak tanya rakan-rakan CG sekalian..siapa yang ada pengalaman buat master dah? actually tgh planning ingat nak buat MASTER IN EDUCATION. UNIVERSITI MANA YANG TAWARKAN MASTER EDUCATION? FULL-TIME ATAU PART TIME? BERAPA KOS? BOLEH GUNA PTPTN X? KLU BIASISWA TEMPAT MANA YANG PALING SESUAI NAK MEMOHON? TQ:):):)

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 05:59 PM
klu ada sape2 yang pernah lalui atau tau apa2 info harap dapat membantu ya

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:01 PM
dah tanya oum (open university malaysia)

master education selama 2tahun

buat part-time je boleh secara online learning

tempoh : 2tahun
kos : Rm15000

ikhmal_ok
03-02-2010, 06:08 PM
mana2 pun ok,,,janji murah.

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:12 PM
mana2 pun ok,,,janji murah.

kalau boleh nak info mana2 tempat senang nak survey..karang pilih tempat mahal dan kurang kualiti rugi lak:):):)

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:13 PM
sape yerp ada info2..kalau taip kat google dapat secara rambang lak...hurm...untuk pembangunan diri elok sambung master pastu phd

khairi78
03-02-2010, 06:16 PM
Cuba TT try usha kat UKM...

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:20 PM
Cuba TT try usha kat UKM...

ukm brape ye? boleh nanti usha tp klu sape2 tau harap membantu yer

S.Y.E.D
03-02-2010, 06:26 PM
salam nak tanya rakan-rakan CG sekalian..siapa yang ada pengalaman buat master dah? actually tgh planning ingat nak buat MASTER IN EDUCATION. UNIVERSITI MANA YANG TAWARKAN MASTER EDUCATION? FULL-TIME ATAU PART TIME? BERAPA KOS? BOLEH GUNA PTPTN X? KLU BIASISWA TEMPAT MANA YANG PALING SESUAI NAK MEMOHON? TQ:):):)

better UKM n UIA.. nak cepat sket sambung kat UBERSea.. aku plan nak sambung master gak pas abes Degree nih tp mmandangkan umur dah ningkat 23 nih rase malas la plak nak sambung MASTER.. ehehehe..

p/s; lau nak sambung kat Open University aku rase better wat pilihan last sekali bro sbb aku ade dgr ura2 dari lecturer aku sndiri kate Open University ni certificated x iktiraf... nk tahu lebey la
lanjut better bro pegi siasat sendiri.. apepon selamat menyambung stady bro:D

abdul_ir
03-02-2010, 06:27 PM
aku plan nk amek MBA...
tp taktau la bile...

duitraya
03-02-2010, 06:31 PM
salam nak tanya rakan-rakan CG sekalian..siapa yang ada pengalaman buat master dah? actually tgh planning ingat nak buat MASTER IN EDUCATION. UNIVERSITI MANA YANG TAWARKAN MASTER EDUCATION? FULL-TIME ATAU PART TIME? BERAPA KOS? BOLEH GUNA PTPTN X? KLU BIASISWA TEMPAT MANA YANG PALING SESUAI NAK MEMOHON? TQ:):):)

Tak dapat nak nolong sangat.. kalau dalam bidang chemical & biochemical, electrical, mechanical engineering insyaAllah bleh tolong... siap ngan biasiswa sekali... tuition fees waive.

isoflavone
03-02-2010, 06:36 PM
Slm..personally,i think btter 4 u to search thru the respected universities websites..sbbnye sllunye kat ctu,ade list of courses available, fees, study period, etc..then, u can make comaprisons and choose the best option suited 4 u..

S.Y.E.D
03-02-2010, 06:37 PM
Tak dapat nak nolong sangat.. kalau dalam bidang chemical & biochemical, electrical, mechanical engineering insyaAllah bleh tolong... siap ngan biasiswa sekali... tuition fees waive.

bro..aku skng wat bach electrical kt unikl.. so lau aku nk sambung master.. university mane terbaik bro.. :)

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:39 PM
better UKM n UIA.. nak cepat sket sambung kat UBERSea.. aku plan nak sambung master gak pas abes Degree nih tp mmandangkan umur dah ningkat 23 nih rase malas la plak nak sambung MASTER.. ehehehe..

p/s; lau nak sambung kat Open University aku rase better wat pilihan last sekali bro sbb aku ade dgr ura2 dari lecturer aku sndiri kate Open University ni certificated x iktiraf... nk tahu lebey la
lanjut better bro pegi siasat sendiri.. apepon selamat menyambung stady bro:D

ukm dgn uia kosnya berapa ya? leh buar fulltime x pastu convert kpd parttime..sbb skrg ni tgh free ...ok oum nti na siasat..actually degree aku pun from OUM:):):):)

isoflavone
03-02-2010, 06:39 PM
4 loan,ptptn ade..a few of my frens got scholar fr rmk9..
4 tuition fees..kire ok la..

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:40 PM
Tak dapat nak nolong sangat.. kalau dalam bidang chemical & biochemical, electrical, mechanical engineering insyaAllah bleh tolong... siap ngan biasiswa sekali... tuition fees waive.

siap ngn biasiswa sekali? actually organisasi mane yang provide biasiswa tu? tq:">:">:">

isoflavone
03-02-2010, 06:42 PM
Tak dapat nak nolong sangat.. kalau dalam bidang chemical & biochemical, electrical, mechanical engineering insyaAllah bleh tolong... siap ngan biasiswa sekali... tuition fees waive.

bestnye..under which institution ni?

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:42 PM
Slm..personally,i think btter 4 u to search thru the respected universities websites..sbbnye sllunye kat ctu,ade list of courses available, fees, study period, etc..then, u can make comaprisons and choose the best option suited 4 u..

ooo semak website2 u ye...tp ada tu xcomplete la..erm xpe2 akan rajinkan diri utk searh maklumat

actually tgk UPSI bagus la...siap ada biasiswa tp ada syarat2nya...tp nak berulang jauh tu

bila semak ada juga pengajian jarak jauh rase ok tu:):):)

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:45 PM
4 loan,ptptn ade..a few of my frens got scholar fr rmk9..
4 tuition fees..kire ok la..

dpt biasiswa dr RMK-9? leh dapat biasiswa dr RMK9 ada lg ke? xtau lak nak tanye kat ner :):):)

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 06:46 PM
bestnye..under which institution ni?

tu la semua orang tanye...instituion mane ye ada sedia biasiswa utk master education? :):):)

duitraya
03-02-2010, 06:51 PM
Tak dapat nak nolong sangat.. kalau dalam bidang chemical & biochemical, electrical, mechanical engineering insyaAllah bleh tolong... siap ngan biasiswa sekali... tuition fees waive.

Kepada yang bertanya pasal posting saya yg kat atas tu.. Kena la sanggup ke luar negara. Universiti saya maksudkan.. Dongguk University kat Korea Selatan... Department saya belajar skrg mmg ada offer scholarship untuk yang berminat. Intake untuk semester akan datang baru jer ditutup... So, kalau ada yang berminat.. kena tunggu intake semester lagi sekali.

S.Y.E.D
03-02-2010, 06:59 PM
Kepada yang bertanya pasal posting saya yg kat atas tu.. Kena la sanggup ke luar negara. Universiti saya maksudkan.. Dongguk University kat Korea Selatan... Department saya belajar skrg mmg ada offer scholarship untuk yang berminat. Intake untuk semester akan datang baru jer ditutup... So, kalau ada yang berminat.. kena tunggu intake semester lagi sekali.

ok bro.. nanti aku pm ko bleh.. nk tanye sal further master nih.. bleh bro

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 07:03 PM
sape2 ada info?

maxbiz77
03-02-2010, 07:23 PM
....
p/s; lau nak sambung kat Open University aku rase better wat pilihan last sekali bro sbb aku ade dgr ura2 dari lecturer aku sndiri kate Open University ni certificated x iktiraf... nk tahu lebey la
lanjut better bro pegi siasat sendiri.. apepon selamat menyambung stady bro:D[/B]

cert oum tak diiktiraf?... hehe.. tau psl pe tak diiktiraf?.. sbbnya satu2 course yg baru diperkenalkan .. perlu ada final year student utk disubmit paperwork derang ke LAN. baru la pihak LAN bulih nilai. then kalu melepasi piawaian.. baru ler derang BAGI PENGIKRIRAFAN LAN utk course tu. so far takde lagik course yg direject oleh LAN.

ps: course aku pun belum dpt pengiktirafan sbb student paling senior pun baru dok di tahun ke 3 jer. :))

isoflavone
03-02-2010, 07:31 PM
dpt biasiswa dr RMK-9? leh dapat biasiswa dr RMK9 ada lg ke? xtau lak nak tanye kat ner :):):)

rsnye ade lagi..sbb tu tok pngajian 2009/2010..bleh la try mntk..tp kn ade offer letter,baru leh apply.

arafatprofit
03-02-2010, 07:35 PM
my advice is amik master in Education untuk kids...kindergarden/montessory..demand masih banyak

NEMO
03-02-2010, 07:45 PM
Kepada yang bertanya pasal posting saya yg kat atas tu.. Kena la sanggup ke luar negara. Universiti saya maksudkan.. Dongguk University kat Korea Selatan... Department saya belajar skrg mmg ada offer scholarship untuk yang berminat. Intake untuk semester akan datang baru jer ditutup... So, kalau ada yang berminat.. kena tunggu intake semester lagi sekali.

alamak korea ..jauhnya.......
bape pointer baru lepas ni

duitraya
03-02-2010, 08:06 PM
ok bro.. nanti aku pm ko bleh.. nk tanye sal further master nih.. bleh bro

ok2.. no prob...

isoflavone
03-02-2010, 08:07 PM
Kepada yang bertanya pasal posting saya yg kat atas tu.. Kena la sanggup ke luar negara. Universiti saya maksudkan.. Dongguk University kat Korea Selatan... Department saya belajar skrg mmg ada offer scholarship untuk yang berminat. Intake untuk semester akan datang baru jer ditutup... So, kalau ada yang berminat.. kena tunggu intake semester lagi sekali.

oo korea..Kamsahamnida:D

duitraya
03-02-2010, 08:09 PM
alamak korea ..jauhnya.......
bape pointer baru lepas ni

Ada degree rasanya dah ok kot... kalau bleh 3 ke atas lagi cun.. skrg ni baru ada 5 malaysians... 3 buat phd, 2 lagi master.

duitraya
03-02-2010, 08:10 PM
oo korea..Kamsahamnida:D

:) anyonghaseyo...

malkovich
03-02-2010, 09:58 PM
takat ni uia xde offer master in edu...kulliyyah edu byk offer bachelor aje...kalo ade pn kne sanggup la betahan lame2...tp aku yakin masa akn dtg sure diorg offer tp xtau biler

aku rase kat upm ade kot

gudluck bro

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 11:26 PM
rsnye ade lagi..sbb tu tok pngajian 2009/2010..bleh la try mntk..tp kn ade offer letter,baru leh apply.

offer letter ye? maknanya surat pengesahan kita sambung master....tp nak aplly biasiswa RMK-9 tu kat ne?:):)

akuslamberjer
03-02-2010, 11:29 PM
belum ada plan nak sambung master..

maybe sekali ngan anak2 bila diaorang ambik degree kot..senang sket nak monitor n piyat tinger diaorang :D

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 11:53 PM
my advice is amik master in Education untuk kids...kindergarden/montessory..demand masih banyak

ooo klu apply master in chilhood education senang dapat ya? ok suggestion yang bagus :)cgrock:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 11:54 PM
belum ada plan nak sambung master..

maybe sekali ngan anak2 bila diaorang ambik degree kot..senang sket nak monitor n piyat tinger diaorang :D

bagus2 tp bapak kne jd contoh la sbb blaja sama ngn anak2...malu kalau anak lg rajin drp bapak hehe :)paid:)paid:)paid

kapak
03-02-2010, 11:56 PM
ukm brape ye? boleh nanti usha tp klu sape2 tau harap membantu yer

meh la sambung kt ukm ni:D

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 11:57 PM
:) anyonghaseyo...

haha dah cakap korea :eek::eek::eek::eek:

AzMiLLioNaiRe
03-02-2010, 11:59 PM
meh la sambung kt ukm ni:D

kapak minta usha master education kt ukm

esok paste kt thread ni tempoh,berapa kos,fulltime/part time dan berapa tahun. tq :D:D:D

azanney
04-02-2010, 12:06 AM
kalau nak cari sumber loan ada kat sini (http://cloakedlink.com/ebsoqbvgbz)atau sini (http://cloakedlink.com/jerysabwzu):)cgrock

silondeh
04-02-2010, 12:26 AM
Ada degree rasanya dah ok kot... kalau bleh 3 ke atas lagi cun.. skrg ni baru ada 5 malaysians... 3 buat phd, 2 lagi master.

ape medium bhasa yg diorg gune bro? english or korea? mau berbelit kalo mau ckp korea..huhu

duitraya
04-02-2010, 12:31 AM
ape medium bhasa yg diorg gune bro? english or korea? mau berbelit kalo mau ckp korea..huhu

Dua2... ada lecture dalam korean dan ada dalam english.. tapi kelas kita boleh pilih.. so far semua amik dalam english... 6 bulan pertama akan diajar korean language secara intensive utk survival... best gak.. at least bleh tambah pengetahuan bahasa org.. :D

silondeh
04-02-2010, 12:33 AM
diiktiraf jpa x uni tu? die ade offer master ape? master simple2 ade? law ke? mba? leh aku p ngan awek aku kt korea..beshnye...

malkovich
04-02-2010, 02:05 AM
wehh sembang psal korea plakk

ohhh tidakkk...windu giler :(

duitraya
04-02-2010, 10:12 AM
diiktiraf jpa x uni tu? die ade offer master ape? master simple2 ade? law ke? mba? leh aku p ngan awek aku kt korea..beshnye...

semua tu ada... problemnya yg offer scholarship cuma utk engineering sahaja... yang lain terpaksalah cari funder dulu... hehe..

the_smith
04-02-2010, 10:56 AM
jom la same2 ngn aku sambung master kualiti kat ukm julai ni....huhkhukkk

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 09:58 PM
sape2 ada info lg x? master kualiti tu bagus ke bro lepas tamat nti?

azarulez
07-02-2010, 10:11 PM
Tak dapat nak nolong sangat.. kalau dalam bidang chemical & biochemical, electrical, mechanical engineering insyaAllah bleh tolong... siap ngan biasiswa sekali... tuition fees waive.

yang kat korea ni master/phd dlm research ke paperwork?

kawetoksedoh
07-02-2010, 10:17 PM
semua tu ada... problemnya yg offer scholarship cuma utk engineering sahaja... yang lain terpaksalah cari funder dulu... hehe..

tu lerrr..

utk engineering aje. english tak bole le. jemm

balik mesia singgah gopeng lagi weh:D

insyiİ
07-02-2010, 10:31 PM
sape2 ada info lg x? master kualiti tu bagus ke bro lepas tamat nti?

master in education? skrg ni mmg cikgu ek?

rasanya....master in education ni pun dia ada pengkhususan....biasanya ckgu2 akan ambik master dlm pengurusan dan pentadbiran sek (plg senang), master dlm kaunseling atau master dlm P&P subjek yg kita major...

kos....rasanya UPM murah gak...nnt aku tanya kwn2 yg ambik master kat UPM....

FaRid^sp
07-02-2010, 10:36 PM
ptptn susah @ lambat la utk permohonan kali ke-2.. time aku study dulu dah tutup utk budak yg nak extand sem..

insyiİ
07-02-2010, 10:38 PM
utk bantuan kewangan...boleh apply dgn yayasan negeri kelahiran kita....yg selalu dok bg bantuan kewangan bisanya...Yayasan Pahang, Selangor (dulu la...masa BN, skrg tatau le bwh PKR), Yayasan Johor, Yayasan Sarawak & Sabah

tudung87
07-02-2010, 10:43 PM
ukm dgn uia kosnya berapa ya? leh buar fulltime x pastu convert kpd parttime..sbb skrg ni tgh free ...ok oum nti na siasat..actually degree aku pun from OUM:):):):)

better slain oum.. dgr2 oum byk masalah.. hurm...

ipta fee murah skit.. yela, gov nyeee..

randomduit
07-02-2010, 10:45 PM
Salam, saya study secara flexible learning kat uitm-MSc in Information management..2 tahun every sem dalam rm2k...kelas sebulan sekali dipanggil seminar

kainlangsir
07-02-2010, 10:46 PM
Aku pon plan nak ambek master. Master in Education. Rasanya UTM yg paling murah.UPM paling mahal dlm senarai IPTA. Oum jng cakap la..tahap sembelih punya..

rocco
07-02-2010, 10:47 PM
ops...pembetulan...

rocco
07-02-2010, 10:48 PM
better UKM n UIA.. nak cepat sket sambung kat UBERSea.. aku plan nak sambung master gak pas abes Degree nih tp mmandangkan umur dah ningkat 23 nih rase malas la plak nak sambung MASTER.. ehehehe..

p/s; lau nak sambung kat Open University aku rase better wat pilihan last sekali bro sbb aku ade dgr ura2 dari lecturer aku sndiri kate Open University ni certificated x iktiraf... nk tahu lebey la
lanjut better bro pegi siasat sendiri.. apepon selamat menyambung stady bro:D

lau nak sambung kat Open University aku rase better wat pilihan last sekali bro sbb aku ade dgr ura2 dari lecturer aku sndiri kate Open University ni certificated x iktiraf

nak btulkan sket bro info tu..meh klik sini..

http://www.oum.edu.my/oum/accreditation/ME_BI_LAN.html :)paid

FaRid^sp
07-02-2010, 10:51 PM
better slain oum.. dgr2 oum byk masalah.. hurm...

ipta fee murah skit.. yela, gov nyeee..

kalau nak pjj paling murah rasanya USM je kot.. yuran pengajian setahun sekali (bukan setiap sem).. try survey dalam laman web usm.edu.my tu.

rocco
07-02-2010, 10:57 PM
ukm dgn uia kosnya berapa ya? leh buar fulltime x pastu convert kpd parttime..sbb skrg ni tgh free ...ok oum nti na siasat..actually degree aku pun from OUM:):):):)

kalau degree dari oum, better amik dgn u lain bro..biar ada 2 U..so kita merasa la pengalaman lain2...:)

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:05 PM
master in education? skrg ni mmg cikgu ek?

rasanya....master in education ni pun dia ada pengkhususan....biasanya ckgu2 akan ambik master dlm pengurusan dan pentadbiran sek (plg senang), master dlm kaunseling atau master dlm P&P subjek yg kita major...

kos....rasanya UPM murah gak...nnt aku tanya kwn2 yg ambik master kat UPM....

sori out td...ok2 tq utk info....coz pengurusan dan pentadbiran paling senang ye?

ada org kata master in education (penaksiran dan penilaian) paling ok dan kualiti masternya.betul ke?

upm murah? berapa ye? baru survey...UPSI TTOTAL SELAMA 2TAHUN 4 SEM TAK SAMPAI RM5000 SO OK LA BBNDING OUM RM15000 3KALI GANDA MAHAL

insyiİ
07-02-2010, 11:08 PM
sori out td...ok2 tq utk info....coz pengurusan dan pentadbiran paling senang ye?

ada org kata master in education (penaksiran dan penilaian) paling ok dan kualiti masternya.betul ke?

upm murah? berapa ye? baru survey...UPSI TTOTAL SELAMA 2TAHUN 4 SEM TAK SAMPAI RM5000 SO OK LA BBNDING OUM RM15000 3KALI GANDA MAHAL


kalau tujuan nak ambik master utk apply jd lecturer...apa2 master pun takpe sbnrnya...coz bila jd lecturer...kita ajar subjek major kita kadang tu...bukan subjek yg kita ambik time master,,,

kalau cikgu ni....master apa2 pun...gaji tetap gaji degree....hihihih....ambik la master kaunseling...leh masuk sekolah time pejabat...pastu tak yah ngajar.....:D

rocco
07-02-2010, 11:09 PM
sebagusnya bro.bro gi event ape2..cth mcm Jom masuk U, FACON education...kat situ sume U satu msia berkumpul..sng lompat2 dari booth jek...live leh tanye org2 tu sume...cth terdekat yang aku tau..

Saturday - Sunday
13.03.2010-14.03.2010
12noon-6pm
FACON
KL CONVENTION CENTRE
Kuala Lumpur

biasanya exhibition camni diaorg buat masa result SPM dah nak keluar...so masa tu la meriah...:)

rocco
07-02-2010, 11:11 PM
tak pon...

Friday-Sunday
16.04.2010-18.04.2010
10am-7pm
12th PostGrad Education Fair 2010
MVEC
Kuala Lumpur

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:12 PM
utk bantuan kewangan...boleh apply dgn yayasan negeri kelahiran kita....yg selalu dok bg bantuan kewangan bisanya...Yayasan Pahang, Selangor (dulu la...masa BN, skrg tatau le bwh PKR), Yayasan Johor, Yayasan Sarawak & Sabah

SESETGH IPTA TU kalau nak sambung master hanya biasiswa je boleh..kat mane mudah nk dapatkn biasiswa ye? hehe mne de tmpat mudah kan

rocco
07-02-2010, 11:16 PM
SESETGH IPTA TU kalau nak sambung master hanya biasiswa je boleh..kat mane mudah nk dapatkn biasiswa ye? hehe mne de tmpat mudah kan

biasa master ni org guna epf 2nd account..tak pon studyloan bak rakyat :">...dari Yayasan mana2 negeri rasenye diaorg tak cover smpi master...hanya dip ngan deg jek..

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:17 PM
kalau tujuan nak ambik master utk apply jd lecturer...apa2 master pun takpe sbnrnya...coz bila jd lecturer...kita ajar subjek major kita kadang tu...bukan subjek yg kita ambik time master,,,

kalau cikgu ni....master apa2 pun...gaji tetap gaji degree....hihihih....ambik la master kaunseling...leh masuk sekolah time pejabat...pastu tak yah ngajar.....:D

cik insyi penah ada pglaman atau kawan y amk master kaunseling ke? so diorg masuk time pejabat? maknanya masuk dlm kul 8 la ye...tp kalau wktu pejabat kang hari sabtu kne keje susah plak...tgh survey2 lg ni

insyiİ
07-02-2010, 11:18 PM
SESETGH IPTA TU kalau nak sambung master hanya biasiswa je boleh..kat mane mudah nk dapatkn biasiswa ye? hehe mne de tmpat mudah kan

eh....rasanya semua U terima kalau tanpa biasiswa...biasanya kwn2 sy buat camni....byr guna kad kredit...sbb nak dpt loan atau biasiswa tu plak...nak kena ada offer letter dr U tu dulu....kalau nak biasiswa KPM....kena tgk senarai dgn KPM...master apa yg diorg akan bg biasiswa...biasanya kaunseling ada la...dan lagi satu....kalau KPM ni pun...dia bg biasiswa stlh melalui beberapa tapisan....esei...interview....paper work...:D

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:21 PM
aku pon plan nak ambek master. Master in education. Rasanya utm yg paling murah.upm paling mahal dlm senarai ipta. Oum jng cakap la..tahap sembelih punya..

utm paling murah ke?dah survey?? Upm brape kos ye? Hehe mane satu ni ada org kata better pilih uia dan upm

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:24 PM
kalau degree dari oum, better amik dgn u lain bro..biar ada 2 u..so kita merasa la pengalaman lain2...:)

betul3..baik dpt pglmn dr byk2 u kn..

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:25 PM
kalau nak pjj paling murah rasanya usm je kot.. Yuran pengajian setahun sekali (bukan setiap sem).. Try survey dalam laman web usm.edu.my tu.

pjj paling murah usm? Kalau yuran pengajian setahun sekali tu brape? Erm xcheck web lg...

insyiİ
07-02-2010, 11:26 PM
cik insyi penah ada pglaman atau kawan y amk master kaunseling ke? so diorg masuk time pejabat? maknanya masuk dlm kul 8 la ye...tp kalau wktu pejabat kang hari sabtu kne keje susah plak...tgh survey2 lg ni

kaunselor sepenuh masa di sekolah mmg masuk time pejabat jer....8pg - 4ptg

kalau masuk kul 10pg blk kul 6ptg (sek sesi ptg)

kwn ada tgh ambik master kaunseling skrg kat UPM...masuk time pejabat...tp sabtu sekolah tak keje....so...takde la kena gi sekolah....:D. kecuali sekolah ganti....

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:39 PM
sebagusnya bro.bro gi event ape2..cth mcm Jom masuk U, FACON education...kat situ sume U satu msia berkumpul..sng lompat2 dari booth jek...live leh tanye org2 tu sume...cth terdekat yang aku tau..

Saturday - Sunday
13.03.2010-14.03.2010
12noon-6pm
FACON
KL CONVENTION CENTRE
Kuala Lumpur

biasanya exhibition camni diaorg buat masa result SPM dah nak keluar...so masa tu la meriah...:)


ok2 tq nasib baik tuan inform..coz saya konvo 18mac d pwtc..dtg awal sikit utk survey..kalau tgopog gapah choose awal sgt pn rugi jg nti...tp bru saje2 isi form online upsi..tp tu pn webnya mcm masalah xleh submit

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:42 PM
kaunselor sepenuh masa di sekolah mmg masuk time pejabat jer....8pg - 4ptg

kalau masuk kul 10pg blk kul 6ptg (sek sesi ptg)

kwn ada tgh ambik master kaunseling skrg kat UPM...masuk time pejabat...tp sabtu sekolah tak keje....so...takde la kena gi sekolah....:D. kecuali sekolah ganti....

ooh mmg kne balik 4ptg atau 8jam bkerja ye...erm mcm lewat lak..sbb cikgu sek rendah ni..biase abis kelas kul 1.30 pun dh boleh balik klu xde meeting dn ativiti ptg..

tp pikir2 cikgu kaunseling ni mmg relax sbb duk dlm bilik kaunseling je mcm,xde pn jadual class....berapa kerat sgt budak2 y g bilik kaunseling...malahan mcm xde lgsung sbb budak2 ni mcm xreti mengadu :D

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:45 PM
biasa master ni org guna epf 2nd account..tak pon studyloan bak rakyat :">...dari Yayasan mana2 negeri rasenye diaorg tak cover smpi master...hanya dip ngan deg jek..

2nd account EPF msti nak kne cukup amaun tertentu kn dlm EPF bru boleh apply...

study loan bank rakyat brape interets? xsurvey lak lg

ada x IPTA yang menyediakan master in education tanpa perlu g kuliah hjg mggu hehe ..maknanya sepanjang 2tahun blaja melalui online je PJJ...???

rocco
07-02-2010, 11:55 PM
2nd account EPF msti nak kne cukup amaun tertentu kn dlm EPF bru boleh apply...

study loan bank rakyat brape interets? xsurvey lak lg

ada x IPTA yang menyediakan master in education tanpa perlu g kuliah hjg mggu hehe ..maknanya sepanjang 2tahun blaja melalui online je PJJ...???

epf kalau tak silap..80% dari baki 2nd account tu.tapi withdraw kena buat per year..tak leh lump sum terus...

study loan bank rakyat tak sure la bape..yg pasti lagi rendah dari personal loan...

IPTA tak pasti ada tak yang tak yah dtg kelas...kalau OUM mmg boleh buat camtu...jadi online learner...25% diskaun sape yg amik online learner...:D

AzMiLLioNaiRe
07-02-2010, 11:58 PM
Currently Active Users Viewing This Thread: 7 (6 members and 1 guests)
MiLLioNaiRe*, rocco, Nazzrie, aleng_8088, ahmad albab, rockstar

ramai jg yang memerhati..ada sape2 yang ada idea ,info dan pendapat lain...tq

MOD jr.
08-02-2010, 12:01 AM
kalau buat degree online kat OUM ada ke? ada kengkawan leh bantu :)

crkb
08-02-2010, 12:30 AM
Salam...aku ada sikit info..
1. Aku pernah dpt offer dr OUM utk Master In ICT...tutuion fee arround RM18000, tempoh:3 tahun.
2. UUM...Master Science (Education Management)...tution fee : RM12000 utk 6 semester.Kalau tempat aku, belajar di IPG pada Khamis malam Jumaat,Hari Jumaat dari pg smpai malam.Sessi 2010 dah mula pada Jan baru ni.Blh apply utk sesi Julai 2010..sempat lagi
3. UPSI juga Master in Edu..2 tahun jer, fee lebih sikit dari UUM..Kena pergi Tanjung Malim...kalau bilangan student cukup satu kelas(20-30 org, lecturer UPSI akan dtg ke tempat kita cth: PSPN/IPG.

MOD jr.
08-02-2010, 12:33 AM
Salam...aku ada sikit info..
1. Aku pernah dpt offer dr OUM utk Master In ICT...tutuion fee arround RM18000, tempoh:3 tahun.
2. UUM...Master Science (Education Management)...tution fee : RM12000 utk 6 semester.Kalau tempat aku, belajar di IPG pada Khamis malam Jumaat,Hari Jumaat dari pg smpai malam.Sessi 2010 dah mula pada Jan baru ni.Blh apply utk sesi Julai 2010..sempat lagi
3. UPSI juga Master in Edu..2 tahun jer, fee lebih sikit dari UUM..Kena pergi Tanjung Malim...kalau bilangan student cukup satu kelas(20-30 org, lecturer UPSI akan dtg ke tempat kita cth: PSPN/IPG.

ok noted..tengkiu :)

AzMiLLioNaiRe
08-02-2010, 11:10 AM
salam...aku ada sikit info..
1. Aku pernah dpt offer dr oum utk master in ict...tutuion fee arround rm18000, tempoh:3 tahun.
2. Uum...master science (education management)...tution fee : Rm12000 utk 6 semester.kalau tempat aku, belajar di ipg pada khamis malam jumaat,hari jumaat dari pg smpai malam.sessi 2010 dah mula pada jan baru ni.blh apply utk sesi julai 2010..sempat lagi
3. Upsi juga master in edu..2 tahun jer, fee lebih sikit dari uum..kena pergi tanjung malim...kalau bilangan student cukup satu kelas(20-30 org, lecturer upsi akan dtg ke tempat kita cth: Pspn/ipg.

ok tq utk info

fee lebih drp uum ke? Aku check kat web fee dlm rm5000 je utk 2tahun? Oo lecturer boleh turun padang ye...kalau cmni kita warga cg kne pakat ramai2 sambung master baru lecterur datang haha

crkb
08-02-2010, 09:42 PM
ok tq utk info

fee lebih drp uum ke? Aku check kat web fee dlm rm5000 je utk 2tahun? Oo lecturer boleh turun padang ye...kalau cmni kita warga cg kne pakat ramai2 sambung master baru lecterur datang haha

Setakat yg aku tau fee dia mcm tu la...ada member dah bagi borang kat aku...confirm blh masuk...tapi rasa dah malas nak ulang alik ke T.Malim...jauh dan memenatkan!
Memang betul, lecturer turun padang mcm UUM dah buat...

AzMiLLioNaiRe
12-02-2010, 11:35 AM
Setakat yg aku tau fee dia mcm tu la...ada member dah bagi borang kat aku...confirm blh masuk...tapi rasa dah malas nak ulang alik ke T.Malim...jauh dan memenatkan!
Memang betul, lecturer turun padang mcm UUM dah buat...

ok tq...sape2 ada info lg pasal sambung master education???:):):)

AzMiLLioNaiRe
12-02-2010, 11:36 AM
MASTER OF EDUCATION

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

GSR
12-02-2010, 12:03 PM
ko kan dah millionare...apesal nk wat master bro????

eday84
12-02-2010, 12:11 PM
pernah buat MSc Biotech, tapi kantoi hehe..
kos, free.. buat RA, dpt biasiswa

AzMiLLioNaiRe
13-02-2010, 09:21 PM
ko kan dah millionare...apesal nk wat master bro????

hehe tuan ni ada2 saja....baru degree..mesti planning tingkat pengajian sampai phd..pelan2:):)

AzMiLLioNaiRe
13-02-2010, 09:23 PM
pernah buat MSc Biotech, tapi kantoi hehe..
kos, free.. buat RA, dpt biasiswa

nape kantoi tuan?? kos free xpaham?
RA tu apa tuan...bagus la sbb boleh dpt biasiswa:):)

silondeh
13-02-2010, 11:59 PM
utk bantuan kewangan...boleh apply dgn yayasan negeri kelahiran kita....yg selalu dok bg bantuan kewangan bisanya...Yayasan Pahang, Selangor (dulu la...masa BN, skrg tatau le bwh PKR), Yayasan Johor, Yayasan Sarawak & Sabah

yayasan negeri melaka kasik ke biasiswa??:">:">

AzMiLLioNaiRe
17-02-2010, 11:31 AM
bump for today

insyiİ
17-02-2010, 11:37 AM
haaa...aku dh tanya kwn aku yg ambik master kaunseling dlm pendidikan kat UPM....dia ambik master with thesis...murah sikit...yuran satu sem RM1200++ jer...tp kalau ambik master tanpa tesis...mahal...RM150 satu jam kredit...means kalau satu subjek tu 3 jam kredit, yuran satu paper tu RM450 ler...satu sem lak bukannya satu paper jer....dan ada yg jam kredit dia tinggi....

kwn aku tu bru abis jer master...tgh tggu viva....dia ambik PTPTN...lps dp surat tawaran dr UPM,dia isi borang PTPTN dan hantar melalui UPM gak...

roslanab
17-02-2010, 01:44 PM
pernah buat MSc Biotech, tapi kantoi hehe..
kos, free.. buat RA, dpt biasiswa
nape kantoi tuan?? kos free xpaham?
RA tu apa tuan...bagus la sbb boleh dpt biasiswa:):)

Aku rasa maksud RA tu Research Assistant / Pembantu Penyelidik.
Dulu aku pun pernah jadi RA kat UKM, kalau ada projek penyelidikan memang duit masuk le. Kena Rapat dengan lecturer baru senang nak jadi RA.

AzMiLLioNaiRe
21-02-2010, 11:00 AM
haaa...aku dh tanya kwn aku yg ambik master kaunseling dlm pendidikan kat UPM....dia ambik master with thesis...murah sikit...yuran satu sem RM1200++ jer...tp kalau ambik master tanpa tesis...mahal...RM150 satu jam kredit...means kalau satu subjek tu 3 jam kredit, yuran satu paper tu RM450 ler...satu sem lak bukannya satu paper jer....dan ada yg jam kredit dia tinggi....

kwn aku tu bru abis jer master...tgh tggu viva....dia ambik PTPTN...lps dp surat tawaran dr UPM,dia isi borang PTPTN dan hantar melalui UPM gak...

ooh bgus info ni yuran rm1200 satu sem so total 4sem rm4800 la ok tu...boleh pilih ni kos master kaunseling dlm pendidikan d UPM...PTPTN pun boleh apply kt ctu cantik la...

nak tanya senang x nak dpt masuk master ni? syarat2 utk apply ketat x? kalau mudah boleh jalan ni hehe bagus2 insyi..kalau boleh nak biasiswa la...hurm:)cgrock:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
28-02-2010, 04:03 PM
ada sape2 lg ada info pasal master education???

fAtiN2007
28-02-2010, 04:10 PM
Kalau nk mntk pendapat master ape yg marketable skrg....bleh tak?
Siyesly...hala tuju dlm hidup..masih tk thu lg ni..
Tak thu nk wat ape... tk thu nk keje ape...
:(:(:(

nurkamar
28-02-2010, 04:42 PM
kat upm ni credit hour tu tgk jenis course yg kita nak amik.

yg saya nampak terbaru ada 360 satu kr, ada 400 satu kr. mmg dari zaman degree dulu tau upm atr yg termahal kalau nak sambung. tu belum masuk lagi bayaran2 sampingan

ukm, kawan2 satu sekolah saya ramai apply tahun ni. murah pun ye, baru 1k++ sahaja satu semester tak kira credit hr.tgk la nak bincang dulu dengan pensyarah projek akhir degree dulu cuti sekolah nanti. sebab dia dah setuju utk jadi referee

fAtiN2007
28-02-2010, 04:47 PM
kat upm ni credit hour tu tgk jenis course yg kita nak amik.

yg saya nampak terbaru ada 360 satu kr, ada 400 satu kr. mmg dari zaman degree dulu tau upm atr yg termahal kalau nak sambung. tu belum masuk lagi bayaran2 sampingan

ukm, kawan2 satu sekolah saya ramai apply tahun ni. murah pun ye, baru 1k++ sahaja satu semester tak kira credit hr.tgk la nak bincang dulu dengan pensyarah projek akhir degree dulu cuti sekolah nanti. sebab dia dah setuju utk jadi referee

Master dlm ape eh cik nurkamar?

insyiİ
28-02-2010, 05:10 PM
ada sape2 lg ada info pasal master education???

nak biasiswa payah la sket....

baru jer tutup permohonan utk cikgu2 smbg master secara sepenuh masa dan bergaji penuh (tanpa biasiswa)

UPM senang dpt rasanya...yg susah masuk...UKM. CGPA tggi pun lom tentu leh masuk

Sang_Buana
28-02-2010, 08:42 PM
salam nak tanya rakan-rakan CG sekalian..siapa yang ada pengalaman buat master dah? actually tgh planning ingat nak buat MASTER IN EDUCATION. UNIVERSITI MANA YANG TAWARKAN MASTER EDUCATION? FULL-TIME ATAU PART TIME? BERAPA KOS? BOLEH GUNA PTPTN X? KLU BIASISWA TEMPAT MANA YANG PALING SESUAI NAK MEMOHON? TQ:):):)

aku dah 2 tahun habis master..now planning buat PHD lak..
hang nak buat master edu ke ?
kalau master edu kat UTHM, UTM ,UKM , UPM dan banyak lagi.try cek kat website universiti tu..masih offer lagi tak..
hang nak jenis bebas ke kontrak ? kalau kontrak leh mohon kat KPT nanti leh keja kat politeknik dalam tempoh 5 tahun..
lepas tu ko nak berhenti ke nak pindah2 mana pun tak kisah..
kalau nak bebas ..ko guna duit sendiri je..leh leh mengajar kat universiti but jadi tutor je lah..kena sambung PHD baru leh jadi pensyarah..apa pun try tengok kat website universiti tu ..ada offer lagi tak..

Sang_Buana
28-02-2010, 08:43 PM
Aku rasa maksud RA tu Research Assistant / Pembantu Penyelidik.
Dulu aku pun pernah jadi RA kat UKM, kalau ada projek penyelidikan memang duit masuk le. Kena Rapat dengan lecturer baru senang nak jadi RA.

hehehe sehari RM80-RM90 best tu hehehee..:eek::eek:

nurkamar
01-03-2010, 10:26 PM
Master dlm ape eh cik nurkamar?

pentadbiran pendidikan

AzMiLLioNaiRe
02-03-2010, 11:27 AM
Kalau nk mntk pendapat master ape yg marketable skrg....bleh tak?
Siyesly...hala tuju dlm hidup..masih tk thu lg ni..
Tak thu nk wat ape... tk thu nk keje ape...
:(:(:(

smcm je bunyi fatin ni mcm betul2 penganggur tegar je? kita mesti cekal ckit...byk dah dugaan sepanjang hidup ni...tp ife must go on dan mesti improve setiap masa:)cgrock:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
02-03-2010, 11:28 AM
pentadbiran pendidikan

ooh ok juga kan pentadbiran pendidikan ni...boleh survey selain bimbingan dan kaunseling yang disyorkan oleh insyi:):)

AzMiLLioNaiRe
02-03-2010, 11:29 AM
kat upm ni credit hour tu tgk jenis course yg kita nak amik.

yg saya nampak terbaru ada 360 satu kr, ada 400 satu kr. mmg dari zaman degree dulu tau upm atr yg termahal kalau nak sambung. tu belum masuk lagi bayaran2 sampingan

ukm, kawan2 satu sekolah saya ramai apply tahun ni. murah pun ye, baru 1k++ sahaja satu semester tak kira credit hr.tgk la nak bincang dulu dengan pensyarah projek akhir degree dulu cuti sekolah nanti. sebab dia dah setuju utk jadi referee

insyi ada sebut UPM pun ada 1000 lebih master with thesis...apa2 pun masih kne survey:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
02-03-2010, 11:30 AM
nak biasiswa payah la sket....

baru jer tutup permohonan utk cikgu2 smbg master secara sepenuh masa dan bergaji penuh (tanpa biasiswa)

UPM senang dpt rasanya...yg susah masuk...UKM. CGPA tggi pun lom tentu leh masuk

yup mase mule2 kuar iklan di web KPM ada perasan...so kne selalu alert tarikh:)cgrock:)cgrock

mygol
02-03-2010, 11:33 AM
bro..aku skng wat bach electrical kt unikl.. so lau aku nk sambung master.. university mane terbaik bro.. :)

Kau blajar kay UNIKL-BMI ke?

AzMiLLioNaiRe
02-03-2010, 11:35 AM
aku dah 2 tahun habis master..now planning buat PHD lak..
hang nak buat master edu ke ?
kalau master edu kat UTHM, UTM ,UKM , UPM dan banyak lagi.try cek kat website universiti tu..masih offer lagi tak..
hang nak jenis bebas ke kontrak ? kalau kontrak leh mohon kat KPT nanti leh keja kat politeknik dalam tempoh 5 tahun..
lepas tu ko nak berhenti ke nak pindah2 mana pun tak kisah..
kalau nak bebas ..ko guna duit sendiri je..leh leh mengajar kat universiti but jadi tutor je lah..kena sambung PHD baru leh jadi pensyarah..apa pun try tengok kat website universiti tu ..ada offer lagi tak..

wah ni info yang amat2 bagus!!!! sbbnya sangbuana dah ada pengalaman.tuan buat master di U mne dulu?kosnya?pengalaman cmne?

2 2 bagus kontrak dan bebas...bebas pakai duit sendiri ye? klu kontrak pakai duit sape?

kalau mohon kontrak kat KPT mmg leh ngajar di politeknik je ke? aku ni background degree education islamic...so tak berkait ngn teknikal2 ni...

yang bebas lak..senang x nak dpt tutor di U? takut menganggur lak lepas dpt master tp mustahilkan hehe:)cgrock:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
02-03-2010, 11:36 AM
Kau blajar kay UNIKL-BMI ke?

mygol ada planning nak wat master ke?:):):)

AzMiLLioNaiRe
02-03-2010, 11:38 AM
ada sape2 lagi CGRIANS yang ada pengalaman wat MASTER EDUCATION mcm sangbuana? bagus info2 seperti ini sebagai rujukan,kita boleh kongsi bersama2:)cgrock:)cgrock

mygol
02-03-2010, 11:48 AM
mygol ada planning nak wat master ke?:):):)

Aku degree pun x de....kalau ada rezeki selepas wife habis master kat UPM....baru aku sambung buat degree....dulu buat degree kat UPM (bach Eksekutif) separuh jalan je...
Wife aku Asst.Lect kat U....masa buat degree dia buat dlm bidang English Literature...sambung Master komunikasi....
sbb syarat nak jadi lecturer mesti ada Master....

AzMiLLioNaiRe
04-03-2010, 10:40 PM
heheh apakah satu masa nanti aku akan jadi lecturer? Hehe

mokcikbedah
04-03-2010, 11:00 PM
Aku tgh buat kat UM.Perancangan dan Pentadbiran Pendidikan.kau nak buat disertasi ke projek paper.disertasi(thesis) berat sikit.ambik masa.projek paper pulak kena ambik kursus banyak.budget dlm 8 ribu kot.aku biasiswa KPM.

mokcikbedah
04-03-2010, 11:01 PM
Kau dah jadi millionaire..tak yah le susah2 belajo lagi :)

AzMiLLioNaiRe
05-03-2010, 10:33 AM
Aku tgh buat kat UM.Perancangan dan Pentadbiran Pendidikan.kau nak buat disertasi ke projek paper.disertasi(thesis) berat sikit.ambik masa.projek paper pulak kena ambik kursus banyak.budget dlm 8 ribu kot.aku biasiswa KPM.

ALHAMDULILLAH ADA LG SORANG LEH RUJUK SEBAGAI TESTIMONI...

MOKCIK BEDAH BUAT Perancangan dan Pentadbiran Pendidikan NI DENGAN DISERTASI ATAU PROJEK PAPER? MAKSUD THESIS AMIK MASA TU APA? OK JG PROJEK PAPER AMIK KURSUS BANYAK.....BAJET RM8 PUN OK

NAK TANYE BIASISWA KPM TU MOHON MELALUI HADIAH LATIHAN PERSEKUTUAN YANG KNE TEMUDUGA TU KAN? BIASISWA KPM DIA COVER YURAN APA JE?

HARAP DAPAT MEMBERIKAN INFO2 LEBIH DETAIL UTK RUJUKAN SAYA MENYAMBUNG MASA AKAN DATANG.TQ:)cgrock:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
05-03-2010, 10:35 AM
master of education

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

yezza aup lagi sape2 yang ada info pasal master in education

:):):):)

AzMiLLioNaiRe
09-03-2010, 10:19 AM
bump =bringing up my post :d:d:d:d

acids
09-03-2010, 01:17 PM
nk tanya TT apa tujuan wat master?kalo nak keja cikgu or lecturer poli seumur hidup bole wat master ed, kalo nak join korporat seumur hidup bole wat MBA, kalo nk join IPTS atau IPTA fulltime or prtime kena wat master yg ada kaitan ngan degree kita cth degree hr master kalau bole hr gak. sori to say master ed tak brp laku jadi lecturer ipta atau ipts tapi kalo TT suka2 je nak wat master teruskan jelah amik Ms Ed.

pendapat niubi je....

suweb84
11-03-2010, 03:27 PM
aku ase UKM ade wat master in education nie....my younger sis ade amik kat sana,klo xsilap Mster in education gak kot :D:D

tuk pnjaman or biasiswa bole tnye yayasn negeri,slalu master dorg snang nk bg....then bole tnye ptptn/mara/mn2 lg arr :D:D

tp klo bole decide nk amik
coursework shj@coursework+dissertation@dissertation shj...

apply online jerk

AzMiLLioNaiRe
11-03-2010, 07:59 PM
nk tanya TT apa tujuan wat master?kalo nak keja cikgu or lecturer poli seumur hidup bole wat master ed, kalo nak join korporat seumur hidup bole wat MBA, kalo nk join IPTS atau IPTA fulltime or prtime kena wat master yg ada kaitan ngan degree kita cth degree hr master kalau bole hr gak. sori to say master ed tak brp laku jadi lecturer ipta atau ipts tapi kalo TT suka2 je nak wat master teruskan jelah amik Ms Ed.

pendapat niubi je....

tp klu jd cikgu kat sekolah ada master atau degree gaji sama je skrg, klu pensyarah poli tu rse gaji len DH kot

nak join korporat? klu sblm ni amik degree education tak bahaya ke master ambik MBA lak> cm lari jer...

yup sbb tu sy nak wt master education sbb degree sy pun education

apa2 pun tq atas perkongsian anda:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
11-03-2010, 08:01 PM
aku ase UKM ade wat master in education nie....my younger sis ade amik kat sana,klo xsilap Mster in education gak kot :D:D

tuk pnjaman or biasiswa bole tnye yayasn negeri,slalu master dorg snang nk bg....then bole tnye ptptn/mara/mn2 lg arr :D:D

tp klo bole decide nk amik
coursework shj@coursework+dissertation@dissertation shj...

apply online jerk

ok saya mmg tau UKM ada master education cuma saya tak sure kos pengajiannya murah atau mahal

your younger sister tu amik master education pengkhususan dia apa ya? berapa kos dia? berapa lama? partime or full time?

apa2 pun tq ya atas perkongsian:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
11-03-2010, 08:02 PM
ok siapa2 yang ada info atau dah ada pengalaman buat master education boleh kongsi2 di sini ya sbb masih survey utk sambung master

arafatprofit
11-03-2010, 08:03 PM
Aku dah buat MBA kat UUM...tamat 4 tahun lepas. Rasanya abis kat RM30K. Kalau education, baik buat kat UIA ker atau UPSI. Tak pun, USIM.

hmm, aku pun tengah survey tempat nak sambung lagi...antara UUM, UiTM atau Universiti Brunei.

AzMiLLioNaiRe
11-03-2010, 09:36 PM
Aku dah buat MBA kat UUM...tamat 4 tahun lepas. Rasanya abis kat RM30K. Kalau education, baik buat kat UIA ker atau UPSI. Tak pun, USIM.

hmm, aku pun tengah survey tempat nak sambung lagi...antara UUM, UiTM atau Universiti Brunei.

wah tuan makin melangkah jauh la nak buat PHD pulak ye...cayalahh!!! suppport org yang rajin blaja ni!!!:)cgrock:)cgrock

arafatprofit
12-03-2010, 08:39 PM
wah tuan makin melangkah jauh la nak buat PHD pulak ye...cayalahh!!! suppport org yang rajin blaja ni!!!:)cgrock:)cgrock
Tmasih. Kalau dapat biasiswa, saya mesti on nyer

AzMiLLioNaiRe
13-03-2010, 10:31 AM
Tmasih. Kalau dapat biasiswa, saya mesti on nyer

biasiswa mana ya tuan apply?

bersemangat nih :)cgrock:)cgrock

arafatprofit
13-03-2010, 07:36 PM
nak apply biasiswa gomen

AzMiLLioNaiRe
23-03-2010, 11:54 PM
dah jump satu link bagus

http://www.bicaraguru.com/showthread.php?563-Program-Master-Lepasan-Ijazah

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 11:25 AM
ada sape2 lg yang ada info pasal sambung master education??? bump!!!

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:06 PM
sape2 ada info lg??? bump!! meh share2 peluang semua

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:07 PM
master of education!!!!

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:07 PM
Sarjana pendidikan!!! Impian warga2 pendidik!!!

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:08 PM
Mari tingkatkan taraf akademik anda sekalian!!!

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:09 PM
Semua orang ingin berjaya hingga phd !!!

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:13 PM
Ayuhh rajin2kan diri belajar!!!!

ikhmal_ok
08-04-2010, 12:14 PM
tahniah,,,sambung jangan tak sambung. bior ramai anak melayu pandai.

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:16 PM
Usaha tangga kejayaan!!! Sape2 lg ada info pasal master education??? Nak kumpul ni!!!

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:17 PM
tahniah,,,sambung jangan tak sambung. Bior ramai anak melayu pandai.

ya mari2 ramai2 tingkatkan kelulusan pendidikan!!! Kerajaan gembira tgk ramai dapat kelulusan tinggi2!!! :d:d:d

wak_handalan
08-04-2010, 12:18 PM
Semua orang ingin berjaya hingga phd !!!

bagus la bos sambung master :)paid :)paid

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:19 PM
Bump!!! Untuk bijak pandai hehe

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:20 PM
bagus la bos sambung master :)paid :)paid

pasang impian awal2 wak...mcm bisnes juga bermula dgn angan2 hehe :d:d:d

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:21 PM
Kat mana nak sambung master education paling ok???

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:21 PM
Ayuh guru2 sekalian tingkatkan pencapaian anda!!!

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:22 PM
Usaha tangga kejayaan!!!

ikhmal_ok
08-04-2010, 12:24 PM
Kat mana nak sambung master education paling ok???

mana2 pun ok yg penting ko baik ngan lecturer.

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:46 PM
mana2 pun ok yg penting ko baik ngan lecturer.

hehe jawapn simple betul3 :p:p:D:D:D

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:48 PM
sape2 lg ada info???

AzMiLLioNaiRe
08-04-2010, 12:49 PM
kalau ada leh share info lg yeeeeeeeeee

periamuda
09-04-2010, 05:44 AM
Nak tanya la...kalo cikgu-cikgu smbg master atau PhD rasanya gaji/pangkat tak naik kan dan tak bleh tukar jadi lecturer ipta sebab skim gaji beza. Nak naik gaji/pangkat still kena lulus PTK, pengetua bagi markah cun tiap-tiap thn dan anugerah guru cemerlang. So ramai cikgu smbg master sebenarnya utk kepuasan diri atau utk tukar ke jabatan atau persiapan nak jadi pentadbir sekolah?
Lagi satu kenapa cikgu biasanya amek master in education atau master kepengetuaan yg lebih kepada pengurusan. Nape tak amek master yg mengkhusus dlm bidang yg diajar cth kalo ajar sains amek master in Science. Tu kan akan lebih membina kepakaran dlm subjek berkaitan so penyampaian pengajaran akan lebih berkesan sebab guru betul-betul pakar.

ismail_haniyeh
09-04-2010, 07:09 AM
4 loan,ptptn ade..a few of my frens got scholar fr rmk9..
4 tuition fees..kire ok la..

setahu saya takde PTPTN cover utk postgrade study.. just utk undergrade je PTPTN.. RMK9 tu dah cukup quota, dah tutup, member2 saya banyak terlepas..

ismail_haniyeh
09-04-2010, 07:11 AM
dpt biasiswa dr RMK-9? leh dapat biasiswa dr RMK9 ada lg ke? xtau lak nak tanye kat ner :):):)

dah takde dah utk quota last year.. tak tahulah kalau this year bukak quota abru... refer kat website higher education ministry rasanya...

ismail_haniyeh
09-04-2010, 07:12 AM
my advice is amik master in Education untuk kids...kindergarden/montessory..demand masih banyak

betul tu, setuju2... tapi terpulang la pada minat masing2 jugak.. sy suggest ambik pendidikan awal kanak2.. huhuhuhu :">

AzMiLLioNaiRe
09-04-2010, 03:36 PM
wah bagus ada info baru kat sini

sis_zety
09-04-2010, 07:38 PM
aku rasa mcm nak sambung gak master...
nak sambung master in office system and management..
tp laku tak ek utk keje master dlm course ni?
tp aku sendiri tak sure sbb ape nk sambung :))
bukan nak jadi lecturer pon...
maybe sbb rasa nak belajar lg kot...
ni sem las aku...
insyaallah bln 5 ni abes...
*sowi tt tumpang nyebok :D
aku tak sure nak sambung ke tak...
n course ape yg patot amek sebenarnye...

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 02:51 PM
aku rasa mcm nak sambung gak master...
nak sambung master in office system and management..
tp laku tak ek utk keje master dlm course ni?
tp aku sendiri tak sure sbb ape nk sambung :))
bukan nak jadi lecturer pon...
maybe sbb rasa nak belajar lg kot...
ni sem las aku...
insyaallah bln 5 ni abes...
*sowi tt tumpang nyebok :D
aku tak sure nak sambung ke tak...
n course ape yg patot amek sebenarnye...

TAKPE TUMPANG JE KAT SINI!! SAPE2 YANG NAK SAMBUNG MASTER BOLEH BGTAU KAT SINI!!! MASIH SURVEY2 LG INFO!!!:)cgrock:)cgrock

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 03:15 PM
ada sape2 lg ada info pasal master!!!???

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 03:16 PM
kalau ada boleh share2 yeeeeeeee

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 03:16 PM
tgh nak kumpul2 maklumat niiiiiiii

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 03:17 PM
jom sama2 share maklumat

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 03:18 PM
info dikongsi bersama

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 03:18 PM
sama2 kumpul maklumat k

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 03:19 PM
master oh master hehe

AzMiLLioNaiRe
10-04-2010, 03:19 PM
kumpul infoooooo

boblynn02
10-04-2010, 03:39 PM
master in education (management) di UPM, secara PJJ.. cost rm+-15000. 14 apr ni tutup.

Mangkuk ayun
11-04-2010, 10:01 AM
salam nak tanya rakan-rakan CG sekalian..siapa yang ada pengalaman buat master dah? actually tgh planning ingat nak buat MASTER IN EDUCATION. UNIVERSITI MANA YANG TAWARKAN MASTER EDUCATION? FULL-TIME ATAU PART TIME? BERAPA KOS? BOLEH GUNA PTPTN X? KLU BIASISWA TEMPAT MANA YANG PALING SESUAI NAK MEMOHON? TQ:):):)

Better pikir mati2 sebelum buat mastar,,,aku ada 2 adik wat masta ...sorang kat new south wales dan sorang kat usm

maksud aku,,,dua2 ni dapat dekan 3.5 dan best student kat australia

maksud aku lagi.......bile abis nak apply jadi pensyarah....kebanyakan yg dapat adalah pointer 3,2 keatas...harap maklum..kesian kepada mereka yg penat abis duit last2 takleh dapat apply

maksud aku: interview dibuka hanya 3.0 keatas jer...arap maklum...kalu confirm dapat 3.0 keatas setiap semester ....bulehlah try

AzMiLLioNaiRe
11-04-2010, 12:42 PM
Better pikir mati2 sebelum buat mastar,,,aku ada 2 adik wat masta ...sorang kat new south wales dan sorang kat usm

maksud aku,,,dua2 ni dapat dekan 3.5 dan best student kat australia

maksud aku lagi.......bile abis nak apply jadi pensyarah....kebanyakan yg dapat adalah pointer 3,2 keatas...harap maklum..kesian kepada mereka yg penat abis duit last2 takleh dapat apply

maksud aku: interview dibuka hanya 3.0 keatas jer...arap maklum...kalu confirm dapat 3.0 keatas setiap semester ....bulehlah try

aik biar betul...takkan pointer lg tinggi 3.5 tak layak jadi pensyarah? nak jadi pensyarah kne pointer rendah2 lak pelik ni :(:(:(

AzMiLLioNaiRe
11-04-2010, 12:44 PM
master in education (management) di UPM, secara PJJ.. cost rm+-15000. 14 apr ni tutup.

maybe saya apply utk akan datang...thanx for info..kne survey lg ni :D:D

AzMiLLioNaiRe
11-04-2010, 12:45 PM
sape2 lg ada info pro atau kontra boleh share kat sini ye

Mangkuk ayun
11-04-2010, 04:19 PM
aik biar betul...takkan pointer lg tinggi 3.5 tak layak jadi pensyarah? nak jadi pensyarah kne pointer rendah2 lak pelik ni :(:(:(

emm,,,ke aku bagi kefahaman salah kat org...hehe
maksud aku ...utk interbiew jer pun kena master always 3.0.....sbb adik aku ckap kawan dier yg 2.9 kebawah,,,tak terpangil pun utk interbiew

so kalu mmg niat nak jadi pensyarah ,,,dgn skim gaji gred 45 terus....berusahalah dapt 3.0 keatas selalu setiap sem...:D:D

AzMiLLioNaiRe
11-04-2010, 04:46 PM
emm,,,ke aku bagi kefahaman salah kat org...hehe
maksud aku ...utk interbiew jer pun kena master always 3.0.....sbb adik aku ckap kawan dier yg 2.9 kebawah,,,tak terpangil pun utk interbiew

so kalu mmg niat nak jadi pensyarah ,,,dgn skim gaji gred 45 terus....berusahalah dapt 3.0 keatas selalu setiap sem...:D:D

ok dah faham!!!:)cgrock:)cgrock

sis_zety
12-04-2010, 11:11 AM
kalo kite apply, then dapat...
tapi pastu kite nak tolak boleh kan?
takde kena blacklist kan?

AzMiLLioNaiRe
12-04-2010, 07:17 PM
kalo kite apply, then dapat...
tapi pastu kite nak tolak boleh kan?
takde kena blacklist kan?

rasanya tak kne blacklist selagi tak libatkan biasiswa atau apa2 loan dr organisasi lain

stanley_climbfall
12-04-2010, 07:37 PM
kalo tt budak engin try la kt utp..
diorg skg ni mmg tgh carik org tuk wat research..
blajo, pehtu dpt duit lg..layannzzz..

sis_zety
13-04-2010, 10:07 AM
rasanya tak kne blacklist selagi tak libatkan biasiswa atau apa2 loan dr organisasi lain

kamu dah apply tak lagi master?

AzMiLLioNaiRe
17-04-2010, 07:39 PM
kamu dah apply tak lagi master?

belum kumpul info awal2...banyak juga perkiraan kne buat utk merancang ni:):)

AzMiLLioNaiRe
17-04-2010, 07:41 PM
kalo tt budak engin try la kt utp..
diorg skg ni mmg tgh carik org tuk wat research..
blajo, pehtu dpt duit lg..layannzzz..

saya background perguruan

tp klu bminat nak buat research tu boleh x?

leh dpt duit poket hehe :D:D:D

AzMiLLioNaiRe
17-04-2010, 07:42 PM
sape lg ada info utk sambung master education???

coyotito
17-04-2010, 07:53 PM
sape lg ada info utk sambung master education???

kawan baru nak sambung Degree..hehee
tu pon pjj

AzMiLLioNaiRe
17-04-2010, 08:03 PM
kawan baru nak sambung degree..hehee
tu pon pjj

oo buat pjj kpm oum ye? Berapa tahun ye dah lupe....cuba explain sbb ada kawan nak smbung cmni jg tp tak pasti la cara nak mohon dan perjalanan pjj ni.tq :):)

ratusanRM
17-04-2010, 08:11 PM
Nak buat M.A fully research atau coursework? OUM ni iktiraf tapi yuran mahal giler. Maklumlah *dikatakan OUM ni sure lepas :D:D

AzMiLLioNaiRe
22-04-2010, 08:08 PM
Nak buat M.A fully research atau coursework? OUM ni iktiraf tapi yuran mahal giler. Maklumlah *dikatakan OUM ni sure lepas :D:D

tak pasti la lg nak buat yang mana ustaz...yup mmg better ngn oum pun sbb degree dgn OUM tp fee nya mahal :">:"> so survey2 dlu tmpat lain :)cgrock

mygol
02-03-2011, 11:38 AM
Nak tanya...siapa kat CG ni buat master tanpa degree?..hanya gunakan diploma+experiences....

sephialiyana
02-03-2011, 05:26 PM
aku pun plan nak amik tp anak kecik2 lagi...tension siut!

hisyam5789
29-03-2011, 11:48 AM
amcm tt dah dapat tempat wat master tu ker belum...??

logammaut
29-03-2011, 04:06 PM
Kalau korang keje selain drpd tenaga pengajar elok la amik master dalam bidang yg menjadi value added kepada degree yg korang ada. Ada 2 kelulusan dlm 2 bidang lebih baik drpd ada 2 kelulusan dlm 1 bidang jek. Kembangkan potensi dan commercial value yg ada pada diri anda. Kalau rajin amik la phd dlm bidang lain pulak.

Kalau amik bidang yg sama dari degree sampai phd kalau jadi lecturer tu mmg sesuai.

hisyam5789
30-03-2011, 08:40 AM
aku teringin nak amik jugak tp bidang agama...dan nak wat course work dan part time..lokasi tinggal d n9..kerja gomen..jd kat mana eh korang suggest aku apply....rasa ada 2 ukm ngan usim jer dkat..please give respond..hehe

AuraSuccess_88
30-03-2011, 08:45 AM
usm jerk tt

General Juhziz
30-03-2011, 08:52 AM
salam nak tanya rakan-rakan CG sekalian..siapa yang ada pengalaman buat master dah? actually tgh planning ingat nak buat MASTER IN EDUCATION. UNIVERSITI MANA YANG TAWARKAN MASTER EDUCATION? FULL-TIME ATAU PART TIME? BERAPA KOS? BOLEH GUNA PTPTN X? KLU BIASISWA TEMPAT MANA YANG PALING SESUAI NAK MEMOHON? TQ:):):)

master in Sc education UM lect dia

Dr Selvarani , Prof madya Dr Esther , Dr Rohaida :)

:">:">

Dorg2 ni sume lect2 yg penah ajar aku.. ~2005-2009~

full time yg ni mode dia exam + penulisan sket

logammaut
30-03-2011, 08:52 AM
aku teringin nak amik jugak tp bidang agama...dan nak wat course work dan part time..lokasi tinggal d n9..kerja gomen..jd kat mana eh korang suggest aku apply....rasa ada 2 ukm ngan usim jer dkat..please give respond..hehe

UKM ada part-time kelas weekend. http://pkukmweb.ukm.my/~pkp/yuran%20pengajian.html

mazri_myie
30-03-2011, 08:55 AM
aku wat master..alhamdulillah konvo da
UUM antara U yg yurannya murah..
kalau wat full time research..MSc,leh apply MOSTI.dlm edu aku xpastila leh dak mintak..
or skrg ni kan byk..MyBrain15 ada :)

logammaut
30-03-2011, 09:09 AM
aku wat master..alhamdulillah konvo da
UUM antara U yg yurannya murah..
kalau wat full time research..MSc,leh apply MOSTI.dlm edu aku xpastila leh dak mintak..
or skrg ni kan byk..MyBrain15 ada :)

Mmg betul tu. Utk sape2 yg perlukan sumber pembiayaan (utk Master & PhD shj) boleh try mintak kat MOHE MyBrain15.

https://www.mohe.gov.my/MyBrain15/

AzMiLLioNaiRe
02-04-2011, 11:30 PM
waaah dh update byk info..utk pngethuan smua TT apply d UM dn UTM..tp kdua2nya xdpt..UM sbb tesis xbgus hehe...UTM sbb xckup pelajar adoi

poknik
03-04-2011, 12:43 AM
aku layan master of puppet jek...

logammaut
03-04-2011, 12:47 AM
aku layan master of puppet jek...

Asalkan jgn jadi drunken master sudah. Wachaa!! :))

kraem
30-05-2011, 02:03 AM
Mmg betul tu. Utk sape2 yg perlukan sumber pembiayaan (utk Master & PhD shj) boleh try mintak kat MOHE MyBrain15.

https://www.mohe.gov.my/MyBrain15/

mybrain 15 tu pembiayaan dlm bentuk pinjaman ke biasiswa?

suprol
30-05-2011, 09:57 AM
kawan aku baru submit thesis master last week alhamdulillah insyaAllah bulan 8 nih konvo.. kalo ikut pengalaman dia.. dia buat master contract and construction kat utm semarak 2 tahun.. tp extend setahun.. total cost dlm RM22K kalo tak silap.. loan mara he he he tt boleh try mara loan.. tak da interest... kalo result bagus.. boleh dpt diskaun lagi.. tak pun convert biasiswa

AzMiLLioNaiRe
01-06-2011, 12:25 PM
kawan aku baru submit thesis master last week alhamdulillah insyaAllah bulan 8 nih konvo.. kalo ikut pengalaman dia.. dia buat master contract and construction kat utm semarak 2 tahun.. tp extend setahun.. total cost dlm RM22K kalo tak silap.. loan mara he he he tt boleh try mara loan.. tak da interest... kalo result bagus.. boleh dpt diskaun lagi.. tak pun convert biasiswa

OOH APPLY LOAN MARA XDE INTEREST MENARIK GAK TU..CAMNE NAK APPLY???:)paid

AzMiLLioNaiRe
01-06-2011, 12:26 PM
oo mybrain15 dah check tak layak

suprol
01-06-2011, 01:21 PM
OOH APPLY LOAN MARA XDE INTEREST MENARIK GAK TU..CAMNE NAK APPLY???:)paid

g kat medan mara tingkat berapa lupa lar. tak pun try website mara jek.. requirement dia cuma minta offer letter dr U mana yg tuan nak apply.. pahtu tiap2 kuar result kena inform dia..

abeg81
21-06-2011, 02:41 AM
UM, master education full package RM 7k++

potensipips
21-06-2011, 04:08 AM
potong epf pon boleh

miskhi
21-06-2011, 04:13 AM
master education nie berkenaan ape ek??

MA REBORN
21-06-2011, 10:30 AM
salam nak tanya rakan-rakan CG sekalian..siapa yang ada pengalaman buat master dah? actually tgh planning ingat nak buat MASTER IN EDUCATION. UNIVERSITI MANA YANG TAWARKAN MASTER EDUCATION? FULL-TIME ATAU PART TIME? BERAPA KOS? BOLEH GUNA PTPTN X? KLU BIASISWA TEMPAT MANA YANG PALING SESUAI NAK MEMOHON? TQ:):):)

tt nak sambung jadi pensyarah ker ?
Aku ada 2 org adik ,,sorang umo 22 thn dan sorang 25thn,,,pensyarah kat utim machang dan penang,,,,,,

masa dia ambis dia top5 first class dari berpuluh2 master ,,,,so kalu nak jadi pensyarah...degree ko kena 3.5 keatas dgn master pun 3.5 keatas

sbb kawan2 adik aku yg ambik master bawah 3.0.....uitm 100% reject permohonan utk jadi lecturer,,,and kalu master ko 3,5 keatas tapi degree bawah 3.0.....uitm akan bagi pensyarah kontrak jer

dan yg terbest...walau adik aku umo 22 thn...gaji dia dah ds 45,,,,,kira besar dari cekgu2 yg gred 41....cekgu2 kena tugu sampai 10thn baru leh jadi dg 44,,,,,,tapi kalu ko phd...gaji ko dg52......hampir 30thn utk cekgu gred 41 capai.....bayangkan

kraem
21-06-2011, 12:09 PM
selain dari pensyarah, apa lg kerjaya yg sesuai dgn kelayakan master atau phd?

jerryl ke
21-06-2011, 12:25 PM
aku ingat nak sambung master in econs kat ukm intake dalam bulan 3 tahun depan...kiranya intake ke 2 lar...rasa2 nya ok tak kalau masuk untuk ke 2 ni ekk??

ade sape2 tau??

eday84
21-06-2011, 12:39 PM
tt nak sambung jadi pensyarah ker ?
Aku ada 2 org adik ,,sorang umo 22 thn dan sorang 25thn,,,pensyarah kat utim machang dan penang,,,,,,

masa dia ambis dia top5 first class dari berpuluh2 master ,,,,so kalu nak jadi pensyarah...degree ko kena 3.5 keatas dgn master pun 3.5 keatas

sbb kawan2 adik aku yg ambik master bawah 3.0.....uitm 100% reject permohonan utk jadi lecturer,,,and kalu master ko 3,5 keatas tapi degree bawah 3.0.....uitm akan bagi pensyarah kontrak jer

dan yg terbest...walau adik aku umo 22 thn...gaji dia dah ds 45,,,,,kira besar dari cekgu2 yg gred 41....cekgu2 kena tugu sampai 10thn baru leh jadi dg 44,,,,,,tapi kalu ko phd...gaji ko dg52......hampir 30thn utk cekgu gred 41 capai.....bayangkan

mmg la
starting phd 6 ribu maa basic

eday84
21-06-2011, 12:39 PM
selain dari pensyarah, apa lg kerjaya yg sesuai dgn kelayakan master atau phd?

kerja kilang swasta ok jgk
ada jgk research center oversea
kompeni2 besar ada research center dia

MA REBORN
21-06-2011, 04:28 PM
mmg la
starting phd 6 ribu maa basic

Tapi skrg smua yg master kena jadi phd..mcm high risk high return jugaklah........

kraem
21-06-2011, 05:27 PM
kerja kilang swasta ok jgk
ada jgk research center oversea
kompeni2 besar ada research center dia

dlm bidang mekanikal/pembuatan.. apsal selalu dngr master mcm xde nilai kalau nak masuk industri sbg fresh grad?

hmmm... tngh pikir2 nk smbung master atau keja trus dgn degree..

suprol
21-06-2011, 05:34 PM
dlm bidang mekanikal/pembuatan.. apsal selalu dngr master mcm xde nilai kalau nak masuk industri sbg fresh grad?

hmmm... tngh pikir2 nk smbung master atau keja trus dgn degree..
kalo masih muda.. mampu.. sambung jek.. tak yah pikir2

periamuda
21-06-2011, 10:12 PM
Tapi skrg smua yg master kena jadi phd..mcm high risk high return jugaklah........

Kalo utk jadi lecturer skrg mmg kena ada PhD.

periamuda
21-06-2011, 10:31 PM
dlm bidang mekanikal/pembuatan.. apsal selalu dngr master mcm xde nilai kalau nak masuk industri sbg fresh grad?

hmmm... tngh pikir2 nk smbung master atau keja trus dgn degree..

Back to basic sebab apa nak buat Master. Biasanya org smbg belajar utk dpt peluang yg lebih bagus. Kalo sesuatu bidang tu tak memerlukan kelayakan yg tinggi tak perlu pun buat master. Sebab nanti range gaji sama je tak kira kelayakan degree atau master. Dan lagi satu seniority (sapa yg bekerja lebih awal) akan affect gaji. Biasanya bidang industri lebih mementingkan pengalaman kerja berbnding education level. Professionalisme diukur pada kepakaran kita menjalankan sesuatu tugas bukan hanya tahap pendidikan kita di atas kertas. Tapi tak dinafikan pendidikan boleh meningkatkan tahap professionalisme kita. Selain buat master, boleh jugak amek sijil-sijil professional dalam bidang teknikal yg berkaitan.

shah79
24-10-2011, 09:52 PM
nak tanya sikit.. ada tak sape2 warga cg yg ada xperience sambung MBA di uni malaya...???? bidang tourism and hospitality @ mba etc.. budget nak sambung uni malaya next year.. any komen to share????

flaxerz
24-10-2011, 11:17 PM
baru 1st sem kt ukm. masters in education (tesl). 1st sem yuran rm1700. next2 sem nt 1.5k.. :)