PDA

View Full Version : Bagaimana mahu buat bisnes sewa rumah?


007sofiy
04-01-2010, 03:04 PM
Aku masih blaja skrg nih. Grad x lma agi.Plan da grad nanti aku nk bli umah buat sewa. Nak buat passive income. Spa yang sedang buat bisnes sewa umah skrg ni ade nasihat x? anything psal buat loan ker, tips nak cari umah yg tbaek utk sewa ker, cmne nk maximizekan profit ker..ape2 jer..thx..

Ridzuan_AIA
04-01-2010, 05:49 PM
pasal loan rumah, dari A to Z saya boleh kongsi, pasal location terbaik, boleh tanya pendapat2 org ramai.... :)cgrock

moneymaker3000
04-01-2010, 05:52 PM
rasanye senang je buat bis rumah ni cuma modal kene besar sket, 25k untuk permulaan mmg cukup

thariq_shahalam
04-01-2010, 06:03 PM
Yang penting pulangan sewa mestilah lebih dari bayaran loan :) of course heheh.

Tapi kadang kala kita silap kira last-last tak dapat positive cashflow. Especially for serviced apartments - lupa nak kira bayaran maintenance dan mcm2 lagi.

Make sure kiraan adalah betul dan double dan triple check sebelum membuat keputusan.

Yg penting sekali adalah ILMU! So tuntutlah ilmu walaupun ke negeri China :)

Baracuda
05-01-2010, 12:44 AM
Papepun mesti cari lokasi yg baik. Dekat dgn pengangkutan awam,

sekolah,tempat keje dll. Buat loan selama yg boleh supaya bayar

bulan rendah. Pastikan sewa lebih tinggi dari loan kalu x takyah

beli.

Start 1 dulu, faham dulu kerenah penyewa pastu boleh tambah.

Tuje yg aku tau. nanti aku tambah lg.

007sofiy
05-01-2010, 07:27 AM
pasal loan rumah, dari A to Z saya boleh kongsi, pasal location terbaik, boleh tanya pendapat2 org ramai.... :)cgrock
loan ape yg terbaek utk rumah dalam range 150k ke 200k???

007sofiy
05-01-2010, 07:28 AM
rasanye senang je buat bis rumah ni cuma modal kene besar sket, 25k untuk permulaan mmg cukup
ni kne taruh dwit dlu nihh..25k tu modal utk stu umah ker???

007sofiy
05-01-2010, 07:30 AM
Yang penting pulangan sewa mestilah lebih dari bayaran loan :) of course heheh.

Tapi kadang kala kita silap kira last-last tak dapat positive cashflow. Especially for serviced apartments - lupa nak kira bayaran maintenance dan mcm2 lagi.

Make sure kiraan adalah betul dan double dan triple check sebelum membuat keputusan.

Yg penting sekali adalah ILMU! So tuntutlah ilmu walaupun ke negeri China :)
stuju tu..skrg ni mmg duk bca2 bku azizi ali psal bwat bisnes dengan rumah tu...tp ilmu practical tu kurg..huhuhu

007sofiy
05-01-2010, 07:34 AM
Papepun mesti cari lokasi yg baik. Dekat dgn pengangkutan awam,

sekolah,tempat keje dll. Buat loan selama yg boleh supaya bayar

bulan rendah. Pastikan sewa lebih tinggi dari loan kalu x takyah

beli.

Start 1 dulu, faham dulu kerenah penyewa pastu boleh tambah.

Tuje yg aku tau. nanti aku tambah lg.
stuju tu...ilmu bru ni psal bwat loan slama yg bleh..trimas2..tu la psal..aku mmg plan first nak bli umah satu utk sewa pas aku stat keja nnti..mto pun da ade..so transport xde prob la..nak kawen muda agi..lg satu ape jenis umah yg slalu org sewa? tul ka semiD x seswai..apartment ngan pangsa ok??

jutawanzaman
05-01-2010, 07:37 AM
Aku masih blaja skrg nih. Grad x lma agi.Plan da grad nanti aku nk bli umah buat sewa. Nak buat passive income. Spa yang sedang buat bisnes sewa umah skrg ni ade nasihat x? anything psal buat loan ker, tips nak cari umah yg tbaek utk sewa ker, cmne nk maximizekan profit ker..ape2 jer..thx..

habis belajar dulu...dah grad,kerja dulu..pah tu baru la leh wat loan...x tau la kot hang ank org kaya.....:D

bisnes umah bukan payah...mula-mula beli umah murah dulu..then dah tahu camner flow...baru upgrade...benda2 camni mudah jer...x baca buku azizi pun boleh buat...yg penting..duit sewa jgn tertunggak..kena amik kira belaka...cukai pintu,maintenance,cukai tanah,cukai IWK,jiran tetangga,camner org yg nk sewa umah kita tu..huh mcm2-mcm....kira kena tegar la...

yg bestnya..aset kita tu tak susut harga.....hehehehe

darkkiller
05-01-2010, 07:44 AM
Yup setuju tu,jangan terus terjun sebab ko tak dapat buat loan bank.Langkah pertama ko kene cari kerja dan terbaik adalah kerja Kerajaan sebab semua bank suka orang kerajaan ni.Kerja selama 3 bulan terus apply rumah kos rendah dulu,lepas tu cari medium cost pula,lepas tu high cost plak.

Kalau ko tak kerja macam aku sebelum ni berniaga,jangan haraplah dapat loan,lagi-lagi bisnes tak berapa nak cantik.Bank tak caya..Jadi kalau ko fikir nak bisnes sewa rumah je,baik keje kerajaan jelah..banyak tul peluang pinjaman.Best kalau pandai gunakan duit bank ni dan lagi orang kerajaan ada loan pembelian rumah untuk kakitangan kerajaan

Kerja kerajaan:
100% loan bank
Mudah dapat personal loan
Loan perumahan kerajaan

Kerja swasta:
90% loan bank
Susah untuk personal loan

Jiwa aku tetap suka swasta lagi huhuhu

moneymaker3000
05-01-2010, 11:10 AM
ni kne taruh dwit dlu nihh..25k tu modal utk stu umah ker???

haah...itu pendapat aku la kalau nak buat umah sewa kat kl ni. 25k tu termasuk dari deposit beli umah...pastu dah dpt kunci buat fully furnished. Kalau umah mahal tapi kosong tak byk pulangannya

TT
05-01-2010, 11:32 AM
angkat rumah lelong jer..bole minimize cost..

nazree4658
05-01-2010, 11:36 AM
nak beli rumah untuk dibuat sewa better buat kat area-area mane budak kolej banyak...
buat homestay ke, pon masyuk gak

T2T
05-01-2010, 04:07 PM
loan ape yg terbaek utk rumah dalam range 150k ke 200k???

bergantung pada kau punya financial background.

http://wsahabat.blogspot.com/2009/07/apakah-bank-yang-terbaik-untuk-pinjaman.html

007sofiy
06-01-2010, 03:28 AM
habis belajar dulu...dah grad,kerja dulu..pah tu baru la leh wat loan...x tau la kot hang ank org kaya.....:D

bisnes umah bukan payah...mula-mula beli umah murah dulu..then dah tahu camner flow...baru upgrade...benda2 camni mudah jer...x baca buku azizi pun boleh buat...yg penting..duit sewa jgn tertunggak..kena amik kira belaka...cukai pintu,maintenance,cukai tanah,cukai IWK,jiran tetangga,camner org yg nk sewa umah kita tu..huh mcm2-mcm....kira kena tegar la...

yg bestnya..aset kita tu tak susut harga.....hehehehe
aku anak org kebanyakan...tu psal kna plan dlu cmna..

007sofiy
06-01-2010, 03:30 AM
Yup setuju tu,jangan terus terjun sebab ko tak dapat buat loan bank.Langkah pertama ko kene cari kerja dan terbaik adalah kerja Kerajaan sebab semua bank suka orang kerajaan ni.Kerja selama 3 bulan terus apply rumah kos rendah dulu,lepas tu cari medium cost pula,lepas tu high cost plak.

Kalau ko tak kerja macam aku sebelum ni berniaga,jangan haraplah dapat loan,lagi-lagi bisnes tak berapa nak cantik.Bank tak caya..Jadi kalau ko fikir nak bisnes sewa rumah je,baik keje kerajaan jelah..banyak tul peluang pinjaman.Best kalau pandai gunakan duit bank ni dan lagi orang kerajaan ada loan pembelian rumah untuk kakitangan kerajaan

Kerja kerajaan:
100% loan bank
Mudah dapat personal loan
Loan perumahan kerajaan

Kerja swasta:
90% loan bank
Susah untuk personal loan

Jiwa aku tetap suka swasta lagi huhuhu
aku de 10 taun contact keja ngan petronas..susah nih..

manzaipoh
08-01-2010, 12:05 AM
saya pn baru berjinak2. dah ada 3 rumah. 2 guna dan 1 tunggu lawyer selesaikn proses. x pasti lg yg mana nak disewakan. tengah intai yg ke 4. insyaAllah... :-)

tuanbri
15-03-2010, 02:19 AM
saya pn baru berjinak2. dah ada 3 rumah. 2 guna dan 1 tunggu lawyer selesaikn proses. x pasti lg yg mana nak disewakan. tengah intai yg ke 4. insyaAllah... :-)
2 guna ?
1 - sendiri
1 - parents
1 - bini no 2 ????

hehe gurau je...

havrilsz
29-03-2010, 04:25 AM
Nak beli ni kena tgk level kewangan la bro...
klu mmg anak orang kayer ...beli jer la braper ko suker...
tp klu x..
ikut je la ckp jutawan azman tu...
Lg 1, klu ikut teori buku mmg cam senang jer...tp realiti ..heheh
sdri mau igt la...

thariq_shahalam
29-03-2010, 06:42 PM
bro kalau baru lepas belajar kemungkinan nak dapat housing loan tu payah skit. kena kerja dulu nak dapatkan payslip...

johnjai
30-03-2010, 04:14 PM
minta pendapat rakan2

nak beli rumah buat sewa.harga rm69k + lawyer fees = Rm72k.penyewa dah ada.sebulan sewa RM450.
beli cash pakai duit OD.int OD sebulan RM72k x 4.1%/12 = rm250
dapat +ve cashflow =rm200

mana lebih baik,beli rumah atau 72k tu masuk asb.

rm72k x 7.5%(div) = rm5400 sthn/12 = rm450 sbln

MAIDIN
31-03-2010, 05:00 PM
minta pendapat rakan2

nak beli rumah buat sewa.harga rm69k + lawyer fees = Rm72k.penyewa dah ada.sebulan sewa RM450.
beli cash pakai duit OD.int OD sebulan RM72k x 4.1%/12 = rm250
dapat +ve cashflow =rm200

mana lebih baik,beli rumah atau 72k tu masuk asb.

rm72k x 7.5%(div) = rm5400 sthn/12 = rm450 sbln

bagi aku asb dan beli rumah buat bisnes ada win masing masing . mcm aku sekarnag ni . aku lebih pd investment .

harga rumah boleh naik sekiranya kene dengan lokasi dan permintaan . asb limit 200k rm je .

MAIDIN
31-03-2010, 05:02 PM
klu misalnya aku nak beli rumah dan buat loan .

aku takde payslip , tp ada bisnes sendiri . trading forex sendiri . tapi aku tak bukak syarikat lah .

so akaun bank bolehlah nampak duit keluar masuk .

boleh ke aku cuba apply loan kat bank untuk beli rumah . dan dptkan 95% loan .

aku cadang untuk tahun pertama bisnes hartanah aku ni . aku nak beli sebuah rumah tiap 2 bulan dan buat sewa . atau beli lot kedai setiap 2 bulan .

boleh ke ? ape pendapat korang ?

muzdal84
22-04-2010, 05:36 PM
beli rumah lelong...

hafizan78
02-05-2010, 12:16 PM
Rumah lelong nie, kat area cheras mana yg terbaik?
Dari segi kawasan taman, kadar sewa dan harga rumah...

Fahmiyafeii
20-06-2013, 10:11 AM
Tlg upkn thread ni.. Ada jumpa satu umah kat jb, apartment kos sederhana, hrga 37k.. Ada penyewa 350 bln2..freehold.. Berbaloi x klau beli? Jumpa kat mudah..

kaleck
20-06-2013, 01:15 PM
Tlg upkn thread ni.. Ada jumpa satu umah kat jb, apartment kos sederhana, hrga 37k.. Ada penyewa 350 bln2..freehold.. Berbaloi x klau beli? Jumpa kat mudah..

Bersawang dah thread ni. Hehe. Berbaloi tuan. tp depends dengan berapa tahun n interest rate yang bank bagi la. Takut bank tak bgi loan umah below 50K. :)

SayaBudakBaruBelajar
20-06-2013, 04:56 PM
Bersawang dah thread ni. Hehe. Berbaloi tuan. tp depends dengan berapa tahun n interest rate yang bank bagi la. Takut bank tak bgi loan umah below 50K. :)


Ye ke bank tak bagi loan umh bawah 50K..:((:((:((
Kalau % tinggi takpe lg,janji boleh loan :-?:-?:-?

kaleck
20-06-2013, 05:27 PM
Ye ke bank tak bagi loan umh bawah 50K..:((:((:((
Kalau % tinggi takpe lg,janji boleh loan :-?:-?:-?

Depends dengan bank tuan.. Rasanya CIMB boleh kot. Hehe. Kalau tak kisah rate tinggi, tuan ambik terus personal loan la..:D:)cgrock

zaliez
21-06-2013, 12:16 AM
aku cadang beli rumah lelong gak.... tapi kena pandai memilih.. jangan tersalah beli lak