PDA

View Full Version : Bagaimana Cara Nak Tukar Bateri Kereta Kereta Yg Ada Sistem immobilizer??


ratusanRM
01-10-2009, 11:54 AM
salam,


nak tanya pada pakar2 automotive di CG ni....


bagaimana cara nak ganti bateri kereta yg ada sistem immobilizer selain dari pergi ke pusat servis...


contoh : den guna toyota avanza, kalau ikut dalam manual nak tukar bateri kena hantar ke service centre... #:-S

ratusanRM
01-10-2009, 11:56 AM
g pusat service toyota caj mahal :((:((

apit0
01-10-2009, 11:58 AM
salam,


nak tanya pada pakar2 automotive di CG ni....


bagaimana cara nak ganti bateri kereta yg ada sistem immobilizer selain dari pergi ke pusat servis...


contoh : den guna toyota avanza, kalau ikut dalam manual nak tukar bateri kena hantar ke service centre... #:-S

ustaz leh tukar je terus.....takdak hal....
:).....aku keja dgn company Cobra :D

apit0
01-10-2009, 11:58 AM
g pusat service toyota caj mahal :((:((

memang....:D......leh tukar sendiri.....no problem...

ratusanRM
01-10-2009, 11:59 AM
tersilap cara tukar, nanti alarm keta tak berhenti2 berbunyi :-?:-?

ratusanRM
01-10-2009, 12:01 PM
ustaz leh tukar je terus.....takdak hal....
:).....aku keja dgn company Cobra :D

tukar cam biasa je? :-?:-?

sebab ada member guna toyota unser buat cara biasa tukar bateri terus berbunyi alarm tak henti2.... ~X(~X(

aritu ada pomen bagitau kena hidupkan enjin keta,
biarkan idle... pastu cabut wire bateri... baru tukar dengan bateri baru....

ratusanRM
01-10-2009, 12:05 PM
immobilizer toyota jenis yg ada chip kat kunci keta tu, cobra pulak camne eh? :-?:-?

apit0
01-10-2009, 12:08 PM
tukar cam biasa je? :-?:-?

sebab ada member guna toyota unser buat cara biasa tukar bateri terus berbunyi alarm tak henti2.... ~X(~X(

aritu ada pomen bagitau kena hidupkan enjin keta,
biarkan idle... pastu cabut wire bateri... baru tukar dengan bateri baru....

unser guna cobra ustaz....avanza bukan cobra

acan
01-10-2009, 12:09 PM
tukar cam biasa je? :-?:-?

sebab ada member guna toyota unser buat cara biasa tukar bateri terus berbunyi alarm tak henti2.... ~X(~X(

aritu ada pomen bagitau kena hidupkan enjin keta,
biarkan idle... pastu cabut wire bateri... baru tukar dengan bateri baru....

ayh aku pki unser..
da 2 @ 3 kali bateri tukar sendiri..
tukar cam biase je..
mmg xde masalah..

ratusanRM
01-10-2009, 12:11 PM
unser guna cobra ustaz....avanza bukan cobra

owhh... camtu den nak g beli bateri terus ni... dah nak sampai masa kena tukar bateri avanza ni.... #:-S#:-S

apit0
01-10-2009, 12:11 PM
avanza aku tak ingat guna alarm company mana sbb aku tak pernah test.....reverse sensor dia pun aku tak ingat company mana, tak silap aku sensor dr panasonic....toyota yg lain majoriti guna Cobra dgn Meta....dua² dr Itali....

ezis2u
01-10-2009, 12:11 PM
tukar cam biasa je? :-?:-?

sebab ada member guna toyota unser buat cara biasa tukar bateri terus berbunyi alarm tak henti2.... ~X(~X(

aritu ada pomen bagitau kena hidupkan enjin keta,
biarkan idle... pastu cabut wire bateri... baru tukar dengan bateri baru....

kena pastikan gak cabut kabel hidup dulu pastu ground, untuk pasang balik ground dulu baru kabel hidup...

acan
01-10-2009, 12:12 PM
tukar cam biasa je? :-?:-?

sebab ada member guna toyota unser buat cara biasa tukar bateri terus berbunyi alarm tak henti2.... ~X(~X(

aritu ada pomen bagitau kena hidupkan enjin keta,
biarkan idle... pastu cabut wire bateri... baru tukar dengan bateri baru....

kalau rase takut2..
buat cam yg merah tu pn xpe..
no harm trying..:p

ratusanRM
01-10-2009, 12:15 PM
kena pastikan gak cabut kabel hidup dulu pastu ground, untuk pasang balik ground dulu baru kabel hidup...

adeh... mana satu kabel hidup? ~X(


warna merah ke hitam? +ve ke -ve :-?

kalau rase takut2..
buat cam yg merah tu pn xpe..
no harm trying..:p

takut kalau tukar masa idle wiring lak problem #:-S#:-S


short circuit ke #:-S

apit0
01-10-2009, 12:16 PM
ayh aku pki unser..
da 2 @ 3 kali bateri tukar sendiri..
tukar cam biase je..
mmg xde masalah..

yup....kekadang bateri flat/out time kita tgh arm/lock....so bila kita tukar alarm akan trigger....kalau time disarm/unlock takpa....

ratusanRM
01-10-2009, 12:18 PM
yup....kekadang bateri flat/out time kita tgh arm/lock....so bila kita tukar alarm akan trigger....kalau time disarm/unlock takpa....

bertambah pening den #:-S


istilah2 yg den tak paham :))

apit0
01-10-2009, 12:19 PM
adeh... mana satu kabel hidup? ~X(


warna merah ke hitam? +ve ke -ve :-?



takut kalau tukar masa idle wiring lak problem #:-S#:-S


short circuit ke #:-S

tak...jgn risau....:D...leh tukar sendiri....kabel hidup tu merah la.....+ve.....:)

apit0
01-10-2009, 12:21 PM
bertambah pening den #:-S


istilah2 yg den tak paham :))

hehe abaikan.....harap penjelasan tadi leh ustaz DIY....
cabut kepala +ve/merah dulu pastu -ve, pastikan beli bateri yg betul kod dia....nak pasang bateri baru sambung -ve dulu pastu +ve/merah....

apit0
01-10-2009, 12:22 PM
aku nak keluar mkn dulu....ptg ada testing alarm honda stream kat honda bangi....

ratusanRM
01-10-2009, 12:23 PM
tak...jgn risau....:D...leh tukar sendiri....kabel hidup tu merah la.....+ve.....:)

so, sebagai pakar rujuk utama kat sini... :)cgrock


ko cadang den tukar time enjin idle atau off? :-?


soalan paling senang den bagi tu, biar den senang nak paham :)):))

kalau
01-10-2009, 12:24 PM
tuka jer bateri tue.......

no hal nyer.......

ratusanRM
01-10-2009, 12:25 PM
hehe abaikan.....harap penjelasan tadi leh ustaz DIY....
cabut kepala +ve/merah dulu pastu -ve, pastikan beli bateri yg betul kod dia....nak pasang bateri baru sambung -ve dulu pastu +ve/merah....

TQ apit :)cgrock:)cgrock


p/s: takde la kena caj sampi RM2++ kalau tukar bateri sendiri :">:">

ezis2u
01-10-2009, 12:32 PM
so, sebagai pakar rujuk utama kat sini... :)cgrock


ko cadang den tukar time enjin idle atau off? :-?


soalan paling senang den bagi tu, biar den senang nak paham :)):))

kalau nak selamat time idle mana ler tahu bateri baru tu xda power krang takleh start lak keter ko tuh....
#:-S#:-S#:-S

biomedik
01-10-2009, 12:39 PM
tukar cam biasa je? :-?:-?

sebab ada member guna toyota unser buat cara biasa tukar bateri terus berbunyi alarm tak henti2.... ~X(~X(

aritu ada pomen bagitau kena hidupkan enjin keta,
biarkan idle... pastu cabut wire bateri... baru tukar dengan bateri baru....

cara cam ni mmg bole...tapi..pomen tu mungkin lupa cakap kat ko, kalau ko buat cara gitu, kemungkinan besar alternator ko bole rosak. tetapi kalau ko buat cara cepat, mungkin selamat la alternator, tetapi kalau ko biar kete tu run tanpa bateri agak lama (dalam proses penukaran bateri), alternator terbakar/rosak berkemungkinan tinggi...

cuba tanya pomen ko tu....

ratusanRM
01-10-2009, 01:01 PM
cara cam ni mmg bole...tapi..pomen tu mungkin lupa cakap kat ko, kalau ko buat cara gitu, kemungkinan besar alternator ko bole rosak. tetapi kalau ko buat cara cepat, mungkin selamat la alternator, tetapi kalau ko biar kete tu run tanpa bateri agak lama (dalam proses penukaran bateri), alternator terbakar/rosak berkemungkinan tinggi...

cuba tanya pomen ko tu....

adeh.... takut la pulak nak tukar time idle #:-S#:-S

mattop
01-10-2009, 02:57 PM
tukar time biasa jer ustaz,....

En. Rhoma Irama
01-10-2009, 03:09 PM
beli bateri baru, pastu pakai cable jumper sambungkan secara parallel. Cable +ve & -ve yg supply kat keter jgn disconnect.

Maksudnya +ve bateri baru sambung kat +ve bateri lama dan -ve bateri baru sambung kat -ve bateri lama.

Nak senang paham bayangkan org pakai jumper cable :D

Dah siap buat step kat atas, slowly boleh disconnect bateri lama dan pastikan jgn sampai ter disconnect cable bateri baru.

Next step buang bateri lama, masukkan bateri baru dengan keadaan cable semua masih ter connect.

Tu je. Yang lain tu takkan nak citer jugak. Ikat la bateri tu :D

Ni orang bese panggil power synchronization.

ratusanRM
01-10-2009, 08:34 PM
beli bateri baru, pastu pakai cable jumper sambungkan secara parallel. Cable +ve & -ve yg supply kat keter jgn disconnect.

Maksudnya +ve bateri baru sambung kat +ve bateri lama dan -ve bateri baru sambung kat -ve bateri lama.

Nak senang paham bayangkan org pakai jumper cable :D

Dah siap buat step kat atas, slowly boleh disconnect bateri lama dan pastikan jgn sampai ter disconnect cable bateri baru.

Next step buang bateri lama, masukkan bateri baru dengan keadaan cable semua masih ter connect.

Tu je. Yang lain tu takkan nak citer jugak. Ikat la bateri tu :D

Ni orang bese panggil power synchronization.

kalau ikut cara ni nak kena guna jumper cable banyak la pulak :p

GPK1
01-10-2009, 08:43 PM
tukar cam biasa je...aku dah kena....tak de apa-apa pun kesan pada immobileliser tu..

En. Rhoma Irama
01-10-2009, 08:46 PM
mana ada banyak... standard 2 lai cable je:D

cable itam ngan merah kalau nak ikut color coding... kalau taknak pakai la apa2 cable pun

aku nak lukih banyak keje la pulak... imagine je la.. heheh

usmarika
01-10-2009, 09:01 PM
tukar cam biasa jer..
Kan tersentoh cable jumper + kat body tu atau sebaliknya jadi hal lain pulak.