PDA

View Full Version : Kereta terpakai dari Jepun


mfaiez
30-11-2009, 09:24 PM
Assalamualaikum,
Sapa-sapa yg nak beli kereta terpakai terus dari Jepun, kami boleh bekalkan kereta pada anda.
Skarang nie ada 2 AP pelajar, dan kedua2 pelajar nie nak balik tahun depan bulan 3.

Disini pengiraan lengkap bagi membeli kereta terus dari kami.
Contoh 1: kereta Toyota wish 1.7 keluaran model 2004
Harga kereta.......RM 25901.76
Kos AP pelajar.....RM 20000
kos penghantaran...RM 6000
Cukai Kastam.......RM 26208.43
Total kos..........RM 78110.19

cukai kastam diatas adalah berdasarkan rekod kiraan yang sedia ada yang telah dibuat oleh pihak kastam malaysia.

Contoh kiraan 2: kereta Odyssey ABA-RB1 2004 model
Harga kereta........RM 53,327.15
Kos AP pelajar......RM 20,000
kos penghantaran....RM 6,000
Cukai Kastam........RM 45,585.94
Total kos...........RM 124,913.09

Berminat?
Hubungi kami segera
web : http://www.ace-solution.com
email : rosidah@ace-solution.com

hisham27
30-11-2009, 09:28 PM
TT Wish by Honda ker? bukan Toyota ?
Disini pengiraan lengkap bagi membeli kereta terus dari kami.
Contoh 1: kereta Honda wish 1.7 keluaran model 2004

acan
30-11-2009, 09:30 PM
ko redy je la..ade makhluk sorang tu msuk kang..

keri3534
30-11-2009, 09:31 PM
honda wish ada ke kt pasaran???
ni mesti model baru honda...
hahaha

mfaiez
30-11-2009, 09:34 PM
He..he.. sorry, silap taip.

T2T
30-11-2009, 10:04 PM
wah menarik2.. :) ko kat mana TT? jepun ke malaysia?

mfaiez
01-12-2009, 07:54 AM
Aku kat Jepun skarang.
Partner aku(org Jepun) pemilik kedai kereta, jual kereta terpakai/baru dan spare part.

ameant
01-12-2009, 08:05 AM
nice.. dah makin pandai niaga student skrg.. dulu 5-10k tuk 1 AP..skarang dah 20k per AP.... bump tuk tt.

heavenly_king
01-12-2009, 08:12 AM
Aku kat Jepun skarang.
Partner aku(org Jepun) pemilik kedai kereta, jual kereta terpakai/baru dan spare part.

Mana nak dapat AP tu TT? Guna student malaysia kat sana punya ke?

aaril
01-12-2009, 08:18 AM
TT macam maner dengan barang spare part..senang dapat tak??

aes
01-12-2009, 08:58 AM
alangkah bestnya klu ada cash sebanyak itu :((:((

mfaiez
01-12-2009, 11:55 AM
Mana nak dapat AP tu TT? Guna student malaysia kat sana punya ke?
AP nie student tahun akhir yg belajar kat Jepun, dan kedua2 nie sama universiti. Aku dah booking dah dgn depa nie.

TT macam maner dengan barang spare part..senang dapat tak??
Spare part kat Malaysia ke? Humm.. saya pun tak reti macam mana nak jawab. Kalau kereta yg udah familiar kat Malaysia tuh, rasanya takde masalah kot. Hybrid tuh, problem lah.

kawecool
01-12-2009, 01:10 PM
klu dpt wat loan kat best..xde cash banyak :((

Civic bape kat sana?sekadar nk tanya..

aes
01-12-2009, 01:15 PM
alphard kat sane bape rege? tanya je .....

T2T
01-12-2009, 01:46 PM
Aku kat Jepun skarang.
Partner aku(org Jepun) pemilik kedai kereta, jual kereta terpakai/baru dan spare part.

cantek la bro.. ermm.. nanti aku roger (PM) ko... ada projek sket..

mfaiez
01-12-2009, 04:49 PM
cantek la bro.. ermm.. nanti aku roger (PM) ko... ada projek sket..
Ok..

alphard kat sane bape rege? tanya je ....
Alphard mahal woo.. second hand pun mahal. Takpe, nanti aku check harga.

Civic bape kat sana?sekadar nk tanya..
Ok, nanti aku check.

azmi8888
02-12-2009, 10:07 AM
kos utk lawyer mcm mana pulak? kan ke 2 thn tak leh tukar nama dkt geran? takde hidden kos lain ke?

tEnuKLang
02-12-2009, 10:16 AM
bkan ke kalau pakai AP student ni keta tu kena nama student tu utk 2 tahun dulu baru blh tukaq nama?

kancil biru
02-12-2009, 11:58 AM
maaf bro..kenapa AP student tu mahal sanagt.....bukan mahal sikit....hu hu..kalau aku ada ap sendiri ko leh tlg uruskan kemasukan x......

muzani
02-12-2009, 12:48 PM
keta apa boleh dapat complete dengan semua fee rm50-60k

serious buyer ni... email atau pm saya details...

muzani98@gmail.com

kemolok
02-12-2009, 01:52 PM
barang baek mesti la mahal...

mfaiez
02-12-2009, 08:05 PM
bkan ke kalau pakai AP student ni keta tu kena nama student tu utk 2 tahun dulu baru blh tukaq nama?
Yea betul, tak boleh tukar nama dlm tempoh 2 tahun. Jadi, perlunya perjanjian antara pembeli dan penjual. Kami akan buat.

kos utk lawyer mcm mana pulak?
Kami hanya provide surat perjanjian.

maaf bro..kenapa AP student tu mahal sanagt.....bukan mahal sikit....hu hu..
Student sendiri letak. Maybe depa udah check itu harga standard kot. Apa2 pun, aku tgh cuba runding mintak murahkan. Itupun kalau depa setuju.

kalau aku ada ap sendiri ko leh tlg uruskan kemasukan x
Maksudnya, aku cuma provide kereta dan hantar ke M'sia aje? Kalau macam tuh, takde masalah.

keta apa boleh dapat complete dengan semua fee rm50-60k
serious buyer ni... email atau pm saya details...
Kalau aku buat kiraan kasar, boleh dapat dlm RM60K++. Nak fix tuh susah sikit la. Kalau tahun kereta tuh lama sikit(7thn ke atas), mileage tinggi, boleh kot. Macam kereta yg aku skarang, umurnya udah 7 tahun. Honda Stream. Kalau kereta nie bawak masuk, insya-Allah boleh. Takpe, nanti aku email.

muzani
02-12-2009, 08:13 PM
Yea betul, tak boleh tukar nama dlm tempoh 2 tahun. Jadi, perlunya perjanjian antara pembeli dan penjual. Kami akan buat.


Kami hanya provide surat perjanjian.


Student sendiri letak. Maybe depa udah check itu harga standard kot. Apa2 pun, aku tgh cuba runding mintak murahkan. Itupun kalau depa setuju.


Maksudnya, aku cuma provide kereta dan hantar ke M'sia aje? Kalau macam tuh, takde masalah.


Kalau aku buat kiraan kasar, boleh dapat dlm RM60K++. Nak fix tuh susah sikit la. Kalau tahun kereta tuh lama sikit(7thn ke atas), mileage tinggi, boleh kot. Macam kereta yg aku skarang, umurnya udah 7 tahun. Honda Stream. Kalau kereta nie bawak masuk, insya-Allah boleh. Takpe, nanti aku email.

cantik la tu... ni email muzani98@gmail.com

tapi 60k++ tu semua sekali total(keta+ap+handlingfee) laa.. sampai keluar keta.. bukan keta 60k + process 30k etc

meiryoku
02-12-2009, 08:28 PM
salam...
TT, bukanker kena pakai 9bulan dulu kat oversea bru boleh bawak balik? ade strategy lain ker?

aku ade 2 member nak balik bulan 3 tahun depan,
dia org tak beli keter,
kalau TT berminat nak uruskan nanti aku tanya diorg nak jual tak AP tu...
:)

reizwana
02-12-2009, 08:34 PM
mahal sgt rege ap tu bro... kawan aku ckp persatuan dorang nk jual 7k jer...nway gud luck

mangkaq
02-12-2009, 08:44 PM
Macam mana k ropanya!!

mfaiez
03-12-2009, 07:23 PM
aku ade 2 member nak balik bulan 3 tahun depan,
dia org tak beli keter,
kalau TT berminat nak uruskan nanti aku tanya diorg nak jual tak AP tu...
:)

Boleh jugak. Yoroshiku~~~

mahal sgt rege ap tu bro... kawan aku ckp persatuan dorang nk jual 7k jer...nway gud luck
Mungkin student tuh dah survey kot, average AP org jual 20K, pasal tuh dia nak 20K. Aku masih dlm proses rundingan dgn depa nie, mintak murahkan.

ap77
04-12-2009, 04:49 PM
Deal ni cash only ke bro? Atau boleh buat loan....along punya tak mau la..

mfaiez
04-12-2009, 05:52 PM
Deal ni cash only ke bro? Atau boleh buat loan....along punya tak mau la..
kami hanya terima cash. Macam mana pembeli nak dapatkan cash tuh, pembeli kena usahakan sendiri. Oleh kerana tak boleh nak tukar nama selama 2 tahun, so bank loan utk kereta memang tak boleh. Kena buat personal loan aje.

Along?
Say No to Ah Long!!!

T2T
05-12-2009, 01:24 AM
student AP dari jepun nih, mmg mahal tak mcm AP student UK.. murah..
tapi contra nya pulak, shipping dari jepun murah, berbanding dari UK...

mfaiez
05-12-2009, 07:21 PM
cantik la tu... ni email muzani98@gmail.com

tapi 60k++ tu semua sekali total(keta+ap+handlingfee) laa.. sampai keluar keta.. bukan keta 60k + process 30k etc
Ok, aku dah email dah. Ada 3 kereta aku kasik dengan kiraan sumer kos.

AP pelajar, aku dah berjaya dapat kurangkan dengan pelajar2 tuh. Depa nak RM16K. Asalnya RM20K.

Setakat nie ada 4 AP. 1 sudah dibooking, tinggal lagi 3.

student AP dari jepun nih, mmg mahal tak mcm AP student UK.. murah..
tapi contra nya pulak, shipping dari jepun murah, berbanding dari UK...
UK jauh, pasal tuh mahal kot.

AkuMamak
05-12-2009, 07:28 PM
fuuhh AP student dah 20k... dulu time aku 10k je average..

stanley_climbfall
05-12-2009, 07:39 PM
aku dgr keta2 panjang ni, asalnye keta funeral..
bla dah lame skit, jual kat negara lain..tp wat balik cam baru..
betul ke TT??

12daily_pro
05-12-2009, 07:48 PM
pe kata TT email aku gak ... etudung@yahoo.com.my ... ada bisness skit ...

ABL621
05-12-2009, 09:35 PM
Salam TT,

kt Jepun, hang tggl kt ner......saya kt Kyoto......

abl_621@yahoo.com

plan nak bwk blk kete.....tp, xtau cara nyer....

mfaiez
06-12-2009, 07:19 AM
pe kata TT email aku gak ... etudung@yahoo.com.my ... ada bisness skit ...
12dailyPro? Dulu aku main gak menda nie. He.. he..
Anyway, bisnes ape tuh? Email sudah dihantar.

kt Jepun, hang tggl kt ner......saya kt Kyoto......
abl_621@yahoo.com plan nak bwk blk kete.....tp, xtau cara nyer....

Aku kat Sapporo. Ok, email sudah dihantar. Kita bincang dlm email.

aku dgr keta2 panjang ni, asalnye keta funeral..
bla dah lame skit, jual kat negara lain..tp wat balik cam baru..
betul ke TT??
Nie first time aku dengar. Kalau ada pun, tak sumer la kot.

zurk
06-12-2009, 09:21 AM
bro,aku mint nk angkt honda crv..thn 2003 keatas...brapa?pm saya bro...

mfaiez
06-12-2009, 09:39 AM
bro,aku mint nk angkt honda crv..thn 2003 keatas...brapa?pm saya bro...
PM dah dihantar. Mintak maklumat tambahan.
Thanks.

auto30
06-12-2009, 09:46 AM
pm ako gak keta mpv/suv TT

Mata_Pena
06-12-2009, 09:51 AM
Personal A.P kalau pegi miti apply RM200 jek. kenapa nak kene pakai student A.P sampai 20k? tak bule tuka nama, hak milik org lain selama 2 tahun. kalau dalam 2 tahun tu jadi apa2??

dah beli kete cash bawak balik sini nak kene loan balik, mana lepas kalau loan pakai nama student?

20k tuh dah sama kalau beli A.P dengan tan chong dah. diorang pun jual AP gak. 20-25k

Mata_Pena
06-12-2009, 09:53 AM
kongsi pendapat, komplikasi yg bakal timbul beli keter atas nama n A.P org lain.

kalau spare part berani la angkat.. kete.. tak berani lah.
kalau jadi ape2 nanti komfem kene tanggung sendiri

fix90
06-12-2009, 10:05 AM
pasal ap ni..sume pasal kereta nasional kita..klu x..10k dah boleh beli kereta baru dah..xpun 15k or 20k..dari 40k..perodua..proton pun sme..penat bayar loan..

mfaiez
06-12-2009, 10:39 AM
Personal A.P kalau pegi miti apply RM200 jek. kenapa nak kene pakai student A.P sampai 20k? tak bule tuka nama, hak milik org lain selama 2 tahun. kalau dalam 2 tahun tu jadi apa2??

dah beli kete cash bawak balik sini nak kene loan balik, mana lepas kalau loan pakai nama student?

20k tuh dah sama kalau beli A.P dengan tan chong dah. diorang pun jual AP gak. 20-25k
Personal AP? Mungkin aku kurang buat homework pasal AP nie.
Yg aku tau, kerajaan berikan AP pada
1. Francias AP
2. Open AP
3. Student/staff kerajaan luar negara/pekerja di luar negara
Kalau memang boleh apply RM200, memang aku nak buat jugak. Err.. ada url rujukan MITI pasal personal AP nie?

tan chong tuh, yg nie ke?
http://www.tanchong.com.my
Kalau betul, nanti aku try contact sama depa. Kalau dia nak jual dlm lingkungan tuh, aku nak beli!!

Anyway, terima kasih atas malumat nie. Terutama pasal Tan Chong nie.

JAYPB
06-12-2009, 10:44 AM
aku ada juga dengar cerita..motor besar pun ada...aku nak tengok member aku order honda cbr 600.. harga dlm 20k aje..kalau dia dapat baru aku nak order
kalau warga cg nak beli motor besar/keta tanpa mengeluarkan modal besar klik aje link kat bawah
http://janaduit.com/?ref=1054

Mata_Pena
06-12-2009, 10:50 AM
Personal AP? Mungkin aku kurang buat homework pasal AP nie.
Yg aku tau, kerajaan berikan AP pada
1. Francias AP
2. Open AP
3. Student/staff kerajaan luar negara/pekerja di luar negara
Kalau memang boleh apply RM200, memang aku nak buat jugak. Err.. ada url rujukan MITI pasal personal AP nie?

tan chong tuh, yg nie ke?
http://www.tanchong.com.my
Kalau betul, nanti aku try contact sama depa. Kalau dia nak jual dlm lingkungan tuh, aku nak beli!!

Anyway, terima kasih atas malumat nie. Terutama pasal Tan Chong nie.

Personal AP tuh = sape2 pun bule apply AP import kereta sekali seumur hidup. At least kalau beli keter.. keter tuh kita yg punya bukan ahmad albab yg punya. pegi miti bule apply

kalau kau ada duit senang la nak beli A.P
mcm naza mutiara motor semua tuh kaki jual A.P lah tuh.

1) A.P student harga giler dah mangkap
2) hak milik org lain
3) tak bule jual 2 tahun
4) beli tak bule bawak balik terus, kene simpan kat jepun
5) dalam 2 tahun kalau jadi apa2, dan anda bukan owner. mcm mana?

baik beli A.P at least kereta yg dibeli jadi hakmilik sendiri.
nak loan pun sonang. tiada komplikasi. pokoknya A.P aja.

actually kat sini pun banyak dah use car jepun direk jual kat sini. kalau tgk motor trader pun ader diorang iklankan keter2 direk dari sana.

Zul.H
06-12-2009, 11:05 AM
kalau korang cukup berani... beli jer AP terbuka ngan pemegang AP terbuka.deal dengan dia punya boss..

pastu ko import lah sendiri...


Gila aper Ap student 20K????...ni first time aku dgr mahal tuh...
AP student yg tak boleh tukar nama 2 tahun biasanya dalam 5K atau 10K saja..pastu bila bawak balik sini, tak leh re loan pasal nama tak leh tukar..

lagi pun Ap student tak berapa digemari oleh Pihak Bank utk re loan walau lepas 2 tahun..cuba tanya bank kalau nak clarify

zahiruddin
06-12-2009, 12:11 PM
Eh ada ke Personal AP ni yg harga rm200?
kalau ada mmg nak sgt.aku jual keta import taktau pun pasal ni.
ada sapa2 tau kat mana link nak tgk pasal personal Ap ni tak?tq

lamborghini06
06-12-2009, 12:43 PM
Eh ada ke Personal AP ni yg harga rm200?
kalau ada mmg nak sgt.aku jual keta import taktau pun pasal ni.
ada sapa2 tau kat mana link nak tgk pasal personal Ap ni tak?tq

Ye la...kalau ada aku nak skang, siapa tu cakap leh dapat RM200 typing error kot? kalau RM2000 pun sanggup bayar!

anak_jatiperak
06-12-2009, 12:57 PM
Salam..hebat

hati_gelap
06-12-2009, 01:01 PM
honda wish ada ke kt pasaran???
ni mesti model baru honda...
hahaha


Waaa..GABAN..dah lama ku lupakan.. kini kau muncul kembali

mfaiez
06-12-2009, 05:11 PM
Thread nie dah jadi bincang pasal AP.

Personal AP tuh = sape2 pun bule apply AP import kereta sekali seumur hidup. Tapi rasanya bersyarat. Syaratnya spt yg saya tulis sebelum ini, iaitu Pelajar, pagawai kerajaan dan pekerja. Kalau bukan dlm golongan ni, rasanya takboleh nak apply.

Kami tak jadik masalah kalau nak beli AP Terbuka. Ada dpt PM dari salah sorang member CariGold kasik offer nie. Cuma skarang, terpulang pada pembeli kereta. Kalau dia nak guna AP terbuka, maka kami akan uruskan pembeliannya lah.

Kalau pembeli nak guna AP pelajar, kami boleh carikan pelajar disini yg nak balik. Sudah tentu surat perjanjian diperlukan. Dah dapat pun beberapa pelajar yg nak jual AP nya. Kenapa 20K? Memang pelajar tuh yg markup harga tuh. Kalau kami tak nak, dia nak jual pada org lain. Katanya, ada yg sanggup nak ambil. Dan setelah dirunding, dpt dikurangkan kepada RM15K shj.

Kalau benar boleh apply dgn mudah AP personal dgn RM200 sahaja, maka adalah lebih baik kalau pembeli kereta dapatkan AP personal dari MITI, dan bila dah dapat kami akan hantar kereta.

Betul ke senang nak dapat AP personal dari MITI?
Takpe, nak kasik clear, nanti aku call sendiri MITI pasal nie. Kalau confirm, aku hebahkan kat korang sumer.

Dan jgn lupa, beli kereta dari aku yek!

rembes01
06-12-2009, 05:15 PM
salam TT, kalau tak silap keta dengan AP student ni 2 tahun tak boleh ditukar nama...betul ker?

mfaiez
06-12-2009, 05:17 PM
salam TT, kalau tak silap keta dengan AP student ni 2 tahun tak boleh ditukar nama...betul ker?
Yea, betul.

rembes01
06-12-2009, 05:24 PM
Yea, betul.

kalau macam tu maknanya keta tu nanti akan guna nama siapa?

mfaiez
06-12-2009, 05:27 PM
kalau macam tu maknanya keta tu nanti akan guna nama siapa?
Dlm tempoh 2 thn, kereta tuh akan didaftarkan atas nama pemegang AP(student).

rembes01
06-12-2009, 05:29 PM
Dlm tempoh 2 thn, kereta tuh akan didaftarkan atas nama pemegang AP(student).

oh macam tu, thanks for the info

Wea Izre
06-12-2009, 05:33 PM
rasanye cam dah ade thread nih,huhuh

mfaiez
06-12-2009, 05:53 PM
rasanye cam dah ade thread nih,huhuh
Thread sama, tapi penjual lain. Oleh kerana berlainan penjual, maka lain pulak lah strateginya.
Sama-sama jual kereta, tapi mesti ada kelebihan masing-masing. Itulah persaingan.

terima kasih.

T2T
07-12-2009, 01:35 AM
lepas setahun boleh buat rayuan tukar nama pemilik keter tu.. tak perlu tunggu 2 tahun... mana boleh suka2 beli AP kat miti, hanya AP Holder je yang ada. nak beli, g la carik AP Holder, beli AP dari depa, berapa bole dapat? hehe..

aurafx
07-12-2009, 07:58 AM
lepas setahun boleh buat rayuan tukar nama pemilik keter tu.. tak perlu tunggu 2 tahun... mana boleh suka2 beli AP kat miti, hanya AP Holder je yang ada. nak beli, g la carik AP Holder, beli AP dari depa, berapa bole dapat? hehe..

40-50k.. setuju

mfaiez
07-12-2009, 04:40 PM
20k tuh dah sama kalau beli A.P dengan tan chong dah. diorang pun jual AP gak. 20-25k
Update:
Saya mail syarikat Tan Chong Motor Holdings(www.tanchong.com.my) berkenaan hal ini, dan ini reply yg saya dapat.
"The APs that are given to TCMH by MITI are Franchise APs for importation of Nissan vehicles and TCMH does not sell any of these APs to external party."

So, kesimpulannya, syarikat nie tak jual AP seperti yg didakwa.

Terima kasih.

re24razu
07-12-2009, 07:59 PM
bro tlg 4ward info keta2 yg ada...
young.millionaire@yahoo.com

mfaiez
07-12-2009, 08:16 PM
bro tlg 4ward info keta2 yg ada...
young.millionaire@yahoo.com
Kereta yg siap kira sampai ke Malaysia, atau harga yg kat Jepun?
Kalau yg kat Jepun, boleh hantar terus.

mfaiez
08-12-2009, 09:54 AM
Bergantung kepada tuan badan je nak pakai AP student or AP terbuka, kalau nak murah, pakai AP student,kalau sanggup bayar mahal pakai AP terbuka(40k-50k), cuma saya nak tekan disini AP student yg ade skrg valid sampai bln 3 thn depan (2010)..lebih dari tu dah tak boleh guna AP tersebut..sapa nak beli kereta, kena tunggu next year pulak student balik 2011.harap maklum

Mata_Pena
08-12-2009, 10:21 AM
Update:
Saya mail syarikat Tan Chong Motor Holdings(www.tanchong.com.my) berkenaan hal ini, dan ini reply yg saya dapat.
"The APs that are given to TCMH by MITI are Franchise APs for importation of Nissan vehicles and TCMH does not sell any of these APs to external party."

So, kesimpulannya, syarikat nie tak jual AP seperti yg didakwa.

Terima kasih.

mmg la dia cakap tak jual. kalau jual kantoi ler.
isk ape ler kau nih.

A.P bule dibeli melalui kaki yg btol.
A.P kat mesia nih semua dapat ke A.P king.
A.P puluh2 robu dapat kat diorang setahun ingat duorang bule jual kete sampai puluh2 ribu unit ker?

diorang amik sikit.. yg lebih tuh dijual.
tapi tidak secara terbuka.

even A.P student pun kalau diorang declare diornag apply A.P utk jual kat org lain.. sah sah kantoi

hisham71
08-12-2009, 10:30 AM
mmg la dia cakap tak jual. kalau jual kantoi ler.
isk ape ler kau nih.

A.P bule dibeli melalui kaki yg btol.
A.P kat mesia nih semua dapat ke A.P king.
A.P puluh2 robu dapat kat diorang setahun ingat duorang bule jual kete sampai puluh2 ribu unit ker?

diorang amik sikit.. yg lebih tuh dijual.
tapi tidak secara terbuka.

even A.P student pun kalau diorang declare diornag apply A.P utk jual kat org lain.. sah sah kantoi



yup....very true

podgie
08-12-2009, 10:40 AM
Update:
Saya mail syarikat Tan Chong Motor Holdings(www.tanchong.com.my) berkenaan hal ini, dan ini reply yg saya dapat.
"The APs that are given to TCMH by MITI are Franchise APs for importation of Nissan vehicles and TCMH does not sell any of these APs to external party."

So, kesimpulannya, syarikat nie tak jual AP seperti yg didakwa.

Terima kasih.

mstla dorg xreveal duit tepi dorg tu..klo reveal kantoila lpas ni..klo tny direct sah2 dorg ckp xjual..:D:D

mfaiez
08-12-2009, 11:38 AM
Tan Chong ada Francias AP. So, meskipun dia jual AP yg dia miliki, hanya boleh masuk kereta Nissan aje. Kereta lain tak boleh.
Yg boleh, kena open AP lah.

habiburrahman
08-12-2009, 11:54 AM
mak aih..cukai kastam jer da separuh harga keta..gile babeng betul kastam nie..ni Kastam Pengerap Duit Rakyat ke? haha

zurk
08-12-2009, 03:16 PM
bro...cmner calculation bg keta ap tue?..lg satu tlg pm saya senarai keta yg available dan total price bg setiap unit...kalu rege ok,kite meetup,saya angkat sebijik

Mata_Pena
08-12-2009, 03:24 PM
Tan Chong ada Francias AP. So, meskipun dia jual AP yg dia miliki, hanya boleh masuk kereta Nissan aje. Kereta lain tak boleh.
Yg boleh, kena open AP lah.

pegi melawat mutiara motor atau naza mesti bule dapat

T2T
08-12-2009, 06:08 PM
nak beli AP dari AP Holder ni bukannya senang. Diorang pun bukan senang2 nak jual AP kat org yang tak kenal, jadi kena laa build trust dulu dengan diorang...

mfaiez
09-12-2009, 02:41 PM
Nasihat dari Pengarah Ace- Solution …Mr.Takada Naoki

Mrs Takada. adalah pengarah syarikat Ace-solution, merupakan pemodal utama syarikat ini.Beliau berpengalaman lebih 20 tahun dalam bidang automotive dan bergiat aktif dalam jual beli kereta baru dan terpakai di utara japan iaitu Sapporo (Hokkaido). Pengalamannya cukup luas dalam bidang automotive, segala permasalahan enjin-enjin kereta, performance kereta2 terpakai terutamanya beliau yang akan membuat pandu uji untuk memastikan setiap kereta yang akan dijual/diserahkan kepada pelanggan betul2 memuaskan keadaan enginenya. Ini kerana prinsip perniagaan yang diamalkan oleh beliau cukup unik, “Kepuasan dan kepercayaan (trust) pelanggan adalah no.1”.Berlainan dengan prinsip sesetengah penjual yang lebih mementingkan keuntungan jualan mereka berbanding kepentingan dan kepuasan pelanggan mereka sendiri.

Kenapa prinsip ini tetap kuat dan teguh dalam dirinya, kerana setiap pelanggan yang datang membuat belian kereta darinya akan dilayan umpama raja, dan diberikan servis, layanan yang terbaik, dan kereta yang akan diserahkan betul-betul dalam keadaan baik, sehinggakan tiada satu pun claim / aduan dari pelanggan mengadu kereta rosak / menuntut ganti rugi dikemudian hari.Bagi Mr. Takada setiap claim yang datang adalah kerugian baginya, maka beliau berpendapat adalah lebih baik menyediakan servis terbaik diawal penjualan daripada mengundang kerugian di kemudian hari.

Kenapa beliau amat menitikberatkan kepercayaan(nilai murni cukup kuat dalam diri org jepun) dari pelanggan? Ini kerana dengan kepercayaan lah setiap perniagaan itu akan berkembang maju, kekal teguh walaupun lebih dari 20 thn bertapak dalam industri ini. ”No trust No money”, pepatah yang kita selalu dengar, maksudnya, kalau kita percaya dan yakin bahawa sesuatu produk tu baik, kita sanggup keluarkan duit untuk mendapatkanya, tapi sebaliknya pula, kalau kita tidak yakin akan sesuatu produk/servis, sanggup kah kita menghabiskan wang semata-mata? Untuk memupuk kepercayaan dalam diri pelanggan, terlebih dahulu kita yang perlu memberi service terbaik untuk membeli kepercayaan tersebut.

Selama ini syarikatnya dikenali bukan kerana cara pengiklanan yang berkesan, tapi kerana iklan/jajaan dari mulut ke mulut (kuchi komi dalam japanese)pelanggannya sendiri. Kenapa Mrs Takada kedekut nak buat iklan?...bukan… Syarikatnya berdiri teguh hasil dari kepercayaan dari setiap pelanggan, pelanggan yang berpuas hati akan kuchi komi kepada rakan-rakan dan saudara-saudara mereka., sehingga pelanggannya makin bertambah saban hari. Inilah satu teknik pengiklanan yang cukup murah kosnya (hanya bersandarkan trust), tetapi cukup berkesan untuk mengukuhkan empayar perniagaan nya.
Pesanan dari Mr. Takada,” yasui mono ~ yasui hinshitsu” yang bermakna, apa jua barang kalau dibeli dangan harga murah, apa jaminan yang kita akan dapat? sudah tentu tahap qualitinya rendah..bukan!. Dalam jual beli kereta sekali pun, jangan terlampau kita mendesak penjual untuk membeli kereta dengan harga yang murah, kerana sudah tentu kita akan mendapat kereta yang kurang qualitinya (You Get what You Pay!), dan tidak mustahil anda akan ditipu oleh penjual yang tidak bertanggungjawap, menukar dengan komponen gantian yang terpakai atau kurang kualitinya . Belum genap setahun memakai, kereta yang dipandu rosak, terpaksa dibaiki dan akhir sekali kita akan mengeluarkan sekali lagi duit untuk kereta yang baru dibeli, dan bila dikira cost yang dikeluarkan menjadi sama dengan harga kereta yang mahal sedikit.Apa salahnya kita membeli sedikit mahal, tapi kita menang memakai berpuluh tahun lamanya. Memang tidak boleh dinafikan setiap orang ingin membeli dengan harga murah apa sahaja barangan,untuk menjimatkan wang, tapi cuba kita renung/fikirkan balik pesanan Mr Takada, ada benarnya bukan?
Barang baik/ berqualiti tinggi = harga tinggi
Barang berqualiti rendah = harga rendah
Barang berqualiti tinggi

Kata- kata nasihat dari Mr.Takada ni amat berguna untuk siapa sahaja, terutama bagi saya sebagai rakan kongsi yang masih baru dalam bidang perniagaan ini, pengalaman nya yang cukup luas bukan sahaja dalam bidang automotive, jual beli kereta, malah dalam bidang pelaburan hartanah juga. Saya cukup bertuah dapat berganding bahu dengannya dalam perniagaan ini, kerana sedikit sebanyak ilmu dan nasihat yang tidak ternilai dari beliau dapat saya kumpul dan praktikkan sehingga saya sendiri dapat membina kekayaan seperti beliau..insyallah.

Nukilan,
Rosidah Mohamad
http://www.cars.ace-solution.com
http://www.ace-solution.com

Mata_Pena
09-12-2009, 02:57 PM
tapi penjual kereta kat mesia ni tak layan kastemer mcm raja pun. kencing org lagi ada lah. keter yg rosak dalam warranty pun ada yg tanak ganti. hampas

T2T
10-12-2009, 03:06 AM
tapi penjual kereta kat mesia ni tak layan kastemer mcm raja pun. kencing org lagi ada lah. keter yg rosak dalam warranty pun ada yg tanak ganti. hampas

budaya orang malaysia kot.. hit n run.. tu yang orang kita susah nak maju bila berniaga..

mfaiez
10-12-2009, 12:42 PM
tulah, sesama kita org melayu ubah mind kita, ikut cam org cina ke, jepun ke, bangsa lain berniaga...kalau still hit n run..mm alamak bisnes kita tu hanya kekal untuk sekejap sahaja, bukan boleh makan untuk 2,3 generasi.Kalau kat sini, boleh dikatakan bisnes depa tahan sampai 3 generation, cicit pun ambil alih bisnes toknek depa...

T2T
10-12-2009, 08:04 PM
tulah, sesama kita org melayu ubah mind kita, ikut cam org cina ke, jepun ke, bangsa lain berniaga...kalau still hit n run..mm alamak bisnes kita tu hanya kekal untuk sekejap sahaja, bukan boleh makan untuk 2,3 generasi.Kalau kat sini, boleh dikatakan bisnes depa tahan sampai 3 generation, cicit pun ambil alih bisnes toknek depa...

mantap TT.. mantap.!! semoga suksess dengan biz keter jepun.. kalau TT nak carik keter dari UK, mai la ke thread saya.. hehe.

mfaiez
13-12-2009, 07:55 PM
Kasik Up sikit.

budak budak
13-12-2009, 08:06 PM
kira2 mcm mner bro

T2T
14-12-2009, 02:47 AM
mfaiez, ko skang kat m'sia ke jepon?

mfaiez
14-12-2009, 11:30 AM
mfaiez, ko skang kat m'sia ke jepon?
Aku keje kat Jepun.

T2T
14-12-2009, 01:29 PM
Aku keje kat Jepun.

kat malaysia sape yg incharge bro?
kalau ada customer aku nak beli keter jepun camne aku nak deal?

mfaiez
14-12-2009, 03:30 PM
kalau kat malaysia buat sementara ni saya akan forward kan kepada forwarder malaysia untuk uruskan kat port klang, miti n puspakom.Kalau pembeli nak buat sendiri lagi bagus..lagi jimat...kami akan bagi guide semua..sebab kami masih belum ader partner yang boleh uruskan di malaysia...

kalau T2T ader customer nak beli, boleh...just msg saya, saya akan uruskan segala urusan di jepun...dan T2T boleh uruskan kat malaysia...apa2 lebih lanjut...msg kat saya lagi senang untuk cerita panjang

akustik
14-12-2009, 05:57 PM
bro..berilah prosedur step by step...aku berminat nak tau..supaya segala urusan terjamin ketelusannya...baper d/p nak bayar..


kalu bayr semua perghh...at least kete depan mata baru leh settlekan balance..citerlah detail...kalu malu2..pm je aku ni..

mfaiez
14-12-2009, 09:57 PM
bro..berilah prosedur step by step...aku berminat nak tau..supaya segala urusan terjamin ketelusannya...baper d/p nak bayar..


kalu bayr semua perghh...at least kete depan mata baru leh settlekan balance..citerlah detail...kalu malu2..pm je aku ni..

Secara amnya, perlu bayar kat kami(dalam YEN).
1. Harga kereta
2. Kos kontena
3. AP booking fee(10%)

Manakala selebihnya, bayar di Malaysia(dalam RM)
1. Tax kastam
2. Baki AP(90%) bayar direct kat student

Bab nak bayar baki bila kereta sampai nie, aku kena bincang dgn tokey sini dulu. Kang memandai aku buat rule sendiri, susah aku nak jawab. He..he..

T2T
PM aku no phone bro. Kita cakap dlm phone lah lagi best. Saya call dari sini.

T2T
15-12-2009, 12:50 AM
kalau kat malaysia buat sementara ni saya akan forward kan kepada forwarder malaysia untuk uruskan kat port klang, miti n puspakom.Kalau pembeli nak buat sendiri lagi bagus..lagi jimat...kami akan bagi guide semua..sebab kami masih belum ader partner yang boleh uruskan di malaysia...

kalau T2T ader customer nak beli, boleh...just msg saya, saya akan uruskan segala urusan di jepun...dan T2T boleh uruskan kat malaysia...apa2 lebih lanjut...msg kat saya lagi senang untuk cerita panjang

bro, cek PM :)

pummie
06-10-2010, 01:01 AM
masih ada lagi ke perkhidmatan ni?

AuraSuccess_88
06-10-2010, 01:08 AM
TT Wish by Honda ker? bukan Toyota ?

huhuu pasaran toyota...tt honda tersasul lak tt nie

AuraSuccess_88
06-10-2010, 01:10 AM
masih ada lagi ke perkhidmatan ni?

pm ajer tt tuh tanyer....

rem.billion
06-10-2010, 02:30 AM
fuhhh thread lama ni..

yusgengs
08-10-2010, 06:54 PM
ada lg ker perkhidmatan nie...?

mr_turner
08-10-2010, 08:23 PM
aku ada juga dengar cerita..motor besar pun ada...aku nak tengok member aku order honda cbr 600.. harga dlm 20k aje..kalau dia dapat baru aku nak order
kalau warga cg nak beli motor besar/keta tanpa mengeluarkan modal besar klik aje link kat bawah
http://janaduit.com/?ref=1054

haiyaa bro..sempat lg promot bisnes yerr..cari tempat len la brooo

nonameshoku
09-10-2010, 12:07 AM
Mr TT..berminat ngan caldina gt4....kirakan OTR price sampai malaya boleh? nk buat kira2 sikit nh